فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم و فنون دریایی
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بابک طالبی، نوشین سجادی، ترانه شارمد صفحات 1-16

    منابع آب زیرزمینی مهم ترین منبع برای مصارف مختلف از جمله آشامیدن و کشاورزی می باشند. در منطقه دشت قزوین وجود این منابع از جمله چشمه ها به علت معیشت و استفاده مردم از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مطالعه، به بررسی 15 چشمه نمونه برداری شده در سال 1392 پرداخته شده است. هدف از انجام این پژوهش بررسی کیفیت چشمه های منطقه شمال دشت قزوین براساس مصارف شرب و کشاورزی بود. بدین منظور طبقه بندی کیفی برای مصارف آشامیدن به کمک روش شاخص کیفی آبWQIو برای مصارف کشاورزی از طبقه بندی های ویلکاکس، درصد سدیم و RSC استفاده گردید. نتایج بررسی ها نشان داد که براساس روش WQIحدود 93 درصد چشمه های مورد بررسی در محدوده خوب و عالی و حدود 7 درصد در محدوده ضعیف واقع شده است. براساس روش طبقه بندی ویلکاکس حدود 80 درصد نمونه ها در محدوده کم شور و مناسب برای کشاورزی (C2S1) قرار دارند و 20 درصد آن شور و برای مصارف در مواقع ضروری (C3S1) است. برای طبقه بندی بر مبنای درصد سدیم حدود 80 درصد از نمونه های مورد بررسی در وضعیت عالی، خوب و قابل قبول قرار دارند و 20 درصد آن وضعیت مشکوک دارد. همچنین طبق رده بندی کیفی RSC حدود 93 درصد نمونه ها مناسب و قابل قبول هستند و 7 درصد بقیه وضعیت نامناسب دارد. بطور کلی باتوجه به طبقه بندی های مذکور چشمه های منطقه مورد مطالعه برایمصارف شرب و کشاورزی وضعیتی مطلوب و مناسب دارند و تعداد کمی از آن ها نیاز به بررسی و پایش مجدد دارند.

    کلیدواژگان: نمودار شولر، شاخص کیفی آب، طبقه بندی ویلکاکس، درصد سدیم، RSC، دشت قزوین
  • مهزاد شکوری، سورنا ابدالی، سمیه شکوهی صفحات 17-30

    هدف از این تحقیق بررسی سمیتفلز سنگین کادمیوم بر برخی فاکتورهای سرولوژیکی خون ماهی فیتوفاگ طی مجاورت کوتاه مدت با این فلز می باشد. به منظور انجام این مطالعه 135 عدد بچه ماهی فیتوفاگ باوزن متوسط 10 ± 50 گرم و طول متوسط 1±13سانتی متر ، در مجاورت غلظت های 0، 5 و10میلی گرم در لیتر کادمیوم کلراید (CdCl2) در 9 دستگاه آکواریوم هر یک به ظرفیت 90 لیتر قرار داده شدند. نمونه برداری خون از سیاهرگ دمی به صورت کاملا تصادفی، به تعداد 3 عدد ماهی از هر آکواریوم(دو تیمار و یک شاهد)، هر 12 ساعت یکبار تا 96 ساعت صورت گرفت. نتایج نشان داد که سطوح تری گلیسرید در 24 و48 ساعت کاهش و در 96 ساعت افزایش معنی داری نشان داد (05/0<P) ولی در زمان 72 ساعت اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0≥P). سطح کلسترول در زمان های 24 و 48 ساعت با افزایش غلظت کادمیوم به طور معنی داری افزایش یافت ولیدر 72 و96 ساعت با افزایش کادمیوم به طور معنی داری کاهش یافت. سطح گلوکز تا 72 ساعت نسبت به شاهد افزایش،ولی در 96 ساعت نسبت به آن کاهش یافت. میزان پروتیینکل در 24 و 96 ساعت با افزایش غلظت فلز کادمیوم به طور معنی داری کاهش یافت و در72 ساعت افزایش معنی داری نشان داد. سطوح آلبومین پلاسما در 96 ساعت بطور معنی داری افزایش یافت. بر اساس نتایج حاصل، پارامترهای بیوشیمیایی فاکتورهای مناسب برای پایش سمیت کادمیوم و استرس ناشی از آن به ویژه در غلظت های حاد(کشنده)در ماهی فیتوفاگ می باشند.

