فهرست مطالب

نشریه عصب روانشناسی بالینی ورزشی
سال یکم شماره 1 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محمدرضا علوی زاده، ناصر صبحی قراملکی* صفحات 1-12
    زمینه و هدف

     روانشناسی ورزش و تمرین یکی از گرایش های اصلی رشته روانشناسی است که به کاربرد و گسترش نظریه های روان شناختی برای درک و بهبود رفتار انسان در ورزش و تمرین می پردازد. روانشناسی بالینی ورزشی زیرمجموعه ای از روانشناسی بالینی است که بر افراد شاغل در ورزش تمرکز دارد. عصب روانشناسی شاخه ای از علم است که به مطالعه فرآیندهای فیزیولوژیکی سیستم عصبی و ارتباط آن با رفتار، شناخت و هیجان در افراد با کارکرد بهنجار و نابهنجار و بدکاری های مرتبط با آسیب مغزی می پردازد. هدف این مقاله مروری معرفی و بررسی عصب روانشناسی بالینی ورزشی و زمینه های مرتبط با آن در پژوهش های گذشته، حال و آینده است.

    روش

     این پژوهش یک مطالعه مروری است.

    یافته ها

    براین اساس به مطالعات عصب روان شناسی بالینی ورزشی در گذشته و حال اشاره شده و رهنمودهایی برای آینده ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    عصب روانشناسی بالینی ورزشی به عنوان ترکیبی از رشته های روانشناسی ورزشی بالینی و عصب روانشناسی ورزشی زمینه ای رو به گسترش در رشته گسترده روانشناسی است که اخیرا پژوهش های زیادی را ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: عصب روان شناسی بالینی ورزشی، روان شناسی ورزشی، روان شناسی بالینی، عصب روان شناسی
  • هنگامه صفرقلی*، امین رفیعی پور صفحات 13-27
    زمینه و هدف

     اضطراب مرگ معضلی منحصر به فرد انسانی و یک مسیله درمانی مهم است. حتی در سطح ناهشیار، اضطراب مرگ می تواند به طور قابل توجهی دامنه زندگی روزمره و عملکرد را تحت تاثیر قرار دهد. هدف پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب مرگ نزد پرستاران بر اساس ویژگی های شخصیتی (عوامل پنجگانه شخصیت) و اخلاق حرفه ای است. 

    روش

     این پژوهش یک مطالعه ترکیبی توصیفی-همبستگی و علی-مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش را پرستاران شاغل در بیمارستان های  (میلاد، مدرس، عرفان و سوم شعبان دماوند) که در فاصله ماه های مهر تا بهمن 1399 مشغول به فعالیت بودند. برای این منظور نمونه ای250 نفری از پرستاران بیمارستان ها به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و ازنظر اضطراب مرگ، ویژگی های شخصیتی و اخلاق حرفه ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. شرکت کنندگان پرسشنامه های اضطراب مرگ  (تمپلر، 1970)، پنج عامل بزرگ شخصیت نیو  (مک کرا و کاستا، 1992) و اخلاق حرفه ای  (کانیزالس ورگاس، 2001) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل واریانس استفاده شد.

    یافته ها

    بین اضطراب مرگ، روان رنجوری و وظیفه شناسی رابطه مثبت و بین برون گرایی، گشودگی به تجربه و دل پذیر بودن رابطه منفی و همچنین بین اخلاق حرفه‎ای و اضطراب مرگ رابطه منفی وجود دارد و تفاوت معنی داری بین اضطراب مرگ و پرستاران بیمارستان ها به دست نیامده است. نتایج پژوهش نشان داد که ویژگی های شخصیت و اخلاق حرفه‎ای درمجموع و با همکاری یکدیگر می توانند اضطراب مرگ را پیش بینی کنند. در نهایت نتایج نشان داد که تفاوت های معنی داری بین پرستاران با و بدون فعالیت ورزشی وجود دارد.

