فهرست مطالب

عدل و انصاف - پیاپی 14 (پاییز 1400)

فصلنامه پژوهش های حقوق تطبیقی عدل و انصاف
پیاپی 14 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد طاهری* صفحات 7-31
    حفظ اسرار تجاری موجب حفظ مزیت مطلق یا نسبی تجاری می شود. اسرار تجاری از اقسام حقوق مالکیت فکری است که در حقوق تجارت بین الملل معنای بسیار عام و مطلقی دارد. هرچند موافقت نامه جنبه های تجاری مالکیت فکری (تریپس) اسرار تجاری را مورد شناسایی قرار داده اما حمایت از آنها را منوط به محرمانه باقی ماندن آنها کرده است؛ وانگهی تریپس، مورد پذیرش همه کشورها نیست؛ بنابراین تجار در هر حال، برای حفظ اسرار تجاری از قرارداد محرمانگی استفاده می کنند اما در روابط تجاری بین المللی که قانون یا کنوانسیون جهان شمولی وجود ندارد، مسئله این است که چگونه می توان با استفاده از قرارداد محرمانگی، اسرار تجاری را به بهترین حالت ممکن حفظ کرد؟ این تحقیق که به شیوه توصیفی و تحلیلی انجام شد نشان داد که نه تنها با تعیین دقیق تعهد ها و وجه التزام، بلکه با انعقاد موافقت نامه داوری می توان، به بهترین حالت ممکن اسرار تجاری را در حوزه تجارت بین الملل حفظ کرد.
    کلیدواژگان: قرارداد، محرمانگی، تجارت، بین المللی، اسرار تجاری
  • عبدالخالق شفق* صفحات 32-51

    منظور از کودک در این پژوهش، شخصی است که سن هجده را تکمیل نکرده باشد. تلاش های جهانی در راستای حمایت از کودک به عنوان آسیب پذیرترین عضو جامعه انسانی، منجر به تصویب کنوانسیون حقوق کودک در سال 1989 گردید و افغانستان نیز در سال 1994 آن را با حفظ «حق شرط» نسبت به کلیه احکام و مقررات مغایر با احکام اسلامی و قوانین داخلی، به تصویب رساند. افغانستان افزون بر تلاش های بین المللی، در عرصه داخلی نیز در قوانین مختلف، از کودکان حمایت نموده و حتی قانونی تحت عنوان قانون «حمایت حقوق طفل» را به تصویب رسانده است. این پژوهش، حقوق کودکان را در قوانین افغانستان و کنوانسیون حقوق کودک به روش توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار داده و نتیجه می گیرد که در این اسناد، نسبت به کودکان توجه ویژه ای صورت گرفته و برای آن ها حقوق بسیاری؛ اعم از مدنی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی در نظر گرفته شده است.

    کلیدواژگان: کودک، حقوق کودک، کنوانسیون حقوق کودک، حقوق افغانستان، حق آموزش و پرورش کودک
  • حسین فروغی نیا*، اشرف خدادادی صفحات 52-76
    مفهوم مبارزه با فساد از دو جنبه کلی قابل تفسیر است. گاه با رویکرد نظری ملاحظه می شود که مد نظر نگارندگان است و گاه در حوزه اثباتی، اجرایی و عملی قابل پیگیری است. در حوزه نظری با لحاظ تقنینی شرعی که در قالب نظریه های فقهی به معنای عام و خاص خویش قابل تامل است که از صدر اسلام تاکنون مورد مباحثه و مداقه بوده است و گاه با لحاظ تقنینی وضعی که منبعث از شرع و عرف می باشد که بعضا برخاسته از تجارب حقوقی سایر دول است. در عین حال، اصول کلی مدل مبارزه با فساد در فقه، کتاب و سنت ترسیم شده است و استوانه های آن نیز در حوزه کلامی رنگ و لعاب گرفته به نحوی که آثار آن در فقه تجلی پیدا کرده است، صرف نظر از مبانی، اصول و ادله نقلی و کلامی و عقلی مدل مبارزه، در فقه از باب طهارات مدل مبارزه ترسیم شده است و تا پایان دیات متناسب با مقتضای خویش و در چهارچوب اصول و کلیات استمرار و استقرار پیدا کرده است. بر همین مبنا، جمهوری اسلامی ایران نیز با رویکردی جامع گرایانه به مسایل و احکام اسلامی خاصه با ایجاد آمبودزمان برای مبارزه با فساد توانسته، ضمن مبارزه با فساد موجبات حکمرانی خوب را فراهم سازد. در این نوشتار با رویکردی توصیفی و تحلیلی شیوه های مبارزه با فساد در حقوق موضوعه ایران با رویکرد نظام ملی درستکاری مورد ارزیابی قرار گرفته است که امروزه در جامعه جهانی، در زمینه شناسایی مشکل فساد مورد تاکید می باشد.
    کلیدواژگان: فساد، فقه امامیه، نظام ملی درستکاری، آمبودزمان
  • سید علیرضا امین* صفحات 77-100

