فهرست مطالب

تصمیم گیری و تحقیق در عملیات - سال هفتم شماره 1 (بهار 1401)

نشریه تصمیم گیری و تحقیق در عملیات
سال هفتم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اباذر کیخا* صفحات 1-16
    هدف

    در این مقاله توسیع جدیدی از روش قدرتمند تاپسیس برای حل مسایل تصمیم گیری چندشاخصه نادقیق مدل شده با  استفاده از اعداد فازی مردد، که اخیرا برای مدل سازی نوع دیگری از منابع عدم قطعیت معرفی شده اند، ارایه خواهد شد.

    روش شناسی پژوهش

    چنان که می دانیم روش تاپسیس مبتنی  بر چندین گام  است که با انجام متوالی آن ها  مسئله حل خواهد شد. در این مطالعه، داده های ماتریس تصمیم به کمک اعداد فازی مردد مدل می شوند. سپس با استفاده از ابزارهای ریاضی بیان شده برای این نوع اعداد، دیگر گام ها یعنی نرمال سازی و وزن دار کردن ماتریس تصمیم، یافتن گزینه های ایده آل مثبت و منفی، تعیین فاصله دیگر گزینه ها از این دو گزینه ایده آل را به روزرسانی خواهیم نمود.

    یافته ها

    در این مطالعه توسیع جدیدی از روش محبوب تاپسیس برای حل مسایل تصمیم گیری چندشاخصه نادقیق،که عدم قطعیت در آن ها با اعدادفازی مردد کمی سازی شده اند، معرفی شده است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    به روزرسانی گام های روش تاپسیس برای استفاده از آن در مواردی که از اعداد فازی مردد برای مدل سازی عدم قطعیت استفاده می شود.

    کلیدواژگان: اعداد فازی مردد، روش تاپسیس، مجموعه های فازی مردد، مسائل تصمیم گیری چندشاخصه
  • مهدی الله دادی*، فاطمه سالاری پور شریف، حسن میش مست نهی صفحات 17-42
    هدف

    در حالت کلی، تعیین جواب های موثر مدل برنامه ریزی کسری خطی چند هدفه بازه ای(IMO‎LFP‎)  یک مسئله ‎PN- سخت است. ‏تاکنون روش کارآمدی برای تعیین جواب های موثر در این زمینه ارایه نشده است. بنابراین نیاز به یک روش مناسب برای تعیین جواب های موثر ‎‎‎IMO‎LFP‎‎  وجود دارد. ما می خواهیم الگوریتم هایی را معرفی کنیم که برای اولین بار جواب های موثر قوی و ضعیف IMO‎LFP‎‎  بدست آیند.

    روش شناسی پژوهش

    در این ‏مقاله‏، دو الگوریتم معرفی می کنیم به طوری که در یکی، شدنی قوی نامعادلات و در دیگری، شدنی ضعیف نامعادلات در نظر گرفته می شود (یک دستگاه نامعادلات، شدنی قوی است اگر و تنها اگر کوچک ترین ناحیه آن شدنی باشد و یک دستگاه نامعادلات، شدنی ضعیف است اگر و تنها اگر بزرگ ترین ناحیه آن شدنی باشد). توابع هدف IMO‎LFP‎ را به توابع هدف خطی حقیقی تبدیل نموده و سپس به یک مدل برنامه ریزی خطی تک هدفه تبدیل می کنیم و در هر تکرار، محدودیت جدید به ناحیه شدنی اضافه می کنیم. با انتخاب یک نقطه دلخواه از ناحیه شدنی به عنوان نقطه شروع و استفاده از الگوریتم های پیشنهادی‏، جواب های موثر قوی و ضعیف  IMO‎LFP‎ را بدست می آوریم.

    یافته ها

    در هر دو الگوریتم پیشنهادی، با انتخاب نقاط دلخواه جواب  موثر بدست می آوریم و با تغییر نقطه ی شروع‏، یک نقطه ی جدید به عنوان جواب موثر بدست می آوریم.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    در این پژوهش توانسته ایم برای اولین بار جواب های موثر قوی و ضعیف مدل  IMOLFP بدست آوریم.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی چند هدفه، برنامه ریزی کسری خطی بازه ای، جواب موثر قوی، جواب موثر ضعیف
  • معصومه تدریس حسنی*، مقصود امیری، حسین رحمانسرشت، امیر یوسفلی صفحات 43-54
    هدف

    یکی از عمده ترین چالش های پیش روی ارزیابی عملکرد مبتنی بر رویکرد کارت امتیازی متوازن عدم وجود یکپارچه سازی و استنباطات یکسان از درک برخی از شاخص ها در آن است که وابسته به مدل های ذهنی مدیران می باشد. عدم درک صحیح استراتژی های سازمان و نبود دیدمان مشترکی از این استراتژی ها چالشی دیگر است که جهت اجرای صحیح این مدل، باید به حداقل ممکن برسد. ازاین رو تحقیق حاضر سعی نموده است تا به بررسی تاثیری که مدل های ذهنی تصمیم گیرندگان بر شاخص های ارزیابی عملکرد از منظر کارت امتیازی متوازن و بالطبع آن بر عملکرد سازمانی می گذارد، پرداخته تا از این طریق ضمن ایجاد توسعه و اغنای بیشتر در مدل کارت امتیازی متوازن در راستا کاهش کاستی های ادراکی و تورشی بودن برخی از شاخص ها در آن، امکان سنجش بهتر عملکرد را متناسب با مدل های ذهنی ارزیابان و تصمیم گیرندگان، فراهم آورد. 

