فهرست مطالب

زراعت و فناوری زعفران - سال دهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1401)

نشریه زراعت و فناوری زعفران
سال دهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیجان سالاریان، سهراب محمودی*، محمدعلی بهدانی، حامد کاوه صفحات 3-18

    به منظور بررسی اثر سطوح کود زیستی، نانو کود آهن و شوری آب آبیاری بر خصوصیات کمی و کیفی زعفران، آزمایشی بصورت فاکتوریل دو عاملی (کود زیستی و نانو ذرات آهن) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ای در شهرستان تربت حیدریه در سال 98-1397 انجام شد و مورد تجزیه مرکب در مکان (شوری) قرار گرفت. عامل کود زیستی در چهار سطح صفر، 500، 1000و 1500 کیلوگرم در هکتار و عامل کود نانو ذرات آهن در دو سطح عدم مصرف و کاربرد چهار لیتر در هکتار بودند که در دو شرایط متفاوت شوری آب آبیاری (29/2 و 49/4 دسی‏زیمنس بر متر) بررسی شدند. کود زیستی (بیوارگانیک گرانول شده) در مرحله سله شکنی (بعد از اولین آبیاری در اواخر مهر ماه و در زمان گاورو شدن مزرعه) اعمال شد. نتایج نشان داد که صفات وزن گل، تعداد گل، وزن خشک کلاله و وزن کلاله + خامه، در شرایط آبیاری با شوری 29/2 دسی زیمنس بر متر نسبت به شوری 49/4 دسی زیمنس بر متر برتر بودند. همچنین در صفات مذکور، تحت شرایط اعمال آبیاری با شوری 29/2 دسی زیمنس بر متر، بین سطوح کاربرد و عدم کاربرد نانو کود آهن اختلاف معنی داری وجود نداشت، اما بررسی برهمکنش شوری و نانو کود آهن نشان داد که در شرایط اعمال آبیاری با شوری 49/4 دسی زیمنس بر متر، کاربرد نانو کود آهن در مقایسه با عدم کاربرد آن، به ترتیب باعث افزایش معنی دار 5/35، 33، 8/32 و 1/34 درصدی در صفات وزن گل، تعداد گل، وزن خشک کلاله و وزن کلاله + خامه شد. بررسی مقایسات میانگین اثر متقابل سه گانه نشان داد که در هر دو سطح شوری 29/2 و 49/4 دسی زیمنس بر متر، در شرایط عدم استفاده از کود زیستی، کاربرد نانو کود آهن توانست بطور معنی داری میزان کروسین را ارتقا دهد؛ اما در شرایط بکارگیری سطوح مختلف کود زیستی، کاربرد نانو کود آهن، میزان کروسین را بطور معنی داری کاهش داد. بطوری که در شوری 49/4 دسی زیمنس بر متر و کاربرد 1000 کیلوگرم در هکتار کود زیستی، کاربرد آهن مقدار کروسین را به 29/2 گرم بر لیتر کاهش داد. بیشترین میزان سافرانال در شرایط اعمال شوری 49/4 دسی زیمنس بر متر و در تیمارهای کاربرد 500 و 1500 کیلوگرم در هکتار کود زیستی و کاربرد نانو کود آهن و همچنین عدم کاربرد کودهای زیستی و نانو آهن مشاهده شد. آبیاری با شوری 49/4 دسی زیمنس بر متر در سطوح کود زیستی (به جزء تیمار 500 کیلوگرم در هکتار) سبب افزایش معنی دار میزان پیکروکروسین گردید و در این سطح شوری، کاربرد 1000 کیلوگرم در هکتار کود زیستی، میزان پیکروکروسین را به 53/2 گرم بر لیتر افزایش داد. در مجموع به نظر می رسد که جهت حصول عملکردهای بالاتر، آبیاری بوسیله آب های با شوری کمتر و در صورت آبیاری بوسیله آب های شور، استفاده از کود آهن جهت تعدیل اثرات شوری قابل توصیه باشد.

