فهرست مطالب

جغرافیای اجتماعی شهری - پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه جغرافیای اجتماعی شهری
پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/19
  • تعداد عناوین: 14
|
  • امیرحسین حلبیان*، محمدمهدی تقی زاده، ساناز شفیعی صفحات 1-23
    تبیین موضوع

    توجه به اهداف عمده طراحی اقلیمی در هر منطقه آب و هوایی و پیش بینی مواردی در جهت تحقق بخشیدن به این اهداف می تواند راهگشای بسیاری از معضلات مربوط به طراحی و ساخت مساکن جدید، بازسازی مساکن فرسوده، بهره برداری بیشتر از انرژی های تجدیدپذیر، انطباق بهتر با محیط زیست و در نهایت موجب هویت یافتن معماری در هر اقلیم و زمینه ساز آسایش افراد باشد.

    روش

    برای دست یابی به هدف پژوهش حاضر که بررسی آسایش زیست اقلیمی مساکن جدید شهر آباده است، از داده های ماهانه دوره آماری (1363 تا 1392) ایستگاه سینوپتیک شهر آباده به روش تحلیلی - توصیفی بهره گرفته شد. سپس برای تعیین محدوده آسایش حرارتی مساکن جدید بر اساس روش تجربی شاخص بیوکلیماتیک ساختمانی ماهونی، تعداد 170 بنا با استفاده از روش کوکران به عنوان نمونه انتخاب گردید.

    یافته ‎ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که به دلیل قرار گرفتن دمای ماه های مهر تا اردیبهشت در گروه شاخص خشکی (3A) و وجود شرایط اقلیمی سرد در محیط، بهتر است کشیدگی بنا در جهت جنوب شرقی - جنوب غربی باشد. هم چنین با توجه به این که در تمام ماه های سال نوسان بیش از 10 درجه سانتی گراد بین دمای روز و شب وجود دارد و رطوبت نسبی در گروه شاخص خشکی (1A) قرارمی گیرد، بهتر است بازشو ها ابعادی در حدود 10 تا 20 درصد مساحت دیوار داشته باشند. در ماه تیر به دلیل داشتن روز های گرم و شب های معتدل و نوسان بیش از 10 درجه سانتی گراد دمای هوا، بهتر است فضایی برای خوابیدن در فضای آزاد (خارج از بنا)، پیش بینی شود.

    نتایج

    دست یافته های حاصل از بررسی معماری مساکن جدید شهر آباده بیانگر جهت گیری غالب شمالی-جنوبی بنا، ضخامت کم دیوار ها، عدم تناسب بین اندازه پنجره و مساحت دیوار و کم رنگ شدن حضور عناصر معماری (حیاط، ایوان، بالکن، حوض و باغچه) در این بنا ها است که این امر زمینه ساز عدم تطابق معماری با اقلیم منطقه و در نهایت عدم آسایش اقلیمی ساکنین بنا در اغلب اوقات سال است.

    کلیدواژگان: اقلیم، معماری، الگوی ساخت، ماهونی، آباده
  • امیرحمزه شهبازی*، علیرضا شهبازی صفحات 25-45
    تبیین موضوع

    پدیده وندالیسم، تجهیزات شهری، اموال و ابنیه عمومی یا شهروندان و چشم اندازهای شهری را تخریب و ناکارآمد می کند. این پژوهش سه هدف را که عبارتند از: تحلیل میزان و شدت وندالیسم در کل شهر جیرفت، واکاوی پراکنش فضایی وندالیسم و تبیین عوامل هم پیوند با وندالیسم، دنبال می کند.

    روش

    این پژوهش کاربردی، توصیفی-تحلیلی ، پیمایشی، با جامعه هدف 377 نفری از شهروندان 15ساله و بیشتر جیرفت است که با نمونه برداری تصادفی دو مرحله ای و پرسشنامه محقق ساخته و طیف 7 گزینه ای لیکرت، گردآوری شده است. از مدلهای تحلیلی: کولموگروف-اسمیرنوف، شاپیرو ویلک، کروسکال والیس، کای دو، آزمون نشانه و جدول متقاطع بهره گیری شده است.

    یافته‎ ها

    بر پایه نتایج مدل ناپارامتریک «آزمون نشانه»، میزان و شدت شیوع وندالیسم در جیرفت در حد متوسط است. لیکن، پراکنش فضایی پدیده وندالیسم در سطح محله های شهر جیرفت، بر پایه نتایج مدل ناپارامتریک کروسکال والیس، خیلی ناهمگن و دارای تفاوتهای بسیار معنی د اری می باشد. این در حالی است که، آزمون تکمیلی تست میانه -کروسکال والیس، آشکار نمود، میزان و شدت بروز وندالیسم در نواحی پنجگانه شهر جیرفت، توسط متغیر مستقل، تراز اجتماعی، اقتصادی و کالبدی این نواحی پنجگانه قابل پیش بینی و تبیین است.

    نتایج

    اولا، میزان شیوع پدیده وندالیسم در جیرفت بر مبنای قضاوت شهروندان در حد متوسط (نه شدید) می باشد. لیکن پراکنش فضایی پدیده وندالیسم در سطح نواحی پنجگانه به گونه ای معنی دار بسیار متفاوت می باشد. نتایج نشان داد؛ در نواحی پنجگانه جیرفت، بالاترین میزان شیوع وندالیزم در ناحیه کلرود و سپس ناحیه بهجرد وجود دارد. کمترین میزان بروز وندالیسم در ناحیه بهشتی و سپس ناحیه رجایی دیده می شود، البته ناحیه گلبهار در حد متوسط بود. آزمون های بعدی نشان داد، وضعیت سطح اجتماعی (مولفه های آموزش و بهداشت)، اقتصادی (مولفه های اشتغال و اقتصاد) و کالبدی (مولفه های خدمات و تاسیسات و تجهیزات شهری) هریک نواحی پنجگانه شهر جیرفت، به گونه ای پیش بینی کننده میزان و شدت بروز وندالیسم در این نواحی است.

    کلیدواژگان: وندالیسم، جیرفت، پراکنش فضایی، تخریب گری، تبیین وندالیسم
  • مهدی صداقت*، علیرضا صادقی نیا صفحات 47-63
    تبیین موضوع

    فضاهای شهری تاثیر زیادی بر سلامت عمومی شهروندان دارند. تا به امروز، تقریبا همه تحقیقات درباره رابطه محیط کالبدی شهر و سلامت شهروندان تنها بر ارزیابی ادراک شهروندان از محیط شهری متکی بوده است. در مقاله حاضر ارتباط کیفیت سلامت عمومی شهروندان با جنبه های عینی اندازه گیری شده محیط کالبدی شهر با در نظر گرفتن متغیرهای جمعیت بررسی شده است.

    روش

    تحقیق حاضر به لحاظ هدف توسعه ای و  به لحاظ روش میدانی می باشد. بدین منظور پس از مرور ادبیات تحقیق در مرحله اول حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی کوکران تعیین و در مرحله دوم با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای سلسله مراتبی و با تکنیک پرسشنامه زمین مرجع، داده های نظرسنجی پرسشنامه کیفیت سلامت عمومی شهروندان کرمانی از 384 نفر پاسخگو در سال 1398 گردآوری گردید. همچنین با تشکیل پایگاه داده بلوک آماری سرشماری عمومی نفوس-مسکن سال 1395 در سیستم اطلاعات جغرافیایی ویژگیهای محیط کالبدی شهر کرمان از جمله؛ متغیرهای تراکم مسکونی، تراکم تجاری همکف، تراکم تقاطع معابر و تراکم فضای سبز و شاخص های نسبت اختلاط کاربری زمین و قابلیت پیاده روی محاسبه شد. در نهایت مقادیر همبستگی جزیی متغیرهای فرم شهری کرمان با مقادیر شاخص کیفیت سلامت عمومی شهروندان برآورد و تحلیل گردید.

