فهرست مطالب

نشریه دولت پژوهی ایران معاصر
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم خلیلی* صفحات 7-35
    انقلاب اسلامی ایران همان گونه که مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم اشاره نمودند با همه پیشرفت ها و دستاوردهایی که داشته در گام اول با مشکلات و موانع داخلی نیز مواجه بوده که سرعت تکامل آن را با چالش های مختلفی مواجه نموده است. این پژوهش تلاش دارد به این سوال پاسخ دهد که عوامل درون زای کاهنده شتاب تکامل انقلاب اسلامی در گام اول، دارای چه ابعاد، مولفه ها و مفاهیمی است؟ روش تحقیق داده بنیاد بوده و جامعه آماری اختصاص به متن کامل بیانیه گام دوم دارد. حجم نمونه شامل بخش هایی از بیانیه است که مقام معظم رهبری در آن مشکلات و موانع داخلی کشور را در گام اول برشمرده اند. روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و ابزار پژوهش، فیش برداری است. 84 داده از عوامل درون زای کاهنده شتاب تکامل انقلاب اسلامی استخراج شد. نتایج کدگذاری های سه مرحله ای باز، محوری و انتخابی، منجر به استخراج 25 مفهوم، 12 مولفه و 4 بعد گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد که به ترتیب اهمیت ابعاد کلیدی درون زای کاهنده شتاب تکامل انقلاب اسلامی شامل مشکلات و ضعف های داخلی چندوجهی، ضعف مدیریتی برخی مسیولان، وجود فتنه ها، فریب خوردگان و نفوذی های داخلی، و فرصت ها و ظرفیت های استفاده نشده مادی، انسانی و اقتصادی است. همچنین مهم ترین مولفه های پژوهشی نیز شامل عملکرد غلط و ضعف های مدیریتی مسیولان در اداره کشور، ضعف اقتصاد و درآمدهای ملی در کشور، ضعف اراده و غفلت برخی مسیولان فاسد از آرمان های انقلاب و ضعف در برخی از زمینه های علمی و استقلال کشور است.
    کلیدواژگان: تکامل، انقلاب اسلامی ایران، گام اول، بیانیه گام دوم انقلاب
  • رضوان قاسمی ذوالپیرانی*، فهیمه عسکری تپه صفحات 37-60
    با دقت در بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به تاکید و توجه ایشان به موضوع تمدن نوین اسلامی می توان پی برد. ازاین رو، دغدغه ایشان نسبت به آینده نظام جمهوری اسلامی ایران، لزوم توجه و تلاش پژوهشگران در حوزه تمدن نوین اسلامی را آشکار می سازد. الگوسازی شیوه زندگی شخصیت های تاثیرگذار جامعه تحت عنوان «مکتب»، یکی از مهم ترین اقدامات در راستای تشکیل تمدن نوین اسلامی می باشد؛ زیرا وجود شخصیت های نمونه، به عنوان محرکی برای نگرش ها نقش مهمی در تربیت و سازندگی افراد جامعه دارد. در همین راستا، الگوی شخصیتی شهید سلیمانی که گستره ای فراتر از مرزهای ایران دارد، پایه گزار مکتبی شد که توسط امام خامنه ای (مدظله العالی) به «مکتب حاج قاسم» نام گذاری گردید. این مقاله ضمن بررسی ابعاد شخصیتی سردار سلیمانی درصدد پاسخگویی به این سوال است که مهم ترین مولفه های مکتب شهید سلیمانی در جهت تحقق تمدن نوین اسلامی کدم اند؟ طبق فرضیه پژوهش، شهید سلیمانی به عنوان الگویی متعالی از یک شخصیت تاثیرگذار دارای ویژگی های برجسته ای همسو با ارکان شکل گیری تمدن نوین اسلامی می باشد که «اخلاص» به عنوان مهم ترین ویژگی در کنار «وحدت گرایی» و «حفظ منافع ملی»، سه مولفه اصلی این مکتب را شامل می شوند. پژوهش به روش تحلیل موضوعی بوده و برای جمع آوری داده ها از شیوه کتابخانه ای استفاده شده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، شهید سلیمانی، نیروی قدس، مکتب حاج قاسم، تمدن نوین اسلامی