    نتیجه ‏گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده آشنایی با مفاهیم ارزش حرفه‎ای و مهارت های شناختی، هیجانی و رفتاری می توانند در عملکرد و سلامت روان پرستاران تاثیرگذار باشد. همچنین در دوران جهانگیری بیماری کرونا تشویق پرستاران به ورزش کردن ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اضطراب مرگ، پرستاران، شخصیت، ویژگی های، فعالیت ورزشی
  • زهرا نوریان، شهرام مامی* صفحات 28-38
    زمینه و هدف

     اختلال بیش فعالی کاستی توجه یک اختلال رفتاری و عصبی رشدی شایع در دوران کودکی است. یکی از شیوه ‎های جدید برای درمان و بهبود این اختلال، پسخوراند عصبی است. پسخوراند عصبی از جمله روش‎های عصب روان شناختی آموزشی و درمانی است؛ پسخوراند عصبی با استفاده از داده های به دست آمده از بازخورد بینایی یا شنوایی اطلاعات ثبت شده الکتروانسفالوگرافی از ویژگی های امواج مغزی، فرد را قادر می سازد تا فعالیت های قشر مغز خود را تغییر دهد. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی پسخوراند عصبی در افزایش توجه و تمرکز کودکان دارای اختلال بیش فعالی کاستی توجه بود.

    روش

     روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش‎آزمون-پس‎آزمون بود. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان دارای اختلال کم توجهی بیش ‎فعالی شهر تهران بود. نمونه این پژوهش شامل 20 کودک دارای اختلال بیش فعالی کاستی توجه بودند که از مدارس منطقه 6 تهران به صورت نمونه گیری در دسترس هدفمند انتخاب شدند. درمان پسخوراند عصبی به مدت 20 جلسه 40 دقیقه ای به صورت دو بار در هفته و به صورت فردی اجرا شد. توجه و تمرکز مشارکت‎ کننده‎ ها با آزمون توجه انتخابی، تمرکز و تلاشمندی D2 (روندا، 2005) سنجیده شد. داده‎ها با استفاده از روش آماری T وابسته و با کمک نرم افزار SPSS-21 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون T وابسته نشان داد که تاثیر مداخله پسخوراند عصبی بر شرکت کنندگان گروه آزمایشی برای متغیر توجه و تمرکز معنادار بوده است (0/05). بدین معنی که میزان نمرات توجه و تمرکز شرکت کنندگان افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته‎ های این پژوهش می‎توان نتیجه گرفت که پسخوراند عصبی در افزایش توجه و تمرکز کودکان دارای اختلال بیش فعالی کاستی توجه تاثیرگذار است. درمانگران می توانند از این روش در بهبود توجه و تمرکز کودکان دارای اختلال بیش فعالی کاستی توجه استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی کاستی توجه، پسخوراند عصبی، آموزش، تمرکز، توجه
  • سید مرتضی ضیابخش* صفحات 39-50
    زمینه و هدف

     اختلال بیش فعالی کاستی توجه، یک اختلال عصب روانشناختی شایع در دوره کودکی است. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی توانبخشی شناختی بر توجه یکپارچه دیداری شنیداری است.

    روش

     این پژوهش مطالعه ای آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه شامل کودکان دارای اختلال بیش فعالی کاستی توجه در شهر کرج بود. نمونه پژوهش به روش نمونه گیری در دسترس و با شیوه نمونه گیری هدفمند انجام شد. شرکت کنندگان شامل 34 دانش آموز دبستانی پسر دارای اختلال بیش فعالی کاستی توجه مراجعه کننده به کلینیک های روانشناسی شهر کرج بودند. این افراد به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. در پیش آزمون هر دو گروه با استفاده از آزمون توجه یکپارچه دیداری شنیداری ارزیابی شدند. گروه آزمایشی 12جلسه توانبخشی شناختی با ابزار پژوهشگر ساخته دریافت کردند. درنهایت در مرحله پس آزمون گروه های موردمطالعه با استفاده از آزمون توجه یکارچه دیداری شنیداری مورد ارزیابی دوباره قرار گرفتند. داده ها در نرم افزار SPSS-22 با روش تحلیل کوواریانس تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که روش توانبخشی شناختی بر بهبود توجه یکپارچه دیداری شنیداری در دانش آموزان دبستانی دارای اختلال بیش فعالی کاستی توجه روشی اثربخش (0/05>p) بوده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پروش می توان نتیجه گرفت توانبخشی شناختی بر توجه یکپارچه دیداری شنیداری دانش آموزان دبستانی دارای اختلال بیش فعالی کاستی توجه اثربخش است.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی کاستی توجه، توانبخشی شناختی، دانش آموزان
  • پیام ورعی*، زهرا ممدوحی، پوریا ورعی، عرفان ورعی صفحات 51-63
    زمینه و هدف