    یافته ها

    برآورد همبستگی جزیی بین مقادیر کیفیت سلامت عمومی با سن رابطه مثبت معنادار و با تحصیلات رابطه منفی معنادار داشته است. همچنین مقادیر شاخص کیفیت سلامت عمومی با مقادیر تراکم تجاری همکف، تراکم تقاطع ها و نسبت اختلاط کاربری زمین ارتباط معناداری داشته است. شاخص قابلیت پیاده روی نیز که از ترکیب فاکتورهای شکل شهری بدست آمد ارتباط معناداری با شاخص کیفیت سلامت عمومی داشت. در این میان متغیر تراکم فضای سبز شهری با شاخص کیفیت سلامت عمومی شهر کرمان همبستگی کاملا معناداری را ارایه نمود.

    نتایج

    تحقیق حاضر مبین این فرضیه است که طراحی محیط کالبدی شهر به طور قابل توجهی با سطح کیفیت سلامت عمومی شهروندان کرمانی مرتبط است. نتایج بر این تاکید دارند که افزایش تراکم فضای تجاری همکف محلی، نسبت اختلاط کاربری زمین، اتصال بیشتر معابر به یکدیگر از جمله مداخلاتی است که می تواند با ارتقاء شاخص قابلیت پیاده روی محلات در کنار توسعه فضای سبز شهری کیفیت سلامت عمومی شهروندان را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، نسبت اختلاط کاربری، قابلیت پیاده روی، کرمان
  • نرگس وزین*، حسین مختاری هشی، احمد طاهری صفحات 65-85
    تبیین موضوع

     شناخت نگرش جامعه محلی در رابطه با توسعه گردشگری گامی مهم در توسعه گردشگری پایدار محسوب می شود. لذا ارزیابی نگرش جامعه محلی در مورد توسعه گردشگری جهت برنامه ریزی مطلوب برای آینده ضروری است. هدف تحقیق حاضر تحلیل نگرش ساکنان محله تاریخی- گردشگری نقش جهان در شهر اصفهان نسبت به گردشگری، و ارایه راهکارهای مناسب جهت افزایش رضایت ساکنان محله نسبت به توسعه گردشگری می باشد.

    روش

    روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی_تحلیلی است و برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه (برای سنجش نگرش) و مصاحبه (ارایه راهکار) استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق ساکنان محله نقش جهان می باشند که براساس تعداد ساکنان محله و با فرمول کوکران 366 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند، و دیدگاه آنها نسبت به گردشگری ارزیابی شد. از این تعداد 60 نفر برای انجام مصاحبه و ارایه راهکار مشارکت کردند. برای تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه از روش های آماری تی تک نمونه​ای و تحلیل عاملی و برای ارایه راهکار از روش تحلیل محتوا استفاده شد.

    یافته ‎ها

     نتایج نشان می دهد از دیدگاه جامعه محلی در محله نقش جهان اثرات مثبت گردشگری بیش از منفی بوده و جامعه میزبان نسبت به گردشگری رضایت نسبی دارند. بیشترین تاثیر مثبت بر حوزه های زیباسازی فضای شهری و فرصت اشتغال و تاثیر منفی در حوزه ازدحام جمعیت ارزیابی شد. از تحلیل مصاحبه 28 راهکار قابل عملیاتی در قالب 7 مقوله شامل توسعه ظرفیت های شغلی، جذب سرمایه، برنامه ریزی مشارکتی، تقویت تعامل جامعه میزبان و مهمان، فرهنگ سازی، تقویت امنیت شهری و تقویت زیرساخت های محله برای افزایش رضایتمندی جامعه محلی بدست آمد. 

    نتایج

    تسری منافع حاصل از گردشگری به کل محله، هم باعث ایجاد رضایتمندی جامعه محلی نسبت به گردشگری خواهد شد و هم با ارایه خدمات مطلوب تر به جامعه مهمان در رضایتمندی نهایی گردشگران، نقش موثری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: گردشگری، نگرش، جامعه محلی، محله نقش جهان، شهر اصفهان
  • رسول قربانی، پروین ده ده زاده سیلابی* صفحات 87-107
    تبیین موضوع

    روند شهری شدن در کشور های در حال توسعه با عدم تعادل های فضایی، قطبی شدن مناطق و گروه های اجتماعی و رشد بی قواره شهری مواجه بوده است. به طوری که ناپایداری بوجود آمده از این رشد ناموزون منجر به شکل گیری گستره های فقر در حوزه های شهری شده است. تحلیل فضایی این گستره ها، میزان محرومیت نواحی مختلف را مشخص کرده و الویت اقدامات برای ارتقای سطح زندگی را معلوم می کند. در این راستا هدف پژوهش حاضر بررسی نابرابری های موجود و نشان دادن الگوی فقر در بلوک های شهری اردبیل با تاکید بر شاخص های اجتماعی طی سال های 1385 تا 1395 و همچنین بررسی عوامل موثر بر سازمان یابی این پدیده می باشد

    روش

     روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و رویکرد حاکم بر آن تحلیل فضایی می باشد. جامعه آماری این تحقیق محدوده قانونی شهر اردبیل  در سال 1385 و 1395 و حجم نمونه نیز تمامی بلوک های آماری سال های مذکور است. برای گردآوری داده های تحقیق از اطلاعات موجود در بلوک های آماری سال 1385 و 1395 شهر اربیل و پرسشگری از نخبگان دانشگاهی و مدیران شهری استفاده شده است. برای نشان دادن وضعیت فقر اجتماعی از تکنیک خودهمبستگی فضایی با استفاده از تحلیل لکه های داغ در نرم افزار Arc GIS استفاده گردیده است. برای تحلیل الگوی پراکنش فقر اجتماعی نیز از از آماره موران و  برای تحلیل داده های بخش دوم پژوهش (شناسایی عوامل تاثیرگذار بر گسترش و سازمان یابی فضایی پهنه های فقر اجتماعی) نیز مدل تحلیل معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS استفاده شده است.

    یافته‎ ها

     بر اساس نتایج به دست آمده از بین 5142 بلوک شهری در شهر اردبیل در سال 1385، حدود 53 درصد در وضعیت خیلی محروم و محروم، 26 درصد در وضعیت متوسط و حدود 21 درصد در وضعیت برخوردار و کاملا برخوردار قرار داشتند. در سال 1395 نیز این درصدها به ترتیب 46، 22، 32  در بین 6439 بلوک شهری می باشد و این امر نیز نشان دهنده این می باشد که بلوک های شهری اردبیل از لحاظ شاخص های اجتماعی در سال 1395 نسبت به سال 1385 در وضعیت بهتری قرار دارند.

    نتایج

    با توجه به گسترش پدیده ی فقر شهری در شهر اردبیل  طی دهه های گذشته، توانمندسازی اقشار کم درآمد و فقیر شهر در این شهر بایستی با دیدگاه چندبعدی (و عدم توجه صرف به ابعاد کالبدی) صورت پذیرد. در این راستا، نقش تسهیل گر نظام مدیریتی شهر و تحقق برنامه ریزی پایین به بالا و رویکرد مشارکتی ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: فقر شهری، شاخص های اجتماعی، آمار فضایی، شهر اردبیل
  • محمدرضا رضایی*، رضا مرادی رمقانی، سعیدرضا اکبریان رونیزی، احسان لشگری تفرشی صفحات 109-132
    تبیین موضوع

    یکی از مهم ترین عواملی که می تواند وفاداری گردشگران را تحت تاثیر قرار دهد امنیت مقصد می باشد. بر همین اساس هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر امنیت بر وفاداری گردشگران خارجی شهر شیراز با نقش میانجی رضایتمندی و تصویر مقصد است. 

