فهرست مطالب
نشریه فضای گردشگری
پیاپی 30 (بهار 1398)
- تاریخ انتشار: 1398/02/17
- تعداد عناوین: 8
-
صفحات 1-18
گردشگری از اهمیت خاصی برخوردار است. تحت تاثیر انگیزهها، گردشگران انتظارات متفاوتی از محصولات سفر دارند و نتایج آن در تعیین راهبردهای توسعهای مقصد بسیار قابل توجه بوده و به برنامهریزان و سیاستگذاران این شناخت را میدهد که مقصدهای عمده گردشگری کجاست و چه ویژگیهایی باید داشته باشد. توسعه پایدار گردشگری مجموعهای از اصول، خطمشیها و روشهای مدیریتی برای ترسیم مسیر توسعهی گردشگری به گونهای است که رفاه جوامع انسانی و سلامت اکوسیستمهای طبیعی در درازمدت تضمین شود. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی تاثیر ابعاد فرهنگی بر توسعه و تقویت گردشگری در استان آذربایجان شرقی می باشد. روش تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی، روش جمعآوری اطلاعات میدانی و ابزار جمعآوری اطلاعات، پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق حاضر گردشگران استان آذربایجان شرقی هستند که از بین آن ها بر طبق جامعه نامحدود نمونهای به تعداد 276 نفر جهت پخش پرسش نامه انتخاب شدهاند. روش نمونه گیری احتمالی در دسترس، و روش آزمون فرضیهها رگرسیون با استفاده از نرم افزار spss21 می باشد. نتایج ، نشان دهنده تایید کلیه فرضیههای پژوهش میباشد.
کلیدواژگان: توسعه، تقویت گردشگری، ابعاد فرهنگی، استان آذربایجان شرقی -
صفحات 19-32
گردشگری در پنج دهه اخیر بهعنوان یک فعالیت بشری و از صنایع با رشد بالا و گسترده شناختهشده است. از دیگر سو توسعه روستاها همانند شهرها در دستور کار برنامه ریزان قرارگرفته است، لذا ضرورت توجه به حوزه گردشگری، بهعنوان راهکار مناسبی در راستای توسعه روستایی مورد وفاق همه کارشناسان است. این پژوهش به دنبال ارزیابی و تحلیل اثرات گردشگری بر توسعه اقتصادی روستایی بخش مرکزی شهرستان نور در استان مازندران میباشد که شامل 7 دهستان میباشد. این پژوهش به لحاظ ماهیت از نوع کاربردی بوده و مطالعه بهصورت توصیفی-تحلیلی انجامشده است، دادهها کیفی است و داده اندوزی از دو شیوه کتابخانهای و میدانی انجامشده است. در بخش مطالعات میدانی از ابزار پرسشنامه استفاده شد که به روش نمونهگیری تصادفی ساده انجامگرفته است. پس از تجزیهوتحلیل اطلاعات جمعآوریشده با کمک نرمافزارهای رایانهای Excel و Spss و بهرهگیری از روش تحلیل عاملی، تحلیل خوشهای و همچنین تکنیک تاپسیس استفادهشده است. نتایج پژوهش نشان میدهد که اولا درآمدزایی از طریق گردشگری، بیشتر در بخش فروش محصولات کشاورزی، خدمات گردشگری و تولیدات بومی بوده. طبق نتایج تحقیق از بین جامعه آماری منتخب، روستای عباسا بیشترین و روستای کاردیکلا کمترین بهره مفید را از صنعت گردشگری در منطقه بردهاند.