    سرزندگی اجتماعی یکی از ارکان اساسی هر جامعه به شمار می‌رود و دستیابی به جهش و توسعه جامعه وابسته به سرزندگی اجتماعی اعضای آن جامعه است که خود از عوامل متعددی تاثیر می‌گیرد؛ ورزش همگانی، احساس امنیت اجتماعی، ارزش‌های اجتماعی ازجمله این عوامل هستند؛ بنابراین پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه سرزندگی اجتماعی با ورزش همگانی، احساس امنیت اجتماعی، ارزش‌های اجتماعی در نمونه ایرانی انجام شد.

    روش

    برای بررسی هدف پژوهش حاضر، از تمام افرادی که با فراخوان اینترنتی در پژوهش شرکت کردند، تعداد 230 نفر به‌عنوان نمونه به‌صورت داوطلبانه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه‌های سرزندگی اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی، ارزش‌های اجتماعی و ورزش همگانی بودند. برای تحلیل داده‌ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام‌به‌گام استفاده شد.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان داد که سرزندگی اجتماعی در نمونه ایرانی با ورزش همگانی، احساس امنیت اجتماعی، جمع‌گرایی اجتماعی و فردگرایی اجتماعی رابطه مثبت و معنی‌داری دارد. نتایج تحلیل رگرسیون گام‌به‌گام نیز نشان داد که به‌ترتیب اهمیت احساس امنیت اجتماعی، جمع‌گرایی اجتماعی، فردگرایی اجتماعی و ورزش همگانی قادر به پیش‌بینی 0/75 از تغییرات سرزندگی اجتماعی در نمونه ایرانی بود.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج به‌دست‌آمده مسیولان امر می‌توانند با افزایش امنیت اجتماعی جامعه در کنار کاربست سیاست‌های تشویقی جهت افزایش ورزش همگانی و تقویت ارزش‌های اجتماعی در عموم مردم سرزندگی اجتماعی را افزایش داده و بدین‌صورت به جهش و توسعه سرزندگی در جامعه کمک کنند.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، ارزش های اجتماعی، روانشناسی ورزش، سرزندگی اجتماعی، ورزش همگانی
  • میترا مایلی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی* صفحات 64-73
    زمینه و هدف

    برخی پژوهش ها نشان داده است که در علایم اختلال بیش فعالی کاستی توجه بین پسران و دختران تفاوت هایی وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بازتوانی شناختی رایانه یار بر کنترل تکانه و دشواری رفتار دانش آموزان دارای اختلال بیش فعالی کاستی توجه و مقایسه آن در دختران و پسران بود.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه شبه آزمایشی است. شرکت ‎کنندگان در این پژوهش شامل 24 (12 پسر و 12 دختر) دانش آموز دارای اختلال بیش فعالی و کاستی توجه مقطع ششم تا نهم منطقه هفت تهران در سال تحصیلی 98-1397 بود که به صورت نمونه گیری هدفمند، بر اساس ملاک ‎های ورود و خروج انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و گواه به صورت تصادفی جایگزین شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجانی را در مراحل پیش آزمون، پس آزمون تکمیل کردند. گروه آزمایش در ده هفته 20 جلسه بازتوانی شناختی رایانه یار (هفته ای دو جلسه 30 دقیقه ای) دریافت کردند. یافته ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و آزمون t در محیط نرم افزار SPSS-26 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که کنترل تکانه و دشواری رفتاری دانش آموزان دارای اختلال بیش فعالی کاستی توجه به طور معناداری کاهش پیدا کرده است (0/05>p). همچنین میزان بهبود در پسران بیشتر از دختران بود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که مداخله بازتوانی شناختی رایانه یار می تواند کنترل تکانه و دشواری های رفتاری کودکان دانش آموز دارای اختلال بیش فعالی کاستی توجه را به خصوص در پسران بهبود دهد.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی کاستی توجه، توانبخشی شناختی رایانه یار، دانش آموزان، رفتارهای مخرب، کنترل تکانه
  • آرزو صالحی، مصطفی دارابی* صفحات 74-82
    زمینه و هدف

     پرخاشگری یکی از موضوع های مهم در جوانان به ویژه ورزشکارن و دانشجویان است. هدف این مطالعه مقایسه سبک های پرخاشگری ورزشی دانشجویان ورزشکار و دانشجویان غیرورزشکار است.