    روش

    پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت و روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. اطلاعات مورد نیاز بر اساس روش اسنادی و میدانی (ابزار پرسشنامه) گردآوری گردید. جامعه آماری تحقیق، گردشگران خارجی بازدید کننده از شهر شیراز در سال 1398 است. حجم نمونه طبق فرمول کوکران معادل 200 گردشگر برآورد گردید. برای توزیع پرسشنامه از شیوه تصادفی ساده استفاده شد. داده های گردآوری شده بر اساس روش های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته اند.

    یافته ها

    امنیت با ضریب 0/20 به صورت مستقیم و با ضریب 0/07 با نقش میانجی تصویر مقصد و با ضریب 0/26 با نقش میانجی رضایتمندی تاثیر مثبتی بر وفاداری گردشگران خارجی شهر شیراز دارد. تاثیر کلی امنیت بر وفاداری گردشگران خارجی نیز برابر با 0/53 است.

    نتایج

    با افزایش سطح امنیت و بهبود این عامل در شهر شیراز شاهد افزایش وفاداری گردشگران خارجی به این شهر خواهیم بود که رونق هر چه بیشتر صنعت گردشگری این شهر را در پی دارد.

    کلیدواژگان: امنیت، وفاداری، گردشگری، شیراز
  • محمد رحمانی اصل، مرضیه افضلی*، اصغر حیدری، کبری محمدی صفحات 133-154
    تبیین موضوع

    بازآفرینی یکی از رویکردهای توسعه درون زای شهری است که هدف آن ارتقای ابعاد مختلف کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی بافت های شهری می باشد. با توجه به اهمیت بعد اجتماعی در فرایند بازآفرینی شهری پژوهش حاضر به بررسی نقش مولفه های سرمایه اجتماعی در تحقق پذیری بازآفرینی در بافت های ناکارآمد در سکونتگاه غیررسمی اخترآباد کرج پرداخته است.

    روش

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی می باشد. برای جمع آوری اطلاعات از روش پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر کل جمعیت محله اخترآباد برابر با 13565 است و حجم نمونه آن 381 می باشد. برای ارزیابی نقش سرمایه اجتماعی در تحقق پذیری بازآفرینی شهری از 6 مولفه  آگاهی اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، تشکل اجتماعی، شبکه و روابط اجتماعی و مشارکت اجتماعی استفاده شده است. از نرم افزار Smart PLS و SPSS جهت تحلیل یافته ها استفاده شده است. برای بررسی رابطه بین متغیرهای تحقیق از مدل ساختاری در سطح معناداری و برای ارزیابی نقش مولفه های سرمایه اجتماعی بر تحقق پذیری بازآفرینی در بافت های ناکارآمد از مدل ساختاری در سطح بار عاملی استفاده شده است.

    یافته ‎ها

     یافته های مدل ساختاری در سطح معناداری نشان دهنده مقدار آماره T بیشتر از 2/58  برای تمامیه متغیرهای اثرگذار و اثرپذیر تحقیق و رابطه معنادار در سطح 99 درصد بین آن ها می باشد. یافته های مدل ساختاری تحقیق در سطح بار عاملی نشان می دهد که مولفه های 6 گانه انسجام اجتماعی، شبکه و روابط اجتماعی، مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، آگاهی اجتماعی و تشکل اجتماعی به ترتیب با مقدار ضریب مسیرهای 0/378، 0/376، 0/331، 0/324، 0/234 و 0/198 بر تحقق پذیری بازآفرینی شهری در بافت های ناکارآمد محله اخترآباد کرج تاثیرگذار می باشند.

    نتایج

    نتایج تحقیق تببین کننده رابطه معنادار مثبت بین مولفه های سرمایه اجتماعی و تحقق پذیری بازآفرینی در باف های ناکارآمد محله اخترآباد شهر کرج می باشد. همینطور نتایج تحقیق تببین کننده سطوح تاثیرگذاری متفاوت مولفه های سرمایه اجتماعی بر تحقق پذیری بازآفرینی در بافت های ناکارآمد محله اخترآباد شهر کرج می باشد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، سرمایه اجتماعی، بافت های ناکارآمد شهری، سکونتگاه های غیررسمی، محله اخترآباد کرج
  • محمدعلی فیروزی*، احمد پوراحمد، مهیار سجادیان صفحات 155-181
    تبیین موضوع

    امروزه، تحقق شهر هوشمند به عنوان پارادایمی مطرح در سطح جهان به منظور رهایی از مشکلات و پیچیدگی های روزافزون ناشی از شهرنشینی گسترده، بیش از پیش مطرح می باشد. پژوهش حاضر نیز، به منظور بهره گیری از نظریه آشوب در چارچوب پارادایم پیچیدگی و درک شرایط پیچیده کنونی کلانشهر اهواز در راستای تحقق شهر هوشمند در این کلانشهر به تحقیق پرداخت.

    روش

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی می باشد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه الکترونیکی محقق ساخته مبتنی بر طیف پنج درجه ای لیکرت می باشد؛ که در جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری میانگین، t تک نمونه ای و رتبه بندی فریدمن با استفاده از نرم افزار spss بهره گرفته شده است. جامعه آماری پژوهش کارشناسان شاغل در دستگاه های اجرایی دخیل در حیطه شهری اهواز می باشند. نمونه آماری این پژوهش، 380 نمونه است که با روش نمونه گیری گلوله برفی و شبکه ای نظارت شده انتخاب گردیدند.

    یافته ‎ها

     بر اساس یافته های تحقیق، نظریه آشوب در کلانشهر حاکمیت داشته و به سبب ضعف مفرط در مولفه تعادل بخش خودسازماندهی از یکسو و توان بالا در سه مولفه آشوبناک اثر غیرخطی، اثر پروانه ای و مجذوب کننده های ناشناس، حاکمیت نظریه آشوب مانعی جدی در راستای تحقق شهر هوشمند در کلانشهر اهواز می باشد.

    نتایج

    بنابراین جهت مدیریت بهینه استقرار شهر هوشمند در کلانشهر اهواز ، برنامه ریزی دقیق برای ارتقای مولفه تعادل بخش خودسازماندهی در مقابل شناخت دقیق از سه مولفه آشوبناک اثر غیرخطی، اثر پروانه ای و مجذوب کننده های ناشناس و ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، نظریه پیچیدگی، نظریه آشوب، خودسازماندهی، شهر اهواز
  • محمد رحیمی*، فائزه بزمه صفحات 183-201
    تبیین موضوع

    امروزه با توجه به توسعه روزافزون شهرها و عدم تعادل در پراکنش کاربری ها، ساماندهی کاربری اراضی شهری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. حال با توجه به اینکه همه شهرها از کاربری های متفاوت تشکیل شده است، لذا باید تمام این کاربری ها از نظر الگوی استقرار مطابق با قوانین و اصول برنامه ریزی شهری باشند. در عمده شهرهای جهان، تهیه برنام های کاربری زمین شهری به منظور ایجاد تعادل و تعامل در توسعه بخش های مختلف شهر امری ضروری به حساب می آید. چگونگی مواجهه با این چالش های کاربری شهری بخش مهمی از برنامه ریزی توسعه فضایی را تشکیل می دهد. برخی از این چالش ها الزامات اعمال تغییراتی را در برنامه های مصوب، به ویژه در ارتباط با کاربری زمین مشخص می کنند.

    روش

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل سازمان فضایی کالبدی با تاکید بر کاربری های ناکارآمد شهر در ناحیه هشت شهر کرمان می باشد. برای انجام این مطالعه از روش تحقیق توصیفی _ تحلیلی استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شده است. شیوه جمع آوری اطلاعات  اسنادی، کتابخانه ای و میدانی بوده است.