    کلیدواژگان: کادمیوم، گلوکز، آلبومین، پروتئین، تری گلیسرید، ماهی فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix)
  • افتخار شیروانی مهدوی، پریسا نجات خواه معنوی، آیدا جان پرور آیدانی صفحات 31-40

    در مطالعه حاضر به بررسی میزان و نوع آلودگی نفتی در گاماروس Pantogammarus maeoticus و رسوب در سواحل جنوبی خزر در 4 ایستگاه (ساری، چالوس، انزلی، آستارا) در خرداد 1394 پرداخته شده است. نمونه های رسوبات سطحی و گاماروس از هر منطقه جمع آوری شد و به صورت منجمد به آزمایشگاه منتقل شدند. برای ارزیابی میزان و نوع ترکیبات نفتی نمونه ها از دستگاه کروماتوگرافی گازی- جرمی استفاده شد. بیشترین میزان ترکیبات نفتی در گاماروس منطقه چالوس (1/0±10 ppm) بدست آمد. بر اساس نتایج تفاوت معنادار در میزان هیدروکربن ها درگاماروس در ایستگاه چالوس در مقایسه با سایر مناطق وجود داشت (05/0 >P). در میزان ترکیبات نفتی در رسوبات مناطق اختلاف معنی داری مشاهده نشد. نتایج بررسی ماهیت و منشاء آلودگی های هیدروکربن ها نشان داد که در مناطق آستارا و انزلی هیدروکربن های با جرم مولی کمتر از 20 دارای منشاء پتروژنیک بود، درحالیکه در مناطق چالوس و ساری هیدروکربن هایی با جرم مولی بیشتر از 20 بدست آمد که نشان دهنده ی منشاء بومی و انسانی آلودگی می باشد.

    کلیدواژگان: گاماروس Pantogammarus maeoticus، آلودگی نفتی، هیدروکربن ها، سواحل جنوبی دریای خزر، رسوب
  • هومن بهمن پور، مژگان زعیم دار، مرضیه رحیمی صفحات 41-56

    پسماندهای الکترونیکی و الکتریکی انواعی از پسماندهای ویژه می‌باشند که قطعات اصلی آن‌ها شامل خازن، ترانزیستور، آی.سی، مدارات الکترونیکی، قطعات کاتدی و آندی بوده و دارای خاصیت سمیت، بیماری‌زایی و پایایی در محیط پیرامون و حتی در پیکره جانداران، خورندگی تاسیسات و تجهیزات و مشابه آن می‌باشند.بر این اساس، هدف از این تحقیق بررسی و شناسایی عوامل موثر در آزادسازی این فلزات و اختصاصا عنصر کادمیوم در محیط پیرامون می‌باشد. جهت بررسی این موضوع تاثیر عوامل مختلف مانند دما، pH، ترکیبات هامیک و زمان بر روی آزادسازی عنصر کادمیوم از اینگونه پسماندها به محیط‌های آبی مورد مطالعه قرار گرفته است. بدین منظور قطعات انتخابی آنالیز گردیده و مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بیانگر آن بوده است که در محیط آبی،‌ میزان نفوذ کادمیوم در pH بسیار اسیدی و بسیار قلیایی میزان آزادسازی افزایش می‌یابد. همچنین؛ در محیط آبی، افزایش دما سبب افزایش میزان نفوذ عنصر کادمیوم در محیط می‌گردد و اثر پارامتر زمان تماس نیز متناسب با تغییرات pH متغیر می‌باشد.

