فهرست مطالب

رهبری آموزشی کاربردی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1400)

نشریه رهبری آموزشی کاربردی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • افسانه بلوری، بهزاد شالچی*، معصومه آزموده صفحات 1-12
    در شرایط مجازی شدن آموزش، مفاهیم مهمی مثل هیجانات تحصیلی و بهزیستی تحصیلی دستخوش تغییراتی شده اند .مطالعه حاضربا هدف تعیین اثر بخشی آموزش تنظیم شناختی هیجان بر هیجانات تحصیلی و بهزیستی تحصیلی دانش اموزان دوره دوم متوسطه در شرایط پاندمی کرونا انجام شده است.این پژوهش از نوع نیمه تجربی بوده و جامعه اماری ان شامل دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تبریز میباشد ،که به تعداد 40نفر با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به عنوان نمونه های تحقیق ، بطور تصادفی در دو گروه ازمایش و شاهد قرار گرفتند . دانش اموزان هر دو گروه پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی و همکاران (CERQ) ،پرسشنامه بهزیستی تحصیلی تومینین - سومینی (AWBQ) و پرسشنامه هیجان تحصیلی پکران و همکاران(2011) را در دو نوبت پیش ازمون و پس ازمون تکمیل نمودند. گروه ازمایش طی 16 جلسه اموزش های تنظیم شناختی هیجان را دریافت کردند .داده های حاصله با استفاده از ازمون تحلیل واریانس چند متغییره (MANCOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایج مطالعه حاضر نشانگر این میباشد که هیجانات تحصیلی مثبت در گروه ازمایش نسبت به گروه شاهدافزایش و هیجانات تحصیلی منفی کاهش و بهزیستی تحصیلی در گروه ازمایش افزایش قابل توجهی داشته است. با توجه به ابعاد تاثیرات این پاندمی و تغییر روش اموزش و یادگیری ،بخصوص در دانش اموزان دوره دوم متوسطه ،اموزشهای مکمل از جمله تنظیم شناختی هیجان ضروری میباشد.
    کلیدواژگان: هیجانات تحصیلی، بهزیستی تحصیلی، تنظیم شناختی هیجان، کرونا
  • مصطفی باقریان فر*، مسعود طاهرپور کلانتری، مصطفی روحانی نیا صفحات 13-30
    پژوهش حاضر با هدف قابلیت پیش بینی رضایت شغلی نیروهای بسیجی شهرستان سرایان بر اساس مولفه های رهبری تحول آفرین و انگیزش شغلی صورت گرفته است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه نیروهای بسیجی شهرستان سرایان تشکیل می دادند که تعداد آن ها بر اساس آمار 286 نفر بود. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و تعداد 164 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند که گزینش آن با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی شده صورت گرفت. با توجه به اهداف پژوهش برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه-های استاندارد رهبری تحول آفرین، انگیزش شغلی و رضایت شغلی استفاده شد. جهت تعیین روایی پرسشنامه، از روایی محتوایی استفاده شد. همچنین پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (رضایت شغلی 94/0، رهبری تحول آفرین 89/0، انگیزش شغلی 91/0) ارزیابی گردید. اطلاعات بدست آمده در این پژوهش با استفاده از آمار توصیفی (محاسبه فراوانی، درصد، تدوین جدول، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون، آزمون t تک نمونه ای) تحلیل شدند. یافته ها نشان داد بین رهبری تحول آفرین و انگیزش شغلی و خرده مقیاس های آن ها با رضایت شغلی رابطه مثبتی وجود دارد. همچنین رهبری تحول آفرین پیش بینی کننده خوبی برای رضایت شغلی است. رضایت شغلی علاوه بر اینکه بر زندگی خصوصی نیروهای بسیجی تاثیر زیادی دارد می تواند بر کل جامعه تاثیر داشته باشد. هر چه رضایت بسیجیان بیشتر باشد نگرش آن ها و شهروندان نسبت به زندگی و عضویت در پایگاه های بسیج بیشتر خواهد بود و جامعه از نظر روانی سالم تر خواهد بود.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، انگیزش شغلی، رضایت شغلی، بسیج
  • مسعود طاهرپور کلانتری*، محمدحسن میرزامحمدی صفحات 31-44

