فهرست مطالب
نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و سوم شماره 11 (پیاپی 114، بهمن 1400)
- تاریخ انتشار: 1401/02/25
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 1-12زمینه و هدف
تعیین میزان پراکندگی فلزات سنگین در واحد های سنگی و بررسی آلودگی های ناشی از آن ها، از مباحث ضروری زیست محیطی است که آگاهی و شناخت آن ها، در مدیریت و کنترل آلاینده ها اهمیت فراونی داشته و از اهداف اصلی این پژوهش است.
روش بررسیجهت تعیین غلظت فلزات سنگین از تکنیک XRFوICP-mass بهره گرفته و با استفاده از نرم افزار های آماری و شاخص های آلودگی، به بررسی میزان آلایندگی این فلزات در تاریخ 20 اسفند ماه سال 96 بر روی رخساره های شیمیایی سازند گچساران در نواحی باختری استان کرمانشاه، پرداخته شد.
یافته هایافته ها حاکی از میزان بالای غلظت کادمیوم در رسوبات سازند گچساران با میانگین غلظت (3/3) ppm بود که بالاتر از (3/0)ppm غلظت آن در پوسته می باشد. هر سه شاخص مورد استفاده (شاخص زمین انباشتگی، فاکتور غنی شدگی، ضریب آلودگی و ضریب بار آلودگی) آلودگی کادمیوم در رسوبات مورد مطالعه را نشان دادند اما فلزات مولبیدن، آلومینیوم، کبالت و آهن، آلودگی را در رسوبات نشان ندادند. همچنین مقادیر دو شاخصCF و EF روند مشابهی را در مورد وضعیت عناصر آلاینده، در رسوبات نشان دادند.
بحث و نتیجه گیریوجود مقادیر قابل توجه عنصر کادمیوم درتوالی های سازند گچساران، می تواند تحت تاثیر فرایند انحلال سنگ ها و رسوبات توسط آب های سطحی و زیرزمینی، همچنین فعالیت های بیولوژیکی (کشاورزی و معدن کاری) بیشتر شده و اثرات نامطلوب زیست محیطی بر جای گذارد. لذا پیش بینی و انجام تمهیدات لازم در این خصوص، ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژگان: فلزات سنگین، ژئوشیمی، رخساره های شیمیایی، سازند گچساران -
صفحات 13-24زمینه و هدف
ارزیابی و تعیین آستانه برگشت پذیری بر اساس خصوصیات ترکیب و توزیع سرزمین، به برنامه ریزی و مدیریت بهینه سرزمین کمک می کند. از این رو این مطالعه با هدف ارایه یک نمونه از کاربرد روش کمی برآورد آستانه برگشت پذیری با رویکرد اکولوژی سیمای سرزمین برای اراضی پیرامون رود دره قشلاق به انجام رسیده است.
روش بررسیارزیابی و پایش بر اساس خصوصیات ترکیب و توزیع ساختار سرزمین و برای پنج معیار برگشت پذیری شامل قابلیت برگشت پذیری، سرعت برگشت پذیری، حداکثر برگشت پذیری، میزان برگشت پذیری و امکان برگشت پذیری انجام شده است. روش مشاهده و ثبت خصوصیات کمی سیمای سرزمین به کمک پنجره متحرک در محیط نرم افزاری Fragstat در طی دو بازه زمانی 2000 و 2018 می باشد.
نتایجنتایج این مطالعه نشان می دهد که مقدار آسیب پذیری پهنه های پیرامون رود دره قشلاق به ترتیب عبارت است از پهنه A، D، C و B با 33% ، 25%، 23 % و 20%. همچنین نتایج برگشت پذیری پهنه ها نیز نشان داد که پهنه های A و D در برابر تغییرات و نیرو های وارده قابلیت برگشت پذیری ندارند و میزان برگشت پذیری پهنه B از همه پهنه ها بیشتر است.
بحث و نتیجه گیریبررسی خصوصیات ترکیب و توزیع ساختار سرزمین، شناخت مناسبی از میزان آسیب پذیری کاربری اراضی ایجاد می کند و کاربرد روش کمی برآورد آستانه برگشت پذیری با رویکرد اکولوژی سیمای سرزمین برای ارزیابی و پایش سرزمین مناسب است.
کلیدواژگان: اکولوژی سیمای سرزمین، برگشت پذیری، Fragstat، رود دره قشلاق -
صفحات 25-36زمینه و هدف
با توجه به گسترش سریع جامعه شهری و افزایش مصرف انواع انرژی در کشورهای در حال توسعه، بررسی ارتباط میان شهرنشینی و مصرف انرژی ضروری است. هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه شهرنشینی و مصرف انرژیهای تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر در کشورهای منتخب در حال توسعه است.
