فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال نوزدهم شماره 10 (پیاپی 147، دی 1400)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال نوزدهم شماره 10 (پیاپی 147، دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زینب مهریزی، احمد نصیری* صفحات 762-772
    پیش زمینه و هدف

    با توجه به اینکه اشتیاق شغلی پرستاران با پیامدهایی همچون تعهد سازمانی و رضایت شغلی مرتبط است، تلاش جهت ارتقاء آن ضروری به نظر می رسد. اولین گام در راستای این هدف، شناخت عوامل موثر بر آن است. بنابراین پژوهش حاضر باهدف تعیین ارتباط حمایت سازمانی درک شده با اشتیاق شغلی پرستاران و ابعاد آن انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل پرستاران بیمارستان های آموزشی شهر بیرجند بود که از بین آن ها 120 پرستار به روش نمونه گیری چندمرحله ای وارد مطالعه شدند. داده ها به وسیله ی پرسشنامه های اشتیاق شغلی Utrecht و حمایت سازمانی درک شده Eisenberger جمع آوری شدند. به منظور تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی، آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تی مستقل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین حمایت سازمانی درک شده با مولفه قدرت اشتیاق شغلی همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت (05/0>p، 33/0r=). هرچند بین حمایت سازمانی درک شده با نمره کل اشتیاق شغلی و سایر ابعاد آن (فداکاری و جذب) نیز همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد اما این همبستگی کمتر از 3/0 است و ضعیف تلقی می شود (05/0>p، 3/0>r). مولفه فداکاری اشتیاق شغلی در بین زنان و مردان تفاوت معنی داری داشت و میانگین این مولفه در زنان نسبت به مردان بیشتر بود (05/0>p).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به اینکه حمایت سازمانی می تواند بر اشتیاق شغلی و ابعاد آن تاثیرگذار باشد، مدیران پرستاری می توانند با ایجاد فضایی حمایتی و در نظر گرفتن عوامل فردی در راستای ارتقاء اشتیاق شغلی پرستاران گام بردارند.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، حمایت سازمانی درک شده، پرستاران
  • زهرا منصوری، زهرا پورموحد*، حسن زارعی محمودآبادی صفحات 773-782
    پیش زمینه و هدف

    تولد نوزاد نارس و بستری شدن وی در بدو تولد بر عملکرد خانواده تاثیر می گذارد. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر مراقبت خانواده محور بر عملکرد خانواده نوزادان نارس بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش شبه آزمایشی، والدین 60 نوزاد نارس با سن جنینی بین 30 تا 36 هفته بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان حافظ به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و سپس به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه کنترل و آزمون (هر گروه 30 نفر) قرار گرفتند. در گروه آزمون، مراقبت خانواده محور بر روی والدین نوزادان نارس بستری در چهار گام تا قبل از روز هفت بستری با حضور پژوهشگر و خانواده در کنار نوزاد انجام شد. میزان عملکرد خانواده با استفاده از پرسشنامه عملکرد خانواده (Family Assessment Device)FAD سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار نسخه 24SPSS و آمارهای توصیفی و آمار استنباطی تی تست و آنکووا تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمره عملکرد خانواده در مرحله قبل از مداخله در گروه کنترل 48/7 ± 20/186 و در گروه آزمون 96/5 ± 43/188 بود. پس از مداخله میانگین نمره عملکرد خانواده در گروه کنترل 13/7 ± 73/185 و در گروه آزمون 83/8 ± 26/181 بود که نسبت به قبل از مداخله کاهش معنی داری (بهبود) داشت. نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد مراقبت خانواده محور بر گروه آزمون تاثیر داشته و باعث بهبود عملکرد خانواده آنان شد.

    بحث و نتیجه گیری

    اجرای مراقبت خانواده محور با تاکید بر حضور اعضای خانواده به ویژه پدر در کنار مادر بیش از روش های معمول مراقبتی منجر به بهبود عملکرد خانواده نوزاد نارس می شود. این مداخلات ازنظر کاربردی کم هزینه، آسان و عملی می باشند و شرکت موثر والدین در امر مراقبت از نوزاد در روند بهبود وی اثرات مثبتی در بر خواهد داشت.

