فهرست مطالب

سیاست و روابط بین الملل - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1400)

نشریه سیاست و روابط بین الملل
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی باقری دولت آبادی* صفحات 7-24
    اولویت اصلی سیاست خارجی دولت سیزدهم توسعه روابط با همسایگان و کشورهای خاورمیانه اعلام شده است. یکی از حوزه های مغفول مانده در این روابط طی دهه های گذشته موضوع دیپلماسی سلامت بوده است. هدف مقاله حاضر بررسی موانع پیش روی سیاست خارجی ایران برای توسعه دیپلماسی سلامت در خاورمیانه است. بنابراین، سوال اصلی پژوهش این است که مهمترین موانع سیاسی- اقتصادی پیش روی دولت سیزدهم برای پیشبرد دیپلماسی سلامت در خاورمیانه چیست؟ فرضیه اصلی پژوهش بر وجود این موانع در سه سطح ملی، منطقه ای و بین المللی تاکید دارد. برای پاسخ به پرسش اصلی از روش کیفی با رویکرد تحلیلی-تبیینی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد پیگیری دیپلماسی سلامت به همان اندازه که امنیت و سلامت جهانی را تضمین می سازد بر توسعه روابط سیاسی-اقتصادی کشورها نیز تاثیرگذار است و ایران می تواند آن را در اولویت سیاست منطقه ای خود قرار دهد. امروزه نیاز به این بعد از دیپلماسی بیش از گذشته در سیاست خارجی ایران احساس می شود. با توجه به شیوع ویروس کرونا در جهان و ایران گام های برداشته شده در این راستا کافی نیست. برداشتن موانع پیش روی دیپلماسی سلامت نیازمند تصمیمات سخت در حوزه بین المللی، برنامه ریزی در حوزه ملی و تنش زدایی و اعتمادسازی در سطح منطقه ای است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی سلامت، خاورمیانه، تنش زدایی، دولت سیزدهم، ابراهیم رئیسی
  • ابوذر عمرانی* صفحات 25-41
    هدف پژوهش حاضر بررسی پیامدهای سیاسی سایبر دیپلماسی دولت اوباما در قبال ایران است. در این راستا پرسش این است که سایبر دیپلماسی ایالات متحده در دوره ریاست جمهوری اوباما چگونه بر تحولات سیاسی ایران تاثیرگذار بوده است؟ با توجه به اینکه مهمترین اهداف سیاسی سایبر دیپلماسی امریکا در قبال ایران، ایجاد نگرش منفی در بین ایرانیان نسبت به نظام سیاسی، پررنگ کردن مشکلات داخلی ایران و در نهایت تضعیف و براندازی نظام جمهوری اسلامی است، این فرضیه شکل می گیرد که اغلب کاربران فضای سایبری، تحت تاثیر تبلیغات امریکا قرار گرفته و در راستای اهداف این کشور علیه نظام جمهوری اسلامی دست به فعالیت زده اند. به منظور بررسی این فرضیه در ابتدا دیپلماسی سایبری امریکا در دوره اوباما در قبال ایران و سپس تاثیرات سیاسی آن بر جامعه ایرانی بررسی می شود. دیپلماسی سایبری امریکا در قبال ایران در دوره جرج بوش پسر به صورت محدود شروع شد، ولی در دوره اوباما از تمام ظرفیت دیپلماسی سایبری مانند وبلاگ، فیس بوک، یوتیوب، توییتر، مرورگرها و غیره در دیپلماسی عمومی و سایبری امریکا در قبال ایران استفاده شد. نتایج تحقیقات نشان می دهد که در زمینه های مختلف سیاسی، مانند، ناآرامی های داخلی، سیاست خارجی و جاسوسی سایبری، سایبر دیپلماسی امریکا موفق عمل کرده است. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی است و اطلاعات به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی سایبری، جمهوری اسلامی ایران، انتخابات ریاست جمهوری 1388 ایران، ایالات متحده امریکا، باراک اوباما
  • نوذر شفیعی* صفحات 43-62
    این مقاله در پی پاسخ به این سوال بود که توافقنامه 25 ساله ایران و چین در پرتوی تحولات سیاست خارجی چین چگونه قابل ارزیابی است؟ فرضیه مقاله که با روش توصیفی تحلیلی بررسی شده آن بود که با پایان جنگ سرد جهت گیری های سیاست خارجی چین از "عدم تعهد" به "توافق نامه مشارکت" تغییر کرده است و توافقنامه 25 ساله ایران و چین نیز در قالب این تغییر رویکرد قابل ارزیابی است. پرداختن به این موضوع از آن نظر حایز اهمیت است که توافقنامه 25 ساله ایران و چین را به نوعی از منظر سیاست خارجی چین نیز بررسی کنیم. با این بررسی مشخص خواهد شد چینی ها چگونه در قالب یک سیاست هماهنگ و برنامه ریزی شده، استراتژی های خود را به مرحله اجرا در می آورند. یافته تجربی مقاله نشان داد که از سال 1993 به بعد تعداد شرکای چین در قالب توافقنامه مشارکت روند صعودی داشته است بگونه ای که امروز پکن با بیش از یکصد کشور و سازمان منطقه ای توافق نامه مشارکت دارد. این به آن معنی است که دیپلماسی مشارکت در سال های اخیر به یک ابزار مهم در سیاست خارجی چین تبدیل شده است. یافته های نظری پژوهش نیز بیانگر آن است که جهت گیری سیاست خارجی کشورها ثابت نیست و در شرایط زمانی مختلف تحت تاثیر مقتضیات منافع ملی تغییر می کند.
    کلیدواژگان: عدم تعهد، اتحاد، شبه اتحاد، توافق نامه مشارکت، مشارکت استراتژیک
  • میلاد پهلوان* صفحات 63-79

