فهرست مطالب

رهبری آموزشی کاربردی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1401)

نشریه رهبری آموزشی کاربردی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرشید خانجانیان، نادرقلی قورچیان*، کامران محمدخانی، پریوش جعفری صفحات 1-16

    پذیرش تفکر پیچیده و خلاق برای نشان دادن دانش از چند منظر در پرورش خرد در نظام آموزش عالی موثر است که زمینه ی ارتقای خرد پداگوژیکی را فراهم می آورد. پژوهش حاضر با هدف واکاوی مدل ارتقای خرد پداگوژیکی در نظام آموزش عالی انجام گرفته است. مطالعه ی پیش رو با بهره گیری از رویکرد کیفی و اتکا بر راهبرد نظریه ی داده بنیاد استراوس و کوربین (2007) و بکارگیری اسلوب کدگذاری باز، محوری و انتخابی با استفاده از نرم افزار Maxqda برای تجزیه و تحلیل داده ها، به تدوین و ترسیم مدل ارتقای خرد پداگوژیکی در نظام آموزش عالی ایران پرداخته است. داده های پژوهش از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته با 16 نفر از سیاستگذاران و مدیران فعلی و اسبق آموزش عالی دارای تجارب زیسته ی مرتبط و بهره جویی از شیوه ی نمونه گیری هدفمند نظری و گلوله برفی (زنجیره ای) تا دستیابی به نقطه ی اشباع نظری گردآوری گردیده است. یافته های پژوهش به تدوین مدل ارتقای خرد پداگوژیکی در نظام آموزش عالی ایران بر مبنای نظریه پردازی داده بنیاد شامل 6 مقوله، 38 مفهوم و 180 کد منجر گردید.

    کلیدواژگان: خرد پداگوژیکی، پداگوژی، آموزش عالی، خرد
  • رسول عباسی تقی دیزج*، رامین اژدری دیلمقانی صفحات 17-30

    موضوع این پژوهش تحلیل کیفی عوامل موثر بر موفقیت دانش آموزان در جشنواره جوان خوارزمی است. در تبیین این موضوع سعی شد یک چارچوب نظری حداقلی تنظیم شود که مجموع عوامل سطوح خرد، میانی و کلان را در بر می گیرد. روش این مطالعه کیفی بوده و از مدلسازی ساختاری- تفسیری استفاده شد. این مطالعه در سال 1400 انجام شد. با توجه به موفقیت استان یزد در جشنواره جوان خوارزمی، این استان بر اساس روش نمونه گیری نظری هدفمند به عنوان مورد، برای مطالعه انتخاب شد. در این پروژه از 10 کارشناس آموزش و پرورش استان یزد که متولی برنامه جشنواره جوان خوارزمی بوده و در امر آماده سازی دانش آموزان فعالیت داشتند، مصاحبه به عمل آمد. نتایج این پژوهش مبین آن است که موفقیت در جشنواره جوان خوارزمی بیشتر از عوامل جذب پرسنل کاردان، مسیولیت پذیری پرسنل، بهره گیری از مشاوران متخصص، تامین اساتید راهنما و مشاور، پشتیبانی تخصصی و تلاش و پشتکار دانش آموز متاثر بوده و از نظر کارشناسان این عوامل نسبت به سایر عوامل، نقش بنیادینی در موفقیت دانش آموزان در جشنواره جوان خوارزمی دارند. البته نباید از نقش عامل اجرای طرح استعداد یابی غافل شد که به مثابه عناصر مولد و زیربنایی عمل می کنند. همچنین عوامل اطلاع رسانی مکفی، شناسایی و جذب حامی مالی، حمایت و پشتیبانی مدرسه، خانواده و سازمان های دولتی. لذا در این رابطه مجموع عواملی در سطوح مختلف نقش دارند.