    یافته ها

    با توجه به شرایط ناحیه هشت شهری کرمان عمده ترین چالش های ناشی از کاربری های ناکارآمد به شرح زیر شناسایی شدند: بروز انواع آلودگی ها و آسیب رسانی بالقوه به سلامت انسان و محیط زیست، کاهش کیفیت کالبدی ناحیه و به وجود آمدن سیمای شهری نامطلوب در ناحیه، کاهش سرانه های ناحیه و عدم دستیابی به سرانه های استاندارد، کاهش امنیت و به وجود آمدن نا امنی و برخی از ناهنجاری های اجتماعی و رشد پراکنده و توسعه افقی شهر و عدم ایجاد توسعه درونزا در شهر کرمان می باشد

    نتایج

    در محدوده ناحیه هشت شهری کرمان، درصد قابل توجهی کاربری های ناکارآمدی وجود دارد که در کنار چالش های اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی دارای قابلیت های زیادی هستند که م ی توانند مورد استفاده بهینه قرار گیرند از جمله، اراضی بایر و متروکه در این فضاها که از نظر سازگاری، مطلوبیت و وابستگی در سطح بسیار پایینی قرار دارند، می تواند بخش مهمی از نیاز به زمین ناشی از افزایش جمعیت در شهر را در طول زمان فراهم نماید و با توسعه درونزا در شهر از رشد افقی شهر کرمان که مشکلات عدیده ای را به وجود آورده است جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی- کالبدی، کاربری های ناکارآمد، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، شهر کرمان
  • میرنجف موسوی*، نیما بایرام زاده، سجاد امیدوارفر، رویا کامل نیا صفحات 203-222
    تبیین موضوع

     سکونتگاه های غیررسمی به دلیل رشد دیمی با مشکلات متعددی روبه رو هستند به طوری که از سرانه های پایین خدماتی رنج می برند و فضایی برای گذران اوقات فراغت ندارند. هدف اصلی این پژوهش ارزیابی ادراک ذهنی افراد از وضعیت تامین نیازهای زیستی و به طورکلی سطوح زیست پذیری در محله فلاحت می باشد. این محله به دلیل کم برخوردار بودن، شرایط زندگی نابسامانی دارد.

    روش

    روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت توصیفی-تحلیلی می باشد که به دو صورت اسنادی و برداشت میدانی به جمع آوری اطلاعات پرداخته شده است. مولفه های زیست پذیری در این پژوهش شامل مولفه های اجتماعی، اقتصادی و کالبدی و زیست محیطی می باشد. جامعه آماری این پژوهش اهالی محله فلاحت می باشد که طبق آمار پایگاه بهداشت در سال 1397، 15000 نفر جمعیت دارد. برای نمونه گیری از فرمول کوکران استفاده شده است که حجم نمونه 374 نفر به دست آمده به صورت تصادفی در محدوده پخش گردیده است. تجزیه وتحلیل اطلاعات به صورت کمی و از طریق روش های آماری (آزمون t تک نمونه ای و فریدمن) انجام گرفته است. روایی پرسشنامه توسط متخصصین و پایایی پرسشنامه از طریق آزمون آلفای کرونباخ با مقدار 0/732 تایید شده است.

    یافته‎ ها

     یافته های پژوهش نشانگر این است که در بعد اجتماعی سه شاخص ملاحظات و مراقبت های پزشکی و بهداشتی، امنیت فردی و اجتماعی و مشارکت و همبستگی، در بعد اقتصادی شاخص کالاهای مصرفی و در بعد کالبدی و زیست محیطی نیز شاخص های امکانات و خدمات زیربنایی، آلودگی و بهداشت محیطی، چشم انداز، فضای سبز و بایر دارای سطح متوسطی هستند. همچنین ابعاد اجتماعی، اقتصادی و کالبدی و زیست محیطی دارای رتبه بندی یکسانی می باشند.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشانگر این است که وضعیت زیست پذیری محله فلاحت ارومیه طبق سه بعد اجتماعی، اقتصادی و کالبدی و زیست محیطی در سطح متوسطی قرار دارد که این موضوع نیازمند اتخاذ راهکارهای توانمندسازی می باشد.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، کیفیت زندگی، توسعه پایدار، سکونتگاه های غیررسمی، ارومیه
  • مهشید تاجدینی، منوچهر طبیبیان*، مسعود الهی صفحات 223-244
    تبیین موضوع

    بسط عدالت در جوامع مدنی و غلبه بر نابرابری های موجود، نیازمند تاویل پایه های فلسفی و اصول تحقق پذیری مفهوم عدالت شهری است. اهتمام به انجام این مقصود، از طریق تبیین سیر تفکر اندیشمندان مختلف درباره موضوع عدالت و نحوه تحقق فرآیند اجرایی آن صورت می پذیرد. از این روی، پارادایم نوین عدالت شهری، بر مبنای ابعاد سه گانه عدالت (قانون، اخلاق و مدنیت) و چهار وجه بنیادین آن (ماهوی، صوری، توزیعی و ساختاری) تدوین می گردد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر پارادایم عدالت شهری بر کاهش نابرابری های محیطی است. امکان سنجی تحقق این پارادایم در قالب موضع فرحزاد تهران صورت می گیرد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی - توسعه ای و از لحاظ روش تحقیق مورداستفاده، توصیفی - تحلیلی است. روش گردآوری داده ها به صورت اسنادی و میدانی بوده است. همچنین، جامعه آماری پژوهش، متشکل از ساکنین، کاربران، متخصصین و مسیولین شهری بوده است. یافته های حاصل، در نرم افزار SPSS و بر مبنای آمار توصیفی (گویه های کیفی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (وزن دهی به گویه های بوگاردوس، آزمون تی تک نمونه ای و هم بستگی پیرسون) تحلیل شده است.

    یافته ‎ها

    یافته های حاصل از داده های مقیاس بوگاردوس، بیانگر وجود فاصله اجتماعی زیاد و میزان نامطلوبی از پذیرش افراد، میان ساکنین فرحزاد است. همچنین، داده های آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل هم بستگی پیرسون در پرسش نامه دلفی و سنجش میزان کاربست پارادایم محلی عدالت شهری در طرح مصوب «سامان دهی محور شهری فرحزاد» مبین وضعیت مطلوب این طرح در ابعاد قانون محوری و اخلاق مداری، در برابر شرایط نامطلوب بعد اجتماع گرایی از دیدگاه متخصصین است.

    نتایج

    نتایج پژوهش، مبین وجود شکاف و کاستی عمیق در زمینه تحقق وجوه مختلف عدالت شهری در محدوده فرحزاد نسبت به مناطق اطراف می باشد. بر این مبنا، وجود ارتباط مستقیم میان عدالت توزیعی و عدالت ساختاری را در زمینه تحقق پارادایم عدالت شهری نمایان می گردد. این وجوه، در بعد صوری عدالت شهری و بر مبنای سیاست های تعاملی اتخاذ و پایش خواهند شد.

    کلیدواژگان: پارادایم عدالت شهری، نابرابری های محیطی، عدالت ساختاری، عدالت توزیعی، محدوده فرحزاد
  • احسان حیدرزاده، محمدرضا حقی* صفحات 245-265
    تبیین موضوع

     در حال حاضر شهر کرمانشاه به عنوان بزرگترین شهر کردنشین کشور و مرکز استان، در تحقق فضاهای شهری سرزنده ناموفق عمل نموده است. البته خیابان نوبهار جزو معدود فضاهای این شهر است که به سبب حضور پر جنبت و جوش مردم، تا حدودی سرزنده قلمداد می شود. لذا پژوهش حاضر تلاش دارد با تحلیل وضعیت این خیابان، ضمن ارایه راهبردهایی پیشنهادی برای آن، راه را برای ارتقای سرزندگی سایر فضاهای شهری کرمانشاه، روشن و هموار نماید. 