    رقابت ایران و عربستان که در سال های گذشته به واسطه بحران یمن در تنش شدید قرار گرفته است. به طوری که از آن به عنوان جنگ سرد تهران و ریاض نام برده شده است. یمن به عنوان حیاط خلوت برای ریاض از اهمیت راهبردی برخودار است و تصرف صنعا پایتخت یمن به دست حوثی ها که از نظر فکری متاثر از انقلاب اسلامی هستند خواب آرام را از مقامات آل سعود سلب کرده است و ایران را متهم به حمایت سیاسی و نظامی از انصارالله یمن می کند. هدف پژوهش بررسی رقابت راهبردی ایران و عربستان در یمن است. پرسش این پژوهش این است که رقابت منطقه ای ایران و عربستان در بحران یمن طی سال های 2011 الی2020 به چه صورتی ترسیم شده است؟ برای پاسخ به پرسش پژوهش، از چارچوب نظری واقع گرایی ساختاری و به طور مشخص از رویکرد موازنه تهدید والت و روش تبینی و از منابع کتابخانه ای و اینترنتی استفاده شده است. فرضیه ما این است که رقابت راهبردی ایران و عربستان را می توان در قالب «جنگ سرد منطقه ای» ترسیم کرد به گونه ای که کشمکش های تاریخی و مذهبی به رقابت ژیوپلیتیکی و در نهایت منجر به جنگ نیابتی در یمن شده است. در این راستا، برداشت تهدید از سوی عربستان در قبال گسترش نفوذ ایران در یمن سبب افزایش تنش در روابط دو کشور شده است.

    کلیدواژگان: جنگ سرد، جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، نفوذ، یمن
  • محمدجواد هراتی، حسن جلال پور* صفحات 81-97

    در شکل گیری اتحاد میان کشورها عوامل بسیار موثر است در واقع هدف بسیار از کشورها از اتحاد با کشورهای دیگر کسب منافع بیشتر و مقابله با تهدید هاست چرا که هرکشوری در عرصه روابط بین الملل بر اساس منافع خود عمل کرده و وارد اتحاد با کشورهای دیگر می شود.بنابراین باید گفت در شکل گیری یک اتحاد باید دوعامل اصلی(تهدید مشترک و منافع مشترک) وجود داشته باشد.پیروزی انقلاب اسلامی در ایران در سال 1979 اوضاع منطقه خلیج فارس و خاورمیانه را دچار تغییرات اساسی کرد ،در این میان شش کشور عرب حاشیه جنوبی خلیج فارس دست به تشکیل شورایی تحت عنوان شورای همکاری خلیج فارس زده تا بتوانندبه صورت یک پارچه با ایران مقابله کنند. .لذا این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که زمینه های شکل گیری شورای همکاری خلیج فارس در برابر جمهوری اسلامی ایران چیست؟ فرضیه مطرح شده در این پژوهش بر این اساس است که هدف از ایجاد شورای همکاری خلیج فارس مقابله با تهدید خود ساخته ای جمهوری اسلامی ایران می باشد.روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش روش توصیفی- تحلیلی می باشد. یافته های این پژوهش نشان می دهد بر اساس نظریه موارنه تهدید والت ، عواملی همچون مجاورت و نزدیکی جغرافیایی، نیات تهاجمی ،قدرت تهاجمی و افزایش توانایی تهاجمی باعث تشکیل شورای همکاری خلیج فارس در مقابل جمهوری اسلامی ایران شده است.

