فهرست مطالب

فنآوری تولیدات گیاهی - سال بیستم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال بیستم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی نقی زاده، مرضیه اتحادپور*، اسما نجارزاده صفحات 1-8
    جهت بررسی اثرات دگرآسیبی عصاره آبی قسمت های هوایی و ریشه گیاه شیرین بیان بر شاخص های جوانه زنی و فعالیت برخی آنزیم های حیاتی گندم و نخود، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در شرایط آزمایشگاه دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال 1396 انجام شد. بدین منظور عصاره اندام های هوایی و ریشه شیرین بیان عصاره آبی با غلظت های 25، 50 و 75 درصد تهیه و از آب مقطر به عنوان تیمار شاهد استفاده شد. با افزایش غلظت عصاره برگی، درصد (2/97%) و سرعت جوانه زنی در گندم (3/97%) و طول ریشه چه و ساقه چه در نخود (2/92% و 8/67%)، بیش ترین کاهش را نشان دادند. هم چنین با افزایش غلظت عصاره ریشه درصد و سرعت جوانه زنی در گندم (6/56% و 8/74%) و طول ریشه چه و ساقه چه در نخود (6/93% و 7/66%)، بیش ترین کاهش را نشان دادند. اگرچه غلظت مالون دی آلدهید بافت گیاهچه های گندم و نخود، تحت تاثیر عصاره آبی شیرین بیان افزایش معنی داری داشت (3/66% و 2/24% به ترتیب در گندم و نخود تحت تاثیر عصاره برگی و 1/63% و 8/15% به ترتیب در گندم و نخود تحت تاثیر عصاره ریشه)، گیاهچه های گندم حساسیت نسبتا بیش تری نشان دادند. فعالیت آنزیم کاتالاز در تیمارها کاهش معنی داری پیدا کرد (91% و 46% به ترتیب در گندم و نخود تحت تاثیر عصاره برگی و 95% و 54% به ترتیب در گندم و نخود تحت تاثیر عصاره ریشه). فعالیت این آنزیم در گیاهچه های گندم کاهش بیش تری در مقایسه با گیاهچه های نخود نشان داد. هم چنین نتایج نشان داد که عصاره آبی برگ ها اثرات بازدارنده دگرآسیب بیش تری نسبت به ریشه ها دارند.
    کلیدواژگان: بازدارندگی، مالون دی آلدهید، کاتالاز، طول ریشه چه
  • بهروز واعظی، جعفر احمدی*، هوشنگ نارکی، ولی الله یوسفی صفحات 9-19

    گلرنگ به عنوان گیاهی متحمل به شوری و خشکی و سازگار با شرایط آب و هوایی ایران دارای اهمیت ویژه ای می باشد. آزمایش های ناحیه ای ارقام جدید نقش مهمی در برنامه های اصلاحی گیاهان زراعی جهت جستجوی ارقام با عملکرد و پایداری بالا ایفا می کنند. در این مطالعه 15 رقم و لاین اصلاح شده گلرنگ همراه با رقم محلی اصفهان و رقم سینا به عنوان شاهد در منطقه گرمسیر گچساران در شرایط دیم به مدت سه سال زراعی (86-1384) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار از نظر پایداری عملکرد دانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس مرکب، اثر اصلی محیط و ژنوتیپ در سطح احتمال یک درصد و اثر متقابل ژنوتیپ و محیط در سطح احتمال پنج درصد روی پایداری عملکرد دانه گلرنگ معنی دار گردیدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که 2/45 درصد از کل تغییرات، مربوط به اثر محیط و 26 درصد متعلق به اثر ژنوتیپ و اثر متقابل ژنوتیپ × محیط بود. دو مولفه اصلی اول و دوم اکثر (4/92 درصد) تغییرات موجود را توجیه نمودند. ژنوتیپ های سینا، Syrian، Cyprus Bergon و Cw-4440 کم ترین فاصله را از ژنوتیپ ایده آل داشتند و بنابراین برترین ژنوتیپ ها بودند و ژنوتیپ هایEsfahan ، Cw-74 و Hartman با بیش ترین فاصله از ژنوتیپ ایده آل نامطلوب ترین ژنوتیپ ها محسوب شدند.

    کلیدواژگان: شوری، خشکی، شرایط دیم، تجزیه واریانس مرکب
  • فردوس دارابی، عبدالله احتشام نیا*، فرهاد نظریان فیروزآبادی، زینب روئین صفحات 21-30

    هرساله رقم های جدیدی از گل داوودی اصلاح می شوند که دارای ارزش اقتصادی بالایی می باشند. به منظور بررسی میزان تنوع ژنتیکی برخی ارقام گل داوودی کشت شده در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان با استفاده از نشانگرهای مورفولوژیک، 17 صفت کمی در 20 رقم داوودی مطابق با روش های استاندارد ارزیابی گردید. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها برای صفات مورفولوژیک نشان داد که ارقام موردمطالعه در اکثر صفات اختلاف معنی داری در سطح یک درصد داشتند. هم چنین مقایسه میانگین نشان داد رقم "الیکا" بیش ترین ارتفاع گیاه، رقم "رامتین" بیش ترین تعداد گل و هم چنین، رقم" گل گیس" بیش ترین قطر سرگل را در ارقام موردبررسی داشت. در تجزیه به مولفه های اصلی ارقام گل داوودی، پنج عامل اصلی که مقادیر ویژه آن ها بیش تر از یک بود، توانستند 10/77 درصد از واریانس کل را توجیه کنند. صفات طول و عرض برگ و طول گلچه در مولفه اول و ارتفاع شاخه، قطر شاخه و تعداد شاخه جانبی در مولفه دوم بیش ترین ضرایب مثبت و بیش ترین نقش را در تفکیک صفات در این مطالعه داشتند. کلاستر اولیه برای تعیین دوری و نزدیکی ارقام در فاصله اقلیدسی 91/66-، به دو گروه اصلی تقسیم بندی شدند، که ارقام "فرید"، "نادیا2" و ارقام "بلور" و "رامتین" با بیش ترین تشابه ژنتیکی در گروه اول و هم چنین ارقام "فریبا2" و "کیمیا3"در گروه دوم قرار گرفتند. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که ارقام موردبررسی از تنوع بسیار بالایی برخوردار بودند و می توان از این ارقام در برنامه های اصلاحی گل داوودی در آینده استفاده نمود.

