فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 38 (تابستان 1400)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 38 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن صادقیان، یدالله بهجتی صفحات 11-40

    روزنامه نگاری توسعه از دهه 1980 به بعد به صفاتی همانند بانی ملت-دولت، کارگزاران تقویت کننده دولت، حافظان شفافیت، مزین شده است. در همین راستا، هدف مقاله حاضر، واکاوی تاثیر متقابل روابط دولت-رسانه بر روند روزنامه نگاری توسعه و تاثیر آن بر فرآیند دموکراسی‏سازی ترکیه است. چارچوب نظری پژوهش حاضر، مبتنی بر «روزنامه ‏نگاری توسعه» بوده و از روش «ردیابی فرآیند» بهره ‏برداری شده است. در ترکیه، رابطه دولت و رسانه به ‏ندرت در قالب رویکرد «خیرخواهی اقتدارگرا» که به ضرورت همکاری رسانه‏ ها و دولت تاکید دارد، استوار بوده است؛ معهذا جریان مطبوعات به‏ ویژه «روزنامه نگاری توسعه» توانسته است در بزنگاه‏ های تاریخی نقش روشنفکری حرفه ای را بازی کند و انرژی لازم برای جنبش های اجتماعی را فراهم نماید. آغاز این روند، به دوره‏ی ورود ترکیه به سیستم چندحزبی در سال 1945 برمی‏گردد؛ دوره‏ای که زمینه‏ی تحولات شگرف در حوزه مطبوعات شکل گرفته بود اما در ادامه به جهت رویه‏ی تمامیت‏خواهی ساختار حاکم (سال های 1950)، ناقص باقی ماند. در دهه ‏ی 1960، علی‏ رغم کودتای نظامیان، به دلیل تصویب قانون اساسی لیبرال، مطبوعات ترکیه با یک فضای سیاسی تکثرگرا مواجه شدند و بدین ترتیب بار دیگر زمینه برای نقش‏آفرینی مطبوعات در رشد افکار و جریانات فراهم گشت. در دهه 1970 به جهت کودتای نظامیان، مطبوعات با موانع سخت مواجه شدند اما با تغییرات ساختاری -کیفی سال های 1980، مجددا عرصه‏ی روزنامه ‏نگاری رونق گرفت. دهه‏ ی 1990 متاثر از نظام سیاسی آنارشیک‏وار، عرصه مطبوعات هم یک دوره‏ی پر از تشتت را تجربه کرد. از سال های 2003 تاکنون هم، جریان مطبوعات به غیر از یک دوره‏ روند صعودی (2003 تا 2007) به جهت کاهش روند دموکراسی ‏سازی، تغییر هدف دار برخی از مفاد قانون اساسی و  تغییر نظام سیاسی از پارلمانی به ریاستی، فضای رشد و توسعه روزنامه ‏نگاری توسعه به‏ مراتب محدود شده است.

    کلیدواژگان: روزنامه نگاری توسعه، روشنفکری حرفه ای، روابط دولت- رسانه، ردیابی فرآیند، ترکیه
  • احمدرضا مسعودی، سید وحید عقیلی صفحات 41-72

    هدف از انجام این تحقیق که با روش دلفی انجام شده است، شناخت و شناسایی تغییرات قانون مطبوعات در آینده با توجه به شکل گیری روزنامه نگاری شهروندی است. با توجه به تحولاتی که فناوری های جدید ارتباطی و اطلاعاتی در همه زمینه ها و به ویژه در عرصه مطبوعات کاغذی و دیجیتالی به وجود آورده اند از جمله خبرنگار شهروندان، ضرورت بازنگری و تغییر قانون مطبوعات در ایران مطرح شده است. در این تحقیق، محقق با انجام سه مرحله مصاحبه عمیق و پرسش گری موفق شد 18 گزاره که تببین گر توافق سرآمدان حقوق مطبوعات، روزنامه نگاران و استادان دانشگاه است رامشخص سازد. مهم ترین یافته ها بیانگر آن است که قانون فعلی مطبوعات باید تغییر یابد. بهترین نظام حقوقی برای مطبوعات ایران، نظام تنبیهی است. حتی اگر قانون تغییر کند اما ضمانت اجرایی نداشته باشد، چیزی تغییر نخواهد کرد. پس قانون گرایی و اجرای آن نیز یک اصل مهم است که باید تغییردهندگان قانون بدان توجه داشته باشند. یکی دیگر از تغییرات مورد نظر در قانون مطبوعات، تصویب قانون جامع نظام رسانه ای کشور است که در برگیرنده همه رسانه ها اعم از مکتوب، شنیداری و تصویری و یا چندرسانه ای است.

