فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات جامعه شناختی شهری
پیاپی 41 (زمستان 1400)
- تاریخ انتشار: 1401/04/29
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 1-30
پژوهش حاضر به بررسی عوامل اجتماعی موثر بر جهتگیری ارزشی مرتبط با کسب وکار در بین بازاریان شهر اصفهان پرداخته است. بر مبنای چارچوب نظری و پژوهشهای تجربی انجام شده در این زمینه، 5 عامل اجتماعی به عنوان متغیرهای اصلی انتخاب شده و تاثیر آنها بر جهتگیری ارزشی مرتبط با کسبوکار مورد بررسی قرار گرفتهاند. این عوامل عبارتند از: تعهد حرفهای، تعلق نسلی، فرهنگ کاری، مصرف رسانهای و پایگاه اقتصادی، اجتماعی. روش تحقیق پژوهش حاضر از نوع «پیمایشی» بوده و جامعه آماری پژوهش حاضر،کلیه افرادی است که در سطح شهر اصفهان مشغول به فعالیت اقتصادی میباشند. حجم نمونه، 524 نفر از بازاریان شهر اصفهان بوده که با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای انتخاب شدهاند. یافتههای پژوهش نشان داد که متغیرهای مستقل مورد بررسی در این پژوهش، در مجموع 32 درصد از واریانس متغیر ارزشهای کسبوکار را تبیین می کنند. با توجه به مقادیر مربوط به حجم اثر، شاخص ضریب تعیین این مقدار، بزرگ برآورد میشود. به عبارت دیگر متغیرهای مستقل پژوهش در حد بالایی توان تبیین واریانس متغیر جهتگیری ارزشی مرتبط با کسب وکار را دارند. نتایج مربوط به متغیرهای مستقل به صورت جداگانه بیانگر این است که تنها اثر متغیر تعهد حرفهای بر جهتگیری ارزشی مرتبط با کسبوکار معنادار است و اثر متغیرهای دیگر معنادار نیست.
کلیدواژگان: جهت گیری، ارزشی، تعلق نسلی، فرهنگ کاری، مصرف رسانه ای، تعهد حرفه ای -
صفحات 31-67
فاصله نسلی، یکی از مسایل مهم جوامع معاصر و به عنوان یک آسیب مورد توجه بسیاری از اندیشمندان و محققان قرار گرفته است. در همین راستا هدف پژوهش حاضر، بررسی جامعهشناختی علل فاصله بیننسلی و تعارض گفتمان دانشآموزان با نظام ارزشی جامعه شهری است. روش تحقیق از نوع کمی است و تکنیک جمعآوری دادهها، پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش دانشآموزان و والدین تهرانیاند که 985 نفر از آنان به کمک فرمول حجم نمونه و به روش نمونهگیری خوشهای در مناطق مختلف تهران انتخاب شدهاند. دادهها با پرسشنامه محققساخته گردآوری و با آمارهای استنباطی و مدلسازی معادله ساختاری تحلیل شدند. یافتهها نشان داده که متغیرهای مستقل جنسیت، گروه همسالان، ارزشهای اخلاقی خانواده، فضای آموزشی، رسانههای جمعی ملی، پایگاه اقتصادی-اجتماعی و مظاهر جهانی شدن، اثر معناداری بر میزان فاصله بیننسلی و تعارض گفتمان دانشآموزان با نظام ارزشی جامعه داشتهاند که در این بین رسانههای جمعی ملی با ضریب (50/0) بیشترین تاثیر و پایگاه اقتصادی-اجتماعی با ضریب (10/0) کمترین تاثیر را داشتهاند. همچنین متغیر پایبندی به ارزشها با ضریب (69/0-) اثر معکوس و معناداری بر میزان فاصله بیننسلی و تعارض گفتمان دانشآموزان با نظام ارزشی جامعه داشته است. در رابطه با سنجش اثرات کل نیز همه متغیرهای مستقل؛ جنسیت، گروه همسالان، ارزشهای اخلاقی خانواده، فضای آموزشی، رسانههای جمعی ملی، پایگاه اقتصادی-اجتماعی و مظاهر جهانی شدن، همگی با هم توانستهاند 53/0 از تغییرات فاصله نسلی را تبیین کنند.
