فهرست مطالب

علم سنجی کاسپین - سال نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

نشریه علم سنجی کاسپین
سال نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ویدا صیفوری*، زهرا نامور صفحات 1-12
    سابقه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر عملکرد دانشجویان در بازیابی اطلاعات بر اساس منطق فازی در مقایسه با شیوه سنتی بود.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر، از نوع پیمایشی- توصیفی است که با استفاده از رویکرد کمی انجام شده است. جامعه مورد مطالعه شامل 34 نفر از دانشجویان مقطع دکتری و ابزار گردآوری اطلاعات نیز پرسشنامه های محقق ساخته است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش ارزیابی مبتنی بر نظام های منطق فازی و نرم افزار Matlab انجام شده است. همچنین از رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام برای تعیین اثرگذاری همه ی متغیرهای موثر بر بازیابی اطلاعات علمی استفاده شد.

    یافته ها

     عوامل شخصی و شناختی همچون آشنایی با واژگان تخصصی، تعیین عبارت جستجو و توانایی ارزیابی دارای بیشترین تاثیر و عواملی همچون تحلیل میزان ربط، فرمول سازی مسئله و محدود کردن دامنه جستجو دارای کمترین تاثیر بر عملکرد دانشجویان در بازیابی اطلاعات علمی است. در رابطه با قابلیت های نظام اطلاعاتی، عامل قابلیت های جستجو در نظام با میانگین 3/05 بیشترین تاثیر و عواملی همچون ارایه تسهیلات نمایشی به صورت نمودار و روندنما (flowchart) (جهت نمایش نتایج در نظام اطلاعاتی) کمترین تاثیر را در عملکرد بازیابی اطلاعات دارند.

    نتیجه گیری

     عوامل شخصی و شناختی کاربران بیشترین تاثیر را در عملکرد افراد هنگام بازیابی اطلاعات علمی داشته اند. همچنین میزان موفقیت کاربران در شیوه فازی در مقایسه با شیوه های ارزیابی سنتی، بیشتر است.

    کلیدواژگان: روش های بازیابی اطلاعات، روش های جستجو، منطق فازی، دانشجویان
  • سهیلا خوئینی، علیرضا نوروزی، زینب جوزی*، اسماعیل مصطفوی صفحات 13-28
    سابقه و هدف

    مطالعات علم سنجی یکی از کارآمدترین روش های ارزشیابی علمی در پایگاه اطلاعاتی علمی معتبر است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر تحلیل هم واژگانی بروندادهای علمی حوزه کتاب درمانی در پایگاه وب آو ساینس است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع علم سنجی است که با روش های کتابخانه ای و تحلیل شبکه انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام مدارک نمایه شده در پایگاه وب آو ساینس در حوزه موضوعی کتاب درمانی طی بازه زمانی 1975 تا 2020 است. داده ها با استفاده از نرم افزار Excel، Pajek، UciNet، Netdraw و VOSviewer تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن است که تولیدات علمی حوزه کتاب درمانی از نرخ رشد مناسبی برخوردار نیستند و نرخ رشد کل تولیدات علمی این حوزه برابر با 3 درصد بود. حوزه «روانشناسی» با تولید 49 درصد از مطالعات کتاب درمانی به عنوان فعال ترین حوزه شناخته شد. از مطالعه شبکه هم واژگانی حوزه کتاب درمانی شش خوشه موضوعی شناسایی شد که خوشه «کتاب درمانی برای کودکان» با فراوانی 1013 کلیدواژه به عنوان بزرگ ترین خوشه شناخته شد و کلیدواژه کتاب درمانی با 543 فراوانی پرتکرارترین کلیدواژه بود. کلیدواژه های کتاب درمانی و افسردگی با 153 رخداد، دارای بیشترین هم رخدادی بودند. چگالی شبکه برابر با 1/26 محاسبه شد. همچنین کلیدواژه های کتاب درمانی، افسردگی و خودیاری به ترتیب دارای بیشترین مرکزیت رتبه (100، 85/417 و 82/292)، مرکزیت بینابینی (11/194، 5/378 و 4/310) و مرکزیت نزدیکی (100، 87/273 و 84/956) بودند.

    نتیجه گیری

     روند مطالعات در زمینه کتاب درمانی ضعیف بود و حوزه های پزشکی چندان توجهی به کارگیری آن در درمان بیماری ها نداشته اند. بنابراین لازم است سیاست گذاران حوزه سلامت برنامه ریزی های لازم را برای بهبود و تقویت مطالعات کتاب درمانی در تمامی حوزه ها اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: بروندادهای علمی، کتاب سنجی، خوشه های موضوعی، هم رخدادی واژگان، کتاب درمانی
  • نجمه سیددخت*، نرجس نصراللهی صفحات 29-38
    سابقه و هدف

    این پژوهش به دنبال تعیین وضعیت همکاری های ملی و بین المللی پژوهشگران وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز در پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس و تاثیر این همکاری ها بر شاخص های استنادی است.

    مواد و روش ها

     این مطالعه از نظر هدف، کاربردی است که از روش اسنادی با رویکرد علم سنجی به منظور استخراج و تحلیل داده ها استفاده کرده است. جامعه آماری شامل کلیه تولیدات علمی پژوهشگران وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز در پایگاه WoS طی سال های 2012 تا سال 2016 می باشد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی اسپیرمن) تحلیل شد.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان داد که روند رشد تولیدات علمی پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شیراز طی سال های مورد بررسی افزایش یافته است. بررسی تاثیر مشارکت های بین المللی، ملی و سازمانی نشان داد تولیداتی که در سطح بین الملل منتشر شده اند، دارای بیشترین تاثیر در استنادات دریافتی می باشند (10/36). پس از آن تولیداتی که در سطح ملی تدوین شده اند (با میانگین 4/9) با تاثیر کمتری نسبت به مشارکت های بین المللی در رتبه ی دوم و سپس تولیداتی که در سطح دانشگاه منتشر شده اند (3/38) در رتبه ی سوم قرار دارند. ضریب همبستگی میان مشارکت ها و میزان استنادات با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن (0/133) محاسبه شد. نتایج نشان داد که همبستگی مثبتی بین دو متغیر وجود دارد و این رابطه به لحاظ آماری در سطح اطمینان 99% معنادار است.

