فهرست مطالب

خانواده پژوهی - پیاپی 69 (بهار 1401)

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 69 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد روشن، مجتبی قاسمی، محمدرضا فرهنگ صفحات 7-21

    این مقاله در پی آن است که با استفاده از آموزه های اقتصاد خرد، تاثیر میزان مهریه بر رفتار ازدواجی افراد و نیز برخی از مهم‌ترین تصمیمات درون خانواده ای را به صورت نظری بررسی و تحلیل کند. نتایج حاصل از تحلیل های نظری حاکی از آن است که افزایش مهریه، با افزایش قیمت ضمنی ازدواج برای مردان منجر به کاهش میزان تقاضای آنها برای ازدواج و سرریزشدن این تقاضا به بازارهایی می شود که جایگزینی برای ازدواج در آنها عرضه می شود. افزایش مهریه خالص منفعت انتظاری فرزندآوری را برای مردان افزایش و برای زنان کاهش خواهد داد که منجر به ایجاد انگیزه های واگر برای فرزندآوری در خانواده می شود. با توجه به آنکه با افزایش مهریه ، خالص منفعت انتظاری طلاق برای مرد کمتر و برای زن بیشتر می شود، این نکته می تواند رفتار پس اندازی خانواده را مختل نماید. تاثیر میزان مهریه بر احتمال وقوع طلاق با توجه به وجود انگیزه های متضاد در مرد و زن قابل پیش بینی نیست اما به نظر می رسد با افزایش مهریه اگر زن تمایلی به مبادله تمام یا بخشی از مهریه با حق طلاق و حضانت فرزندان، که طبق قانون به صورت پیش‌فرض به مرد داده شده است، نداشته باشد احتمال آنکه فرآیند طلاق به خشونت کشیده شود افزایش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: مهریه، تحلیل اقتصادی، ازدواج، طلاق، فرزندآوری
  • رویا منتظری، مونا چراغی، هاجر فلاح زاده صفحات 23-38

    ساختارهای شناختی ابعاد مهمی از ارزیابی ها در روابط هستند. از طرفی در ایران خانواده های همسران، نقش مهمی در کیفیت روابط زناشویی دارند. تحقیق حاضر به مطالعه بخشی از این شناخت ها یعنی استانداردها از منظر والدین ایرانی درباره عروس و داماد مطلوب، با رویکرد پدیدارشناسی تفسیری، پرداخته است. بدین منظور با 20 نفر از والدین دارای حداقل یک عروس یا داماد، مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفت. میانگین سنی مادران و پدران به ترتیب 5/57 و 5/58 سال بود. داده ها با استفاده از روش کلایزی تحلیل شد. چهار مضمون اصلی شامل ویژگی های مطلوب زوجی و ارتباط با همسر، ویژگی های مطلوب ارتباط با خانواده همسر، ویژگی های مطلوب خانوادگی و قابلیت های مطلوب فردی درباره عروس و داماد مطلوب به دست آمد. دلایل استانداردها عبارت‌اند از: تسهیل‌کننده رابطه مطلوب بین همسر فرزند با فرزند، تسهیل‌کننده رابطه مطلوب بین همسر فرزند با خانواده، تسهیل‌کننده رابطه مطلوب بین فرزند با خانواده همسرش، تسهیل‌کننده رابطه مطلوب بین خانواده با خانواده همسر، تسهیل‌کننده رابطه مطلوب بین نوه با خانواده و آسیب نرساندن به رابطه بین فرزند با خانواده. استانداردهای والدین به مضامین راهبردهای دوگانه «تحقق استانداردها قبل از ازدواج» و «واکنش به تحقق نیافتن استانداردها بعد از ازدواج» اشاره دارد. جوهره استانداردها، حفظ انسجام خانواده است.

