فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم و فنون دریایی
سال دهم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هدایت اسدی، گیلان عطاران، رضا دهقانی صفحات 1-21

    برخی از داینوفلاژله ها در چرخه زیستی خود و در شرایط نامناسب محیطی سیست تولید می‌نمایند که بر روی رسوبات بستر ته نشین می شوند.سیست ها نقش اکولوژیک مهمی در پراکنش گونه های داینوفلاژله ها، بقای آنان در شرایط ناسازگار و بازترکیبی ژنتیکی (زمان تشکیل آنها طی فرایند تولید مثل جنسی) دارند. به منظور بررسی وجود سیست انواع داینوفلاژله در رسوبات دریایی استان هرمزگان در سال 1390 نمونه‌برداری از رسوبات دریایی استان هرمزگان در 27 ایستگاه انجام شد. نمونه‌های جمع آوری شده در شرایط تاریکی به آزمایشگاه منتقل شده و مورد بررسی قرار گرفتند. در نمونه‌های رسوب، سیست انواع داینوفلاژله متعلق به سه راسته و دو جنس از دیاتومه ها شناسایی شد. سیست‌های داینوفلاژله‌های یافت شده به ترتیب متعلق به راسته‌های Peridiniales (53 عدد یا 59 درصد)، Gonyaulacales (25 عدد یا 28 درصد) و Gymnodiniales (2 عدد سیست یا دو درصد) بودند. از راسته Peridiniales ، 19 درصد سیست‌ها (یا 17عدد سیست) در حد راسته، 37 درصد سیست ها (یا 33 عدد سیست) در حد جنس (20 درصد (یا 18 سیست) از جنس Protoperidinium ، و 17 درصد (یا 15 سیست) از جنس Scrippsiella و 3 درصد سیست ها (یا 3 عدد سیست) در حدگونه (شامل گونه‌های Ensiculifera carinata ، Scrippsiella irrigularis ، Scrippsiella sp. (c.f. trochoidea)) شناسایی شدند. از تاکسون‌های مشاهده شده راسته ی Gonyaulacales ، 22 درصد سیست ها (یا 20عدد سیست) در حد راسته، 5 درصد سیست ها (یا 4 عدد سیست) در حد جنس (از جنس Alexandrium) و 1 درصد سیست ها (1 عدد سیست) در حدگونه (Alexandrium affine) شناسایی گردید. همچنین از تاکسون‌های مشاهده شده راسته ی Gymnodiniales ، 2 درصد سیست (یا 2 عدد سیست) در حد راسته شناسایی شد. علاوه بر این در نمونه ها تعداد 10 عدد سیست(11% درصد) ناشناخته از داینوفلاژله ها تشخیص داده شد که عمدتا از نوع آهکی (Calcareous) بودند. در نمونه های رسوب تعداد قابل توجهی سیست دیاتومه از جنس های Coscinodiscus و Surirella نیز شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: سیست، داینوفلاژله ها، رسوبات دریائی، هرمزگان، دیاتومه
  • شیرین مفوز، محمد ربانی، همایون احمدپناهی صفحات 22-32

    5-Amino-2-benzotriazol-2-yl-phenol بوسیله دو روش بچ و ستونی مورد مطالعه قرار گرفت. ابتداpH بهینه برای جذب یون ها تعیین گردید. PHبهینه برای جذب یون های Zn2+ و 2+Cdدر محدوده 5/6 بود. در این pH میزان بازیافت بیشتر از 80 درصد بدست آمد. همینطور اثر دما و غلظت های مختلف رزین سنتزی برمیزان جذب، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در دمای 25 درجه سانتی گراد و غلظت 100 میلی گرم بر لیتر بهترین جذب رخ می دهد. یعنی با افزایش غلظت میزان جذب یون های مذکور توسط رزین نیز افزایش می یابد، با توجه به اینکه بهترین جذب در دمای اتاق اتفاق می افتد، با کمترین هزینه می توان پایداری رزین را افزایش داد. در روش ستونی سرعت جریان از ستون برای جذب یون های فلزی روی و کادمیم بهینه گردید. در سرعت جریان های پایین تر به علت زمان بالای تماس رزین با محلول درصد بازیافت نیز بیشتر شد و یون های فلزی بر روی جاذب جامد جذب و شویش با اسیدنیتریک 5/0 مولار انجام گرفت. مقدار یون های فلزی بوسیله اسپکتروسکوپی جذب اتمی تعیین گردید. میزان یون های روی و کادمیم در نمونه آب به ترتیب 000915/ 0 میلی گرم بر لیتر و کمتر از میزان حساسیت دستگاهی بود. عمل تغلیظ برای تعیین یون روی به میزان 100 برابر با استفاده از روش استخراج جامد در نمونه آب دریای خلیج فارس انجام شد و میزان 0025/0 ±059/0 میلی گرم بر لیتر بدست آمد. برای کادمیوم عمل تغلیظ 10 برابر انجام شد و میزان 03/0 ±59/0 میلی گرم بر لیتر مشاهده شد.

