فهرست مطالب

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 37 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیرا کهن خاکی*، فاطمه رحیمی، بهزاد غفاری صفحات 7-34

    تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین تنها یک شعار روز نیست بلکه الزامی اساسی است که نیازمند اقداماتی عملیاتی و راهبردی است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین مبتنی بر مهارت های فنی-حرفه ای انجام شد. مطالعه حاضر از منظر هدف یک پژوهش کاربردی-توسعه ای است که با طرح تحقیق آمیخته اکتشافی صورت گرفت. جامعه آماری بخش کیفی شامل 15 نفر از مدیران ستادی و استانی سازمان آموزش فنی و حرفه ای است. در بخش کمی نیز از دیدگاه 391 نفر از کارآموزان سازمان آموزش فنی و حرفه ای استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسشنامه طیف لیکرت می باشد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کیفی مضمون با نرم افزار MAXQDA، مدلسازی ساختاری-تفسیری با نرم افزار MICMAC و روش حداقل مربعات جزیی با نرم افزار SMART PLS استفاده گردید. نتایج نشان داد توانمندسازی مربیان فنی-حرفه ای و بازنگری محتوای آموزش فنی-حرفه ای قدرت نفوذ بالایی داشته و از طریق آموزش کارآفرینانه بر دانش فنی و دانش علمی تولید تاثیر می گذارند. دانش فنی و دانش علمی تولید نیز به صورت معناداری موجب تولید دانش بنیان می شوند. در نهایت نیز از طریق تولید دانش بنیان می توان به اهداف کلان اشتغال آفرینی دست پیدا کرد.

    کلیدواژگان: تولید دانش بنیان، اشتغال آفرینی، سازمان آموزش فنی و حرفه ای، پژوهش آمیخته
  • حمیدرضا مشهدی*، انیس رحمانی صفحات 35-68

    هدف از پژوهش حاضر بررسی الزامات اجرای طرح آموزش و یادگیری آنلاین در مراکز آموزش فنی و حرفه ای استان قزوین ضمن تبیین یکی از عناصر برنامه درسی(هدف) در آن بود. این پژوهش از نوع کار بردی و با روش توصیفی-پیمایشی انجام گرفت و به دلیل استفاده از روش ها و ابزارهای کیفی و کمی، در زمره پژوهش های ترکیبی قرار می گیرد. بر این اساس، پژوهش در دو بخش و روش جداگانه انجام گرفت. در بخش کیفی 20 نفر از اساتید و مربیان صاحب نظر به شیوه ی هدفمند انتخاب و به منظور تعیین وضعیت مطلوب عناصر برنامه درسی برای اجرای طرح آموزش آنلاین و پیشنهاد برنامه درسی مطلوب، با ایشان مصاحبه به عمل آمد. در بخش کمی پژوهش جامعه آماری شامل دو گروه می باشد. گروه اول شامل مدرسین و مربیان و گروه دوم شامل کارآموزان مراکز فنی و حرفه ای استان می باشند. این افراد به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسشنامه بین آنان توزیع شد. از دیدگاه پاسخگویان، برنامه درسی در وضعیت مطلوب باید دارای ویژگی هایی باشد که این ویژگی ها در مورد عنصر هدف در شش مقوله، ارایه گردیده است. نتایج بخش کمی نیز نشان داد که بین دیدگاه مدرسین و کارآموزان در مورد تطابق عناصر برنامه درسی در وضعیت موجود با وضعیت مطلوب تفاوت وجود دارد.