    نتیجه گیری

    همکاری بین المللی بیش از همکاری ملی و سازمانی بر میزان استناد پذیری مقالات تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: استناد پذیری، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، علم سنجی، همکاری ملی، همکاری بین المللی
  • مرضیه کهندل جهرمی* صفحات 39-53
    سابقه و هدف

    ترسیم علم، برای شناسایی همکاری های علمی در حوزه های موضوعی مختلف اهمیت بسیاری دارد. این پژوهش با هدف بررسی و ترسیم نقشه علمی بروندادهای حوزه اقتصاد در میان کشورهای عضو گروه D8 از طریق تحلیل هم رخدادی واژگان در پایگاه وب آو ساینس انجام شده است.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر، پژوهشی کاربردی و از نوع توصیفی است که با رویکرد علم سنجی انجام شده است. جامعه ی پژوهش شامل 17598 مقاله در حوزه اقتصاد در میان کشورهای عضو گروه D8 است که در بازه زمانی 2019 -2010 در پایگاه وب آو ساینس نمایه شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، از نرم افزارهای SPSS نسخه 22 و برای ترسیم و تحلیل شبکه هم نویسندگی بروندادهای علمی از نرم افزارهای VOSviewer و UCINet و بسته مکمل همراه آن یعنی NetDraw که نرم افزارهای خاص تحلیل شبکه های اجتماعی هستند، استفاده شده است.

    یافته ها

    فرایند تولیدات علمی در حوزه اقتصاد، روندی رو به رشد داشته و کشورهای ترکیه و مالزی بیشترین برونداد را در این حوزه داشته است. از میان کلیدواژه ها، کلیدواژه Economic Growth با 502 بار تکرار، بیشترین فراوانی در بین کلیه کلیدواژه ها را داشته است و Panel Data و Foreign Direct  Investment (FDI) نیز با فراوانی 241 و 170 به ترتیب در رتبه های دوم و سوم قرار گرفته اند. بر اساس داده های به دست آمده از پایگاه وب آو ساینس، مشخص شد که ساختار علمی حوزه اقتصاد کشورهای عضو گروه D8 از هفت خوشه ی موضوعی اصلی تشکیل شده است و خوشه ها عبارتند از: چشم انداز رشد اقتصادی، سیاست های مالی و هدف گذاری اطلاعاتی، آموزش تجارت و جهانی شدن، هم گسیختگی مالی، ساختار سازمانی شرکت های سرمایه گذاری، کارآفرینی، تعهد و فرهنگ سازمانی.

    نتیجه گیری

    تحلیل خوشه های به دست آمده در این پژوهش نشان داد که پژوهشگران این حوزه اگرچه از تحولات جدید در حوزه اقتصاد غافل نبوده اند؛ اما بیشترین رویکرد آنان به مطالعه درباره اصول کلی و سنتی این حوزه است.

    کلیدواژگان: اقتصاد، هم واژگانی، نقشه علم، کشورهای D8
  • معصومه دالوند*، همیرا آگاه صفحات 54-68
    سابقه و هدف

    ارزیابی پژوهش های علمی به لحاظ کمی و کیفی امروزه از شاخص های مهم توسعه ملی کشورها محسوب می شود. هدف اصلی این پژوهش، تعیین وضعیت تولیدات علمی ایران در حوزه موضوعی دریای خزر در پایگاه اسکوپوس طی سال های 2020 -1970 می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، کاربردی و از نوع توصیفی بوده و به روش علم سنجی انجام شده است. کلیه مدارک علمی مربوط به دریای خزر که طی سال های 1970 تا 2020 توسط محققان ایرانی در پایگاه اسکوپوس با کلیدواژه Caspian Sea برای محدوده جغرافیایی ایران نمایه شده اند، جامعه پژوهش را تشکیل می دهند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ابزار تحلیلی داده ها در اسکوپوس و بخشی توسط SPSS 21 و اکسل انجام شده است و برای ترسیم نقشه های علمی نرم افزارهای BibExcel و VOSviewer به کار گرفته شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در حوزه دریای خزر 920 مدرک از پژوهشگران ایرانی در پایگاه اسکوپوس نمایه شده است. بیشترین تعداد مدارک در سال 2013 ثبت شده است. Fazli با انتشار 34 مقاله پرکارترین نویسنده، دانشگاه تهران با 170 مقاله پرتولیدترین مرکز علمی و نشریه Iranian Journal of Fisheries Sciences با انتشار 67 عنوان مقاله برترین نشریه می باشند. ایران بیشترین همکاری بین المللی را با کشورهای آمریکا، مالزی و آلمان داشته است. مهمترین محورهای موضوعی در مقالات مرتبط به خزر Agriculture and Biological Sciences و Environmental Sciences هستند. کلیدواژه های Caspian Sea، Iran، Article، Nonhuman، Fish، Environmental Monitoring و Controlled Study پررخدادترین کلیدواژه ها هستند. بررسی میزان مشارکت علمی پژوهشگران نشان داد که 93% متون علمی مورد بررسی با مشارکت 2 تا 9 نویسنده و به ترتیب با درجه مشارکت، شاخص مشارکت و ضریب مشارکت 0/93، 4/18 و 0/66 تدوین شده اند.

    نتیجه گیری

    گرچه ایران از لحاظ تعداد مدارک علمی منتشر شده در حوزه موضوعی دریای خزر دارای رشد مناسبی بوده است؛ اما از نظر مشارکت بین المللی و کیفیت مقالات، شرایط چندان مطلوبی ندارد.