    کلیدواژگان: مراقبت، خانواده، نوزاد، نارس، عملکرد
  • ناصر پریزاد، زهرا علیزاده*، مدینه جاسمی، جمال احمدزاده صفحات 783-792
    پیش زمینه و هدف

    استفاده از بهترین روش ارزشیابی برای دانشجویان در درس مراقبت ویژه از اهمیت خاصی برخوردار است. در همین رابطه، مشاهده مستقیم مهارت های عملی یکی از روش های نوین ارزشیابی بالینی است که به دانشجویان فرصتی برای دریافت بازخورد سازنده ارایه می دهد. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر روش ارزشیابی مشاهده مستقیم مهارت های عملی بر عملکرد بالینی و رضایتمندی دانشجویان پرستاری در بخش های مراقبت ویژه بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه شبه تجربی، 64 دانشجوی پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه مشغول به تحصیل درترم 7 مقطع کارشناسی به صورت در دسترس وارد مطالعه شدند. دانشجویان به طور تصادفی در دو گروه مداخله 32 نفر (15 دانشجوی مذکر و 17 دانشجوی مونث) و کنترل 32 نفر (13 دانشجوی مذکر و 19 دانشجوی مونث) تقسیم شدند. در گروه مداخله، ارزشیابی به روش مشاهده مستقیم مهارت های عملی در اولین روز کارآموزی، یک هفته بعد و دو هفته بعد بر اساس فعالیت های تعویض پانسمان، تزریق وریدی و ساکشن کردن تکمیل شد و سپس در هر سه مرحله ارزیابی، طی زمان پانزده دقیقه بازخورد داده شد. در گروه کنترل ارزشیابی به روش لاگ بوک انجام گردید. در هر دو گروه بعد از کارآموزی، چک لیست استاندارد در اختیار دانشجویان قرار گرفت. از نرم افزار SPSS نسخه 19 و آزمون های تی استیودنت و آزمون آنالیز واریانس با اندازه های مکرر در تحلیل داده ها استفاده شد. سطح معناداری 5درصد تعیین گردید.

    یافته ها

    نمره نهایی تعویض پانسمان در گروه مداخله بیشتر از گروه کنترل بود (001/0>P). همچنین، دانشجویان گروه مداخله نمره نهایی رگ گیری و ساکشن کردن بیشتر از گروه کنترل داشتند (001/0>P). علاوه بر این، در گروه مداخله، نمره ارزشیابی مشاهده مستقیم مهارت های عملی در عملکرد بالینی پانسمان زخم، رگ گیری و ساکشن کردن به طور معناداری از مرحله اول کارآزمایی تا مرحله سوم آن افزایش می یافت (001/0>P).
     

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که دانشجویان با روش ارزشیابی مشاهده مستقیم مهارت های عملی، نمره بهتری نسبت به دانشجویان با روش لاگ بوک در سه عملکرد پانسمان، رگ گیری و ساکشن کسب کردند. درنتیجه، مربیان و اساتید بالینی می توانند از روش ارزشیابی مشاهده مستقیم مهارت های عملی به عنوان یک روش موثر در ارزشیابی و یادگیری دانشجویان پرستاری بخصوص در واحد مراقبت ویژه استفاده کنند.

    کلیدواژگان: دانشجویان، پرستاری، ارزشیابی، مشاهده مستقیم مهارت های عملی (داپس)
  • رضا وزیری نژاد، احمدرضا صیادی، وحیده پورحسن خانی، حسن علی نژاد*، علی زارع عسکری، زهرا شول صفحات 793-800
    پیش زمینه و هدف

    زایمان یکی از مهم ترین وقایع زندگی زنان هست، و عواملی که منجر به کاهش درد و پیامدهای آن در طول مدت زایمان شود، برای محققان اهمیت دارد. لذا هدف از این پژوهش رابطه مشاوره مامای همراه با نوع زایمان و میزان اضطراب، استرس و افسردگی در زنان نخست زا داوطلب زایمان طبیعی در بیمارستان نیک نفس شهرستان رفسنجان در سال 99 است.

