فهرست مطالب

مشاوره مدرسه - سال یکم شماره 2 (پاییز 1400)

نشریه مشاوره مدرسه
سال یکم شماره 2 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی زارعان، لیلا کرمی ایشقلو* صفحه 1
    اهداف

    فرسودگی تحصیلی ازجمله موانعی است که سبب می شود دانشجویان نتوانند توانمندی های خود را در محیط دانشگاهی رشد و پرورش دهند. کمال گرایی و تعلل ورزی تحصیلی می توانند شکل گیری و تداوم فرسودگی تحصیلی دخیل باشند. قابل ذکر است که کمال گرایی خود دارای ابعاد سازگارانه و ناسازگارانه است. به نظر می رسد این ابعاد، همبستگی هایی متفاوتی با فرسودگی تحصیلی به صورت مستقیم و نیز غیرمستقیم -از طریق نقش میانجی تعلل ورزی تحصیلی- داشته باشند. پژوهش حاضر درصدد است نقش میانجی تعلل ورزی تحصیلی را در ارتباط بین کمال گرایی و فرسودگی تحصیلی موردمطالعه قرار دهد.

    مواد و روش ها

    طرح این تحقیق از نوع توصیفی-همبستگی بوده و با توجه به هدف آن، از نوع بنیادی است. از میان دانشجویان دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 98 - 97 تعداد 375 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تجدید نظر شده کمال گرایی (APS-R)، مقیاس تعلل ورزی تحصیلی (PASS) و پرسشنامه فرسودگی تحصیلی مسلش (MBI) بودند.

    یافته ها

    بر اساس یافته های این پژوهش، کمال گرایی در ابعاد سازگارانه و ناسازگارانه قادر است با میانجیگری تعلل ورزی تحصیلی، تغییرات فرسودگی تحصیلی را تبیین نماید. به گونه ای که کمال گرایی ناسازگارانه ارتباط مثبت غیرمستقیم و کمال گرایی سازگارانه ارتباط منفی غیرمستقیم از طریق تعلل ورزی تحصیلی با فرسودگی تحصیلی دارند. حال آنکه ارتباط ضعیف تری بین کمال گرایی سازگارانه با فرسودگی تحصیلی از طریق نقش میانجی تعلل ورزی تحصیلی وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

     با توجه به نقش ابعاد کمال گرایی و تعلل ورزی تحصیلی، می توان برنامه های مداخله ای و آموزشی در راستای ارتقاء مهارت های آموزشی و کاهش فرسودگی تحصیلی دانشجویان طراحی و اجرا نمود.

    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، تعلل ورزی تحصیلی، کمال گرایی، دانشجویان
  • سهیلا هاشمی، حبیب الله نادری، حمیدرضا دهقان* صفحه 2

    هدف پژوهش حاضر مقایسه نظریه ذهن، تنظیم شناختی هیجان مثبت و منفی و پرخاشگری در دانش آموزان با و بدون مشکلات رفتاری بود. روش پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نوجوانان 15 تا 18 ساله دوره متوسطه شهرستان نوشهر بودند. نمونه پژوهش شامل 74 نوجوان (37 نوجوان اختلال رفتاری و 37 نوجوان عادی) بودند که ابتدا پرسشنامه اختلال رفتاری بر روی 400 دانش-آموز دبیرستان های شهرستان های نوشهر اجرا شد و 74 نفر نمره لازم را کسب کردند و از میان آنها 37 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و 37 نوجوان عادی به منظور مقایسه با این گروه همتاسازی و انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مشکلات رفتاری کوای و پترسون (1987)، آزمون خواندن ذهن از طریق چشم بارن کوهن (2001)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (2001) و پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1992) استفاده شده است. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره (مانوا) نشان داد که بین دو گروه در نظریه ذهن (01/0<p)، پرخاشگری بدنی (05/0<p)، خشم (05/0<p) و تنظیم هیجان مثبت (01/0<p) تفاوت معنی داری وجود دارد. بحث و نتیجه گیری: به نظر می رسد عدم درک حالات ذهنی دیگران سبب ایجاد مشکل در تنظیم هیجان و در نتیجه رفتار پرخاشگرانه و سبب بروز مشکلات رفتاری در نوجوانان می شود.