    کلیدواژگان: ایران، دریای خزر، اسکوپوس، علم سنجی، تولیدات علمی، تحلیل استنادی
  • شهناز جمالی*، سعید غفاری صفحات 69-81
    سابقه و هدف

    موضوعات مورد بحث در رابطه با کسب و کار در کتابخانه ‌ها، بیشتر در مورد بررسی عملکرد کتابخانه در این راستا بوده است. هدف از این پژوهش ترسیم نقشه علمی مقالات حوزه «کسب و کار در کتابخانه‌ها» نمایه ‌شده در پایگاه اسکوپوس طی بازه زمانی 2000 تا 2021 است.

    مواد و روش‌ها

     در این پژوهش با روش تحلیل محتوای کیفی و با استفاده از تحلیل شبکه اجتماعی، نقشه موضوعی حوزه «کسب و کار کتابخانه‌ها» ترسیم شد. جامعه پژوهش 213 مقاله‌ در حوزه «کسب و کار در کتابخانه‌ها» است. برای تحلیل و آماده‌سازی داده‌ها از نرم‌افزار اکسل و به منظور ترسیم نقشه‌های علمی، از نرم‌افزار Node XL و VOSviewer استفاده شد.

    یافته‌ها

     موضوعات مورد بحث در رابطه با حوزه کسب و کار بیشتر با محوریت ارزیابی تکالیف درجه‌بندی شده، ارزش پایدار، آموزش عالی، اضطراب، برنامه‌های کاربردی، روابط مشتری، ارزش ‌افزوده، استراتژی‌های مدرن، دانشجویان بازرگانی و وب‌سایت بود. بر اساس شاخص مرکزیت درجه، بینابینی و بردار ویژه به ترتیب سه کلیدواژه «ارزیابی تکالیف درجه‌بندی شده» با (37، 3064/667، 0/116)، کلیدواژه «ارزش پایدار» با (13، 978/500، 0/028) و «آموزش عالی» با (9، 513/667، 0/032) و بر اساس شاخص مرکزیت نزدیکی «استراتژی‌های مدرن» و «برنامه‌های کاربردی» با (0/0004) و «ارزش پایدار»، «آموزش عالی»، «روشنایی روز» و «وب‌سایت» با (0/0005) مهم‌ترین کلیدواژه‌ها بودند.

    نتیجه‌گیری

     در سال‌های اخیر روند رشد مقالات در حوزه کسب و کار کاهشی بوده و نقشه موضوعی شبکه واژگان کسب و کار در محیط کتابخانه یک شبکه کم تراکم است و ارتباطات کمی به نسبت کل شبکه در آن وجود دارد.

    کلیدواژگان: تولیدات علمی، کسب و کار کتابخانه ها، ترسیم نقشه موضوعی، تحلیل محتوا، کتاب سنجی
  • افشین حمدی پور*، هاشم عطاپور، شکیلا میرپناهی صفحات 82-97
    سابقه و هدف

     سلب اعتبار مقالات، ساز‌وکاری است که برای حذف مقالات نادرست و ناقص و تصحیح سوابق علمی استفاده می‌شود. پژوهش حاضر با هدف ارایه تحلیلی از روند سلب اعتبار مدارک 10 کشور با بیشترین فراوانی در پایگاه اطلاعاتی وب‌آوساینس طی سال‌های 2020-2000 انجام شده است.

    مواد و روش‌ها: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده‌ها توصیفی است که با رویکرد علم‌ سنجی انجام شد. داده‌ها از پایگاه اطلاعاتی وب‌آوساینس و سایت ری ترکشن واچ به مدت یک ماه از تاریخ 2021/05/10 گردآوری شده است. از کل 84 کشور دارای مدارک سلب اعتبار شده، 10 کشور که بیشترین فراوانی را در سلب اعتبار مدارک داشته‌اند، به عنوان نمونه هدفمند انتخاب و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ها: 

    یافته‌ها نشان داد 90 درصد از کل مدارک سلب ‌اعتبار شده در پایگاه وب‌آوساینس طی سال‌های مورد بررسی در 10 کشور چین، آمریکا، ژاپن، هند، ایران، انگلستان، آلمان، کره جنوبی، ایتالیا و فرانسه اتفاق افتاده است. همچنین یافته‌ها نشان داد علاوه بر وجود روند صعودی، سلب اعتبار مدارک در سال‌های اخیر شیب بسیار بالایی داشته است. دیگر یافته‌ها نشان داد سه کشور چین، آمریکا و ژاپن از نظر فراوانی مدارک سلب‌ اعتبار شده به‌ ترتیب با 42/8، 26/8 و 8/1 درصد دارای بیشترین مدارک هستند. در بین دانشگاه‌ها و موسساتی که در سلب اعتبار مدارک نقش داشته‌اند، دانشگاه آزاد اسلامی با انتشار (2/4 درصد) 138 مدرک، در رتبه اول قرار دارد. نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن نیز نشان داد بین رتبه در فراوانی تولیدات علمی و رتبه در تعداد مدارک سلب ‌اعتبار شده، همبستگی ضعیف و مثبتی وجود دارد (0/01>p-value).

    نتیجه‌گیری: 

    آشنایی و ‌توجه به دلایل سلب اعتبار مدارک منتشر شده می‌تواند از افزایش سریع تعداد این اسناد در آینده جلوگیری کند. صعودی بودن روند سلب اعتبار مدارک منتشر شده در 10 کشور مورد بررسی نگران‌کننده است و این امر ضرورت توجه جدی نویسندگان و سیاست ‌گذاران علمی را می‌طلبد.

