فهرست مطالب

نشریه اقتصاد شهری
سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی رضوی، حجت ایزدخواستی*، وحیده دستجردی صفحات 1-18

    مسکن های خالی یکی از مهم ترین اشکال سوداگری در بخش مسکن است که صاحبان مسکن های مازاد با انگیزه های سوداگری از عرضه آنها خودداری می کنند. این امر باعث نوسانات قیمت مسکن و بالارفتن نرخ مسکن های خالی نسبت به حالت طبیعی آن شده است. یکی از ابزارهای کنترل سوداگری و افزایش عرضه واحدهای مسکونی خالی وضع مالیات بر این واحدها با نرخ بهینه است. در این پژوهش عوامل موثر بر نرخ مالیات بر مسکن های خالی با استفاده از روش مدل سازی تشریحی ساختاری (ISM) شناسایی شده اند. در سیستم سلسله مراتبی متغیرهایی که در سطح سوم قرار می گیرند، بیشترین اثر را بر متغیرهای سطوح دو و یک دارند. متغیرهای سطح دو متاثر از متغیرهای سطح سوم و اثرگذار بر متغیرهای سطح اول هستند. متغیرهای سطح اول نیز بیشتر متاثر از سایر متغیرها هستند. در سیستم سلسله مراتبی به دست آمده نیز متغیرها در سه سطح بر نرخ مالیات بر مسکن های خالی اثرگذار بوده اند. متغیرهای تغییرات نقدینگی، نرخ ارز حقیقی، نرخ سود سپرده های اعطایی بخش مسکن، در پایه ای ترین سطح بر متغیرهای سطوح بالاتر تاثیرگذار هستند و اثرگذاری بیشتری بر نرخ مالیات بر خانه های خالی دارند. بازارهای رقیب بازار مسکن، شامل بازار سکه و بازار بورس اوراق بهادار، به همراه متغیرهای قیمتی شامل نرخ تورم، شاخص بهای مسکن و تغییرات قیمت زمین، در سطح اول قرار دارند و بیشتر متاثر از متغیرهای بنیادین کلان اند.طبقه بندی JEL : H39،  H71 و  R38

    کلیدواژگان: بازار مسکن، سوداگری در بازار مسکن، مالیات بر مسکن های خالی، مدل سازی تشریحی ساختاری (ISM)
  • محمود آروین، احمد پوراحمد، کرامت الله زیاری، سعید زنگنه شهرکی* صفحات 19-34

    ساختار چندهسته ای با کالبد، اقتصاد و وضعیت شهرهای کنونی به خصوص کلان شهرها تناسب بیشتری دارد. این ساختار به مفهوم عدالت در برنامه ریزی شهری و اقتصاد شهری در شهر نزدیک تر است. در شهرهای چندهسته ای برنامه ریزی کاربری زمین و توزیع سفرهای شهری منطقی صورت می گیرد. هدف پژوهش، شناسایی پهنه های مناسب به منظور ایجاد هسته های جدید در ساختار فضایی شهر اهواز است. تحقیق ازنظر هدف، کاربردی است. داده های استفاده شده شامل بلوک های آماری سال 1395 و لایه کاربری اراضی شهر اهواز هستند. برای وزن دهی شاخص ها (شامل نسبت زمین های بایر، تراکم ساختمانی، فاصله از مرکز شهر، نسبت کل کاربری ها در محله، تراکم ناخالص مسکونی و نسبت شاغلین) از روش AHP، برای رتبه بندی محلات به منظور تعیین هسته جدید از روش کوپراس و برای تهیه نقشه ها از روش تراکم کرنل استفاده شده است. محلاتی که پتانسیل توسعه و ایجاد گره و هسته شهری را دارند، در حاشیه شهر هستند. محلات گلبهار، کیانشهر، منازل شهرداری، الهیه، کمپلو جنوبی، گلدشت، پردیس 3، پردیس 2، کریشان و منازل فولاد در رتبه های یک تا 10 قرارگرفته اند. هسته های شناسایی شده با ایجاد کاربری ترکیبی، ایجاد زیرساخت حمل ونقل عمومی به تقویت رویکرد شهر فشرده در شهر اهواز نیز کمک می کنند.