    مواد و روش کار

    این پژوهش از نوع مقطعی و توصیفی بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان باردار نخست زا داوطلب برای زایمان طبیعی در بیمارستان نیک نفس رفسنجان در شش ماهه اول 1400 به تعداد 199 بوده است، در این مطالعه از یک چک لیست و یک پرسشنامه استفاده شد. چک لیست شامل اطلاعات دموگرافیک و مشخصات بالینی بیمار و پرسشنامه (Stress, anxiety, depression questionnaire DASS) برای استرس، اضطراب و افسردگی، موردسنجش قرار گرفت. سطح اطمینان 05/0 در نظر گرفته شد. نرم افزار آماری مورداستفاده، SPSS ورژن 20 بود.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که بین سن (03/0p=) و وضعیت اقتصادی (00/0p=) با نوع زایمان ارتباط معنی داری وجود دارد. بر اساس آزمون های آماری میانگین، کای اسکویر و منویتنی، بین حمایت مامای همراه با میانگین نمره استرس، و اضطراب همبستگی معنی داری وجود داشت (03/0p=) و همچنین رابطه معنی داری بین حمایت ماما با افسردگی بود (01/0p=). اما بین میانگین نمره استرس با نوع زایمان (30/0p=)، اضطراب (27/0p=) و افسردگی (51/0p=) ارتباط معنی داری وجود نداشت.

    بحث و نتیجه گیری

    حمایت مامای همراه آموزش دیده بر بالین زایو باعث کاهش استرس، اضطراب و افسردگی در مادران باردار می شود که این امر باعث تاثیر مثبت بر روابط مادر و نوزاد در مراقبت های مامایی و پزشکی می شود. لذا باید جهت حمایت از زایو و افزایش تجربیات مثبت زایمانی در مادران باردار بهره گرفت.

    کلیدواژگان: مامای همراه، زایمان، استرس، اضطراب، افسردگی، رفسنجان
  • علیرضا رحمانی، مولود رادفر، وحید علی نژاد، افسانه آذرابادی* صفحات 801-809
    پیش زمینه و هدف

    تعادل بین کار- زندگی با فرسودگی شغلی و کارکرد خانوادگی امروزه از زمره مسایلی است که اهمیت بالایی در حرفه پرستاری دارد.. بنابراین مطالعه حاضر باهدف تعیین ارتباط بین تعادل کار- زندگی با فرسودگی شغلی و کارکرد خانوادگی پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1399 اجرا شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک پژوهش توصیفی -همبستگی به شکل مقطعی بود. 392 نفر از پرستاران مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب و وارد مطالعه شدند. در این پژوهش از فرم اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه تعادل کار زندگی ونگ و کو و پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ و ابزار سنجش خانواده اپشتین و همکاران استفاده شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 392 نفر از پرستاران شاغل در دانشگاه علوم پزشکی ارومیه شرکت کردند که اکثریت آنان زن (6/80 درصد) و متاهل (6/79 درصد) بودند. میانگین و انحراف معیار سن و سابقه کاری در پرستاران موردپژوهش به ترتیب 95/7±37/37 و 65/7±71/12 بود. نتایج حاکی از آن بود که بین متغیرهای تعادل کار-زندگی با فرسودگی شغلی و ابعاد آن و بین متغیرهای تعادل کار-زندگی با کارکرد خانوادگی و بین متغیرهای کارکرد خانوادگی با فرسودگی شغلی و ابعاد آن ارتباط خطی معنی دار وجود داشت (05/0>P).

     نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، رابطه معنی داری بین تعادل کار-زندگی و فرسودگی، تعادل کار-زندگی و کارکرد خانوادگی، فرسودگی شغلی و کارکرد خانوادگی وجود داشت. بنابراین این مطالعه می تواند نتایج با ارزشی در اختیار مدیران سیستم ها و سازمان های بهداشتی و درمانی در جهت مدیریت هرچه بهتر نیروی انسانی کرده باشد.