    کلیدواژگان: استاندارد، والدین، روابط سببی، خانواده ایرانی، روابط بین نسلی
  • مسعود شهبازی، محمد منصوری، سیده زهرا علوی صفحات 39-56

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش غنی سازی زندگی زناشویی براساس دو رویکرد تیوری انتخاب و گاتمن بر گذشت زنان در زندگی زناشویی است. روش پژوهش نیمه‌تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل زنان متاهل دارای مشکلات زناشویی مراجعه‌کننده به مرکز مشاوره تسنیم در شهرستان شوش در سال 98 بودند که از میان آن‌ها 60 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه مساوی جای گرفتند. گروه اول در 9 جلسه 60 دقیقه ای غنی‌سازی براساس تیوری انتخاب و گروه دوم در 8 جلسه 60 دقیقه ای غنی سازی براساس نظریه گاتمن را آموزش دیدند. و گروه کنترل نیز پرسش‌نامه گذشت را در هر دو مرحله پیش‌آزمون و پس‌آزمون تکمیل کردند و هیچ‌گونه آموزشی دریافت نکردند. آزمودنی ها پرسش‌نامه گذشت ری (1988) را در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها، روش تحلیل واریانس مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی به کار رفت که نتایج نشان داد هر دو روش تیوری انتخاب و نظریه گاتمن بر افزایش گذشت زنان در زندگی زناشویی موثر است و غنی سازی براساس تیوری انتخاب اثربخشی بیشتری دارد. همچنین، نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی نشان داد آموزش غنی‌سازی بر اساس هر دو روش بر گذشت موثر است و روش تیوری انتخاب ماندگاری بالاتری دارد .

    کلیدواژگان: نظریه تئوری انتخاب، نظریه گاتمن، گذشت در زندگی زناشویی
  • فاطمه السادات مدنی، فریبا زرانی صفحات 57-73

    ابتلای یکی از اعضای خانواده به بیماری مزمن، بر روابط، نقش‌ها، سلسله مراتب و به‌طور کلی سیستم خانواده تاثیر می‌گذارد و خانواده را برای مدیریت و سازگاری با شرایط جدید، با چالش‌هایی مواجه می‌کند. هدف از این مرور ادبیات پژوهشی، شناسایی مسایلی است که خانواده در مدیریت بیماری مزمن یکی از اعضا، با آن رو‌به‌روست. بدین منظور، به بررسی نظام‌مند مقالات چاپ‌شده به زبان فارسی یا انگلیسی در مجلات داخلی و خارجی از سال 2014 (دی 1392) تاکنون، در پایگاه‌های SID، Magiran، Google Scholar، APA Psycnet، Cochrane Library، Science Direct و PubMed پرداخته شده و 15 مطالعه انتخاب و مرور شد. نتایج نشان داد مطالعات انجام‌شده، مسایل ویژه مدیریت بیماری مزمن در خانواده را در قالب چند عنوان بیان کرده‌اند که عبارت‌اند از: انگیزه‌ اعضای خانواده در مراقبت از بیمار، تاثیرات بیماری بر خانواده، نیازهای خانواده در شرایط مواجهه با بیماری مزمن و چگونگی مقابله با بیماری مزمن. آگاهی از این مسایل به متخصصان در ارایه حمایت و طراحی مداخلات مناسب برای این خانواده‌ها کمک می‌کند و به پژوهش‌های آینده جهت می‌دهد.

    کلیدواژگان: بیماری مزمن، خانواده، مدیریت
  • اعظم خطیبی، علی عالی خانی پور صفحات 75-96