    کلیدواژگان: آموزش آنلاین، عنصر هدف در برنامه درسی، مراکز فنی و حرفه ای
  • ابوالفضل تیرانداز*، علی فرهادی محلی، علیرضا معطوفی، مجتبی طبری صفحات 69-94

    هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های ارتقای ظرفیت خط مشی گذاری آموزش های مهارتی کشور و عوامل موثر بر آن  می باشد. محقق با پیشفرض فلسفی (پارادایم) برساختی (تفسیری) و انتخاب استراتژی داده بنیاد (گراندد) با استفاده از نظرگاه استقرایی اقدام به حل مسئله نموده است. نمونه های پژوهش در قسمت خبرگان از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری مقولات اکتشافی با بهره گیری از تحلیل محتوای پنهان(یا تحلیل تم) در قالب مصاحبه های عمیق پیاده سازی شده به صورت متن، با تعداد 15 نفر صورت پذیرفت.کد گذاری اولیه، مقوله بندی و کد گذاری محوری ، باعث هدایت محقق به سوی اکتشاف 2 مفهوم عوامل موثر و مولفه های ارتقای ظرفیت خط مشی گذاری گردید.عوامل موثر شامل 9 مولفه قانونی ، اقتصادی، فرهنگی ، عملکرد، اعتماد عمومی، سیاست های دولت، استراتژی سازمانی، همکاری های بین المللی و ظرفیت های مدیریتی بودند.مولفه های ارتقا نیز شامل 7 مورد تجزیه و تحلیل و تدوین خط مشی ، اجرای خط مشی گذاری، ارزیابی خط مشی استراتژیک، قابلیت های خط مشی گذاری، زیرساخت های خط مشی گذاری، قابلیت های مشارکت جویانه و انتخاب معتبر بودند. نهایتا استفاده از ابزارهای کد گذاری هم پوشان توسط نرم افزار، درگیری طولانی مدت با ادبیات کمی و کیفی حوزه مورد مطالعه و در نهایت مشورت با خبرگان در قالب یک جلسه کانونی انتخابی  محقق را برای تولید نظریه در قالب ارایه فرضیه ارتباط عوامل یاد شده با مولفه های ارتقای ظرفیت و هم چنین ارتباط اعتماد عمومی با انتخاب معتبر رهنمون نمودند.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، آموزش های مهارتی، ظرفیت خط مشی گذاری، فنی و حرفه ای
  • علی فرهادی محلی* صفحات 95-122

    کسب و کار های خانوادگی نقش مهمی در رشد و بقای اقتصادی کشورها ایفا می کنند.لذا توسعه پایدار این کسب و کارها از شاخص های مهم ساختار اقتصادی می باشد.این مقاله با هدف بررسی تاثیر اقدامات مدیریت منابع انسانی بر کیفیت سرمایه انسانی با نقش تعدیلی مراحل تغییر نسل در توسعه  پایدار کسب و کار های خانوادگی تولید محور تدوین شد. هدف این پژوهش کاربردی و روش گردآوری توصیفی -پیمایشی و مقطعی بوده است. ادبیات تحقیق،با روش مطالعات کتابخانه ای و داده ها با روش میدانی و ابزار پرسشنامه گرداوری شد. روایی پرسشنامه صوری و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید. جامعه آماری 150 نفر از از اعضاء هییت مدیره و مدیران اجرایی شرکت های خانوادگی فعال در استان گلستان بوده که با استفاده از فرمول کوکران،108 نفر به عنوان نمونه به صورت تصادفی ساده انتخاب شد. تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق از مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار پی ال اس استفاده شد.نتایج نشان داد، بین اقدامات افزایش مهارت و انگیزه کارکنان دارای روابط خویشاوندی و کیفیت سرمایه انسانی و همچنین میان اقدامات افزایش مهارت و انگیزه کارکنان فاقد روابط خویشاوندی و کیفیت سرمایه انسانی رابطه مثبت و معنی داری نیز وجود داشت. در رابطه بین افزایش مهارت و انگیزه کارکنان دارای روابط خویشاوندی با کیفیت سرمایه انسانی، مراحل تغییرنسل نقش تعدیلگر داشته است. اما در رابطه بین افزایش مهارت و انگیزه کارکنان فاقد روابط خویشاوندی با کیفیت سرمایه انسانی نقش تعدیلی نداشت.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، کسب و کار های خانوادگی، اقدامات مدیریت منابع انسانی، کیفیت سرمایه انسانی، تغییر نسل
  • فرشته بادی، غلامرضا خوش فر*، علیرضا اسماعیلی، صدیقه امینیان صفحات 123-150