روش بررسیدر این تحقیق با استفاده از روش گشتاورهای تعمیمیافته (GMM) و با استفاده از دو مدل به بررسی تاثیر نرخ شهرنشینی بر مصرف انرژیهای تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر پرداخته شده است. این مطالعه برای 44 کشور و برای دوره 2018-1996 انجام شده است . برآورد مدلها به کمک نرم افزار stata صورت گرفته است. مدل تحقیق حاضر برگرفته از مدل خطی سلیم است. همچنین این مطالعه در سال 1398 انجام شده است.
یافته هابر اساس نتایج این تحقیق هر 10 درصد افزایش در نرخ شهر نشینی موجب افزایش یک درصدی در مصرف انرژی های تجدیدپذیر در کشورهای در حال توسعه می شود. هر10 درصد افزایش در نرخ شهر نشینی موجب افزایش2/4 درصدی در مصرف انرژی های تجدیدناپذیر در این کشورها می شود. بنابراین در کشورهای در حال توسعه تاثیر نرخ شهرنشینی بر مصرف انرژیهای تجدیدناپذیر بیشتر از انرژیهای تجدیدپذیر است.
بحث و نتیجه گیریدلیل مصرف بیشتر انرژی تجدیدناپذیر در کشورهای در حال توسعه، وابستگی بیشتر وسایل گرمایشی و وسایل حمل و نقل عمومی و خصوصی این کشورها به انرژی های تجدید ناپذیر است که باید به تدریج تغییر یابد. این امر نیز نشانگر پایین بودن آگاهی و دانش جمعیت در مورد الگوهای مصرفی و همچنین پایین بودن سطح تکنولوژی در این دسته از کشورها است.
کلیدواژگان: شهر نشینی، مصرف، انرژیهای تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر، رهیافت گشتاورهای تعمیم یافته -
صفحات 37-50زمینه و هدف
فضای میانی هم زمان قسمتی از قلمرو عمومی و خصوصی می باشد که به وسیله این دو تعریف شده و از سویی آن ها را تعریف می کند. عرصه میانی در مجتمع های مسکونی دارای سلسله مراتبی از روابط اجتماعی، حریم خلوت و قلمروهای مختلف است. امروزه به دلیل از بین رفتن ساختار معماری مسکونی تاریخی، جایگاه عرصه میانی نیز دچار کمبودهایی شده است. تاثیر معیارهای کالبدی و رفتاری در فضاهای میانی مجتمع های مسکونی شهر تهران بر میزان دلبستگی ساکنان به مجتمع می باشد.
روش بررسیدر پژوهش موردنظر ابتدا؛ جمع آوری اطلاعات، با ثبت رویدادها و فنون کار میدانی در سه مجتمع مسکونی در شهر تهران مورد مطالعه قرار گرفته است و از آن جایی که برای ارزیابی وزن مولفه های موثر بر دلبستگی به صورت کیفی نمی توان به تنهایی از روش بالا بهره جست، در ادامه از طریق پرسش نامه و بررسی داده ها ازطریق نرم افزار آماری spss22 مورد تحلیل همبستگی قرار می گیرند و روابط معنادار بین متغیرهای دخیل در میزان دلبستگی استنباط می گردد.
یافته هابیانگر این مطلب می باشد که مولفه های معیار کالبدی نظیر پوشش فضای سبز، تناسبات، توزیع، سلسله مراتب و معیار عملکردی با مولفه های گوناگونی و انطباق پذیری رفتاری در فضاهای میانی مجتمع های مسکونی، به ترتیب بیشترین تاثیرگذاری را بر میزان حس دلبستگی ساکنان ایفا می کنند.
بحث و نتیجه گیریحاصل از تاثیر مولفه های کالبدی و عملکردی فضاهای میانی سبب این امر می شود، که حوزه های مختلف رفتاری در جهت برآورده ساختن طیف گسترده ای از نیازهای ساکنان، از جمله میل به تعامل اجتماعی، داشتن حریم و خلوت شخصی شکل گیرند و حس رضایتمندی در نتیجه میزان دلبستگی آنان به مجتمع محل سکونت ارتقا یابد.