    روش شناسی پژوهش

    داده های موردنیاز تحقیق، از طریق پرسشنامه محقق ساخته بین مدیران بانک رفاه در سطح استان گیلان توزیع و با استفاده از نرم افزار pls  در دو مرحله  مورد بررسی و تجزیه وتحلیل قرار گرفت.  

    یافته ها

    روایی و پایایی پرسشنامه مربوطه، به ترتیب برابر با 0.895 و 0.603 و مقدار آلفای کرونباخ برابر با 0.850 محاسبه گردید. نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر وجود ارتباط قوی و مستقیم بین مدل های ذهنی و شاخص های ارزیابی عملکرد از منظر کارت امتیازی متوازن پایدار و همین طور عملکرد سازمانی است. وابستگی بیش از 80 درصدی متغیر عملکرد سازمانی با شاخص مدل ذهنی نیز نشان دهنده تاثیرگذاری بالای این شاخص بر آن است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    وجود ارتباط واسطه ای  میان شاخص مدل های ذهنی،وسایر  مناظر رویکرد کارت امتیازی متوازن پایدار نشان داد که  این مهم ،عامل اثرگذاری بر عملکرد سازمانی بوده و می تواند از طریق تاثیر گذاری بر مناظر کارت امتیازی متوازن منجر به بهبود و ارتقای عملکرد سازمانی گردد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن پایدار، مدل ذهنی
  • رضا راعی، سعید باجلان، زهرا صاعدی* صفحات 55-76
    هدف

    در این تحقیق، به بررسی تاثیر مقیاس-زمان نوسانات دارایی ها (ارز، سهام و مسکن) بر کارایی شبکه بانکی در دوره زمانی 1399:4-1388:1 به صورت فصلی با استفاده از الگوی مارکوف سویچینگ پرداخته شده است.

    روش شناسی پژوهش

    در پژوهش حاضر ابتدا به محاسبه کارایی شبکه بانکی با استفاده از الگوی تحلیل پوششی داده با داده های بوت استرپ می پردازیم. سپس نوسانات بازارهای دارایی (نرخ ارز، شاخص بازار سهام و شاخص قیمت مسکن) را با استفاده از الگوی تبدیل موجک استخراج کرده و به بررسی تاثیر نوسانات بازارهای دارایی بر میزان کارایی شبکه بانکی کشور در قالب الگوی چرخشی مارکوف و مشاهده تاثیرگذاری آن ها در سطوح کارایی بالا و پایین خواهیم پرداخت.

    یافته ‎ها

    میانگین کارایی شبکه بانکی کشور در دوره مورد بررسی حدود 1/56 درصد بوده است که نشان می دهد کارایی مناسب نبوده است. نوسانات کوتاه مدت نرخ ارز در حالتی که کارایی شبکه بانکی در سطح و رژیم بالا می باشد تاثیر منفی و معنادار دارد اما چنانچه نوسانات ارز بلندمدت باشد فارغ از رژیم و سطح کارایی شبکه بانکی تاثیر منفی و معنادار دارد. نوسانات کوتاه مدت شاخص بازار سهام در شرایطی که سطح کارایی شبکه بانکی پایین است تاثیر مثبت و معنادار داشته است. اما چنانچه نوسانات در بازار سهام ادامه دار باشد فارغ از سطح و رژیم کارایی شبکه بانکی تاثیر منفی و معنادار دارد. نوسانات کوتاه مدت در بازار مسکن در حالتی که کارایی شبکه بانکی در سطح بالا باشد تاثیر مثبت و معنادار داشته است. اما در نقطه مقابل نوسانات بلندمدت در این بازار و در شرایطی که کارایی شبکه بانکی در سطح بالا باشد می تواند منجر به کاهش معنادار آن شود. بنابراین با ایجاد ثبات در اقتصاد (عدم تغییرات زیاد نرخ ارز، شاخص سهام و مسکن)  می توان بهبود کارایی شبکه بانکی کشور را با توجه به سطح و رژیم آن انتظار داشت.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

      از جمله مسایلی که از منظر سیاست گذاری می تواند حایز اهمیت باشد درنظرگرفتن  تاثیر نوسانات بازارهای دارایی در دوره های زمانی مختلف بر سطوح مختلف کارایی شبکه بانکی کشور می باشد. زیرا ممکن است در سطوح مختلف کارایی شبکه بانکی و همچنین دوره های زمانی مختلف نوسانات بازارهای دارایی، تاثیر متفاوتی برجای گذارند.