    قراردادهای جدید و تاسیسات حقوقی که ناشی از رشد تکنولوژی و متاثر از پیچیدگی های روابط اقتصادی، شکل گرفته اند و بر هیچ یک از عقود رایج در عصر تشریع، قابل انطباق نیستند، به قراردهای غیرمعهود موسوم هستند. از یک سو مشروعیت این سنخ قراردادها محتاج دلیلی معتبر است و الا ناگزیر عمل به آنها محکوم به اصل اولی فساد خواهد بود. از سوی دیگر به نظر می رسد تصحیح قراردادهای غیرمعهود از طرقی غیر از عمومات و اطلاقات شرعی، هموار نیست. لذا ضرورت دارد، تمامیت یا عدم تمامیت تمسک به عمومات و اطلاقات لفظی به عنوان یکی از موثرترین طرق برای خروج قراردادهای غیررایج در عصر نزول، از اصاله الفساد بررسی گردد. از این رو مبانی مورد نیاز برای کارآمدی تمسک به اطلاقات و عمومات شرعی به منظور تصحیح قراردادهای غیرمعهود به شیوه ی توصیفی - تحلیلی و ابزار کتابخانه ای واکاوی خواهد شد. نتایج حاکی از آن است که سعه ی مطلقات و عمومات نسبت به مصادیق مستحدثه قابل پذیرش است.

    کلیدواژگان: قراردادهای غیرمعهود، اطلاقات و عمومات، انصراف، تخصیص اکثر، شرط ابتدایی
  • جواد منصوری نعلبندان*، زهرا میرزایی یزدی صفحات 101-126
    در سال های اخیر ابتلا به اختلالات روانی شیوع زیادی داشته است و ارتکاب جرم توسط این بیماران نسبت به افراد عادی بسیار بیشتر بوده همچنین جامعه بشری از دیرباز تاکنون برخورد یکسانی با مجرمین روان بیمار نداشته است و نوع واکنش نسبت به این افراد متناسب با پیشرفت دانش بشری متفاوت بوده است، امروزه در برخی جوامع عقیده چنین است که اختلالات روانی، مانع مسیولیت کیفری می شوند و نه رافع مسیولیت کیفری اما در قانون، مسیولیت کیفری این بیماران به صورت کلی بیان شده است زیرا با مجازات این افراد وضعیت اختلالات روانی آنها تشدید می شود و این امر باعث ضرر روحی و روانی بیشتر به خود فرد بیمار و اطرافیانش می شود هدف از انتخاب این موضوع برای پژوهش این بوده است که در ابتدا حمایتی از این بیماران صورت گیرد و نحوه اعمال نوآوری های لایحه جدید در راستای حمایت از حقوق افراد مبتلا به اختلالات روانی به چه میزان است؟ و بررسی مراحل دادرسی کیفری بیماران روانی پرداخته شود. در پژوهش حاضر ابتدا به تعریف مسولیت کیفری بیماران مبتلا به اختلالات روانی می پردازیم بعد از آن حدوث اختلاف روانی بیمار را در زمان های مختلف از لحاظ قانونی و فقهی مورد بررسی قرار می دهیم و در نتیجه مطابق با لایحه جدید و قانون مجازات اسلامی بیمار روانی را از جنبه های مختلف مورد بحث قرار می دهیم و اینکه فرد در زمان درگیری و ارتکاب جرم دارای جنون دایمی هست یا جنون ادواری تفاوتی در نوع یا میزان مجازات وی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: بیماران روانی، اختلالات روانی، مسولیت کیفری، لایحه
  • سید محمدرضا موسوی فرد*، حدیثه ذوالفقاری صفحات 128-152