کلیدواژگان: اقتصاد روستایی، گردشگری روستایی، توسعه اقتصادی، شهرستان نور -
صفحات 33-46
امروزه گردشگری به عنوان یک پدیده اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی مورد توجه کشورهاست و در دهه های اخیر، رشد مداوم و روز افزونی داشته است. گردشگری مدرن با فرایند توسعه مرتبط است و اهداف گوناگونی را دنبال می کند. دراین فرایند، گردشگری به یکی از اهداف و جنبه های اصلی پیشرفت اجتماعی و اقتصادی تبدیل شده است. گردشگری در فرایند توسعه پایدار،نقش اساسی دارد و این مسیری است که ایران درآن از مزیت های مناسبی برخوردار است.پژوهش حاضر که از نوع پژوهش کاربردی توصیفی است با استفاده از روش های کتابخانه ای و مطالعات میدانی ، به بررسی و ارزیابی وضعیت موجود و توانمندی ها و محدودیت های توسعه گردشگری شهر تبریز می پردازد.و با استفاده از نرم افزار spssنتایج به دست آمده به شناخت و بررسی چالشهای توسعه توریسم شهری می پردازد که می تواند نقش موثری در ساماندهی و برنامه ریزی فضاهای توریستی متناسب با شرایط اجتماعی،طبیعی و فرهنگی و استفاده از ظرفیت های موجود داشته باشد.توسعه توریسم همبستگی مستقیم با ارتقاء سطح استانداردهای زندگی و درآمد مردم جهان خصوصا کشورهای درحال توسعه دارد.
کلیدواژگان: توریسم شهری، فرصت ها و تهدیدات، گردشگری پایدار، ساماندهی شهری -
صفحات 47-65
. هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر بر رضایت گردشگران از فضای گردشگری روستایی در روستای ونوش است. نوع تحقیق کاربردی و روش مورد استفاده توصیفی- تحلیلی بوده برای گرد آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه، مشاهده و پرسشنامه) استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق در منطقه مورد مطالعه به صورت تصادفی مورد سنجش قرار گرفته است. یافته های تحقیق حاکی از آن است نتیجه حاصل از تقلیل 39 متغیر 8 عامل بوده است که عبارتند از: عامل دسترسی به خدمات اساسی، عامل بر خورداری از امکانات در محل جاذبه ها، عامل مناسب بودن هزینه ها ، عامل شخصیت اجتماعی و فرهنگی ساکنان منطقه عامل امنیت، عامل دست یابی به سلامتی و سر زندگی، عامل دسترسی به جاذبه های طبیعی و عامل پاکیزگی بوده اند که در این میان عامل دسترسی به جاذبه ها و خدمات اساسی با مقدار ویژه721/2 که به تنهایی قادر است 39/16واریانس را محاسبه کند.که به عنوان مهم ترین عامل رضایت مندی روستای ونوش شناخته شد.
کلیدواژگان: گردشگری روستایی ر، ضایت مندی گردشگران، تحلیل عاملی، روستای ونوش -
نقش هتل ها در پیشبرد و توسعه ی صنعت جهانگردی مطالعه ی موردی هتل های4 و 5 ستاره تهرانصفحات 65-82
امروزه صنعت گردشگری را همه به عنوان صنعت غالب هزاره سوم می شناسند،گردشگری با همه ی زیر شاخه های خود، قوی ترین ، پایدارترین و بی خطرترین بخشی است که می تواند فرصتهای بی شماری را برای اشتغال و فعالیتهای معنادار، به ساکنان کره ی زمین عرضه نماید و گردش اقتصاد کلان جهان امروز را، در فضایی صلح آمیز و به دور از خطرات زیست محیطی به نحوی استوار و توسعه پذیر، پشتیبانی کند.از سوی دیگر کشور ما یکی از سرزمینهایی است که از قابلیتها و ظرفیتهای گردشگری فراوانی برخوردار است. از این رو در گذار به سوی توسعه ی پایدار بخش گردشگری می تواند حجم بزرگی از راهبردهای اقتصادی و اجتماعی کشوررا به صورتی مطلوب دربرگیرد. یکی از اصلی ترین موضوعات مربوط به گردشگری موضوع سکونت گردشگران است.به دلیل اینکه گردشگران در هر حال برای اقامت و برآوردن نیازهای اولیه زیستی می باید در مکان مناسبی مستقر و در آنجا ساکن شوند. از این رو وجود تنوع و تکثیر واحدهای اقامتی یک شاخص ارزیابی میزان توسعه یافتگی یک کشوربه شمار می رود،لذا بایست بررسی شوددر کشور ما به خصوص در پایتخت آن یعنی شهر تهران جایگاه هتلداری کجا است؟هتلها به چه شکل تامین کننده خواسته ها و نیاز های مسافران خود هستند؟چه راهکارهایی می تواندباعث ارتقا صنعت هتلداری شود؟