    تحقیق حاضر با هدف تعیین روش های نظارت بر فرآیند اجرای ارزشیابی پیشرفت تحصیلی توصیفی در مدارس دوره ابتدایی استان خراسان جنوبی انجام گرفت. روش پژوهش در این تحقیق توصیفی -پیمایشی است.جامعه آماری کلیه معلمان استان خراسان جنوبی بالغ بر843نفر و مدیران ابتدایی خراسان جنوبی266نفر و تعداد سرگروه های آموزشی ابتدایی استان خراسان جنوبی40نفر باشد.از شیوه های نمونه گیری، روش طبقه ای متناسب با حجم و تصادفی ساده استفاده شده است ونمونه ی انتخابی با حجم 265نفر از معلمان پایه های اول ،دوم و سوم مقطع ابتدایی و 159 نفر از مدیران مدارس ابتدایی و 36 نفر از سرگروه های آموزشی ابتدایی بادر نظرگرفتن جنسیت و پایه تحصیلی می باشد.جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. اطلاعات بدست آمده در این پژوهش با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی نسبی، تدوین جدول، انحراف استاندارد و میانگین) و آمار استنباطی (آزمون t همبسته) تجزیه وتحلیل گردید.نتایج تحقیق نشان داد که روش های نظارت کنونی بر فرایند اجرای ارزشیابی توصیفی در استان خراسان جنوبی روش نظارت غیر مستقیم است.از نتایج دیگر این تحقیق مهمترین نقاط قوت روش نظارت غیر مستقیم بر فرایند اجرای ارزشیابی توصیفی در استان خراسان جنوبی شامل :شرکت در دوره های ضمن خدمت ارزشیابی توصیفی،استفاده ناظر از گزارش های فراگیران و اولیا در جهت کمک به معلمان،استفاده ناظر از گزارش های سایر معلمان در جهت کمک به معلمان، استفاده ناظر از کارگاه های آموزشی در زمینه ارزشیابی توصیفی می باشد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی توصیفی، نظارت، ارزشیابی پیشرفت تحصیلی، ناظر، دوره ابتدایی
  • صدیقه حیدری* صفحات 45-54
    این پژوهش با هدف تحلیل ساختار عاملی نسخه فارسی مقیاس نگرش نسبت به هیجانات در بین دانش آموزان متوسطه دوم شهر ایذه در پاییز سال 1398 انجام شد. روش پژوهش با تکیه بر روش های روانسنجی (تحلیل عاملی) و ابزار مورد استفاده مقیاس نگرش نسبت به هیجانات نتذر و همکاران (2018) بوده است. جامعه آماری دانش آموزان متوسطه دوم شهر ایذه و نمونه آماری 530 نفر دانش آموز بوده که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند. روش تجزیه و تحلیل داده ها در بررسی ساختار عاملی، تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی و در بررسی اعتبار، ضریب آلفای کرونباخ بوده است که به میزان 83/0 حاصل شد. یافته ها نشان داد ساختار عاملی بدست آمده طی تحلیل اکتشافی از شاخص های برازندگی (CFI، GFI، RFI، NFI، IFI) مطلوبی برخوردار بوده است که پوشش دهنده 10 عامل در قالب دو بعد نگرش و ارزیابی احساس خشم، لذت، غم، رنجش و ترس می باشد. نتایج نشان داد نسخه فارسی مقیاس مذکور دارای ساختار عاملی و اعتبار قابل قبولی است و تحت تاثیر تغییرات فرهنگی قرار نگرفته و برداشت دانش آموزان ایرانی (آسیایی) نسبت به نگرش و ارزیابی هیجانات با دانش آموزان اروپایی مشابه است.
    کلیدواژگان: ساختار عاملی، اعتبار، نگرش نسبت به هیجانات، دانش آموزان، شهر ایذه
  • محمدحسن مرشدی تنکابنی* صفحات 55-64

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش سرمایه روانشناختی در رفتار نوآورانه از طریق توانمندسازی ساختاری است. روش این پژوهش کمی می باشد؛ به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل 280 نفر از کارکنان اداره کل آموزش و پرورش استان مازندران می باشند. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعیین شد و 162 نفر به عنوان نمونه آماری به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد سرمایه روانشناختی لوتانز و آولیو (2007)، رفتار نوآورانه جانسن (2000) و توانمندسازی ساختاری کردناییج و بخشی زاده (1394) استفاده شد. جهت تعیین روایی پرسشنامه ها، از آزمون های روایی همگرا و واگرا استفاده شد و برای سنجش پایایی، از طریق روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفتند که به ترتیب 824/0، 851/0 و 902/0 به دست آمد. برای تحلیل داده های به دست آمده نیز از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار آماری Smart PLS3 به کار گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده نشان داد سرمایه روانشناختی بر رفتار نوآورانه کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین تاثیر نقش میانجی توانمندسازی ساختاری در رابطه میان سرمایه روانشناختی و رفتار نوآورانه کارکنان مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، رفتار نوآورانه، نوآوری، توانمندسازی ساختاری
  • ناصر شیرینی* صفحات 65-78

