فهرست مطالب

فصلنامه اثر
پیاپی 92 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا انیسی* صفحات 2-16

    کرمان یکی از شهرهای کهن و تاریخی ایران است که میراث دار بخشی از آثار مهم و برجسته معماری، به ویژه در منطقه جنوب شرقی ایران است. از میان آنها بنای گنبددار موسوم به «گنبد جبلیه یا جبل سنگ»، در قسمت شرقی شهر در کنار کوه صاحب الزمان، دلیل ویژگی های خاص خود، نظیر شکل و فرم هشت ضلعی و استفاده از سنگ همواره مورد توجه محققان بوده است. به علاوه، ابعاد و تناسبات خاص آن همواره این بنا را تبدیل به اثری شاخص کرده، به ویژه اینکه پیشینه و کارکرد آن در نزد پژوهشگران نیز دارای ابهام بوده است. تاکنون مطالب مختلفی درمورد تاریخ و معماری گنبد جبلیه منتشر شده، ولی در این مطالعه اولا با بررسی مجدد معماری این بنا، ویژگی های خاص آن تشریح و عملکرد اصلی آن روشن شده است. ثانیا با بازنگری همه شواهد و اطلاعات تاریخی، نظرات قبلی درباره تاریخ ساخت آن مورد مداقه قرار گرفته و محدوده زمانی جدیدی را برای احداث آن بیان کرده است. به علاوه به بررسی و ارزیابی نقش و تاثیر این بنا در شکل گیری بناهای هشت ضلعی، به عنوان گونه جدید و مستقل در معماری تدفینی پرداخته است. روش این مطالعه بر پایه انجام مطالعات توصیفی- تحلیلی، بازدید میدانی و نیز بهره گیری از مطالعات تطبیقی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که اولا این بنا با هدف برپایی بنایی یادمانی و با کارکردی آرامگاهی ساخته شده است. ثانیا ساخت آن احتمالا در سال های آخر قرن 4 ق/10 م در کرمان رخ داده است. ثالثا شکل هشت ضلعی و ویژگی های بیرونی آن الهام بخش ساخت بناهای هشت ضلعی و کثیرالاضلاع با عملکردی مشابه در تاریخ معماری ایران است.

    کلیدواژگان: گنبد، هشت ضلعی، معماری اسلامی، جبلیه، آرامگاه، کرمان
  • مسعود علویان صدر، محمدسعید ایزدی*، پویان شهابیان، محمد حسن طالبیان صفحات 18-39

    رویکرد متاخر، حفاظت را به عنوان «مدیریت اندیشمندانه تغییر» تعریف می کند و یک رویکرد مبتنی بر چشم انداز را نسبت به مدیریت میراث فرهنگی توصیه می کند. توصیه یونسکو (2011) در ارتباط با منظر شهری تاریخی Historical Urban Landscape (HUL) رهنمودهایی را درخصوص رویکرد مبتنی بر چشم انداز در سطح بین المللی ارایه کرد که در حال حاضر تا حدی توسط دولت های ملی و محلی اجرا می گردد. پژوهش حاضر با هدف توسعه یک چارچوب ارزیابی نسبت به تبیین تفاوت ها و شباهت هایی بین سیاست های موجود محلی و شیوه های مدیریت و توصیه شوندگان توسط روش منظر شهری تاریخی، برای چهار متغیر تعریف شده شامل صفات (چه)، ارزش ها (چرا)، ذی نفعان (چه کسی) و استراتژی ها (چگونه) صورت گرفته است. چارچوب ارایه شده در این مقاله آشکار می کند که چگونه میراث فرهنگی در چارچوب سیاست تعریف شده، هم از جنبه میراث ملموس و ناملموس و هم در ترکیب آنها بررسی شده است و انتظار می رود تا میزان انحراف از جوانب مختلف را مانند سطح اجرا رویکرد HUL و مانند آن تبیین کند. این فرایند به منظور حفاظت و کنترل تحولات منظر شهری تاریخ در قالب اقدامات شش گانه شامل انجام بررسی های جامع و نقشه برداری از منابع شهری، رسیدن به اجماع با متصدیان، بررسی آسیب پذیری منابع شهری، یکپارچه سازی ارزش های میراث شهری، بررسی میزان آسیب پذیری آنها در چارچوب توسعه گسترده شهری، اولویت بندی اقدامات حفاظت و توسعه و ایجاد همکاری مطلوب در چارچوب های مدیریت محلی پیشنهاد شده است. این چارچوب با استفاده از روش های مطالعات موردی می تواند آزمایش شده و در مقیاس گسترده تر به عنوان یک ابزار نظارت، برای نظارت بر تغییرات در سطح برنامه ای برای مدیریت حفاظت و توسعه شهری ملاک عمل قرار گیرد.