    کلیدواژگان: ایران، شورای همکاری، منطقه خلیج فارس، نظریه موازنه تهدید، استفان والت
  • رضا شاملو* صفحات 99-118
    امروزه کشورهای دنیا تلاش می کنند با بهره گیری از عوامل ژیوپلیتیکی نسبت به اتخاذ راهبردهای مناسب در راستای منافع ملی خود اقدام نمایند. منطقه خلیج فارس و کشورهای پیرامونی آن یکی از مناطق حساس و راهبردی دنیا است که به دلیل ارزش های ارتباطی، ژیواکونومیکی، ژیوپلیتیکی و ژیواستراتژیکی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. مقاله حاضر با هدف تبیین و شناسایی عوامل ژیوپلیتیکی نظامی موثر بر راهبردهای دفاعی ایران در حوزه خلیج فارس اجرا شده و سعی دارد تا به پرسش اصلی آن «عوامل ژیوپلیتیکی نظامی موثر بر راهبردهای دفاعی جمهوری اسلامی ایران در حوزه خلیج فارس کدام اند؟» پاسخ دهد. نوع تحقیق، توسعه ای و شیوه گردآوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز کتابخانه ای و اسنادی و میدانی است و با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و موردی زمینه ای تلاش گردیده تا این عوامل نظامی شناسایی و نسبت به تایید و تعیین نقش عوامل آن ها (در قالب بسترهای فرصت آفرین، تهدید زا، قوت و ضعف) اقدام گردد. در همین رابطه پرسش نامه های مربوطه بین جامعه آماری 40 نفری به صورت تمام شمار توزیع و با استفاده روش-های تجزیه وتحلیل آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS به جمع بندی پاسخ های تحقیق پرداخته شده است. درنهایت 18 عامل استخراج و معرفی گردید که «قدرت نظامی و توان کمی و کیفی بالای نیروهای مسلح ایران» و «تسلیحات راهبردی و بازدارنده موشکی جمهوری اسلامی ایران» و «انعقاد قراردادها و پیمان های نظامی کشورهای منطقه در جهت خرید تسلیحات و تجهیزات» به عنوان مهم ترین عوامل ژیوپلیتیکی نظامی موثر بر راهبردهای دفاعی جمهوری اسلامی ایران در حوزه خلیج فارس رتبه بندی گردیدند.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، عوامل ژئوپلیتیکی نظامی، راهبرد دفاعی، خلیج فارس، جمهوری اسلامی ایران
  • حدیث آسمانی* صفحات 119-139
    سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا در راستای تحقق بخشی به سیاست های کلان این کشور که در سند استراتژی امنیت ملی آن ترسیم شده است می کوشد تا به حفظ و حراست از نفوذ و موقعیت بین المللی و نیز اطمینان از تامین امنیت خود و شرکای راهبردی در برابر چالش های گوناگون تهدیدکننده از سوی دولت ها و بازیگران غیردولتی مبادرت ورزد. برای تحقق این امور، ارتش امریکا تا حد زیادی به ایفای نقش فعال و موثر در پیشبرد اهداف سیاست خارجی می پردازد. در این راستا وزارت دفاع امریکا در کنار شیوه های رایج مرعوب کننده که عموما از ارتش در میادین نبرد انتظار می رود، اقدام به افزایش همکاری های نظامی و انجام ماموریت های صلح آمیز نظیر امدادونجات، آموزش نیروها و یا عملیات ثبات سازی برای پیشگیری از تهدیدات یا کنترل آنها نموده است. این گونه اقدامات متناسب با واقعیت های میدانی دو دهه اخیر همچون ظهور چالش های نوین امنیتی ورشد دیدگاه های منفی نسبت به اقدامات یکجانبه گرایانه امریکا نزد ملت ها به وقوع پیوسته است. این مقاله تلاش دارد تا به مولفه های نرم قدرت نظامی ایالات متحده که در بستر مفهوم دیپلماسی نظامی و قدرت هوشمند تعریف می شوند، بپردازد و تاثیرات آنها را بررفتار سیاست خارجی این کشور مورد ارزیابی قرار دهد. پرسش اصلی آن است که دیپلماسی نظامی ایالات متحده چه تاثیری بر روی سیاست خارجی این کشور داشته است؟ فرضیه پژوهش این دیدگاه را بیان می کند که دیپلماسی نظامی ازطریق ایجاد تاثیر مثبت بردیدگاه دولت-ملت ها، شکل دهی بر محیط بین المللی، گسترش محیط عملیاتی، حفظ نفوذ و دسترسی جهانی سبب پیشبرد اهداف و مقاصد تعریف شده در استراتژی کلان امنیت ملی و سیاست خارجی امریکا می شود.
    کلیدواژگان: ایالات متحده امریکا، سیاست خارجی، دیپلماسی نظامی، ظرفیت نظامی، قدرت هوشمند
  • عباس نادری* صفحات 141-159
    جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی از مهم ترین و تاثیر گذارترین بازیگران منطقه خلیج فارس و غرب آسیا بوده که پس از انقلاب اسلامی روابط پر فراز و نشیبی را تجربه کرده اند. در حالی که قبل از انقلاب اسلامی علی رغم رقابت های پیدا و پنهان، نوعی همگرایی و ثبات نسبی بر روابط آنها حاکم بود. وقوع انقلاب اسلامی ، ساخت اجتماعی و هویتی ایران را دگرگون ساخت. و به دنبال این دگرگونی ساخت های اجتماعی و هویتی متضادی بین ایران و عربستان برساخته شد. به تبع ساخت های متعارض، واقعیتهای ناسازگار و معکوس بر روابط آنها سایه انداخت. بدین معنی آنچه در جمهوری اسلامی ایران به عنوان واقعیت تعریف شد در عربستان سعودی خطا تلقی گردید و بلعکس. از این رو، الگوی روابط ناهمسو میان دو کشور شکل گرفت به گونه ای که روابط مسالمت آمیز در مناسبات آنها امری زودگذر و بحران و عودشدن بحران به امری ماندگار و بنیادین تبدیل شده است.این پژوهش با روش تحلیلی-توصیفی به بررسی دلایل و زمینه های عودشدن بحران در روابط دو کشور پرداخته و داده های پژوهش نیز نشان می دهد که عودشمندگی بحران در روابط دو کشور، تابعی ازژرف ساخت های اجتماعی متضاد و عناصر ناساز هویتی و کنشهای کلامی مخاصمه آمیز نخبگان سیاست و دیانت دو کشور بوده است.
    کلیدواژگان: بحران، تعارض، ساخت اجتماعی، عودشوندگی، هویت
  • احمد کاظمی گرجی*، رضا بخشی آنی، مجید عباسی صفحات 161-183