    کلیدواژگان: پسماند الکترونیکی، کادمیوم، pH، محیط آبی
  • سهراب معینی، رضوان موسوی ندوشن، ستاره آقایی پور صفحات 57-69

    این تحقیق با هدف شناسایی اسیدهای چرب ماهی کپور نقره ای و هم چنین بررسی اثرات خشک و شیرین نمودن بر روی کمیت و کیفیت اسیدهای چرب و تعیین زمان ماندگاری در شرایط سرد(4-3درجه سانتی گراد) اجرا گردید.پروفایل اسیدهای چرب در ماهی کپور نقره ای خشک و شیرین شده با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی شناسایی و اندازه گیری گردید. در ماهی خشک و شیرین شده دامنه تغییرات این اسید های چرب در مدت 90 روز نگهداری به ترتیب برای اسیدهای چرب اشباع از 3/052/27به 05/0 70/33 درصد، اسیدهای چرب غیراشباع با یک باند مضاعف از2/039/46 به3/077/46 درصد و اسیدهای چرب با چند باند مضاعف از 02/011/26به 02/045/17درصد اندازه گیری شد. پس از 30 روز نگهداری تغییرات اسیدهای چرب چند غیر اشباع در سطح خطای 5درصد اختلاف معنی داری نشان داد.در ماهی خشک و شیرین شده طی نگهداری در شرایط محیط سرد، میزان پراکسید پس از 30 روز از آستانه مجاز استاندارد فراتر رفت و در نهایت در پایان 60 روز به 0210/6میلی اکی والان بر کیلوگرم رسید و سپس رو به کاهش گذاشت و مقدار آن به48/5 میلی اکی والان بر کیلوگرم پس از 90 روز رسید. در نهایت با توجه به نتایج بدست آمده بر اساس تغییرات کمیت اسیدهای چند غیر اشباع، آزمون های حسی و عدد پراکسید، مدت زمان ماندگاری و مصرف برای ماهی کپور نقره ای خشک و شیرین شده در شرایط محیط سرد یکماه برآورد گردید.

    کلیدواژگان: ماهی کپورنقره ای، Hypophthalmichthys molitrix، تغییرات شیمیایی، اسیدهای چرب، زمان ماندگاری
  • معصومه عاقبتی، محمدرضا رحیمی بشر، علیرضا میرزاجانی صفحات 70-84

    هدف از این تحقیق بررسی اثر صید پره بر تغییرات جوامع ماکروزیوبنتوزی حوضه جنوبی خزرمی باشد. در تحقیق حاضر از موجودات کفزی در سواحل جنوبی دریای خزر (استان گیلان) در دو زمان فعالیت پره (ماه های مهر تا فروردین) و تعطیلی پره (ماه های خرداد، مرداد و شهریور)سال های 1393 تا 1394 از محدوده پره شهدای انزلی وپره شیرین محله با 4 ایستگاه و رودخانه پلرود با 3 ایستگاه نمونه برداری شده است. در ابتدا نرمال بودن داده ها با آزمون (کلموگروف - اسمیرنوف) تست و برای بررسی مقدار همبستگی متغیرها نسبت به هم از آزمون پیرسون، برای مقایسه میانگین هر یک از متغیرها بین ایستگاه ها از آزمون تجزیه واریانس یک طرفه (One-way ANOVA) و برای جداسازی گروه های همگن در ایستگاه ها از آزمون توکی درسطح معنی داری 5 درصد استفاده شد. نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان می دهد که تعداد و زیتوده گونه ها در قبل از زمان صید و فصل صیداز اختلاف معنی داری برخوردار می باشند (05/0 > P). ولی تنوع گونه ها در قبل و زمان صید اختلاف معنی داری نداشت (05/0 ≤P).

    کلیدواژگان: دریای خزر، صید پره، ماکروبنتوز، تنوع گونه ای، آزمون کلموگراف-اسمپرتوف
  • سمیرا برخوردار، محمد مرادی، فروزان ارکیان صفحات 85-92