    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی عوامل اجتماعی و تصور از پیامدهای خوشایند بعد از طلاق بر طلاق توافقی از دیدگاه متقاضیان طلاق بود. روش آن توصیفی-تحلیلی بود و از ابزار گردآوری اطلاعات ترکیبی استفاده شد. ابتدا از تکنیک مصاحبه نیمه ساختار‌یافته استفاده شد و 20 نفر به شیوه نمونه‌گیری هدفمند برای مشارکت در مصاحبه و شناسایی مولفه‌ها انتخاب شدند. سپس 329 نفر به شیوه نمونه‌گیری تصادفی ساده گزینش شدند و پرسش‌نامه محقق‌ساخته بر اساس مولفه‌ها در میان آ‌ن‌ها اجرا شد. پایایی متغیرهای پرسش‌نامه 730/0 به‌ دست آمد. یافته‌های مصاحبه عمیق نشان داد معافیت از خدمت سربازی پسر و دریافت بیمه پدر فوت‌شده و مهاجرت بیشترین تصور از پیامدهای خوشایند بعد از طلاق توافقی را به خود اختصاص داده‌اند. همچنین رابطه با جنس مخالف به عنوان یکی از عوامل اجتماعی نیز در افزایش طلاق توافقی تاثیرگذار بوده است. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد تصور از پیامدهای خوشایند بعد از طلاق (588/0) و رابطه با جنس مخالف قبل از ازدواج (540/0) مهمترین عوامل تاثیرگذار بر طلاق توافقی بوده اند. بر اساس تحلیل مسیر تصور از پیامدهای خوشایند بعد از طلاق بیشترین تاثیرگذاری مستقیم را بر طلاق توافقی داشته است و عامل اجتماعی دیگر یعنی استقلال مالی زن بیشترین تاثیرگذاری غیرمستقیم بر طلاق توافقی را دارد.

    کلیدواژگان: طلاق توافقی، عوامل اجتماعی، تصور از پیامدهای خوشایند بعد از طلاق
  • هوشنگ گراوند صفحات 97-119

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل علی تاثیر ادراک از سبک‌های فرزندپروری بر جهت‌گیری‌های انگیزش با توجه به نقش واسطه‌ای کارکرد سبک‌های تفکر انجام شد. روش پژوهش حاضر همبستگی و از نوع تحلیل مسیر بود. 352 نفر به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه فردوسی مشهد انتخاب، و به پرسش‌نامه‌های سبک‌های فرزندپروی بامریند، سبک‌های تفکر استرنبرگ و واگنر و مقیاس انگیزش تحصیلی والرند و همکاران پاسخ دادند. تحلیل داده‌ها با روش تحلیل مسیر به‌وسیله نرم‌افزار AMOS انجام گرفت. نتایج نشان داد که سبک‌های فرزندپروری مقتدرانه و سهل‌گیرانه به‌ترتیب اثر مثبت و منفی بر انگیزش درونی دارند، اما سبک مستبدانه دارای اثر مستقیمی بر انگیزش درونی نبودند. همچنین سبک‌های فرزندپروری اثر مستقیمی بر انگیزه بیرونی نداشتند،ولی از بین سبک‌های فرزندپروری فقط سبک مستبدانه اثر مثبتی بر بی‌انگیزگی داشت. همچنین از بین کارکرد سبک‌های تفکر فقط سبک تفکر اجرایی، اثر مثبت و معنی‌داری بر انگیزش درونی و بیرونی داشت. نتایج غیرمستقیم مسیرها نشان داد که فقط سبک فرزندپروری مقتدرانه با میانجی‌گری سبک تفکر اجرایی می‌تواند بر میزان انگیزش درونی و بیرونی تحصیلی دانشجویان بیفزاید. لذا می‌توان نتیجه گرفت که گرایش خانواده‌ها به سبک‌ تربیتی مقتدرانه بر انتخاب سبک‌ تفکر فرزندان و درونی‌سازی انگیزش تحصیلی تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، سبک های تفکر، جهت گیری های انگیزشی
  • حسن زارعی محمودآبادی، مینا یکتافر، سمانه اسعدی صفحات 121-134