  • منیره رضازاده کاوری، سیما منصوری* صفحات 61-79
    در راستای تاریخ ادبیات عامه، شعر متعهد و ملتزم خوزستان در هشت سال دفاع مقدس شکل گرفته است. اهمیت مضامین موجود در بومی سرودهای خوزستان بیانگر پیشینه ادبیات شفاهی، فرهنگ، تاریخ، جغرافیا و زایش شعر متعهد و ملتزمی است که مقاومت و پایداری مردم این خطه را در دوران دفاع مقدس رقم زده است. از مهم ترین اهداف این پژوهش یافتن مولفه هایی است که بنیاد شعر متعهد و ملتزم استان خوزستان را سال ها قبل از شروع جنگ تحمیلی به گونه ای رقم زده که شعر و شاعری در کشور را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. در این پژوهش که به دو روش توصیفی- تحلیلی و میدانی، به شیوه های کتابخانه ای و مصاحبه حضوری با هدف یافتن ارکان و جلوه های التزام در مولفه های شعر بومی خوزستان، بر تاثیر این نوع از شعر بر شعر دفاع مقدس و بازتاب آن در پایداری و مقاومت هشت سال دفاع مقدس پرداخته شده است. بر اساس یافته های این پژوهش که از طریق فیش برداری، نقد و تحلیل داده های مکتوب و ارایه مستندات شفاهی جمع آوری شده، بومی سرودهای استان خوزستان، به عنوان الگو و نماد در شعر پایداری و مقاومت کشور در هشت سال دفاع مقدس معرفی شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، ادبیات عامه، خوزستان، شعر متعهد و ملتزم، دفاع مقدس
  • حدیث باقری نیا*، زاهد غفاری هشجین صفحات 81-106
    با نگاه به روند تغییر تحولات و پیشینه جنبش های سیاسی در سده های قبل، به ویژه انقلاب مشروطه که به قصد ایجاد تغییر و دگرگونی در ساختار نظام های حاکم بر جوامع بشری صورت گرفته اند، به درستی در می یابیم که همه کنش ها و اقدامات و جریان های فرهنگی و انقلابی همواره از خاستگاه های ویژه ای که رنگ و بوی دینی و سیاسی داشته اند بسیج و سازمان دهی شدند. لذا پژوهش حاضر به بررسی نقش سیاسی هییت های مذهبی به عنوان یک سازمان قدیمی در روند شکل گیری جنبش ها و خط دهی خیزش های انقلابی و فرهنگی در مبارزه علیه ظلم و ستم، در جنبش مشروطه شیعی می پردازد و درصدد پاسخ به این سوال است که نقش سیاسی هییت های مذهبی در روند شکل گیری نهضت مشروطیت چیست؟ در این راستا، روش مورداستفاده در این پژوهش توصیفی-تحلیلی است و برای گردآوری داده ها از کتاب ها و مقالات موجود استفاده شده است. یافته های پژوهش بر این نتیجه منطبق است که هییت های مذهبی به عنوان یکی از شبکه های سازمان دهی در کنار سایر سازمان ها در روند شکل گیری نهضت مشروطیت نقش اساسی داشته اند؛ که دراین باره می توان به کارکردهای سیاسی نقش رسانه ای، کانون برگزاری اجتماعات سیاسی، فرهنگ شفاهی و نقد قدرت حاکم از کارکرد های سیاسی هییت های مذهبی دوره مشروطه می توان اشاره کرد.[1] [1]. در راستای عملی کردن هدف ها و کارکردهای سیاسی هییت های مذهبی، دولت به عنوان یک اهرم پیش برنده عمل کرده است. به عنوان مثال، در قالب آیین های مذهبی وابسته به دولت، عزاداری ها و تکایای دولتی بسیار باشکوهی برگزار می شد که مردم از آن ها استقبال می کردند و اسم ورسم تکیه دولت، تزیینات و چادرهای بزرگ تکیه دولت سبب جذب تماشاگران فراوان می شد و ازاین رو، ابزارهای دولتی به عنوان نهادی تسهیل کننده، فضا را به سمتی پیش می بردند که اهداف سیاسی هییت های مذهبی اجرایی شود؛ بنابراین در دوره مشروطه یا به طورکلی دوره ی قاجار دولت اگرچه از این تکایا به عنوان درآمدزایی بهره می گرفت، ولی در عمل جرقه های نهضت مشروطیت را رقم زد.