    توفان گرد و خاک از مهم ترین پدیده های اقلیمی شرق کشور ایران است. از آن جایی که نوع خاک منطقه ریز دانه محسوب می‌شود، وزش باد مناسب سبب حرکت این ذرات شده و هنگامی که سرعت باد از آستانه مورد نظر بیشتر شود، بستر مناسبی برای ایجاد توفان خاک و شن فراهم می‌شود. در مطالعه برای بررسی این پدیده، داده‌های ایستگاه هواشناسی همدیدی زابل در دوره آماری 15 ساله 2010-1995 مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور تحلیل آماری توفان گرد و خاک دید افقی کمتر از 1000 متر به عنوان شاخص تعریف شد. براساس این تعریف دو مورد از شدیدترین توفان‌های گرد و خاک منطقه در فصل بهار و تابستان انتخاب گردید و با استفاده از داده های همدیدی بایگانی NCEP/NCAR، شرایط همدیدی و دینامیکی حاکم بر توفان های گرد و خاک انتخابی بررسی شد. نتایج نشان داد که در تابستان استقرار سامانه کم فشارگرمایی روی پاکستان و همراهی آن با فرارفت هوای سرد در شمال شرق ایران، سبب به وجود آمدن شیو شدید فشاری مناسب در منطقه می‌شود و شرایط برای ایجاد باد فراتر از آستانه مهیا می‌گردد. در فصل بهار یک سامانه جوی کژفشار با رطوبت کم و فرارفت هوای سرد نسبتا شدید که با جبهه سرد فعال همراهی می کند، سبب افزایش سرعت وزش باد، ایجاد توفان گردوخاک و کاهش دید افقی در منطقه شرق ایران می‌شود.

    کلیدواژگان: بادهای 120 روزه سیستان و بلوچستان، توفان گرد وخاک، ایستگاه هواشناسی زابل
  • کامران لاری، امیرحسین جاوید، محمدرضا باقری چیمه صفحات 93-108

    خطوط لوله زیر آب در معرض عوامل هیدرودینامیکی و هیدرواستاتیکی ناشی از شرایط محیطی موجود در منطقه هستند. در این تحقیق به منظور بررسی پایداری خطوط لوله در زیر آب، با توجه به نیروهای ناشی از موج و جریان یک تحلیل پایداری انجام شده است. به منظور طراحی و تحلیل خطوط لوله در زیر آب استانداردهایDNV-RP-C205 و DNV-RP-E305 مورد استفده قرار گرفت. منطقه مورد مطالعه سواحل بندر عسلویه و داده‌های استفاده شده شامل داده‌های موج در منطقه عسلویه، از سال 2007 تا سال 2008 است که به مدت یک سال توسط یک بویه شناور جمع‌آوری شده است. از طرفی داده های جریان بر اساس داده های سازمان بنادر و دریانوردی در نظر گرفته شده است. ضرایب هیدرودینامیکی و اعداد بدون بعد مثل ضرایب درگ، لیفت، عدد رینولدز، کولگان کارپنتر و همچنین نیروهای هیدرودینامیکی وارد شده به خطوط لوله در شرایط مختلف محاسبه گردید. نتایج نشان می دهد که با توجه به شرایط موجود طراحی لوله هایی با قطرهای بزرگتر از m 7/0 مناسب نیستند، شایان ذکر است که در عمل نیز لوله های استفاده شده در اغلب پروژه های حوزه خلیج فارس مگر در کاربردهای خاص از این سایز تجاوز نمی کنند. لوله هایی با قطر m 4/0 مناسب ترین حالت برای طراحی هستند. همچنین حداقل وزن لوله ای به قطر 7/0 متر در زیر آب به ازای ارتفاع موج شاخص، که معمولا در طراحی لوله ها لحاظ می شود، 1365 کیلوگرم بر متر محاسبه گردید.

    کلیدواژگان: خط لوله، استاندارد DNV، عسلویه، پایداری ایستایی، نیروهای هیدرودینامیکی
|
  • B. Talebi, N. Sajjadi, T. Sharmad Pages 1-16

    Groundwater is the most important source for various uses, including drinking and farming requirements. In Qazvin plain region the existence of these resources such as springs are very important for livelihood and consumption of the region’s population. In this study, fifteen springs were sampled in 2013. The aim of this study was to evaluate water quality of springs in the north region of Qazvin plain for drinking and agricultural purposes. For this purpose, for classification of water quality for drinking water, the Water Quality Index (WQI) method and for agricultural water usages, Wilcox classification, sodium percentage and RSC was used. The results indicated that among springs evaluated, based on the WQI method, about 93 percent of them were categorized in good and excellent range and about 7 percent in poor range. Based on Wilcox classification, about 80 percent of samples were categorized in the range of low salt level suitable for agriculture (C2S1), and 20 percent were categorized as salty and should only be used when necessary(C3S1). The classification based on the percentage of sodium, showed that about 80 percent of the samples examined were in excellent, good and acceptable conditions and 20 percent were in uncertain status. Similarly, according to RSC rankings, about 93 percent had acceptable quality, and 7 percent had poor quality. In general, according to the results of classification of this study area, springs were suitable and favorable for drinking and farming purposes and a few need further monitoring and investigation.