کلیدواژگان: فضای میانی، دلبستگی به مکان، مجتمع مسکونی، ساکنان -
صفحات 51-68زمینه و هدف
یکی از مهمترین چالشها پیرامون توسعه های اخیر شهری، موضوع نماهای شهری است، که به علت عدم سنخیت و هماهنگی نماهای شهری با بستر و زمینه ی طبیعی شهرها بیش از پیش حایز اهمیت گردیده است. هدف اصلی پژوهش حاضر ارزیابی تاثیرات بصری نمای ساختمان ها بر منظر طبیعی است و عرصه پژوهش بلوار نماز واقع در ارتفاعات جنوبی کلانشهر مشهد می باشد.
روش بررسیروش شناسی پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و از حیث روش، توصیفی - تحلیلی است. ابتدا به منظور شناخت کیفیتهای بصری محدوده مطالعاتی از روش برداشت میدانی و ابزار عکسبرداری استفاده گردید سپس داده ها بااستفاده از نرم افزارهای گرافیکی تحلیل شد و در نهایت با استفاده از روش ارزیابی تاثیرات بصری VIA، به ارزیابی اثرات نماهای شهر بر منظر طبیعی محدوده اقدام گردید.
یافته هایافته ها نشان می دهد مولفه های رابطه در نمای شهری ساخت و سازهای اخیر تاثیرات مثبت و مستقیم و در برخی حوزه های نفوذ به علت عدم هماهنگی و عدم رعایت ریتم و تداوم بصری و سایر معیارهای مجاورتی تاثیرات مستقیم، منفی و میان مدت از خود به جای گذاشته است و درخصوص مولفه هایی از قبیل هماهنگی و وحدت در سبک معماری، نوع مصالح و پالت رنگی مورد استفاده در نماهای شهری، تاثیرات منفی بلند مدت برای آن پیش بینی می شود.
بحث و نتیجه گیرینتایج تحقیق حاضر حاکی از آن است که در سالهای اخیر مرتفع سازی در بلوار نماز از یکسو و عدم همخوانی الگوهای ساخت و سبک معماری با زمینه بافت شهری از سوی دیگر، اثرات منفی، مستقیم و بلند مدت بر منظر طبیعی داشته و منجر به انسداد دید و پیدایش اغتشاشات بصری و از بین رفتن منظر و ساختارهای اکلوژیک محدوده گردیده است.
کلیدواژگان: منظر، نمای شهری، ارزیابی تاثیرات بصری، بلوار نماز شهر مشهد -
صفحات 69-84زمینه و هدف
افزایش رشد جمعیت جهان و نیاز به تولید بیشتر از، محدودیت منابع آبی و استفاده بی رویه از آنها به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک و همچنین حجم عظیم فاضلاب های تولیدی در شهرها و لزوم دفع مناسب آن ها، ضرورت بهره گیری از فاضلاب را در بخش کشاورزی و تغذیه سفره های آب زیرزمینی افزایش داده است. کادمیم، سرب و نیکل از جمله آلایندهایی هستند که از منابع گوناگون به آب و خاک، گیاه و نهایتا به زنجیر ه غذایی انسان و حیوانات راه می یابند. این تحقیق به منظور تعیین میزان آلودگی خاک اراضی زراعی جنوب تهران به عوامل آلاینده و پهنه بندی منطقه با استفاده از روش های زمین آمار صورت گرفت.
روش بررسیدر این تحقیق در سال 1393 از حدود 2000 هکتار از اراضی زراعی در محدوده نهر فیروزآباد در جنوب تهران، تعداد 175 نمونه خاک با فواصل 300 متر انتخاب گردید. جهت پهنه بندی منطقه از دو روش کریجینگ و وزن دهی عکس فاصله (IDW) استفاده شد.
یافته هامیانگین غلظت فلزات سنگین اندازه گیری شده در منطقه مورد مطالعه به ترتیب کاهشی نیکل> سرب> کادمیوم به دست آمد. براساس استاندارهای پیشنهادی سازمان حفاظت محیط زیست ایران، 13 و 9 درصد نمونه های خاک به ترتیب آلوده به سرب و نیکل بود.
بحث و نتیجه گیریبا توجه به اهمیت تعیین تغییرات نقطه ای آلودگی، روش IDW به عنوان روش مناسب جهت پهنه بندی غلظت سرب و نیکل کل در منطقه مورد مطالعه پیشنهاد می شود. بر این مبنا حدود 161 و 14 هکتار از سطح اراضی زراعی به ترتیب دارای مقادیر سرب و نیکل بیش از حد مجاز بودند.