    کلیدواژگان: قانون مطبوعات، نظام حقوقی، دسترسی آزادانه، انتشارآزادانه. روش دلفی
  • علی اصغر کیا، سید علیرضا بنی طبا صفحات 73-92

    پژوهش حاضر با هدف بررسی چگونگی استفاده از تاکتیک های روانی رسانه ملی در ایجاد کرونا هراسی از دیدگاه شهروندان، در محدوده سکونت شمالی، جنوبی، شرقی و غرب تهران در بین 384 نفر با روش خوشه ای چند مرحله ای و ابزار پرسشنامه محقق انجام شده است. یافته ها نشان می دهد، بیشتر پاسخگویان زنان 35 سال به بالا، درشرق تهران و بیکار که میزان استفاده از رسانه در طول شبانه روز یک ساعت و کمتر از یک ساعت با توجه به موضوع بهداشتی و سلامت به تلویزیون هستند. یافته های استنباطی نیز نشان می دهد، استفاده از تاکتیک های روانی از جمله شفاف سازی و بزرگنمایی و نوع برنامه ها ، ارایه اخبار نادرست، اعتماد به تلویزیون، در بین شهروندان تهرانی و ایجاد هراس از ابتلا به کرونا نقش دارد،. این تاکتیک های کاربردی با مقدار متوسط انزوا طلبی، افسردگی، ناراحتی ها و اختلال های خواب برای شهروندان دارد که می تواند، منجر به مخاطب گریزی شود.

    کلیدواژگان: تاکتیک روانی، تلویزیون، کرونا، افکار عمومی، هراس مخاطب
  • علی اکبر فرهنگی، افسانه مظفری، شهرام جرجانی صفحات 93-112

    در عصر جهانی شدن که با تحولات پرشتاب عصر جدید و ورود و نفوذ فناوری های جدید اطلاعاتی و ارتباطی رو به رو هستیم، مدیران سازمان های رسانه ای برای بقا و پیشتاز بودن درفضای به شدت رقابتی موجود، ناگزیر به استفاده از فناوری های جدید اطلاعاتی و ارتباطاتی هستند. اگرچه این فناوری ها، تحولی جدی دربازار سازمان های رسانه ای ایجاد کرده اند، اما همچون پذیرش هر امر جدیدی با دشواری ها و پیچیدگی هایی هم همراه است هدف این مقاله، شناسایی عوامل بازدارنده در پذیرش فناوری های جدید اطلاعاتی و ارتباطی در بین مدیران سازمان های رسانه ای است. این پژوهش از نظر نوع تحقیق یک پژوهش کیفی محسوب می شود. نتایج با روش دلفی و از طریق مصاحبه عمیق با 23 نفر از مدیران سازمان های رسانه ای با استراتژی اکتشافی احصا شده و از نظر هدف، یک تحقیق کاربردی است. در نتیجه، علاوه بر عوامل فردی، تفاوت های جمعیت شناختی از جمله سن، جنسیت، تجربه و قابلیت های ذهنی افراد در کنار عوامل سازمانی و زمینه های فرهنگی، در پذیرش یا عدم پذیرش و استفاده از فناوری های جدید اطلاعاتی و ارتباطی، تاثیرگذارند.از جمله عوامل فردی، نگرش و هنجار ذهنی مدیران سازمان های رسانه ای در پذیرش یک نوآوری در کنار تصویر ذهنی ای که مدیران از رویت پذیری نتایج به دست می آورند، از اهمیت زیادی برخوردار است. اضطراب رایانه ای، برداشت ذهنی از افزایش هزینه های مالی، به خطر افتادن امنیت و نبود پشتیبانی فنی لازم نیز از عوامل بازدارنده در استفاده از فناوری های جدید اطلاعاتی و ارتباطی هستند.