    هدف پژوهش حاضر پیش‌بینی اعتیاد به اینترنت بر پایه‌ مهرورزی والدین و مهارت‌های اجتماعی با توجه به نقش واسطه‌ای احساس تنهایی در دانش‌آموزان پایه نهم شهر یزد بود. جامعه‌ آماری شامل تمام دانش‌آموزان پایه نهم شهر یزد در سال تحصیلی 98-97 بود که از میان آن‌ها با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای به صورت تصادفی تعداد 260 نفر انتخاب شدند. پرسش‌نامه‌های اعتیاد به اینترنت یانگ، مهرورزی والدین بوری، مهارت‌های اجتماعی ایندربیتزن و احساس تنهایی دهشیری بر روی آزمودنی‌ها اجرا شد. سپس داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و Amos-21 و آزمون‌های همبستگی، معادلات ساختاری و t مستقل تحلیل شدند. یافته‌ها نشان داد که احساس تنهایی در رابطه مهرورزی والدین با اعتیاد به اینترنت نقش واسطه‌ای معناداری دارد اما در رابطه مهارت‌های اجتماعی با اعتیاد به اینترنت، نقش واسطه‌ای احساس تنهایی، معنادار نبود. همچنین اعتیاد به اینترنت و احساس تنهایی در پسران به صورت معناداری بیش از دختران و مهارت‌های اجتماعی در دختران به صورت معناداری بیش از پسران بود، ولی در مهرورزی والدین بین دختران و پسران تفاوت معناداری مشاهده نشد. لذا از طریق مهرورزی والدین و افزایش مهارت‌های اجتماعی و همچنین پر کردن خلا احساس تنهایی در دانش‌آموزان می‌توان از اعتیاد به اینترنت تا حدودی جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، مهرورزی والدین، مهارت های اجتماعی، احساس تنهایی
  • علی آقازیارتی، محمد عاشوری، قاسم نوروزی، دانیل پی هالاهان صفحات 135-154

    هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتباریابی برنامه فرزندپروری بالنده به‌منظور ایجاد آرامش در خانواده‌های دارای فرزند کم‌شنوا بود. این پژوهش بر اساس هدف از نوع بنیادی و از نظر ماهیت و گرد‌آوری داده‌ها از نوع کیفی است. دو گام نخست با روش تحلیل محتوا، سه گام بعدی با استفاده از روش نظریه داده‌بنیاد و گام‌های بعدی بر اساس روش دلفی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل متخصصان روان‌شناسی و آموزش کودکان کم‌شنوا، معلمان کودکان کم‌شنوای پیش‌دبستانی و مادران کودکان کم‌شنوا و نمونه آماری شامل پنج متخصص، پنج معلم و پانزده مادر می‌شد که به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. روند اعتباریابی برنامه در هشت گام انجام شد که شامل بررسی مبانی نظری برنامه، بررسی پیشینه و برنامه‌های موجود، تعیین هدف‌ها و محتوای برنامه، نیازسنجی و مصاحبه با گروه هدف، طراحی محتوای برنامه، اعتباریابی، بازنگری و نهایی‌سازی برنامه، و تبیین اعتباریابی برنامه است. برنامه مقدماتی بر اساس مبانی نظری و پیشینه‌ها طراحی و سپس چالش‌های پرورش کودکان کم‌شنوای پیش‌دبستانی با استفاده از روش نظریه داده‌بنیاد و مصاحبه نیمه‌ساختار یافته مشخص شد. به این ترتیب، 14 کد انتخابی و 51 کد محوری به دست آمد. از برنامه مقدماتی و نتایج مصاحبه برای طراحی برنامه فرزندپروری بالنده استفاده و این کار طی سه مرحله و بر اساس رویکرد دلفی انجام شد. سپس برای اعتباریابی برنامه از مثلث‌سازی بررسی‌کننده، به‌منظور تعیین پایایی از روش درصد توافق و برای محاسبه شاخص روایی محتوایی از روش لاشه استفاده شد. بنابراین، برنامه فرزندپروری بالنده در سیزده جلسه طراحی و پایایی برنامه با روش درصد توافق متخصصان برابر با 96 درصد و شاخص روایی محتوایی آن برابر با 97/0 به دست آمد. بر اساس یافته‌ها، برنامه فرزندپروری بالنده به‌منظور ایجاد آرامش و کاهش چالش در خانواده‌های دارای فرزند کم‌شنوا از روایی و اعتبار مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، فرزندپروری بالنده، آرامش بخش، کم شنوا
  • کامران شیوندی چلیچه، زهرا نفر، زهرا قلمی صفحات 155-175