    کلیدواژگان: داوودی، تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه کلاستر، صفات مورفولوژیکی
  • منوچهر قلی پور*، حمیده نیکبخت راینی، علی انصوری صفحات 31-40
    به طور معمول اثرات 3 یا 4 سطح از متغیرهای مستقل (در اینجا کود نیتروژن و تراکم کشت) بر متغیرهای وابسته (در اینجا عملکرد برگ و دانه) موردبررسی قرارگرفته و با استفاده از مقایسه میانگین ها، بهترین سطح متغیرهای مستقل پیدا می شود. چنین نتایجی شاید خیلی دقیق نباشند. هدف از این بررسی، یافتن میزان دقیق کود نیتروژن و تراکم کشت از طریق درون یابی (بهینه سازی) برای افزایش عملکرد برگ و دانه وسمه با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی (به عنوان یک تجزیه تکمیلی) بود. در یک آزمایش زراعی به صورت اسپلیت پلات در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد جیرفت، تاثیر 4 تراکم کشت (فاکتور اصلی؛ 10، 15، 25 و 35 بوته در مترمربع) و 4 سطح کود نیتروژن (فاکتور فرعی؛ 50، 100، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار) بر وزن برگ و دانه وسمه بررسی گردید. نتایج حاصل از تجزیه داده ها نشان داد که ساختار شبکه عصبی مبتنی بر 4 نرون مناسب بود. میزان بهینه شده تراکم کشت و کود نیتروژن به ترتیب برابر با 32 بوته در مترمربع و حدود 70 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار بود که توانست عملکرد برگ و دانه را به ترتیب 3/6 و 7/7 درصد افزایش دهد.
    کلیدواژگان: بهره وری، دارویی، صنعتی، درون یابی
  • عزیزالله خیری*، فاطمه هادی، مسعود ارغوانی، الهام جعفرپور صفحات 41-52

    مرزه سهندی گیاهی چندساله و اندمیک ایران متعلق به خانواده نعناعیان می باشد. به دلیل اهمیت این گیاه دارویی در طب سنتی و اندمیک بودن آن در ایران، در این پژوهش صفات مورفولوژیکی، مقدار و نوع اجزای اسانس آن در مناطق مختلف موردبررسی و شناسایی قرار گرفت. برای این منظور ابتدا صفات مورفولوژیکی در محل اندازه گیری و سپس سرشاخه های گلدار به همراه پیکر رویشی از پنج رویشگاه طبیعی مرزه در شهرستان بستان آباد جمع آوری و بعد از خشک کردن، استخراج اسانس انجام شد. داده ها در قالب طرح کاملا تصادفی آنالیز شد. ترکیبات شیمیایی اسانس ها با استفاده از دستگاه های کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی شناسایی شدند. بر اساس نتایج، بازده اسانس این گیاه برای مناطق مختلف از 46/0 تا 44/1 درصد وزن خشک ماده گیاهی به ترتیب در رویشگاه آتباتان و آبریز متغیر بود. در تعدادی از صفات مورفولوژیکی رویشگاه های موردمطالعه، تنوع وجود داشت، بنابراین امکان شناسایی جمعیت های دارای ویژگی مطلوب از نظر برنامه های اصلاحی این گیاه با استفاده از صفات مورفولوژیکی تا حدودی میسر است. در مجموع از نمونه های اسانس رویشگاه های مختلف 34 ترکیب شناسایی و بر اساس آن می توان به چهار مونه [1] شیمیایی شامل: ا. پولگون [2]-پیپریتون [3]، 2. پولگون-1و8- سینیول [4]، 3. تیمول [5]-پولگون-بورنیول [6] و 4. پولگون-گاماترپینن [7] به ترتیب از رویشگاه های آبریز، آتباتان، جانبهان و چینی بولاغی اشاره کرد. بیش ترین میزان همبستگی بین نسبت طول به عرض برگ و درصد اسانس (99/0) مشاهده شد.

    کلیدواژگان: اجزای اسانس، تقطیر با آب، گیاه دارویی اندمیک، رویشگاه طبیعی
  • عیسی ارجی*، داریوش هوشمند، رحمت الله غلامی صفحات 53-63