    کلیدواژگان: نرخ ارز، شاخص بازار سهام، مسکن، کارایی شبکه بانکی، مدل مارکوف سویچینگ
  • حمید صفرزاده، فرهاد کیانفر* صفحات 77-90
    هدف

    برون سپاری یک راهکار متداول در صنعت و کسب وکار است که می تواند در ارتقاء عملکرد یک بنگاه و جبران کاستی های آن تاثیر به سزایی داشته باشد. این راهکار می تواند ابعاد مختلفی از مسایل مدیریتی یک سازمان را تحت تاثیر قرار دهد. در حوزه زمان بندی به عنوان یکی از زیرشاخه های مدیریت عملیات نیز هنگامی که از پیمانکاران جهت انجام کارها در طول زمان استفاده می شود، بحث برون سپاری قابل طرح است. بر این اساس، در این تحقیق یک مسئله زمان بندی تک ماشین بررسی می شود که در آن امکان برون سپاری بخشی از کارها در قالب یک دسته به یک پیمانکار وجود دارد. فرض شده که زمان و هزینه برون سپاری یک کار متناسب بازمان عملیات آن کار در کارگاه است. همچنین یک زمان و یک هزینه ثابت لجستیکی نیز برای دسته برون سپاری لحاظ شده است. تابع هدف مسئله کمینه سازی حاصل جمع مجموع زمان تکمیل کارها و مجموع هزینه های برون سپاری است.

    روش شناسی پژوهش

    برای حل مسیله، تعدادی از ویژگی های بهینگی جواب مسئله باهدف به دست آوردن جواب بهینه مسئله در یک لم و یک قضیه به اثبات می رسد. در انتهای مقاله نیز تعدادی آزمایش محاسباتی برای ارزیابی میزان اثرگذاری سیاست برون سپاری در مسئله مطالعه شده ارایه می شود.

    یافته ها

    بر اساس روش حل توسعه داده شده، ساختار جواب بهینه به صورت کامل مشخص می شود که با استفاده از آن، جواب بهینه از بین تعداد محدودی گزینه با محاسبات ساده ای تعیین می گردد. همچنین نتایج محاسباتی همان گونه که انتظار می رفت موید امکان اثرگذاری قابل توجه برون سپاری در کاهش مقدار تابع هدف مسئله است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    در این مقاله یک مسئله کاربردی جدید در حوزه زمان بندی با امکان برون سپاری طرح شده و با تحلیل های دقیق ریاضی جواب بهینه آن مشخص می شود. همچنین با استفاده از آزمایش های محاسباتی امکان اثربخشی بالای سیاست برون سپاری در مسئله بررسی شده نشان داده می شود.

    کلیدواژگان: زمان بندی تک ماشین، برون سپاری، مجموع زمان تکمیل کارها، حل بهینه
  • مرتضی فرهادی سرتنگی، علی حسین زاده کاشان*، حسن حاله، ابوالفضل کاظمی صفحات 91-110
    هدف

    برداشت سفارش، یکی از فرایندهای درونی لجستیکی مبتنی بر نیروی کار و هزینه شناخته شده است. برداشت سفارش در قالب مسئله پاسخ به سفارش مشتری، به منظور جمع آوری مجموعه ای از سفارش ها در کوتاه ترین زمان ممکن در انبار تعریف می گردد. لذا هدف این تحقیق فراهم نمودن یک مبنای علمی و هم زمان کاربردی با در نظر گرفتن الزامات و محدودیت هایی است که سطح قابل قبولی از عملکرد را در سیستم های برداشت سفارش به ارمغان آورد. این امر از طریق ساخت یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح و هم چنین طراحی روش حل متناسب با ساختار مسئله صورت می گیرد.

    روش شناسی پژوهش

    ابتدا با مرور ادبیات در حوزه برداشت سفارش دانش کافی در سطح عملیاتی حاصل شده است و با تاکید بر محدودیت های واقعی اقدام به مدل سازی ریاضی از طریق یکپارچه نمودن دسته بندی سفارش ها و مسیریابی برداشت کننده ها، شده است. پس از بررسی صحت مدل و حل آن از طریق نرم افزار GAMS، به دلیل ماهیت مسئله که از نوع سخت است، مسئله از طریق یک الگوریتم کارا که نسخه گروه بندی الگوریتم قهرمانی در لیگ های ورزشی است، حل شده و مقایسات صورت پذیرفته است. برای استفاده از این الگوریتم از اپراتورهای منطبق با ساختار خاص مسئله که هدف آن تخصیص سفارش ها (اقلام) به برداشت کننده ها (گروه ها) است استفاده می شود.

    یافته ها

    ارایه یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح چند دوره ای برای مسیریابی چند سفره برداشت کنندگان با فرض وجود قابلیت باز پر سازی انبار و دسترسی محدود به برداشت کنندگان. برای نمونه مسایل با ابعاد بزرگ، از الگوریتم قهرمانی در لیگ های ورزشی استفاده شده است. نتایج بر قابلیت موثر و کارایی این الگوریتم برای حل نمونه مسایل بزرگ اشاره دارد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    مسئله برداشت سفارش چند دوره ای و مسیریابی چند سفره برداشت کنندگان نخستین بار در این مقاله مدنظر قرارگرفته است. زیرابه علت محدود بودن تعداد برداشت کنندگان، این مهم می بایست در مدل سازی مدنظر قرار گیرد. فرض بازپرسازی نیز نخستین بار در این مقاله موردتوجه قرارگرفته و مدل سازی آن صورت گرفته است. بدین ترتیب سفارش ها در طول زمان، طی دوره های مختلف وارد انبار می شوند و در موقعیت از پیش تعیین شده قرار می گیرند. وجود بازه زمانی برای دسترسی به برداشت کننده ها در هر دوره و مدل سازی آن نیز نخستین بار در این مقاله موردبررسی قرارگرفته است. درنهایت، تابع هدف حداقل سازی مجموع دیرکرد است که هم راستا با نیاز صنایع تولیدی است. در خصوص روش حل نیز یک الگوریتم قهرمانی در لیگ های ورزشی با در نظر گرفتن ساختار مسئله (که منطبق بر ساختار مسایل گروه بندی است) ارایه شده است و عملگرهای تولید جواب نیز برای حفظ شدنی بودن جواب، توسعه یافته اند.