    کلیدواژگان: نظریه ذهن، تنظیم شناختی هیجان، پرخاشگری، مشکلات رفتاری
  • محمود محمدی رازی* صفحه 3

    هدف این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس استعداد تحصیلی (شهاب) در دانش آموزان انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان ابتدایی شهر رشت در سال تحصیلی 97-98 با تعداد 3890 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای نمونه ای به حجم 234 نفر انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از ضریب همسانی درونی، روایی سازه و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. داده ها با کمک نرم افزارهای SPSS 25 و 8. 8 LISREL مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که مقیاس استعداد تحصیلی از اعتبار بالایی برخوردار است به طوری که اعتبار کل آزمون 98/0 بدست آمد. محاسبه روایی به روش روایی سازه نیز متوسط بدست آمد. با توجه به نتایج به دست آمده مشخص گردید که مقیاس استعداد تحصیلی از اعتبار بالایی برخوردار بوده و روایی سازه آن نیز در دو خرده مقیاس کلامی و ریاضی دارای برازش مناسبی بود، با توجه به اینکه مقیاس شناسایی دانش آموزان با استعداد در خرده مقیاس های دیگر برازش متوسطی را دارا است پیشنهاد می گردد که در ابعاد مختلف مقیاس استعداد گویه هایی دارای ارتباط نزدیکتر طراحی و در این مقیاس گنجانده شوند تا از این طریق ارتباط مقیاس استعداد تحصیلی با تمامی ابعاد مشخص شده افزایش یابد.

    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، استعداد تحصیلی، دانش آموزان
  • خدیجه ترابی، اعظم نیکوکار* صفحه 4
    هدف

    هدف از پژوهش پیش رو بررسی نقش ابعاد درگیری تحصیلی و مسیولیت پذیری در خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان دختر پایه هشتم بود.

    روش

    روش پژوهش پیش رو توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری آن شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه هشتم مدارس ناحیه یک شهرستان بهارستان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که از این تعداد 331 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های درگیری تحصیلی دانش آموزان آپلتون و همکاران، مسیولیت پذیری نعمتی و خودکارآمدی کودکان و نوجوانان موریس استفاده شد و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین متغیر درگیری تحصیلی و همچنین مسیولیت پذیری و ابعاد آن ها با خودکارآمدی تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0 <p).

    نتیجه گیری

    بنابراین با اجرای سیاست های کلان برای بلند مدت و برنامه ریزی های مدرسه ای برای کوتاه مدت می توان درگیری تحصیلی و مسیولیت پذیری را در جهت پبشرفت تحصیلی در دانش آموزان افزایش داد.

    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، مسئولیت پذیری، خودکارآمدی، دانش آموزان دختر
  • زهرا سلگی*، مریم حسینی صفحه 5
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان فراشناختی بر نشخوارفکری، تحمل ابهام و ادراک از نگرانی در دانش‏آموزان دارای اختلال اضطراب اجتماعی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه ‏آزمایشی با طرح پیش‏آزمون-پس‏آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش‏آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر کرمانشاه در سال 1400 بود، که با روش نمونه‏گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و به شیوه انتصاب تصادفی در دو گروه مساوی 15 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. داده‏ها با کمک پرسشنامه نشخوار فکری نولن-هوکسما و مارو (1991)، پرسشنامه تحمل ابهام مک‏لین (2009)، پرسشنامه نگرانی ایالتی پنسیلوانیای مایر و همکاران (1990) و پرسشنامه اضطراب اجتماعی نوجوانان لاجرکا و لوپز (1998) گردآوری شد. برای تحلیل آماری علاوه بر آمار توصیفی و آزمون پیش‏فرض‏های آمار پارامتریک از تحلیل کواریانس چندمتغیره با نرم‏افزار آماری SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته‏ ها

    نتایج نشان داد که درمان فراشناختی در مرحله پس‏آزمون بر بهبود نمره نشخوار فکری، تحمل ابهام و ادراک نگرانی در آزمودنی‏های گروه آزمایش اثربخشی داشته است اما نمرات متغیرهای وابسته پژوهش در افراد گروه کنترل تغییر محسوسی را نشان نداد (05/0<P).