    کلیدواژگان: جذب اتمی، جاذب، استخراج فاز جامد، روی، کادمیم، خلیج فارس
  • ساناز جعفری، افشار علی حسینی صفحات 33-45

    در این تحقیق اثر و کاربرد بیوراکتور حاوی جلبک اسپیرولینا در حذف ارتوفسفات از فاضلاب شبیه سازی شده و عوامل تاثیرگذار بر بیوراکتور بررسی گردید. برای این منظور از فتوبیوراکتور مارپیچی شکل و محیط کشت Zarrouk به عنوان محیط کشت مناسب برای حذف فسفر از فاضلاب استفاده شد. ریز جلبک به صورت جلبک تثبیت شده در محیط کشت با مقادیر مختلف هوادهی (صفر و 3/1 لیتر در دقیقه) به 5/4 لیتر فاضلاب که در فتوبیوراکتور ریخته شده اضافه گردید و غلظت ارتو فسفات جذب شده در زمان های مختلف توسط دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه گیری شد. در یک دوره 18 روزه عملکرد جلبک اسپیرولینا در حذف ارتوفسفات از فاضلاب مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان می دهد که با هوادهی صفر لیتر در دقیقه غلظت ارتوفسفات از 46/38به 54/11 لیتر در دقیقه و با هوادهی 3/1 لیتر در دقیقه غلظت ارتوفسفات از 60 به 12 میلی گرم در لیتر کاهش می یابد. به عبارتی عملکرد بیوراکتور حاوی جلبک اسپیرولینا در حذف ارتوفسفات درحالت بدون هوادهی با بازده 9/69 درصد و در حالت هوادهی دارای بازده 80 درصد میانگین ها با سه بار تکرار  می باشد.

    کلیدواژگان: ریز جلبک، اسپیرولینا، ارتوفسفات، فاضلاب
  • مهزاد شکوری، سورنا ابدالی صفحات 46-55

    فلزات سنگین ازآلاینده های سمی اکوسیستم های آبی محسوب می شوند. هدف ازاین مطالعه،بررسی اثر سمی فلزسنگین روی بربافت کبد و آبشش ماهی فیتوفاگ پرورشی می باشد. تحقیق مزبور در بهار سال 1390 در انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری دکتر دادمان رشت انجام گرفت. در این تحقیق تعداد 135 قطعه ماهی فیتوفاگ با طول 1±13 سانتی مترو وزن10±50 گرم پس از آداپتاسیون، در یک گروه شاهد و دو تیمار 5 و 10 میلی گرم در لیتر نیترات روی (Zn(NO3)2)، در آکواریوم های90 لیتری قرار داده شدند. پس از گذشت 72،48،24،12 و96 ساعت نمونه برداری از بافت های کبد و آبشش انجام شد. بافت های برداشته شده در محلول بوین تثبیت و در مقاطع 5 میکرومتری با روش هماتوکسین-ایوزین رنگ آمیزی شدند. نتایج نشان داد که سلول های پوششی بافت آبشش دچار هیپرپلازی شدند و سلول های لامل اچروکیده شده و بین لاملاها جداشدگی (Lifting) و چسبندگی (Fusion) مشاهده شد.این آسیب ها با افزایش غلظت،شدت بیشتری یافتند. در بافت پارانشیم کبد ماهیانی که در معرض نیترات روی قرار گرفته بودند، عوارضی همچون آتروفی سلولی، ملانوماکروفاژ، تورم ابری، پرخونی،واکویوله شدن سلول های کبدی ودرنهایت نکروزیس مشاهده شد که باافزایش غلظت و زمان مجاورت در مقایسه با گروه شاهد شدت بیشتری یافتند.