    کلیدواژگان: پیکروکروسین، زعفران، سافرانال، کروسین، وزن گل
  • روح الله سعیدی ابواسحقی، حشمت امیدی*، امیر بستانی صفحات 19-39
    یکی از آثار سوء تنش رطوبتی بر گیاهان زراعی، کاهش جذب عناصر غذایی توسط ریشه و کاهش رشد و عملکرد است. لذا به منظور بررسی تاثیر کودهای آلی و معدنی بر برخی ویژگی های مورفولوژیک و عملکرد زعفران (Crocus sativus L.) تحت رژیم های مختلف آبیاری، این آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی (RCBD) با سه تکرار اجرا شد. آبیاری به عنوان کرت اصلی در سه سطح (تامین 100%، 66% و 33% ظرفیت مزرعه) و تغذیه به عنوان کرت فرعی در شش سطح (شاهد (بدون مصرف کود)، مصرف 100% کود معدنی توصیه شده، مصرف 100% کود آلی توصیه شده، مصرف 25% کود معدنی + 75% کود آلی توصیه شده، مصرف 50% کود معدنی + 50% کود آلی توصیه شده و مصرف 75% کود معدنی + 25% کود آلی توصیه شده) به کار برده شدند. نتایج نشان داد اثر اصلی آبیاری و تغذیه بر تمامی صفات مورد مطالعه معنی دار بود. همچنین اثر متقابل آبیاری و تغذیه بر تمامی صفات بجز قطر بنه دختری معنی دار بود. مقایسه میانگین مرکب اثر متقابل آبیاری و تغذیه نشان داد در هر یک از سطوح آبیاری بیشترین عملکرد بنه های دختری در تیمار مصرف 25% کود معدنی + 75% کود آلی و کمترین آن در تیمار شاهد به دست آمد و با افزایش شدت تنش رطوبتی تاثیر این تیمار در افزایش عملکرد بنه های دختری بیشتر شد؛ به طوری که در سطح اول آبیاری این افزایش نسبت به شاهد 7%، در سطح دوم 14% و در سطح سوم 33% بود. همچنین در هر یک از سطوح آبیاری بیشترین عملکرد کلاله و خامه در تیمار مصرف 25% کود معدنی + 75% کود آلی و کمترین آن در تیمار شاهد به دست آمد. با افزایش شدت تنش رطوبتی تاثیر این تیمار در افزایش عملکرد کلاله و خامه نسبت به تیمار شاهد بیشتر شد؛ به طوری که در سطح اول آبیاری این تیمار توانست نسبت به تیمار شاهد، 64%، در سطح دوم 77% و در سطح سوم 103% عملکرد را افزایش دهد. این نتیجه بیانگر تاثیر معنی دار کودهای مورد استفاده در افزایش تحمل گیاه به خشکی و حفظ پتانسیل تولید در این شرایط است.
    کلیدواژگان: بنه دختری، تغذیه، تنش رطوبتی، کلاله
  • محمدرضا رضایی، حمیدرضا شریفی، علیرضا سیفی* صفحات 41-49

    گیاهCrocus sativus ، گیاهی تریپلویید است که به روش رویشی با استفاده از بنه تکثیر می شود. به دلیل تولید مثل غیرجنسی، تفرق صفات و تنوع ژنتیکی در این گیاه با محدودیت مواجه است. نشانگرهای EST-SRR مزایایی از جمله هم غالبیت، اختصیاصیت برای لوکوس خاص و پلی مورفیسم بالا نسبت به نشانگرهای دیگر دارند. با توجه به دردسترس بودن داده های ترنسکریپتوم، امکان شناسایی نشانگرهای EST-SSR برای مطالعات پلی مورفیسم در گیاه زعفران وجود دارد. جهت توسعه نشانگرهای EST-SSR، داده های RNA-Seq گیاه زعفران از NCBI دریافت شدند. سپس کنترل کیفیت و پیرایش داده ها به ترتیب توسط ابزارهای FastQC و Trimmomatic انجام گرفت. با استفاده از این داده ها و ابزار RNA-Bloom، سرهم بندی ترنسکریپتوم انجام گرفت. ابزار CD-HIT-EST برای حذف ترنسکریپت های مشابه و تکراری استفاده شد. کیفیت ترنسکریپتوم با استفاده از BUSCO مورد ارزیابی قرار گرفت و درصد ترنسکریپت های کامل، حدود 90 درصد به دست آمد. پس از دستیابی به ترنسکریپتوم با کیفیت در زعفران، از نرم افزار MISA برای شناسایی EST-SSR ها در ترنسکریپتوم استفاده شد. طراحی آغازگر با استفاده از نرم افزار Primer3 برای توالی های EST-SSR، انجام شد. تعداد 35459 توالی SSR شناسایی شدند و آغازگر برای آن ها طراحی گردید. از تعداد 10 جفت آغازگر که برای تکثیر PCR روی DNA زعفران انتخاب شدند، 7 جفت آغازگر در اندازه پیش بینی شده تکثیر شدند که نشان از کارایی 70 درصدی نشانگر دارد. نشانگرهای EST-SSR شناسایی شده در این پژوهش در مطالعات ژنتیکی زعفران می توانند مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: بیوانفورماتیک، تنوع ژنتیکی، ترنسکریپتوم، EST-SSR
  • سید محمدرضا نقیبی حسینی، حسینعلی اخلاقی امیری*، علی گرمرودی اصیل، محمود محمدزاده، عباس همتی کاخکی صفحات 51-68