    کلیدواژگان: سلب اعتبار، بازپس گیری مدارک، اخلاق پژوهش، مقالات علمی
  • شهناز خادمی زاده، فاطمه رفیعی نسب* صفحات 98-103

    با افزایش تولیدات علمی و به موازات آن توسعه واحدهای علم ‌سنجی دانشگاه‌ های علوم پزشکی، کارشناسان این واحدها بیش از گذشته با فرایند نمایه ‌شدن مقالات، تایید اعتبار مجلات و شناسایی مجلات نامعتبر رو به رو هستند. در این راستا، گاهی اوقات در برخورد با موارد خاص و استثنا در فرایند تایید مقالات به منظور ارتقا اعضای هیات علمی و اختلال در روند اتمام تعهدات و خاتمه طرح‌ های پژوهشی، نارضایتی پژوهشگران را به همراه دارد. علت این نارضایتی‌ ها در بسیاری از موارد عدم اطلاع از ساز و کار و قوانین جدید نمایه‌ نامه‌ها، مجلات و آیین ‌نامه ‌های وزارتی و داخلی دانشگاه‌ ها می‌باشد. در این مقاله تلاش شده است تا برای آگاهی مخاطبان برخی از چالش‌ هایی که کارشناسان واحدهای علم‌ سنجی در محیط کاری با آن مواجه شده‌اند، بیان شود.

    کلیدواژگان: واحد علم سنجی، کارشناس علم سنجی، پژوهشگر، ارزیابی پژوهش، نمایه شدن
  • محدثه رفیعی خشنود*، عبدالصمد کرامت فر صفحات 104-116
    سابقه و هدف

    سیاست‌گذاران تلاش می‌کنند تا عملکرد علمی کشور خود را مورد ارزیابی قرار داده و آن را از نظر اثربخشی و حل مشکلات مورد سنجش قرار دهند. این مقاله به مقایسه تحلیلی مدارک علمی ایران در حوزه موضوعی متن‌کاوی بر اساس پایگاه‌های داخلی و خارجی می‌پردازد.

    مواد و روش‌ها:

     پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی و با رویکرد کتاب‌سنجی انجام شده است. برای بازیابی مدارک علمی مرتبط با متن‌کاوی در پایگاه اسکوپوس عبارات مرتبط با آن جستجو و سپس نتایج به ایران محدود شد. برای بازیابی مدارک علمی مجلات داخلی از پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی به شیوه مشابه استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزارهای Bibexcel، Vosviewer، زبان برنامه‌نویسی Python و Excel استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    تعداد کل مدارک علمی ایران در حوزه موضوعی متن‌کاوی در پایگاه استنادی اسکوپوس، برابر با 1082 است. 284 مدرک علمی (26/25%) از مدارک علمی نمایه‌ شده در اسکوپوس، بر زبان فارسی متمرکز هستند. همچنین بر اساس داده‌های پایگاه مرکز اطلاعات علمی، تعداد مدارک علمی این حوزه موضوعی برابر با 89 و مدارک علمی متمرکز بر زبان فارسی برابر با 51 (57/30%) است. مجله Lecture notes in computer science بیشترین تعداد مدارک علمی بین‌المللی ایران و مجله پردازش علایم و داده‌ها، بیشترین تعداد مدارک علمی داخلی ایران را در حوزه موضوعی متن‌کاوی منتشر کرده‌اند. با استفاده از آزمون تی مستقل مشخص شد بین تعداد مدارک علمی متمرکز بر زبان فارسی پایگاه اسکوپوس و مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، تفاوت معناداری وجود دارد (0/0001>p).

    نتیجه‌گیری: 

    میانگین نرخ رشد مدارک علمی ایران در حوزه متن‌کاوی بالاتر از حوزه‌های موضوعی دیگر است. کشورهای آمریکا، انگلیس و استرالیا بیشترین میزان مشارکت را با محققان ایرانی در این حوزه موضوعی داشته‌اند. همچنین مشخص شد مدارک علمی بین‌المللی که بر زبان انگلیسی متمرکز هستند، استناد بیشتری نسبت به مدارک علمی متمرکز بر زبان فارسی دریافت می‌کنند.

    کلیدواژگان: داده کاوی، متن کاوی، ارزیابی علم، کتاب سنجی، پردازش زبان طبیعی
  • یونس نوبخت* صفحات 117-124
    سابقه و هدف

     همه ‌گیری کووید-19 علاوه بر ایجاد موجی از ابتلا و مرگ‌ و ‌میر، کشورهای مختلف را درگیر بحران اقتصادی ویژه ‌ای کرده است. هدف این مقاله، تحلیل مصوبات اقتصادی دولت ایران در واکنش به این بحران است.

    مواد و روش‌ها:

     این پژوهش توصیفی- تحلیلی کاربردی بوده و با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا از ابتدای اسفند ماه 1398 تا پایان اسفند ماه 1400 می ‌باشد. داده ‌ها و اطلاعات مورد نیاز نیز از طریق مراجعه به پایگاه اطلاع‌ رسانی پایش آثار اقتصادی ویروس کرونا استخراج و مورد استفاده قرار گرفته است.

    یافته‌ها: 

    یافته ‌های پژوهش نشان می ‌دهد، در 573 مصوبه منتشر شده در طی این دوره، 47 مصوبه به مصوبات اقتصادی دولت اختصاص داشته است که از این تعداد، موضوع کسب‌ و ‌کارها با 19 مصوبه در صدر مصوبات اقتصادی دولت قرار گرفته است. علاوه‌ بر‌ این، میزان حمایت اقتصادی دولت از بخش‌ های مختلف اقتصادی نیز نشان می‌ دهد که دولت با اختصاص 750،000 میلیارد ریال به بخش کسب ‌و ‌کارها بیشترین حمایت اقتصادی را نیز از همین بخش داشته است. همچنین، بررسی رویکرد سیاست ‌های اقتصادی دولت نیز حاکی است، رویکرد غالب، استفاده از ابزارهای سیاست مالی بوده است که با 67 درصد بیشتر از ابزارهای سیاست پولی با 33 درصد مورد استفاده قرار گرفته است.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج پژوهش حاکی است، اگرچه دولت تلاش کرده است تا مشکلات اقتصادی ناشی از همه ‌گیری کووید-19 را از طریق مصوبات سریع؛ به‌ موقع و مناسب به حداقل برساند، اما باید به این نکته توجه داشت که دولت ایران علاوه بر مقابله با آثار منفی اقتصادی همه ‌گیری کووید-19 باید با تحریم ‌های اقتصادی ایالات متحده نیز مقابله نماید.