    کلیدواژگان: روی، سمیت، کبد، آبشش، کپور نقره ای
  • امیرعباس زینالو، ژاله خوشخو، عبدالرحیم وثوقی، الهام زینالو صفحات 56-65

    این تحقیق به منظور بررسی اثر تغذیه پودر گیاه جعفری (Petroselinum sativum) بر روی شاخص های رشد ماهی قزل آلای رنگین کمان انجام شده است. برای این منظور تعداد 6000 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان با وزن اولیه 100 گرم در 3 تیمار و 1 گروه شاهد در 3 تکرار به مدت 60 روز مورد پرورش قرار گرفتند. ماهیان با جیره های غذایی با ترکیب پودر گیاه جعفری در غلظت های3،1 و 5 درصد تغذیه شدند.در کل دوره، بیشترین میانگین در روز آخر در نمونه های تیمار 3 با میانگین وزن 24±269 گرم و کمترین میانگین در ابتدای پرورش در گروه شاهد با میانگین وزن 29±146گرم بدست آمد. بیشترین میانگین افزایش طول در کل دوره مربوط به نمونه های تیمار 3 با میانگین افزایش طول12/2±95/24سانتی متر و کمترین میانگین مربوط به نمونه های تیمار 1 با میانگین افزایش طول941/1±4/23سانتی متر بود. بر اساس آزمون آنالیز واریانس یک طرفه، در کل دوره اختلاف معنی داری میان تیمارهای مختلف در افزایش وزن و همچنین افزایش طول بدست آمد (05/0<p). با انجام تست همبستگی پیرسون ارتباط خطی بسیار قوی میان افزایش وزن با افزایش غلظت پودر گیاه جعفری و افزایش طول در کل دوره بدست آمد (05/0<p). با توجه به نتایج، می توان بیان نمود که احتمالا پودر جعفری می تواند مکمل مناسبی برای جیره غذایی ماهی قزل آلا باشد. در نهایت میزان 5/0 درصد پودر جعفری در جیره غذایی، به عنوان دوز مناسب برای استفاده در جیره غذایی ماهی قزل آلا در دوره های طولانی تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: پودر گیاه جعفری، ماهی قزل آلا، شاخص های رشد و تغذیه
  • فرانک سلطان محمدی، شیلا صفاییان صفحات 66-80

    روغن به دست امده از میکروجلبک ها به این دلیل که می توانند به راحتی به اسید های چرب متیل استر یا هیدروکربن های بیودیزل تبدیل شوند یکی از منابع مهم انرژی به شمار می آیند . هدف از این تحقیق بررسی روند رشد میکروجلبک سبز کلرلا ولگاریس در شرایط آزمایشگاهی میکسوتروف و اتوتروف به منظور یافتن شرایط بهینه در تولید بیودیزیل می باشد. جهت بررسی و مقایسه روند رشد سلولی کلرلا ولگاریس مقایسه از محیط های TMRL (AG) و TX در چهار تیمار و سه تکرار طی ده کشت روز استفاده شد . درهر تیمار ، شمارش کلرلا ولگاریس هر دو روز یکبار و در مجموع 5 بار شمارش انجام شد. نتایج نشان داد در دهمین روز شمارش سلولی میکروجلبک کلرلا میانگین رشد سلولی (تعداد سلول در میلی لیتر) میکروجلبک کلرلا در محیط های کشت مختلف نشان از بیشترین رشد سلولی106×1/118 (تعداد سلول در میلی لیتر) در محیط کشت TMRL (AG) در شرایط اتوتروف و 106×3/115 در شرایط میکسوتروف، کمترین تعداد سلولی نیز در محیط کشت TX شرایط میکسوتروف به میزان 106 ×4/77 (تعداد سلول در میلی لیتر) به ثبت رسید. دهمین روز شمارش رشد سلولی بین محیط های کشت مختلف اختلاف معنی دار بوده است (P<0/05). همچنین محاسبه نرخ رشد و ضریب رشد ویژه نشان دهنده رشد سریع تر میکروجلبک کلرلا در محیط کشت TMRL(AG) نسبت به محیط کشت TX بوده است. میزان درصد روغن درمحیط کشتTMRL (AG) در شرایط میکسوتروف و اتوتروف به ترتیب، 22/4 و 21/1 بوده است. با توجه به نتایج بدست آمده جهت تولید انبوه میکرو جلبک کلرلا و استفاده آن در صنعت بیودیزل محیط کشت TMRL (AG) در شرایط میکسوتروف بدلیل رشد سلولی زیاد، روغن بالاتر و هزینه پایین تر توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: میکروجلبک، کلرلا ولگاریس، میکسوتروف، اتوتروف، بیودیزل
  • مسعود ترابی آزاد، عالمه محمدی صفحات 81-91