کلیدواژگان: فاصله نسلی، تعارض گفتمانی، تجربه جهانی شدن، فضای آموزشی و ارزش های دینی -
صفحات 68-98
خشونت شهری، پدیده ای اجتماعی است که در ساحت شهر اتفاق می افتد و امنیت آسایش شهروندان، کارکرد نهادها و سازمانها را تحت تاثیر قرار می دهد. این پژوهش با هدف مطالعهپدیدهخشونت شهری در شهر اردبیل با روش پدیدارشناسی توصیفی انجام شده است. 11نفر از شهروندانی که خشونت شهری را تجربه کرده بودند با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و جمعآوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق تا رسیدن داده ها به اشباع ادامه یافت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام شد. یافته ها نشان داد که پدیده خشونت شهری با چهار مقوله اصلی از دیدگاه مشارکت کنندگان تعریف می شودکه عبارتند از: 1- خشونت فیزیکی 2- خشونت کلامی 3- خشونت مالی 4- خشونت روانی. عوامل، شرایط و علل سوقدهنده به پدیده خشونت شهری بر اساس تجربه مشارکت کنندگان عبارتند از: 1- عوامل مداخلهای (فردگرایی خودخواهانه- عامل روانی)، 2- شرایط زمینه ای (شرایط فضای شهری- شرایط خانوادگی)، 3- علل پیدایش (کنترل اجتماعی، علل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی).
کلیدواژگان: خشونت شهری، پدیدارشناسی، شهر اردبیل، شهرنشینی -
صفحات 99-133
خدماترسانی مردممحور و تامین علایق و منافع همه گروههای اجتماعی از الزامات توسعه پایدار شهری است و زمانی اتفاق میافتد که متولیان بتوانند با خدمات با کیفیت رضایتمندی ساکنان آن شهر را جلب کنند. هدف پژوهش حاضر گونهشناسی عوامل رضایتمندی مردم قیامدشت از خدمات شهرداری منطقه 15 تهران است که با روش پیمایش و ابزار پرسشنامه انجام گرفت.جامعه آماری را شهروندان بالای 18 سال تشکیل دادندکه حداقل 4 سال سابقه سکونت در این شهر را داشته اند و حجم نمونه 406 نفر بود که با روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند. بر اساس نتایج؛ شهروندان در حد زیاد دیندار بوده و از هویت ملی برخوردار بودند. اعتماد و مشارکت اجتماعی اغلب شهروندان قیامدشت درحد متوسط به دست آمد.رضایتمندی از عملکرد شهرداری در حوزه خدمات شهری، فضای سبز، شهرسازی و معماری، اجتماعی و فرهنگی، روابط عمومی، کارکنان اداری، حوزه فنی و عمرانی که با 65 پرسش مورد سنجش قرار گرفت، در مجموع پایین تر از متوسط به دست آمد. نمره کل رضایتمندی از عملکرد شهرداری در این حوزهها از 20 ،عدد 8 را به دست آورد.دینداری تنها عاملی بود که تاثیر بالایی(با بتای 26/0) بر رضایتمندی از خدمات شهرداری منطقه 15 در محدوده شهر قیامدشت داشت و همچنین این عامل بیشترین نقش را در جداسازی گونه هااز هم داشته و بر عکس متغیر اعتماد اجتماعی کمترین نقش را در تحلیل گونهها از یکدیگر داشته است. با توجه به فرایند مقایسه اجتماعی عملکرد شهرداری، توجه مستمر به کیفیت خدمات، مهمترین عاملی است که میتواند رضایتمندی شهروندان را تداوم بخشد.
کلیدواژگان: رضایتمندی، شهرداری تهران، خدمات شهری، قیامدشت، گونه شناسی -
صفحات 134-162
در عصر شهری، ارتقاء مراقبت و احترام اجتماعی برای حمایت از آسیب پذیرترین افراد جامعه از اهمیت بهسزایی برخوردار است. هدف مقاله حاضر، بررسی وضعیت تعامل اجتماعی شهروندان با غریبه های شهری و عوامل موثر بر آن در شهر سنندج است. روش این تحقیق پیمایش و از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها در آن استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل افراد 15 سال به بالای ساکن شهر سنندج بود که حجم نمونه نیز بر اساس فرمول کوکران 350 نفر است که 360 نفر انتخاب و در نظر گرفته شدند. نمونه های مورد پژوهش از طریق خوشه بندی محلات شهر سنندج و انتخاب نمونه به شیوه تصادفی سیستماتیک از سه خوشه محل انتخاب گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، ضرایب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شده است. یافته ها نشان داد که بین فعالیت انتخابی در فضاهای شهری و تعامل با غریبه ها رابطه معناداری مشاهده می شود. نتایج تحقیق نشان داد که بین میزان تعامل با غریبه های شهری در افراد مجرد و متاهل تفاوت وجود دارد. همچنین بین متغیرهای فعالیت انتخابی در فضاهای شهری، احساس احترام و اعتماد عمومی و تعامل با غریبه ها رابطه معناداری هست.