    کلیدواژگان: هیئت های مذهبی، مشروطیت، فرهنگ سیاسی، تشیع، کارکردهای سیاسی
  • سهراب مقدمی شهیدانی* صفحات 107-122
    امام خمینی در عرصه مبارزه با رژیم پهلوی، همواره با مسئله مبارزه مسلحانه به عنوان یک چالش سرنوشت ساز مواجه بود. اتکای حداکثری رژیم پهلوی به عنصر سرکوب مسلحانه مخالفان سیاسی و راه اندازی کشتارهای خونین در کوران نهضت، با عکس العمل طیفی از مبارزان سیاسی در کاربست الگوی مبارزه مسلحانه مواجه بود که گاه با پشتوانه تیوری های چپ گرایانه و گاه با پشتوانه مبانی مذهبی به این عرصه وارد شده بودند. در این شرایط، رهبری نهضت همواره در معرض پرسشگری پیرامون ماهیت مبارزه مسلحانه قرار داشت. بازنمایی سیره امام پیرامون مبارزات مسلحانه در گرو پاسخ به برخی پرسش های بنیادین است، از آن جمله این که آیا امام با حرکت های مسلحانه موافق بود؟ اگر مخالف بود، چرا در ادبیات سیاسی رسمی خود احتمال «اعلان جهاد» را منتفی ندانسته و بلکه بارها خود بر آن تاکید ورزیده بود؟ در نوشتار حاضر ضمن توصیف مواضع و سیره سیاسی امام خمینی در دوران مبارزه، رویکرد ایشان پیرامون «اعلان جهاد مسلحانه» به عنوان یکی از ظرفیت های فقهی برای پیشبرد مبارزات سیاسی، مورد بازکاوی قرار می گیرد و با رویکرد تحلیلی-توصیفی، اثبات خواهد شد که امام در عین پرهیز از تایید مبارزات مسلحانه و خودداری از رویکردها و انگاره های عمل گرایانه، همواره «اعلان جهاد» را به عنوان یک حربه سیاسی جهت برهم زدن محاسبات دشمن، مورد توجه قرار داده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، انقلاب اسلامی، اندیشه سیاسی، مبارزه مسلحانه، تحریف امام
  • سعید جهانگیری، فاضل محمدی صفحات 124-142

    حکمرانی خوب از جمله موضوعاتی است که توجه محافل بین المللی جهان را به خود معطوف نموده است. نخستین گزاره در نظریه حکمرانی این است که تنها مردم یک کشور می توانند برای توسعه نسخه بنویسند و هیچ تجویزی بدون توجه به شرایط بومی، تاریخی و اجتماعی جامعه مفید نخواهد بود. ما در این پژوهش که به روش توصیفی و تحلیلی است، درصدد پاسخ به این پرسش هستیم که ابتدا مولفه های حکمرانی خوب را بیان کنیم و سپس توضیح دهیم که ثبات سیاسی در نظریه حکمرانی خوب چه نقشی دارد؟ نظریه حکمرانی خوب که با ویژگی هایی مانند مشارکت، شفافیت، پاسخگویی اثربخشی و کارایی و حاکمیت قانون تعریف می شود، الگویی برای توسعه پایدار انسانی با سازوکار تعامل عملی سه بخش دولت، بخش خصوصی و جامعه مدنی است. این الگو به دنبال نقش حداقل دولت و توانمندسازی نهادهای مدنی و بخش خصوصی می باشد. در این راستا، بر رفتار تعاملی سه بخش دولت، نهادهای مدنی و بخش خصوصی تاکید می شود و مقاله معتقد است دولت باید نقش هماهنگ کننده و تنظیم گر خود را تقویت نموده و به جای تصدی گری به تنظیم و تسهیل روابط بپردازد. از مهم ترین مباحث توسعه در جهان کنونی «نظریه حکمرانی خوب» است، تا جایی که سازمان ملل و صندوق بین المللی پول حکمرانی خوب را کلید معمای توسعه می دانند. حکمرانی خوب از جمله موضوعاتی است که توجه محافل بین المللی جهان را به خود معطوف نموده است.