    کریدور اقتصادی چین-پاکستان از مهمترین مولفه های ابتکار یک کمربند-یک جاده به حساب می آید. پژوهش حاضر با طرح این پرسش که راهبردهای بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای در قبال کریدور چین-پاکستان چیست، تلاش کرده تا با تکیه بر با تکیه بر نظریه بازی ها و روش پژوهش توصیفی-تحلیلی، به آن پاسخ بدهد. در پاسخ به سوال فوق، فرضیه پژوهش این است که آمریکا با همراهی کشورهای هند و پاکستان بازی منطقه ای را آغاز کرده که طی آن با حضور ایران در پیمان سه جانبه هند، ایران و افغانستان و همچنین حضور چین در کریدور سی پک ، فرصت شکل گیری همکاری سودمند تهران و پکن در راستای توسعه بندر چابهار از آنها گرفته شد. روش گرداوری داده های پژوهش نیز از طریق مطالعات کتابخانه ای انجام گرفته است .یافته های پژوهش نشان می دهند که آمریکا با همراهی کشورهای هند و پاکستان، بازی در منطقه شکل گرفته که خروجی آن ایجاد شکاف میان دو کشور ایران و چین در راستای عدم توسعه مسیرهای ترانزیتی دو طرف در بندر چابهار است. بدین منظور، ایالات متحده آمریکا بازیگردان اصلی دو اتحاد منطقه ای در جنوب و غرب آسیا شد. از یک طرف با چراغ سبز آمریکا، پاکستان اجازه همراهی با چین در کریدور مذکور را پیدا کرد. از طرف دیگر به منظور اطمینان از عدم تمایل ایران برای حضور چین در بندر چابهار، هندوستان به عنوان شریک راهبردی آمریکا، وارد پیمان سه جانبه هند-ایران-افغانستان به منظور توسعه بندر چابهار شد. در چنین شرایطی برمبنای مدل معمای زندانی در نظریه بازی ها بهترین گزینه پیش روی ایران و چین همکاری با یکدیگر در مسیر توسعه بندر چابهار ایران است.

    کلیدواژگان: ابتکار یک کمربند یک جاده، کریدور اقتصادی چین- پاکستان، رقابت، تئوری همگرایی، همکاری ایران و چین
  • پیمان شیخ محمودی*، حسین مسعودنیا صفحات 185-208

    برخی اندیشمندان ،ملاک ومعیارکمی برای تمییزدولت رانتیرازسایردولت ها قایل شده وهردولتی را که 42 درصد یابیشترازکل درآمدش ازرانت خارجی باشد،دولت رانتیرنامیده اند. گرچه آسیب پذیری بخش لاینفکی ازخصلت تمامی نظام های سیاسی است اما به نظرمیرسد این آسیب پذیری درمورد دولتهای رانتیربه مراتب بیشترباشد. بدین معنا دولت های رانتیربه دلیل وابستگی شدید به درآمدهای نفتی اولآازلحاظ اقتصادی تک محصولی وبه دورازتنوع ساختاری اند که این مشخصه واجد خصلت تک بعدی آنها را نشان میدهد.ثانیا اقتصاد آنهاعلاوه برتک محصولی، همواره با بحرانهای مالی روبه روگشته که خود تحت تاثیرکاهش قیمت نفت بوده است. درنهایت وفوراین منابع و سهل الوصول بودن این درآمدها سبب بی رغبتی دولتمردان به سمت بخش های تولیدی ازجمله بخش صنعت و کشاورزی شده است. این پژوهش با مطالعه موردی قطربه سان دولتی رانتیر،درصدد آسیب شناسی اقتصادی و سیاسی آنست.دروجه اقتصادی قطر وابستگی شدیدی به درآمدهای نفتی دارد وتمام وجوه اقتصادی ازجمله تامین بودجه ودیگرعرصه های اقتصادی، ازعایدات نفتی تامین می گردد.هرچند برای تنوع درساختاراقتصادی تک محصولی خود تلاش هایی نموده است وبه فعالیت هایی درزمینه تجارت،کشتیرانی،بانک داری وسرمایه گذاری در حوزه های انرژی ازجمله نفت وگازپرداخته است اماهنوزهم بخش نفت وگازنقش قابل توجهی دراقتصاد قطرایفا میکند. اقتصاد رانتی قطرپس ازکشف نفت به درآمدی نفتی وابسته واعتیاد پیدا کرد وعملا موجب ظهوربحران های مالی ازجمله کسری بودجه، تورم، بیکاری وبدهی شد .دروجه سیاسی نیزوضعی مشابه دارد به گونه ای که تکیه بردرآمدهای نفتی دولتی اقتدارگرا باساختاری غیردموکراتیک را برجای گذاشت. بامنفک شدن درآمدهای نفتی از اقتصاد این دولت،عدم پاسخگویی نقش قابل توجهی درگرایش بسوی دولت اقتدارگرای قطر ایفا کرده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد رانتی، دولت رانتیر، اقتدارگرا، آسیب های ساختاری، بحران های مالی وساختاری
  • قدرت الله بهبودی نژاد* صفحات 209-229

