فهرست مطالب
نشریه حسابداری مالی
پیاپی 50 (تابستان 1400)
- تاریخ انتشار: 1401/02/25
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-40
تقلب در صورت های مالی اثرات منفی زیان باری را برای سهامداران و سایر استفادکنندگان بر جای می گذارد و موجب تضعیف بازار سرمایه و از بین رفتن اعتماد عمومی می شود. عوامل زیادی وجود دارد که می توانند بر احتمال وقوع تقلب در صورت های مالی اثرگذار باشند. از جمله این عوامل، می توان به قدرت مدیران و شفافیت گزارشگری مالی اشاره کرد. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع و لزوم توجه به نقش نظارتی حسابرسان به فساد و تقلب در افزایش سلامت نظام اداری، هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر قدرت مدیران و شفافیت گزارشگری مالی بر احتمال وقوع تقلب با به کار گیری رویکردهای مختلف تشخیص تقلب می باشد. جامعه آماری این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و نمونه آماری آن شامل داده های 101 شرکت برای دوره 8 ساله 1396-1389 است. روش نمونه گیری، روش حذف سامانمند بوده است. در این پژوهش برای محاسبه احتمال وقوع تقلب از چهار معیار: تحلیل محتوا، مدل ریبار، مدل برازل و مدل رهروی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از مدل های رگرسیون لاجیت استفاده شده است. نتایج پژوهش با هر چهار معیار نشان داد که قدرت مدیران و شفافیت گزارشگری مالی بر احتمال وقوع تقلب در شرکت ها تاثیر معناداری دارد.
کلیدواژگان: قدرت مدیران، شفافیت گزارشگری مالی، احتمال وقوع تقلب -
صفحات 41-86
گزارشگری مالی یکی از اساسی ترین منابع اطلاعاتی شرکت هاست. بدیهی است اگر کیفیت گزارشات مالی یک شرکت ضعیف باشد، تصمیمات سرمایه گذاری با خطای بیشتر و در نتیجه بازده کل کمتری همراه خواهند بود. اثر کیفیت گزارشگری مالی به ویژه در زمانی که نیاز است تا انجام تصمیم گیری ها در کوتاه ترین زمان ممکن صورت گیرد، بیشتر خواهد بود. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر کیفیت گزارشگری مالی بر هزینه های نگهداشت پرتفوی سرمایه گذاری که ناشی از زمان نگهداشت این پرتفوی هاست، می باشد. در این پژوهش، نقش کیفیت گزارشگری مالی در زمان اتخاذ دو راهبرد ارزشی و حرکتی مورد بررسی قرار می گیرد. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش، از مدل رگرسیون چندگانه به روش داده های ترکیبی استفاده شده است. قلمرو زمانی پژوهش، داده های مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1392 تا سال 1398 است. روش نمونه گیری نیز روش حذف سیستماتیک طبق معیار های اعمال شده که در ادامه تشریح داده شده است، می باشد. نتایج پژوهش نشان داد که کیفیت ضعیف گزارشگری مالی، باعث می شود تا سرمایه گذاران نهادی گذرا در پرتفوی سرمایه گذاری خود، راهبرد ارزشی را کمتر از راهبرد حرکتی اتخاذ کنند و همچنین این عامل باعث کاهش هزینه های حاصل از اتخاذ راهبرد حرکتی در مقایسه با راهبرد ارزشی (ناشی از زمان کمتر نگهداشت پرتفوی سرمایه گذاری) می شود.
کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، راهبرد، راهبرد ارزشی، راهبرد حرکتی، هزینه های نگهداشت -
صفحات 87-131
ارایه اطلاعات ریسک شرکتی و افشاء شاخص های آن می تواند در بهبود کیفیت گزارشگری مالی نقش مهمی داشته باشد و تصمیمات سرمایه گذاران و بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار دهد؛ بنابراین هدف از این پژوهش اندازه گیری امتیاز شاخص های گزارشگری ریسک شرکتی، تعیین وضعیت گزارشگری ریسک در ایران و ارتباط ارزشی آن با استفاده از بازده ویژه سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بر این اساس ابتدا با استفاده از مبانی نظری و تجربی پژوهش، شاخص های گزارشگری ریسک استخراج و پس از تعیین نحوه اندازه گیری و کمی کردن آنها، با تحلیل محتوای گزارش های مالی شرکت ها بر اساس این شاخص ها، امتیاز گزارشگری ریسک شرکت ها محاسبه گردیده و در نهایت ارتباط ارزشی گزارشگری ریسک با بازده ویژه سهام مورد تجزیه و تحلیل و آزمون قرار گرفته است. یافته های حاصل از پژوهش حاکی از آن است که گزارشگری ریسک در ایران فاقد اطلاعات کمی و خاص بوده و بیشتر گزارش ها دارای چسبندگی (همپوشانی دوره ای) هستند. طبق نتایج پژوهش، ریسک های افشاء شده، بیشتر ریسک های مالی و استراتژیک هستند که به محیط بیرونی شرکت ارتباط دارند و مدیران ریسک هایی را که ناشی از عملکرد خودشان است و به محیط درونی شرکت ارتباط دارد، کمتر گزارش نموده اند. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد بین امتیاز گزارشگری ریسک و بازده ویژه سهام رابطه معکوس و معناداری وجود دارد و شرکت هایی که امتیاز گزارشگری ریسک بالایی دارند، بازده ویژه سهام آنها پایین تر است. این نتایج می تواند در الزامات و رهنمودهای نهادهای نظارتی بر شرکت ها لحاظ شده و موجب ارتقا سطح گزارشگری ریسک در ایران گردد.
کلیدواژگان: بازده ویژه سهام، ریسک، کیفیت افشای ریسک، گزارشگری ریسک شرکتی -
صفحات 132-164
مطابق شواهد نظری و تجربی موجود، موسسه های حسابرسی متمایز (رتبه بالا، شهرت بالا، دارای همکاری بین المللی و سهم بازار بیشتر) ممکن است خطمشیهای صدور گزارش حسابرسی (تعداد، ماهیت و تکراری و غیرتکراری بودن بندهای شرط) متفاوتی را دنبال کنند. با توجه به عدم کفایت شواهد تجربی در بحث ویژگی های موسسه های حسابرسی و خطمشیهای صدور گزارش آنها در کشور، پژوهش حاضر به مطالعه این موضوع می پردازد. به این منظور، 928 سال-شرکت در بازه زمانی بین سال های 1391 تا 1398 مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که رتبه بالا، شهرت بالا، دارای همکار بینالمللی و سهم بازار موسسههای حسابرسی با هیچ یک از متغیرهای تعداد بندهای شرط، ماهیت بندهای شرط و بندهای شرط تکراری و غیرتکراری، رابطه معناداری ندارد. تنها موسسههای حسابرسی طبقه اول، بند شرط محاسبه نادرست بهای تمام شده بیشتری نسبت به موسسههای حسابرسی سایر طبقهها، صادر کردهاند. از بعد دستاوردهای پژوهش برای مسیولان، صاحبکاران و سرمایه گذاران، بهطور کلی میتوان بیان کرد که معیارهای در دسترس برای تمایز حسابرسان در بازار حسابرسی ایران، کارایی لازم را ندارند. بنابراین، در قانونگذاریها و تصمیمگیریهای مربوط به انتخاب و قطع همکاری با حسابرسان توسط صاحبکاران، یافتههای این پژوهش، میتواند مفید واقع گردد.
کلیدواژگان: بندهای شرط تکراری و غیرتکراری، تعداد بندهای شرط گزارش حسابرسی، ماهیت بندهای شرط گزارش حسابرسی، ویژگیهای موسسه حسابرسی -
صفحات 165-190
بخش عمده ای از تامین مالی شرکت ها و افراد حقیقی توسط بانک ها صورت می پذیرد. بانک های کشور نقش انکار ناپذیری در بهبود اقتصاد و معیشت مردم بازی می کنند. این درحالی است که به زعم اکثر اقتصاددان ها و کارشناسان صنعت بانکی، افزایش مطالبات بانکی به عنوان یک دارایی با کیفیت پایین، تاثیر منفی بر عملکرد و سودآوری بانک ها دارد. در همین راستا، در این مقاله به بررسی تاثیر طبقات چهارگانه مطالبات بانکی تحت عنوان طبقه جاری، سررسید گذشته، معوق و مشکوک الوصول بر درآمدها و هزینه های بانک و اجزای آنها پرداخته می شود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی بانک های شبکه بانکی کشور و نمونه بدست آمده متشکل از 21 بانک است. دوره پژوهش سال های 1390 الی 1398 بوده و آزمون فرضیه ها با استفاده از مدل رگرسیون چند متغیره انجام شده است. نتایج پژوهش بخشی از ادبیات نظری موجود و نظر کارشناسان را تایید می کند؛ به این ترتیب که تاثیرگذاری مثبت طبقه جاری بر درآمد کل و طبقه مشکوک الوصول بر هزینه کل تایید می شود، لیکن دارایی های با کیفیت پایین، تاثیر خلاف انتظار، بر سودآوری و اجزای آن دارند.