    کلیدواژگان: ساختار فضایی، ساختار مطلوب فضایی، تک هسته ای، چندهسته ای، شهر اهواز
  • فاطمه سام، ندا ترابی فارسانی*، محمد مرتضوی، امیرعباس نجفی پور صفحات 35-48

    گردشگری ادبی شکلی از گردشگری فرهنگی است که به کسب تجربیاتی در حوزه ادبیات منجر می شود. پژوهش حاضر درصدد است ظرفیت های گردشگری ادبی در استان کرمان، راهکارهای رونق و میزان استقبال گردشگران از تورهای ادبی را بررسی کند. این پژوهش ازنظر روش، کیفی - کمی و از نظر هدف، کاربردی است. در مرحله نخست، به منظور شناسایی ظرفیت ها و راهکارها برای رونق گردشگری ادبی در استان کرمان با استفاده از روش گلوله برفی با کارشناسان حوزه های گردشگری، ادبیات و...، مصاحبه و نتایج آن به روش تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان می دهند کارشناسان، چهار استراتژی توسعه محصول، تنوع ناهمگون، سیاست گذاری، بازاریابی و نفوذ در بازار را استراتژی های مناسبی برای رونق گردشگری ادبی می دانند. در مرحله بعد، به منظور ارزیابی میزان استقبال گردشگران از شرکت در تورها و فعالیت های ادبی در استان کرمان، پرسشنامه ای، طراحی و پس از تکمیل توسط گردشگران داخلی، با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی و با بهره گیری از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج به دست آمده بیان می کند گردشگران داخلی تمایل زیادی به شرکت در فعالیت ها و تورهای ادبی در استان کرمان دارند. میزان استقبال از همه شاخص ها در وضعیت مناسبی قرار داشت. شاخص تمایل به بازدید از مقبره مشاهیر با میانگین نمونه 78/3 در آزمون تی تک نمونه، بیشترین مقبولیت و شاخص تمایل به شرکت در کارگا ه های داستان نویسی، نویسندگی خلاق و... با میانگین نمونه 90/2 کمترین مقبولیت را نزد گردشگران دارند.

    کلیدواژگان: گردشگری ادبی، گردشگری فرهنگی، ادبیات، مقاصد ادبی، استان کرمان
  • هانیه ثمری، سهراب دل انگیزان*، کیومرث سهیلی صفحات 49-70

    شهرها مامن و مادر نوآوری و ابتکارات اند که با حضور توده متفکر و وجود تنوع، تعاملات ارزشمند را امکان پذیر می کنند. به همین دلیل شناخت عوامل موثر بر نوآوری در محدوده جغرافیای شهری، به ویژه سیستم های نوآوری شهری، بسیار حایز اهمیت است. بررسی ادبیات اقتصاد شهری نشان می دهد خلا مدل سازی یک سیستم نوآوری شهری وجود دارد که بر تمام وجوه یک سیستم پویای شهری احاطه داشته باشد؛ بنابراین، این پژوهش به دنبال یافتن راه حل مناسبی برای این موضوع است. در این راستا ابتدا مولفه های سیستم نوآوری شهری در ادبیات اقتصاد شهری با استفاده از روش فراترکیب بررسی شده است. سپس با مصاحبه از کارشناسان، میزان اهمیت هریک از مولفه های شناسایی شده، بررسی و تعیین شده است. مولفه های شناسایی شده برای شهر همدان در سال 1399 محاسبه شده و مدل سیستم نوآوری شهری براساس آن پایه ریزی شده است. برای مدل سازی سیستم نوآوری شهری که اساس آن از مدل های رشد اقتصادی درون زا به دست آمده است، از روش فراترکیب با توجه به ماهیت اکتشافی بودن پژوهش و سپس از روش ARAS و نرم افزارهای SPSS، ATLASti و Excel استفاده شده است. نتایج نشان می دهند سیستم نوآوری شهری در شهر همدان قابل شناسایی است و به طور کلی، دارای پنج زیرلایه اصلی شامل لایه ایده پردازی، لایه تولید نوآوری، لایه تولید محصول، لایه مصرف، لایه فیدبک، کنترل و اصلاح و بهبود و یک لایه زیرساختی (لایه زمینه ای) است که تمامی لایه ها ارتباط ماهوی با یکدیگر دارند.