    به منظور بررسی فنولوژی برخی از ارقام تجارتی زیتون آزمایشی با 7 رقم زیتون در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در کلکسیون ایستگاه تحقیقات زیتون دالاهو از سال 1386 تا 1388 روی درختانی که در سال 1379 کاشته شده بودند به اجرا درآمد. ارقام زیتون شامل روغنی، زرد، شنگه، ماری، سویلانا، بلیدی و کرونایکی بودند. به منظور تعیین مراحل فنولوژیکی ارقام از اسفند 1385 از هر رقم تعداد 6 درخت انتخاب و مراحل مختلف فنولوژیکی در بازدیدهای هر سه روز یک بار مورد ثبت قرار گرفت. نتایج بررسی ها نشان داد که مراحل فنولوژی ارقام زیتون بسته به شرایط آب و هوایی در سال های موردبررسی متفاوت بود. مراحل مختلف شروع فعالیت رشدی، ظهور گل آذین، تورم گل، بازشدن گل، تمام گل، ریزش گلبرگ، مرحله تشکیل میوه، بزرگ شدن میوه، سخت شدن هسته، شروع تغییر رنگ و شاخص رسیدن میوه در سال های مورد آزمایش بسته به سال متفاوت بود، به طوری که در برخی سال ها زودتر و یا دیرتر اتفاق افتادند. شاخص برداشت برای رقم بلیدی بین 3 تا 5/3 در اوایل آذر، رقم روغنی بین 3/3 تا 4 اواسط آبان، رقم زرد بین 2/3 تا 4 دهه آخر آبان، رقم کرونایکی 45/2 تا 86/2 و سویلانا 68/2 تا 43/3 در اواسط آذر باید برداشت شوند. ازاین رو برداشت ارقام متفاوت بود و برخی از ارقام دیررس و برخی زودرس بودند به طوری که مناسب برداشت برای روغن نبودند. بر اساس نتایج بهترین زمان برداشت برای ارقام متفاوت و بسته به رقم از اواسط آبان تا اواسط آذرماه بود.

    کلیدواژگان: گل دهی، زودرسی، دیررسی، رسیدن میوه
  • محمدحسین امینی فرد*، سکینه خندان ده ارباب صفحات 65-76

    به منظور بررسی اثر محلول پاشی اسیدآمینه بر رشد، عملکرد و صفات بیوشیمیایی گیاه کدوی تلخ (کارلا)، آزمایشی در قالب طرح بلوک ‏های کامل تصادفی در دانشگاه بیرجند با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی، شامل چهار سطح از یک ترکیب تجاری محتوی اسیدهای آمینه به نام تکامین مکس (صفر، 5/1، 3 و 5/4  میلی لیتر در لیتر) در طی سه مرحله محلول پاشی (مرحله رویشی، زمان گل دهی و زمان تشکیل میوه) بودند. نتایج نشان داد که آمینواسید بر اجزا برگ معنی‏دار بود، به طوری که با افزایش سطح تیمار، وزن تر و خشک و سطح برگ افزایش یافت. اسیدآمینه علاوه بر اجزا برگ، بر رنگیزه‏های آن (کلروفیل a، b و کلروفیل کل) نیز تاثیرگذار بود. بیش ترین میزان کلروفیل a، b و کلروفیل کل به ترتیب 94/4، 06/6 و 10/11 میلی گرم برگرم وزن تر برگ در تیمار 5/4 میلی لیتر در لیتر اسیدآمینه و کم ترین میزان این صفات در شاهد مشاهده شد. هم چنین نتایج، نشان دهنده تاثیر معنی‏دار اسیدآمینه بر صفات کمی بوته بود، به طوری که بیش ترین طول بوته و تعداد شاخه های جانبی در بالاترین سطح اسیدآمینه به دست آمد. اسیدآمینه نیز اجزا عملکرد (وزن، طول و قطر میوه، عملکرد محصول و تعداد میوه) و صفات بیوشیمیایی میوه (درصد آنتی اکسیدانی و فنول کل) را تحت تاثیر خود قرار داد، به طوری که بیش ترین عملکرد محصول (3/4740 کیلوگرم در هکتار)، میزان فنول (68/8 میلی‏گرم گالیک اسید در صد گرم ماده) و فعالیت آنتی اکسیدانی (48/68 درصد) در تیمار 5/4 میلی لیتر در لیتر اسیدآمینه حاصل شد. بر اساس نتایج این آزمایش، استفاده از اسیدآمینه، نقش موثری بر صفات کمی و کیفی گیاه کدوی تلخ داشت.