    روش

     این پژوهش یک مطالعه علی-مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به تحصیل بودند. به این منظور نمونه ای 170 نفری (64 پسر و 106 دختر) به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه آنلاین سبک های پرخاشگری ورزشی (علوی زاده و همکاران، 1399) را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون t و تحلیل واریانس انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین نمره سبک های گوناگون تفاوت معنادری بین دانشجویان پسر و دختر (0/05>p) و ورزشکاران و غیرورزشکاران (0/05>p) وجود دارد.

    نتیجه ‏گیری

    بر این اساس می توان نتیجه گیری کرد بین پرخاشگری ورزشکاران و غیر ورزشکاران تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، دانشجویان، ورزشکاران
  • مصطفی کریمی نژاد*، سید عبدالمجید بحرینیان صفحات 83-91
    زمینه و هدف

     اختلال اضطراب اجتماعی که هراس اجتماعی نیز نامیده می شود، ترس شدید در موقعیت های اجتماعی و بین فردی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر گروه درمانی مبتنی بر تحلیل تبادلی بر کاهش نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی است.

    روش

     این پژوهش از مطالعات  آزمایشی حقیقی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه است. 21 فرد مراجعه کننده به مرکز خدمات مشاوره و روان شناسی شخصی در کرج بر اساس نمونه گیری قضاوتی انتخاب و در دو گروه آزمایش (11 شرکت کننده) و گروه گواه (10 شرکت کننده) کاربندی شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه هراس اجتماعی را در در مراحل پیش آزمون-پس آزمون تکمیل کردند. مداخله بر اساس روش تحلیل تبادلی گروهی که به صورت 7 جلسه هفتگی 60 تا 90 دقیقه ای برگزار شد. در بخش آمار توصیفی میانگین و انحراف استاندارد و در بخش تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    مطالعه نشان داد که گروه درمانی مبتنی بر تحلیل تبادلی نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی افراد دارای اختلال اضطرابی اجتماعی را به طور معناداری کاهش می دهد.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش اشاره می کند که گروه درمانی مبتنی بر تحلیل تبادلی می تواند در کاهش نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی موفق باشد.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، تحلیل تبادلی، گروه درمانی
|
  • Seyed Mohammadreza Alavizadeh, Nasser Sobhi Gharamaleki* Pages 1-12
    Background and Purpose

    Sport and exercise psychology is one of the major subfields of psychology.  It concentrates on the application and development of psychological theories and practices. It helps to understand and enhance human behavior in sport and exercise settings. Clinical sport psychology is a subset of clinical psychology that focuses on people in sports. Neuropsychology is a branch of science that studies the physiological processes of the nervous system and its associations with behaviors, cognitions, and emotions in individuals with normal and abnormal functioning and related disorders to brain injury. This study aimed to introduce and review clinical sports neuropsychology (CSNP) and related scopes in past, present, and future studies.

    Method

    This study is a review study.

    Results

    Accordingly, we mentioned the past and present CSNP studies. We have also provided guidelines for future studies.

    Conclusion

    The CSNP is a combination of clinical sports psychology, and sport neuropsychology is a growing field in the broad field of psychology that has recently provided many studies.

    Keywords: Clinical Sport Neuropsychology, Psychology Sport, Psychology Clinical, Neuropsychology
  • Hengameh Safargholi*, Amin Rafeipoor Pages 13-27
    Background and Aim

     Death anxiety is a unique human problem and an important therapeutic issue. Even at the subconscious level, death anxiety can significantly affect the scope of daily life and performance. This study aimed to predict death anxiety in athlete nurses based on personality traits (five personality factors) and professional ethics.