    هدف مطالعه حاضر تبیین مدل اضطراب کرونا بر اساس تنیدگی والدینی، امید به آینده و رفتارهای وسواسی با میانجی‌گری ترس از مرگ بود. این مطالعه از نظر هدف کاربردی است و نحوه گردآوری داده‌ها همبستگی از نوع توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش شامل والدین کودکان و نوجوانان ساکن مناطق مرکزی و جنوبی شهر تهران بود. نمونه پژوهش 231 نفر بودند که از طریق دو مرحله نمونه‌گیری خوشه‌ای و در دسترس و به روش اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. ابزار گردآوری داده‌ها شامل پرسش‌نامه‌های اضطراب کرونا علیپور و همکاران (1398)، پرسش‌نامه تنیدگی والدینی آبیدین (1995)، پرسش‌نامه امید اسنایدر (1991)، پرسش‌نامه رفتارهای وسواسی محقق‌ساخته و پرسش‌نامه ترس از مرگ تمپلر (1970) بودند. داده‌ها با روش همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر از طریق نرم‌افزارهای SPSS و AMOS تجزیه‌وتحلیل شدند. نتایج نشان داد که مدل اصلاح‌شده پژوهش پس از حذف متغیر امید به آینده از برازش مطلوبی برخوردار است (99/0=GFI). رفتارهای وسواسی بر اضطراب کرونا اثر مستقیم و غیرمستقیم معناداری دارد (01/0>P). همچنین تنیدگی والدینی اثر غیرمستقیم معناداری بر اضطراب کرونا دارد (05/0>P). با توجه به ارتباط اضطراب کرونا با رفتارهای وسواسی و تنیدگی والدینی، توجه به مداخله‌هایی برای والدین در حین و بعد از کرونا با هدف کاهش آسیب‌های روان‌شناختی ضروری می‌نماید.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، تنیدگی والدینی، امید به آینده، رفتارهای وسواسی، ترس از مرگ
  • ابراهیم شیروانی، صدیقه دولت یاری، عماد یوسفی، لیلا خواجه پور صفحات 177-199

    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه و سهم پیش‌بینی‌کنندگی احساس معنا در زندگی و حس انسجام در رشد پس از سانحه در متاهلین بهبود یافته از کرونا در شهر ایلام بود. طرح پژوهش حاضر کمی، مقطعی و به روش همبستگی بود و در آن سعی شد رابطه پیش‌بینی متغیر وابسته (رشد پس از سانحه) بر اساس متغیرهای مستقل (احساس معنا در زندگی و حس انسجام) تعیین شود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه بهبودیافتگان بیماری کرونا (5000 نفر) در شهر ایلام بودند که از بیمارستان مصطفی خمینی منطقه 4 (ایلام) ترخیص شده بودند. نمونه مورد مطالعه پژوهش بر اساس تعداد جامعه آماری تعیین شد، به این صورت که ابتدا حجم جامعه مشخص و سپس با توجه به جدول مورگان حجم نمونه (350 نفر) برآورد شد و از این تعداد 198 نفر مرد و 152 نفر زن بودند. بنابراین روش نمونه‌گیری تصادفی بود. جمع آوری داده ها بر اساس پرسش‌نامه معنای زندگی استگر و اویشی (2004)، پرسش‌نامه حس انسجام انتونووسکی (1993) و پرسش‌نامه رشد پس از سانحه تدسچی و کالهون (1996)، انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد احساس معنا در زندگی و همچنین احساس انسجام به صورت معنی داری رشد پس از سانحه را پیش بینی می کنند. بدین معنی که هرچه میزان احساس معنا در زندگی و احساس انسجام در بهبودیافتگان از کرونا بالاتر بود، رشد پس از سانحه بیشتری را تجربه کرده بودند (p<0/05). براساس این نتایج می توان گفت که تقویت احساس معنا در زندگی و حس انسجام در افراد مبتلا به بیماری کرونا، می تواند به عنوان یک آیتم مهم جهت ممکن ساختن تحمل این بیماری و همچنین تغییرات و رشد مثبت پس از آن مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: احساس معنا در زندگی، حس انسجام، رشد پس از سانحه، کرونا
|
  • Mohammad Roshan, Mojtaba Ghasemi, mohamadreza farhang Pages 7-21