    کلیدواژگان: جشنواره جوان خوارزمی، موفقیت، کارآفرینی، روش کیفی، مدلسازی ساختاری- تفسیری
  • سیده نیلوفر شامرادی* صفحات 31-46

    روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی، از نظر فرایند، توصیفی از نوع میدانی است.همچنین از روش کتابخانه‏ای نیز برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است.جامعه آماری در بخش کیفی خبرگان و متخصصین آشنا به موضوع بودند و حجم نمونه در بخش کیفی براساس روش استراوس کوربین و اشباع نظری تعیین شد که 20 نفر به صورت هدفمند به عنوان نمونه تعیین گردید. گردآوری داده ‏ها در بخش کمی از طریق پرسشنامه محقق‏ ساخته انجام شد، روایی آن توسط خبرگان و پایایی آن با آلفای کرونباخ 82/0 مورد تایید قرار گرفت.جامعه آماری در این بخش شامل 600 نفر از کارکنان است که با توجه به جدول مورگان تعداد 234 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد و روش نمونه‏ گیری نیز به صورت تصادفی می‏باشد.جهت تجزیه و تحلیل داده‏ ها در بخش کمی از آزمون‏های T و فریدمن استفاده شد و از نرم ‏افزار SPSS نسخه 25 برای تحلیل های آماری بهره گرفته شد.سبک مدیریت با میانگین رتبه (03/51)،ساختار سازمانی (19/49)، تعارض کار-خانواده (62/45)،فرهنگ سازمانی (11/42)، ارتباطات درون سازمانی (76/38)، ویژگی‏ های شخصیتی (05/32)،تحصیلات و تخصص (89/28)، رشد خودکارآمدی (17/20) و انگیزش (56/18)،در رتبه‏ های اول تا نهم قرار گرفتند. طبق یافته ‏های به‏ دست آمده از پژوهش، می‏توان بیان داشت که توجه به سبک مدیریت،ساختار سازمانی و همچنین تعارض کار-خانواده جزء مهم‏ترین عوامل موثر بر استرس شغلی محسوب می‏شوند که باید به آن‏ها توجه ویژه شود. طبق یافته ‏های به ‏دست آمده از پژوهش، می‏توان بیان داشت که توجه به سبک مدیریت، ساختار سازمانی و همچنین تعارض کار-خانواده جزء مهم‏ترین عوامل موثر بر استرس شغلی محسوب می‏شوند که باید به آن‏ها توجه ویژه شود.

    کلیدواژگان: استرس، استرس شغلی، محیط سازمانی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • هوشنگ کنارکوهی*، یاسین بازگیر صفحات 47-62

    برنامه های توسعه منابع انسانی یکی از مهمترین چالشهای دولتها، در استقرار نظام های جامع مبتنی بر فناوری ارتباطات و اطلاعات است و همان گونه که فناوری ارتباطات و اطلاعات موجب بازآفرینی بسیاری از فرآیندهای کاری روزمره سازمانها نظیر بانکداری الکترونیک، تجارت الکترونیک، پست الکترونیک، دولت الکترونیک و غیره شده است، رشد روزافزون فناوری اطلاعات همراه با تحولات جدید در آموزش، فرصتی عالی برای ایجاد راه های جدید آموزش را فراهم نموده است و امروزه استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات بدون شک محیطهای یادگیری را تغییر می دهد. در این مقاله به شناسایی عوامل حیاتی موفقیت سیستم آموزش مجازی کارکنان که در بهره گیری در آموزش های شغلی مورد استفاده قرار می گیرند، پرداخته شده است. این مطالعه با بررسی ادبیات مربوط به عوامل حیاتی موفقیت برای سیستمهای اطلاعاتی آغاز می شود و پس از آن عوامل حیاتی موفقیت در سیستم های آموزش الکترونیک را بررسی نمود و این مقاله یک چارچوب اولیه برای درک عواملی که در موفقیت پیاده سازی سیستم های آموزش مجازی کارکنان در سازمانها تاثیرگذار هستند با بهره گیری از مدل سیستمهای اطلاعاتی دلون و مکلین، معرفی می نماید و همچنین این مطالعه می تواند به ذینفعان که شامل سازمان ها، شرکت ها و کارکنان آنها است، در پذیرش و بکارگیری سیستم آموزش مجازی در سازمان خود کمک نماید.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، ارتباطات و خودکارآمدی، فناوری اطلاعات
  • شهرام مهرآور گیگلو*، علی خرسندی طاسکو صفحات 63-84