    آموزش مهارتی همیشه کارکرد مناسبی داشته، لذا گامی بسوی صنایع جدید و زندگی مدرن است. هدف تحقیق شناخت نقش آموزشهای فنی و حرفه ای همراه با مولفه های سرمایه اقتصادی بر گرایش نسبت به مدرنیته می باشد. روش تحقیق پیمایشی بود، داده ها به روش میدانی جمع آوری شد، جامعه آماری شامل کارآموزان فنی و حرفه ای شهر گرگان که تعداد آنها401 نفر بود و نمونه آماری شامل کلیه اعضای جامعه آماری می شود، ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود که اعتبار و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین میزان و نوع آموزشهای مهارتی و نیز مولفه های سرمایه اقتصادی با گرایش نسبت به مدرنیته در بین کارآموزان فنی و حرفه ای شهر گرگان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، همچنین متغیر درآمد مهمترین عامل در تعیین سرمایه اقتصادی و رابطه گرایی مهمترین عامل در تعیین مدرنیته است. متغیرهای سطح محل سکونت، درآمد و دارایی بر گرایش به مدرنیته تاثیر معناداری دارند، و در این میان متغیر دارایی و سپس درآمد تاثیر بیشتری بر گرایش به مدرنیته دارند. همچنین بین متغیرهای جنسیت (مردان)، سطح تحصیلات، قومیت و شغل با گرایش به مدرنیته تفاوت معنا داری وجود دارد. همچنین بین ارزیابی کارآموزان در باره ضرورت آموزش های فنی و حرفه ای با گرایش نسبت به مدرنیته رابطه معنی داری وجود دارد. سرانجام نتایج حاکی از آنست که گذراندن دوره های آموزشی مهارتی علاوه بر ارتقاء مهارت و دانش تخصصی کارآموزان، موجب ایجاد بصیرت و نگرش مثبت به زندگی در راستای تحقق شاخصهای مدرنیته در میان آنان می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش مهارتی، سرمایه، اقتصادی، مدرنیته، کارآموزان، شهر گرگان
  • عاطفه مینوئی قاضیانی*، علی جمال امیدی، مریم فریور صفحات 151-172

    توجه به تنوع راهبرد های یاد دهی - یادگیری و بکارگیری کار آمد ترین ابزار است .تولید محتوای الکترونیکی بنا به یافته های جدید علمی فرایند یاد دهی- یادگیری اثربخش است که برای افزایش کارایی آموزش ،به کار گرفته می شود با توجه به توسعه روز افزون استفاده از تکنولوژی آموزش ، دراین پژوهش بنا به تحقیقات بعمل آمده مزیت ها و محدودیت های استفاده از آموزش از طریق  محتوای الکترونیکی مورد مطالعه قرار گرفت، در عصر حاضر فناوری می تواند به یاری آموزش شتافته و به روند تکراری پرسش و پاسخ خاتمه داده و شیوه کیفیت عمیق یادگیری و آموزش پایدار را بهبود ببخشد. این پژوهش بر اساس مطالعه میدانی با هدف بررسی عوامل موثر در توسعه بازار محتوای الکترونیکی در سطح مرکز آموزش مهارت های پیشرفته رشت انجام شده است. به این منظور پرسش نامه ای که ویژگی های اصلی آموزش مجازی و عوامل مهم در تولید محتوا را مورد توجه قرار داده است تهیه گردید. با انتخاب کارگاه های فعال مرکرزآموزش مهارت های پیشرفته رشت در جلسات حضوری یا الکترونیکی آن ها را تکمیل کرده و اطلاعات مورد نظر جمع آوری شد. سپس با میانگین گیری از پاسخ های داده شده چالش ها و کاستی های موجود شناسایی شد و راهکارهایی برای برطرف نمودن آن ها پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: محتوای الکترونیکی، تدریس سنتی، مهارت، تکنولوژی آموزشی
|
  • Samira Kohankhaki*, Fatemeh Rahimi, Behzad Ghaffari Pages 7-34