    This paper purports to analyze the effects of Mahr on marital behavior and some important intra-family decisions by applying microeconomic tools. Theoretical analyses imply that an increase in Mahr increases the implicit price of marriage, and it would decrease demand for marriage and thereby increase demand for marriage substitutes. An increase in Mahr would increase the net expected benefit of fertility for the husband and would decline it for the wife. It creates divergent incentives for fertility in the family that might decrease it. Due to the contradictory incentives of wife and husband, the final effect of Mahr on the divorce is not theoretically predictable. However, it seems that if the wife is not inclined to exchange part or whole of her Mahr for divorce and custody rights (which are given to the husband by default), then domestic violence might increase in the divorce process.

    Keywords: Mahr, Economic analysis, Marriage, Divorce, Fertility
  • roya montazeri, Mona Cheraghi, Hajar Fallahzadeh Pages 23-38

    Cognitive structures form one’s appraisals of their relationships. Spouse's family play an important role in the quality of marital relationships in Iran. The present study examines some of these cognitions, namely the standards from the perspective of Iranian parents about the desired in-law, with the approach of interpretive phenomenology. For this purpose, semi-structured interviews were conducted with 20 parents with at least one in-law. The mean ages of mothers and fathers were 57/5 and 58/5 years, respectively. Data were analyzed by Klaizi method. four themes were, Desirable characteristics of the couple and relationship with the spouse and communication with the spouse's family, desirable family characteristics and desirable individual capabilities. Reasons for standards include facilitating a good relationship between the spouse and the child, facilitating a good relationship between the family and the spouse, and between the grandchild and the spouse. The way parents' standards refer to themes are dual strategies of fulfilling standards before marriage and dual strategies of responding to non-fulfillment of standards after marriage. The essence of standards is maintaining family Period

    Keywords: standard, parents, In-law relations, Iranian family, Inter generational Relations
  • masoud shahbazi, mohammad mansori, seyedeh Zahra alavi Pages 39-56

    The aim of this study is to compare the effectiveness of marital life enrichment training based on two approaches of choice theory and Guttman on forgiveness in women in marital life. The study population consisted of married women with marital problems who were referred to Tasnim Counseling Center in Shoush in 2019, from which 60 people were selected by available sampling method and randomly assigned to three equal groups. The first group received 9 sessions of marital enrichment based on choice theory and the second group 8 sessions of marital enrichment based on Gottman theory. the control group completed the forgiveness questionnaire in both pre-test and post-test stages and did not conduct any training. Subjects completed the Ray’s forgiveness questionnaire in the pre-test and post-test stages. For data analysis, repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test were used. The findings showed that marital enrichment based on choice theory is more effective. Also, the results of Bonferroni post hoc test showed that the effectiveness of marital enrichment training of both methods is effective on forgiveness and the choice theory has a higher durability

    Keywords: choice theory, Gottman Theory, Forgiveness in Marital Life
  • Fatemeh Sadat Madani, fariba zarani Pages 57-73

    Having a family member with a chronic illness affects relationships, roles, hierarchies, and the family system in general, and challenges the family to manage and adapt to the new circumstances. The purpose of this review of the research literature is to identify the issues that the family faces in managing a member's chronic illness. For this purpose, a systematic review was conducted to review articles published in Persian and English in domestic and foreign journals since 2014 (Dey 1392) in the databases of SID, Magiran, Google Scholar, APA Psycnet, Cochrane Library, Science Direct and PubMed. 15 studies were selected and reviewed. The results showed that the studies enumerated the specific issues of chronic illness management in the family, in the form of several topics, which are: motivation of family members in patient care, the effects of the illness on the family, family needs in the face of chronic illness and how to cope with chronic illness. Awareness of these issues will help professionals provide support and design appropriate interventions for these families and guide future research.