    کلیدواژگان: دسته بندی سفارش، مسیریابی برداشت کننده، چند دوره ای، الگوریتم قهرمانی در لیگ های ورزشی
  • بهاور آذرمی زاد، کمال الدین رحمانی یوشانلوئی*، علیرضا بافنده زنده، سیروس فخیمی آذر صفحات 111-128
    هدف

    کنترل آماری فرآیند مجموعه ای توانا از ابزارهای حل مشکل است که باعث ثبات در فرآیندهای تولیدشده و توانایی تولید محصول باکیفیت را بالا می برد. نمودارهای کنترل کلاسیک با استفاده از داده های دقیق و معین، فرآیندهای تولیدی را در دو گروه تحت کنترل یا خارج از کنترل قرار می دهند، درحالی که مجموعه های فازی با تعریف توابع عضویت پیوسته و استفاده از داده های مبهم و نامعین با بهره گیری از اعداد فازی مثلثی و ذوزنقه ای، به صورت دسته های تحت کنترل، نسبتا تحت کنترل، نسبتا خارج از کنترل و خارج از کنترل طبقه بندی نموده و سطح کیفی محصول را به صورت‏ واقعی‏تر بیان می کنند.

    روش شناسی پژوهش

    این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی و توصیفی می باشد و باهدف طراحی مدل کاربردی کنترل آماری فرآیند به روش مد و میانه فازی و مقایسه نتایج آن با روش کلاسیک در شرکت صنعتی داداش برادر تبریز اجراشده است. روش جمع آوری اطلاعات برای اجرای مدل از سیستم نمونه گیری در ایستگاه بازرسی تبعیت می کند و به صورت 30 نمونه 50 تایی انواع شکلات است.

    یافته ها

    با توجه به نقص های هفت گانه شکلات که شامل: رنگ، طعم، ماسیدگی، شکوفه شکر، عوامل بافتی و مواد خارجی می باشد، ماهیت شکلات های تولیدی مشخص گردید. در روش کلاسیک 28 مورد تحت کنترل و فقط 2 مورد خارج از کنترل شناسایی گردید، اما در بررسی با روش SPC فازی 20 نمونه تحت کنترل، 4 نمونه نسبتا تحت کنترل، 4 نمونه نسبتا خارج از کنترل و 2 نمونه خارج از کنترل بودند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    نتایج تحقیق حساس بودن روش SPC فازی را نسبت به روش کلاسیک نشان می دهد، درنتیجه شناسایی تغییرات فرآیند دقیق تر و سریعتر است، و بر این اساس پیشنهادات کاربردی به شرکت مذکور ارایه گردید.

    کلیدواژگان: شرکت صنعتی داداش برادر، SPC فازی، مد فازی، میانه فازی
  • سید ابراهیم میرمحمدی، مهدی معدنچی زاج*، حسین پناهیان، حسین جباری صفحات 129-142
    هدف

    تشابه ریسک یکی از مدل های انتخاب سبد سهام می باشد که پس از بحران مالی آمریکا در سال 2008 موردتوجه بسیار قرارگرفته است. فلسفه این مدل اختصاص تا حد یکسان ریسک سبد بین دارایی های تشکیل دهنده آن می باشد. هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل انتخاب سبد سهام ترکیبی تشابه ریسک و تحلیل عاملی بر پایه تغییر رژیم مارکوف می باشد.

    روش شناسی پژوهش

    در پژوهش حاضر مدل انتخاب سبد سهام ترکیبی تشابه ریسک و تحلیل عاملی بر پایه تغییر رژیم مارکوف معرفی می شود. تغییر رژیم مارکوف کمک می کند تا ماتریس کواریانس موجود در تابع هدف مدل تشابه ریسک به کمک تحلیل عاملی وابسته به متغیر حالت برآورد شود. بر این اساس در ابتدای هر دوره سرمایه گذاری متغیر حالت مشخص و بر اساس آن ماتریس کواریانس دارایی ها محاسبه می شود و در مدل تشابه ریسک مورداستفاده قرار می گیرد.

    یافته ‎ها

    سبد سهام نمونه ای پژوهش متشکل از 8 صنعت (به عنوان دارایی های سبد) از بورس اوراق بهادار تهران در بازه 1390 تا 1399 نشان می دهد که مدل ترکیبی پژوهش نسبت به مدل های متداول میانگین-واریانس و برابری وزن، نسبت شارپ بالاتری دارد و درافت های بازار نسبت به دو مدل مذکور مقاوم تر است و زیان کمتری تولید می کند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    نوآوری و اهمیت پژوهش در استوار سازی سبد سهام تشابه ریسک به وسیله پارامتر ماتریس کواریانس با رویکرد تحلیل عاملی بر پایه تغییر رژیم مارکوف می باشد. بدین صورت انتظار می رود تا در حالات مختلف بازار، انتظارات از سبد سهام با واقعیت تطابق بیشتری داشته و در ریزش های بازار ضرر کمتری تولید شود.