    Method

    The population of this study was athlete nurses working in hospitals (Milad, Modares, Erfan, and Sevom Shaban Damavand) who were working between September 2020 to January 2021. Statistical sample: For this purpose, in a correlational study, 250 hospital staff were selected by convenience sampling and evaluated in terms of death anxiety, personality traits, and professional ethics. Participants completed Death Anxiety Questionnaire (Templer, 1970), Neo Personality Dimensions Questionnaire (McCrae and Costa, 1992), and Professional Ethics (Cañizales Vargas, 2002). The Pearson's correlation coefficient, regression analysis, and analysis of variance were used to analyze the data.

    Results

    The results show there were positive relationships between death anxiety, neuroticism, and responsibility. The results also indicate negative relationships between extraversion, flexibility, and compassion. There was also a negative relationship between professional ethics and death anxiety, and no significant difference has been found between death anxiety and hospital athlete nurses. The results showed that personality traits and professional ethics in total, in cooperation with other variables could predict death anxiety. Finally, the results indicate there are some significant differences between nurses with and without physical activity.

    Conclusion

    According to the results, familiarity with the concepts of professional value and cognitive skills, emotional, and behavior can affect the athlete nurses' performance and mental health. It is also necessary to encourage nurses to exercise during the pandemic of coronavirus disease-19.

    Keywords: Anxiety, Death, Ethics, Professional, Nurses, Personality, Traits, Physical Activity
  • Zahra Nourian, Shahram Mami* Pages 28-38
    Background and Purpose

     Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is an ordinary behavioral and neurodevelopmental disorder in childhood. Neurofeedback Training (NFT) is one of the new methods to treat and improve this disorder. NFT is an educational and neuropsychological treatment method. The NFT intends to enable people to change their cortical activities by using obtained data from visual or otic feedback of electroencephalographic recorded information of their brain-wave features. This study aimed to evaluate the effectiveness of NFT in increasing the attention and concentration of children with ADHD.

    Methods

     The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design. The statistical population of the study includes children with ADHD in Tehran. The sample of this study includes 20 children with ADHD who were selected from Tehran schools by purposive sampling. The NFT was performed in a protocol with 20  individual sessions. The attention and concentration of participants were measured by the D2 Test (2005). Data were analyzed using paired t-test using SPSS-21 software.

    Findings

     The results of the dependent T-test showed that the effect of neurofeedback intervention on the participants of the experimental group was significant for the variable of attention and concentration (p <0.05). It means that the participants' attention and concentration scores have increased.

    Conclusion

     Based on the findings of this study, it can be concluded that NFT is an effective method to increase the attention and concentration of children with ADHD. Therapists can use this method to improve the attention and concentration in children with NFT.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Attention, Concentration, Neurofeedback Training
  • Seyed Morteza Ziabakhsh* Pages 39-50
    Background and Pupose

    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a common neuropsychological disorder in childhood. This study aimed to determine the effectiveness of cognitive rehabilitation on integrated visual-auditory (IVA) attention.

    Method

     This study was an experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The population included children with attention deficit hyperactivity disorder in Karaj. The research sample was selected by the convenience-purposive sampling method. Participants included 34 male primary school students with ADHD referred to psychiatric clinics in Karaj. These participants were randomly assigned to experimental and control groups. The groups were assessed by the IVA test in pretest and posttest. The experimental group received 12 sessions of cognitive rehabilitation with a researcher-developed protocol. Data were analyzed in SPSS-22 software by analysis of covariance method.

    Findings

     The results of covariance analysis indicated that the cognitive rehabilitation method was effective (p <0.05) in improving IVA attention in primary school students with ADHD.

    Conclusion

     Based on the findings of this study, it can be concluded that cognitive rehabilitation is an effective method for reducing integrated visual-auditory attention of primary school students with ADHD.

    Keywords: Attention Deficient Hyperactivity Disorder, Rehabilitation, Cognitive, Students
  • Payam Varaee*, Zahra Mamdouhi, Porya Varaee, Erfan Varaee Pages 51-63
    Background and Purpose

     Social vitality is one of the basic pillars of any society and the achievement of the mutation and development of a society depends on the social vitality of the members of that society, which itself is affected by many factors. Public Sports ‌, feelings of social security, and cultural values ​​are among these factors; Therefore, the present study was conducted to investigate the relationship between social vitality and public sports, feelings of social security, and cultural values ​​in the Iranian sample.