کلیدواژگان: گردشگری، هتلداری، هتلهای تهران، رضایت مهمانان، کیفیت -
ارزیابی اثرات گردشگری در توسعه ی کارآفرینی مناطق روستایی (مطالعه موردی: روستای غریب محله)صفحات 83-98
گسترش صنعت گردشگری به عنوان یکی از ابزارهای اصلی توسعه در هر ناحیه، خصوصا نواحی روستایی است. از آنجا که گردشگری عمدتا دربرگیرندهی کسبوکارهای کوچک اقتصادی است، ضرورت نقش کارآفرینان گردشگری برای توسعه گردشگری روستایی محرز میباشد؛ و بنابراین تشویق و ترویج کارآفرینی منجر به توسعه مناطق روستایی میگردد. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر، تبیین اثرات گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستای غریبمحله شهرستان بهشهر است که در آن برای دستیابی به اهداف، ترکیبی از روش-های توصیفی-تحلیلی و علی مورد استفاده قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش را کلیه سرپرستان خانوار ساکن در روستای غریبمحله تشکیل میدهند که از میان آنها، 150 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شده-اند. ابزار اصلی پژوهش، پرسشنامه محققساخته است که روایی آن با کسب نظرات کارشناسان گردشگری و پایایی آن با انجام پیشآزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (776/0)، به تایید رسیده است. نتایج پژوهش نشان داد معناداری تفاوت میانگین عددی از مطلوبیت عددی مورد آزمون (که میانگین طیف لیکرت=3) در نظر گرفته شده است، در همه شاخص ها در سطح 99 درصد معنادار بوده و تفاوت همه مولفههای بررسی شده از حد مطلوب به شکل مثبت میباشد که این امر، بیانگر این نکته است که توسعه گردشگری در روستای مورد مطالعه، میتواند نقش مهمی در بهبود شرایط کارآفرینی در بین ساکنین محلی ایجاد کند.
کلیدواژگان: گردشگری روستایی، کارآفرینی، روستای غریب محله -
ارزیابی میزان برخورداری گردشگران از خدمات گردشگری شهری مطالعه موردی: مناطق ده گانه شهرداری تبریزصفحات 99-124
برخورداری از خدمات شهری را می توان، داشتن حقوق شهروندی یک شهروند، بدون توجه به نژاد، جنسیت، مکان و... در برخورداری از امکانات شهر دانست. رتبه بندی مناطق شهری از بعد خدمات گردشگری، معیاری برای تعیین زیرساخت های مورد نیاز و تعدیل نابرابری بین مناطق شهرداری است. در همین راستا اولویت بندی مناطق شهری که بتواند چارچوب موثری برای توزیع خدمات به منطور استفاده گردشگر باشد، ضروری است. با توجه به اهمیت صنعت گردشگری و وجود پتانسیل های گردشگری در شهر تبریز، تعیین میزان برخورداری مناطق مختلف این شهر جهت انجام برنامه ریزی های مناسب و کارا به منظور خدمات رسانی بهتر و جلب رضایت گردشگران در مناطق مختلف ضروری می نماید. بدین منظور میزان برخورداری از عناصر گردشگری در خدمات شهری مورد ارزیابی قرار گرفت. روش پژوهش توصیفی- مقایسه ای و نوع آن کاربردی است. روش گردآوری اطلاعات نیز میدانی-اسنادی است. در ابتدا نحوه پراکندگی عناصر در مناطق ده گانه با استفاده از روش تراکم هسته ای kernal density مورد ارزیابی قرار گرفت. در ادامه برای رتبه بندی عناصر بر اساس میزان اهمیت، عناصر با استفاده از مدل AHP وزن دهی و رتبه بندی شدند و سپس در مرحله بعدی با استفاده از مدل TOPSIS اقدام به تعیین میزان برخورداری مناطق از خدمات گردشگری شهری بر اساس میزان اهمیت عناصرگردید. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل، منطقه 8 با ضریب تاپسیس0.836523 در رتبه اول و منطقه 7 با ضریب 0.065989 در رتبه آخر از نظر میزان برخورداری قرار دارند.