    کلیدواژگان: منظر، منظر فرهنگی، منظر شهری تاریخی، میراث ملموس و ناملموس، رویکرد نوین حفاظت، شهر تاریخی
  • علیرضا قلی نژاد پیر بازاری، مهدی خاکزند*، کامیاب کیانی صفحات 40-61

    باغ کالبدی از منظر و فرهنگ است که بسته به باورها و امکانات سازندگان آن به صورت های گوناگون خود را نمایش داده است. باغ سازی در فرهنگ های کهن بسیاری از کشورها از جمله چین و ایران، از زمان های بسیار دور وجود داشته که به یک هویت اصلی از فرهنگ مردمان این مناطق تبدیل شده است. باغ های سنتی در هر فرهنگ و کشوری نمود عینی ذهنیت های مردمان آن مناطق است. تطبیق دو سبک اصلی باغ سازی سنتی موجب شناخت هرچه بهتر این سبک های باغ سازی و نمایش پیچیدگی های فرهنگی مردمان این کشورها در غالب شناخت باغ می شود. در این پژوهش با دیدی تفسیری-تاریخی به شناخت باغ ها پرداخته شده است؛ شناختی که با معرفی اجزا و عناصر باغ و نمایش سیر تاریخی باغ از ظهور نمونه های ارزشمند در سالیان بسیار دور تا زمان معاصر صورت گرفته است. در واقع مقایسه تحلیل دو رویکرد باغ سازی موجب می شود که به شناخت اجزای ساختاری از طراحی باغ دست یابیم که این اجزا با وجود اینکه ماهیت فیزیکی ثابتی دارند، از حیث معنایی و نحوه استفاده بسیار متفاوت هستند. تفاوت مذکور از آیین ها، فرهنگ ها، تفکرات و امکانات طراحی مردمان این سرزمین ها نشیت گرفته است. در نهایت در این پژوهش با بررسی ساختارها و هویت های طراحی این دو سبک کهن باغ سازی می توان این نتیجه را دریافت که هر دو سبک باغ سازی از جنبه هایی دارای شباهت و تفاوت هستند. هر دو سبک باغ سازی به باورها و آیین ها توجه ویژه ای داشته، ولیکن این امر در باغ سازی چینی با شدت بیشتری نمایش یافت. همچنین در باور طراحی و چیدمان فضاهای باغ نیز دارای تفاوت های بسیاری هستند. از بسیاری جنبه های دیگر نیز از جمله در استفاده از آب و گیاهان، طراحی مسیرها، ساختمان ها و... دارای شباهت ها و تفاوت هایی هستند که در این پژوهش با رویکردی تطبیقی این موارد در هر دو سبک باغ سازی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: باغ سنتی، باغ چینی، باغ ایرانی، سیر تاریخی، اجزای ساختاری
  • سعید ستارنژاد*، محمد رحمت پور، جواد ژاله اقدم صفحات 62-81