    کلیدواژگان: کووید-19، بحران اقتصادی، سیاست های اقتصادی، مصوبات اقتصادی، ستاد ملی مقابله با کرونا
  • سمیرا دانیالی، نصرت ریاحی نیا*، حمزه علی نورمحمدی، علی عظیمی، امید صفرزاده صفحات 125-135
    سابقه و هدف

     تحلیل استنادی و ترسیم نقشه‌های استنادی یکی از فنون پرکاربرد در تحلیل مدارک علمی است. لذا هدف از انجام پژوهش حاضر شناخت هرچه بیشتر حوزه علوم هسته‌ای ایران با نگاشت نقشه استنادی بر اساس شاخص‌های علم‌سنجی است.

    مواد و روش‌ها:

     پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ نوع، توصیفی بوده و با استفاده از روش ‌استنادی انجام گردید. در این پژوهش کلیه تولیدات علمی قلمرو علوم هسته‌ای ایران (6155 مدرک) در بازه زمانی 2021-1990 میلادی و در تاریخ 5 خرداد 1400 در پایگاه Web of Science مورد مطالعه قرارگرفت. جهت تحلیل و ترسیم نقشه استنادی از نرم ‌افزار VOSviewer و اکسل استفاده گردید.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد مجله "Annals of Nuclear Energy" با انتشار 187 مدرک، مجله برتر؛ مقاله قوامی (2014) با دریافت 530 استناد، مقاله برتر و سید محمد نبوی با داشتن 23 مدرک و دریافت 993 استناد، نویسنده برتر در حوزه علوم هسته‌ای محسوب می‌شود. در بین دانشگاه‌های کشور، رتبه نخست را دانشگاه آزاد اسلامی با داشتن 868 مدرک و دریافت 6577 استناد کسب نمود. مدارک پراستناد حوزه علوم هسته‌ای ایران در 12 خوشه موضوعی قرارگرفتند که خوشه اول با موضوع فیزیک پزشکی و پزشکی هسته‌ای با داشتن 21 مدرک، بزرگترین خوشه را تشکیل داد. نویسندگان پراستناد این حوزه دارای 21 خوشه موضوعی بودند که خوشه اول با داشتن 103 نویسنده و موضوع فیزیک پزشکی و پرتوپزشکی، بزرگترین خوشه را تشکیل داد. همچنین سازمان‌های پراستناد این حوزه، دارای 19 خوشه موضوعی بوده و خوشه اول با داشتن 70 سازمان، بزرگترین خوشه را تشکیل داد.

    نتیجه‌گیری:

     روند رشد تولید مدارک حوزه علوم هسته‌ای در ایران هرچند با فراز و نشیب‌هایی همراه بوده، اما در کل این روند، افزایشی بوده است. نتایج حاصل از تحلیل استنادی این حوزه، می‌تواند گامی موثر جهت شناسایی هرچه بیشتر تولیدات علمی و ردیابی انتشارات و اندیشه‌ های این حوزه جهت سیاست ‌گذاری در کوتاه‌ ترین زمان ممکن باشد.

    کلیدواژگان: علم سنجی، علوم هسته ای، ایران، نقشه علم، نقشه استنادی، Web of Science
  • زینب صیامی، جعفر عبادالله عموقین، مهدی محمدی* صفحات 136-146
    سابقه و هدف

     بالا رفتن قیمت کالاها، خدمات و افزایش هزینه‌ها، کلیه‌ نهاد‌ها و سازمان‌ها اعم از کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی را با چالش‌ تامین بودجه رو به رو کرده است و بازاریابی ضرورت عصر دیجیتال به‌ شمار می‌رود. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، تحلیل موضوعی و روش‌ شناختی پژوهش‌های حوزه کاربرد بازاریابی در کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی است.

    مواد و روش‌ها: 

    پژوهش علم‌ سنجی حاضر با استفاده از روش تحلیل موضوعی و با رویکرد تحلیل هم‌واژگانی انجام شده است. جامعه‌ی آماری پژوهش تعداد 302 مدرک در پایگاه WoS است. ابزار گردآوری داده‌ها چک لیست محقق‌ ساخته‌ بوده و برای تجزیه و تحلیل‌ داده‌ها، از نرم‌افزار Excel و VOSveiwer استفاده شد.

    یافته‌ها:

     تولیدات علمی طی سال‌های اخیر روند صعودی داشته، اما از نرخ رشد مناسبی برخوردار نبوده‌اند و متوسط نرخ رشد برای هر دوره 5 ساله مورد بررسی برابر با 0/40 درصد به‌ دست آمد. کشور آمریکا با 181 مدرک، دانشگاه Salford با 6 مدرک و نویسنده "Blundenellis J" با 6 مدرک به عنوان فعال‌ترین کشور، سازمان و نویسنده شناخته شدند. حوزه‌ علوم کتابداری و اطلاع‌رسانی با انجام 79/5 درصد از مطالعات در این زمینه فعال‌ترین حوزه و روش پیمایشی در 23/4 درصد از آثار به ‌کار گرفته شده است و کلیدواژه‌ بازاریابی، بازاریابی کتابخانه‌ای و کتابداری دارای بیشترین بسامد بودند.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به سابقه انتشار طولانی بازاریابی در کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی، تولیدات کمی در این زمینه منتشر شده و سایر حوزه‌ها از جمله علوم کامپیوتر نیز توجه کمی به این موضوع داشته‌اند. توجه به زیر ساخت‌های فنی از مسایل مهم در بازاریابی این مراکز بوده که نیازمند به ‌کارگیری تخصص پژوهشگران سایر حوزه ‌ها است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، تحلیل موضوعی، تحلیل روش شناختی، بازاریابی، کتابخانه
|
  • Vida Seifouri*, Zahra Namvar Pages 1-12
    Background and aim

    The aim of this study was to identify the factors affecting on students' performance in information retrieval based on fuzzy logic method compared to traditional method.