    کلیدواژگان: رنگیزه های کلروفیل، عملکرد، فعالیت آنتی اکسیدانی، کدوی تلخ
  • مریم حقیقی*، الهام کاظمی صفحات 77-91
    به منظور بررسی تاثیر هیومیک اسید بر خصوصیات رشدی گوجه فرنگی در شرایط کم آبیاری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی و با سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارها شامل شاهد، آبیاری در حد ظرفیت مزرعه (FC)، آبیاری به صورت آبیاری به صورت دوسوم ظرفیت مزرعه (2/3 FC) و نصف ظرفیت مزرعه (1/2 FC) و سه سطح هیومیک اسید (صفر، 1000 و 2000 میلی گرم بر لیتر به صورت کودآبیاری) اعمال گردید. نتایج نشان داد شاخص کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ، وزن تر شاخساره، وزن تر و خشک ریشه، فتوسنتز، تعداد کل میوه و وزن تر میوه با کاهش آبیاری کاهش یافت. میزان نشت یونی، قند میوه و درصد پوسیدگی میوه با تیمار کم آبیاری افزایش معنی داری نسبت به شاهد نشان داد. کم ترین کاهش وزن تر شاخساره در تیمار ppm2000× 2/3FC هیومیک اسید  به میزان 10 درصد نسبت به شاهد دیده شد. وزن تر ریشه در تیمار ppm2000 هیومیک اسید نسبت به شاهد در تمام سطوح آبیاری کاهش یافت و وزن خشک ریشه بدون استفاده از هیومیک اسید در هر دو تیمار آبیاری کاهش یافت. وزن تر میوه در 1/2FC و ppm2000 هیومیک اسید کاهش یافت و وزن خشک میوه در تیمار 1/2FC و کلیه سطوح هیومیک اسید کاهش یافت. محتوای نسبی آب برگ با کاهش آبیاری در کلیه تیمارهای هیومیک اسید نسبت به FC کاهش و نشت یونی افزایش داشت. تعداد میوه سبز در تیمار 1/2FC و صفر و ppm2000 هیومیک اسید کاهش یافت. تعداد میوه با عارضه پوسیدگی گلگاه در تیمار 1/2FC در کلیه غلظت های هیومیک اسید افزایش یافت و در سایر تیمارها کم تر بود.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، فتوسنتز، ظرفیت مزرعه، میوه
  • ابوالفضل علی وردی، داود عسگری* صفحات 93-103
    گل سوسن (Lilium spp.) ازجمله مهم ترین و محبوب ترین گیاهان زینتی سوخواره شاخه بریدنی در ایران و جهان محسوب می شود. وابستگی کشور به واردات سوخ و پیرو آن قیمت بالا و عدم دسترسی آسان به سوخ های با کیفیت از مشکلات اصلی تولیدکنندگان گل شاخه بریدنی سوسن در داخل کشور محسوب می شوند. بدین منظور پژوهش حاضر با هدف بهینه سازی تولید سوخک به عنوان مرحله اول تولید سوخ طراحی و اجرا گردید. در این آزمایش اثر تیمارهای تنظیم کننده رشد اکسین به مدت یک ساعت در پنج سطح شاهد (آب مقطر)، 250 و 500 میلی گرم بر لیتر ایندول بوتریک اسید، 250 و 500 میلی گرم بر لیتر نفتالین استیک اسید و هم چنین اثر سه بستر کشت مختلف کوکوپیت، کوکوپیت + پرلیت (1:1) و پیت ماس سیاه موردبررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و هشت فلس در هر تکرار انجام شد و صفات تعداد سوخک، وزن سوخک، قطر سوخک، وزن ریشه، تعداد ریشه، تعداد ریز فلس و درصد تولید سوخک در پایان آزمایش اندازه گیری شدند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد؛ بیش ترین تعداد سوخک (07/2) در تیمار ایندول بوتریک اسید500 میلی گرم بر لیتر (بدون تفاوت معنی دار با تیمار 250 میلی گرم بر لیتر نفتالین استیک اسید)، بیش ترین وزن سوخک (81/0 گرم) و قطر سوخک (32/1 سانتی متر) در تیمار شاهد، بیش ترین تعداد ریشه (37/4) و وزن ریشه (60/0 گرم) در تیمار ایندول بوتریک اسید 250 میلی گرم بر لیتر و بیش ترین درصد تولید سوخک (55/75 درصد) در تیمار ایندول بوتریک اسید 250 میلی گرم بر لیتر (بدون تفاوت معنی دار با تیمار شاهد) به دست آمد.
    کلیدواژگان: سوخواره، سوخ، ایندول بوتریک اسید، نفتالین استیک اسید، پیت ماس
  • صابر جمالی، حسین بانژاد*، مریم نظری، عباس صفری زاده ثانی صفحات 105-114
    افزایش روزافزون جمعیت همگام با معضل بحران جهانی منابع آب شیرین، استفاده از منابع آب نامتعارف در بخش کشاورزی، به عنوان بزرگ ترین مصرف کننده ی آب شیرین، به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک را ضروری می سازد. به منظور بررسی اثر رژیم های مختلف پساب شهری تصفیه شده بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه تربچه رقم Cherry Bell در سال 1396 آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا گردید. این تحقیق بر پایه طرح کاملا تصادفی و با 3 تکرار در شرایط گلخانه ای و در گلدان اجرا گردید. تیمارهای موردبررسی در این پژوهش شامل آب شهری، پساب شهری، نیم در میان و یک درمیان پساب شهری و آب شهری بود. نتایج نشان دهنده معنی داری تیمارهای موردبررسی بر وزن تر اندام هوایی و ریشه و بهره وری مصرف آب در سطح احتمال یک درصد و بر ارتفاع بوته، طول، قطر، حجم و سطح ریشه در سطح احتمال 5 درصد بود. هم چنین استفاده از پساب تصفیه شده شهری منجر به افزایش کلیه صفات شد. تیمار پساب شهری، متناوب یک درمیان و نیم در میان پساب شهری منجر به افزایش عملکرد کل (8/73، 5/52 و 8/60 درصد)، وزن تر ریشه (6/96، 2/117 و 6/90 درصد)، وزن تر اندام هوایی (7/12، 3/40 و 5/63 درصد) و بهره وری فیزیکی آب (6/45، 7/70 و 0/74 درصد) و کاهش 1/2، 6/6 و 6/14 درصدی در صفت سفتی غده شده است.
    کلیدواژگان: آبیاری یک درمیان زمانی پساب و آب چاه، پساب شهری، تربچه، رقم Cherry Bell، شرایط گلخانه ای
  • عبدالله بیک خورمیزی، سیاوش حسینی سرقین*، محمدرضا سرافراز اردکانی، سید محمد مشتاقیون، سید موسی موسوی کوهی صفحات 115-129