    مراغه از لحاظ پیشینه، یکی از شهرهای کهن آذربایجان ایران است. با این حال از نظر باستان شناختی مورد بی توجهی قرار گرفته و اطلاعات موجود درباره پیشینه استقرار در بافت آن بسیار محدود است. شواهد باستان شناختی به دست آمده از اطراف شهر مراغه، وجود آثاری از دوره های مختلف فرهنگی (پارینه سنگی قدیم و میانی تا اسلامی) را نشان می دهد. بر همین اساس نتایج کاوش های باستان شناختی در بافت تاریخی مراغه نیز، می تواند اطلاعات باارزشی از پیشینه استقرار، توسعه و گسترش کالبدی آن در دوره های مختلف داشته باشد. پژوهش حاضر نتایج فصل دوم کاوش باستان شناختی محوطه کبود - مدور است. در این پژوهش نگارندگان بر اساس نتایج حاصل از یک فصل کاوش باستان شناختی و با تکیه بر منابع مکتوب دوران اسلامی و به روش توصیفی - تطبیقی و تحلیلی - تاریخی به دنبال پاسخ به پرسش های زیر هستند: 1- بر اساس نتایج کاوش باستان شناختی، پیشینه استقرار در این محوطه به چه دورانی باز می گردد؟ 2- مهم ترین یافته های فرهنگی به دست آمده از کاوش باستان شناختی محوطه کبود - مدور چیست و این داده ها تا چه اندازه قابل انطباق با منابع مکتوب است؟ نتایج کاوش ترانشه ها مشخص کرد در این محوطه، شواهدی از استقرار دایم (احتمالا اشکانی) تا معاصر وجود دارد. همچنین مطالعه تطبیقی داده های کاوش با توصیفات منابع مکتوب دوران اسلامی، نشان می دهد که این محدوده در دوران سلجوقی با عنوان قسمتی از محله «قضات» شناخته می شد و دارای بناهایی چون مدرسه، مسجد و مقابر اتابکان سلجوقی به خصوص مقبره مستر شد بالله خلیفه عباسی بوده است. نتایج دیگر پژوهش نشان می دهد که تعداد برج مقبره ها در این محدوده 5 عدد بوده که قابل انطباق با موقعیت پنج گنبدان اشاره شده در منابع مکتوب است.

    کلیدواژگان: مراغه، کاوش باستان شناختی، منابع اسلامی، پنج گنبدان، کبود-مدور
  • آرزو زندی محب* صفحات 82-97

    اطلاعاتی از آموزش معماری در جهان سنت بر اساس فتوت نامه بنایان و دیگر فتوت نامه ها موجود است. فتوت نامه ها در هر رشته و صنف، منشور نظام مند یادگیری فن و مهارت بود. تداوم، تکرار و ارتقاء، طی قرن های گذشته در کیفیت آثار ساخته شده، بسیار بالا و قابل تحسین است. بررسی کلی طرح و نقش ها در معماری و تعامل بین معماران و شهرها نشان از آموزش مناسب دارد. کشف این مهم دغدغه و ضرورت اصلی است. هدف تحقیق شناخت و تحلیل فتوت نامه ها و آموزش سنتی معماری، جهت یافت اصول آموزش سنتی معماری است. روش تحقیق تاریخی -تفسیری، با بررسی اسناد و مدارک موجود سعی در شناخت آموزش سنتی معماری است، با نگاه انتقادی و تحلیلی، فتوت نامه ها، لوح ها و کتیبه های تاریخی، روش آموزش، سیر تاریخی و ارزش های آموزشی بیان و بررسی می شود. برای شناسایی بهتر موضوع، داده های اولیه و ثانویه و اسناد، کتاب ها و نشریات مورد اهمیت و از 44 منبع معتبر برای انجام تحقیق استفاده شده است. در نتیجه وظایف شاگرد، وظایف استاد و آموزش معماری در جهان سنت تفکیک شد و اصول آموزش سنتی معماران در چهار دسته بندی کلی روش های انتقال دانش، روش های آموزش، موارد آموزش و ارزشیابی مشخص شد. مباحث نظری و عملی از روش سینه به سینه از گذشته گان به آیندگان با استفاده از تجارب شاگرد در خارج و داخل کارگاه ساختمانی انتقال داده می شد. روش های آموزش سنتی معماری متناسب با تفکرات، اعتقادات و راه و رسم آیینی، شامل روش های پیوستن به صنف بنایان و همگرا و همسو در جهت تعالی و آرمانگرایی بود. موارد آموزشی در سه دسته، آموزش زیبایی شناسی، الگو های ازلی، هندسه و ریاضیات، روش های ترسیم است، آموزش نیارش، روش های اجرای بومی، مصالح، مقاومت زمین، و قوانین سازه ای بود و آموزش اخلاق حرفه ای شامل شناخت محیط متناسب با آسایش انسان ها، حکمت ها و مهارت های آیینی، و قوانین حرفه و بازار زمانه بود. ارزشیابی با تاکید بر مهارت اجتماعی و قوانین ساختمان سازی انجام می شد.