    Materials and methods

    This survey-descriptive study was performed using quantitative approach. The research population was 34 PhD students, and the researcher-made questionnaire was used. Data were analyzed using evaluation method based on fuzzy logic systems and MATLAB software. Multiple regressions were used to determine the effect of all variables affecting on scientific information retrieval.

    Findings

    Personal and cognitive factors such as familiarity with specialized vocabulary, search term determination and evaluation ability and factors including relevance analysis, problem formulation and limiting the scope of the search had the greatest and the least impact on students' performance in scientific information retrieval, respectively. In relation to information system capabilities, the factor of search capabilities with an average of 3.05 had the most impact, and factors such as providing graphical facilities like graph and flowchart (displaying results in information system) had the least impact on information retrieval performance.

    Conclusion

    Personal and cognitive factors of users have most impact on user’s performance during scientific information retrieval. Moreover, the user’s performance success is more in fuzzy method than traditional evaluation methods.

    Keywords: Information retrieval methods, Search methods, Fuzzy logic, Students
  • Soheila Khoeini, Alireza Noruzi, Zeinab Jozi*, Ismael Mostafavi Pages 13-28
    Background and aim

    Scientometric studies are one of the most efficient methods of scientific evaluation in a valid scientific database. Therefore, the aim of this study was to analyze the co-word analysis of scientific outputs in the field of bibliotherapy in the Web of Science (WoS).

    Materials and methods

    This scientometric study was conducted using library methods and network analysis. The statistical population of this study included all documents indexed in the WoS with the subject of bibliotherapy from 1975 to 2020. Data were analyzed using Excel, Pajek, UCINET, Netdraw and VOSviewer softwares.

    Findings

    The results showed that the scientific outputs in the field of bibliotherapy had no appropriate growth rate, and the growth rate of the total scientific outputs in this field was 3%. The field of "psychology" was the most active one with the production of 49% of bibliotherapy studies. Based on the study of the co-word network in the field of bibliotherapy, six thematic clusters were identified. The "Bibliotherapy for children" cluster with 1013 keywords was recognized as the largest cluster, and the "Bibliotherapy" keyword with 543 frequencies was the most frequent keyword. The "Bibliotherapy" and "Depression" keywords with 153 frequencies had the most co-word occurrence. The network density was 1.26. Moreover, the keywords of bibliotherapy, depression and self-help had the highest rank centrality (100, 85.417 and 82.292), betweenness centrality (11.194, 5.378 and 4.310) and closeness centrality (100, 87.273 and 84.956), respectively.

    Conclusion

    The trend of bibliotherapy studies was poor, and the medical fields had not paid much attention to its use in the treatment of diseases. Therefore, it is necessary for health policy makers to take the necessary plans to improve and strengthen bibliotherapy studies in all areas.

    Keywords: Scientific outputs, Bibliography, Thematic clusters, Co-word analysis, Bibliotherapy
  • Najmeh Seyyeddokht*, Narjes Nasrollahi Pages 29-38
    Background and aim

    The aim of this study was to determine the status of national and international collaborations of researchers affiliated with Shiraz University of Medical Sciences in the Web of Science (WoS) and the impact of these collaborations on citation indicators.

    Materials and methods

    In this applied study, to extract and analyze the data, a documentary method was used through a scientometric approach. The statistical population included all scientific outputs of researchers affiliated with Shiraz University of Medical Sciences in the WoS from 2012 to 2016. Data were analyzed using descriptive statistics (mean) and inferential statistics (Spearman correlation coefficient).

    Findings

    Findings showed that the growth trend of scientific products of researchers of Shiraz University of Medical Sciences increased during the years under study. Examining the impact of international, national and organizational collaborations indicated that products published at the international level had the greatest impact on the citations received (10.36). After that, the products published at the national level compared to international were ranked second with an average of 4.9 (less impact), and then the scientific outputs published at the university level (3.38) were in the third place. The correlation coefficient between collaborations and the amount of citations were calculated using Spearman correlation test (0.133). The results showed that there was a positive correlation between the two variables, and this relationship was statistically significant at the 99% confidence level.

    Conclusion

    International collaboration has more impact on article citation rates than national and organizational collaboration.

    Keywords: Citation, Shiraz University of Medical Sciences, Scientometrics, National collaboration, International collaboration
  • Marzieh Kohandel Jahromi* Pages 39-53
    Background and aim

    Scientific mapping is very important to identify scientific collaborations in different subject areas. The aim of this study was to investigate and draw a scientific map of the outputs of the field of economics among the D8 member countries through the word co-occurrence analysis in the Web of Science (WoS).

    Materials and methods

    This applied descriptive was conducted using a scientometric approach. The research population included 17,598 articles in the field of economics among the D8 member countries, indexed in the WoS during 2010-2019. To analyze the research data, SPSS 22 was used. Moreover, UCINET, Netdraw and VOSviewer were utilized to draw and analyze the co-authorship network of scientific outputs.

    Findings

    The process of scientific outputs in the field of economics has a growing trend. Furthermore, Turkey and Malaysia had the most output in this field. Among the keywords, “economic growth” with 502 repetitions had the highest frequency, and “panel data” and “foreign direct investment” with 241 and 170 frequencies were in the second and third ranks, respectively. Based on the WoS data, it was found that the scientific structure of the economics of the D8 member countries consisted of seven main thematic clusters, including economic growth outlook, financial policies and information targeting, business education and globalization, financial disintegration, organizational structure of investment companies, entrepreneurship, commitment and organizational culture.

    Conclusion

    The analysis of the clusters obtained in this study has shown that although researchers have paid attention to recent developments in the field of economics, most of their approach is to study the general and conventional principles of this field.

    Keywords: Economics, Co-words, Scientific map, D8 countries
  • Masoumeh Dalvand*, Homira Agah Pages 54-68
    Background and aim

    Quality and quantity assessment of scientific outputs is one of the important indicators of the national development of countries. The aim of this study was to determine the status of Iranian scientific outputs in the thematic area of the Caspian Sea in the Scopus database during 1970-2020.