    کلیدواژگان: سبد سهام تشابه ریسک، تحلیل عاملی، تغییر رژیم مارکوف، نسبت شارپ
  • محمد کچوئی، علی ابراهیم نژاد*، هادی باقرزاده ولمی صفحات 143-159
    هدف

    در مدل های کلاسیک تحلیل پوششی داده ها، ازیک طرف یک سیستم تولیدی برای اندازه گیری کارایی به عنوان جعبه سیاه در نظر گرفته می شود و توجهی به ساختار داخلی واحدهای تصمیم گیرنده در فرایند ارزیابی عملکرد نمی شود. بااین وجود، در نظر گرفتن ساختار درونی واحدها جهت شناسایی منابع ناکارایی برای محاسبه کارایی اهمیت به سزایی دارد. از طرف دیگر، مقادیر مشاهده شده ی داده های ورودی و خروجی ها در مسایل جهان واقعی گاهی نادقیق و مبهم هستند؛ بنابراین در این مقاله، مدل تحلیل پوششی داده های شبکه ای به منظور ارزیابی عملکرد واحدهای تصمیم گیرنده با ساختار دومرحله ای در محیط فازی موردبررسی قرار می گیرد که در آن مقادیر ورودی و خروجی برحسب اعداد فازی مثلثی نمایش داده می شوند.

    روش شناسی پژوهش

    برای حل مدل تحلیل پوششی داده های دومرحله ای فازی از رویکرد حساب فازی استفاده می شود و یک روش الفبایی برای محاسبه کارایی فازی فرآیندها و کارایی فازی سیستم پیشنهاد می گردد.

    یافته ها

    مزیت اصلی رویکرد پیشنهادی نسبت به رویکردهای موجود این است که مدل های کمتری برای یافتن کارایی فازی حل می کند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    کاربرد مدل پیشنهادی با ارزیابی عملکرد 24 شرکت بیمه تبیین می شود

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده های دومرحله ای، اعداد فازی، رویکرد حساب فازی، روش الفبایی
  • الهام کوچکی تاجانی، آرمین قانع کنفی*، مریم دانشمندمهر، علی اصغر حسین زاده صفحات 160-210
    هدف

    طراحی یک شبکه لجستیکی یک مسئله استراتژیکی و حیاتی است که بستر بهینه ای برای مدیریت موثر و کارآمد زنجیره تامین فراهم می کند. بدین منظور در این مقاله یک شبکه زنجیره تامین حلقه بسته پایدار چند رده ای، چندمحصولی و چند دوره ای و چندهدفه با در نظر گرفتن فناوری سیستم شناسایی فرکانس رادیویی طراحی شده است. این مدل به طور هم زمان به دنبال حداکثر کردن سود و مسیولیت اجتماعی شبکه زنجیره تامین است، درحالی که تاخیر کل در زمان تحویل و آلودگی های زیست محیطی را به حداقل می رساند. همچنین چون مدل های قطعی برای فهم پیچیدگی های کاربردهای دنیای واقعی ناتوان هستند بنابراین در این مقاله به عدم قطعیت های سیستمی و محیطی نیز پرداخته شده است.

    روش شناسی پژوهش

    در این مطالعه برای مقابله با عدم قطعیت پارامترها از تکنیک بهینه سازی استوار تصادفی مبتنی بر سناریو و به دلیل چندهدفه بودن مدل و اعتبارسنجی و حل دقیق مدل در ابعاد کوچک از یک روش جدید بهینه سازی اپسیلون محدودیت تعمیم یافته قوی برای رسیدن به بهترین موازنه بین اهداف استفاده شده است. همچنین ازآنجایی که مسئله از کلاس Np-hard نیز است برای حل مدل در ابعاد بزرگ تر از دو الگوریتم NSGA-II و MOPSO استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل این مطالعه نشان دهنده این است که مدل پیشنهادی و رویکرد حل آن از کارآمدی قابل قبولی برخوردار می باشند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    به طورکلی مدل پیشنهادی شامل فرمول بندی های ریاضی در حالت قطعی و استوار است که اجازه می دهد چندین ویژگی پیچیده ذکرشده در متن فوق به همراه در نظر گرفتن کانال های فروش مستقیم و غیرمستقیم و مراکز تعمیر و مشتریان ثانویه طرحی جدید از یک زنجیره تامین حلقه بسته را ایجاد نماید که می تواند ابزاری عالی برای مدیران و متخصصان با کاربرد گسترده به ویژه از منظر استراتژیک باشد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی استوار، زنجیره تامین حلقه بسته، سیستم شناسایی فرکانس رادیویی، کانال های فروش
|
  • Abazar Keikha * Pages 1-16
    Purpose

    The aim of this paper is to propose a new extension of Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) method to be applied with Hesitant Fuzzy Numbers (HFNs).