    به منظور بررسی برهم کنش کود ورمی کمپوست و کلرید سدیم بر برخی از ویژگی های گیاه دارویی رازیانه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در شرایط گلخانه ای انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح شوری (صفر، 40، 80 و 120 میلی مولار کلرید سدیم) و دو سطح ورمی کمپوست (صفر و 5 درصد حجمی) بودند که در سه تکرار بر جمعیت های رازیانه ارومیه، شیراز، بوشهر و مشهد اعمال گردیدند. گیاهان پنج هفته بعد از کاشت برداشت و برخی از صفات آن ها اندازه گیری شدند. مطابق با نتایج، کاربرد ورمی کمپوست به صورت معنی داری سبب افزایش وزن خشک، میزان کلروفیل a، b، کل، کاروتنوییدها، منیزیم، آهن، فسفات، نیترات، شاخص پایداری غشاء، محتوای نسبی آب و کاهش مالون دآلدهید و سایر آلدهیدهای بخش هوایی اکثر جمعیت های رازیانه موردمطالعه شد. در مقابل در شرایط تنش شوری (بدون حضور ورمی کمپوست) نتایج عکس به دست آمد. بیش ترین و کم ترین تاثیر تنش شوری 120 میلی مولار کلرید سدیم بر صفت وزن خشک بخش هوایی در بین جمعیت های رازیانه موردمطالعه، به ترتیب متعلق به جمعیت های مشهد (بیش از دو برابر) و شیراز (حدود 58 درصد) بود. بااین وجود، نتایج برهم کنش ورمی کمپوست و شوری حاکی از آن بود که در تیمار ورمی کمپوست، وزن خشک بخش هوایی، رنگدانه های فتوسنتزی، عناصر معدنی، شاخص پایداری غشاء و محتوای نسبی آب رازیانه در حضور برخی از سطوح شوری افزایش معنی داری نشان دادند. هم چنین در این شرایط مالون دآلدهید و سایر آلدهیدها کاهش یافتند. با کاربرد ورمی کمپوست در مواجهه با شوری 120 میلی مولار کلرید سدیم، وزن خشک بخش هوایی جمعیت شیراز بیش از دو برابر افزایش یافت که بیش ترین افزایش این صفت در بین جمعیت های رازیانه موردمطالعه بود.

    کلیدواژگان: پایداری غشاء، تنش غیرزیستی، توده های رازیانه، کشت ارگانیک
  • اکبر انگوتی، جعفر حاجی لو*، فرهنگ رضوی صفحات 131-142
    از مهم ترین عواملی که شکوفه دهی درختان مناطق معتدله را تحت تاثیر قرار می دهد مقدار دماهای دریافتی توسط جوانه ها می باشد. پژوهش حاضر به منظور تعیین نیاز سرمایی و گرمایی جوانه های زایشی گیلاس ارقام زودرس، سیاه شبستر، زرد مشهد و یک ژنوتیپ از آلبالو در آزمایشگاه بیولوژی گلدهی گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در سال 1394 انجام شد. از تاریخ 3 آبان شاخه های یک ساله با قطر و طول حدود 1 و 30 سانتی متر در هر هفته پس از برداشت از درخت به اتاقک رشد منتقل شدند. تغییرات وزن جوانه ها در طول دوره رکود به صورت هفتگی ارزیابی و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 5 تکرار تجزیه شد به طوری که هر رقم به عنوان یک کرت اصلی و به تعداد 4 رقم و تاریخ های مختلف نمونه برداری به عنوان فاکتور فرعی انتخاب گردیدند. برای محاسبه نیاز سرمایی از 5 مدل مختلف استفاده شد و هم چنین مدل GDH مبنای تعیین نیاز گرمایی جوانه قرار گرفت. در تمامی مدل ها آلبالو کم ترین (752 ساعت) و گیلاس رقم سیاه شبستر (961 ساعت) بیش ترین میزان نیاز سرمایی را داشتند و نیاز سرمایی ارقام زرد مشهد و زودرس به ترتیب 780 و 867 ساعت بود. برای نیاز گرمایی نیز آلبالو و رقم سیاه شبستر به ترتیب کم ترین و بیش ترین نیاز گرمایی (4053 و 5458 درجه ساعت رشد) را داشتند که این صفت برای زرد مشهد و زودرس به ترتیب 5421 و 4614 بود. هم چنین بیش ترین میزان وزن تر و خشک قبل و بعد از قرارگیری در اتاقک رشد در رقم سیاه شبستر و کم ترین این میزان در آلبالو مشاهده شد.
    کلیدواژگان: جوانه های زایشی، مدل GDH، وزن جوانه، واحد سرمایی
|
  • Mehdi Naghizadeh, Marzieh Etehadpour *, Asma Najarzadeh Pages 1-8
    In order to investigate allelopathic effects of aqueous licorice leaf and root extract on germination properties and some enzymes activity of wheat and chickpea seedlings, a factorial experiment based on completely randomized design with 3 replications was conducted out in Shahid Bahonar University of Kerman laboratory in 2017. Treatments were leaf and root extracts of licorice (25%, 50%, 75% w/v) and distilled water as a control. Increasing leaf extracts concentration caused the greatest reduction in germination percentage and rate (97.2% and 97.3%) of wheat, and root and stem length (92.2% and 67.8%) of chickpea. Meanwhile, increasing root extracts concentration caused the greatest reduction in germination percentage and rate (56.6% and 74.8%) of wheat, and root and stem length (93.6% and 66.7%) in chickpea. Although the malondialdehyde concentrations of wheat and chickpea seedlings were significantly increased (66.3% and 24.2% in wheat and chickpea affected with leaf extract, and 63.1% and 15.8% in wheat and chickpea affected with root extract, respectively), wheat seedling showed higher sensitivity. Catalase activity showed significant decrease in treatments (91% and 46% in wheat and chickpea affected with leaf extract, and 95% and 54% in wheat and chickpea affected with root extract, respectively). This enzyme activity showed more decline in wheat than chickpea. These results also indicated that the leaves aqueous extract has more allelopathic inhibitory effects than the roots.
    Keywords: Allelopathy, germination, Malondialdehyde, Catalase
  • Behrouz Vaezi, Jafar Ahmadi *, Hoshangh Naraki, Valiallah Yousefi Pages 9-19