    کلیدواژگان: نتروپی، رشد اقتصادی، شهر همدان، نوآوری، نظریه داده بنیاد
  • احسان اصغرزاد، کامبیز هژبر کیانی*، علی امامی میبدی، فرید عسگری صفحات 71-84
    ارزش گذاری کالاهای محیط زیستی، دید روشنی در خصوص سیاست گذاری و توجیه اجرای طرح های اقتصادی به برنامه ریزان خواهد داد و امکان تحلیل بهتر پروژه ها و همچنین مقایسه و انتخاب بهترین و کم هزینه ترین پروژه را برای سیاست گذار برقرار می کند.روش قیمت گذاری هدانیک توسط اقتصاددانان برای کالاهایی به کار گرفته شده است که بازارپذیر نیستند تا ازطریق برآورد اثر این کالاها بر بازار دارایی ها به خصوص مسکن، ارزش این کالاها برآورد شود. هدف اصلی این تحقیق نیز برآورد ارزش هوای پاک و میزان تمایل به پرداخت برای بهبود کیفیت هوا و استخراج تابع تقاضای آن در کلان شهر تهران است.در این تحقیق با استفاده از داده های معاملات در بازار مسکن شهر تهران، در مقطع سال 1395 و سه دسته ویژگی ساختاری، همسایگی و محیط زیستی، تابع قیمت هدانیک شهر تهران برآورد شده است. تعداد 7000 نمونه از معاملات واقعی به صورت نمونه گیری تصادفی ساده از مناطق 22گانه شهر تهران جمع آوری شدند. تابع قیمت هدانیک براساس روش دو مرحله ای روزن و شکل تابعی لگاریتمی دوطرفه، استخراج و با استفاده از قیمت ضمنی، میل نهایی به پرداخت هر متغیر آلودگی هوا برآورد شد. سپس با استفاده از ویژگی های اقتصادی - اجتماعی افراد تابع تقاضا استخراج شده است.نتایج نشان می دهند متغیرهای آلودگی هوا مانند O3، SO2، PM10 و PM2.5 بر دارایی ها تاثیر منفی و معنی دار دارند. کشش درآمدی نشان دهنده ضروری بودن هوای پاک برای شهروندان است. همچنین متغیرهای درآمد، سن و وضعیت تاهل و سطح سواد خریداران واحدهای مسکونی در انتخاب محیط زندگی با آلودگی کمتر، تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری محیط زیستی، آلودگی هوا، قیمت گذاری هدانیک، بازار مسکن
  • زینب برادران خانیان، حسین پناهی*، حسین اصغرپور صفحات 85-112
    شهرنشینی فزاینده، افزایش روزافزون جمعیت و مشکلات عظیم اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی حاصل از آنها به همراه رشد و گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات - به عنوان عمده ترین محور تحول و توسعه در جهان - شاخصه اصلی قرن 21 در سطح جهانی است که تنها ازطریق یک رویکرد سیستماتیک حل می شود. در این راستا برنامه ریزان شهری در سراسر جهان می کوشند مدل هایی را برای توسعه شهرهای قرن 21 و مقابله با چالش های کنونی آنها ارایه دهند که توسعه شهر هوشمند یکی از این مفاهیم جدید است. ترکیب فناوری اطلاعات و ارتباطات با برنامه ریزی شهری که تیوری شهر هوشمند را مطرح می کند، شکل جدیدی از توسعه زندگی را نمایان کرده و به عنوان یک رویکرد موثر برای رسیدن به مدیریت بهتر شهری است. هدف اصلی این پژوهش بررسی وضعیت کنونی تحول هوشمند در کلان شهر تبریز است. در این راستا در مرحله نخست، زیرساخت های ICT (شاخص توسعه ICT یعنی IDI) بررسی شده اند که نتایج حاصل از آن نشان می دهند استان آذربایجان شرقی و به طور خاص کلان شهر تبریز با IDI برابر 769/6 در سال 1399 در رتبه 15 کشور قرار داشته و همچنین مقدار این شاخص و هر 3  زیرشاخص آن در یک دهه گذشته از میانگین کشوری بالاتر بوده و رشد چشمگیری داشته است. در مرحله دوم با استفاده از ادبیات موضوع 74 شاخص در 6 بعد شهر هوشمند شامل مردم هوشمند، اقتصاد هوشمند، محیط زیست هوشمند، زندگی هوشمند، دولت هوشمند و جابه جایی هوشمند، تدوین و با استفاده از ابزار پرسش نامه، اطلاعات و آمار موجود در سالنامه های آماری و محیط برنامه نویسی پایتون تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل نشان دهنده میزان هوشمندی این شهر در مقیاس کلان با امتیاز 166/0 از 1 واحد است. همچنین بررسی وضعیت ابعاد شش گانه نشان می دهد بعد محیط زیست هوشمند با امتیاز 26/0 از واحد، بالاترین امتیاز را در میان سایر ابعاد به خود اختصاص داده است؛ این در حالی است که حکمروایی (دولت) هوشمند و زندگی هوشمند به ترتیب با 116/0 و 126/0 از کمترین امتیاز برخوردارند.
    کلیدواژگان: شهر هوشمند، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نرم افزار پایتون
  • ابراهیم هادیان*، بهنام ایزدی صفحات 113-122