    یکی از مهم ترین عواملی که بقاء کسب وکارها را در محیط های پویا و متغیر امروزی تضمین می کند وجود راهبرانی بصیر، راهبردی یا به عبارت روشن تر، رهبران استراتژیک است که با الهام ویژگی های شخصیتی و ممتاز خود به توسعه و توانمندسازی افراد سازمان پرداخته و منبع اساسی در تحقق اثربخشی سازمانی در صنایع مختلف می باشد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رفتارهای رهبری استراتژیک بر اثربخشی سازمانی در شرکت های دانش بنیان ایرانی انجام گرفته است. روش انجام تحقیق حاضر بر مبنای هدف تحقیق از نوع کاربردی بوده و از نظر ماهیت از نوع توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شرکت های دانش بنیان ایرانی است که در زمان جمع آوری داده های تحقیق تعداد آنها بالغ بر 4551 شرکت می باشد. روش نمونه گیری استفاده شده در این پژوهش، روش نمونه گیری تصادفی طبقاتی است و نمونه مورد بررسی در این پژوهش با استفاده از فرمول کوکران، 354 شرکت به دست آمده که تعداد 354 پرسشنامه به صورت الکترونیکی میان این شرکت ها توزیع شده است و تعداد 175 پرسشنامه جهت تجزیه وتحلیل، جمع آوری شده است. روش جمع آوری داده ها بر اساس دو پرسشنامه سبک های رهبری MLQ (1995) و اثربخشی سازمانی پارسونز (1969) انجام گرفته است. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش نیز از طریق مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار Smart PLS در دو بخش مدل اندازه گیری و مدل ساختاری انجام پذیرفت. یافته های تحقیق حاضر نشان می-دهد که تاثیر رفتارهای رهبری نفوذ آرمانی و انگیزش الهامی بر اثربخشی سازمانی در شرکت های دانش بنیان ایرانی مثبت و معنی دار می باشد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: رهبری استراتژیک، نفوذ آرمانی، انگیزش الهامی، اثربخشی سازمانی
  • مهناز کبودی* صفحات 79-88

    یکی از بارزترین روش های تغییر رفتار، بازی درمانی گروهی است. با توجه به اینکه از یک طرف شیوع رفتار های پرخاشگرانه و از طرف دیگر بروز رفتار های گوشه گیرانه و احساس تنهایی موجب ایجاد اختلالات رفتاری در کودکان می گردد. لذا تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان اثر بخشی بازیهای گروهی بر سازش یافتگی اجتماعی، کنترل خشم و احساس تنهایی انجام گردیده است. روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی و طرح آن از نوع پیش آزمون - پس آزمون بوده، و نمونه آماری مورد مطالعه تعداد40 نفر از دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی با میانگین سنی 11- 12 سال در نیمه اول سال تحصیلی 1398-1399 شهرکرمانشاه بوده که بر اساس روش "نمونه گیری در دسترس" انتخاب و به تصادف به گروه های آزمایش(20 نفر) و گواه(20 نفر) جایدهی شدند. ابزار بکار رفته در پژوهش شامل پرسشنامه های سازش یافتگی Khanchi (1998) ، مهار خشم Novako (1986) و احساس تنهایی Usher and Wheeler (1985) بوده ، ارزیابی و پیش آزمون در هر دو گروه آزمایش و گواه انجام گردید و مضافا گروه گواه طی 8 جلسه 45 دقیقه ای (متناسب با استاندارد زمان مشاوره) تحت ارزیابی بازی های گروهی با سایر نفرات رده سنی خود قرار گرفته اند.نتایج حاصل از تحلیل واریانس موید این می باشد که بازی های گروهی به ترتیب موجب افزایش 35 درصدی سازش یافتگی اجتماعی و کاهش 38 درصدی احساس تنهایی می گردد ولی در نمرات کنترل خشم تفاوت معنی داری مشهود نمی باشد، بعبارتی بازی های گروهی تاثیری بر مهار خشم کودکان ندارد.