    Keywords: Chronic Illness, Family, management
  • azam khatibi, Ali alikhanypor Pages 75-96

    The main purpose of this study is to examine the social factors and the perception of positive consequences after divorce on consensual divorce from the perspective of divorce applicants. Its method was descriptive-analytical and hybrid data collection technique were used. First, a semi-structured interview technique was used and 20 people were selected by purposive sampling to participate in the interview and identify the components. Then 329 people were selected by simple random sampling and a researcher-made questionnaire based on the components was administered among them. The reliability of the questionnaire variables was 0.730. In-depth interview findings showed that exemption from military service for the son and receiving the life insurance of the deceased father and immigration were the most likely informational and normative identity styles (p<.01). Perceived family function had a significant negative association with diffuse/avoidant identity style (p<.01). The results of path analysis showed that ego had a mediating role in the relationships between perceived family functioning and informational identity style. According to the results of the present study, it can be concluded that the relationship between family function and identity styles is not a simple linear one. This is partly mediated by some personality characteristics such as ego.

    Keywords: consensual divorce, social factors, Imagine the Pleasant Consequences after divorce
  • houshang garavand Pages 97-119

    This study is aims to present the causal model of the effect of perceptions of parenting styles on motivational orientations with regard to the mediating role of the function of thinking styles. The research method was correlation of the path type analysis. 352 people were selected by stratified random sampling from undergraduate students of Ferdowsi University of Mashhad, who answered the questionnaires of Baumrind parenting styles, Sternberg and Wagner thinking styles and the academic motivation scale of Vallerand et al. Data analysis was performed by path analysis by AMOS software. The results showed that authoritative and permissive parenting styles have a positive and negative effect on internal motivation, respectively; but authoritarian style had no direct effect on intrinsic motivation. Parenting styles did not have a direct effect on external motivation; but among parenting styles, only authoritarian style had a positive effect on amotivation. Executive thinking style had a positive and significant effect on internal and external motivation. Authoritative parenting style mediated by executive thinking style can increase students' internal and external academic motivation. Therefore, the tendency of families to have an authoritative educational style influences the choice of children's thinking style and internalization of academic motivation.

    Keywords: Parenting Styles, Thinking Styles, Motivational Orientations
  • H .zareei, mina yektafar, samaneh asadi. Pages 121-134

    The aim of this research Is to predict Internet addiction based on parental affection and social skills considering the mediating role of loneliness in ninth grade students in Yazd.. The population of the research included all ninth grade students in Yazd in the academic year of 2018. using cluster sampling 260 were selected. Yang's Internet Addiction Questionnaire, Buri's Parental affection, Inderbitzens' Social Skills and Dehsiri's Loneliness were filled out by participants. data were analyzed using SPSS 16 software and Amos21. Results showed that loneliness has a significant mediating role in the relationship between parental nurturance and Internet addiction, but in the relationship between social skills and Internet addiction, the mediating role of loneliness was not significant. Also, internet addiction and loneliness in boys were significantly higher than girls and social skills in girls were significantly higher than boys, but no significant difference was observed between girls and boys in parental affection. Therefore, through parental affection and increasing social skills, as well as mitigating students' sense of loneliness, Internet addiction can be prevented to some extent.

    Keywords: Internet Addiction, Parental affection, social skills, loneliness
  • ali aghaziarati, Mohammad Ashori, Ghasem norouzi, Daniel. P, Hallahan Pages 135-154