    کلیدواژگان: حکومت، نظام سیاسی، دولت، اندیشه سیاسی، حکمرانی مطلوب
|
  • Ebrahim Khalili * Pages 7-35
    The Islamic Revolution of Iran, as the Supreme Leader pointed out in the statement of the second step, with all its progress and achievements, in the first step, it also faced internal problems and obstacles, which faced its development with various challenges. This study tries to answer the question that what are the dimensions, components and concepts of the endogenous factors that reduce the acceleration of the evolution of the Islamic Revolution in the first step? The research method is data-based and the statistical population is dedicated to the full text of the second step statement. The sample size includes sections of the statement in which the Supreme Leader lists the country's internal problems and obstacles in the first step. The method of data collection, library and research tools is filing. 84 data were extracted from endogenous factors that reduce the acceleration of the Islamic Revolution. The results of three-stage open, axial and selective coding led to the extraction of 25 concepts, 12 components and 4 dimensions. Findings show that the importance of key endogenous dimensions that reduce the acceleration of the Islamic Revolution, including "multifaceted internal problems and weaknesses", "management weakness of some officials", "the existence of seditions, deceived and internal influences" and "Unused opportunities and capacities are material, human and economic". Also, the most important research components include "wrong performance and managerial weaknesses of officials in running the country", "weak economy and national incomes in the country", "weak will and negligence of some corrupt officials from the ideals of the revolution" and "weakness in some scientific fields and independence".
    Keywords: Evolution, Islamic Revolution of Iran, first step, statement of the second step of the revolution
  • Rezvan Ghasemi Zolkian *, Fahimeh Askari Tappe Pages 37-60
    The emphasis of the Supreme Leader on the issue of Modern Islamic Civilization could be understand in the Lectures. Therefore, his concern for the future of the Islamic Republic of Iran reveals the need for the attention and efforts of researchers in the field of Modern Islamic Civilization. Modeling the lifestyle of influential personalities of the society under the name of "school" is one of the most important measures for the formation of a new Modern Islamic Civilization. Because the existence of exemplary personalities, as a stimulus for attitudes, plays an important role in educating and making human beings in society. In this regard, the personality model of Martyr Soleimani, which extends beyond the borders of Iran, became the founder of a school that was named "Haj Qassem School" by Imam Khamenei. This article, while examining the personality dimensions of Martyr Soleimani, seeks to answer the question: what are the most important components of the Martyr Soleimani School in order to achieve a modern Islamic civilization? According to the research hypothesis, martyr Soleimani as a transcendent model of an influential personality has prominent features in line with the pillars of the formation of Modern Islamic Civilization. That "Sincerity" as the most important feature along with "Unitarianism" and "Protection of National Interests", there are three main components of this school. The research is a thematic analysis method and library methods has been used to data collection.
    Keywords: Iran's Islamic Revolution, Martyr Soleimani, Quds Force, Haj Qassem School, modern Islamic civilization
  • Monireh Rezazadeh Kari, Sima Mansouri * Pages 61-79
    In line with the history of popular literature, the committed and committed poetry of Khuzestan has been formed in eight years of holy defense. The importance of the themes in the native songs of Khuzestan reflects the background of oral literature, culture, history, geography and the birth of committed poetry that has determined the resistance and stability of the people of this region during the holy defense. One of the most important goals of this research is to find components that formed the Foundation of Committed Poetry in Khuzestan Province years before the start of the war, which has greatly influenced poetry in the country. . In this research, which has been formed in two methods of descriptive, analytical and field, library methods with the aim of finding the elements and manifestations of commitment in the components of native poetry of Khuzestan. The impact of this type of poetry on the poetry of the Holy Defense and its reflection on the stability and resistance of eight years of the Holy Defense has been discussed. Based on the findings of this study, which was collected through phishing, critique and analysis of written data and presentation of oral documents. The native songs of Khuzestan province have been introduced as a model and symbol in the poetry of the country's stability and resistance in the eight years of holy defense.