    کلیدواژگان: بازیهای گروهی، سازش یافتگی اجتماعی، احساس تنهایی، مهار خشم
|
  • Afsaneh Boluri, Behzad Shalchi *, Masoumeh Azmoudeh Pages 1-12
    In the context of virtualization of education, important concepts such as educational excitement and academic well-being have undergone changes.Present study aimed to determine the effectiveness of cognitive emotion regulation training on academic excitement and academic well-being of secondary high school students in corona pandemic conditions. This research is quasi-experimental and its statistical population involves high school students in Tabriz, which a part of it as 40 people were selected by cluster sampling method and as research samples were randomly divided into experimental and control groups. Students in both groups completed the the Granfsky et al. Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ), the Tominin-Sumini Academic Welbeing Questionnaire (AWBQ) and the Pekran et al.'s Academic Emotion Questionnaire (2011) in both pre-test and post-test. The experimental group received cognitive emotion regulation training in 16 sessions. The data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA). The results of the present study indicate that in the experimental group compared to the control group, positive academic emotions increased and negative academic emotions decreased and the academic well-being increased in the experimental group significantly. Considering the dimensions of the effects of this pandemic and changing the method of teaching and learning, especially in secondary high school students, along with routine classroom instructions, complementary instructions such as training self-regulatory learning skills is necessary.
    Keywords: Academic excitement, academic well-being, cognitive emotion regulation, Corona
  • Mostafa Bagherian Far *, M Taherpour, M Rouhanninia Pages 13-30
    The present research Predictability level of job satisfaction Based on the components of transformational leadership and job motivation Personnel Basij at the Sarayan city. The method of the research is the practical purpose and data collection, descriptive from correlation type. The statistic population consisted of all Personnel Basij at the Sarayan city, According to the latest statistics, there are 286 , 164 peoples were selected for Kukran sample making formula. Sampling method in this study is multistage cluster sampling. According to the research objectives were used for collecting data from standard questionnaires transformational leadership, motivation and job satisfaction. To validate the questionnaire, was use content validity. reliability was estimated through Cronbach’s alpha coefficient on Pilot study (Job satisfaction 0/94, transformational leadership 0/89, job motivation 0/91) too. . Information obtained in this research using descriptive statistics(Frequency, percentage, charting, table editing and Standard deviation ) and inferential statistics (correlation coefficient, regression, one sample t test,) were analyzed. The Findings showed Between transformational leadership and its subscales motivation and positive relationship with job satisfaction. Also the transformational leadership are a good predictor for job satisfaction. Job Satisfaction In addition to being a great impact on the private lives of Basij forces that could have an impact on the entire community.
    Keywords: transformational leadership, Job motivation, job satisfaction, Basij
  • Masood Taherpour Kalantry *, Mohmadhasan Mirzamohmadi Pages 31-44

    The aim of this study was to determine the methods of monitoring the descriptive academic achievement evaluation process in primary schools in South Khorasan province. The research method in this research is descriptive-survey. The statistical population of all teachers in South Khorasan province is 843 people and primary school principals in South Khorasan are 266 people and the number of primary education departments in South Khorasan province is 40 people. A sample with a volume of 265 first, second and third grade primary school teachers, 159 primary school principals and 36 primary school departments, taking into account gender and educational level, has been used. Made and used. The data obtained in this study were analyzed using descriptive statistics (relative frequency, table development, standard deviation and mean) and inferential statistics (correlated t-test). The results showed that current methods of monitoring the descriptive evaluation process in the province. South Khorasan is an indirect monitoring method. Among the other results of this study, the most important strengths of the indirect monitoring method on the descriptive evaluation process in South Khorasan province include: participating in in-service descriptive evaluation courses, using supervisors of learners 'and parents' reports to Assisting teachers is the supervisor's use of other teachers' reports In order to assist teachers, the supervisor uses descriptive evaluation workshops.