    Materials and methods

    This applied descriptive study was conducted using the scientometric methods. The study population was all scientific documents related to the Caspian Sea, which were indexed by Iranian researchers in Scopus using the keyword of “Caspian Sea” for the geographical area of Iran during 1970-2020. Data were analyzed using data analysis tools in Scopus, SPSS 21, and Excel. BibExcel and VOSviewer were applied to draw the scientific maps.

    Findings

    The results showed that 920 documents from Iranian researchers on the thematic area of the Caspian Sea were indexed in Scopus. The highest number of documents was indexed in 2013. Fazli with 34 articles was the most prolific author, the Tehran University with 170 articles was the most productive scientific center, and the Iranian Journal of Fisheries Sciences was the top journal with 67 articles. Iran had the most international collaboration with the United States, Malaysia, and Germany. The main research topics in the articles related to the Caspian Sea were “Agriculture and Biological Sciences” and “Environmental Sciences”. The highest occurrence keywords were Caspian Sea, Iran, Article, Nonhuman, Fish, Environmental Monitoring, and Controlled study. The study of the level of scientific participation of researchers showed that 93% of the studied scientific documents were compiled with the participation of 2 to 9 authors and with degree of collaboration of 0.93, collaboration index of 4.18, and collaboration coefficient of 0.66.

    Conclusion

    Although Iran has had good growth in terms of the number of published scientific documents in the thematic area of the Caspian Sea, Iran does not have very favorable conditions in terms of international participation and quality of articles.

    Keywords: Iran, Caspian Sea, Scopus, Scientometrics, Scientific outputs, Citation analysis
  • Shahnaz Jamali *, Saeed Ghaffari Pages 69-81
    Background and aim

     The topics discussed concerning business in libraries have been more about examining the performance of the library in this regard. The aim of this study was to draw a scientific map of articles in the field of "Business in Libraries" indexed in the Scopus during 2000-2021.

    Materials and methods

     The thematic map of the field of "Business in Libraries" was drawn using the qualitative content analysis method and social network analysis. The study population was 213 articles in the field of "Business in Libraries". Excel was used to analyze and prepare the data, and Node XL and VOS viewer were used to draw a scientific map.

    Findings

     The topics discussed concerning the field of business were more focused on the evaluation of graded assignments, sustainable value, higher education, anxiety, applications, customer relations, value added, modern strategies, business students and websites. Based on the degree, betweenness and eigenvector centrality, the three keywords "evaluation of graded assignments", "sustainable value" and "higher education" with (37, 3064.667, 0.116), (13, 978.500, 0.028) and (9, 513.667, 0.032) were the most important keywords, respectively. Based on the closeness centrality, "modern strategies" and "applications" with (0.0004) as well as "sustainable value", "higher education", "daylight" and "website" with (0.0005) were the most important keywords.

    Conclusion

     In recent years, the growth trend of articles in the field of business has been declining, and the thematic map of the business vocabulary network in the library environment is a low-density network and it has little communication compared to the whole network.

    Keywords: Scientific outputs, Library business, Drawing a thematic map, Content analysis, Bibliometrics
  • Afshin Hamdipour *, Hashem Atapour, Shakila Mirpanahi Pages 82-97
    Background and aim

    Retraction of articles is a mechanism used to remove inaccurate and incomplete articles and to correct scientific background. The aim of the present study was to provide a comprehensive analysis of the retraction trend of publications from 10 countries with the highest prevalence on the web of science during 2000-2020.

    Materials and methods

    In this applied descriptive study, data were collected from the Web of Science (WoS) and "Retraction Watch" databases using the scientometric method. From all countries with retracted publications (RP), 10 countries were selected as a purposive sample and analyzed using descriptive and inferential statistics.

    Findings

    The findings showed that 90% of all RP indexed in the WoS during 2000-2020 occurred in 10 countries: China, United States, Japan, India, Iran, the United Kingdom, Germany, South Korea, Italy, and France. Moreover, it was found that in addition to the upward trend, the slope of RP has increased in recent years. The results also indicated that China, USA, and Japan had the highest number of RP with 42.8, 26.8, and 8.1%. Among the universities, Islamic Azad University was in the first rank with 138 (2.4%) retracted publications. The results of the Spearman correlation coefficient revealed that there was a weak and positive correlation between rank in the frequency of scientific outputs and rank in the number of retracted documents.

    Conclusion

    Familiarity and attention to the reasons for the retraction of publications can prevent the rapid growth of these documents in the future. The ascending trend in the retraction of publications in the 10 countries is worrying, requiring the serious attention of scientific authors and policymakers.

    Keywords: Retraction, Retracted publication, Research ethics, Scientific articles
  • Shahnaz Khademizadeh, Fatemeh Rafieinasab * Pages 98-103

    With the increase of scientific productions and in parallel with the development of scientometric units of medical universities, the experts of these units are more than ever faced with the process of indexing articles, validating journals, and identifying invalid journals. In this regard, sometimes in dealing with special cases and exceptions in the article approval process to promote faculty members and disrupt the process of completing commitments and terminating research projects, researchers are dissatisfied. In many cases, the cause of these dissatisfactions is the lack of knowledge about the new mechanism and rules of the indexes, journals, and regulations of the ministry and universities. The aim of this study was to inform the audience about some of the challenges faced by the experts of scientometric units in the workplace.

    Keywords: Scientometric Unit, Scientometric expert, Researcher, Research evaluation, Indexing
  • Mohadeseh Rafiee *, Abdalsamad Keramatfar Pages 104-116
    Background and aim

    Policymakers seek to evaluate their country's scientific performance and measure it in terms of effectiveness and problem-solving. The aim of this study was to make an analytical comparison of Iranian scientific documents in text mining based on domestic and foreign databases.