    کلیدواژگان: تعادل کار- زندگی، فرسودگی، شغلی، کارکرد خانوادگی، پرستاران
  • طاهره نصرابادی، لادن فتاح مقدم، پونه واقفی* صفحات 810-821
    پیش زمینه و هدف

    بیماری مزمن کلیوی یکی از بیماری های مزمن رایج بشری است که امروزه 2 تا 3 درصد مردم جهان را گرفتار کرده است. دو مولفه روان شناختی موردتوجه در بیماران دیالیزی تاب آوری و شادکامی است. در این راستا یکی از روش های درمانی آموزش ذهن آگاهی می باشد. لذا هدف از این بررسی تاثیر ذهن آگاهی بر شادکامی و تاب آوری بیماران دیالیزی مراجعه کننده به بیمارستان طالقانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1399 بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی تصادفی شده، بر روی 40 نفر از بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به بیمارستان طالقانی انجام شد. بعد از تخصیص تصادفی ساده نمونه های منتخب افراد واجد شرایط، برنامه آموزش ذهن آگاهی برای گروه مداخله طی 8 جلسه 60 دقیقه ای انجام شد ولی بیماران گروه کنترل تحت مراقبت روتین قرار داشتند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه شادکامی آکسفورد و پرسشنامه تاب آوری کانر-دیویدسون بود. داده ها با نرم افزار SPSS 16 و آنالیز کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره شادکامی بعد از مداخله در گروه مداخله 2/10±65/78 و گروه کنترل 05/7±75/68 بود که این تفاوت ازلحاظ آماری معنادار است (05/0>P) و نشان می دهد آموزش ما در افزایش شادکامی موثر بوده است. همچنین میانگین نمره تاب آوری بعد از مداخله در گروه مداخله 33/9±7/76 و گروه کنترل 88/13±4/62 است که این تفاوت ازلحاظ آماری معنادار است (05/0>P) و نشان می دهد آموزش ما در افزایش تاب آوری موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    طی نتیجه گیری نهایی مشخص گردید که آموزش ذهن آگاهی برای بیماران دیالیزی قابلیت کاربرد داشته و بر افزایش تاب آوری و شادکامی بیماران اثربخش است.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تاب آوری، شادکامی، دیالیز
  • نسیبه کاظمی، فروزان اسمعیل زاده*، مریم کسرائیان صفحات 822-833
    پیش زمینه و هدف

    سندرم پیش از قاعدگی (PMS) از اختلالات شایع فاز لوتیال، با اثر منفی بر باروری و کیفیت زندگی زنان است. هدف مطالعه کنونی، بررسی تاثیر 8 هفته تمرین مقاومتی با باندهای الاستیک و مصرف عصاره رازیانه بر علایم سندرم پیش از قاعدگی در دانش آموزان دختر مقطع متوسطه بود.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه ی مداخله ای (تجربی)، 80 دانش آموز دختر غیرفعال مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی در زمستان 1399 انتخاب و پس از توضیحات ضروری، به صورت تصادفی به چهار گروه 20 نفره شامل تمرین، رازیانه، تمرین و رازیانه و کنترل تقسیم شدند. تمرینات مقاومتی الاستیک 3 جلسه 45 دقیقه ای در هفته و به مدت هشت هفته به صورت برخط انجام شد، رازیانه به صورت قطره ی خوراکی فنلین 2% روزانه، 30 قطره هر 12 ساعت و برای دو ماه مصرف گردید. افراد با پرسشنامه ی غربالگری علایم سندروم (PSST) در مراحل پیش و پس آزمون ارزیابی شدند. آنالیز داده ها با نرم افزار SPSS (ورژن 23)، آزمون های تحلیل واریانس (ANOVA)، تحلیل کوواریانس (ANCOVA)، t زوجی و آزمون تعقیبی توکی انجام گردید (0.05. P<سطح معناداری بود).