کلیدواژگان: وام های غیرجاری، درآمد مشاع، تسهیلات، هزینه کل، صنعت بانکداری -
صفحات 191-219
این مقاله با استفاده از جریان نقد آزاد و فرصت های رشد و با در نظر گرفتن هزینه سرمایه، به بررسی تاثیر افزایش سرمایه بر هزینه نمایندگی شرکت ها می پردازد. هزینه نمایندگی، شاخص مهمی در نشان دادن رفتار مدیر برای حفظ منافع مالکان و سهامداران شرکت ها می باشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش، از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1379 تا 1396 در قالب دو نمونه شامل شرکت هایی که افزایش سرمایه داشته اند و شرکت هایی که اقدام به افزایش سرمایه نکرده ولی در گروه صنعت مربوط به شرکت های افزایش دهنده سرمایه قرار دارند، انتخاب شد. نمونه آزمایش شامل 1543 مشاهده سال-شرکت و نمونه کنترلی شامل 1938 مشاهده سال-شرکت می باشد. برای آزمون فرضیه ها از مدل های رگرسیونی خطی چند متغیره استفاده شده است. یافته ها حاکی از آن است که در زمان افزایش سرمایه، شرکت هایی که از جریان نقد آزاد بالا و فرصت های رشد پایین و شرکت هایی که از جریان نقد آزاد پایین و فرصت های رشد بالا برخوردار هستند، علی رغم افزایش میزان جریان نقد آزاد در اختیار مدیریت، تغییری در هزینه های نمایندگی آن ها مشاهده نمی شود. بدین مفهوم که متناسب با افزایش در میزان جریان نقد آزاد شرکت، افزایش در هزینه های نظارتی(هزینه نمایندگی) جهت نظارت بر رفتار مدیر تا حد معینی مقرون به صرفه می باشد. در نتیجه، شرکت هایی که اقدام به افزایش سرمایه از محل مطالبات و آورده سهامداران می کنند، در زمان افزایش سرمایه، تغییری در هزینه های نمایندگی آن ها مشاهده نمی شود.
کلیدواژگان: افزایش سرمایه، هزینه نمایندگی، جریان نقد آزاد، فرصت های رشد، هزینه سرمایه
-
Pages 1-40
The fraud in the financial statements has adverse effects for shareholders and other users, undermining the capital market and losing trust. There are many factors that can influence the likelihood of fraud in financial statements, including the power of managers, and the transparency of financial reporting. Therefore, given the importance of the issue and the need to pay attention to the role of auditors in discussing corruption and fraud in enhancing the health of the administrative system, the main purpose of this study was to investigate the influence of variables of managers chr('39')power, managerschr('39') and financial reporting transparency on the probability of fraud using there are different approaches to detecting fraud. The statistical population of this research is the companies listed in Tehran Stock Exchange and its statistical sample includes data of 101 companies for the period of 8 years 2010-2017. The sampling method was systematic elimination. In this study, four criteria were used to calculate the likelihood of fraud: 1) Content analysis, 2) Hribar model, 3) Brazel model, and 4) Rahroui model. Logit regression models were used to analyze the data and test the hypotheses. The results of all four criteria showed that managerschr('39') power has a significant effect on the probability of fraud in companies, so the first hypothesis of the study is accepted. The results of the study using all four fraud criteria showed that transparency of financial reporting had a significant effect on the probability of fraud in companies.
Keywords: Managers 'Power, Financial Reporting Transparency, Fraud Probability -
Pages 41-86
In recent years, the concept of strategy in the organizational literature has been seriously considered by financial researchers. Strategies will have different consequences and therefore it is necessary to analyze the current information of companies and review their results in order to implement them. The main purpose of this study is to investigate the effect of financial reporting quality on the holding costs of investment portfolios in momentum and value strategies. The research method is applied in terms of purpose and empirical. It is also descriptive-correlative in nature; Because in this type of research, the researcher seeks to evaluate the relationship between two or more variables In order to test the research hypotheses, the multiple regression model will be used. The time domain of the research is the data of companies listed on the Tehran Stock Exchange between the years 1392 to 1398. In order to collect data, the new software of Rahavard and the official website of the Securities and Exchange Organization have been used. The results showed that the poor quality of financial reporting causes transient institutional investors in their investment portfolio to adopt a value strategy less than a momentum strategy and this factor also reduces the costs of adopting a momentum strategy compared to the value strategy (due to less holding time of the investment portfolio).