    The aim of this study is to design and validate an excellent parenting program to create peace and reduce challenge in families of children suffering from hearing loss. The research deals with basic knowledge in the field and its methodology is data collection and is of a quantitative nature. The first two steps were performed by content analysis method, the next three steps were performed using the Grounded Theory method and the next steps were performed by Delphi method. The statistical population included specialists in psychology and education of children suffering from hearing loss, teachers of preschool children with hearing loss and mothers of children suffering from hearing loss. The statistical sample included five specialists, five teachers and fifteen mothers. The program validation process was done in eight steps: reviewing the theoretical foundations of the program, reviewing the background and existing programs, determining the goals and content of the program, needs assessment and interview with the target group, designing program content, validating, reviewing and finalizing the program, and explaining program validation. The primary program was designed based on theoretical foundations and backgrounds. Then, the challenges of raising preschool children suffering from hearing loss were identified and 14 selective codes and 51 axial codes were obtained. Primary program and interview results were used to design an excellent parenting program, which was done in three rounds based on the Delphi approach. Then, the examiner triangulation, percentage agreement and Lawshe methods were used to determine validity, reliability and content validity index of the program, respectively. Therefore, an effective parenting program was designed in thirteen sessions. The reliability of the program was obtained by the percentage agreement method equal to 96% and its content validity index was equal to 0.97. According to the findings, an excellent parenting program has a high validity and reliability to create peace and reduce challenge in families of children suffering from hearing loss.

    Keywords: Validation, Excellent Parenting, Peaceful, Hearing loss
  • Kamran Sheivandi Cholicheh, Zahra Nafar, Zahra Ghalami Pages 155-175

    The purpose of this study is to explain model of coronavirus anxiety based on parental distress, Hope for the future and obsessive behaviors mediated by fear of death. This study is applied in terms of purpose and the method of data collection was descriptive correlation. Statistical population of this study included parents of children and adolescents living in central and southern regions of Tehran. Sample of the study was 231 people who participated in the research by two stages of cluster and available sampling and through the internet. Data collection instruments included Alipour et al. coronavirus Anxiety Questionnaire (2020), Abidin Parenting Distress Questionnaire (1995), Snyder Hope Questionnaire (1991), Researcher-Made Obsessive Behaviors Questionnaire, and Templer Fear of Death Questionnaire (1970). Data were analyzed using Pearson correlation and path analysis using SPSS and AMOS software. Results showed that modified research model is a good fit after removing the variable of future hope (GFI=0.99). Obsessive behaviors have a significant direct and indirect effect on coronavirus anxiety (p<0.01). Parental distress also has a significant indirect effect on corona anxiety (p<0.05). Considering the relationship between coronavirus anxiety with obsessive behaviors and parental distress, interventions for parents during and post-corona outbreaks with the aim of reducing psychological harm is essential.

    Keywords: Corona Anxiety, Parental Distress, Hope for the Future, Obsessive Behaviors, Fear of Death
  • Ebrahim Shirvani, Sedihjeh Dolatyari, emad yousefi, Leila Khajehpour Pages 177-199

    The aim of this study is to determine the relationship and predictive contribution of sense of meaning in life and sense of coherence in post-traumatic growth in recovered married people from COVID-19 in Ilam. The design of the present study was quantitative, cross-sectional and correlational, in which the relationship and prediction of the dependent variable (post-traumatic growth) was determined based on independent variables (sense of meaning in life and sense of cohesion). The statistical population of the present study included all patients with coronary heart disease (5000 people) in Ilam city who were discharged from Mostafa Khomeini Hospital in Region 4 (Ilam). The sample of this study was determined based on the number of statistical population; in this way, first the population size was determined and then according to Morgan table, the sample size (350 people) was calculated and 198 were male and 152 were female. The sampling method was random. Data were collected based on the Meaning of Life Questionnaire by Estger and Oishi (2004), the Antonovsky Coherence Questionnaire (1993) and the Tedeschi Vacalon Post-Traumatic Development Questionnaire (1996). The results showed that the sense of meaning in life and the sense of cohesion significantly predict post-traumatic growth. This means that the higher the sense of meaning in life and the sense of cohesion in those who have recovered from COVID-19, the more post-traumatic growth they experienced (p <0.05). Based on these results, it can be said that strengthening the sense of meaning in life and the sense of cohesion in people with coronavirus can be considered as an important item for the possibility of tolerating this disease, as well as changes and positive growth after it.

    Keywords: sense of meaning in life, sense of coherence, post-traumatic growth, Coronavirus disease