کلیدواژگان: آلاینده های خاک، فلزات سنگین، کریجینگ، وزن دهی عکس فاصله، فاضلاب شهری -
صفحات 85-98
یکی از مهمترین اسناد بین المللی لازم الاجرا برای واکنش در برابر تغییرات اقلیمی، موافقتنامه پاریس 2015 است. بیش از سه دهه است که دولت ها مذاکرات طولانی در خصوص تغییرات اقلیمی را آغاز نموده اند و همواره این موضوع در دستور کار دولت ها قرار داشته است. از مهمترین دلایل ناکامی برای تدوین و اجرای یک سند بین المللی لازم الاجرا، عدم تمایل بسیاری از دولت ها به پذیرش اهداف کاهش انتشار الزام آور بوده است. تجربه ناموفق پروتکل کیوتو 1997، نشان دهنده این رویکرد دولت ها به عدم پذیرش تعهدات الزام آور است. در این مقاله تلاش شده است تا ماهیت تعهدات دولت ها در توافقنامه پاریس 2015 درباره تغییرات اقلیمی مورد تحلیل حقوقی قرار گیرد. این تحقیق مبتنی بر روش تجزیه و تحلیل استقرایی حقوقی است. بر اساس این روش، موافقتنامه پاریس 2015 و برخی از اسناد قبل از آن در خصوص برخورد با تغییرات اقلیمی، مورد بررسی حقوقی قرار گرفته است. نهایتا این پژوهش، ضمن بررسی فرصتها و ظرفیتهای حقوقی توافقنامه پاریس 2015، به این نتیجه نایل شده است که علیرغم این که موافقتنامه پاریس به عنوان یک معاهده بین المللی گامی مهم و اساسی در جهت کاهش انتشار گازهای گلخانه ای ارزیابی می شود، ولی همچنان دارای برخی ناکارآمدی های حقوقی و اجرایی است.
کلیدواژگان: توافقنامه پاریس 2015، تغییرات اقلیمی، معاهدات محیطزیستی، حقوق بینالملل محیط زیست -
صفحات 99-114زمینه و هدف
سیستم اطلاعات حسابداری می تواند نقش مهمی در کمک به حفاظت از محیط زیست بر عهده گیرد. با وجود این علیرغم نقش مهم حسابداری زیست محیطی، تاکنون شاخص جامعی برای آن ارایه نشده است؛ از این رو هدف اصلی این پژوهش ارایه الگویی به منظور شناسایی و رتبه بندی شاخص های حسابداری زیست محیطی با استفاده از تکینک ORESTE و بر مبنای رویکرد گراندد تیوری است.
روش بررسیپژوهش حاضر از نوع کاربردی و اکتشافی است که با استفاده از روش تحقیق آمیخته در دو بخش کیفی و کمی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی، اعضای هییت علمی دانشگاه های استان تهران، کرمان و هرمزگان و در بخش کمی 194 نفر از مدیران، کارشناسان و افراد مطلع در حوزه حسابداری زیست محیطی است. قلمرو زمانی پژوهش حاضر طی سال 1398 است.
یافته هادر راستای دستیابی به اهداف پژوهش سیوالات مورد نظر جهت مصاحبه طراحی و در نهایت 6 عامل تعهد مدیریت ارشد، عدم قطعیت، استراتژی، مشروعیت اجتماعی، نظارت و کنترل محیطی و سیستم اطلاعات حسابداری و زیر مولفه های مربوط به هر عامل بر مبنای رویکرد گراندد تیوری به عنوان عوامل اصلی در حسابداری زیست محیطی شناسایی شده است. در ادامه شاخص های شناسایی شده در قالب یک پرسشنامه مقایسات زوجی قرار داده شده و با استفاده از تکنیک ORESTE رتبه بندی شده است. نتایج پژوهش نشان داد زیر شاخص های عامل تعهد مدیریت ارشد شامل عدالت سازمانی، مسیولیت اجتماعی شرکت و منشور اخلاقی به ترتیب دارای بالاترین رتبه بندی در میان شاخص هستند.
بحث و نتیجه گیریبا توجه به آنچه بیان شد در شرکت های تولیدی زمانی به حسابداری زیست محیطی توجه خواهد شد که عدالت سازمانی از سوی شرکت ها درک شده و از سوی دولت به آن توجه شود.
کلیدواژگان: حسابداری زیست محیطی، محیط زیست، تکینک ORESTE -
صفحات 115-133زمینه و هدف
رشد جمعیت و توسعه شهری برنامه ریزی نشده منجر به افزایش احتمال خطر سوانح در نواحی شهری گردیده است. دستیابی به شناخت و راه های مقابله با سوانح، به مرور توجه ساکنان و محققان را به مدیریت سوانح طبیعی جلب نموده است. تعدد و تنوع مقالات علمی منتشر شده در زمینه سوانح طبیعی، یکی از نشانه های قابل اتکا برای نمایش گرایش محققان به این موضوع است. هدف از این تحقیق، ، فراتحلیل مقالات منتشر شده در مجلات علمی پژوهشی و فارسی زبان می باشد.