    گلبرگ زعفران به عنوان یکی از منابع سرشار از آنتوسیانین شناخته می شود. با توجه به ماهیت ضایعاتی این بافت گیاهی در حال حاضر و آمار تولید قابل توجه این گیاه و مصرف بالای آنتوسیانین به عنوان رنگ خوراکی مجاز در کشور ایران، می توان استخراج صنعتی آن را مد نظر قرار داد. در این پژوهش برای اولین بار با رویکردی صنعتی (تعیین پارامترها با درنظر گرفتن استخراج صنعتی) شرایط استخراج آنتوسیانین منومری از گلبرگ زعفران با استفاده از تک حلال اسید سیتریک مورد بررسی قرار گرفته است. از جمله دلایل این انتخاب برای جایگزین سایر حلال های مورد بررسی قرار گرفته مطالعات پیشین، می توان به دردسترس و مجاز بودن مصرف این ماده در صنعت غذایی اشاره کرد. متغیرهای نسبت حلال به بافت گیاهی خشک در بازه 10 الی 60 میلی لیتر بر گرم، دمای استخراج در بازه 25 الی 35 درجه سانتی گراد، درصد غلظت حلال در بازه 5 الی 20 و زمان استخراج 2 الی 120 دقیقه برای انجام آزمایش ها در نظر گرفته شدند. جهت بدست آوردن بهترین شرایط استخراج آنتوسیانین از گلبرگ زعفران، مدل بدست آمده از روش سطح-پاسخ مورد بهینه سازی قرار گرفت. با توجه به ضرایب بدست آمده، نسبت حلال به گلبرگ، شاخص ترین متغیر استخراج شناخته شد. نسبت حلال به گلبرگ 10 میلی لیتر بر گرم، درصد غلظت حلال 04/5، دمای استخراج 25 درجه سانتی گراد و زمان استخراج 555/179 دقیقه به عنوان شرایط بهینه استخراج تعیین شدند. برای بهینه سازی، زمان استخراج تا 180 دقیقه درنظر گرفته شد. پیش بینی مدل نیز از میزان آنتوسیانین استخراجی در زمان بهینه 944/688 میلی گرم بر لیتر بود.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، استخراج، روش سطح-پاسخ، گلبرگ زعفران، اسید سیتریک
  • حسین محمدی*، میلاد امینی زاده، حنانه آقاصفری صفحات 69-83
    کارایی صادرات بیانگر فاصله میزان صادرات واقعی صادرکنندگان از ظرفیت صادراتی بالقوه آن ها در بازارهای هدف است که امروزه سنجش آن اهمیت قابل توجهی در راستای توسعه صادرات و تحلیل رقابت پذیری آن ها دارد. صادرات زعفران به عنوان با ارزش ترین محصول کشاورزی جهان، اهمیت زیادی برای ایران دارد که در سال های اخیر با کاهش روبرو بوده است. از این رو، نیاز است ابعاد مختلف آن مورد تحلیل و ارزیابی قرار گیرد. با توجه به نبود مطالعه ای در خصوص کارایی صادرات زعفران، این مطالعه به دنبال سنجش کارایی صادرات ایران در 14 کشور مهم واردکننده زعفران است که بیش از 90 درصد واردات را به خود اختصاص داده اند. جهت محاسبه کارایی، داده های صادرات زعفران ایران به بازارهای هدف در دوره زمانی 2017-2001 با استفاده از الگوی جاذبه مرزی تصادفی برآورد شده است. نتایج کارایی بیانگر این است که کارایی صادرات زعفران ایران در گروه کشورهای مورد نظر در سال 2017 برابر با 45/0 است. تحلیل کشوری بیانگر این است که ایران در کشورهای اسپانیا (93/0) و امارات متحده عربی (87/0) به ترتیب بیش ترین کارایی را داشته و در کشورهای ژاپن (07/0) و انگلستان (13/0) کم ترین کارایی را داشته است. بر اساس نتایج، کارایی صادرات در بازارهای آسیایی افزایش یافته و از 31/0 در سال 2001 به 41/0 در سال 2017 رسیده است. با توجه به اثر مثبت متغیر منطقه ای آسیا و نقش منفی فاصله جغرافیایی بر صادرات زعفران ایران و همچنین تغییر شبکه جهانی واردات زعفران از اروپا به آسیا، پیشنهاد می شود که بازارهای آسیایی که از مزیت های رقابتی بالاتری برای ایران برخوردار است، بیش از پیش مورد توجه سیاست گذاران جهت صادرات زعفران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کارایی صادرات، ظرفیت صادرات، الگوی جاذبه مرزی تصادفی
  • فائزه مرتضائی مقدم، تکتم محتشمی*، علیرضا کرباسی، فاطمه رستگاری پور صفحات 85-96
    با در نظر گرفتن ماهیت پویای موجود در صادرات زعفران کشور، تحلیل در خصوص رشد صادرات این محصول بر پایه اختلاف بین ارزش های صادرات بین دو زمان مشخص، درک درستی از ثبات در روابط تجاری میان ایران و کشورهای طرف صادرات را نمی دهد. با توجه به اهمیت صادرات زعفران، این مطالعه به بررسی روابط صادراتی این محصول طی دوره زمانی 97-1376 با بهره گیری از تابع بقای کاپلان مایر و برآورد مدل کاکس نیمه پارامتریک پرداخته است. نتایج تحلیل کاپلان مایر نشان داد که تنها 20% از روابط صادراتی زعفران تا پایان دوره موردبررسی باقی مانده است. برآوردهای به دست آمده از مدل کاکس نیز نشان داد که عواملی چون تولید بالاتر، وجود روابط تجاری باسابقه تر، و تولید ناخالص داخلی بالاتر کشورهای واردکننده ریسک از دست رفت یک رابطه صادراتی را به ترتیب 006/0، 33/0 و 007/0 درصد کاهش داده و لذا باعث افزایش طول مدت صادرات می شود. همچنین صادرات با کشورهای آسیایی از ریسک از دست رفت کمتری نسبت به سایر کشورها برخوردار است. با توجه به این نتایج، تقویت صادرات به طرف های تجاری با اقتصاد بزرگ تر، و ایجاد شبکه های بازاریابی و زنجیره عرضه محصول با کشورهای پرسابقه در خرید زعفران که عرضه هماهنگ و پایدارتر محصول را تضمین می نماید، اهمیت داشته و پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تابع بقا، مدل کاکس، ریسک صادرات، صادرات کشاورزی
|
  • Alijan Salariyan, Sohrab Mahmoodi *, MohammadAli Behdani, Hamed Kaveh Pages 3-18