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل وضعیت موجود همکاری های علمی بین المللی در دانشگاه های دولتی با رویکرد کیفی از نوع تحلیل اسنادی انجام شده است. جامعه مورد مطالعه پژوهش، دانشگاه های دولتی مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، گزارش ارزیابی سال های 1394، 1395، 1397 و 1398 مرکز مطالعات و همکاری های علمی بین المللی از فعالیت های علمی بین المللی دانشگاه های دولتی، مراکز پژوهشی و پارک های علم و فناوری و همچنین نتایج و گزارش های نظام های رتبه بندی بین المللی، تایمز، شانگهای و نظام رتبه بندی QS بوده است. که از این گزارش ها نیز نتایج حضور دانشگاه های ایران در رتبه بندی 2020 تایمز، 2019 شانگهای و 2020 نظام رتبه بندی QS به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری اطلاعات و داده های پژوهش فیش، چک لیست ها و اسناد و مدارک موجود بود. برای تفسیر و تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل توصیفی بهره گرفته شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در هیچکدام از شاخص های مورد بررسی وضعیت موجود همکاری های علمی بین المللی در دانشگاه های دولتی کشور مطلوب نبوده است.

    کلیدواژگان: دانشگاه، همکاری علمی بین المللی، تحلیل اسنادی
  • یوسف جلیل نژ اد انویق*، حسن قلاوندی صفحات 85-98

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر رهبری خیرخواه بر رفتار شهروندی سازمانی با تاکید بر نقش میانجی پاسخگویی سازمانی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دبیران دوره اول و دوم متوسطه به حجم 110 نفر بود. روش نمونه گیری به صورت سرشماری انجام گرفته است. پرسشنامه ها در بین کلیه دبیران اداره آموزش و پرورش منطقه نازلو پخش گردید و تعداد 95 پرسشنامه جمع آوری شد. تعداد 15 پرسشنامه برگشت داده نشد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد رهبری خیرخواهانه بر اساس مدل کارکاس و سارگلو (2012)، پرسشنامه استاندارد رفتار شهروندی سازمانی بر اساس مدل اورگان و کانوسکی (1988) OCB ، پرسشنامه استاندارد پاسخگویی سازمانی بر اساس مدل جانسن (2001) استفاده گردید. روایی پرسشنامه ها به روش روایی همگرا با معیار میزان واریانس به اشتراک گذاشته شده (AVE) و روایی واگرا با معیار فورنل - لارکر و هم‍چنین پایایی آن ها با معیار آلفای کرونباخ و بر اساس پایایی ترکیبی بررسی و تایید گردید. تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی شامل توصیف داده های جمعیت شناختی و میانگین انحراف استاندارد، چولگی و کشیدگی با استفاده از نرم افزار SPSS22 و در سطح آمار استنباطی به روش مدل سازی معادلات ساختاری (PLS) با استفاده از نرم افزار SmartPLS3 انجام گرفت. نتایج فرضیات پژوهش نشان دادند: 1- رهبری خیرخواه به میزان 46 درصد از تغییرات رفتار شهروندی سازمانی را در جهت مستقیم تبیین می کند. 2- بیش از 68 درصد از واریانس پاسخگویی سازمانی ناشی از رهبری خیرخواه می باشد. 3- پاسخگویی سازمانی به میزان 20 درصد از تغییرات رفتار شهروندی سازمانی را تبیین می کند. 4- و می توان گفت رهبری خیرخواه بر رفتار شهروندی سازمانی با نقش میانجی پاسخگویی سازمانی اثر غیر مستقیم معنی داری دارد. در سیاست گذاری و برنامه ریزی مدیران ارشد، فضای نظام آموزشی به سمتی سوق یابد که زمینه مساعد برای رهبری خیرخواهانه دبیران آنان آماده گردد و پاسخگویی سازمانی در سازمان نهادینه شود تا به تبع آن ها فرصت بروز توانایی های دبیران با پشتیبانی و تشویق به یاری رسانی همکاران، جو مناسبی را برای ارتقای رفتار شهروند سازمانی دبیران فراهم سازند.