روش بررسیبه منظور فراتحلیل رویکرد نظری مدیریت سوانح طبیعی در کشور، ابتدا 29 مجله شناسایی شد. سپس 454 مقاله از این مجلات جهت فراتحلیل انتخاب شدند که این مقالات از سال 1381 تا 1395 منتشر شده اند. در نهایت برای مطالعه مقالات و استخراج تحلیل ها، با استفاده از نظرات متخصصان و خبرگان شاخص های مطالعه مشتمل بر روش تحقیق، نمونه گیری و رویکرد و مدل برنامه ریزی مشخص گردید.
یافته هاپراکندگی مطالعات نشان داد که استان های تهران، خراسان رضوی و آذربایجان شرقی بیشتر مورد توجه محققان قرار گرفته اند. نتایج نشان داد رویکرد فیزیکی به عنوان رویکرد غالب در پژوهش های انجام شده می باشد که نقطه ضعف این تحقیقات است. عدم رعایت اصول روش علمی تحقیق مانند فقدان نمونه گیری و ابزار پایایی و روایی از ضعف های دیگر مطالعات صورت گرفته می باشد.
بحث و نتیجه گیریبا توجه به رویکرد غالب در مطالعات انجام شده، استفاده از رویکرد جامعه محور و نهادی در پژوهش های آینده توصیه می گردد. از طرفی سیاست مجلات علمی پژوهشی در جذب مقالات کاربردی، باعث تجمع این گونه از مقالات در این نشریات است. لذا پیشنهاد می شود با توجه به اهمیت موضوع شاخص سازی در زمینه مدیریت سوانح، مجلات علمی پژوهشی توجه ویژه ای به مقالات نظری در این زمینه داشته باشند تا امکان ارایه مقالات بیشتر در این مورد فراهم شود.
کلیدواژگان: رویکرد جامعه محور، رویکرد فیزیکی، رویکرد نهادی، فراتحلیل، مدیریت سوانح -
صفحات 135-149زمینه و هدف
وجود ریز گردها در آسمان ایران باعث رسوب گرد و غبار بر سطح پنل های فتوولتاییک می شود. همچنین در اثر فعالیت معادن شن و ماسه در صورت رعایت نشدن اصول زیست محیطی می تواند آسیب های جدی به طبیعت وارد آورده و آلودگی هوا، آب و خاک را به دنبال داشته باشد، به طوری که در برخی استان ها معادن شن منشا ایجاد گرد و غبار معرفی شده اند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر گرد و غبار، شن و دما بر راندمان پنل های فتوولتاییک می باشد.
روش بررسیبرای بررسی تاثیر گرد و غبار دو پنل مشابه به مدت یک روز در فضای باز قرار گرفتند. یکی از پنل ها مجهز به سیستم تمیز کننده میباشد اما پنل دیگر بدون تمیز کننده است. در اثر گذاری دما، هر دو پنل تمیز اما یکی مجهز به سیستم خنک کننده و پنل دیگر بدون سیستم خنک کننده تنظیم شده است. مقایسه بین اثر گذاری گرد و غبار و شن، از چهار پنل مشابه استفاده شده است، یک پنل در وضعیت تمیز قرار دارد اما پنل های دیگر هر کدام به گردو غبار و شن آغشته شده اند.
یافته هانتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است، در پی نشست گرد و غبار بر سطح پنل میانگین ولتاژها، جریان ها، توان ها بعد از 13 ساعت بترتیب کاهش 4% ، 21% ، 24% و افزایش 4% دما پنل آلوده نسبت به پنل تمیز گردید. پنل بدون سیستم خنک کننده میانگین ولتاژها ، جریان ها و توان ها در طول یک روز بترتیب کاهش 3% ، 25% ، 29% نسبت به پنل با سیستم خنک کننده داشته است. میزان ولتاژ و جریان مربوط به پنل های الوده به شن کاهش بیشتری نسبت به ولتاژ و جریان پنل های الوده به گرد و غبار داشته است.
بحث و نتیجه گیریبر اساس نتایج حاصل از این پژوهش نشست گرد و غبار بر سطح پنل و افزایش دمای پنل، موجب کاهش راندمان پنل فتوولتاییک می گردد. همچنین گردو غبار تاثیر بیشتر از شن و ماسه بر پنل فتوولتاییک دارد.