    برهم کنش بین هوا- دریا عامل بسیار مهمی در کنترل تغییرات فصلی در هریک از دو محیط می‎باشد. در این پژوهش ارتباط دمای سطح آب دریا (SST) و سرعت باد در سواحل استان هرمزگان بررسی شده است. ابتدا داده های دمای سطح آب دریا، توسط سنجنده AVHRR ماهواره NOAA و داده های سرعت باد توسط ماهواره QuikSCAT در سال های 2008- 1999 در سواحل استان هرمزگان گردآوری شدند. پس از تجزیه و تحلیل داده های ماهواره ای دمای سطح دریا و سرعت باد، تغییرات ماهانه، فصلی و سالانه منطقه مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا معنی داری تغییرات دمای سطح دریا و سرعت باد در طی سال های 2008- 1985 در یک گروه دراز مدت به عنوان گروه شاهد بررسی شد و سپس با آزمون آنالیز واریانس و دانکن مورد مقایسه قرار گرفتند. با توجه به معنی دار شدن روند افزایشی میانگین سالانه دمای سطحی و کاهشی سرعت باد، ضریب همبستگی بین دمای سطح آب و سرعت باد بدست آمد. پس از رسم سری زمانی دمای سطحی در طول دوره آماری مشخص شد که کمترین مقدار دما 11/21 درجه سانتی گراد در سال 2008 و بیشترین دما 12/33 درجه سانتی گراد مربوط به سال 2002 بوده است. در فصل تابستان بین مناطق غربی و شرقی ساحل مقدار 2/4 درجه سانتی گراد اختلاف دما مشاهده شد و در زمستان گرادیان دما به 3 درجه سانتی گراد رسید. نتایج نشان می دهد که برای فصل تابستان 75درصد و برای فصل زمستان 33درصد موارد با افزایش (کاهش) انحراف از میانگین دمای سطحی، انحراف از میانگین سرعت باد نیز افزایش (کاهش) می یابد.

    کلیدواژگان: دمای سطحی آب دریا (SST)، سرعت باد، داده های ماهواره ای، مدل آماری، سواحل استان هرمزگان
  • مریم شاپوری، مینو رضایی، ابولقاسم کمالی صفحات 92-102

    جامعه موجودات کفزی به عنوان مهم ترین منبع غذایی آبزیان به منظور ارزیابی شرایط آب رودخانه و محیط زیست مورد توجه قراردارد. در این مطالعه اثر صنایع و کارگاه های پرورشی موجود در اطراف رودخانه نمرود بر کیفیت آب یا رسوب و جوامع کفزی مورد بررسی قرار گرفته است.در تحقیق حاضر، سه ایستگاه برای نمونه برداری در نظر گرفته شد. ایستگاه شاهد در بخش بالادست رودخانه نمرود و سپس با فاصله 30 کیلومتر از هم، دو ایستگاه یکی در بخش ابتدایی (بالا دست) و دیگری در بخش پایینی (پایین دست) رودخانه انتخاب گردید. نمونه برداری در دو فصل سرد و گرم سال (اواسط اسفند ماه و اواسط خردادماه سال 1388) از رسوبات و کفزیان مهم رودخانه (Chironomidae و Gammarus pluex) انجام گردید و غلظت فلزهای روی و مس با دستگاه جذب اتمی شعله ای مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که میزان غلظت مس از ppm 170/0 تا ppm 966/0 در نمونه های کفزی متغیر بوده و میزان غلظت روی در کفزیان از ppm 187/0 تا ppm 846/3بدست آمد. نتایج به دست آمده نشان می دهد رسوبات ایستگاه بالا دست در فصل سرد وگرم دارای بیشترین میزان مس در بین نمونه ها می باشد و فلز روی بیشترین میانگین غلظت را در رسوبات ایستگاه بالادست در فصل سرد دارا می باشد.مقایسه میانگین غلظت عناصرمورد ارزیابی در رسوب و کفزیان با مقادیراستاندارد سازمان بهداشت جهانی،بیانگرمقادیر کمتر ازحداستاندارد برای عناصر مس و روی بود.