    یافته ها

    نتایج نشان داد که قبل از مداخله تفاوت معناداری میان گروه ها نبود اما پس از مداخله، علایم خلقی-رفتاری (61/7±31/2 در مقابل 15.84 ±65/3) و جسمانی (31/5±23/1 در مقابل 72/14±38/1) گروه ها نسبت به کنترل کاهش یافت (P برای همه 0.05). استفاده ترکیبی از تمرین و رازیانه نیز بیشترین تاثیر را بر کاهش علایم جسمانی (11/2±31/0 در مقابل (P <0.0001, 14.72±1.38 و خلقی -رفتاری (4.57±1.04 در مقابل(P <0.0001, 15.84±3.65 داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    تمرین مقاومتی الاستیک همراه با مصرف عصاره رازیانه برای بهبود PMS توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سندروم پیش از قاعدگی، تمرین مقاومتی با باند الاستیک، عصاره رازیانه
  • ریحانه میرمظهری، منصور غفوری فرد*، زهرا شیخ علیپور صفحات 834-845
    پیش زمینه و هدف

    یکی از مفاهیمی که اخیرا در مراقبت از بیماری های مزمن از قبیل بیماری مزمن کلیه تاکید می شود بحث فعال بودن بیمار در مدیریت سلامت خود هست که به آن فعال سازی بیمار گفته می شود. آگاهی از سطح فعال سازی بیمار می تواند به پزشکان و پرستاران در امر پیاده کردن مراقبت با کیفیت و آموزش صحیح به بیمار کمک کند. این مطالعه باهدف ارزیابی میزان فعال سازی بیماران و عوامل موثر بر آن در بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، درمجموع 180 بیمار تحت درمان با همودیالیز با روش نمونه گیری تصادفی ساده از بزرگ ترین مرکز همودیالیز کشور انتخاب شد. جمع آوری داده ها با استفاده از اطلاعات دموگرافیکی و پرسشنامه فعال سازی بیماران انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و آزمون های آنالیز واریانس، t تست و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین نمره فعال سازی بیماران تحت درمان با همودیالیز 77/16±25/56 بود و بیشتر افراد در سطح 1 فعال سازی قرار داشتند. میانگین نمره فعال سازی برحسب متغیر های وضعیت تاهل، محل سکونت، تحصیلات، سابقه پیوند کلیه، میزان درآمد و سن افراد تفاوت آماری معنی داری داشت) مقادیر P برای همه کمتر از 05/0 بود).

    نتیجه گیری

    به طورکلی میزان فعال سازی بیماران تحت درمان با همودیالیز متوسط بوده و تعداد محدودی از نمونه ها در سطح 4 فعال سازی بیماران قرار داشتند. بنابراین پیشنهاد می شود تا در مراحل اولیه تشخیص بیماری، سطح فعال سازی بیماران تعیین گردد و سپس مراقبت های متناسب با سطح فعال سازی افراد و مبتنی بر رویکردهای فرد محور ارایه شود.

    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیه، فعال سازی بیمار، همودیالیز
|
  • Zeinab Mehrizi, Ahmad Nasiri* Pages 762-772
    Background & Aims

    As nurses' work engagement (WE) is associated with outcomes such as organizational commitment and job satisfaction, efforts to improve it seem necessary. The first step toward this goal is to identify the factors that affect it. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship between perceived organizational support (POS) and nurses' WE and its dimensions.

    Materials & Methods

    The present study was a descriptive correlational one. The statistical population included nurses of educational hospitals in Birjand, from which 120 nurses were included in the study by multistage sampling. Data were collected using Utrecht WE and Eisenberger POS questionnaires. Data analysis was performed by using descriptive statistics, Pearson's correlation-coefficient, one-way analysis of variance, and independent t-test.

    Results

    The results showed that there was a positive and significant correlation between the vigor dimension of WE and POS (r=0.33, p<0.05). Although a positive and significant correlation was observed between POS and the total score of WE and its other dimensions (dedication and absorption), but this correlation is less than 0.3 and is considered weak (r<0.3, p<0.05). The dedication dimension of WE was significantly different between men and women and the mean of this dimension was higher in women (p<0.05).