    روش

    پژوهش حاضر تحلیلی-تفسیری است.  لذا ابتدا شاخص های سرزندگی از پژوهش های معتبر داخلی و خارجی استخراج شده و به صورت سوالات پرسشنامه ای تنظیم شده اند. روایی سوالات با دریافت نظر کارشناسان و پایایی با محاسبه آلفای کرونباخ (0/806) مورد بررسی و تایید قرار گرفته است. جامعه آماری شامل کلیه شهروندان کرمانشاهی است که برای خرید یا تفریح به خیابان نوبهار مراجعه داشته اند. حجم نمونه نیز بر مبنای فرمول کوکران 384 مورد بوده است که به تقریب 400 در نظر گرفته شده است. همچنین نمونه گیری به صورت تصادفی ساده صورت پذیرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS و به کمک مدل های تحلیل عاملی و رگرسیون چند متغیره خطی انجام گرفته است.

    یافته ‎ها

     یافته های پژوهش نشان می دهد حدود 38 شاخص، نمایانگر سرزندگی یک خیابان تجاری شهری هستند که در قالب 8 عامل شامل «پیاده مداری»، «فضایی برای ماندن»، «نشاط بخشی»، «راحتی خرید»، «دسترس پذیری»، «همه شمولی»، «انعطاف پذیری» و «خاطره انگیزی» دسته بندی می شوند. در این میان، دو عامل پیاده مداری و فضایی برای ماندن بیشترین تاثیر را بر جلب رضایت مردم از سرزندگی یک خیابان تجاری دارند که باید مورد توجه برنامه ریزان و طراحان شهری قرار گیرد.

    نتایج

    اگرچه خیابان نوبهار در شهر کرمانشاه از سرزندگی نسبتا مطلوبی برخوردار است اما نارضایتی مراجعه کنندگان در دو عامل «دسترس پذیری» و «همه شمولی» مشهود است. از همین رو، در انتهای مقاله، راهبردهایی برای ارتقاء این دو عامل ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سرزندگی شهری، فضای شهری، خیابان سرزنده، کیفیت محیطی، شهر کرمانشاه
  • اردلان حسینی، محسن معروفی، طاهر پریزادی* صفحات 267-287
    تبیین موضوع

    استفاده از رویکردهای مشارکتی در قالب اجتماعات محلی جهت ارتقاء سلامت محیط زیستی، پاسخی ریشه ای به حل مشکلات محیط زیستی کلان شهرها است. شهروندی بوم شناختی به عنوان جدیدترین رهیافت مشارکت شهروندی در حوزه محیط زیست شهری نقش مهمی در دستیابی به سلامت محیط زیست شهری در سطح محلات کلان شهرها بازی می کند. هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین رهیافت  شهروندی بوم شناختی در ارتقاء شاخص های سلامت محیط زیست شهری در سطح محلات منطقه یک کلان شهر تهران است.

    روش

    روش پژوهش این مقاله کمی- پیمایشی بوده که داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه گردآوری شد. جامعه آماری شامل 26 محله منطقه یک کلان شهر تهران بوده و نمونه آماری که از طریق فرمول کوکران محاسبه شد، تعداد 383 بود و به شیوه سهمیه ای به نسبت جمعیت بالای 18 سال در هر محله توزیع گردید. داده های جمع آوری شده به وسیله شاخص های توصیفی و آزمون تی تک نمونه ای در محیط نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته‎ ها

     نتایج پژوهش نشان می دهد که محلات منطقه یک از نظر دو متغیر شهروندی بوم شناختی و ارتقاء سلامت محیط زیست شهری از وضعیت نسبتا خوبی برخوردارند. همچنین نتایج حاکی از آن است که شاخص های دو متغیر دارای همبستگی مثبت هستند. در نهایت مدل رگرسیونی نشان می دهد که شاخص های متغیر شهروندی بوم شناختی تبیین کننده متغیر ارتقاء سلامت محیط زیست شهری است.  مشارکت بوم شناختی با 0/616 ، باور بوم شناختی با 0/303  و آگاهی بوم شناختی با 0/133 بیشترین مقدار در تبیین متغیر ارتقاء سلامت محیط زیست شهری را به خود اختصاص داده اند.

    نتایج

    نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد جهت ارتقاء سلامت محیط زیست محلات شهری باید به این شاخص ها توجه ویژه ای شود.

    کلیدواژگان: شهروندی بوم شناختی، مشارکت، سلامت محیط زیست، کلان شهر تهران
  • صدیقه کیانی سلمی، محسن شاطریان*، فاطمه حبیبی بیرون صفحات 289-310
    تبیین موضوع

    مفهوم سرمایه اجتماعی به عنوان یک مفهوم فرا رشته ای در تحلیل های اجتماعی و اقتصادی توسعه جوامع به ویژه توسعه گردشگری مطرح شده است. به این ترتیب پژوهش با هدف بررسی نقش و تاثیر سرمایه اجتماعی بر توسعه گردشگری شهر کاشان انجام شده است.

    روش

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی می باشد. جامعه آماری تحقیق، شهروندان شهر کاشان به تعداد 308476 نفر است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 322 نفر محاسبه شده است. گردآوری داده ها به صورت ترکیبی از مطلعات توصیفی و میدانی است. ابزار تحقیق، پرسشنامه ای محقق ساخته با 85 متغیر است. نرم افزارهای مورد استفاده SPSS و AMOS است که با استفاده از آن ها، آزمون های آماری تی، ضریب همبستگی پیرسون و مدلسازی معادلات ساختاری صورت گرفته است. روایی ابزار تحقیق با بهره گیری از نظر متخصصان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به به مقدار 0/821 مورد تایید قرار گرفته است.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی با سطح معناداری کمتر از 0/05 وضعیت سرمایه اجتماعی در شهر کاشان را مناسب ارزیابی کرده است.. نتیجه کاربرد مدلسازی معادلات ساختاری برای شناسایی اثرگذارترین عامل در تبیین سرمایه اجتماعی در بین شهروندان کاشان، نشانگر کسب بالاترین بار عاملی به میزان 0/99 برای شاخص آگاهی اجتماعی است. مهمترین عوامل رونق دهنده توسعه گردشگری، شاخص آسایش به مقدار وزن رگرسیونی 0/94 است. کسب ضریب همبستگی 0/34 در سطح اطمینان 99 درصد گویای رابطه مستقیم و مثبت بین سرمایه اجتماعی و توسعه گردشگری است.

    نتایج

    تایید ارتباط بین بهبود سرمایه اجتماعی با توسعه گردشگری ضرورت برنامه ریزی برای اعتمادسازی به عملکرد کارکنان دولت در بین جوامع محلی و بسترسازی اعتماد مردم به نهادهای اجتماعی را در راستای تقویت سرمایه اجتماعی به عنوان پیشرانی کلیدی در بهبود و توسعه گردشگری شهر کاشان گوشزد می نماید.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه گردشگری، شهر کاشان
|
  • AmirHossein Halabian *, Mohamadmahdi Taghizadeh, Sanaz Shafiei Pages 1-23
    Objective

    Considering the main goals of passive design in different climatic zones and predicting the items that would facilitate acquiring these goals may provide effective solutions for design-related challenges, such as the new housing programs, and the revitalization and reconstruction of deteriorated houses; furthermore, it may also encourage the use of renewable resources and energy-saving features for an optimum environmental adaptation, and eventually create a distinct architectural identity for each climate zone and provide for the welfare and human comfort in buildings.