    ازسپتامبر 2015 که مسکو وارد تحولات میدانی سوریه شد، منافع بازیگران مختلف در این منازعه زیاد بوده و از اهمیت حیاتی برای هر کدام از آنها برخوردار می باشد . روسیه نیز مانند سایر متحدین و مخالفین رژیم اسد در جنگ سوریه با دلایل سیاسی و ژیواکونومیک خاص خود حضوریافت. منطقه خاورمیانه در اثر منازعات بین کشورهای مختلف منطقه ای و فرامنطقه ای متزلزل شده وبحران سوریه بر پیکربندی ژیوپلیتیک منطقه تاثیرزیادی گذاشته است . این پژوهش برآن هست که دلایل مداخله روسیه در درگیری های سوریه را مورد بررسی قراردهد. پرسش این هست که چرا روسیه در جنگ داخلی سوریه مداخله نمود؟ فرضیه پژوهش مبتنی بر این گزاره است که روسیه برای استفاده از موقعیت استراتژیک سوریه، مسایل مربوط به انرژی و منافع اقتصادی (ژیو-اکونومیک) خود در این کشور مداخله نموده است .حضور روسیه در سوریه فرصتی ایده آل برای نزدیک شدن به کشورهای قدرتمند منطقه برای بهره مندی ازبازار پرسودفروش اسلحه ونیز مشارکت در برنامه های مسیر انتقال خطوط لوله نفت و گاز می باشد که سبب شده با وجود خطرات و هزینه هابرای حفظ رژیم اسد، مسکو قدرت سیاسی و اقتصادی خود را برای پیشبرد منافع درمنطقه خاورمیانه به کار گیرد. این پژوهش عمدتا مبتنی بر روش تحقیق کیفی با استفاده از ابزار گردآوری و تجزیه و تحلیل داده ها انجام شده است.

    کلیدواژگان: انرژی، ژئو-اکونومیک، روسیه، سوریه، ایران
  • قاسم رحیمی چسلی*، سید جواد امام جمعه زاده، مهناز گودرزی صفحات 231-247

    گرایش به سوی منطقه گرایی سبب شده است تا آوردگاه راهبردی اوراسیای مرکزی به عنوان یکی از مهم ترین مناطق ژیوپلیتیک جهان، بنا به موقعیت امنیتی، راهبردی و اقتصادی ویژه ای که احراز نموده است بیش از پیش در کانون توجه روسیه، ایالات متحده و دیگر قدرت های منطقه ای و جهانی قرار گیرد. در این میان مسکو که در سودای احیای جایگاه ابرقدرتی خود است طی سالیان اخیر با تکیه بر ذهنیت تاریخی، دکترین خارج نزدیک، رویکرد نواوراسیاگرایی و همچنین گفتمان ژیوپلیتیک منفعت بنیان در عرصه سیاست خارجی کوشیده است تا راهبرد امنیتی خود را از راهبردی جهانی با رویکردی مضیق به راهبردی منطقه ای با رویکردی موسع تبدیل نموده و از این رهگذر راهبرد توازن قوا را به عنوان الگوی رفتاری خود برای مواجهه با یک جانبه گرایی واشنگتن در پیش گیرد. نوشتار حاضر با استفاده از مولفه های تیوریک مستتر در تیوری توازن قوا و همچنین بهره گیری از روش پژوهش کیفی و ابزار مطالعات اسنادی، کوشیده است تا به این پرسش پاسخ دهد که در چارچوب راهبرد موازنه قوا، روسیه چه تمهیداتی را برای مقابله با اقدامات یک جانبه ایالات متحده در حوزه راهبردی اوراسیای مرکزی در پیش گرفته است؟ فرضیه ای که در مقابل پرسش مزبور قابل طرح می باشد ناظر بر آن است که مقامات کرملین از طریق تولید نظام های معنایی، شیوه تفسیر مادی و بازچینش مستمر فهرست دوستان/دشمنان کوشیده اند تا با تلقی واشنگتن به عنوان کنشگری چالش گر، مهار این بازیگر فرامجموعه ای را با هدف تحدید نفوذ، قبض ژیوپلیتیک و کاهش وزن راهبردی در قالب راهبردهای نظامی، اقتصادی و همچنین سیاسی و امنیتی (بحران اوکراین) در پیش گیرند.