    Methodology

    At first, the uncertainty of all enteries of evaluation matrix have been modeled by HFNs. Then, each step of the standard model of TOPSIS method will be updated, using the newly introduced HFNs’ mathematical tools, such as distance measures and aggregation operators of HFNs.  The proposed method will be used to solve a Multi-Attribute Decision Making (MADM) problem. Finally, the credibility and comparison analysis of the obtained ranking order will be discussed.

    Findings

    In this paper, the TOPSIS method as a popular method for solving MADM problems has been developed to be applied with HFNs.

    Originality/Value

    In this paper, the TOPSIS method as a popular method for solving MADM problems has been developed to be applied with HFNs.

    Keywords: Hesitant Fuzzy Numbers (HFNs), Hesitant fuzzy sets, Multi Attribute Decision Making (MADM) problems, TOPSIS Method
  • Mehdi Allahdadi *, Fatemeh Salary Pour Sharif Abad, Hassan Mishmast Nehi Pages 17-42
    Purpose

    Determining efficient solutions of the Interval Multi Objective Linear Fractional Programming (IMOLFP) model is generally an NP-hard problem. For determining the efficient solutions, an effective method has not yet been proposed. So, we need to have an appropriate method to determine the efficient solutions of the IMOLFP. For the first time, we want to introduce algorithms in which the strongly and weakly efficient solutions of the IMOLFP are obtained.

    Methodology

    In this paper, we introduce two algorithms such that in one, strongly feasible of inequalities and in the other, weakly feasible of inequalities are considered (A system of inequalities is strongly feasible if and only if the smallest region is feasible, and a system of inequalities is weakly feasible if and only if the largest region is feasible). We transform the objective functions of the IMOLFP to real linear functions and t‎hen convert to a single objective linear model and then in each iteration of the algorithm, we add some new constraints to the feasible region. By selecting an arbitrary point of the feasible region as start point and using the proposed algorithms, we obtain the strongly and weakly efficient solutions of the IMOLFP.

    Findings

     In both proposed algorithms, we obtain an efficient solution by selecting the arbitrary points, and by changing the starting point, we obtain a new point as the efficient solution.

    Originality/Value

    In this research, for the first time, we have been able to obtain the strongly and weakly efficient solutions of the IMOLFP.

    Keywords: Multi Objective Programming, Interval linear fractional programming, Strongly efficient solution, Weakly efficient solution
  • Masome Tadris *, Maghsoud Amiri, Hossein Rahmanseresht, Amir Useli Pages 43-54
    Purpose

    One of the major challenges facing performance appraisal based on the Balanced Scorecard approach is the lack of uniform integration and inference from understanding some of its indicators, which depend on the mental models of managers. Lack of proper understanding of organizational strategies and lack of common vision of these strategies is another challenge that must be minimized in order to properly implement this model. Therefore, the present study has tried to investigate the effect that decision makers' mental models have on performance appraisal indicators from the perspective of balanced scorecard and consequently on organizational performance, in order to create more development and enrichment in the scorecard model. Balanced in order to reduce the perceptual shortcomings and torsionality of some indicators in it, provided the possibility of better performance measurement in accordance with the mental models of evaluators and decision makers.

    Methodology

    In this regard, the data required for the research were distributed and analyzed through two stage of pls software and it is a researcher-made questionnaire among the managers of the Refah Bank in Gilan province.

    Findings

     The validity and reliability of the questionnaire were 0.895 and 0.603, respectively, and Cronbach’s alpha was 0.850. The results of this study indicate a strong and direct relationship between mental models and performance appraisal indicators from the perspective of a stable balanced scorecard as well as organizational performance. The dependence of more than 80% of the organizational performance variable on the subject mental model also shows the high impact of this index on it.

    Originality/Value

      The existence of an intermediate relationship between the index of mental models, and other sights of the stable balanced scorecard approach showed that this is an important factor affecting organizational performance and can improve and enhance organizational performance by influencing the views of the balanced scorecard.

    Keywords: performance appraisal, Mental Model, stable balanced scorecard
  • Reza Raei, Saeed Bajalan, Zahra Saedi * Pages 55-76
    Purpose

    In this research, the effect of scale-time volatility of assets (currency, stocks and housing) on the efficiency of the banking network in the period 1399: 4-1388: 1 has been studied quarterly using the Markov switching model.

    Methodology

    In this study, we first calculate the efficiency of the bank network using the data envelopment analysis model with bootstrap data. Then, the volatility of asset market (exchange rate, stock market index and housing price index) extracted using the wavelet conversion pattern and examines the impact of volatility of asset market on the efficiency of the country's banking network in the form of the Markov switching model and observing their effect on different levels of efficiency.

    Findings

    The average efficiency of the country's banking network in the study period has been about 56.1%, which indicates that efficiency has not been appropriate. The short-term volatility of the exchange rate in the state that the  efficiency of the bank network and the high regime has a negative and significant effect, but if the long-term exchange  volatility, regardless of the regime and the level of banking network  efficiency, has a negative and significant effect. The short-term volatility of the stock market index have had a positive and significant effect on the level of low banking network efficiency. But if volatility are continued in the stock market, regardless of the level and regime, the efficiency of the banking network has a negative and significant effect. The short-term  volatility in the housing market have had a positive and significant effect on the level of bank network efficiency but in the opposite side of the long-term volatility in this market and in a high level of bank network  efficiency, it can lead to significant reductions. Therefore, by stabilizing the economy (lack of large exchange rate, stock index and housing), it can be expected to improve the efficiency of the country's banking network due to its level and regime.