    Safflower is an important drought and salt tolerant plant adapted to the climate conditions of Iran. Multi-environment trials play an important role in crop breeding programs to identify genotypes with high and stable yield. In the present study, yield stability of 17 safflower genotypes were tested under the rainfed condition in a three years trials based on randomized complete block design with 3 replications at Gachsaran Agricultural Research Station during 2004-2006 cropping seasons. The results of the combined analysis of variance showed that main effects of genotype and environment on the stability of Safflower Seed Yield were significant at 1%, and GEI was significant at 5% probability level. The results of analysis of variance showed that 45.2% of total variation was due to environment while 26.0% of variation was belonged to genotype and G×E interaction. GGE (G plus GE) biplot model was used to evaluate seed yield stability in safflower genotypes. The first two principle components (PC1 and PC2) together explained 94.2% of the total variability, therefore most of the information could be graphically displayed in the PC1 vs. PC2 biplot. The biplot of comparison of the safflower genotypes with the ideal genotype revealed that Sina, Syrian, Cyprus Bergon and Cw-4440 were the closest genotypes to the ideal cultivar, and Esfahan, Cw-74 and Hartman had the most distance from the ideal cultivar.

    Keywords: Salt, Drought, Rainfed condition, Combined analysis of variance
  • Ferdous Darabi, Abdollah Ehtesham Nia *, Farhad Nazarian Firouzabadi, Zeinab Roein Pages 21-30

    Every year new cultivars of Chrysanthemums modified with a high economic value. In order to study the genetic variation of some chrysanthemum cultivars using morphological markers, 17 quantitative trait were evaluated 20 varieties of chrysanthemums accordance with standard methods. The results of the data analysis for morphological traits showed that studied cultivars in most traits were significant differences in the level of one percent. The average comparison showed that "Elika" cultivar had a highest plant high, "Ramtin" cultivar had a highest number of flowers and "Gol-Giss" cultivar had a highest flower head diameter. Principal component analysis showed five main factors that had Eigen values greater than one, could be 77/10% of the total variation. Cluster analysis to determine how far and near these were drawn that into two main groups were divided, the "Farid", "Nadia 2" and "bolur" and "Ramtin" highest genetic similarity in the first group and also the "Fariba 2" and " kimia 3" in the second group had the highest genetic similarity. The results of this study showed that the number of lateral branches, number of flowers and leaves during the length of the petiole highest diversity was observed. The results showed that cultivars diversity of these figures are very high and can be used in programs of breeding chrysanthemums in the future.

    Keywords: Chrysanthemum, Main components analysis, Cluster analysis, Morphological characteristics
  • Manouchehr Gholipoor *, Hamideh Nikbakht-Raieni, Ali Ansori Pages 31-40
    Usually, effects of three or four levels of independent variables (here, nitrogen fertilizer and planting density) on the dependent variables (here, leaf and seed performances) are investigated and the best levels of the independent variables are found by comparing the resulting average values. However, such results may be inaccurate. The aim of the present investigation is to find accurate optimal values of nitrogen fertilizer and planting density via interpolation (optimization), so as to enhance leaf and seed performances of woad, using artificial neural network (as a complementary analysis). In a farming test with split plot design at the research farm of Jiroft Branch of Islamic Azad University (Jiroft, Iran), the effects of four planting densities (primary factor, 10, 15, 25, and 35 plants per sq. meter) and four levels of nitrogen fertilizer (secondary factor, 50, 100, 150, and 200 kg per hectare) on the weights of leaf and seed of woad were investigated. The obtained results from the analysis of the data indicated that the neural network structure based on 4 neurons was the most appropriate structure. Optimal levels of planting density and nitrogen fertilizer were found to be 32 plants per sq. meter and about 70 kg of nitrogen fertilizer per hectare, respectively, which could increase the leaf and seed performances by 6.3% and 7.7%, respectively.
    Keywords: productivity, Pharmaceutical, Industrial, Interpolation
  • Azizollah Kheiry *, Fatemeh Hadi, Masoud Arghavani, Elham Jafarpoor Pages 41-52

    Satureja sahendica, a perennial plant and endemic in Iran is belonge to Lamiaceae family is one of the most important medicinal plants. In this study due to importance of Satureja sahendica in traditional medicine and endemism of this plant in Iran, morphological traits of plant, essential oils content and components of this medicinal plant was evaluated and identified. For this purpose, the morphological traits measured in situ and then aerial parts including leaves and flowers were collected from five natural habitats of Satureja in Bostan-Abad from east Azebaijan province and then dried materials were used for essential oils extraction. Data in a Completely Randomized Design (CRD) were analyzed. Chemical composition of essential oils identified by using Gas Chromatograph (GC) and Gas Chromatography - Mass Spectrometry (GC- MS) instruments. Based on the results the average essential oils content of plants aerial parts with three replications according to the dried weights of herbal substance varied from 0.46 to 1.44 Percent of dry weight in Atbatan and Abriz habitat respectively. The results showed that there was variation in some of the morphological traits of the studied habitats. Therefore, it is possible to identify the populations with the desired characteristics in terms of breeding programs of this plant using morphological traits to some extent. Overall, 34 compounds were identified from different habitats essential oil samples. According to the major constituents of the essential oils can be pointed to four chemotypes: 1. Pulegone–Piperitone, 2. Pulegone-1, 8-Cineole, 3. Thymol-Pulegone-Borneol and 4. Pulegone-γ-terpinene chemotypes from Abriz, Atbatan, Janbehan and Chinibulaghi habitats, respectively.  The highest correlation (0.99) was found between leaf length / width ratio and essential oil percentage.