    Conclusion

    As POS can affect WE and its dimensions, nursing managers should to promote nurses' WE by creating a supportive environment and considering individual factors.

    Keywords: Work Engagement, Perceived Organization Support, Nurses
  • Zahra Pourmovahed, Hassan Zareymahmoodabadi Pages 773-782
    Background & Aims

    The birth of a premature baby and his/her hospitalization at birth, affects on family function. This study aimed to identify the effect of family-centered care on family function of preterm newborns hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit (NICU).

    Materials & Methods

    In this quasi-experimental study, Parents of 60 premature infants with fetal age between 30 and 36 weeks hospitalized in the NICU of Hafez Hospital in Shiraz were selected by convenience sampling method. They then were randomly assigned to the control and experimental groups (30 parents in each group).   In the experimental group, family-centered care was performed on the parents of premature infants admitted in four steps, before the seventh day of hospitalization with the presence of the researcher and the family next to the infant. Family function was measured using the Family Assessment Device (FAD). The data was analyzed by SPSS (v.24) using descriptive and statistics tests such as t-test and ANCOVA.

    Results

    The mean score of family function of mothers in the pre-intervention stage in the control group was 186.20 ±7.48 and in the experimental group was 188.43±5.96. After the intervention, the mean score of family function of parents in the control group was 185.73± 7.13 and in the experimental group was 181.26±8.83, which had a significant decrease compared to them before the intervention, showing improvement. The results of univariate analysis of covariances (ANCOVA) showed that family-centered care had an effect on the test group and improved their family performance.

    Conclusion

    Implementing family-centered care by emphasizing the presence of family members, especially the father next to the mother leads to improving the family function of premature infant more than the usual care methods. These interventions are cost-effective, feasible, practical, and effective, and the effective participation of parents in the care of the baby will have positive effects on the process of his/her recovery

    Keywords: Care, Family, Neonate, Premature, Function
  • Naser Parizad, Zahra Alizadeh*, Madineh Jasemi, Jamal Ahmadzadeh Pages 783-792
    Background & Aim

    Using the best evaluation method is particularly important for students in intensive care lession. In this regard, direct observation of practical skills is one of the new clinical evaluation methods that allow students to receive constructive feedback. This study aimed to determine the effect of evaluation through direct observation of procedural skills on clinical performance and satisfaction of nursing students in intensive care units.

    Materials & Methods

    This quasi-experimental study included 64 nursing students studying in the 7th semester of bachelor's degree in Urmia nursing school. Students were randomly divided into intervention (32 individuals; 15 male students and 17 female students) and control (32 individuals; 13 male students and 19 female students) groups. In the intervention group, the evaluation was performed by direct observation of procedural skilling methods including dressing change, intravenous (IV) line insertion, and suctioning activities of students on the first day, one week later, and two weeks later. In all three stages of the evaluation, students gave feedback for fifteen minutes. In the control group, evaluation was performed by the logbook method. In both groups, standard checklists were provided to the students. SPSS software version 19 and Student T-test and repeated measures analysis of variance were used in data analysis. The significance level was set at 5%.

    Results

    The final score of the dressing change in the intervention group was higher than the control group (P <0.001). Students in the intervention group had also higher final IV-line insertion and suctioning scores than the control group (P <0.001).Furthermore, in the intervention group, the score of direct observation of procedural skills for dressing change, IV-line insertion, and suctioning increased significantly from the first to the third stage (P <0.001).

    Conclusion

    This study showed that students evaluated by direct observation of procedural skills method achieved a higher score than students evaluated by the logbook method. Hence, instructors and clinical professors can use direct observation of practical skills as an effective method in evaluating and learning nursing students, especially in the intensive care unit.