    نظام کیفری حقوق اسلامی از ابتدای پیدایش تاکنون یکسری مجازات های معین و نامعین ارایه کرده است که به عنوان ضمانت اجرایی باید در حکومت اسلامی به کارگیری شود. همانطوریکه می دانیم تکلیف حدود با توجه به اینکه در کتاب آمده است عملا روشن و مشخص است، ولی در نقطه مقابل آن در نظام کیفرهای نامعین به مفهوم تعزیر می رسیم که در اسلام به نظر حاکم اسلامی جهت اداره جامعه ارجاع داده است وی می تواند با توجه به مقتضیات زمان و مکان به آن ها بپردازد که این در برخی از مواقع باعث می شود، تعزیر به عنوان مجازات دستخوش تغییرات فراوانی شود و نظریات متعددی در منابع فقهی و حتی حقوقی در این باب و کیفیت آن شاهد باشیم.با توجه به ماهیت موضوع جرم شناسی اسلامی، پژوهش حاضر از نظرگردآوری اطلاعات به روش اسنادی و از طریق مطالعه منابع معتبر علمی در زمینه حقوق جزا و جرم شناسی اسلامی انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.در این رویکرد پژوهشی به دنبال یافتن پاسخی متناسب در خصوص فلسفه و ریشه تعزیرات در حقوق اسلامی و کارکردهای آن از منظر آموزه های جرم شناسی اسلامی امتیازی که این پژوهش نسبت به آثار سلف خود (بسیار نیز کارشده است) دارد که به نظر این است که اولا: همانند دیگر آثار کلاسیک دانشگاهی نگاهی به کاربرد تعزیر در قوانین موضوعه نداشته است. ثانیا: به عنوان یافته های پژوهشی نوین حدودا برخی رویکردهای حوزه جرم شناسی اسلامی که بدان الحاق شده است.

    کلیدواژگان: حقوق اسلامی، تعزیرات، حاکم نظام اسلامی، فقه اسلامی، جرم شناسی اسلامی
|
  • Mohammad Taheri * Pages 7-31
    The protection of trade secrets leads to absolute or comparative commercial advantage. Trade secrets are a kind of intellectual property that has a broad and absolute meaning in international trade law. Although The Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPS) have had recognized trade secrets, its protection condition is keeping the secrecy of trade secrets in addition to Trips is not accepted by all countries; so merchants for protection of their trade secrets, use confidentiality agreement anyway but in international trade which there is no would wide law or convection the problem is that: how using a confidentiality agreement could protect trade secrets in the best way? This inquiry that is done by descriptive and analytical methods has illustrated which by not only determining commitments and penalty clauses in a contract but also by using an arbitrary agreement, protection of trade secrets in the best way is possible.
    Keywords: Agreement, Confidentiality, Trade, International, Trade Secrets
  • Abdulkhaliq Shafaq * Pages 32-51

    The child in this study is a person who has not reached the age of eighteen and is under eighteen years old.Global efforts to protect the child as the most vulnerable member of human society led to the ratification of the 1989 Convention on the Rights of the Child and Afghanistan ratified it in 1994, preserving the "right of reservation" to all rules and regulations against Islamic law and domestic law. In addition to international efforts, Afghanistan has protected children under various domestic and international laws, including a law entitled "Protection of the Rights of the Child."This study examines the rights of children in the laws of Afghanistan and the Convention on the Rights of the Child in a descriptive-analytical manner and concludes that in these documents, special attention has been paid to children and many rights for them from civil, cultural, economic to political are considered. .