    کلیدواژگان: رهبری خیرخواه، رفتار شهروندی سازمانی، پاسخگویی سازمانی
  • پیمان اکبری*، مرضیه دهقانی زاده، مهدی اکبری صفحات 99-120

    هدف از این پژوهش، تحلیل تاثیر رهبری استبدادی بر خلاقیت کارکنان و عملکرد شغلی با تاکید بر نقش میانجی مبادله رهبر-عضو می‏باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری کارکنان بانک سپه استان یزد (920نفر) بود. که با فرمول کوکران 271 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ‏ها، پرسش‏نامه ‏های استانداری است . نتایج حاصل از آزمون فرضیات، نشان داد که رهبری استبدادی بر مبادله رهبر-عضو تاثیر متوسط، مستقیم و مثبت معنی دار و بر خلاقیت کارکنان و عملکرد شغلی تاثیر متوسط، مستقیم و غیرمستقیم، و مثبت معنی دار دارد، مبادله رهبر-عضو بر خلاقیت کارکنان تاثیر متوسط، مستقیم و معنی دار و بر عملکرد شغلی تاثیر ضعیف، مستقیم و غیرمستقیم و معنی دار و همچنین خلاقیت کارکنان بر عملکرد شغلی تاثیر ضعیف، مستقیم و معنی دار در نهایت مبادله رهبر-عضو می‏تواند نقش میانجی‏گری را ایفا کند. با وجود مدل طراحی شده می توان انتظار داشت که مدیران بانک شاید بتواند در کوتاه-مدت از طریق رهبری استبدادی به افزایش مبادله رهبر-عضو، خلاقیت و عملکرد شغلی کارکنانش بپردازد و حتی قادر هستند تا خلاقیت و عملکرد شغلی را با کمک نقش میانجی مبادله رهبر-عضو بیشتر افزایش دهند، اما اگر در بلندمدت بخواهند با چنین سبک رهبری استبدادی به روند کار بانکی ادامه دهند هرگز نخواهند توانست و ضربه مهلکی را بر پیکره بانک نیز خواهند زد.

    کلیدواژگان: رهبری استبدادی، خلاقیت کارکنان، عملکرد شغلی، مبادله رهبر-عضو
|
  • Farshid Khanjanian, Nadergholi Ghourchian *, Kamran Mohammadkhani, Parivash Jafaari Pages 1-16

    Acceptance of complex and creative thinking to demonstrate knowledge from several perspectives is effective in cultivating wisdom in higher education, which provides the basis for the promotion of pedagogical wisdom. The present study aimed to design a model for Promoting Pedagogical Wisdom in Higher Education. The research method is qualitative and based on Grounded Theory. Semi-structured interviews were used to collect data and data analysis was performed by Strauss and Corbin method(2007) and paradigm model. Sampling was done in a theoretical way using targeted (judgmental) and snowball (chain) techniques, based on which 16 interviews were conducted with experts in the field of educational management and current and former directors of higher education. The results of analyzing the data obtained from the interviews during the open, axial and selective coding process and using Maxqda software to create a model for Promoting Pedagogical Wisdom in Higher Education based on the Grounded Theory of the foundation including 6 main dimensions, 38 sub-dimensions and 180 conceptual characteristics led.