    کلیدواژگان: معماری، آموزش سنتی، فتوت نامه، اصول آموزش
  • شاهرخ عبدالهی ملایی، علی جوان فروزنده* صفحات 98-117

    بر اساس آثار به جای مانده از خانه های کهن تاریخی که از هزاره های ششم پیش از میلاد به بعد در بسیاری از نقاط ایران وجود داشته اند؛ هر خانه به طور معمول از دو بخش، یکی فضای ساخته شده و محصور و دیگری فضای باز (حیاط) تشکیل می شد. نقش پدیده های جغرافیایی و محیطی در شکل گیری فضای باز یا حیاط خانه ها آشکار است؛ ولی معماری مسکونی هر دوره ای با تغییرات نیازها و خواسته های ساکنین تغییر می کند و این تغییرات به طور ویژه ای بر ابعاد و روابط فضایی خانه تاثیر می گذارد. این تحولات منجر به تغییر در فضای بسته و فضای باز خانه ها شده است. پژوهش حاضر با رویکردی تاریخی و با روش توصیفی- تحلیلی انجام پذیرفته است. مستندسازی ویژگی های معماری مبتنی بر جمع آوری منابع کتابخانه ای و بررسی های میدانی است. برای دستیابی به این هدف، تعدادی از خانه های سنتی اردبیل متعلق به دوره قاجار تا پهلوی، به لحاظ عناصر کالبدی و الگوهای حیاط مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور اجرای پژوهش 23 نمونه از خانه های سنتی اردبیل در محدوده تاریخی این شهر، شناسایی و برای گونه بندی، برگزیده شدند. نتایج حاصل از گونه بندی غالب بودن فرم مستطیلی در طراحی خانه ها را قوت بخشید. خانه های حیاط دار یک جبهه ساخت با بیش ترین فراوانی در میان نمونه های مورد مطالعه هستند. همچنین به دلیل قرارگیری استان اردبیل در منطقه کوهستانی آب و هوای بیش تر روزهای سال سرد است و اکثر فعالیت های روزمره در اتاق ها انجام می پذیرد؛ به همین دلیل با توجه به فراوانی های به دست آمده نسبت فضاهای باز به طور متوسط کمتر از 40% مساحت عرصه به دست آمد.

    کلیدواژگان: حیاط، الگوی حیاط، گونه شناسی، اعیان و عرصه، فرم چلیپا، شکم دریده
|
  • Alireza Anisi* Pages 2-16

    Kirman is an old and historic city, which embraces several of prominent monuments, especially in the south-east region of Iran. One of them is a domed building that is known locally as, ” Gunbad-i Jabaliyeh or Jabal-i Sang”, located to the east of Kirman City, adjacent to Sahib Zaman mountain. Owing to octagonal form and its stone material of construction, which is rare in this area, it drew attention of any curious scholar and visitor. These varieties alongside with its specific ratio, has made it an attractive and partially mysterious building; also, its background and function are mainly unknown to the public. Hitherto, many papers have been published on history and architecture of this monument, however through re-examining its architect-tural features, this study tried to firstly explain its main characteristics, and to shed light on its original function. Secondly, reviewing all facts and materials, suggest a new date for its construction. Thirdly, owing to the structural feature of the building such as, thick walls, the ratio of the inner diameter of building to the height of it and the form of construction, gauge the original dome of the building as a double shell one. In addition this study aims to assess and re-evaluate its role and impacts on formatting the octagonal monuments, as a new type in the funeral architecture of Iran. This study has been carried out by a descriptive – analytic method, field work and applying a comparative study. The findings of the research show that firstly, the monument was built as a commemorative structure with funerary function. Secondly, the date of its construction probably goes back to the late years of the 4/10 century. Thirdly, the octagonal form of the building and its exterior features has been an inspiration for constructing other octagonal and polygonal mausoleums in the architectural history of Iran.