کلیدواژگان: برخورداری، تراکم هسته ای، خدمات گردشگری، تبریز -
صفحات 125-150
مدیران شهری و گردشگری در مشهد مدعی هستند که روند برنامه ریزی گردشگری در حال حاضر این شهر به جای تاکید بر نیاز اظهار شده بر نیاز آشکار شده بوده و این امر، میزان رضایت گردشگران در این شهر را افزایش داده است هدف این بررسی، تعیین میزان رضایتمندی از کیفیت خدمات ارایه شده در این شهر بود. روش تحقیق، توصیفی و تحلیلی بوده و اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه و از نمونه ای به حجم 670 نفر به دست آمد. روایی محتواپرسشنامه به تایید کارشناسان رسیده و پایایی ثبات درونی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ در حد 78/0 مورد پذیرش قرارگرفت. دادهه ای گردآوری شده با آزمون های من- ویتنی، کروسکال - والیس، اسپیرمن، خی دو و آزمون t تک نمونه ای مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که گردشگران از شرایط اجتماعی- فرهنگی و زیست محیطی و تسهیلات زیرساختی تا حدود زیادی رضایت دارند. از سویی، گردشگران با سطح تحصیلات متفاوت، دارای دیدگاههای یکسانی در رابطه با رضایت از شرایط گردشگری می باشند. همچنین بین مدت اقامت گردشگران و سطح رضایت آنان از شرایط گردشگری، رابطه معنی دار برقرار نیست. میزان رضایت گردشگران داخلی از نحوه برخورد جامعه میزبان زیاد است و بین نگرش زنان و مردان گردشگر در این زمینه، تفاوت معناداری مشاهده می شود. همچنین، گردشگران با سطح تحصیلات متفاوت دارای دیدگاه های متفاوتی در رابطه با نحوه برخورد جامعه میزبان می باشند. بر اساس این نتایج، ادعای مسیولین در ارتباط با تحول سیستم ارایه خدمات به گردشگران را نمی توان مردود دانست.
کلیدواژگان: رضایتمندی، گردشگران داخلی، کیفیت خدمات، جامعه میزبان، مشهد
-
Pages 1-18
Tourism is very important. By incentives, tourists have different expectations of travel products and results in determining the development strategies of many destinations is considerable and planners and policymakers the knowledge that the destinations of tourism is and what features should have. The main objective of this study is to enhance and strengthen the impact of the cultural aspects of tourism in the province. The research method is descriptive and analytical, field data collection and data collected through questionnaires. The population of this study are tourists East Azerbaijan-e sharghi, which between them according to unlimited community sample of 276 people were chosen to distribute questionnaires. Probability sampling method available, and test hypotheses using regression software is spss21. The results show that all hypotheses are confirmed. Probability sampling method available, and test hypotheses using regression software is spss21. The results show that all hypotheses are confirmed. Probability sampling method available, and test hypotheses using regression software is spss21. The results show that all hypotheses are confirmed.