    کلیدواژگان: فناوری های جدید اطلاعاتی، سازمان های رسانه ای، فناوری های ارتباطی
  • ادریس افراش، یوسف خجیر صفحات 113-144

    هدف از انجام این پژوهش ارایه مدل کسب و کار پادکست های ایرانی می باشد.  جامعه آماری فعالان حوزه پادکست هستند. تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها با استفاده از تحلیل مضمون و کدگذاری به وسیله نرم افزار MAXQDA انجام گرفت و نتایج نشان داد که مفهوم مدل کسب وکار پادکست پتانسیل های فراوانی دارد که هنوز کشف نشده است. صنعت پادکست در ایران درآمدزایی چندانی ندارد چراکه بخش زیادی از تولیدکنندگان و فعالان این صنعت با اهدافی غیر از درآمدزایی اقدام به تولید پادکست می کنند. بر اساس نتایج بررسی تعداد اندکی از پادکسترهایی که در این حوزه به درآمدزایی رسیده اند اغلب از طریق الگوی اسپانسری و تبلیغات کسب درآمد می کنند. بیشترین هزینه های پادکست به سرویس دهنده و هاوست (میزبان) مربوط است و بعد از آن هزینه بعضی از کارهایی که توسط پادکستر برون سپاری می شود مانند طراحی پوستر، ادیت صدا، نوشتن متن و مدیریت اکانت های (صفحه ها) شبکه های مجازی پادکست. اصلی ترین و معمول ترین کانال درآمدی برای پادکست ها داشتن اسپانسر است. به نظر می رسد صنعت پادکست در ایران در وهله اول نیاز به مدیریت اعتبار دارد تا بتواند ادراک مشتریان را از برند خودارزیابی کند و شهرت پادکست را بهبود ببخشد و وفاداری مخاطبان را حفظ کند و از آن ها بازخور دریافت کند. به شهرت و اعتبار دست یابند تا بازار رقابتی شکل بگیرد و درآمدزایی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: پادکست، کسب وکار، درآمدزایی، رسانه های نوین، بوم کسب وکار
  • مجید مجدنیا صفحات 145-165

    از آنجا که رفتارهای ما «موقعیت ها و نقش های» ما را هدایت می کنند، هر شخص در شکل دادن به آنچه که هر لحظه می تواند اتفاق بیافتد توانمند تصور می شود. به زبان دیگر «واقعیت» یک امر ثابت نیست که ما بتوانیم آن را تصور کنیم، جمله «ساخت اجتماعی واقعیت» فرآیندی را معین می کند که در آن مردم با خلاقیت های خودشان، واقعیات را از طریق تعامل اجتماعی شکل می دهند. این ایده بستگی به پارادایم تعاملی سمبلیک بنیاد جامعه شناسی دارد. واقعیت اجتماعی آن چیزی است که در کنش های افراد، گفت و گوها و در ارتباطات چهره به چهره و یا از طریق رسانه ها و یا ترکیبی از آن ها به صورت مستمر ساخته و پرداخته می شود و جلوه های زیادی دارد. کودکی، بزرگسالی، بیماری، سلامتی، زن، شوهر، ازدواج، طلاق، قانون، عدالت، خبر، رسانه ،روزنامه، و موضوعات فراوان دیگر، به صورتی اجتماعی ساخته می شوند به صورت های اجتماعی تغییر می کنند و به صورت های اجتماعی ناپدید می شوند. (دهقان، علیرضا، همشهری شنبه 20 فروردین 1398) در این مقاله سعی بر آن است که به تعریف و توضیح ساخت اجتماعی واقعیت و نظریه برساخت اجتماعی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: ساخت اجتماعی واقعیت، برهان توماس، اتنومتدولوژی، ارائه خود، ارتباطات غیرکلامی، فریبکاری اجتماعی
|
  • Hasan Sadeghian, Yadollah Behjati Pages 11-40