    بخش مسکن در اقتصاد از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است و همواره یکی از نیازهای ضروری خانواده ها محسوب می شود. در ایران همواره شاهد شکاف بین عرضه و تقاضا و افزایش قیمت مسکن طی چند دهه اخیر بوده ایم؛ ازاین رو برای تامین مسکن اقشار مختلف جامعه و کاهش شکاف بین تقاضا و عرضه مسکن در ایران و در راستای کنترل رشد قیمت آن، باید عوامل تعیین کننده قیمت این بخش به طور علمی بررسی شود؛ بنابراین، در تحقیق حاضر ابتدا متغیرهای موثر بر قیمت مسکن معرفی می شوند و سپس نقش نرخ بهره تسهیلات اعطایی به بخش مسکن بر رابطه بین تسهیلات این بخش و قیمت مسکن بررسی می شود و همچنین نسبت به تعیین نرخ آستانه ای بهره تسهیلات مسکن در دوره 1399-1370 برای ایران اقدام شده است. برای رسیدن به این هدف از اطلاعات اقتصادی بانک مرکزی و گزارش های اقتصادی مرکز آمار ایران و تکنیک رگرسیون آستانه ای ارایه شده توسط هانسن (2000) بهره برده شده است. نتایج مدل آستانه ای نشان می دهند بین تسهیلات مسکن و قیمت مسکن ارتباط غیرخطی و معناداری وجود دارد؛ به طوری که نرخ بهره آستانه ای تسهیلات مسکن 79/14 درصد برآورد شده است؛ یعنی زمانی که نرخ بهره تسهیلات از میزان آستانه برآوردی بیشتر شود، آنگاه تسهیلات مسکن اثر مثبت و معنادار کمتری نسبت به حالتی دارد که نرخ بهره فوق از میزان آستانه برآوردی کمتر باشد؛ زیرا با افزایش نرخ بهره تسهیلات، به دلیل افزایش هزینه اخذ تسهیلات، تقاضا برای آن کاهش می یابد که درنتیجه توان و تقاضا برای خرید مسکن نیز کاهش می یابد و موجب اثر کمتر تسهیلات بر قیمت مسکن می شود.

    کلیدواژگان: قیمت مسکن، نرخ بهره تسهیلات مسکن، تکنیک رگرسیون آستانه ای
  • فرناز دهقان بنادکوکی، زهرا نصراللهی* صفحات 123-134
    تضمین پایداری محیط زیست ازجمله اهداف هزاره در گرو کنترل مصرف انرژی های فسیلی و آلودگی های ناشی از آن است. شناسایی بخش های اقتصادی که بیشترین تاثیر را بر ایجاد CO2 دارند، نخستین گام در کنترل این گاز آلاینده است. بدین منظور در این مقاله برای محاسبه انتشار آلاینده دی اکسیدکربن در استان یزد، ابتدا با استفاده از روش سهم مکانی خاص صنعتی (SFLQ)، جدول داده - ستانده استان یزد برای سال 1395 استخراج شد و سپس با استفاده از میزان مصرف انرژی و ضرایب انتشار، میزان انتشار مستقیم و غیرمستقیم آلاینده دی اکسیدکربن و اثر کل آلایندگی برای هر بخش اقتصادی محاسبه شد. نتایج نشان می دهند در سال 1395 در استان یزد، بخش های «ساخت محصولات کانی غیرفلزی»، «ساخت فلزات اساسی» و «ساخت کک، فرآورده های حاصل از تصفیه نفت و سوخت های هسته ای و ساخت مواد و محصولات شیمیایی» با سهم 93/89 درصدی، بیشترین میزان انتشار آلایندگی را داشته اند. همچنین آلایندگی غیرمستقیم سهم بیشتری از کل آلایندگی منتشرشده در استان را به خود اختصاص داده است. درمجموع، نتایج بیان کننده افزایش روند آلایندگی ناشی از مصرف انرژی ناشی از تولید کالاها و خدمات استان یزد هستند.
    کلیدواژگان: داده - ستانده، مصرف انرژی، آلودگی هوا
  • سمانه سلماسی، روح الله سهرابی*، امیرحسین رهبر، حیدر محمدی صفحات 135-148