    Materials and methods

    The present study is descriptive survey with a bibliometric approach. In order to find scientific documents related to text mining in the Scopus database, related terms were searched, and then the results were limited to Iran. Scientific Information Database (SID) was used to search for Persian scientific documents. Bibexcel, VOSviewer, Python programming language, and Excel 2017 were used to analyze the data.

    Findings

    The total number of Iranian scientific documents in text mining in the Scopus citation database was 1082 and 284 (26.25%) of scientific documents indexed in Scopus were in Persian. Moreover, according to the Scientific Information Center, the number of scientific documents in this field was 89 and the number of scientific documents in Persian was 51 (57.30%). The Journal of Lecture Notes in Computer Science has published most international scientific papers in Iran, and the Journal of Signal and Data Processing has published most domestic scientific papers in Iran in text mining. A t-test was used to determine that there was a significant difference in the number of scientific documents in Persian between Scopus and SID databases (p<0.0001).

    Conclusion

    The average growth rate of Iranian scientific documents in text mining was higher than in other subject areas. The United States, Britain, and Australia have had the most collaboration with Iranian researchers in this field. It was also found that international scientific documents in English received more citations than scientific documents in Persian.

    Keywords: Data mining, Text mining, Evaluating science, Bibliometrics, Natural language processing
  • Younes Nobakht * Pages 117-124
    Background and aim

     The coronavirus disease (COVID-19) pandemic not only triggered a wave of infections and deaths, but also plunged various countries into a particular economic crisis. The aim of this study was to analyze the Iranian government's economic authorizations in response to this crisis.

    Materials and methods

     This applied descriptive-analytical study was performed using content analysis. The statistical population was all authorizations issued by the National Centre for COVID-19 Control during February 2020-March 2022. The required data and information were extracted and used with reference to the information base for monitoring the economic impact of COVID-19.

    Findings

     The results indicated that of the 573 authorizations issued during this period, 47 were attributable to the state economy, with the issuance of 19 authorizations to businesses leading the state economy. Further, the amount of economic support provided by the government in the various economic sectors showed that the government provided the most economic support from the same sector, 750,000 billion Rials to the business sector. Moreover, the study of the government's approach to economic policy suggested that the predominant approach was the use of fiscal policy instruments, which were used more, at 67%, than monetary policy instruments, at 33%.

    Conclusion

     The results have demonstrated that while the government has attempted to minimize the economic problems caused by the COVID-19 pandemic through prompt, timely, and appropriate authorizations, it must be remembered that in addition to the negative economic impact of the COVID-19 pandemic, the Iranian government must also counter economic sanctions imposed by the United States.

    Keywords: COVID-19, Economics crisis, Economic policies, Economic authorizations, National Centre for COVID-19 Control
  • Samira Daniali, Nosrat Riahinia *, Hamzehali Nourmohammadi, Ali Azimi, Omid Safarzadeh Pages 125-135
    Background and aim

     Citation analysis and drawing citation maps is one of the widely used techniques in the analysis of scientific documents. Therefore, the aim of the current study was to learn as much as possible about the field of Iranian nuclear sciences by creating a citation map based on scientific metrics.

    Materials and methods

     This applied descriptive study was conducted using the citation method. In this study, all scientific productions of Iranian nuclear sciences (6155 documents) in the period of 1990-2021 and on May 26, 2021 in Web of Science (WoS) were studied. VOSviewer and Excel were used to analyze and draw the citation map.

    Findings

     The results showed that Annals of Nuclear Energy was the best journal with the publication of 187 documents; Qavami's article (2014) was the best article with 530 citations, and Seyyed Mohammad Nabavi was considered the best author in the field of nuclear sciences with 23 documents and 993 citations. Among the universities in the country, Islamic Azad University took the first place with 868 documents and 6577 citations. The most cited documents in Iranian nuclear sciences were placed in 12 subject clusters, making the first cluster with the subjects of Medical Physics and Nuclear Medicine formed the largest cluster with 21 documents. The most frequently cited authors in this subject area also had 21 subject clusters, making the first cluster the largest with 103 authors and the subjects of medical physics and radiology. Moreover, the most frequently cited organizations in this subject area had 19 subject clusters, with the first cluster being the largest with 70 organizations.

    Conclusion

     Although the growth process in the production of documents in the field of nuclear sciences in Iran has been accompanied by ups and downs, scientific production in this field is generally increasing. The results of the citation analysis in this field can be an effective step in identifying as many scientific productions as possible and in keeping track of publications and considerations in this field for policy making in the shortest possible time.

    Keywords: Scientometrics, Nuclear sciences, Iran, Map of science, Citation map, Web of Science
  • Zeynab Siami, Jafar Ebadollah Amouqin, Mahdi Mohammadi * Pages 136-146
    Background and aim

     Rising prices for goods, services and costs have challenged all institutions and organizations, including libraries and information centers and marketing is a necessity in the digital age. Therefore, the aim of the current study was to thematically and methodologically analyze research in the field of marketing application in libraries and information centers.

    Materials and methods

     The present scientometric study was carried out using the method of thematic analysis and the approach of co-word analysis. The statistical population of the study was 302 documents in the Web of Science (WoS). The data collection tool was a researcher-made checklist, and Excel and VOSviewer software were used for data analysis.

    Findings

     The results have indicated that although scientific outputs have increased in recent years, there has not been a reasonable growth rate; the average growth rate for each 5-year period was 0.40%. The United States with 181 documents, the University of Salford with 6 documents, and the author "Blundenellis J" with 6 documents were recognized as the most active countries, organizations and authors, respectively. The field of library and information science is the most active field with 79.5% of the studies, the survey method was used in 23.4% of the studies, and the keywords of marketing, library marketing and librarianship had the highest frequency.

    Conclusion

     Due to the long history of marketing in libraries and information centers, there are few publications in this area, and other fields, including computer science, have paid little attention to this issue. Paying attention to the technical infrastructure is one of the most important issues in the marketing of these centers, which requires the use of the expertise of researchers from other fields.

    Keywords: Content analysis, Thematic analysis, Methodological analysis, Marketing, Library