    Keywords: Gunbad, Octagon, Architecture, Jabaliyeh, Mausoleum, Kirman
  • Masoud Alavian Sadr, Mohammad Saeed Izadi*, Pouyan Shahabian, Mohammad Hassan Talebian Pages 18-39

    The recent approach defines conservation as "thoughtful management of change" and recommends a vision-based approach to cultural heritage management. The UNESCO Recommendation (2011) provides a guidance on the international landscape-based approach to the historic urban landscape (HUL). This document is currently partially implemented by national and local governments. The current study aims to develop an evaluation framework to explain the differences and similarities between existing local policies and management practices and recommended by the historical urban landscape method, defined for four variables: attributes (what), values (why), Stakeholders (who) and strategies (how). The framework presented in this paper in the form of a methodological model based on the conservation and integrated development of the historic city reveals how cultural heritage is defined in the policy framework, both in terms of tangible and intangible heritage and in their combination. It is expected to explain the degree of deviation from various aspects, such as the level of implementation of the HUL approach and the like. This process was suggested in order to protect and control the developments of the historical urban landscape in the form of six measures, including conducting comprehensive surveys and mapping of urban resources, reaching consensus with stakeholders, assessing the vulnerability of urban resources, integrating urban heritage values, their vulnerability in the context of large-scale urban development, prioritizing conservation and development measures, and creating favorable cooperation within local management frameworks. This framework, using case study methods, can be tested on a larger scale as a monitoring tool to study changes at the program level for conservation management and urban development.

    Keywords: Landscape, Cultural landscape, Historic urban landscape, Tangible, intangible heritage, Modern conservation approach, Historic city
  • Alireza Gholinejad Pirbazari, Mehdi Khakzand*, Kamyab Kiani Pages 40-61

    The garden is a body of the perspective and culture, which has shown itself in various ways depending on the beliefs and possibilities of its creators. Gardening has existed in the ancient cultures of many countries, including China and Iran, since time immemorial, which has become a major identity in the culture of the people of these regions. Traditional gardens in any culture and country are objectively reflected in the mindsets of the people of those areas. The application of the two main styles of traditional gardening leads to a better understanding of these gardening styles and shows the cultural complexities of the people of these countries in the form of garden knowledge. In this research, the gardens have been studied with an interpretive-historical view, by introducing the components and elements of the garden and showing its historical course from the emergence of valuable examples in the distant years until modern times. In fact, comparing the analysis of the two approaches to gardening makes it possible to identify the structural components of garden design; although they have a fixed physical nature, are very different regarding semantics and usage. The difference that arises from the rituals, cultures, thoughts and design possibilities of the people of these lands. Finally, in this study, by examining the structures and design identities of these two ancient gardening styles, it can be concluded that both gardening styles are similar and different in aspects. Both styles of gardening focus on beliefs and rituals, but this was more strongly demonstrated in Chinese gardening. There are also many differences in the belief in the design and arrangement of garden spaces. There are similarities and differences in many other aspects, such as the use of water and plants, the design of paths, buildings, etc., which in this study have been analyzed with a comparative approach in both styles of gardening.