    Development journalism has been adorned since the 1980s with qualities such as nation-state founder, government partner, government-strengthening agents, transparency watchdogs and observers. The purpose of this article is to analyze the role of development journalism in the process of democratization in Turkey and the interaction of government-media relations on the process of development journalism as well. In this research, methodologically, the "process tracking" method from the sub-case analysis subsets has been used. In Turkey, "development journalism" has essentially played the role of a professional intellectual who provides the energy needed for social movements and helps to raise awareness of the need for action. This trend was felt almost during the Second World War and after the establishment of a multi-party political system in this country in 1945, despite extensive obstacles, including the intervention and rule of the military, and has continued to this day with its own ups and downs. With the entry into the multiparty system in 1945, changes in social and political systems and in legal and economic spheres were also reflected in the media. With the emergence of the Democratic Party as the first elected party in the history of Turkey, the expectation of dramatic changes in the press wasformed, but the practice of "authoritarian benevolence" which believes in the need for cooperation between newspapers and governments during nation-building and in the social, economic and political processes, it was not realized in this period. In the 1960s, due to the military coup and the adoption of a new constitution, the main and determining element of government-media relations was the governing style and politics of the ruling structure. In the 1970s, one of the most critical periods of political and social change in Turkey, the press and media failed to provide much energy for social movements, and fundamentally new forms of protest and new concepts of politics were not produced. In the 1980s, the authoritarian form of the Turkish political system did not allow the development of the Turkish journalism to continue its upward trend. It was drawn towards commercialization and consumerism. In the 1990s, like the political system that underwent a coalition structure full of ups and downs, the press experienced a period of monopoly and fragmentation, and so the Turkish press, including journalism, was declining. In the 21st century, when the Islamist Justice Party came to power and is still in power, we can call this period as the process of gradually democratizing and purposefully changing some provisions of the constitution and finally changing the political system from parliamentary to presidential. In this period gradually The "benevolence of authoritarianism" fades and we see the practice of totalitarianism, which has greatly limited the space for growth and development of development journalism.

    Keywords: : Development Journalism, Professional Intellectualism, Government-Media Relations, Process Tracking, Turkey
  • Ahmadreza Masoudi, Seyed Vahid Aghili Pages 41-72

    The purpose of this research, which has been done with the Delphi method, is to identify and identify changes in press law in the future due to the formation of citizen journalism. Citizens 'Reporter, the need to review and change the press law in Iran has been raised. In the current law, there is no chapter dedicated to journalists' rights.In this research, the researcher, through three stages of in-depth interviews and inquiries, succeeded in identifying 18 statements that explain the agreement between the leaders of press rights, journalists and university professors.The most important findings indicate that the current press law should be changed. The best legal system for the Iranian press is the punitive system.In this study, based on the opinion of Iranian press leaders, it was determined: even if the law is changed but there is no executive guarantee, nothing will change. Therefore, legalism and its implementation is an important principle that law changers should pay attention to. Another change in the press law is the adoption of a comprehensive law on the country's media system, which includes all media, whether written, audio, video or multimedia.