    Method

     To investigate the purpose of the research, from all the people who participated in the research through online invitation, 230 people were selected as a sample voluntarily. Research instruments included the Social Vitality Questionnaire, Sense of Social Security, Cultural Values, ​​and Public Sports. Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis were used to analyze the data.

    Results

     Findings showed that social vitality in the Iranian sample has a positive and significant relationship with public sports, the sense of social security, cultural collectivism, and cultural individualism. The results of stepwise regression analysis also showed that social security, cultural collectivism, cultural individualism, and public sports In order of importance were able to predict 0.75 of changes in social vitality in the Iranian sample.

    Conclusion

     Therefore, the authorities can increase people's social vitality by increasing social security along with the application of incentive policies to increase public sports and strengthen cultural values ​​in the general public, and thus achieve a leap and development of society.

    Keywords: Sense of Social Security, Social Values, Social Vitality, Sport Psychology, Sports, Public
  • Mitra Mayeli, Khadijeh Abolmaali Alhosseini* Pages 64-73
    Background and Purpose

     Some studies have shown that there are differences between boys and girls in the symptoms of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). This study aimed to evaluate the effectiveness of computer-assisted cognitive rehabilitation on impulse control and behavioral difficulty of students with ADHD and compare it in girls and boys.

    Method

     This research is a quasi-experimental study. Participants were 24 students with ADHD (12 boys and 12 girls) studying in the sixth to ninth grades during 2018-19 at schools located in the District 7th of Tehran, Iran. They were selected by purposive sampling method based on inclusion/exclusion criteria and then randomly assigned to experimental and control groups. The data instrument was the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) completed at pretest and posttest. The experimental group received computer-assisted cognitive rehabilitation for 10 weeks (20 sessions, two sessions per week, each for 30 minutes). Data were analyzed using repeated measure ANCOVA and t-test in SPSS-26 software.

    Results

     Findings indicated that the impulse control and behavioral difficulty were significantly reduced in students with ADHD (P<0.05). Also, the rate of improvement was higher in boys than girls (p<0.05).

    Conclusion

     Based on these findings, we conclude that computer-assisted cognitive rehabilitation can improve impulse control and behavioral difficulties in children with ADHD, especially in boys.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, disruptive behavior, impulse control, rehabilitation, cognitive computer-assisted
  • Arezoo Salehi, Mostafa Darabi* Pages 74-82
    Background and Aim

    Aggression is one of the most important issues in athletes and students. The aim of this study was to compare the sports aggression styles of student-athletes and students with physical activity.

    Method

    This research is a causal-comparative study. The statistical population of this study was the students of Islamic Azad University, East Tehran Branch in the academic year 2020-2021. For this purpose, a sample of 170 people (64 boys and 106 girls) were selected by available sampling and completed the sports aggression styles questionnaire online (Alavizadeh et al., 2020). Data analysis was performed using the t-test and analysis of variance.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the scores of different styles between male and female students (p <0.05) and athletes and non-athletes (p <0.05).

    Conclusion

    Based on this, it can be concluded that there is a significant difference between the aggression of athletes and non-athletes.

    Keywords: Athletes, Aggression, Students
  • Mostafa Kariminejad*, Seyed Abdolmajid Bahreinian Pages 83-91
    Background and Aim

     Social anxiety disorder, also called social anxiety, is a severe fear in social and interpersonal situations. The purpose of the present study was to investigate the efficacy of transactional analysis group therapy on decreasing Social Anxiety Disorder Symptoms.

    Method

    this study is a true experimental study with pretest-posttest and control group method. 21 clients who were referring to one counseling and psychological services center in Karaj were chosen based on screening method. In addition, they were randomly assigned into two same groups: control group (10participants), Transactional analysis based group therapy experimental group (11 participants). The participants completed Social Phobia Inventory in pretest and post test levels. The intervention methods were Transactional Analysis based group therapy that was administrated during 7 weekly 60-90 minutes sessions. Mean and standard deviation were used for data analysis in the descriptive level and ANCOVA method was used at the inference level.

    Results

    The results of the study show that Social Anxiety Disorder Symptoms in experimental groups were significantly increased.

    Conclusion

    The finding of this research suggests that transactional analysis group therapy could be a successful intervention for decreasing Social Anxiety Disorder Symptoms.

    Keywords: Social Anxiety Disorder, group psychotherapy, transactional analysis