    Methods

    To achieve the research objective, which is the bioclimatic welfare assessment in the new houses of Abadeh, an analytical-descriptive method was used. As such, the monthly data (1984–2013) of Abadeh synoptic station was analyzed. Subsequently, to determine the range of new housing thermal comfort following the experimental Mahoney bioclimatic construction indexes method, 170 building units and their adaptation to the bioclimatic conditions were selected by the Cochran sampling technique.

    Results

    The results of this study indicate that since the temperature range of the months   between Mehr and Ordibehesht (approximately, Oct-May) is in the drought index group (A3), and therefore, this environment has cold climate conditions, the optimum architectural orientation is the southeast—southwest direction. Moreover, the permanent thermal oscillation between day and night in all months of the year, being more than 10◦c with a relative humidity of group (A1) drought index, suggests an average area of 10–20 percent of the wall’s surface for the preferable opening size. However, during the month of Tir (July), due to the hot days and moderate nights and the thermal oscillation above 10◦c, it is advised to consider an open sleeping space in the exterior.

    Conclusion

    The analysis of new residential architecture in Abadeh revealed a dominant northern-southern orientation, low value of wall thickness, inconsistent window size with the wall’s surface area, and diminished presence of architectural elements (such as the courtyard, porch, balcony, pond, and garden) in these buildings. These factors may lead to a maladaptive architecture to the regional climates, thus the loss of human comfort in most times of the year for the building inhabitants.

    Keywords: climate, Architecture, construction pattern, Mahoney, Abadeh
  • Amirhamze Shahbazi *, Alireza Shahbazi Pages 25-45
    Objective

    The phenomenon of vandalism destroys urban equipment, public property and buildings, or citizens and urban landscapes. This research pursues three goals; that include: analysis of the extent and severity of vandalism in the city of Jiroft, analysis of the spatial distribution of vandalism and explanation of factors associated with vandalism.

    Methods

    This is an applied, descriptive-analytical, survey study with a sample size of 383 citizens aged 15 years and older in Jiroft. Which data was collected through two-stage random sampling and a research made questionnaire with 7 Likert options. Also, Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk, Kruskal-Wallis, Chi-square, test, and cross-tabulated analytical models have been used.

    Results

    Based on the non-parametric "test" model, the prevalence and severity of vandalism in Jiroft is moderate. However, the spatial distribution of vandalism in the neighborhoods of Jiroft, based on the results of nonparametric Kruskal-Wallis model, is very heterogeneous and has very significant differences. Meanwhile, the supplementary test "Middle-Kruskal-Wallis test" revealed that the rate and severity of vandalism in the five districts of Jiroft, by the independent variable "social, economic and physical-spatial status" in each of the five areas can be It is prediction and explanation.

    Conclusion

    First, the prevalence of vandalism in Jiroft based on citizens' judgments is moderate (not severe). But the spatial distribution of the phenomenon of vandalism at the five district is significantly different. The results showed; in the five districts of Jiroft, the highest prevalence of vandalism is in the calroud area and then in the Behjerd area. The lowest incidence of vandalism is seen in Beheshti and then Raja'i district, although Golbahar districts was moderate. Subsequent tests showed that the status of social (components of education and health), economic (components of employment and economy) and physical-spatial (components of services and facilities and urban equipment) in each of the five areas of Jiroft, predicting the rate and severity of occurrence Vandalism is in these districts.

    Keywords: Vandalism, Jiroft, Spatial distribution, vandalism explanation
  • Mahdi Sedaghat *, Alireza Sadeghinia Pages 47-63
    Objective

    Urban spaces have a great impact on the public health of citizens. Almost research on the relationship between the urban physical environment and citizens 'health has relied solely on assessing citizens' perceptions of the urban environment. In this article, the relationship between the general health quality (GHQ) of citizens' and the measured physical environment aspects of the city has been investigated.

    Methods

    The present research is applied in terms of purpose and is field method in terms of nature and  method. For this purpose, after literature reviewing, in the first stage, the sample size was determined using Cochran's random method and in the second stage, using hierarchical cluster sampling method and georeference questionnaire technique, survey data of GHQ from 384 citizens of Kerman were Collected in 2019. Also, with the formation of the statistical block of the general population-housing census in 2016 in the GIS, the characteristics of the physical environment of Kerman, including; The variables of residential density(RD), ground commercial density(GCD), street conecection density(SCD) and green space density(GSD) and land use mixing ratio(LUMR) and walk-ability index were calculated. Finally, the partial correlation values of Kerman urban form variables with the values of general health quality index were estimated and analyzed.

    Results

    Partial correlation between GHQ values had a significant positive relationship with age and gender and a significant negative relationship with education. Also, the values of GHQ index had a significant negative relationship with the values of urban physical environment indexes. Spatially, the green space density showed a completely significant correlation with GHQ index.

    Conclusion

    The present study demonstrates the hypothesis that the design of an urban environment is significantly related to the GHQ of citizens. The results emphasize that increasing the density of local ground commercial space, land use mixing ratio, more roads connectivity by increasing the walk-ability index and especially the development of green space are among the interventions that can improve the GHQ.

    Keywords: General Health Quality, Landuse Mixing Ratio, Walkability Index, Kerman
  • Narges Vazin *, Hoseain Mokhtari Hashi, Ahmad Taheri Pages 65-85
    Objective

    Understanding the attitude of the local community in relation to tourism development is an important step in the development of sustainable tourism. Therefore, it is necessary to assess the attitude of the local community on tourism development in order to plan properly for the future. The present study aims to investigate and analyze the residents’ attitudes of the Naqsh-e Jahan neighborhood in Isfahan towards tourism.

    Methods

    Descriptive-analytical method was used and information was collected with questionnaire and interview technique. Data analyzed using descriptive and inferential statistical methods, also qualitative research method.

    Results

    The results indicated that local residents welcome the tourism development. Because the tourism development leads to the improvement of economic, social and physical conditions in the neighborhood. But locals are skeptical of some aspects of tourism development, such as crime, and believe that tourism development could lead to some anomalies. Also, based on the analysis of the interview, 28 strategies in 7 categories to increase satisfaction by the local community were obtained, including job capacity development, capital attraction, participatory planning, strengthening the interaction of the host and guest community, culture building, strengthening urban security and strengthening neighborhood infrastructure.

    Conclusion

    The spread of tourism benefits to the whole neighborhood will not only create satisfaction in the local community for tourism, but also with hospitality and providing better services to the guest community will play an effective role in the ultimate satisfaction of tourists.

    Keywords: Tourism, Attitude, Local Community, Naqsh-e Jahan Neighborhood, Isfahan City
  • Rasoul Ghorbani, Parvin Dadazade Silabi * Pages 87-107
    Objective

    The trend of urbanization in developing countries has been faced with spatial imbalances, polarization of regions and social groups, and unstable urban growth. As the instability caused by this uneven growth has led to the formation of areas of poverty in urban areas. Spatial analysis of these areas determines the extent of deprivation in different areas and prioritizes measures to improve living standards. In this regard, the purpose of this study is to investigate the existing inequalities and show the pattern of poverty in Ardabil urban blocks with emphasis on social indicators during the years 2006 to 2016 and also to investigate the factors affecting the organization of this phenomenon.