کلیدواژگان: انرژی خورشیدی، پنل فتوولتائیک، گرد و غبار، سیستم تمیز کننده
-
Pages 1-12Background and Objective
Distribution of heavy metals in rock units and their pollutants are necessary environmental issues which have high importance.
Material and MethodologyBecause of not performed environmental geochemical studies of heavy metals in Iran based on chemostratigraphic studies, for this purpose, this study on chemofacies of Gachsaran formation in Kermanshah with the aim of assessing environmental heavy metal pollution was carried out. For determine the concentrations of heavy metals, XRF and ICP mass techniques were used and the amount of metal contamination was investigated using statistical softwares and pollution indices.
FindingsThe results indicated high concentration of cadmium in sediments of Gachsaran Formation (3.3) ppm which is higher than (0.3) ppm in crust. All three used indices (Igeo, EF ANF CF) showed cadmium contamination in studied sediments but molybdenum, aluminum, cobalt and iron did not showpollution in sediments. Furthermore the values of CF and EF indices showed a similar trend about element contamination in sediments.
Discussion and ConclusionSignificant amounts of cadmium in the Gachsaran Formation can be further affected by the dissolution process of rocks and sediments by surface and groundwater, as well as by biological (agricultural and mining) activities and can has non optimal environmental impacts. Therefore, it is necessary to anticipate and make the necessary arrangements in this case. High levels of cadmium in the sequences of the Gachsaran Formation can effected by dissolution, as well as biological activities (agriculture and mining).
Keywords: Heavy Metals, Geochemical, Chemofacies, Gachsaran formation, Pollution -
Pages 13-24Background and Objective
Assessment of the resilience threshold based on the characteristics of landscape causes an appropriate management for vulnerability and identifying resilience areas. This study assessed the resilience threshold with the landscape ecology approach by using quantitative methods in the Gheshlagh river valley.
Material and MethodologyThe study area was classified into five homogeneous zones based on the characteristics of the composition and distribution of the landscape structure, and the vulnerability and resilience of the zones were determined. The vulnerability was calculated based on the status of the signs and their changes, and the resilience of the zones was determined based on 5 resilience criteria including ability of resilience, speed of resilience, maximum resilience, amount of resilience, and possibility of resilience. The method of recording the quantitative characteristics of the landscape was completed using moving windows in the fragstat environment during the two periods of 2000 and 2018.
FindingsThe results of the vulnerability assessment of the zones showed that the vulnerability of the zones were 33%, 25%, 23% and 20% for A, D, C and B, respectively. The results of the resilience of zones showed that the zones A and D are not resilience against the changes, and also the amount of resilience B is more than all zones, the speed of resilience C is also more than the other zones.
Discussion and ConclusionThe characteristics of the composition and distribution of the landscape structure have significant effects on the environment and the resilience threshold with the landscape ecology approach is a suitable tool for assessing and monitoring of urban land use.
Keywords: Landscape Ecology, resilience, Fragstat, Gheshlagh river valley -
Pages 25-36Background and Objective
Given the rapid expansion of urban society and increasing energy consumption in developing countries, it is necessary to examine the relationship between urbanization and energy consumption. The purpose of this study is to investigate the relationship between urbanization and the consumption of renewable and non-renewable energy in selected developing countries.
Material and MethodologyIn this research, the effect of urbanization rate on renewable and non-renewable energy consumption will be investigated using the Generalized Method of Moments (GMM) method and using two models. This study was conducted for 44 countries for the period 1996-2018. Estimation of the models has been done with Stata software. The research model was adopted from the linear Salim model.
FindingAccording to the results of this study, every 10% increase in urbanization rate leads to a 1% increase in renewable energy consumption in developing countries. While every 10 percent increase in urbanization rates will increase the consumption of non-renewable energy in these countries by 4.2 percent. Therefore, in developing countries, the impact of urbanization rates on non-renewable energy consumption is greater than renewable energy.
Discussion and ConclusionThe reason for more renewable energy consumption in developing countries is the greater dependence of heating and public and private transportation in developing countries on non-renewable energy, which must be changed gradually. This also indicates the low awareness and knowledge of the population about consumption patterns and also the low level of technology in these countries.
Keywords: Urbanization, consumption, Renewable, nonrenewable energies, Generalized Method of Moments (GMM) -
Pages 37-50Background and Objective
The middle space is at the same time a part of the public and private realm, which is defined by these two and defines them. The middle arena in residential complexes has a hierarchy of social relations, privacy and different territories. Nowadays, due to the destruction of the structure of historic residential architecture, the position of the middle arena has also suffered from deficiencies. The effect of physical and behavioral criteria in the middle spaces of residential complexes in Tehran on the degree of residents' attachment to the complex.