    Keywords: Resistance literature, Popular Literature, Khuzestan, Committed Poetry, Sacred Defense
  • Hadis Bagheri Nia *, Zahed Ghaffari Hashjin Pages 81-106
    Looking at the process of change and the history of political movements in the previous centuries, especially the Constitutional Revolution, which were intended to change and transform the structure of the systems governing human societies, we understand correctly. Let us find that all cultural and revolutionary actions, actions and currents have always been mobilized and organized from special origins that had a religious and political color and smell. Therefore, the present study examines the political role of religious organizations as an old organization in the process of forming movements and charting revolutionary and cultural uprisings in the fight against oppression in the Shiite constitutional movement. Therefore, this article seeks to answer the question "What is the political role of religious bodies in the process of formation of the constitutional movement?" In this regard, the method used in this research is descriptive-analytical and has been used to collect data from existing books and articles. The findings of the study show that religious delegations, as one of the organizing networks along with other organizations, have played a key role in the formation of the constitutional movement. In this regard, we can mention the political functions of the role of the media, the center of holding political gatherings, oral culture and critique of the ruling power of the political functions of the religious bodies of the constitutional period.
    Keywords: Religious Delegations, Constitutionalism, political culture, Shiism, Political Functions
  • Sohrab Moghaddami Shahidani * Pages 107-122
    Imam Khomeini, in the arena of the Pahlavi regime, has always faced an issue of armed struggle as a fateful challenge. The maximum reliance on the Pahlavi regime to the element of the armed suppression of political opponents and the launch of bloody killings in Kouran Movement, with a spectrum of political fighters in the application of an armed struggle, which occasionally entered the field of religious basis and sometimes with the backing of religious foundations. In these conditions, the leadership of the movement has always been exposed to the question of the nature of the armed struggle.Representation of the Imam Sira around the armed struggles depends on some fundamental questions, including whether Imam agreed with armed movements? If he was opposed, why did he not rule out the likelihood of 'declaration of jihad' in their formal political literature, but also against it? In the present article, while describing the positions and political signs of Imam Khomeini during the struggle, his approach surrounding the 'declaration of armed jihad' as one of the jurisprudential capacities to advance political struggles, is reviewed and with descriptive analytical approach, it will be proven that Imam in the same time Avoiding the approval of armed struggles and refraining from pragmatic approaches and ideas has always addressed the 'declaration of jihad' as a political task to disturb enemy expectations
    Keywords: Imam Khomeini, Islamic Revolution, Political Thought, Armed Struggle, Distortion of Imam
  • Saeed Jahangiri, Fazel Mohammadi Pages 124-142

    Good governance is one of the topics that has attracted the attention of the international community. The first proposition in the theory of governance is that only the people of a country can write for the development of a prescription and no prescription will be useful regardless of the local, historical and social conditions of society. The question of this descriptive-analytic research is, first of all, to express the components of good governance and explain what role political stability plays in the theory of good governance? The theory of good governance, which is defined by characteristics such as participation, transparency, accountability, effectiveness and efficiency, and the rule of law, is a model for sustainable human development with a mechanism of practical interaction between the three sectors of government, private sector and civil society. This model seeks to minimize the role of government and empower civil society and the private sector. In this regard, the interactive behavior of the three sectors of government, civil society and the private sector is emphasized and believes that the government should strengthen its coordinating and regulatory role and regulate and facilitate relations instead of holding. One of the most important development issues in the world today is the "theory of good governance" to the extent that the United Nations and the International Monetary Fund consider good governance to be the key to the development puzzle. Good governance is one of the topics that has attracted the attention of the international community.

    Keywords: Governance, Political System, Government, Political Thought, good governance