    Keywords: Pedagogical Wisdom, Pedagogy, Higher Education, Wisdom
  • Rasoul Abbasi Taghidizaj *, Ramin Azhdari Dilmaghani Pages 17-30

    The subject of this study is the qualitative analysis of the factors affecting the success of students in the Kharazmi Young Festival. In explaining this issue, an attempt was made to set a minimal theoretical framework that includes all the factors of micro, messo and macro levels.The method of this study was qualitative and structural-interpretive modeling was used. This study was conducted in 1400. Due to the success of Yazd province in the Kharazmi Young Festival, this province was selected as a case study based on purposive theoretical sampling method. In this project, 10 education experts from Yazd province, who were in charge of the Kharazmi Youth Festival program and were active in preparing students, were interviewed.. The results of this study show that the success of the Kharazmi Young Festival is more affected by the factors of attracting skilled staff, staff responsibility, using expert consultants, providing mentors and advisors, professional support and student effort and perseverance. Of course, the role of implementing the talent search plan should not be overlooked, which acts as productive and infrastructural elements. Also adequate information factors, identification and attraction of sponsors, support of schools, families and government organizations. Therefore, in this regard, a set of factors play a role at different levels.

    Keywords: Kharazmi Young Festival, Success, Entrepreneurship, Qualitative Method, Structural-Interpretive Modeling
  • Seyedeh Niloufar Shamoradi * Pages 31-46

    The research method is applied in terms of purpose, in terms of process, it is a descriptive field type. Also, the library method has been used to collect information. Based on the Strauss-Corbin method and theoretical saturation, it was determined that 20 people were purposefully selected as a sample. Data were collected in a quantitative section through a researcher-made questionnaire, its validity was confirmed by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha of 0.82. The statistical population in this section includes 600 employees, according to the table. Morgan 234 people were selected as the sample and the sampling method is random. For data analysis in quantitative part, T and Friedman tests were used and SPSS software version 25 for Statistical analyzes were used. Management style with average rank (51.3), organizational structure (49.19), work-family conflict (45.62), organizational culture (42.11), intra-organizational communication (38.76) ), Personality traits (32.05), education and specialization (28.89), self-efficacy growth (20.17) and motivation (18.56), were ranked first to ninth. According to the findings of the study, it can be said that attention to management style, organizational structure and work-family conflict are among the most important factors affecting job stress that should be considered. Be special. According to the findings of the study, it can be said that attention to management style, organizational structure and work-family conflict are among the most important factors affecting job stress that should be considered. Be special.

    Keywords: stress, Job Stress, organizational environment, Islamic Azad University
  • Hoshang Kenarkohi *, Yasin Bazgirpour Pages 47-62

    Human resource development programs are one of the most important challenges for governments in establishing comprehensive systems based on ICT, and just as ICT recreates many of the day-to-day work processes of organizations such as e-banking, e-commerce, e-mail, e-government. The increasing growth of information technology along with new developments in education, has provided a great opportunity to create new ways of education and today the use of information and communication technology will undoubtedly change the learning environment.This article identifies the critical success factors of the employee's virtual training system that are used in in-service training.This study begins with a review of the literature on critical success factors for information systems and then examines the critical success factors in e-learning systems, and this article introduces a basic framework for understanding the factors that affect the success of the implementation of employee virtual education systems in organizations using the Delon and McLean information systems model, also this study can help stakeholders, including organizations, companies and their employees, in accepting and using the virtual education system in their organization.

    Keywords: Organizational Learning, Communication, Self-efficacy, Information Technology
  • Shahram Mehravar Giglou *, Ali Khorsandi Tasko Pages 63-84

    The aim of this study was to analyze the current situation of international scientific cooperation in public universities with a qualitative approach of documentary analysis. The study population was public universities approved by the Ministry of Science, Research and Technology. Using purposive sampling method, evaluation report of 1394, 1395, 1397 and 1398 of the Center for International Scientific Studies and Cooperation of international scientific activities of public universities, research centers and parks Science and technology as well as the results and reports of the international rating systems, the Times, Shanghai and the QS rating system. From these reports, the results of the presence of Iranian universities in the 2020 Times rankings, 2019 Shanghai rankings and the 2020 QS ranking system have been selected as research examples. Data collection tools and research data were checklists, checklists and available documents. Descriptive analysis method has been used to interpret and analyze the data. The findings of the research indicate that in none of the studied indicators, the current situation of international scientific cooperation in public universities of the country has been favorable.