    Keywords: Traditional garden, Chinese garden, Persian garden, Historical course, Structural components
  • Saeid Sattarnezhad*, Mohammad Rahmatpour, Javad Jaleh Aghdam Pages 62-81

    Maragheh is one of the oldest cities in Azerbaijan province, Iran. However, it has been neglected archaeologically and the available information about the history of settlement in its context is very limited; therefore, the results of archaeological excavations in the historical context of Maragheh, can have valuable information about the history of its establishment, development and physical expansion in different periods.
    The present study is the results of the second chapter of the archaeological excavation of the Kaboud-Circular Site. In this study, based on the results of an archaeological excavation chapter and relying on written sources of the Islamic period, the authors seek to answer the following questions: 1- Based on the results of archaeological excavations, what is the history of settlement in this area? 2. What are the most important cultural findings obtained from the archaeological excavation of the Kaboud-Circular Site and to what extent are these data compatible with written sources? The results of the excavation of the trenches show that there is evidence of permanent settlement in this area from the historical (Parthian) to the contemporary period. Also, a comparative study of excavation data with descriptions of written sources from the Islamic period shows that this area was known as a part of the "Qozzat" neighborhood during the Seljuk period. It has buildings such as a school, a mosque and the tombs of the Seljuk Atabaks, especially the tomb of the Abbasid Caliph. Other results show that the number of tomb towers in this area is 5, which is compatible with the five domes of Atabakan Seljuk.

    Keywords: Maragheh, Archaeological excavation, Islamic era, Five domes, Kaboud-circular
  • Arezo Zandimoheb* Pages 82-97

    The documents in traditional architectural education in the world relies on educating the Fotowwat-nama of the builders, masons and other existing ones. Fotowwat-nama in each field and fraternity, has been a systematic charter of education in learning technology and skills. The continuity, repetition, and improvements accumulated in the quality of the artifacts over the centuries, is very admirable. An overview of plans and designs in architecture and the interaction between architects and cities is an indication of the appropriate education. The goal of this study is to identify and analyze Fotowwat-nama and traditional training of architectural skills and to find principles of education in the past.The research method is historical-critical, using existing documents, while the aim is to seek to identify the traditional architectural skills education. Using a critical and analytical view, Fotowwat-nama, historical tablets and inscriptions, educating methods, historical trends, and their educational values ​​are introduced while studying old documents alongside the literature in this field (44 credible sources were used for research).
    Theoretical and practical education were taught transmitting the knowledge of the teacher to the student and using the student's experiences inside and outside the construction site. The methods of teaching traditional architecture in accordance with the thoughts, beliefs and rituals, included the methods of joining the class of builders and converging and aligned in the direction of excellence and idealism. Teaching items are in three categories: teaching aesthetics, primitive patterns, geometry and mathematics, drawing methods. Structural education included indigenous methods of execution, materials, ground resistance, and structural laws, and professional ethics education included knowledge of the environment appropriate to human comfort, wisdom and ritual skills, and the laws of profession and market. Evaluation was done with an emphasis on social skills and construction rules.

    Keywords: Architectural, Traditional education, Fotowwat-nama, Principles of education
  • Shahrokh Abdollahi Mollai, Ali Javan Forozandeh* Pages 98-117

    According to the remains of ancient historical houses that have existed in many parts of Iran since the sixth millennium BC, each house typically consisted of two parts - one built and enclosed, and the other open (courtyard). The role of geographical and environmental phenomena is clear in the formation of open space or yard of the houses, however, the architecture of housing in every period changes due to the demands and needs of the residents, and these changes significantly affect the aspects and spatial relations of the house. These transformations have led to the change in the closed and open spaces of the houses.
    The current research has been conducted with the historical approach using the analytical-descriptive method. Documentation of the architectural features is based on gathering the library sources and field study. To achieve this purpose, some traditional houses of Ardabil dating back to the Qajar to Pahlavi eras have been considered in terms of physical elements and yard patterns. To do this research, 23 samples of traditional houses of Ardabil in the historical area of this city have been identified and then classified. The results obtained from the classification strengthened the idea of the dominance of rectangular form in the design of the houses. Houses with a yard built in a single front have the most frequency among the research samples. Also, due to the location of the Ardabil province in the mountainous regions, most of the days of the year have cold weather, and most of the daily activities are done inside the rooms. Therefore, due to the obtained frequencies, the ratio of open spaces was less than 40% of the site’s area on average.

    Keywords: Yard, Yard pattern, Typology, Cross form, Shekam Darideh