    Keywords: Essential oil compositions, Water distillation, Endemic medicinal plant, Natural habitat
  • Isa Arji *, Daryoosh Hoshmand, Rahmatollah Gholami Pages 53-63

    In order to evaluate phenological characteristics of 7 olive cultivars an experiment was conducted based on randomized complete block design during 2007-2009 in Dallaho olive research station. Trees were planted in 2000. Cultivars were consisting of Rowghani, Zard, Shengeh, Mari, Sevillano, Baladi and Koroneiki. In order to determine the phenological stages of cultivars, 6 trees were selected for each cultivar and checked every three days from February 2007. Results showed that phonological stages of olive varieties were different in the years depending on the weather conditions. Different stages of developmental activities, include of growth start, inflorescence emergence, flower bud swelling, flower opening, full bloom, petal falling, fruit set, fruit enlargement, pit hardening, fruit verasion and harvest index were different based on year environmental fluctuations, so that some of them happened early or late in different years. Harvest index for Baladi was 3-3.5 to harvest in late of November, for Rowghani was 3.3-4 to harvest in early of November, for Zard was 3.2-4 harvest in mid of November, for Koroneiki was 2.45-2.86 and for Sevillano 2.86-3.43 to harvest in early of December. Therefore, the harvest of varieties was different, and some of the late cultivars and some early dates were not suitable for oil harvesting. Based on the results, the best harvest time for different cultivars, depending on the variety was from mid-November to mid-December.

    Keywords: Flowering, Early ripen, Late ripen, Fruit ripening
  • MohmmadHossein Aminifard *, Sekene Khandan Deharbab Pages 65-76

    The present study was carried out to evaluate the effect of amino acid on growth, yield and biochemical characteristics of squash bitter under field conditions. Amino acid was applied in four levels )0, 1.5, 3 and 4.5 ml.L-1) of a commercial compound containing amino acid (Tecamin Max) during three stages of foliar spraying (before flowering, flowering and fruit set time).The experiment was laid out according to randomized complete block design with three replications at university of Birjand. Amino acid rate increasing affected significantly plant vegetative growth (fresh and dry weight and leaf area). Amino acid fertilizer affected photosynthetic pigments (chl a, chl b and total chl). The highest amount of chl a, b and total chl (4.94, 6.06 and 11.10 mg. g-1f.w) were obtained in plants treated with 4.5 ml.L-1 amino acid, while the lowest values were recorded in the control. It was observed that amino acid improved on quantitative characteristics of bush, so that the highest bush length and number of lateral branches were obtained at the highest level of the amino acid. Application of different levels of amino acid had a positive effect on the yield indices (fruit weight,  fruit length, number of fruits and yield) and biochemical characteristics of fruit (antioxidants activity and total phenol). The highest yield (4740.3 kg. ha-1), total phenol (8.68 mg GAE/100g) and antioxidant activity (68.48%) were obtained in plants treated with 4.5 ml.L-1amino acid. Results showed that amino acid had strongly influenced vegetative and reproductive growth of bitter squash.