    کلیدواژگان: نواوراسیاگرایی، توازن قوا، رقابت راهبردی، ایالات متحده، روسیه
|
  • Ali Bagheri Dolatabadi * Pages 7-24
    The main foreign policy priority of the 13th Administration has been to develop relations with its neighbors and Middle Eastern countries. One of the neglected areas in this relationship over the past decades has been the issue of health diplomacy. The purpose of this article is to examine the political-economic obstacles to Iran's foreign policy for the development of health diplomacy in the Middle East. So, the main question of the research is what are the most important obstacles facing the 13th Administration to advance health diplomacy in the Middle East? The main hypothesis of the research emphasizes the existence of these barriers at three levels: national, regional and international. To answer the main question, a qualitative method with an analytical-explanatory approach has been used. Findings show that Pursuing health diplomacy affects the development of countries' political-economic relations as much as it ensures global security and health, and Iran can make it a priority in its regional policy. Today, the need for this diplomacy is felt more than ever in Iran's foreign policy. Given the prevalence of coronavirus in the world and in Iran, the steps taken by Iran are not enough. Removing obstacles to health diplomacy requires tough decisions in the international arena, national planning, détente, and trust-making at the regional level.
    Keywords: Health Diplomacy, Middle East, Detente, Thirteenth Administration, Ebrahim Raisie
  • Aboozar Omrani * Pages 25-41
    The purpose of this study is to investigate the political implications of the Obama administration's cyber diplomacy with Iran. In this regard, the question is how US cyber diplomacy during the Obama presidency has influenced Iran's political developments? Considering that the most important political goals of US cyber diplomacy towards Iran are to create a negative attitude among Iranians towards the political system, to highlight Iran's internal problems, and ultimately to weaken and overthrow the Islamic Republic, this hypothesis is formed that most cyberspace users have been influenced by US propaganda and have acted in line with the US goals against the Islamic Republic. In order to test this hypothesis, first the US cyber diplomacy in the Obama era towards Iran and then its political effects on Iranian society are examined. US cyber diplomacy with Iran began in a limited way during the George W. Bush era, but during the Obama era, the full potential of cyber diplomacy such as blogs, Facebook, YouTube, Twitter, browsers, etc. was used in US public and cyber diplomacy with Iran. Research shows that US cyber diplomacy has been successful in a variety of political areas, such as domestic unrest, foreign policy, and cyber espionage. The method of the present research is descriptive-analytical and the information has been collected in a library method.
    Keywords: Cyber Diplomacy, Islamic Republic of Iran, Iranian presidential election in 2009, United States of America, Barack Obama
  • Nowzar Shafiee * Pages 43-62
    This article seeks to answer the question of how the 25-year Iran-China agreement can be evaluated in the light of China's foreign policy developments. The hypothesis of the article, which was examined by descriptive-analytical method, was that with the end of the Cold War, China's foreign policy orientations changed from "non-alignment" to "partnership agreement" and the 25-year Iran-China agreement can be evaluated in this Approach. Addressing this issue is important in terms of examining the 25-year Iran-China agreement from a Chinese foreign policy perspective. This study will show how the Chinese implement their strategies in the form of a coordinated and planned policy.Experimental findings show that since 1993, the number of Chinese partners in the form of a partnership agreement has been on the rise, with Beijing now partnering with more than 78 countries. This means that participatory diplomacy has become an important tool in China's foreign policy in recent years. Of course, the pattern of China's strategic partnership varies from country to country, depending on its position in China's foreign policy. Theoretical findings of the research also show that the orientation of countries' foreign policy is not fixed and changes in different time conditions under the influence of the requirements of national interests.
    Keywords: non- alignment, Alliance, Quasi-Alliance, Partnership Agreement, Strategic Partnership
  • Milad Pahlavan * Pages 63-79

    The rivalry lran and Arabia has tention Strongly Due to Yemen crisis in past yeards. Yemen as back yard has strategic lmportance for Riyadh and capture Sana capital Yemen by Houthis that from view of intellectual are affected from lslamic Revolution has take away restful sleep from saudi authories and lran to accused to military and Political support from Yemen Ansarullah.Target Research is surrvey strategic rivalry lran and Arabia in Yemen. The question this Research is, what from is the Regional rivalry between lran and Arabia in the crisis in Yemen from 2011 to 2020 depicted? For answer this question, in this Research will be paid from the theoretical approach of structural realism and specially from the approach of threat balance Walt and explanatory method and whit use the the Resources of Library and Internet. Hypothesis us is the strategic rivalry of lran and Arabia can to draw in format "Regional cold war" in awah historical and religious conflicts has Led to Geopolitical rivalry eventually to proxy war in the Yemen. In this regard, perception of threat by Arabia in expansion influnce of lran lncreased tension in their relationships. 