    در دهه های اخیر، افزایش جمعیت و توسعه صنعتی باعث ازدیاد حجم زباله های جامد شهری، آلودگی زیست محیطی وکمبود زمین مناسب برای دفن شده است. همچنین تعامل صحیح با پسماند می تواند موجب ارزش اقتصادی چشمگیر و اشتغال آفرینی باشد. در زمان حاضر جمع آوری زباله های شهری به صورت غیرسیستماتیک و سنتی انجام می گیرد و می توان با استفاده از وسایل ارتباطی مانند گوشی های هوشمند، این فرایند را به شیوه ای کاراتر و سبزتر پیش برد. این پژوهش با بهره گیری از روش پژوهش آمیخته، در پی امکان سنجی کسب وکار تفکیک از مبدا و جمع آوری پسماند جامد شهری با استفاده از فناوری دیجیتال در شهر همدان است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه و مصاحبه استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش برای قسمت پرسشنامه، شهروندان شهر همدان هستند و نمونه به صورت تصادفی ساده 192 نفر انتخاب شده اند و برای مصاحبه ها از خبرگان کسب وکار، فعالان صنعت بازیافت و جمع آوری کنندگان ضایعات، مدیران سازمان پسماند و مدیرعاملان کارخانه های بازیافت استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون و نرم افزارهای SPSS،  MAX QDA و COMFAR استفاده شده است. نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان می دهند کسب وکار جمع آوری ضایعات، بازار خوب و توسعه پذیری دارد و از لحاظ فنی می تواند پیاده سازی شود و سوددهی قابل قبولی دارد.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، کسب وکار نوپا، جمع آوری پسماند، تفکیک از مبدا، فناوری دیجیتال
  • مرضیه گوگردچیان، رحمان خوش اخلاق* صفحات 149-164
    مدل های انتخاب گسسته یکی از اجزای اصلی مطالعه رفتار انتخابی افراد بوده است و در زمینه هایی مانند تقاضای افراد برای کالاها و خدمات استفاده می شود. در اینگونه از مدل ها، خانواده مدل های لاجیت به عنوان یک ابزار کلیدی برای مدل سازی به کار می رود. این خانواده، از مدل لاجیت دوگانه و چندگانه آغاز شد و سپس به سمت لاجیت آشیانه ای توسعه یافت. محدودیت های موجود در این مدل ها سبب توجه پژوهشگران به مدل های پیشرفته تر یعنی شکل گیری مدل لاجیت مخلوط در بالاترین سطح انعطاف شد.
    هدف این مطالعه تخمین تقاضای وسایل نقلیه اتوبوس، تاکسی و خودروی شخصی در شهر اصفهان در ساعت اوج تردد صبح با استفاده از مدل لاجیت مخلوط است. در این راستا ابتدا مسئله تقاضای سفر و شکل گیری مدل های انتخاب وسیله، بیان و سپس مدل لاجیت چندگانه به عنوان مدل پایه در مدل انتخاب گسسته معرفی می شود تا امکان معرفی و مدل سازی مدل لاجیت مخلوط فراهم شود. درنهایت، تقاضای سفر این وسایل با استفاده از مدل لاجیت مخلوط ارزیابی شد. داده های مورد نیاز برای تخمین تقاضای وسایل نقلیه ازطریق جمع آوری پرسش نامه از مسافران در روز های کاری در ساعت اوج تردد صبح در فصل پاییز و زمستان در شهر اصفهان استخراج شد.
    نتایج تخمین مدل تقاضای سفر برای وسایل نقلیه نشان می دهند راحتی و سرپرست خانوار بودن، مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر انتخاب خودروی شخصی بوده است؛ درحالی که زمان و هزینه تنها عوامل تاثیرگذار بر انتخاب نکردن اتوبوس برای سفر در ساعت اوج تردد صبح هستند. عوامل تاثیرگذار بر انتخاب تاکسی نیز زمان، کرایه، راحتی، درآمد و تحصیلات اند.
    کلیدواژگان: تقاضای سفر، شهر اصفهان، انتخاب گسسته، لاجیت چندگانه، لاجیت مخلوط
|
  • Mehdi Razavi, Hojjat Izadkhasti *, Vahide Dastjerdi Pages 1-18