    In order to investigate the effect of salinity levels, bio fertilizer and nano fertilizer of Fe on quantitative and qualitative characteristics of saffron, a factorial experiment was conducted as a combined analysis in location by a randomized complete block design with three replications. Bio fertilizer was applied at four levels of zero, 500, 1000 and 1500 kg ha-1 and nanoparticles of Fe was applied at two levels of non-consumption and application of four liters per hectare. These factors were investigated in two locations with different irrigation salinity (2.29 and 4.49 dS m-1). The results showed that there were the highest values for traits of weight of flower, number of flowers, dry weight of stigma and weight of stigma + style in irrigation conditions with a salinity of 2.29 dS m-1. In the mentioned traits, under the conditions of irrigation with salinity of 2.29 dS m-1, there was no significant difference between the application and non-application levels of nano fertilizer of Fe; However, in the conditions of irrigation with salinity of 4.49 dS m-1, the application of nano fertilizer of Fe compared to non-application, caused a significant increase of 35.5, 33, 32.8 and 34.1% of these traits, respectively. Comparison of mean for triple interaction showed that at both salinity levels of 2.29 and 4.49 dS m-1, in the absence of bio fertilizer, the application of nano fertilizer of Fe could significantly increase the amount of crocin. However, in the application of different levels of bio fertilizer, the application of nano fertilizer of Fe reduced significantly the amount of crocin. The highest amount of safranal was observed in salinity of 4.49 dS m-1 and in the treatments of application of 500 and 1500 kg per hectare of bio fertilizer and application of nano fertilizer of Fe as well as non-application of bio fertilizers and nanoparticles of Fe. Irrigation with salinity of 4.49 dS m-1 in bio fertilizer levels (except for 500 kg ha-1) caused a significant increase in picrocrocin. In generally, it seems that for achieving higher yields, irrigation with less saline water and in case of irrigation with water by more than salinity of 4.2 dS m-1, the use of nano fertilizer of Fe to moderate the effects of salinity is recommended.