Material and MethodologyIn the research, first; Data collection has been studied by recording events and fieldwork techniques in three residential complexes in Tehran. Through questionnaire and data analysis, correlation is analyzed through SPSS22 statistical software and significant relationships are inferred between the variables involved in the degree of attachment.
Findingindicate that physical criterion components such as green space coverage, proportions, distribution, hierarchy and performance criteria with various components and behavioral adaptability in the middle spaces of residential complexes, respectively, have the greatest impact on residents' sense of attachment.
Discussion and ConclusionResults of the effect of the physical and functional components of the middle spaces cause those different areas of behavior are formed to meet a wide range of needs of residents, including the desire for social interaction, privacy and a sense of satisfaction as a result Develop their attachment to the residential complex.
Keywords: Middle Space, Attachment to Place, residential complex, residents -
Pages 51-68Background and Objective
One of the most important challenges regarding recent urban developments is the issue of urban facades, which has become more and more important due to the lack of harmony and coordination of urban facades with the natural context of cities. The main issue of the present study is the study and analyzing of the effects of urban views of recent constructions on the natural landscape and the visual effects of the urban landscape.
Material and MethodologyThe methodology of the present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. And the research area is Namaz Boulevard located in the southern heights of Mashhad metropolis. First, in order to identify the visual qualities of the study area, field sampling method and photography tools were used, Then, the data were analyzed using graphic software and finally, using the VIA visual impact assessment method, the effects of urban facades on the natural landscape of the area were evaluated.
FindingsFindings show that the components of the relationship in the urban landscape of recent constructions have positive and direct effects and in some areas of influence due to lack of coordination and non-observance of rhythm and visual continuity and other adjacent criteria, direct, negative and medium-term effects. It has been left and in terms of components such as harmony and unity in architectural style, the type of materials and color palette used in urban facades, long-term negative effects are predicted for it.
Discussion and ConclusionThe results of the present study indicate that in recent years, the elevation in Namaz Boulevard on the one hand and the inconsistency of construction patterns and architectural style with the urban context, have negative, direct and long-term effects on the natural landscape and lead to obstruction of vision and disturbances. Visual and loss of landscape and ecological structures are limited.
Keywords: landscape, Urban façade, Visual Impact Assessment, Namaz Boulevard of Mashhad -
Pages 69-84Background and Objective
Increasing world population and need to more production, limited water resources and the indiscriminate use of them specially in arid and semi-arid regions and also the huge amount of sullage produced in cities and the necessity for proper disposal of them, increased the urgency (necessity) of using wastes in order to farming & feeding the under- ground aquifers. Cadmium, lead and nickel are such pollutants which can enter to water, soil and plant and finally to human and animals’ food chain from different resources.
Material and MethodologyThis Study was performed to evaluate the amount of soil contamination in the south Tehran farms and mapping the studied area using geostatistical methods. From the 2000 hectares of the agricultural farms around Firooz Abad stream in Tehran south in 2014, 175 soil samples were selected with 300 meters intervals. Two methods of mapping including kriging and Inverse distance weighting (IDW) were used.
FindingBased on mean concentration, the metals in studied area were in following decreasing order: nickel> lead> cadmium. According to the standards proposed by the environmental protection Agency of Iran, 13 and 9 % of soil samples are contaminated to total lead and nickel, respectively.
Discussion and ConclusionDue to the importance of point spatial variation of soil pollutants, the IDW method was identified as the suitable method for mapping the concentration of total lead and nickel. The total lead and nickel concentration in about 161 and 14 hectares of the agricultural lands, respectively, were more than allowed limits.
Keywords: Middle Space, Attachment to Place, residential complex, residents -
Pages 85-98
One of the most important international instruments to deal with climate change is the Paris Agreement 2015. For over three decades, states have begun long-term talks and negotiations on climate change, which is always on the international agenda. One reason for not concluding an international instrument is that states are not willing to adopt binding commitments on mitigating Green House Gas emission. The failed experience of the Kyoto Protocol 1997 reflects this approach. The piece analyzes the nature of states obligations in the Paris agreement on climate change. This research is based on a legal inductive analysis method. According to this method, the Paris Agreement and some related legal instruments on climate change have been analyzed and assessed. This article while identifies various defining elements of legal character of the Paris Agreement, illustrates that even though the Paris Agreement is an “International Treaty within the meaning of the Vienna Convention on the Law of Treaties” which contains a mix of hard, soft and non-obligations is an important step forward to address climate change, but still has legal and normative inefficiencies.