    Methods

    The research method is spatial analysis in terms of applied purpose and approach. The statistical population of this research is the legal limits of Ardabil in 2006 and 2016 and the sample size is all the statistical blocks of the mentioned years. In order to collect research data, the information available in the statistical blocks of 2006 and 2016 in Erbil and a questionnaire of academic elites and city managers have been used. To show the situation of social poverty, spatial autocorrelation technique was used using hot spot analysis in Arc / GIS software and to analyze the pattern of social poverty distribution, Moran statistic was used. To analyze the data of the second part of the research (identifying the factors affecting the expansion and spatial organization of social poverty zones), the structural equation analysis model in AMOS software has been used

    Results

    Based on the obtained results, out of 5142 urban blocks in Ardabil in 2006, about 53% were in a very deprived and deprived condition, 26% were in a moderate condition and about 21% were in a well-off condition. In 2016, these percentages are 46, 22, 32 among 6439 urban blocks, respectively, and this also shows that Ardabil urban blocks in terms of social indicators in 2016 compared to 2006 they are in a better situation.

    Conclusion

    Due to the spread of urban poverty in Ardabil over the past decades, empowerment of low-income and poor in the city should be done with a multidimensional perspective (and not just paying attention to the physical dimensions). In this regard, the role of facilitator of the city management system and the realization of bottom-up planning and participatory approach is essential.

    Keywords: Urban Poverty, social indicators, Spatial Statistics, Ardabil
  • MohammadReza Rezaei *, Reza Moradi Romghani, Saeidreza Akbarian Ronizi, Ehsan Lashgari Tafreshi Pages 109-132
    Objective

    One of the most important factors that can affect the loyalty of tourists is the security of the destination. Accordingly, the main purpose of this study is to investigate the effect of security on the loyalty of foreign tourists in Shiraz with the mediating role of satisfaction and destination image.

    Methods

    The present research is applied in terms of purpose and is descriptive and survey based on the nature and method. Research data were collected in the field through a questionnaire. The statistical population of the study is foreign tourists visiting the city of Shiraz in 2019. The sample size was estimated to be equal to 200 tourists according to the Cochran’s formula and a simple random method was used to distribute the questionnaire. Data collected based on descriptive and inferential statistics methods have been analyzed.

    Results

    The results showed that Security with a coefficient of 0.20 directly and with a coefficient of 0.07 with the mediating role of the destination image and with a coefficient of 0.26 with the mediating role of satisfaction has a positive effect on the loyalty of foreign tourists in Shiraz. The overall effect of security on the loyalty of foreign tourists is equal to 0.53.

    Conclusion

    With the increase in the level of security and the improvement of this factor in the city of Shiraz, we will see an increase in the loyalty of foreign tourists to this city, which will lead to the further prosperity of the tourism industry of this city.

    Keywords: security, loyalty, Tourism, Shiraz
  • Mohmmad Rahmaniasl, Marzieh Afzali *, Asghar Heydari, Kobra Mohammadi Pages 133-154
    Objective

    The results of the study explain the significant positive relationship between the components of social capital and the feasibility of regeneration in dysfunctional contexts of Akhtarabad neighborhood of Karaj. Also, the results of the study explain the different levels of influence of social capital components on the feasibility of regeneration in dysfunctional contexts of Akhtarabad neighborhood of Karaj.

    Methods

    The present article is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. A questionnaire method was used to collect information. The statistical population of the present study is the total population of Akhtarabad neighborhood is 13565 and its sample size is 381. To evaluate the role of social capital in the feasibility of urban regeneration, 6 components of social awareness, social trust, social cohesion, social organization, network and social relations and social participation have been used. Smart PLS and SPSS software were used to analyze the findings. To investigate the relationship between research variables, a structural model at a significant level and to evaluate the role of social capital components on the feasibility of regeneration in dysfunctional contexts, a structural model at the factor load level has been used.

    Results

    The findings of the structural model at a significant level show a value of T statistic greater than 2.58 for all effective variables of the research and a significant relationship at the level of 99% between them. The findings of the structural model of the research at the factor load level show that the six components of social cohesion, network and social relations, social participation, social trust, social awareness and social organization, respectively, with a path coefficient of 0.378, 0.376, 0.331, 0.324, 0.234 and 0.198 are effective on the feasibility of urban regeneration in dysfunctional tissues of Akhtarabad neighborhood of Karaj.

    Conclusion

    The results of the study explain the significant positive relationship between the components of social capital and the feasibility of regeneration in dysfunctional contexts of Akhtarabad neighborhood of Karaj. Also, the results of the study explain the different levels of influence of social capital components on the feasibility of regeneration in dysfunctional contexts of Akhtarabad neighborhood of Karaj.

    Keywords: Urban Regeneration, Social Capital, Ineffectual Urban Texture, Informal Settlements, Akhtarabad Neighborhood of Karaj
  • MohamadAli Firoozi *, Ahmad Pourahmad, Mahyar Sajadian Pages 155-181
    Objective

    Today, the perform of the smart city as a famous paradigm in the world in order to get rid of the growing problems and complexities caused by widespread urbanization, is more important than ever Therefore, the present study, in order to use the theory of chaos in the framework of the paradigm of complexity and to understand the current complex conditions of the metropolis of Ahvaz in order to achieve a smart city in this metropolis did research.

    Methods

    The present article is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The data collection tool is a researcher-made electronic questionnaire based on a five-point Likert scale; In order to analyze the data, mean statistical tests, one-sample t-test and Friedman ranking were used using SPSS software. The statistical population of the study is experts working in the executive apparatus involved in the urban area of ​​Ahvaz. The statistical sample of this study is 380 samples that were selected by snowball sampling and supervised network.

    Results

    chaos theory prevails in the metropolis and due to extreme weakness in the self-organizing balance component on the one hand and high power in three chaotic components of nonlinear effect, butterfly effect and unknown fascinates, the rule of chaos theory It is a serious obstacle to the realization of a smart city in the metropolis of Ahvaz.

    Conclusion

    Therefore, strengthening the power of organization in the metropolis of Ahvaz is of strategic importance.

    Keywords: Smart City, theory of complexity, theory of chaos, Self-Organization, Ahvaz City
  • Mohammd Rahimi *, Faezeh Bazmehb Pages 183-201
    Objective

    Today, taking into account the growing urban development and the imbalance in the distribution of land uses, urban land use management is of great importance. Now that all cities are made up of different uses, all these applications should be in accordance with the rules of urban planning and principles. In the major cities of the world, the provision of urban land use plans is essential in order to balance and interact in the development of different parts of the city. How to deal with these urban urban challenges is an important part of spatial development planning. Some of these challenges specify the requirements for making changes to approved programs, especially in relation to land use.

    Methods

    In this regard, the present study aims to reveal the urban land use challenges with an emphasis on inefficient city uses in the eight district of Kerman. For this study, the analytical-deductive research method has been used. The way to collect documentary, library and field information has been. And the GIS are used to analyze the data. The results of this study show that there is a significant percentage of inefficient use in the Kerman area,

    Results

    the conditions of Kerman's eight urban areas, the major challenges of inefficient land use were identified as follows: occurrence of various types of pollution and potential damage to human health and the environment; In the area, reducing per capita area and lack of access to standard per capita, reduced security and insecurity and some social anomalies, sporadic growth and horizontal development of the city and lack of endogenous development in Kerman.

    Conclusion

    which, along with the social, physical and environmental challenges There are many capabilities that can be used optimally, such as landscaped, abandoned and abandoned land in these spaces that are very low in terms of compatibility, desirability and dependence, an important part of the need for land is due to population growth In the city over time, with the development of endogenous in the city, the horizontal growth of the city of Kerman That has caused a lot of problems.

    Keywords: Spatial-physical analysis, inefficient uses, GIS, Kerman City
  • Mirnajaf Mousavi *, Nima Bayramzadeh, Sajjad Omidvarfar, Roya Kamel Nia Pages 203-222
    Objective

    Informal settlements face many problems due to lack of proper planning, as they suffer from low service per capita and do not have space to spend their free time. The main purpose of this study is to assess the mental perception of people about the state of living needs and in general the levels of livability in Falahat neighborhood. This neighborhood has poor living conditions due to being marginalized.