Keywords: Financial Reporting Quality, Strategy, Value Strategy, Momentum Strategy, Holding Costs -
Pages 87-131
Corporate risk information offering and disclosing related indicators can play a significant role in improving financial reporting quality and affect investor and capital market decisions.Therefore, the purpose of this study is to measure the score of corporate risk reporting indicators, determine the status of risk reporting in Iran and its value relevance using the special returns of stock of firms listed on the Tehran Stock Exchange.Accordingly, at the beginning risk reporting indicators were extracted by using theoretical and experimental bases of research and after determining the way of measuring and quantifying them, by content analysis of financial reporting of firms, the score of corporate risk reporting was calculated. finally, the value relationship of risk reporting with stock-specific return was analyzed and tested.The study results indicate that risk reporting in Iran is absent of quantitative and specific information and most reports have stickiness (periodic overlap). According to the research results, the disclosed risks are mostly financial and strategic risks that are related to the external environment of the firm and managers have less reported the risks that arise from their performance and are related to the internal firm environment. Also, the results of the research demonstrate that there is an inverse and significant relationship between risk reporting score and stock-specific return as well firms that have high-risk reporting scores, their stock-specific return is lower. These results can be included in the requirements and guidelines of regulatory agencies sections on companies and improve the level of risk reporting in Iran.
Keywords: Stock-SpecificReturn, Risk, Risk Disclosure Quality, Corporate Risk Reporting -
Pages 132-164
According to the extant theoretical and empirical evidence, differentiated auditors (highly- ranked, with high reputation, affiliated with international audit firms, and with large market share) is likely to have different audit reporting policies (number, nature, and repetitive and non-repetitive audit qualification paragraphs). In the lack of sufficient empirical evidence in relation to the characteristics of audit firms and their reporting policies in Iran, the present study examines this issue. Therefore, 928 firm-year observations from 2012 to 2019 are examined. Generally, none of the four characteristics of audit firms has a significant relationship with the number, nature and repetitive and non-repetitive AQPs. Only highly-ranked audit firms has a positive and significant relationship with incorrect calculation of the cost of goods sold. In terms of practical implications, in general, it can be highlighted that the available indicators to differentiate auditors in the Iranian audit market are not efficient. Therefore, the findings of this study can be useful in legislation and decision making regarding to the choosing and dismissal of auditors by client firms.
Keywords: Audit firms characteristics, number of AQPs, nature of AQPs, repetitive, non-repetitive AQPs -
Pages 165-190
Most of the financing of companies and individuals is done by banks. The country's banks play an undeniable role in improving the economy and livelihood of the people. According to most economists and experts in the banking industry, increasing bank claims as a low quality asset, It has a negative impact on the performance of banks and consequently on the profitability of banks. In this regard, this article examines the impact of the four classes of bank receivables under the heading of current class, past maturity, delinquent and doubtful receivables on the income and expenses of the bank and their components. The statistical population of this study includes all banks in the country's banking network and the obtained sample consists of 21 banks. The research period was from 1390 to 1398 and the hypotheses were tested using multivariate regression model. The research results confirm part of the existing theoretical literature and the opinion of experts; Thus, the positive effect of the current class on total income and the doubtful income class on total cost is confirmed, but low-quality assets have an unexpected effect on profitability and its components.
Keywords: Non-performing loans, Shared income, Facilities, Total cost, Banking industry -
Pages 191-219
This paper explores the impact of Seasoned Equity Offering (SEO) on the Agency cost of companies using free cash flow and growth opportunities, and considering the cost of capital. Agency cost is an important indicator of the manager's behavior to protect the interests of owners and shareholders. To test the research hypotheses, we used tow sample of companies listed in Tehran Stock Exchange during the period of 2001-2018. The experimental sample includes companies that have seasoned equity offering and the control sample includes companies in the same industry but didn't have SEO. The experimental sample contains 1543 company-year observations and the control sample contains 1938 company-year observations. To test of hypotheses, we used multivariate linear regression models. Findings show that at the time of seasoned equity offering, companies with high free cash flow and low growth opportunities and companies with low free cash flow and high growth opportunities, despite the increase in free cash flow available to management, there is no change in their agency costs. This means that in proportion to the increase in the company's free cash flow, an increase in surveillance costs (agency costs) to monitor the manager's behavior to a certain extent is affordable. As a result, companies that raise capital from shareholders' claims and contributions, do not see a change in their agency costs when seasoned equity offering.
Keywords: Seasoned Equity Offering, Agency Cost, Free Cash Flow, growth opportunities, cost of capital