    Keywords: University, International Scientific Cooperation, Document Analysis
  • Yousef Jalil Nejhad Anviq *, Hasan Ghalavandi Pages 85-98

    In the current changing and changing situation, educational organizations have to pay enough attention to their human resources in order to achieve greater efficiency and effectiveness and ultimately to achieve better performance of employees. The purpose of this study was to analyze the effect of benevolent leadership on organizational citizenship behavior with emphasis on the mediating role of organizational accountability. The statistical population of the study consisted of all teachers of the first and second year of high school (Case study of teachers of Nazloo Education Department) in a volume of 110 people. The sampling method was census. Questionnaires were distributed among all teachers of Nazloo District Education Department and 95 questionnaires were collected. 15 questionnaires were not returned. In order to collect data, Standard Benevolent Leadership Questionnaire Based on Carcass and Sarglo (2012) Model, Standard Organizational Citizenship Behavior Questionnaire Based on Oregon and Kanowski Model (OCB) (1988), Standard Organizational Accountability Questionnaire Based on Johnson Model (2001). Validity of the questionnaires was verified using a convergent validity method with the standardized variance (AVE) and divergent validity with the Fornel - Larker criterion, as well as their reliability with Cronbach's alpha and based on the combined reliability. Data analysis at descriptive statistics level including descriptive demographic data and mean standard deviation, slope and elongation, using SPSS-22 software, and inferior statistics, using structural equation modeling (PLS) was performed using SmartPLS3 software. The results of the research hypothesis showed that: 1) benevolent leadership explains 46% percent of the changes in organizational citizenship behavior in a direct way. 2. More than 68% of the variance of organizational accountability is due to benevolent leadership. 3. Organizational accountability account for 20% of the changes in organizational citizenship behavior. 4. And it can be said that benevolent leadership has a significant indirect effect on organizational citizenship behavior with the mediating role of organizational accountability. in policy-making and planning of top managers, the educational system atmosphere would be to develop a favorable environment for the protection of teachers benevolent leadership, and that the values of work and human organizational accountability should be institutionalized in order to As a consequence, the opportunity for employees to provide staff with the support and encouragement of talented and innovative employees provides a good atmosphere for the growth of staff organizational citizenship behavior.

    Keywords: Benevolent leadership, organizational citizenship behavior, rganizational accountability
  • Peyman Akbari *, Marzeye Deghanizade, Mahdi Akbari Pages 99-120

    The purpose of this study is to analyze the effect of authoritarian leadership on employee creativity and job performance with emphasis on the mediating role of leader-member exchange. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature and method. The statistical population 920 employees of Sepah Bank in Yazd province. Using Cochran's formula, 271 people were selected as a sample. The data collection tool is the standard questionnaires. The results , showed that authoritarian leadership has a moderate, direct and positive effect on leader-member exchange and on employee creativity and job performance. Medium, direct and indirect, and positive effect has a significant, leader-member exchange has a moderate, direct and significant effect on employee creativity and has a weak, direct and indirect and significant effect on job performance, as well as employee creativity has a weak effect on job performance. , Direct and meaningful Finally, leader-member exchange can play a mediating role. Despite the designed model, it can be expected that bank managers may be able to increase the leader-member exchange, creativity and job performance of their employees in the short-term through authoritarian leadership, and are even able to mediate creativity and job performance with the help of a mediating role. Increase leader-member exchanges further, but if they want to continue the banking process in the long run with such an authoritarian leadership style, they will never be able to and will deal a fatal blow to the bank.

    Keywords: Authoritarian leadership, employee creativity, Job performance, leader-member exchange