    کلیدواژگان: مس، روی، Gammarus، pulex Chironomidae، رودخانه نمرود، استان تهران
|
  • H. Assadi, G. Attaran, R. Dehghani Pages 1-21

    Some dinoflagellates produce cysts in harsh environmental condition, which sink on the surface of bottom sediments. These cysts have an important ecological role in distribution of dinoflagellates species, survival in bad condition and in genetic recombination (when they are formed in the process of sexual reproduction). To find dinoflagellate cysts in marine sediments of Hormozgan province, sampling was done in 27 stations in 2012. Samples were transported to laboratory under dark condition and then analyzed. The cyst of three orders of dinoflagellates and two genera of diatoms were identified in sediment samples. The observed dinoflagellate cysts were in the orders Peridiniales (59% or 53 cysts), Gonyaulacales (28% or 25 cysts) and Gymnodiniales (2% or 2 cysts ) respectively. The Peridiniales cyst were identified (19% or 17 cysts) at order level taxon, [37% or 33 cysts at genus level taxon (Protoperidinium 20% (or 18 cysts) and Scrippsiella 17% (or 15 cysts)] and 3% (or 3 cysts) at species level taxon (including Ensiculifera carinata, Scrippsiella irrigularis and Scrippsiella (cf. trochoidea)). The Gonyaulacales cysts were identified (22% or 20 cysts) at order level taxon, 5% or 4 cysts) were as genus Alexandrium and 1% or 1 cyst were as genus Alexandrium affine. The Gymnodiniales cysts were identified (2% or 2 cysts) at order level taxon. Moreover, 10 cysts (11%) were unknown dinoflagellates cysts which were mostly calcareous cysts. A significant numbers of diatoms cysts (belonging to genera Coscinodiscus and Surirella) were also identified in sediment samples.

    Keywords: Cyst, dinoflagellate, marine sediments, Hormozgan, diatoms
  • S. Mofavvaz, M. Rabani, H. Ahmad Panahi Pages 22-32

    In this study, adsorption of Zn2+ and Cd2+ on the synthesised (5- Amino-2-benzotriazd-2-yl-phenol) resin for preconcentration of mentioned ions, on both batch and column methods were studied. The optimum pH for adsorption of the metal ions was 6.5 and the recovery was above 80%. The effect of temperature on adsorption was investigated. The results showed that the best adsorption was at 25 ͦC and concentration of 100 mg/L. Hence with increasing concentration the adsorption of mentioned ions increased by this resin. The best adsorption was at room temperature, thereby increasing stability of resin with lowest cost. In the column method, the flow rate of the solution passing through the column for maximum adsorption of metal ions was optimized and 0.5 M nitric acid was used as the eluting solvent. The concentrations of metal ions were detected using atomic absorption spectroscopy. With batch method, Zn2+ and Cd2+ concentrations in water sample were 0.000915 mg/L and lower than sensitivity detection limit of the instrument, respectively. Thereafter, for determination of zinc and cadmium ions in Persian Gulf sea water samples, preconcentration process with 100 and 10 times concentration factor was performed, respectively.