    Originality/Value

    One of the issues that can be important in policy making perspective is to consider the impact of volatility of assets market in different time periods on different levels of banking network efficiency. Because they may have a different impact on different levels of bank network efficiency as well as different periods of volatility of assets market.

    Keywords: Exchange rate, Stock Market Index, Housing, Banking Network Efficiency, Markov switch
  • Hamid Safarzadeh, Farhad Kianfar * Pages 77-90
    Purpose

    Outsourcing is a prevalent strategy in the industry and business, which can enhance the performance of a company and rectify its constraints. This strategy can be integrated into various managerial aspects of a company, particularly the scheduling subject. In this paper, a single machine scheduling problem is investigated in which a set of jobs can be outsourced in a batch to a single subcontractor. It is supposed that the outsourcing time and cost of a job are proportional to its in-house processing time. In addition, a fixed logistics time and cost are also considered for the outsourcing batch. Moreover, the problem objective is to minimize the sum of the total completion time of the jobs and the total outsourcing cost.

    Methodology

    To solve the problem, a set of optimal properties of the problem solution are proven via a lemma and a theorem to determine the optimal solution of the problem. Moreover, some computational experiments are also conducted at the end of the paper to examine the effect of the outsourcing strategy in the addressed problem.

    Findings

    By the developed solution approach, the structure of the optimal solution is determined, using which the optimal solution of the problem can be chosen among a limited set of candidate solutions via some simple computations. Moreover, the computational results indicate the remarkable possible role of outsourcing in decreasing the value of the objective function of the problem.

    Originality/Value

    In this paper, a new practical problem in the research area of scheduling with outsourcing is defined and its optimal solution is determined via a detailed analysis. Furthermore, using computational experiments it is shown that the outsourcing strategy can have a great role to attain the problem objectives.

    Keywords: Single machine scheduling, Outsourcing, Subcontracting, Total completion time, Optimal analysis
  • Morteza Farhadi Sartangi, Ali Husseinzadeh Kashan *, Hassan Haleh, Abolfazl Kazemi Pages 91-110
    Purpose

    Order picking operation is one of the most well-known labor and cost intensive internal logistics processes. Withdrawal of the order in response to customer need is defined in order to collect a set of orders from storage zone in the shortest possible time. The purpose of this research is to provide a scientific and practical basis considering the constraints that enforce to achieve an acceptable level of performance in order picking systems. This is done by building a Mixed Integer Linear Programming (MILP) formulation and developing an adapted solution method suited to the structure of the problem

    Methodology

    First, by reviewing the literature in the field of order picking systems, sufficient knowledge has been obtained at the operational level, and with emphasis on warehouse management constraints, a MILP formulation is proposed by integrating order batching and picker routing. After validating the model and solving it through GAMS software, due to the nature of the problem, which is an NP-hard type, the problem is solved with an efficient algorithm, which is a grouping version of the league championship algorithm, and the results are compared. To develop the algorithm, operators are fit to the specific structure of the problem, i.e., the assignment of orders (items) to order pickers (groups)

    Findings

    Developing a multi-period MILP formulation for multi-trip picker routing, assuming for the first time the possibility of product replenishment and limited access to pickers. For large-scale problem instances, the league championship algorithm is used. The results indicate the effective capability and efficiency of this algorithm for solving large test problem instances.

    Originality/Value

    The issue of multi-period order picking and multi-trip routing of pickers is considered for the first time ‎in this paper. Because of the limited number of pickers, this must be taken into account in modeling. ‎The assumption of product replenishment is also considered for the first time in this article and its ‎modeling has been done. In this way, orders enter the warehouse over time, during different periods, ‎and are placed in a predetermined positions. The limited access to pickers in each period is also ‎discussed for the first time in this paper. Finally, the objective function of minimizing the total ‎tardiness, which is in line with the needs of the industry, is also introduced in this paper. Regarding the ‎solution method, a league championship metaheuristic algorithm is presented which takes into ‎account the problem structure (which corresponds to the structure of grouping problems) and ‎solution generation operators have been developed to maintain the new solution.‎

    Keywords: Order Batching, picker routing, Multi-Period, multi-trip routing, League Championship Algorithm
  • Bahavar Azarmizad, Kamaleddin Rahmani *, Alireza Bafandeh Zendeh, Sirous Fakhimiazer Pages 111-128
    Purpose

    Statistical Process Control (SPC) is a powerful set of problem-solving tools that stabilize production processes and increase the ability to produce high quality product. Classic control diagrams, using precise and definite data, place production processes into two groups: under control or out of control; while Fuzzy sets by defining continuous membership functions and using ambiguous, indefinite data, triangular and trapezoidal Fuzzy numbers, classify into these categories: under control, relatively under control, relatively out of control and out of control which express the quality level of the product more realistically.

    Methodology

    This research is an applied and descriptive research with the aim of designing an applied model of Statistical Process Control by Fuzzy Mode and Middle Fuzzy and comparing its results with Classical Method in Dadash Baradar Ind. Co. in Tabriz. This method of data collection to run the model follows the sampling system at the inspection station and is in the form of 30 samples of 50 chocolates.