    Keywords: Child, Child Rights, Convention on the Rights of the Child, Afghan Law, Right to Child Education
  • Hossein Foroughiniya *, Ashraf Khodadadi Pages 52-76
    The concept of anti-corruption can be interpreted in two general ways. Sometimes it is considered with a theoretical approach, which is considered by the authors, and sometimes it can be pursued in the field of positivity, practice and practice. In the theoretical field, in terms of Shari'a legislation, which can be considered in the form of jurisprudential theories in its general and specific meaning, which has been discussed and studied since the beginning of Islam, and sometimes in terms of legislation, a situation that originates from Sharia and custom and sometimes arises. It is also from the legal experiences of other states. The general principles of the anti-corruption model are drawn in jurisprudence, books and traditions, and its cylinders are painted and glazed in the theological field in such a way that its effects are manifested in jurisprudence, regardless of the principles, principles and narrative and theological arguments. And the rationality of the model of struggle has been drawn in jurisprudence regarding the purifications of the model of struggle and has been established and established until the end of Diyat in accordance with its requirements and within the framework of principles and generalities. However, the Islamic Republic of Iran, with its holistic approach to Islamic issues and rulings, especially by creating an environment to fight corruption, has been able to provide good governance while fighting corruption. In this article, with a descriptive and analytical approach,
    Keywords: Corruption, anti-corruption policy, National Integrity System, Ombudsman
  • Sayed Alireza Amin * Pages 77-100

    New contracts and legal establishments that have been formed as a result of the growth of technology and the complexities of economic relations, and which are not applicable to any of the common contracts of the legislative age, are called non-contractual contracts. On the one hand, the legitimacy of these types of contracts needs a valid reason, otherwise they will inevitably be condemned to the first principle of corruption. On the other hand, it seems that the correction of non-contractual agreements in ways other than generalities and religious applications is not smooth. Therefore, it is necessary to examine the completeness or incompleteness of reliance on generalities and verbal applications as one of the most effective ways to get out of non-common contracts in the age of descent, from the principle of corruption. Therefore, the necessary bases for the effectiveness of relying on religious applications and generalities in order to correct non-contractual agreements in a descriptive-analytical manner and library tools will be explored. The results indicate that the range of absolutes and generalities in relation to the emerging instances is acceptable.

    Keywords: New Contracts, general terms, including different people, circumstances, Detention, majority allocation, basic condition
  • Javad Mansouri Nalbandan *, Zahra Mirzaei Yazdi Pages 101-126
    In recent years, mental disorders have become more prevalent and the commission of crime by these patients has been much higher than ordinary people Human knowledge has been different in some societies today. It is believed that mental disorders prevent criminal liability and not criminal responsibility. But in the law, the criminal responsibility of these patients is stated in general Because by punishing these people, the situation of their mental disorders will be aggravated and this will causes more psychological damage to the sick person and those around him the purpose of selecting this topic for research was to support these patients first. and how and how to implement the innovations of the new bill in order to protect the new bill in order to protect the rights of people with mental disorders? And review the criminal proceedings of the mental illness in the present study, we first define the criminal responsibility of patients with mental disorders, then we examine the occurrence of the patients psychological differences at different times from a legal and jurisprudential point of view, and as a result in accordance with the new bill and the lslamic penal code we discuss from different aspects and whether a person has permanent insanity at the time of committing a crime or periodic insanity, there is no differences in the type or amount of punishment.
    Keywords: Mental patients, mental disorders, Criminal Liability, Bill
  • MohammadReza Mousavifard *, Hadis Zofaghari Pages 128-152

    From the beginning of its existence, the penal system of Islamic law has provided a series of definite and indefinite punishments that should be used as an executive guarantee in the Islamic government. As we know, the task of hudud is practically clear according to what is mentioned in the book, but on the contrary, in the system of indefinite punishments, we come to the concept of ta'zir, which in Islam refers to the Islamic ruler to govern society, he can according to the requirements Time and place should deal with them, which in some cases, causes ta'zir as a punishment to undergo many changes and we see many theories in jurisprudential and even legal sources in this regard and its quality.Due to the nature of the subject of Islamic criminology, the present study was conducted in terms of gathering information by documentary method and by studying valid scientific sources in the field of criminal law and Islamic criminology and the obtained information is analyzed descriptively-analytically. Is located.In this research approach, seeking to find a suitable answer about the philosophy and roots of punishments in Islamic law and its functions from the perspective of Islamic criminological teachings, this research has a advantage over its predecessor works (which has been used a lot). First, like other academic classics, he did not look at the use of ta'zir in the laws of the subject. Second, as new research findings, some of the approaches in the field of Islamic criminology have been incorporated.

    Keywords: Islamic law, Punishments, ruler of the Islamic system, Islamic Jurisprudence, Islamic criminology