    Keywords: Cold war, lslamic Republic of lran, Saudi Arabia, influence, Yemen
  • MohammadJavad Herati, Hassan Jalalpoor * Pages 81-97

    Factors are very effective in forming alliances between countries. In fact, the goal of many countries in alliances with other countries is to gain more benefits and counter threats, because each country in the field of international relations acts on its own interests and enters into alliances with other countries. Therefore, it must be said that in the formation of an alliance, there must be two main factors (common threat and common interests). The victory of the Islamic Revolution in Iran in 1979 changed the situation in the Persian Gulf and the Middle East, including six Arab countries. The southern shore of the Persian Gulf has formed a council called the Gulf Cooperation Council so that they can deal with Iran as a whole. Therefore, this study seeks to answer the question of what are the grounds for the formation of the Persian Gulf Cooperation Council against the Islamic Republic of Iran? The hypothesis presented in this research is based on the fact that the purpose of establishing the Persian Gulf Cooperation Council is to deal with the self-made threat of the Islamic Republic of Iran. The research method used in this research is descriptive-analytical. Findings of this study show that according to Walt threat theory, factors such as geographical proximity, offensive intentions, offensive power and increased offensive capability have led to the formation of the Persian Gulf Cooperation Council against the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Iran, Cooperation Council, Persian Gulf region, Threat Balance Theory, Stephen Walt
  • Reza SHAMLOO * Pages 99-118
    Today, the countries of the world are trying to take advantage of geopolitical factors to adopt appropriate strategies in line with their national interests. The Persian Gulf region and its surrounding countries is one of the most sensitive and strategic regions in the world, which is of great importance to its communication, geoeconomic, geopolitical and geostrategic values. This article aims to explain and identify the military geopolitical factors affecting Iran's defense strategies in the Persian Gulf and tries to answer the main question "What are the military geopolitical factors affecting the defense strategies of the Iran in the Persian Gulf?". The type of research, development and method of collecting data and information required by libraries, documents and field is using descriptive-analytical and case-based methods to identify these military factors and to confirm And determine the role of their factors (in the form of opportunities, threats, strengths and weaknesses). In this regard, the relevant questionnaires were distributed among a statistical population of 40 people in full and using descriptive and inferential statistical analysis methods and SPSS software to summarize the research answers. Finally, 18 factors were extracted and introduced as "military power and high quantitative and qualitative capability of the Iranian Armed Forces", "Strategic weapons and missile deterrence of the Islamic Republic of Iran" and "Concluding contracts and military agreements of countries in the region to purchase weapons and equipment" as important. The most important military geopolitical factors affecting the defense strategies of the Iran in the Persian Gulf were ranked.
    Keywords: Geopolitics, Military Geopolitical Factors, Defense strategy, Persian Gulf, Islamic Republic of Iran
  • Hadith Asemani * Pages 119-139
    US foreign policy seeks to sustain and support international influence and position, as well as to ensure the security of itself and its strategic partners in the face of various challenges, in order to achieve the macro-policies outlined in its National Security Strategy document. To achieve this issues, the US military largely plays an active and effective role in advancing foreign policy goals. In this regard, the US Department of Defense, in addition to the common intimidation methods that are generally expected from the military on the battlefield, has increased military cooperation and carried out peaceful missions such as HA/DR, Troop Training or Stabilization Operations to prevent or control threats. Such actions are in line with the realities of the last two decades, such as the emergence of new security challenges and the growth of negative attitudes towards American unilateral actions among nations. This article seeks to address the soft components of US military power that are defined in terms of military diplomacy and smart power, and to assess their impact on the conduct of the country's foreign policy. The main question is what effect has US military diplomacy had on the country's foreign policy? The research hypothesis expresses the view that Military diplomacy promotes the goals and objectives defined in the national security strategy and US foreign policy by creating a positive impact on the nation-state perspective, shaping the international environment, expanding the operational environment, maintaining global influence and access.
    Keywords: Military Diplomacy, foreign policy, United States of America, Military Capacity, Smart Power
  • Abbas Naderi * Pages 141-159
    Iran and Saudi Arabia are the most important in the region and,which have experienced turbulent relations after the Islamic Revolution. While before the Islamic Revolution, a kind of convergence and relative stability prevailed in their relations. The outbreak of the Islamic Revolution changed the social and identity structure of Iran. And following this transformation, conflicting social and identity structures were created between Iran and Saudi Arabia. As a result of conflicting constructs, inconsistent and inverse realities overshadowed their relationship. In other words, what was defined as reality in the Islamic Republic of Iran was considered a mistake in Saudi Arabia, and vice versa. Therefore, the pattern of disparate relations between the two countries was formed in such a way that peaceful relations in their relations have become a fleeting thing and the crisis and recurrence of the crisis has become a permanent and fundamental thing. This research has investigated the reasons and grounds for the recurrence of the crisis in the relations between the two countries with an analytical-descriptive method The relations between the two countries and research data also show that the recurrence of the crisis in the relations between the two countries has been a function of the deep contrasting social structures and contrary elements of identity and speech tensions between the two countries.
    Keywords: Conflict, Crisis, Identity, Recurrence, social construction
  • Ahmad Kazemi Gorji *, Reza Bakhshiani, Majid Abbasi Pages 161-183