    Methods

    The research method is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature, which has been collected in the form of documents and field surveys. livability criterias in this study include social, economic and physical and environmental. The statistical population of this study is the residents of Falahat neighborhood of Urmia, which according to the health care center statistics in 1397, has a population of 15,000 people. The Cochran's formula was used for sampling and the sample size is 374, which was randomly distributed. Data analysis was performed quantitatively through statistical methods (one-sample t-test and Friedman test). The validity of the questionnaire was confirmed by experts and the reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha test with a value of 0.732.

    Results

    Findings show that in the social dimension of the three indicators of medical and health considerations and care, personal and social security and participation and solidarity, in the economic dimension of the index of consumer goods and in the physical and environmental dimensions of the facilities and services of infrastructure, pollution and environmental health, Landscape, green space and wasteland have a moderate level of livability. Also, social, economic, physical and environmental dimensions have the same ranking.

    Conclusion

    The results of the research show that the livability of Falahat neighborhood in Urmia is at a moderate level according to the three dimensions of social, economic and physical and environmental, which requires the adoption of empowerment strategies.

    Keywords: Livability, Quality of Life, Sustainable Development, Informal Settlements, Urmia
  • Mahshid Tajedini, Manochehr Tabibian *, Masoud Elahi Pages 223-244
    Objective

    The development of justice in civil societies and overcoming existing inequalities requires the provision of philosophical foundations and the principles of the realization of the concept of urban justice. Efforts to achieve this goal are made by explaining the thinking course of various philosophers on the subject of justice and how to implement its implementation process. Hence, the new paradigm of urban justice is based on the three dimensions of justice (law, ethics, and civilization) and four basic dimensions (substantive, formal, distributive, and structural). Accordingly, the realization of this paradigm in Farahzad Tehran is evaluated. The purpose of this research is to investigate the effect of the urban justice paradigm on decreeing environmental inequalities.

    Methods

    The present research is applied-developmental in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of the research method used. The method of data collection was documentary and field. Also, the statistical population of the study consists of residents, users, experts and city officials.The results were analyzed in SPSS software based on descriptive statistics (qualitative, average, and standard deviation items) and inferential statistics (weighting of Bogardus, one-sample t-test, and Pearson correlation items).

    Results

    The results of the Bogardus scale data indicate a large social distance and an undesirable level of acceptance among the residents of Farahzad. In addition, the data of one-sample t-test and Pearson correlation analysis in Delphi questionnaire and measuring the application of local paradigm of urban justice in the ratified plan of urban-oriented organizing of Farahzad, show the favorable status of this plan in terms of law and ethics against the unfavorable conditions of socialism dimension, from the viewpoint of experts.

    Conclusion

    Therefore, The results of the research indicate the existence of deep gaps and shortcomings in the field of realization of various aspects of urban justice in Farahzad area compared to the surrounding areas. On this basis, the existence of a direct relationship between distributive justice and structural justice in the field of urban justice paradigm is shown. These funds will be adopted and monitored in the formal dimension of urban justice and based on interactive policies.

    Keywords: Urban Justice Paradigm, Environmental Inequalities, Structural Justice, Distributive Justice, Farahzad's Area
  • Ehsan Heidarzadeh, MohammadReza Haghi * Pages 245-265
    Objective

    At present, Kermanshah, as the largest Kurdish city in Iran and the center of the province, has failed to realize vibrant urban spaces. Of course, Nobahar Street is one of the few spaces in this city that is considered somewhat lively. The present study aims to analyze the vitality of this street.

    Methods

    This study is analytical-interpretive. At first, vitality indices were extracted from valid researches and were arranged in the form of a questionnaire. The validity of the questions has been confirmed by receiving the opinion of experts and the reliability by calculating Cronbach's alpha (0.806). The statistical population includes all citizens of Kermanshah who have visited Nobahar Street for commercial and entertainment. The sample size was based on Cochran's formula of 384 items, which is approximately 400. The sampling method is simple random. Data analysis was performed using factor analysis and linear multivariate regression model.

    Results

    Findings show that 38 indicators represent the vitality of an urban shopping street that are categorized in 8 factors including "Walkability", "Space to Stay", "Invigorating", "Shopping Convenience", "Accessibility", "Inclusiveness", "Flexibility" and "Memorable". Meanwhile, the two factors of Walkability and Space to Stay have the greatest impact on people's satisfaction with the vitality of a commercial street.

    Conclusion

    In the case of Nobahar Street, it was observed that although this street has a good vitality, dissatisfaction is evident in two factors: "Accessibility" and "Inclusiveness ". Therefore, strategies in this regard are presented.

    Keywords: Urban Vitality, Urban space, Vibrant Street, Environmental Quality, Kermanshah
  • Ardalan Hosseini, Mohsen Maroofi, Taher Parizadi * Pages 267-287
    Objective

    The use of collaborative approaches in the level of community to promote environmental health is a fundamental method for solving environmental issuses in metropolises. Ecological citizenship as a new approach to citizen participation in the urban environment plays an critical role in achieving urban environmental health at metropolitan neighborhoods. The main objective of this study is to explain the ecological citizenship approach in promoting the urban environmental health indicators at the local community level in Tehran metropolitan area

    Methods

    Required data were collected in a survey area at the level of 26 neighborhoods in a metropolitan area of Tehran. A sample of 383 questionnaires was determined through the Cochran formula and distributed in a quotient manner to the population over 18 years of age in each neighborhood. The collected data were analyzed by SPSS software using correlation and regression tests.

    Results

    The results of the study indicate that the neighborhoods of area 1 have a relatively good status in terms of ecological citizenship and urban environmental health promotion. Also, the results indicate that the indicators of the two variables have a positive correlation. Finally, the regression model shows that the variables of ecological citizenship explain the environmental health promotion variable. Ecological partnership with 0.616, ecological belief with 0.303 and ecological awareness with 0.133 have the highest amount in explanation of urban environmental health promotion variable, which indicates that in order to promote environmental health of urban neighborhoods, this index Special attention should be paid.

    Conclusion

    The results of the present study show that in order to promote the environmental health of urban areas, special attention should be paid to these indicators.

    Keywords: Ecological Citizenship, Participation, Environmental Health, Tehran Metropolis
  • Sedigheh Kiani Salmi, Mohsen Shaterian *, Fatemeh Habibi Beiroun Pages 289-310
    Objective

    The concept of social capital has been proposed as a cross-disciplinary concept in social and economic analysis of community development, especially tourism development. Thus, the research was conducted to investigate the role and impact of social capital on tourism development in Kashan.

    Methods

    he present article is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The statistical population of the study is 308476 citizens of Kashan. The sample size was calculated using the Cochran's formula to 322 people. Data collection is a combination of descriptive and field information. The research tool is a researcher-made questionnaire with 85 variables. The software used is SPSS and AMOS, which are used for t-test, Pearson correlation coefficient and structural equation modeling. The validity of the research instrument has been confirmed by experts and its reliability has been confirmed by using Cronbach's alpha coefficient of 0.821.

    Results

    The results of t-test with a significance level of less than 0/05 evaluated the situation of social capital in Kashan as appropriate. The result of using structural equation modeling to identify the most effective factor in explaining social capital among Kashan citizens indicates the highest load The factor is 0/99 for the social awareness index. The most important factors driving tourism development is the comfort index with a regression weight of 0.94. Achieving a correlation coefficient of 0/34 at the 99% confidence level indicates a direct and positive relationship between social capital and tourism development.

    Conclusion

    Confirming the relationship between improving social capital and tourism development emphasizes the need for planning to build trust in the performance of government employees among local communities and build public trust in social institutions in order to strengthen social capital as a key driver in improving and developing tourism in Kashan.

    Keywords: Social Capital, Tourism Development, Kashan City