    Keywords: Press law, Punitive System, free access, Free Dissemination. Delphi method
  • AliAsghar Kiya, Seyed Alireza Bani Taba Pages 73-92

    The purpose of this study was to investigate how the use of national media tactics in the creation of citizens from citizens' views in the area of ​​northern, southern, eastern and west of Tehran was among 384 patients with multistage cluster and researcher questionnaire. The findings show that most respondents in women are 35 years old, in Tehran and unemployed, when the use of media throughout the day is one hour and less than an hour according to health and health issues. Inferential findings also show that the use of psychological tactics, including transparency and magnification and type of programs, provides false news, reliability of television, among Tehrani citizens and the creation of fear of Corona. These tactics have a moderate amount of isolation, depression, disorders and sleep disorders for citizens, which can lead to an escape audience.

    Keywords: Psychological tactics, TV, corona, public opinion, Panic audience
  • AliAkbar Farhangi, Afsaneh Mozaffari, Shahram Jorjani Pages 93-112

    In the era of globalization, which is facing rapid developments in the new era and the arrival and influence of new information and communication technologies, managers of media organizations are forced to use new information and communication technologies to survive and be a leader in the existing highly competitive space. Although these technologies have made a serious change in the market of media organizations, as with the acceptance of any new thing, it is also difficult and complicated.  The purpose of this paper is to identify the preventive factors in accepting new information and communication technologies among managers of media organizations. The results were assessed by Delphi method and through in-depth interviews with 23 managers of media organizations with exploratory strategy and in terms of purpose, it is an applied research. Consequently, in addition to individual factors, demographic differences such as age, gender, experience and mental capabilities of individuals, along with organizational factors and cultural contexts, affect acceptance or rejection and use of new information and communication technologies. Bringing is of great importance. Computer anxiety, subjective perception of increased financial costs, security risk and lack of necessary technical support are also preventive factors in the use of new information and communication technologies

    Keywords: New information technologies, Media Organizations, Communication Technologies
  • Edris Afrash, Yousof Khojir Pages 113-144

    in this study, while examining the business of Iranian podcasts, by identifying the dimensions of business model analysis and identifying the main components related to each dimension, an image of each level is presented and as a result, conceptual modeling is done. Data analysis of interviews with podcast activists was performed using content analysis and coding by MAXQDA software, and the results showed that the concept of podcast business model has many potentials that have not yet been explored. The podcast industry in Iran does not generate much revenue because a large number of producers and activists in this industry produce podcasts for purposes other than revenue generation. According to the results of the study, a small number of podcasts that have made money in this field, often earn money through sponsorship and advertising. Most of the cost of a podcast is related to the host and the host, followed by some of the tasks outsourced by the podcast, such as poster design, voice editing, text writing, and management of podcast virtual network accounts. The main and most common revenue channel for podcasts is having a sponsor. It seems that the podcast industry in Iran needs credit management in the first place to be able to assess the perception of customers of the brand and improve the reputation of the podcast and maintain the loyalty of the audience and receive feedback from them. Gain fame and credibility to form a competitive market and generate revenue.

    Keywords: Podcast, Business, revenue generation, New media, business canvas
  • Majid Majdnia Pages 145-165

    As our behaviors guide our "situations and roles", each person is thought to be capable of shaping what can happen at any given moment. In other words, "reality" is not a fixed thing that we can imagine. The phrase "social construction of reality" defines the process in which, people with their own creativity, shape reality through social interaction. This idea depends on the symbolic interactive paradigm of the Sociological Foundation. Social reality is continuously developed and addressed in the actions of individuals, conversations, and in face-to-face communication, or through the media or a combination of them, and has many effects. Childhood, adulthood, illness, healthiness, wife, husband, marriage, divorce, law, justice, news, media, newspapers, and many other topics, are socially developed, socially changing, and disappearing socially. ( (Dehghan, Alireza, Hamshahri Saturday, April 10, 2017) . This article is an attempt to define and explain the social creation and construction of reality and theory of social construction .

    Keywords: Social Construction of Reality, Thomas theorem, Ethnomethodology, Self-presentation, Nonverbal communication (body language), Social deception