    Keywords: atomic absorption, Absorbent, SPE, Zn2+, Cd2+, Persian Gulf
  • S. Jafari, A. A. Hosseini Pages 33-45

    In this study the efficiency of bioreactors containing Spirulina algae in removal of orthophosphates from municipal wastewater was investigated. Physical factors such as light, temperature, pH, agitation and aeration, and chemical factor such as culture medium can be an important factor influencing the growth of micro-algae. Spiral Helical photobioreactor and Zarrouk medium as culture medium were used for the removal of phosphorus from municipal wastewater. Microalgae stabilized in the culture medium with different amounts of air (zero and 1.3 L/ min) were added to 4.5L municipal wastewater in photobioreactor. The concentration of orthophosphates absorbed was measured by a spectrophotometer (DR/4000 HACH) at different time intervals. In an 18-day period, performance of the bioreactor containing Spirulina algae in removal of orthophosphates from municipal wastewater was studied. The results showed that without aeration, orthophosphate concentration of 38.46 mg / L reduced to 11.54 mg/L. Aeration flow of 1.3 L/min reduced orthophosphate concentration from 60gr/Lit to 20gr/L. In other words, the bioreactor containing Spirulina algae, had an efficiency of 69.9% for the removal of orthophosphates, without aeration, and an efficiency of 80%, with aeration (flow rate of 1.3 L/min) (The percentages quoted are average of three replicates).

    Keywords: micro-algae, Spirulina, orthophosphates, sewage
  • M. Shakoori, S. Abdali Pages 46-55

    One of the toxic pollutants in aquatic ecosystem is heavy metals. This study aims to elucidate the toxic impact of zinc on the structure of gill and liver in silver carp (Hypophthalmichthys molitrix). This study was conducted at spring 1390 at the International Sturgeon Research Institute. In this study, after adaptation, 135 fish with the length of 13±1 cm and the weight of 50±10gr were put in one control group and 2 treatment groups contained 0, 5, and 10mg/L (Zn (NO) 3)2 in 90 liter aquariums. Fish were sampled at 12, 24, 48, 72 and 96 hours. The samples of gill and liver in each treatment were immediately fixed in Bouin solution and 5μ sections were stained by Hematoxylin-Eosin general staining method. In histological study of gills, epithelial cell hyperplasia was encountered, that had increased with high metal densities. Initially lamella cells wrinkled and change of formation was observed in chloride cells. This lesion enhanced in higher densities. Fish liver exposed to zinc showed atrophy,cloudiness, swelling, hyperemia, vacuolation and necrosis. These hepatic alterations were more evident in fish exposed to high metal densities. In conclusion, the present study showed that histopathology of liver and gill in silver carp, is a useful biomarker for environmental pollution, since it discriminated between reference and test sites.

    Keywords: Zinc, Toxic impact, liver, Gill, Silver carp (Hypophthalmichthys molitrix)
  • A. Zeinanloo, Z. Khoshkhoo, A. Vosoughi, E. Zeinanloo Pages 56-65

    This study aimed to evaluate the effect of parsley (Petroselinum sativum)on growth factors of Rainbow trout. Therefore, from August to October 2014 6,000 Rainbow trout fish of 100 grams of weight in 3 treatments and 1 control group with 3 replications were fed. Diets consisted of 3 levels of parsley powder at 1%, 3% and 5%, respectively. In general, the highest weight was found in the last day of treatment number 3 samples with an average weight of 269 ± 24 g and the lowest on the first day of the control samples with an average weight of 146 ± 29 g The greatest increase in length was noticed in the treatment number 3 samples with an average length of 24/95 ± 2/12 cm and the least growth in length was observed in the samples from treatment number 1 with an average length of 23/4 ± 1/941 cm. One-way ANOVA test with Tukey HSD test showed strong significant difference among different treatments for weight gain and growth in length (P <0/05). Pearson correlation test showed a strong linear relationship between the increase in weight and length with the increase in the concentration of the parsley powder the whole period (P <0/05). Dried parsley (Petroselinum sativum) used in the study, showed significantly strong ability to influence growth performance and be used as feed for Rainbow trout. Therefore, we can probably say that dried parsley can be a good supplement to fish diet. Finally, it was diagnosed that parsley powder at 5.0 percent in the diet, is the optimum dosage for use in feed for trout in the long term.