کلیدواژگان: زندگی عمومی، تعامل با غریبه ها، احترام و اعتماد عمومی، فعالیت اختیاری -
صفحات 163-195
این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر امیدواری در زندگی بر مهارتهای زندگی زنان شهری صورت پذیرفته است. این پژوهش بر اساس معیار هدف در گروه پژوهشهای کاربردی، بر اساس معیار زمان گردآوری دادهها در گروه پژوهشهای پیمایشی، بر اساس معیار ماهیت دادهها و مبنای پژوهش یک پژوهش کمی است. اصلیترین ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش 2 پرسشنامه (پرسشنامه امیدواری در زندگی و پرسشنامه مهارتهای زندگی زنان) و طیف مورد استفاده در پرسشنامه این پژوهش یک طیف لیکرت 5 درجهای است. پایایی ابزار پژوهش نیز بر اساس آزمون آلفای کرونباخ برای پرسشنامه امیدواری در زندگی 76/0 و برای مهارتهای زندگی 75/0 به تایید رسیده است. جامعه آماری این پژوهش شامل زنان سرپرست خانواده شهر اصفهان است و حجم نمونه در این پژوهش با استفاده از نرمافزار SPSS SAMPLE POWER برابر با 270 نفر و شیوه نمونهگیری در این پژوهش نمونهگیری سهمیهای و ابزار تجزیه و تحلیل اطلاعات پرسشنامهای این پژوهش نرمافزار آماری SPSS & AMOS است. برای تعیین وجود یا عدم وجود تاثیر بین متغیرها و برآورد و تعمیم نتایج بهدستآمده از حجم نمونه به جامعه آماری از مدل رگرسیونی با متغیر پنهان برای بررسی فرضیههای پژوهش استفاده گردیده است. با توجه به یافتههای این پژوهش، امیدواری در زندگی و مولفههای آن (عزت نفس، اشتیاق زندگی، خوداتکایی، رضایت از زندگی، مسیولیتپذیری، خوشبینی) بر مهارتهای زندگی زنان سرپرست خانواده شهر اصفهان تاثیر معناداری داشته است.
کلیدواژگان: امیدواری در زندگی، مهارت های زندگی، زنان، شهر -
صفحات 196-220
آموزش شهروندی با هدف بالا بردن تواناییها و مهارتهای شهروندان صورت میگیرد. در این پژوهش به عوامل اجتماعی مرتبط با آموزش شهروندی دبیران آموزش و پرورش ناحیه سه تبریز در سال 1399پرداخته شده است. جامعه آماری، دبیران زن و مرد شاغل در آموزش و پرورش ناحیه سه تبریز، نمونه آماری 286 نفر از دبیران زن و مرد ناحیه سه آموزش پرورش تبریز و ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه بود. یافتهها نشان داد میزان آموزش شهروندی دبیران زن و مرد تفاوت معناداری با هم ندارد (937/0Sig:). اما بین آموزش شهروندی و اعتماد اجتماعی و دینداری رابطه معناداری وجود داشت (037/0Sig:). آموزش شهروندی بر اساس رشته تحصیلی، پایگاه اجتماعی و اقتصادی تفاوت معناداری داشت (001/0 Sig:). دبیران دارای پایگاه اجتماعی و اقتصادی بالا، نسبت به دبیران دارای پایگاه اجتماعی و اقتصادنند متوسط و پایین، نمره بیشتری در آموزش شهروندی کسب کرده بودند. در بین رشتههای تحصیلی، دبیران رشته روانشناسی دارای بیشترین نمره آموزش شهروندی و دبیران رشته معارف اسلامی دارای کمترین نمره بودند.(000/0 Sig:). اطلاع از دیدگاه دبیران نسبت به آموزش شهروندی، در برنامهریزی آموزش بسیار موثر است.
کلیدواژگان: آموزش شهروندی، اعتماد اجتماعی، دینداری، پایگاه اجتماعی اقتصادی