    Vacant houses are one of the most important forms of speculation in the housing sector, in which owners of the vacant houses refuse to supply their houses. This has led to fluctuations in housing prices and an increase in vacancy rates relative to the normal state. One of the tools to control profitability and increase the supply of vacant housing is to impose a tax on these units at optimal rates. In this regard, this study identifies the factors affecting the tax rate on vacant housing by using the “Interpretive Structural Modeling” (ISM) method. In the hierarchical system, the variables that are in the third level have the greatest effect on the variables of levels two and one. Level two variables are affected by the third level variables and affect the first level variables. The first level variables themselves are more affected than other variables. In the obtained hierarchical system, variables also affected the tax rate on vacant housing at three levels. The variables of liquidity changes, real exchange rate, interest rate on loans granted by the housing sector, at the most basic level, affect the variables of higher levels and have a greater impact on the tax rate on vacant houses. Competitive housing markets, including the coin market and the stock market, along with price variables including inflation, housing price index, and land price changes, are at the first level and are themselves more affected by fundamental macro variables.JEL Classification: H39, H71, R38

    Keywords: Housing market, Speculation in housing market, Tax on vacant houses, Interpretive Structural Modeling (ISM)
  • Mahmoud Arvin, Ahmad Pourahmad, Kramat Alleh Zyari, Saeed Zangeneh Shahraki * Pages 19-34

    Polycentric structure is more appropriate with the physical, economy and situation of current cities, especially metropolises. This structure is closer to the concept of justice in urban planning and urban economy in the city. In Polycentric cities, land use planning and the distribution of urban travel take place rationally. The purpose of this study is to identify suitable zones in order to create new core in the spatial structure of Ahvaz. The method of data collection is library and documentary. The data include statistical blocks of 2016 and land use layer of Ahvaz city. The AHP method was used to weight the indicators (including vacant lands ratio, building density, distance from the city center, the ratio of total landuse in the neighborhood, gross residential density, and employee ratio) and the Coopras method was used to rank neighborhoods to determine the new core. The kernel density method was used to prepare the maps. Neighborhoods that have the potential to develop and create urban nodes and core are on the outskirts of the city. Golbahar, Kianshahr, Manazel Shahrdari, Elahieh, Kemplo Junubi, Goldasht, Pardis 3, Pardis 2, Krishan and Manazel Foolad are ranked from 1 to 10. The identified core also help to strengthen the compact city approach in Ahvaz by creating a mix landuse, creating a public transportation infrastructure.

    Keywords: Spatial Structure, desired spatial structure, monocentric city, polycentric city, Ahvaz city
  • Fatemeh Sam, Neda Torabi Farsani *, Mohammad Mortazavi, Amir Abbas Najafi Pour Pages 35-48

    Literary tourism consists of a type of cultural tourism that allows tourists to travel for the purpose of identifying and obtaining cultural and literary values. Literary tourism provides visitors with the opportunity to explore tourism and literature at the same time. The present study aims to investigate the literary tourism potentials of Kerman province; consider the strategies which can promote literary tourism; and measure the domestic tourists' tendency towards literary tourism. Qualitative-quantitative methods were used in this applied research. In the first step of this research, in order to identify the potentials and the strategies to promote this type of tourism in Kerman, using the snowball-sampling method, experts in the fields of tourism, literature, culture, and art were interviewed, and then the results were analyzed through thematic analysis. According to the experts' ideas, four strategies that consist of product development, conglomerate diversification, policymaking, and marketing and market penetration are considered suitable strategies for promoting literary tourism. In the second part, a questionnaire was designed to assess the domestic tourists’ tendency towards activities and attractions of literary tourism and tours in Kerman. The quantitative results were analyzed using SPSS software. The results illustrated that domestic tourists have a high desire to participate in literary activities and tours in Kerman province. It is worth mentioning that all indicators except "participation in storytelling workshops, creative writing, songwriting and playwriting" are very popular with tourists.