    Keywords: Students, Nursing, Evaluation, DOPS
  • Reza Vazirinejad, Ahmad Reza Sayadi, Vahideh Poor Hasankhani, Hassan Alinejad*, Ali Zare Askar, Zahra Shool Pages 793-800
    Background & Aims

    Parturition is one of the most important events in women's lives, and therefore, factors that lead to a reduction in pain and its consequences during childbirth with minimal intervention are important for researchers. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between midwifery counseling along with type of delivery and the rate of anxiety, stress, and depression in primiparous women in Niknafs Hospital of Rafsanjan in2021.

    Materials & Methods

    This was a cross-sectional and descriptive study. The statistical population included all primiparous pregnant women who volunteered for natural childbirth in Niknafs Hospital of Rafsanjanfrom March to August 2021, numbering 199. In this study, a checklist and a questionnaire were used. The checklist included demographic information and clinical characteristics of the patient and a questionnaire (Stress, anxiety, depression questionnaire DASS) for stress, anxiety and depression were assessed. The confidence level was considered as 0.05. Thestatistical software used was SPSS version 20.

    Results

    The results showed that there were significant relationships between age (p = 0.03) and economic status (p = 0.00) with the type of delivery. Based on statistical analyses, the mean, Chi-square, and Mann-Whitney tests, there was a significant correlation between midwife support with mean stress score and anxiety (p = 0.03) and also between midwife support and depression (p = 0.01). Nevertheless, there was no significant relationship between the mean stress score and type of delivery (p = 0.30), anxiety (p = 0.27) and depression (p = 0.51).

    Conclusion

    Supporting a trained midwife on a maternity bed reduces her stress, anxiety, and depression in pregnant women, which has a positive effect on mother-infant relationships in midwifery and medical care. Therefore, it should be used to support childbirth and increase positive childbirth experiences in pregnant mothers.

    Keywords: Midwifery, Home Parturition, Stress, Anxiety, Depression, Rafsanjan
  • Alireza Rahmani, Moloud Radfar, Vahid Alinejad, Afsaneh Azarabadi* Pages 801-809
    Background & Aims

    Work-life balance with burnout and family functioning are among the issues that are of great importance in the nursing profession today. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship between work-life balance with burnout and family functioning of nurses working in teaching hospitals of Urmia University of Medical Sciences in2020.

    Materials & Methods

    This study was a cross-sectional and descriptive-correlational study. 392 nurses of teaching hospitals of Urmia University of Medical Sciences were selected by stratified sampling method and entered the study. In this study, demographic information form, Wong and Ko work-life balance questionnaire, Maslach burnout questionnaire, and Epstein et al. family functioning scale. The collected data were analyzed using SPSS software version 16 and descriptive and analytical statistical tests.

    Results

    In this study, 392 nurses working in Urmia University of Medical Sciences participated; the majority of whom were female (80.6%) and married (79.6%). The mean and standard deviation of age and work experience in the nurses were 37.37±7.95 and 12.71±7.65, respectively. The results showed that there was a significant linear relationship between work-life balance variables with burnout and its dimensions and between work-life balance with family functioning and between family functioning with burnout and its dimensions (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, there was a significant relationship between work-life balance and burnout, work-life balance and family functioning, and burnout and family functioning. Therefore, this study can have valuable results for the managers of health systems and organizations in order to better management of human resources.

    Keywords: Work-life balance, Burnout, Professional, Employee Performance Appraisal, nurses
  • Tahereh Nasrabadi, Ladan Fatah Moghadam, Pooneh Vaghefi* Pages 810-821
    Background & Aims

    Chronic kidney disease is one of the most common chronic diseases in human that affects 2 to 3% of the world's population today. Two most important psychological components in dialysis patients are resilience and happiness. In this regard, one of the treatment methods is mindfulness training. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the effect of mindfulness on happiness and resilience of dialysis patients referred to the Taleghani Hospital of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in 2021.

    Materials & Methods

    This randomized Quasi-Experimental study was performed on 40 hemodialysis patients referred to Taleghani Hospital. After randomly assigning selected samples to eligible individuals, a mindfulness training program was performed for the intervention group in 8 sessions of 60 minutes, but the patients in the control group were under routine care. Data collection tools were Oxford Happiness Questionnaire and Connor-Davidson Resilience Questionnaire. Data were analyzed by SPSS software version 16 and analysis of covariance.