    Findings

    According to the seven defects of chocolate, which include: color, taste, acidity, sugar blossom, tissue factors and foreign substances, the nature of the produced chocolate was determined. In the Classical Method, 28 cases under control and only 2 cases out of control were identified, but in the study with Fuzzy SPC Method, 20 samples under control, 4 samples relatively under control, 4 samples relatively out of control and 2 samples were out of control.

    Originality/Value

    Research results shows the sensitivity of the Fuzzy SPC Method compared to the Classical Method; as a result, identifying process changes is more accurate and faster, and accordingly practical suggestions have been provided to the company.

    Keywords: Dadash Baradar Ind. Co, Fuzzy SPC, Fuzzy mode, Middle fuzzy
  • Ebrahim Mirmohammadi, Mehdi Madanchi Zaj *, Hossein Panahian, Hossein Jabbary Pages 129-142
    Purpose

    Risk parity is one of the stock portfolio selection models that has received a lot of attention since the US national financial crisis in 2008. The philosophy of this model is to allocate an equal amount of portfolio risk between the assets. In the present study, the portfolio selection model is introduced which is a combination of risk parity portfolio and factor analysis with the Markov regime-switching framework.

    Methodology

    The portfolio selection model is introduced which is a combination of risk parity portfolio and factor analysis with the Marko. Regime-switching framework approach. Markov regime switching helps to make the covariance matrix in the objective function of the risk equality model dependent on the state variable and increase the stability of the portfolio. At the beginning of each investment period, the state variable is determined and the asset covariance matrix is calculated based on it and used in the risk equality model

    Findings

    The research portfolio consisting of 8 industries from the Tehran Stock Exchange in the period 1390 to 1399 shows that this portfolio has a higher sharp ratio than the mean-variance and equally weighted portfolios in market declines, it is more durable and produces less damage.

    Originality/Value

    The innovation and importance of research is robustness of risk parity portfolio by considering the covariance matrix parameter with factor analysis in Markov regime-switching framework. Thus, it is expected that in different market situations, expectations from the stock portfolio will be more consistent with reality and less losses will be produced in market declines.

    Keywords: portfolio optimization, Risk parity portfolio, Markov regime-switching, Factor analysis
  • Mohammad Kachouei, Ali Ebrahimnejad *, Hadi Bagherzadeh Valami Pages 143-159
    Purpose

    In classical data envelopment analysis models, a production system for measuring performance is considered as a black box and no attention is paid to the internal structure of decision-making units in the process of evaluation performance. However, it is important to consider the internal structure of the units to identify sources of inefficiency to calculate efficiency. On the other hands, the observed values of input and output data in real world problems are sometimes imprecise and vague. Therefore, in this paper, the network data envelopment analysis model is used in order to evaluate the performance of decision-making units with a two-stage structure in a fuzzy environment in which input and output values are displayed in terms of triangular fuzzy numbers.

    Methodology

    To solve the fuzzy two-stage data envelopment analysis model, the fuzzy arithmetic approach is used and a lexicographic optimization method for calculating the fuzzy efficiency of processes and the fuzzy efficiency of the system is proposed.

    Findings

    The main advantage of the proposed approach over the exsiting approaches is that it solves fewer models for finding fuzzy efficiency.

    Originality/Value

    The application of the proposed model is explained by evaluating the performance of 24 insurance companies.

    Keywords: Two-stage data envelopment analysis, Fuzzy Numbers, fuzzy arithmetic approach, lexicographic method
  • Elham Kouchaki Tajani, Armin Ghane Kanafi *, Maryam Daneshmand-Mehr, Ali-Asghar Hoseinzadeh Pages 160-210
    Purpose

    Designing a logistic network is a vital and strategic issue that provides the optimal platform for effective and useful management of supply chain. For this purpose, in this paper, a multi-echelon, multi-product, multi-period and multi-objective sustainable dual-channel closed-loop supply chain network has been designed taking into account the technology of RFID. Simultaneously this model seeks to maximize the profits and social responsibility of the supply chain network while it minimizes the whole delay in delivery time and environmental pollution. Also, because definitive models are incapable of understanding the complexities of real-world applications, so this paper also addresses systemic and environmental uncertainties.

    Methodology

    In this study, the scenario-based stochastic robust programming optimization technique is used to deal with the uncertainty of the parameters and to deal with the uncertainty of the parameters, and due to the multi-objective model and for validation and model exact solution in small dimensions of a new robust augmented ε‑constraint method (AUGMECON‑R) is used to achieve the best balance between the objectives. Also, since the problem is of np-hard class, two NSGA-II and MOPSO algorithms were used to solve the model in larger dimensions.

    Findings

    The results show that this model has acceptable efficiency that due to the uncertainty of some parameters.

    Originality/Value

    The proposed model includes mathematical formulas in a certain and robust state that allows the establishment of several complicated characteristics in the above text along with direct and indirect selling channels and repairing centers and secondary costumers create the new design of supply chain that can be supreme model for the managers and professionals with the wide application especially from strategic view.

    Keywords: Closed-loop supply chain, Radio Frequency Identification (RFID), robust optimization, Sales channels