    Keywords: Literary tourism, cultural tourism, Literature, Literary destination, Kerman province
  • Haneih Samari, Sohrab Delangizan *, Kiomars Soheli Pages 49-70

    Cities are safe havens for innovation and invention; Valuable interactions are possible due to the presence of a thinking mass and the existence of diversity. For this reason, understanding the factors affecting innovation in urban geographical areas, especially urban innovation systems, is very important. A review of the urban economics literature shows that there is a modeling gap in an urban innovation system that encompasses all aspects of a dynamic urban system. Therefore, this study seeks to find a suitable solution to this issue. In this regard, first, the components of the urban innovation system in the urban economy literature have been studied using the meta-combined method. Then, by interviewing experts, the importance of each of the identified components has been examined and determined. The identified components for Hamedan city in 1399 have been calculated and the urban innovation system model is based on it. That all layers have an essential connection with each other. To model the urban innovation system, which is based on endogenous economic growth models, the Meta- synthesis method according to the exploratory nature of the research and then the ARAS method using SPSS, ATLASti and Excel software have been used. The results show that the urban innovation system in Hamedan is identifiable and in general, from five main sub-layers including idea generation layer, innovation production layer, product production layer, consumption layer, feedback layer, control and improvement and an infrastructure layer (Background layer).

    Keywords: Economic Growth, Entropy, Hamedan, innovation, Grounded Theory
  • Ehsan Asgharzad, Kambiz Hojabr Kiani *, Ali Emami Meybodi, Farid Asgari Pages 71-84
    Valuation of environmental goods will give planners a clear view of policy makers and explanation for the prformance of economic plans, and will allow policy makers to better analyze projects, as well as compare and select the best and least expensive projects.The Hedonic pricing method has been used by economists for non-marketable goods to estimate the value of these goods by estimating the impact of these goods on the asset market, especially housing market. The main purpose of this study is to estimate the value of clean air and the willingness to pay to improve air quality and extract its demand function in the metropolis of Tehran.In this research, using the data of transactions in the housing market of Tehran, in the period of 2016 and three categories of structural features, neighborhood and environment, we have estimated the price function of Hedonic in Tehran. 7000 samples of real transactions were collected by simple random sampling from 22 districts of Tehran. The Hedonic price function is extracted based on two-stage Rosen method and two-way logarithmic functional form. Using the implicit price, the marginal willingness to pay for each air pollution variable is estimated, then demand function is extracted using the socio-economic characteristics of individuals.The results show that air pollution variables such as O3, SO2, PM10, PM2.5 have a negative and significant effect on assets. Income elasticity illustrates the need for clean air for citizens. Also, the variables of income, age and marriage status and education level of buyers of residential units are influential in choosing a living environment with less pollution.
    Keywords: Environmental Valuation, Air Pollution, Hedonic Pricing, Housing Marketn
  • Zeinab Baradaran Khanian, Hossein Panahi *, Hossein Asgharpour Pages 85-112
    Increasing urbanization and population growth in cities introduce social, economic, and environmental challenges. Globally, these challenges have become a major driver for urban development in the 21st century, alongside the expansion of information and communication technology (ICT). Urban planning is now focused on applying a systematic approach to generate models which can be applied to 21st-century city development, addressing and overcoming the problems associated with increasing urbanization. The development of “smart cities” is an example of one such conceptual model. The combination of ICT with urban planning, forming the foundation of the theory underlying smart cities, reveals a new form of development and is an effective approach to achieve better urban management. The main purpose of this study is to investigate the current state of smart evolution in the metropolis of Tabriz. Firstly, the ICT infrastructure (ICT Development Index, ie IDI) was investigated. The results of this study show that East Azerbaijan province, particularly the metropolis of Tabriz with an IDI equal to 6.76 in 2020, was ranked 15th  in the country. Moreover, the value of this index and all three sub-indices in the last decade have been higher than the national average and have grown significantly. Secondly, using the subject literature, 74 indicators in six smart city dimensions: smart people, smart economy, smart environment, smart life, smart government, and smart mobility were compiled and, by means of questionnaires, analyzed using information and statistics in statistical yearbooks and Python software. The results reflect the degree of intelligence of this city on a macro-scale, with a score of 0.166 per unit. Furthermore, investigations into the status of the six dimensions indicate that the dimension of the smart environment with a score of 0.26 per unit, has the highest score among other dimensions, while smart governance (government) and smart life have the lowest score respectively with 0.116 and 0.126 scores.
    Keywords: Smart city, information, communication technology, Python software
  • Ebrahim Hadian *, Behnam Izady Pages 113-122

    The main purpose of this paper is to estimate and analyze the role of housing facility interest rates on the relationship between housing facilities and the housing price index in Iran. To do so, we verify the variables affecting housing prices and then by using the threshold regression technique presented by Hansen (1996, 2000), the threshold interest rate for housing facilities has been determined. The results indicate that there is a non-linear and significant relationship between housing facilities and housing prices. Moreover, the threshold interest rate of housing facilities is estimated at 14.79%. That means, when the interest rate of the facility exceeds the estimated threshold rate, due to the increase in the cost of obtaining the facility, the demand for it has decreased.