    Keywords: Descriptive evaluation, supervision, evaluation of academic achievement, supervisor, Elementary course
  • Sedigheh Heydari * Pages 45-54
    The aim of this study was to investigate the factor structure of the Persian version of the Attitude Towards Emotions Scale among high school students in Izeh city in the autumn of 2019. The method of the present study was based on psychometric methods (factor analysis) and tools used in the Attitude Towards Emotions Scale Netzer et al. (2018). The statistical population was all high school students in Izeh and the statistical sample was 530 students who were selected by simple random sampling method. The data analysis method was factor structure analysis, exploratory factor analysis (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA) and Cronbach's alpha coefficient was used for validation which is 0.83 Was obtained. The Findings showed that the factor structure obtained during the exploratory analysis had good fitness indicators (CFI, GFI, RFI, NFI, IFI) that was cover 10 factors in the form of two dimensions of attitude and evaluation of feelings of anger, pleasure, sadness, resentment and fear. The results showed that the Persian version of the scale has an acceptable factor structure and validity and is not affected by cultural changes and the perception of Iranian (Asian) students towards the attitude and evaluation of emotions is similar to European students.
    Keywords: factor structure, Reliability, attitude towards emotions, Students, Izeh city
  • Mohammad Hassan Morshedi Tonekaboni * Pages 55-64

    The purpose of this study is to investigate the role of psychological capital in innovative behavior through structural empowerment. The method of this research is quantitative; It is practical in terms of purpose and descriptive-correlational in nature. The statistical population includes 280 employees of the General Department of Education of Mazandaran Province. The sample size was determined using Krejcie and Morgan table and 162 people were selected as a statistical sample by random sampling. To collect the research data, three standard questionnaires of psychological capital, Lutans and Olivier (2007), Johnson's innovative behavior (2000) and structural empowerment of Kordnaij and Bakhshizadeh (2015) were used. To determine the validity of the questionnaires, convergent and divergent validity tests were used and to assess the reliability, they were confirmed by Cronbach's alpha method, which were 0.824, 0.851 and 0.902, respectively. . Structural equation modeling and Smart PLS3 statistical software were used to analyze the obtained data. Analysis of the collected data showed that psychological capital has a positive and significant effect on employees' innovative behavior. The mediating role of structural empowerment in the relationship between psychological capital and innovative behavior of employees was also confirmed.

    Keywords: Psychological capital, innovative behavior, Innovation, Structural Empowerment
  • Naser Shirini * Pages 65-78

    One of the most important factors that ensure the survival of businesses in today's dynamic and changing environments is the existence of insightful, strategic or, in other words, strategic leaders who are inspired by their unique personality traits to develop and empower people in the organization. And are an essential source in achieving organizational effectiveness in various industries. Accordingly, the present study aimed to investigate the impact of strategic leadership behaviors on organizational effectiveness in Iranian knowledge-based companies. The method of the present research is applied based on the purpose of the research and is descriptive-survey in nature. The statistical population of this research is Iranian knowledge-based companies, which at the time of collecting research data, their number is 4551 companies. The sampling method used in this study is stratified random sampling method and the sample studied in this study using Cochran's formula, 354 companies were obtained, of which 354 questionnaires were distributed electronically among these companies and 175 A questionnaire was collected for analysis. Data collection method was based on two questionnaires of MLQ leadership styles (1995) and Parsons organizational effectiveness (1969). The analysis of research data was done by structural equation modeling and using Smart PLS software in two parts: measurement model and structural model. The findings of the present study show that the effect of leadership behaviors of ideal influence and inspirational motivation on organizational effectiveness in Iranian knowledge-based companies is positive and significant.

    Keywords: Strategic Leadership, Ideal Influence, Inspirational Motivation, Organizational Effectiveness
  • Mahnaz Kaboodi * Pages 79-88

    One of the most effective ways to change the behavior is group play therapy. According to the prevalence of aggressive behaviors and the effects of aggression, the isolated behavior and loneliness on behavioral disorders in children and based on the numerous referrals of parents to counseling centers,, the purpose of this study was to clarify the efficiency of group games on social adjustment, anger control and loneliness. This semi-quasi-experimental research study was conducted based on pre-test-posttest design and 40 male elementary school students with an average age of 11 - 12 years in the first half of the academic year 2019-2020 in Kermanshah were selected based on "available sampling" method and were randomly divided to the) experimental (20 people) and control (20 people groups. The applied instruments in this study were Khanchi's Adjustment Questionnaire)1998(, Novako's Anger Control Questionnaire (1986) and Usher and Wheeler's Loneliness Feeling Scale (1985). However, the variables in both groups were evaluated through pretest, just the experimental group attended in eight 45-minute sessions of group playing therapy. According to the results obtained from covariance, a significant difference between the experimental and control groups in terms of loneliness and adjustment was recognized at the post-test stage. Based on the findings of this study, in fact, group playing therapy increased social adjustment about 35% and decreased loneliness about 38% in male children with ages 11-12 while no changes observed in aggression.

    Keywords: group play therapy, social adjustment, control of anger, loneliness