Keywords: development, boosting tourism, cultural dimensions, East Azarbaijan-e sharghi -
Pages 19-32
Tourism has been recognized as a human activity in the last five decades and has been characterized by high growth. On the other hand, the development of villages, like cities, is on the agenda of planners. Therefore, the necessity to pay attention to the tourism field is a consensus among all experts as a suitable solution for rural development. This research seeks to evaluate and analyze the effects of tourism on rural economic development in the central part of Noor city in Mazandaran province, which includes 7 rural districts. This research is of a practical nature, and the study has been done descriptively-analytically, the data are qualitative and data has been collected from two methods of library and field studies. In field studies, a questionnaire was used which was done by simple random sampling method. The results of the research show that, firstly, tourism through tourism has been the largest in the sales of agricultural products, tourism services and indigenous production. According to the results of the study, the most populous village of Abbas and the Carpathian village have benefited from the tourism industry in the region.
Keywords: Rural economy, Rural tourism, Economic Development, noor city -
Pages 33-46
Today, tourism industry has a high status in the economies of the country and plays an active and effective role in promoting the economic, social and cultural structure of countries, especially in the developing countries. Although tourism is just one industry, tourism has the most cultural interactions. The tourism industry plays a major role in the growth process and this is where Iran has the right advantages. The present research which is descriptive-research, has been conducted using library practices and practical studies and, in addition to identifying strengths, examines the weaknesses of tourism growth in the current situation of tabriz and the capabilities and limitations of tourism growth in the city and mentioned to matrix of external factors affecting the growth of tourism in tabriz city . These results indicate the inadequacy of the urban transport system for the growth of urban tourism, low attention to cultural and artistic attractions, lack of adequate and adequate parking in the historical context, attention to urban furniture, as well as beatification of tourist attractions, lack of management and planning Suitable for tourism related issues by urban organizations.
Keywords: Tourism, opportunities, threats, sustainable development.. City Reorganization -
Pages 47-65
results Tourism development in rural areas. The purpose of this study was to investigate the factors affecting the satisfaction of tourists from the rural tourism space in the village of Venus. The type of applied research and descriptive-analytical method were used for gathering information using library and field method (questionnaire, observation and questionnaire). The statistical population of the study in the studied area was measured randomly. The findings of the research indicate that the result of the reduction of 39 variables was eight factors: access to basic services, factor for the facilities in the area of attraction, the suitability of costs, the factor of the social and cultural personality of the inhabitants of the region The factor of safety, the factor of access to health and life has been the factor of access to natural attractions and cleanliness, among which the access to attraction and basic services with a special value of 8.678, which alone can calculate the 34/15 variance Which was recognized as one of the most important factors in the satisfaction of the village of Venus.
Keywords: Rural tourism, Satisfaction of Tourists, factor analysis, Village, Venus -
The role of hotels in the promotion and development of the tourism industry Case Study of Tehran 4 & 5 Star HotelsPages 65-82
Today, the tourism industry is recognized as the dominant industry of the third millennium. Tourism with all its sub-branches is the strongest, most sustainable and safe part that can provide countless opportunities for employment and meaningful activities to the inhabitants of the globe. To provide the world's macroeconomic development today in a peaceful and environmentally-friendly environment that is sustainable and expandable. On the other hand, our country is one of the territories with a great deal of tourism abilities and capabilities. Therefore, in the course of transition towards sustainable development of the tourism sector, a large volume of economic and social strategies of the country can be desirable. One of the main issues related to tourism is the issue of tourist accommodation. Because tourists must, however, be settled and resettled in a suitable place to live and fulfill basic biological needs. Hence, the existence and diversification of residential units is an indicator of the degree of development of a country. Therefore, it should be investigated. Where in our country, especially in its capital, Tehran, where is hotel accommodation? How do the hotels meet the needs and needs? What are the solutions that can improve the hotel industry?