    Keywords: Powdered parsley, Rainbow trout, growth, nutrition
  • F. Soltan Mohammadi, S. Safaeian Pages 66-80

    Oil extracted from microalgae, is a potential energy source, as it can be easily converted to fatty acid methyl ester or hydrocarbon type biodiesel. The aim of the present work was to optimize the production of biodiesel by Chlorella vulgaris in mixotrophic and autotrophic cultivated conditions. Comparison of cell growth rate of Chlorella vulgaris was carried out, in TMRL(AG) and TX batch culture media, in four treatments and three repeats for ten days. In each treatment, Chlorella vulgaris was counted every two days once. Based on the results of this survey, the highest cell growth, 118×106 cell/ml, was recorded in autotrophic condition in TMRL(AG) medium and lowest count number was 77× 106 cells/ml in TX medium, in mixotrophic condition. There was significant difference between different media and average density of microalgae Chlorella vulgaris cell growth in ten days (p≤0.05). In this study, growth rate and growth coefficient showed more rapid growth of Chlorella in TMRL medium compared with TX medium. Oil content in TMRL (AG) media in mixotrophic and autotrophic cultivation conditions were %4.22 and %1.21, respectively. Our results revealed, for large scale culture of microalgae Chlorella, in order to be used in industrial biodiesel production, TMRL(AG) medium showed higher cell growth rate, greater amount of oil production and lower overall cost, in mixotrophic condition.

    Keywords: Microalgae, Chlorella vulgaris, mixotrophic cultivation, autotrophic cultivation, Biodiesel
  • M. Torabi Azad, A. Mohammadi Pages 81-91

    Interaction between sea and air is an important factor in controlling seasonal climatological variations in each environment. In this research, relationship between Sea Surface Temperature (SST) and wind speed over coastal area of Hormozgan province has been studied. Initially the SST data of the area were collected using AVHRR sensor of NOAA satellite and the wind speed data were collected from QuikSCAT satellite. After analyzing the satellite data for the SST and wind speed, monthly, seasonal and annual variations of these data were studied. The significance of their variations were evaluated during years 1985-2008, using a long term study group of each variable as a control and then comparison was made using Duncan test. As the increasing trend of mean annual surface temperature and the decreasing trend in wind speed was significant, correlation coefficient between SST and wind speed was obtained. After plotting the time against surface temperature during the study period, it was observed that the minimum temperature was 21.11 ˚C in 2008 and the maximum was 33.12 ˚C in 2002. It was shown that there was 4.2 ˚C temperature difference between western and eastern region of the sea coast in summer and the temperature gradient reaches 3 ˚C in winter. It can be concluded that for summer 75% and for winter 33% increase (decrease) of the mean sea surface temperature takes place and the deviation of mean wind speed will be increase (decrease).

    Keywords: Sea surface Temperature (SST), wind speed, satellite data, Statistical Model deviation, Coasts of Hormozgan
  • M. Shapoori, M. Rezaei, A. Kamali Pages 92-102

    Benthic macroinvertebrate communities are one of the key biological components considered for the assessment of benthic integrity in the context of the Water Framework Directive. The effect of industrial and agricultural wastewater effluent on water quality, habitat quality, and benthic macroinvertebrates of an urban stream in Namrood River located in Firoozkooh (Tehran province, Iran) was investigated in this study. The Namrood River is situated by the main road and is being polluted by pollutants from tourism industry and recreational centers, gas stations, sewage from villages, agricultural wastewater and fish culture effluent. In the present study, three stations were selected, one station as blank and two stations, up and downstream were selected to sample the sediments and Chironomidae and Gammarus pluex in both cold and warm seasons of the year. The copper and zinc levels were measured in sediment and benthos. The results showed that copper and zinc concentration range in benthos were 0.170-0.966 and 0.187-3.846 ppm, respectively. Sediments of the upstream station had the highest copper concentration among the samples in both cold and warm seasons of the year and the highest concentration of Zn was observed in sediments of upstream station in cold season.Comparing the average concentration of studied elements with WHO permissible limits showed concentrations lower than standard for Copper and Zinc element in sediment and benthos.‌

    Keywords: Copper, Zinc, Gammarus pulex, Chironomidae, Namrood River, Tehran province