    The China-Pakistan corridor is one of the most important components of the One-Belt One-Road initiative. The present study tries to answer the question of what are the strategies of regional and trans-regional actors towards the China-Pakistan corridor, relying on convergence theory and descriptive research method.Findings show that under the leadership of the United States and with the support of India and Pakistan, the game has been formed in the region, the outcome of which is to create a gap between Iran and China in order not to develop transit routes on both sides in Chabahar port. To that end, the United States became a major player in two regional alliances in South and West Asia. On the one hand, with the US green light, Pakistan was allowed to accompany China in the corridor. On the other hand, in order to ensure Iran's unwillingness for China to be present at the Chabahar port, in 2016 India, as a strategic partner of the United States, entered into the India-Iran-Afghanistan trilateral agreement to develop the Chabahar port. In order to continue this strategy, after the imposition of unilateral US sanctions against Iran, Indian investments in the port of Chabahar were exempted from this embargo. Thus, with the government of the Islamic Republic of Iran turning to China's regional rival for the development of Chabahar port in 2016, as well as China's $ 62 billion investment in the China-Pakistancorridor, the opportunity for Iran-China cooperation to develop Chabahar port was takenaway from both sides.

    Keywords: One-Belt One-Road Initiative, China-Pakistan Economic Corridor, Regional, Trans-Regional Power Competitions, Convergance theory, Iran-China cooperation
  • Payman Shaykhmahmodi *, Hosssien Masoodnia Pages 185-208

    Some thinkers have set a low standard for distinguishing the rentier state from other states and have named any government that accounts for 42% or more of its total foreign rental income as the rentier government. Although vulnerability is an integral part of all political systems, it seems that this vulnerability is far greater in the case of rentier governments. In other words, rentier governments are economically single-product and far from structurally diverse due to their heavy dependence on oil revenues. This characteristic shows their one-dimensional nature. Second, their economy, in addition to product shortages, has always faced financial crises which have been affected by falling oil prices. Is. Finally, the abundance of resources and the ease of access to these revenues have led to the reluctance of government officials to the productive sectors, including industry and agriculture. This study seeks to investigate the economic and political pathology of the rentier state's Qatbar San. Qatar's economic status is highly dependent on oil revenues and all economic aspects, including funding and other economic areas, are provided by oil revenues. However, for the diversity of its single-product economic structure. It has made efforts and engaged in activities in the fields of trade, shipping, banking and investment in the fields of energy, including oil and gas, but still plays a significant role in the oil and gas sector in the Qatari economy. Qatar's rentier economy became dependent on oil revenues and addiction after the discovery of oil, effectively causing financial crises such as

    Keywords: Rent economy, rentier government, authoritarian, structural damage, financial, structural crises
  • Ghodratollah Behboudi Nejad * Pages 209-229

    Since September 2015 and the Russian military intervention in the country, the interests in Syria have been numerous and of great importance for the actors involved in this conflict. Russia, like the Allies and opponents of the Bashar Al-Assad regime, is fighting for geopolitical, geo-economic, or ideological reasons. The Middle East region finds itself shaken by the sharp resurgence of a confrontation between actors allied to the United States, other allies of Russia, and this Syrian crisis thus impacts the geopolitical configuration of the region. This paper presents an analysis of the Russian intervention strategy in Syria. The question is, why did Russia intervene in the Syrian civil war? The hypothesis is that Russia intervened in Syria to strengthen the already existing Russian-Syrian alliance, curb extremist proliferation, and take advantage of Syria's strategic position. The objective is to determine the reasons for the Russian military intervention in Syria related to energy and geo-economic interests. The Russian intervention in Syria was an ideal opportunity to draw closer to several powerful states in the region and a way to benefit from positive spin-offs on its arms market and hydrocarbon road plans. Despite the risks and costs associated with defending the Syrian regime, Moscow has secured its political and economic power in the Middle East. This research is based on a qualitative research method using data collection and analysis tools.

    Keywords: Energy, Geo-economics, Russia, Syria, Iran
  • Ghasem RAHIMI CHOSLI *, Seyed Javad Emamjomezade, Mahnaz Goodarzi Pages 231-247

    the tendency towards regionalism has made the strategic Eurasian strategic position as a security position one of the most important regions. , The special strategic and economic that it has achieved is increasingly in the focus of attention of Russia, the United States and other regional and global powers. In recent years, Moscow, which seeks to revive its superpower, has relied on historical mentality, a doctrine outside, a neo - Eurasian approach, and a geopolitical discourse of beneficiaries in foreign policy to move its security strategy from a global to a strategic approach. It has become a region with a broad approach, thereby adopting a balanced strategy as its model of behavior to counter Washington's one-sidedness. Using the most advanced theoretical components in equilibrium theory, as well as the use of qualitative research methods and instrumental study tools, the present paper seeks to answer the question of what measures Russia can take within the framework of equilibrium strategy to counter strategic measures in the United States. Central Eurasia? The hypothesis that this question can be posed is that the Kremlin authorities, through the production of semantic systems, have tried to interpret the list of friends / enemies as a material interpretation and a continuous revision of the list of enemies to challenge Washington as a challenging activist. , Take geopolitical billing and strategic weight loss in the form of military, economic, as well as political and security strategies (Ukraine crisis).

    Keywords: Neo-Eurasian, Equilibrium, Strategic Competition, United states, Russia