    Keywords: Crocin, Flower weight, Picrocrocin, Saffron, Safranal
  • Roohollah Saeidi Aboueshaghi, Heshmat Omidi *, Amir Bostani Pages 19-39
    In order to investigate the effect of chicken manure and chemical fertilizers on some morphological characteristics and yield flowers and replacement corms of saffron under irrigation regimes, a split plot experiment on the basis of complete randomized block design was conducted at the shahrekord and two consecutive crop years (2018-2019 and 2019-2020) with three replications. Irrigation as main plot at three levels (Fc (0% moisture depletion), %33 moisture depletion and %66 moisture depletion) and nutrition as sub-plot at six levels (control (without fertilizer application), 100% recommended chemical fertilizer, 100% recommended chicken manure, 25% chemical fertilizer + 75% chicken manure, 50% chemical fertilizer + 50% chicken manure and 75% chemical fertilizer + 25% chicken manure) were used. Chicken manure at a rate of 3 tons per hectare and chemical fertilizers including: urea 100 kg, potassium sulfate 150 kg, triple superphosphate 50 kg, iron sulfate 45 kg, zinc sulfate 15 kg and manganese sulfate 20 kg, all per hectare based on soil decomposition and the plant needs, were used. Also, the morphological traits and production of flowers and replacement corms was evaluated. The results showed that the interaction effect of year × irrigation × nutrition on all studied traits except leaf number, leaf length and replacement corm diameter was significant at 1% level. The mean comparison compound of the interaction of year × irrigation × nutrition showed that the highest dry yield of stigma and style in the second year, under %33 moisture depletion and 75% chicken manure + 25% chemical fertilizer treatment at the rate of 9.21 kg /ha and the lowest amount In the first year, %66 moisture depletion and control was obtained at the rate of 3.3 kg / ha. With increasing water stress intensity, the effect of 75% chicken manure + 25% chemical fertilizers treatment on the yield of replacement corm increased compared to the control and the effect of this treatment in the second year was more compared to the first year, so that in the first year and field capacity (%0 moisture depletion), increasing yield of replacement corm in this treatment compared to the control was 3.2%, in %33 moisture depletion 11.8% and in %66 moisture depletion, 26.7% , and in the second years, was respectively 11.2%, 15.5% and 38.9%. Therefore, this treatment had the highest effect on increasing the yield of saffron stigma and style in all irrigation regimes in this experiment.
    Keywords: nutrition, Replacement corm, Stigma, water stress
  • Mohammadreza Rezaei, Hamidreza Sharifi, Alireza Seifi * Pages 41-49

    Crocus sativus is a triploide plant and propagating by vegetative propagation. Therefore, trait segregation and genetic diversity are limited in this plant. EST-SSR markers have some priority, for example co-dominant inheritance, locus specific and highly polymorphic against all other markers. Due to the availability of transcriptome data, it is possible to develop EST-SSR markers and polymorphism studies in saffron. Development of EST-SSR markers in C. sativus make it possible to study genetic diversity and molecular polymorphism in different genotypes. In order to develop EST-SSR marker for C. sativus, we downloaded public available C. sativus RNA-seq data. Quality control and preprocessing of raw reads were done using FastQC and Trimmomatic tools, respectively. We performed de novo transcriptome assembly using RNA-Bloom. CD-HIT-EST was used in order to reduce redundancy in transcriptome assembly. The assembly quality was evaluated using the BUSCO software and completeness of transcriptome assembly was 90%. After achieving to high quality transcriptome assembly of C. sativus, EST-SSRs were identified by MISA tool. The EST-SSRs primers were designed using Primer3. 35459 SSR-containing sequences were detected and primer pairs were designed for them. Ten EST-SSR primer pairs were randomly selected to amplify C. sativus DNA. Seven pairs of the primers (70%) generated clear and reproducible bands with the expected size. These EST-SSR markers can be functional and useful for C. sativus genetic studies.