Keywords: Tourism, Hospitality, Tehran Hotels, Guest Satisfaction, Quality -
Investigating the Role of Tourism in the Development of Entrepreneurship in Rural Areas (Case study: Gharib Mahallah Village)Pages 83-98
The expansion of the tourism industry is one of the main means of development in each region, especially rural areas. Since tourism mainly involves small businesses, the necessity of the role of tourism entrepreneurs for rural tourism development is obvious; therefore, the encouragement and promotion of entrepreneurship will lead to the development of rural areas. Accordingly, the main objective of this study is to explain the effects of tourism on entrepreneurship development in Gharib -Mahla village of Behshahr city, in which a combination of descriptive-analytical and causal methods has been used to achieve the goals. The statistical population of the study consisted of all household caregivers living in the village of Gharib-Mahallah, of which 150 were selected as statistical sample. The main instrument of the research is a researcher-made questionnaire whose validity has been confirmed by the opinions of the experts of tourism and its reliability has been confirmed by pre-test and calculating the Cronbach's alpha coefficient (0.776). The results of the study showed that the significance of the mean numerical difference between the numerical desirability (which is the mean Likert's value of 3) was significant at all levels in the level of 99% and the difference between all the components considered to be desirable to form This suggests that the development of tourism in the studied village could play an important role in improving the conditions of entrepreneurship among local residents.
Keywords: Rural tourism, entrepreneurship, Gharib Mahallah Village -
Assessment of tourists' access to urban tourism services Case Study: Ten District Areas of Tabriz MunicipalityPages 99-124
Having a municipal services can be, having a Citizen's Citizen's Rights, Regardless of race, gender, location, and … In terms of facilities of the city. The ranking of urban areas of the dimension of tourism services, a measure to determine the required infrastructure and to adjust the inequality between municipalities. In the same vein, prioritizing urban areas, which could be an effective framework for distributing services to the users of the tourism industry, is essential. Given the importance of the tourism industry and the potential for tourism in the city of Tabriz, determine the extent of having different parts of the city to make proper and efficient planning is necessary In order to provide better service and satisfaction of tourists in different regions. For this purpose, the tourism elements in the civil service have been evaluated. The research method is descriptive-comparative and its type is applicable. The information gathering method is also field-documentary. Initially, the dispersion of elements in ten regions was evaluated using the kernel density method. Continue to rank elements based on importance, elements were weighed and ranked using the AHP model. Then in the next step, using the TOPSIS model, we determined the extent to which the areas of urban tourism services were based on the importance of the factors. Based on the results of the analysis, Area 8 with the top score 0.836523 ranked first and area 7 with a score of 0.065989 is in the last rank in terms of the level of enjoyment.
Keywords: Productivity, Municipal areas, Tourism services, Tabriz -
Pages 125-150
Tourism managers in Mashhad claim that the city's tourism planning process is now emphasizing on the revealed needs rather than expressed needs, and this has increased the satisfaction of tourists in the city. In order to test this assumption, the purpose of this survey was to determine the degree of satisfaction with the quality of services provided in the city. The research method is descriptive and analytical. The required information was obtained through a researcher-made questionnaire from a sample of 670 people. Collected data were analyzed using Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, Spearman, Chi-square and single-sample t-tests. The findings indicate that tourists are largely satisfied with the socio-cultural and environmental conditions and infrastructural facilities and tourists with different educational backgrounds have the same views regarding satisfaction of tourism conditions. Also, there is no significant relationship between the length of stay of tourists and their level of satisfaction with tourism conditions. The level of satisfaction of domestic tourists is high with respect to the host society and there is a significant difference between the attitudes of tourists in this regard. Moreover, tourists with different educational backgrounds have different views on how to deal with the host community. Based on these results, the authorities' claims regarding the evolution of the service delivery system to tourists cannot be ignored.
Keywords: satisfaction, domestic tourists, Service Quality, the host community, Mashhad