    Results

    The mean score of happiness after the intervention in the intervention group was 78.65 ± 10.2 and in the control group was 68.75 ± 7.05, which is statistically significant (P <0.05) and shows that our education has been effective in increasing happiness. Also, the mean resilience score after the intervention in the intervention group was 76.7 ± 9.33 and in the control group was 62.4 ± 13.88, which is a statistically significant difference (P <0.05) and shows that our training has been effective in increasing resilience.

    Conclusions

    During the final conclusion, it was found that mindfulness training can be used for dialysis patients and is effective in increasing resilience and happiness of patients.

    Keywords: Mindfulness, Resilience, Happiness, Dialysis
  • Nasibeh Kazemi, Forouzan Esmaielzadeh*, Maryam Kasraeian Pages 822-833
    Background & Aims

    Premenstrual syndrome (PMS) is one of the most common disorders of the luteal phase with a negative effect on fertility and quality of life in women The purpose of this study was to assay the effects of an eight-week training with resistance band and consuming fennel extract on PMS in high school girls.

    Material & Methods

    In this interventional (experimental) research, eighty inactive students suffering from PMS were selected in Shiraz in winter 2020and then randomly categorized to four groups of twenty, including resistance band training, fennel, resistance band training with fennel and control groups after essential descriptions. Resistance band training was performed online three sessions per week (each about 45 minutes) for eight weeks. Fennel was used as oral drops of phenylene 2% daily, 30 drops 2 times a day for two months. Individuals were evaluated with a premenstrual symptom screening tool (PSST) in pre and post-intervention phases. Analysis of variance (ANOVA), analysis of covariance (ANCOVA), dependent t- test, and Tukey's post hoc tests were done for assessing the obtained data (P≤0.05 was assigned as significance level).

    Results

    The results indicated that there were no significant differences between the groups before the intervention but after intervention, there was a significant decrease in the severity of mood-behavioral (7.61±2.31 vs 15.84±3.65) and physical (5.31±1.23 vs 14.72±1.38) symptoms of PMS in experimental groups compared to control (P <0.05). Training with resistance band along with fennel extract consumption had the most positive effect on decrement of physical (2.11±0.31 vs 14.72±1.38; P<0.0001) and mood (4.57±1.04 vs 15.84±3.65; P <0.0001) symptoms.

    Conclusion

    Elastic band resistance exercise and Fennel together can be offered for improving PMS.

    Keywords: Premenstrual syndrome, resistance band training, Fennel extract
  • Reyhaneh Mirmazhari, Mansoor Ghafourifard*, Zahra Sheikhalipour Pages 834-845
    Background & Aims

    One of the concepts that has been recently emphasized in the care of chronic diseases such as chronic kidney disease (CKD) is the activity of patient in his/her health management, which is called patient activation. Knowing the level of patient activation can help physicians and nurses implementing high quality care and proper patient education. The aim of this study was to evaluate the patients' activation and the factors affecting it in patients undergoing hemodialysis.

    Methods & Materials

    In this cross-sectional study, a total of 180 patients undergoing hemodialysis were selected from the largest hemodialysis center in Iran by simple random sampling. Data collection was performed using demographic information and patient activation measure (PAM). Data were analyzed by SPSS software ver. 26 using ANOVA, t-test, and Pearson correlation coefficient tests.

    Results

    The results showed that the mean activation score for hemodialysis patients was 56.25±16.77 and most of them were in level 1 of activation. The analysis showed that the mean activation score was statistically significant in terms of marital status, place of living, educational level, history of kidney transplantation, income, and age of the patients (P values were under 0.05 for all).

    Conclusion

    In general, the activation rate of hemodialysis patients was moderate and a limited number of samples were in level 4 of patient activation. Therefore, it is suggested that the activation level of patients should be assessed in early stages of diagnosis of CKD, and then the patients' care should be provided in accordance with the activation level of individuals and based on person-centered approaches.

    Keywords: Chronic Kidney Disease, Patient Activation, Hemodialysis