Keywords: Paris agreement 2015, Climate Change, Environmental Treaties, International Environmental law -
Pages 99-114Background and Objective
The accounting information system can play a significant role in helping to protect the environment. However, despite the important role of environmental accounting, no comprehensive index has been provided so far. Therefore, the main purpose of this research is to present a model to identify and rank environmental accounting indicators using ORESTE technique and based on grounded theory approach.
Material and MethodologyThe present research is of applied and exploratory type. The present research has been conducted using a mixed research method in the two qualitative and quantitative parts. The statistical population of the research in the qualitative part is the faculty members of universities and in the quantitative part is 194 managers, experts and informed people in the field of environmental accounting.
FindingsIn order to achieve the research objectives, the desired questions for the interview have been designed and finally the 6 factors of senior management commitment, uncertainty, strategy, social legitimacy, environmental monitoring and control, and accounting information system, and sub-components related to each factor based on grounded theory approach have been identified as the main factors in environmental accounting. Then, the identified indicators are placed in the form of a paired comparisons questionnaire and have been ranked using the ORESTE technique. The research results showed that the sub-indicators of senior management commitment factor including organizational justice, corporate social responsibility and ethical charter have respectively the highest ranks among the indicators.
Discussion and ConclusionAccording to the stated results, environmental accounting will be considered in manufacturing companies when organizational justice is perceived by companies and regarded by the government.
Keywords: Environmental accounting, Environment, ORESTE Technique -
Pages 115-133Background and objective
Population growth and unplanned urban development has led to increase the risk of disaster in urban areas. Achievement to knowledge and ways to deal with disasters, have attracted attention of residents and researchers to natural disaster management. The number and variety of published scientific papers in the field of natural disasters is one of the reliable proofs for showing the trend of researchers to this field. The objective of this research is meta-analyzing the published papers in Persian scientific journals.
Material and MethodogyFor meta-analyzing of theoretical approach of Natural Disaster Management in Iran, initially 29 journals are selected. Then 454 papers are selected among these journals. These papers have been published from 2002 to 2016. Finally, for analyzing the papers, the analyzing criteria such as research methodology, sampling method and planning model and approach are determined using the expert’s opinion.
FindingsThe map of studies distribution showed that Tehran, Khorasan-e-Razavi, and Azerbaijan-e-sharghi provinces have been considered in a lot of papers. Results showed that physical approach is the dominant approach in the studies which is a weakness in papers. Also disregarding the scientific principle of research methodology such as absence of sampling, reliability, and validity is the other weakness of studies.
Discussion and ConclusionConsidering the dominant approach in the previous studies, studying and using the community-based and organizational approaches in the future researches is proposed. The policies of scientific journals in publishing applied papers is led to aggregation of these papers in the journals. So it is proposed due to importance of theoretical and fundamental studies and identifying indicators in the field of disaster management, scientific journals would have special attention to theoretical papers in this context and providing the condition to presentation of more theoretical and fundamental papers in this subject.
Keywords: community-based approach, Disaster Management, meta-analysis, Organizational Approach, Physical Approaach -
Experimental study of the effect of temperature and removal of dust and sand on photovoltaic modulesPages 135-149Background and Objective
The presence of dust in the sky of Iran causes dust deposition on the surface of photovoltaic panels and greatly affects the efficiency of them. The purpose of this study is to investigate the effect of dust, sand and temperature on the efficiency of photovoltaic panels.
Material and MethodologyTwo similar panels were placed outdoors for 1 days to investigate the impact of dust. One of the panels is equipped with a cleaning system, but the other panel is without a cleaner. In the temperature setting, the control panel was equipped with a cooling system but the experimental panel was set without a cooling system. For investigation the effect of dust and sand, four similar panels were used, the control panel was in the clean condition, but the experimental panels were covered with dust and sand.
FindingsThe results of this study indicate that dust deposition on the panel surface after 13 hour caused a decrease of 4% in voltage, 21% in current, 24% in power and an increase of 4% in the temperature of the contaminated panel compared to the clean panel. The panel with the higher temperature has a reduction of 3% in voltage, 25% in current and 29% in power in comparison with the lower temperature panel. In addition, the voltage and current of the sandblasted panel decreased more than the voltage and current of the panel contaminated with dust.
Discussion and ConclusionAccording to the results of this study, dust deposition on the panel surface and increasing the panel temperature decrease the photovoltaic panel efficiency. Dust also has more impact on the photovoltaic panel than sand.
Keywords: Solar Energy, Photovoltaic Panel, dust, Cleaning System