    Keywords: Photosynthetic pigments, Antioxidant activity, Yield, Carla
  • Maryam Haghighi *, Elham Kazemi Pages 77-91
    In order to investigate the effect of humic acid on growth characteristics of tomato under deficit irrigation conditions, a factorial experiment was conducted in a CRB design with three replications. Factors included irrigation at field capacity (FC), irrigation in half of the field capacity (1/2FC) and irrigation in two-thirds field capacity (2/3FC) and three levels of humic acid (0, 1000 and 2000 mg/L) was applied. The results showed that chlorophyll index, relative water content of leaf, shoot weight, root dry and fresh weight, photosynthesis, total fruit and fruit weight decreased with irrigation reduction. The level of ion leakage, fruit TSS and percentage of fruit rot in low irrigation treatments showed a significant increase compared to control.The lowest shoot loss was observed in the treatment of 2000 ppm × 2/3FC humic acid at 10% relative to control. Root weights in the 2000 ppm humic acid treatment decreased at all irrigation levels and dry weight without using humic acid decreased in both irrigation treatments. Fresh weight of fruits decreased by 1/2FC and 2000 ppm of humic acid, and the dry weight of fruit was decreased in 1/2FC and all humic acid levels. RWC of leaves decreased with reduction of irrigation in all humic acid treatments compared to FC and ion leakage increased. The number of green fruits decreased by 1/2FC with zero and 2000ppm humicacid.The number of fruit with the blossom end rot in 1/2FC treatment increased in all humic acid concentrations and was lower in other treatments.
    Keywords: Drought stress, Photosynthesis, Flied capacity, Fruit
  • Abolfazl Aliverdi, Davoud Asgari * Pages 93-103
    Lily (Lilium spp.) is one of the most popular geophyte ornamental plants of cut flowers in Iran and the world. The country’s dependence on the import of bulb and following that high price and lack of easy access to the quality bulbs are the main problems for producers of lilies cut flower in the country. For this purpose, the objective of this study was to optimize the production of bulblets as the first stage of bulb production. The factorial experiment was performed in a completely randomized design with three replications and eight scales per replicate. Experiments were as follow: (I) five levels of auxin [control (distilled water), 250 and 500 mg/l indole-3-butyric acid, 250 and 500 mg/l naphthalene acetic] for one hour, (II) Three levels of media culture [Cocopeat, Cocopeat + Perlite (1:1) and Black Peat moss]. The results showed; the maximum number of bulblet (2.07) in the treatment of indole-3- butyric acid 500 mg/l [Non significant difference with treatment 250 mg/l naphthalene acetic acid], more the highest bulblet weight (0.81 g) and bulblet diameter (1.32 cm) in the control treatment, the maximum number of root (4.37) and root weight (0.60 g) in the treatment indole-3-butric acid 250 mg/l, the highest bulblet production percentage (75.55%) [Non significant difference with treatment control] were obtained.
    Keywords: Geophyte, Bulb, Indole-3-butric acid, Naphthalene acetic acid, Peat moss
  • Saber Jamali, Hossein Banejad *, Maryam Nazari, Abbas Safarizadeh Sani Pages 105-114
    Increasing population growth along with the freshwater resources global crisis necessitates the use of unconventional water resources in agriculture, as the largest freshwater consumption, especially in the arid and semiarid areas. In this study, Four Quality of water is evaluated on morphological properties and water productivity of Radish (CV. Cherry Bell). the research was done based on a completely randomized design including 3 replications as pot planting in the Ferdowsi University of Mashhad in Greenhouse conditions, during 2017-2018. In this study, four irrigation regimes existed (freshwater, urban treated wastewater, half alternate, and alternate urban treated wastewater and freshwater). The results showed that effect of different quality of water on a shoot and root fresh weight and Water productivity was significant at 1 percent level (P<0.01), but plant height, root length, root volume, root diameter, and root area was significant at 5 percent level (P<0.05). in this study, all of this parameter increased significantly with irrigation by urban treated wastewater. Half alternate, alternate of urban treated wastewater and freshwater and wastewater has resulted to increase of yield (12.1, 24.9, and 33.7 percent), tuber fresh weight (117.2, 96.6, and 90.6 percent), shoot fresh weight (40.3, 12.7, and 63.5 percent), physical water productivity (70.7, 45.6, and 74.0 percent), but in this treatment, firmness has a decreased (6.6, 2.1, and 14.6 percent), respectively.
    Keywords: Alternate urban treated wastewater, freshwater, Urban treated wastewater, Radish, Cherry Bell cultivar, Greenhouse conditions
  • Abdollah Beykkhormizi, Siavash Hosseini Sarghein *, MohammadReza Sarafraz Ardakani, Seyed Mohammad Moshtaghioun, Seyed Mousa Mousavi Kouhi Pages 115-129

    In order to investigate the interaction effect of vermicompost and sodium chloride on some characteristics of fennel as a medicinal plant, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design in the greenhouse conditions. Experimental treatments consisted of four levels of salinity (0, 40, 80 and 120mM sodium chloride) and two levels of vermicompost (0 and 5% volumetric), which were applied to four fennel landraces of Urmia, Shiraz, Bushehr and Mashhad. Plants were harvested five weeks after planting and then some of their traits were measured. According to the results of this experiment, vermicompost application induced a significant increase in the dry weight of shoot, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoids, magnesium, iron, phosphate, nitrate, membrane stability index, relative water content, and a decrease in the malondialdehyde and other aldehydes of shoot in most studied fennel landraces. In contrast, under salt stress condition (without vermicompost), reverse results were obtained. The highest and the lowest effects of 120 mM sodium chloride on shoot dry weight in the studied fennel landraces were observed in Mashhad (more than two fold) and Shiraz (about 58 percent) landraces, respectively. Nevertheless, the results of interaction between vermicompost and salinity showed that dry weight of shoot, photosynthetic pigments, mineral elements, membrane stability index and relative water content of fennel were significantly increased in the presence of some salinity levels under vermicompost treatment. Malondialdehyde and other aldehydes were also reduced in these conditions. Under combined application of vermicompost and 120 mM sodium chloride, shoot dry weight of Shiraz landrace was increased more than two fold, the highest increase of this trait among the fennel landraces.

    Keywords: Membrane stability, Abiotic stress, Fennel landraces, Organic culture
  • Akbar Angooti, Jafar Hajilou *, Farhang Razavi Pages 131-142
    The most important factors affecting the blossoming of trees in temperate regions is the amount of temperature received by the buds. In order to evaluation of chill and heat requirement in flower buds of three cultivars of sweet cherry (Zard mash-had, Zoodras and Siah Shabestar) and one genotype of sour cherry, an experiment was conducted at the flower biology laboratory of faculty of agriculture, Tabriz University in 2015.From the 3rd of Aban, branches of one year old with diameter and length of about 1 and 30 cm recpectively, each week after harvest from the tree were transferred to the growth chamber. The weight changes of buds during the dormancy were evaluated weekly and analyzed in a randomized complete block design with 5 replications so that each cultivar was selected as a main plot and four varieties and different sampling dates were selected as sub factor.5 different models were used for estimating of chilling requirement and also GDH model was the basis for determining the heat requirement of the bud. In all models sour cherry had the lowest (752 hours) and Siah Shabestar (961 hours) had the highest chilling requirement, and also Zoodras and Zard Mash-had were 780 and 867 hours. Sour Cherry and Siah Shabestar had the least and the most heat requirement (4053 and 5458 GDH) respectively and the value of this feature was 5421 and 4614 respectively, for Zard Mash-had and Zoodras. Also the highest and lowest fresh and dry weights before and after placement in the growth chamber were observed in Siah Shabestar and sour cherry respectively.
    Keywords: Flowering buds, GDH model, Bud weight, Chill unit