    The production of knowledge-based and job-creating is not just a slogan of the day, but a basic requirement that requires operational and strategic measures. In this regard, the present study was conducted with the aim of providing a model of knowledge-based and employment-generating production based on technical-professional skills. The present study is an applied-developmental research that was conducted with a mixed exploratory research design. The statistical population of the quality department includes 15 staff and provincial managers of the Technical and Vocational Education Organization. In the quantitative part, the views of 391 trainees of the Technical and Vocational Education Organization were used. The data collection tool in the qualitative part is a semi-structured interview and in the quantitative part is a Likert scale questionnaire. For data analysis, content qualitative analysis method with MAXQDA software, structural-interpretive modeling with MICMAC software and partial least squares method with SMART PLS software were used. The results showed that empowerment of technical-vocational trainers and reviewing the content of technical-vocational training have a high influence and affect technical knowledge and scientific production knowledge through entrepreneurial training. Technical knowledge and scientific knowledge of production also significantly produce knowledge-based production. Finally, through the production of knowledge-based, the macro goals of job creation can be achieved

    Keywords: : knowledge-based production, job creation, technical, vocational education organization, mixed research
  • Hamidreza Mashhadi*, Anis Rahmani Pages 35-68

    The purpose of this study was to investigate the requirements for implementing an online education and learning plan in technical and vocational education centers in Qazvin province while explaining one of the elements of the curriculum (purpose). This research was applied and descriptive-survey method and due to the use of qualitative and quantitative methods and tools, is among the combined research. Accordingly, the research was conducted in two separate sections and methods. In the qualitative section, 20 knowledgeable professors and instructors were purposefully selected and interviewed in order to determine the optimal status of the curriculum elements for the implementation of the online education plan and to propose the optimal curriculum. In the quantitative part of the research, the statistical population consists of two groups. The first group includes teachers and trainers and the second group includes interns of technical and professional centers of the province. These individuals were selected by simple random sampling method and a questionnaire was distributed among them. From the respondents' point of view, the curriculum in the desired condition should have features that are presented about the target element in six categories. The results of the quantitative section also showed that there is a difference between the views of teachers and trainees on the compatibility of curriculum elements in the current situation with the desired situation.

    Keywords: Online education, the target element in the curriculum, technical, vocational centers
  • Abolfazl Tirandaz*, Ali Farhadi Mahalli, Ali Reza Ma'toufi, Mojtaba Tabari Pages 69-94

    The purpose of this study is to identify the components of the policy capacity improvement for our country's skills training and the factors affecting it. The researcher has tried to solve the problem by using a constructive paradigm (interpretative) with choosing the GT strategy utilizing an inductive point of view. Interviews for research samples (15 Experts), who were chosen by targeted non-random sampling continued to Theoretical Saturation of exploratory categories using hidden content analysis (or theme analysis) in the form of in-depth interviews that were implemented in text format. Initial coding, categorization, and axial coding led the researcher to explore the two concepts of Effective factors and Improvement components of policy capacity structure. Effective factors included nine components: Legal, Economic, Cultural, Performance, Public Trust, Government Policies, Organizational Strategy, International Cooperation, and Managerial Capacities. Improvement components also included seven categories of Analysis and Policy Formulation, Policy-making Implementation, Strategic Policy Evaluation, Policy-making Capabilities, Policy-making Infrastructures, Participatory Capabilities, and Authoritative Choice. Finally, the use of overlapping coding tools by the Maxqda 2020 software, long-term involvement with the quantitative and qualitative literature of the study, and consulting with experts in the form of a focal session led the researcher to generate theory in the form of hypothesizing the relationship between Effective factors and the Improvement components and also between Public Trust and Authoritative Choice components.