    نتیجه‏ گیری

    با توجه به موثر بودن درمان فراشناختی، درنظر گرفتن این نوع درمان به‏عنوان بخشی از برنامه درمانی در راستای بهبود وضعیت سلامت روانی می‏تواند سودمند باشد و مورد توجه مشاوران و روانشناسان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، اضطراب اجتماعی، ادراک نگرانی، نشخوار فکری، دانش ‏آموز
  • فاطمه یاسمی مقدم، شهرزاد سراوانی*، مژگان زینلی پور صفحه 6
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی شادکامی بر اساس باورهای فراشناخت، خودکارآمدی و خودتنظیمی در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر قم انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی بود که 74 نفر از دانش آموزان مدارس مقطع متوسطه دوم با استفاده از فرمول تاباکنیک و فیدل و با نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های الکترونیکی شادکامی اکسفورد، پرسشنامه باورهای فراشناخت ولز، پرسشنامه خودکارآمدی شرر و همکاران، و پرسشنامه خودتنظیمی بوفارد استفاده شد. با توجه به شیوع بیماری کرونا توزیع پرسشنامه ها به صورت الکترونیکی از طریق ابزارهای پیام رسان در اختیار آزمودنی ها قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با روش های همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش همزمان و گام به گام با استفاده از نرم افزار SPSS22، انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که رابطه باورهای فراشناخت، خودکارآمدی و خودتنظیمی با شادکامی معنادار است و مولفه های باورهای فراشناخت به جز مولفه "باورهای فراشناخت منفی در مورد افکار"، 05/0>P، خودکارآمدی 05/0>P و خودتنظیمی 05/0>P می توانند شادکامی را پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از اهمیت باورهای فراشناخت، خودکارآمدی و خودتنظیمی در پیش بینی شادکامی دانش آموزان می باشد. بنابراین مشاوران و روانشناسان برای افزایش شادکامی دانش آموزان می توانند خودکارآمدی، باورهای فراشناخت و خودتنظیمی را از طریق کارگاه های آموزشی افزایش دهند.

    کلیدواژگان: شادکامی، باورهای فراشناخت، خودکارآمدی، خودتنظیمی، دانش آموزان
|
  • Mostafa Zarean, Leyla Karami Isheqlou * Page 1
    Objective

    Academic burnout is a substantial barrier that impedes students from developing their capabilities and talents in the academic setting. Numerous factors can contribute to the formation and persistence of academic burnout; one of them is perfectionism. It is noteworthy that perfectionism itself has adaptive and maladaptive dimensions. These dimensions seem to have different correlations with academic burnout, both directly and indirectly. One of the potential mediating factors in the relationship between perfectionism and academic burnout may be academic procrastination. The present investigation examined the mediating role of academic procrastination in the relationship between perfectionism and academic burnout.

    Materials and Methods

    The present study is methodologically descriptive-correlational. Furthermore, it is a fundamental study based on the purposes. A final sample of 375 students was selected from the University of Tabriz. Research instruments included the Revised Almost Perfect Scale (APS-R), Academic Procrastination Scale-Students (PASS), and the Maslach Burnout Inventory (MBI). Besides, descriptive and inferential statistics (SEM structural equation modeling) were used to analyze the data.

    Results

    The findings of this study showed that adaptive and maladaptive perfectionism could predict the changes in academic burnout through the mediation role of academic procrastination. In a way, maladaptive and adaptive perfectionism had respectively positive and negative indirect relationships with academic burnout through academic procrastination. However, there is a smaller correlation between adaptive perfectionism and academic burnout than maladaptive perfectionism.

    Discussion and Conclusion

    The present study results can have practical implications in treating and improving burnout in students.

    Keywords: academic burnout, Academic procrastination, perfectionism, Students
  • Soheila Hashemi, Habibolah Naderi, Hamidreza Dehghan * Page 2

    The aim of this study was to compare theory of mind, Positive and negative cognitive emotion regulation and aggression in students with and without behavioral problems. The study followed a causal-comparative design and all the juveniles between 15 and 18 years of age of Noshahr city composed the statistical population. The sample consisted of 74 adolescents (37 adolescent behavioral problems and 37 normal adolescents). The behavioral problems questionnaire was first performed on 400 high school students in Nowshahr city, and 71 students obtained the required score, 37 of them using Random sampling method was used and 37 adolescents were matched for comparison with this group. In addition to Quay and Peterson Revised Behavior Problem Checklist (1987), Baron-Cohen Reading the mind in the eyes test (2001), cognitive emotion regulation test (2001) and Buss & Perry aggression test (1992) was utilized for data collection. The results of multivariate analysis of variance (MANOVA) showed that there were significant differences between the two groups of juveniles in the theory of mind, positive emotion regulation, and physical aggression variables. Where, the theory of mind and positive cognitive emotion regulation variables negatively, and negative cognitive emotion regulation variable positively predicted the aggression in the juveniles. Conclusion Lack of understanding the mental states of others seems to cause problems in regulating emotion and as a result aggressive behavior and behavioral problems in adolescents.