    Keywords: Housing Price, Housing facility interest rate, Threshold regression method
  • Farnaz Dehghan Benadkuki, Zahra Nasrollahi * Pages 123-134
    Ensuring environmental sustainability is one of the Millennium Development Goals, which depends on controlling the consumption of fossil fuels and the pollution caused by them. However, the goods and services produced in an economy are directly and indirectly involved in the emission of pollutants, especially carbon dioxide. Since the first step in dealing with a problem is to recognize the current situation, to investigate the interrelationships of economic activities and carbon dioxide emissions in Yazd province, first using the Industry-Specific FLQ Method (SFLQ), the Yazd province Input-Output table was extracted for the 2016 and then using the amount of energy consumption and emission coefficients, the amount of direct and indirect emissions of carbon dioxide and the effect of total pollution for each economic sector was calculated. The results show that in 2016 in Yazd province, sections "manufacture of non-metallic mineral products", "manufacture of base metals", "manufacture of coke, products of oil refining and nuclear fuel" and "manufacture of chemical materials and products" with a share of 89.93 percent, had the highest emissions. Indirect pollution also accounts for a larger share of total emissions in the province. In general, the results indicate an increase in pollution caused by energy consumption due to the production of goods and services in Yazd province.
    Keywords: Input-Output, Energy Consumption, Air Pollution
  • Samane Salmasi, Rouhollah Sohrabi *, Amirhossaein Rahbar, Haydar Mohammadi Pages 135-148

    In recent decades, population growth and industrial development have led to an increase in the volume of municipal solid waste, environmental pollution, and lack of suitable land for landfills which are challenges of waste management and the issue of waste collection. Waste has economic value and is an integral part of human life. What matters is how it is treated. It is the world's future recycling industry because the resources are limited. Municipal waste collection is currently done in a non-systematic and traditional way. But due to the expansion of communication devices such as cell phones and the existence of the required infrastructure, we can use applications for better management and efficiency and greater impact on platforms. This research has been done for the feasibility of the business of separation and collection of recyclable waste with the help of technology in the city of Hamadan. This research has used the mixed method. Questionnaires and interviews have also been used to collect information. Besides, the content analysis method and spss, maxqda, comfar software have been used for data analysis. The population of this study was 192 people for the citizens of Hamedan and the sample was randomly selected with a simple error coefficient of 10%. Transportation experts have been used. The outcomes of this study indicate that the waste collection business has a great and expandable market, is technically feasible, and has acceptable profitability

    Keywords: Feasibility Study, Start-Up Business, Waste Collection, Source Separation, Digital Techology
  • Marzieh Googerdchian, Rahman Khoshakhlagh * Pages 149-164
    discrete choice models, is one of main components of study of people's choice behavior and it used in various fields such as people's demand for goods and services. In such models, the logit model family is used as a key tool for modeling them. This family started with the binary and multiple logit model and then expanded to the nested logit. The limitations of these models led the researchers' attention to more advanced models and formation of a mixed logit model at the highest level of flexibility. The purpose of this study is to estimate the demand for bus,taxi and personal car in Isfahan city at morning peak hours by using mixed logit model. In this way, first express the issue of travel demand and formation of mode choice model then multiple logit model is introduced as basic model in discrete choice, until introduction and modeling mixed logit model to be provided. Finally, travel demand for these mods was assessed using the mixed logit. The data needed to estimate travel demand was gathered by collecting questionnaire from traveler during the morning peak hours of days at autumn and winter in Isfahan city.
    The results of estimation of mod choice by mixed logit show that convenience and the head of household are factors influencing the choice of car, while the time and cost are the only factors influencing the choice of the bus for travel during the morning peak hours. Time, cost, convenient, income and head of household are factors that influencing taxi choice.
    Keywords: Travel Demand, Isfhan City Discrete Choice, Multinomial Logit, Mixed Logit