    Keywords: Policy making, Skills Training, Policy Capacity, Technical, Vocational
  • Ali Farhadi Mahalli* Pages 95-122

    Family businesses play an important role in the economic growth and sustainability of countries Therefore, the sustainable development of these businesses is one of the important indicators of the economic structure. This paper was compiled with the aim of investigating the impact of human resource management measures on the quality of human capital with the moderating role of generational change stages in the sustainable development of production-oriented family businesses. The purpose of this applied research is descriptive-survey and correlation method. The research literature, using library studies method, and field survey and questionnaire tools were used to collect data during the survey phase. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed by Cronbach's alpha coefficient. The statistical population consisted of 150 members of the board of directors and executives of family companies active in Golestan province. Using Cochran formula, 108 individuals were selected by simple random sampling. Descriptive statistics were used for data analysis and Structural Equation Modeling (SEM) was used to test the research hypotheses. The results showed that there was a significant relationship between skills enhancement and motivation of employees with kinship and financial quality, as well as between skills and motivation of employees with no kinship and financial quality .Generational stage have had moderated the relationship between the skill enhancement and motivation of employees with kinship and financial quality. But the stages of generation change did not have a moderating role in the relationship between the skill enhancement and motivation of unrelated employees and financial quality.

    Keywords: Sustainable Development, Family Firms, Human resource Practices, Human Resource Quality, Generational Stage
  • Fereshteh Badi, Gholamreza Khoshfar*, Alireza Esmaeili, Sedigheh Aminian Pages 123-150

    Skills training has always worked well, so it is a step towards new industries and modern life. The purpose of this study is to understand the role of technical and vocational education along with the components of economic capital on the tendency towards modernity. The research method was survey, data were collected by field method, the population included technical and vocational trainees in Gorgan, whose number was 401 and the sample includes all members of the community, the research tool was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability It was confirmed. The results showed that there is positive and significant relationship between the amount and type of skills training and the components of economic capital with a tendency towards modernity among technical and professional trainees in Gorgan. In determining modernity. The variables of place of residence, income and assets have a significant effect on the tendency towards modernity, and among these, the variables of assets and then income have a greater effect on the tendency towards modernity. There is also a significant difference between the variables of gender (men), level of education, ethnicity and occupation with the tendency towards modernity. There is also a significant relationship between trainees' assessment of the need for technical and vocational training and their orientation towards modernity. Finally, the results indicate that passing skill training courses, in addition to improving the skills and specialized knowledge of trainees, creates a positive insight and attitude towards life in order to achieve the indicators of modernity among them.

    Keywords: Skills training, capital, economics, modernity, trainees, Gorgan
  • Atefeh Minuee Ghaziani*, Ali Jamalomidi, Maryam Farivar Pages 151-172

    Paying attention to the diversity of teaching-learning strategies is the most effective tool. Electronic content production is an effective teaching-learning process based on new scientific findings, which is used to increase the efficiency of education, due to the increasing development. The use of education technology, in this research, according to the researches, the advantages and limitations of using education through electronic content were studied. In the present age, technology can help education and put an end to the repetitive process of questions and answers. Improve the deep quality of sustainable learning and teaching. This research is based on a field study with the aim of investigating the factors affecting the development of the electronic content market at the level of Rasht Advanced Skills Training Center. For this purpose, a questionnaire was prepared that considered the main features of e-learning and important factors in content production. By selecting active workshops of Rasht Advanced Skills Training Center in face-to-face or electronic sessions, they were completed and the desired information was collected. Then, by averaging the answers given, the existing challenges and shortcomings were identified and solutions were proposed to address them.

    Keywords: Electronic content, traditional teaching, skills, educational technology