    Keywords: Theory of mind, cognitive emotion regulation, Aggression, behavioral problems
  • Mahmud Mohamadi Razi * Page 3

    Objective The aim of this study was to investigate the psychometric properties of the Academic Talent Scale (Meteor) in students. The statistical population included all primary school students in Rasht in the academic year of 1997-98 with a number of 3890 people who were selected by multi-stage random sampling using a sample of 234 people. Internal consistency coefficient, construct validity and confirmatory factor analysis were used to analyze the data. Data were analyzed using SPSS 25 and 8.8 LISREL software. The results showed that the academic aptitude scale has a high validity so the total validity of the test was 0.98. Validity calculation by structural validity method was also obtained as average. According to the obtained results, it was found that the academic aptitude scale had high validity and its construct validity had a good fit in both verbal and mathematical subscales, considering that the scale for identifying talented students in other subscales has a moderate fit. It is suggested that in different dimensions of the Talent Scale, items with a closer relationship be designed and included in this scale in order to increase the relationship between the Academic Talent Scale and all the specified dimensions.

    Keywords: psychometric properties, Academic aptitude, Students
  • Khadijeh Torabi, Aazam Nicoukar * Page 4
    Aim

    The aim of the present research was to investigate the role of the aspects of academic involvement and responsibility in the academic self-efficacy of eighth-grade female students.

    Method

    The present research method was descriptive-correlational. Its statistical population included all eighth-grade female students of schools in district one of Baharestan County in the academic year of 2020-2021, from which 331 subjects were selected by multi-stage cluster sampling. Data were collected using Apleton et al.’s students academic involvement questionnaires, Nemati responsibility, and Morris's children and adolescents self-efficacy. Multiple regression analysis was also used to analyze the data.

    Results

    After the investigation and confirmation of assumptions, the results showed that there is a positive and significant relationship between the variables of academic involvement as well as responsibility and their aspects with academic self-efficacy (P<0.01).

    Conclusion

    Therefore, it is possible to increase academic involvement and responsibility in order to increase self-efficacy and ultimately, academic achievement in students by implementing macro-policies in the long-term and school planning in the short-term.

    Keywords: Academic involvement, Responsibility, self-efficacy, female students
  • Zahra Solgi *, Maryam Hosseini Page 5
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of metacognitive therapy on rumination, tolerance of ambiguity and perception worry in students with social anxiety disorder.

    Methods

    The research was quasi-experimental with pretest-posttest design and control group. The statistical population included all female high school students in Kermanshah in 2021, who were selected by available sampling method and 30 were randomly assigned to two equal groups of 15 experimental and control. Data were collected using the Nolen-Hooksma and Murrow (1991) rumination questionnaire, the McLean Ambiguity Tolerance Questionnaire (2009), the Meyer et al (1990) Pennsylvania State worry Questionnaire (1990), and the Lajerka and Lopez (1998) Adolescent Social Anxiety Questionnaire. For statistical analysis, in addition to descriptive statistics and parametric statistical defaults, multivariate analysis of covariance with SPSS software version 26 was used.

    Results

    The results showed that metacognitive therapy in the post-test phase had an effect on improving rumination score, tolerance of ambiguity and worry perception in the experimental group but the scores of research dependent variables in the control group did not show a significant change (P <0.05).

    Conclusion

    Due to the effectiveness of metacognitive therapy, considering this type of treatment as part of the treatment program in order to improve mental health can be beneficial and should be considered by counselors and psychologists.

    Keywords: Metacognitive therapy, social anxiety, Worry perception, rumination, Student
  • Fatemeh Yasami Moghaddam, Shahrzad Saravani *, Mojgan Zeinalipour Page 6
    Method

    This study was a correlational study in which 74 high school students selected as a sample group using Tabaknik and Fidel formulas and multi-stage cluster sampling. Data collected using the Oxford Happiness Electronic Questionnaire, the Wells Metacognitive Beliefs Questionnaire, the Scherer et al. Self-Efficacy Questionnaire, and the Beaufort Self-Regulatory Questionnaire. Due to the prevalence of Covid19 disease, the questionnaires distributed electronically to the subjects through messaging tools. Data analysis performed by correlation methods and multiple regression analysis in a simultaneous and stepwise manner using SPSS22 software.

    Results

    The results showed that the relationship between metacognitive beliefs, self-efficacy and self-regulation with happiness is significant and the components of metacognitive beliefs except the component of "negative metacognitive beliefs about thoughts" (P <0.05), self-efficacy (0.05> P) and self-regulation (P <0.05) can predict happiness.

    Conclusion

    The results indicate the importance of metacognitive beliefs, self-efficacy and self-regulation in predicting students' happiness. Thus, counselors and psychologists can increase self-efficacy, metacognitive beliefs, and self-regulation through workshops to increase student happiness.

    Keywords: happiness, Metacognitive beliefs, self-efficacy, Self-Regulation.students