    Keywords: EST-SSR, genetic diversity, Bioinformatics, Transcriptome
  • Seyed MohammadReza Naghibi Hoseini, HosseinAli Akhlaghi Amiri *, Ali Garmroudi Asil, Mahmoud Mohammadzadeh, Abbas Hemmati Kakhki Pages 51-68

    Saffron petals are known as one of the richest sources of anthocyanin. Considering the significant production statistics of this plant and high consumption of anthocyanin as an authorized food color in Iran, its industrial extraction can be worthy to be considered. In this study, with an industrial approach (determination of parameters considering industrial extraction), conditions for extracting monomeric anthocyanin from saffron petals using a single solvent of citric acid have been investigated, for the first time. Among the reasons for this choice to replace other solvents studied in previous studies, we can mention the availability and allowability of this substance in the food industry. The variables of solvent to dry plant tissue ratio in the range of 10 to 60 ml/g, extraction temperature in the range of 25 to 35 °C, solvent concentration percentage in the range of 5 to 20 and extraction time of 2 to 120 minutes were considered for this experiment. After obtaining the most appropriate model to the laboratory data output, using the surface-response method, extraction conditions were optimized in order to achieve the highest amount of extracted anthocyanin. According to the obtained coefficients, ratio of solvent to dry petals was recognized as the most significant extraction variable. Solvent ratio to dry petals of 10 ml/g, solvent concentration percentage of 5.04, extraction temperature of 25 °C and extraction time of 179.555 minutes were determined as the optimal extraction conditions. Extraction time of up to 180 minutes was considered to optimize. Model predicted the amount of extracted anthocyanin in the optimal conditions was 688.944 mg/l.

    Keywords: Anthocyanin, Extraction, Surface-Response, Saffron petals, Citric acid
  • Hossein Mohammadi *, Milad Aminizadeh, Hanane Aghasafari Pages 69-83
    Export efficiency is the difference between actual exports and potential exports of exporting countries in destination markets, which nowadays measuring the efficiency has considerable importance in terms of export development and their competitiveness analysis. The export of saffron, as the most valuable agricultural product in the world, is of great importance to Iran, which has decreased in recent years. Therefore, its various dimensions need to be analyzed and evaluated. Due to the lack of a study on the efficiency of saffron exports, this study attempts to measure the export efficiency of Iran in 14 major saffron importers, which accounted for more than 90% of imports. To calculate the efficiency, the data of Iranian saffron exports to destination markets in the period of 2001-2017 have been estimated using a stochastic frontier gravity model. Efficiency results indicated that the efficiency of Iranian saffron exports in 2017 is equal to 0.45. The country analysis shows that Iran has the highest efficiency in Spain (0.93) and the United Arab Emirates (0.87), respectively, and has the lowest efficiency in Japan (0.07) and the United Kingdom (0.13), respectively. According to the results, the efficiency of exports in Asian markets has increased from 0.31 in 2001 to 0.41 in 2017. Considering the positive effect of the Asian regional variable and the negative role of geographical distance on Iranian saffron exports and also the change of the global network of saffron imports from Europe to Asia, it is suggested that Asian markets, which have higher competitive advantages for Iran, be considered by policymakers for saffron exports.
    Keywords: Export efficiency, Export potentials, Stochastic frontier gravity model
  • Toktam Mohtashami *, Alireza Karbasi, Fatemeh Rastegaripour Pages 85-96
    Given the dynamic nature of saffron exports in the country, the analysis of export growth of this product based on the difference between export values ​​between two specific times, does not give a proper understanding of the stability of trade relations between Iran and exporting partners. Considering the importance of saffron exports, this study investigates the export relations of this product during the period 1997-2018 using the Kaplan Meyer survival function and estimating the semi-parametric Cox model. The results of Kaplan Meyer's analysis showed that only 20% of saffron export relations remained until the end of the period under review. Estimates obtained from the Cox model also showed that factors such as higher production, longer trade relations, and higher GDP of countries, decreased the risk of losing an export relationship by 0.006%, 0.33%, and 0.007%, respectively. Also, exports to Asian countries have a lower risk of loss than other countries. Given these results, boosting exports to trading partners with larger economies, and establishing marketing networks and product supply chains which ensures a more coordinated and sustainable supply of the product is important and recommended.
    Keywords: survival function, Cox model, export risk, Agricultural Exports