    Keywords: Schoeller Diagram, Water Quality Index, Wilcox Classification, Percent Sodium, RSC, Qazvin Plain
  • Mahzad Shakoori, S. Abdali, S. Shokohi Pages 17-30

    The aim of this study was to evaluate the toxicity effect of Cadmium heavy metal on some serological parameters of Silver carp which have been in the vicinity of cadmium for a short term. In this study a total of 135 fish with mean weight of 50±10grand mean length of 13±1cm were placed in 9 aquariums of 90-liter capacity, in contact with 0.5 and 10 mg/L of CdCl2.Sampling of fishwas done randomly every 12 hours until 96 hours from caudal vein. The results showed that, the level of triglyceride in 24 and 48 hours decreased significantly, but showed no significant increase in 72 hours. The level of cholesterol increased significantly at 72 and 96 hours with increasing the concentration of cadmium (P<0/05). Glucose level increased significantly in 72 hours, but significantly decreased with increasing the concentration of cadmium in 72 and 96 hours (P<0/05). The level of total protein decreased significantly in 24 and 96 hours with increasing the concentration of cadmium, and in 72 hours increased significantly (P<0/05). The level of albumin increased significantly in 96 hours. Based on these results, biochemical parameters are useful for monitoring of cadmium acute toxicity in Silver Carp.

    Keywords: Cadmium, glucose, albumin, Protein, Cholesterol, Triglyceride, Silver carp (Hypophthalmichthys molitrix)
  • E. Shirvani Mahdavi, P. Nejatkhah Manavi, A. Janparvar Aydani Pages 31-40

    In this study, the amount and type of oil pollution in Pantogammarus maeoticusand sediment of the southern shores of the Caspian Sea in four stations (Sari, Chalus, Anzali, Astara) in June 2015 were investigated. Samples were taken from sediment and Gammarus. and were frozen and delivered to the laboratory. Oil pollution analysis of samples was performed using gas chromatography-mass spectrometry. The amount of hydrocarbons in Gammarus of the Chalus station was significantly different (P<0/05) in comparison with the other three stations. The highest pollution level (10±0.1 ppm) was in Gammarus of Chalus station. There was no significant difference in the hydrocarbon levels of sediments in four stations. To determine the nature and source of contamination, the molar mass of hydrocarbons was investigated. In Astara and Anzali stations the molar mass of hydrocarbons were less than 20 and hence had petrogenic origin. In Sari and Chalus stations the molar mass of hydrocarbons were more than 20 and therefore had indigenous and human origin.

    Keywords: Pantogammarus maeoticus, oil pollution, hydrocarbons, off the southern coast of the Caspian Sea, Sediment
  • H. Bahmanpour, M. Zaeimdar, M. Rahimi Pages 41-56

    Electronic and electrical wastes are special types of wastes, the main components of which include capacitors, transistors, ICs, electronic circuits, cathode and anode components have toxic and pathogenic properties and are stable in the environment and even in body of animal, are corrosive to installations and equipment The purpose of this study is to investigate and identify the effective factors in the liberation of metals, in particular cadmium, in the surrounding environment. Accordingly, the effect of different factors such as temperature, pH, humic acid and time on the release of cadmium from these wastes to aquatic environments has been studied. For this purpose, the selected parts were analyzed and examined. The results indicate that in the aqueous medium, the amount of cadmium penetration in the very acidic and very alkaline pH, the release rate increases. Also, in the aqueous medium, the increase in temperature increases the penetration of cadmium in the environment, and the effect of the contact time parameter is also proportional to the pH variation.

    Keywords: E-waste, Cadmium, pH, aquatic environment
  • S. Moeini, R. Mosavi Nadoshan, S. Aghayipour Pages 57-69

    The fatty acid profile of fresh and dry candy fish of Hypophtalmichthys molitirix were identified and effects of the dry candy on them were investigated. In addition, the shelf life of dry candy of the fish was found in cold conditions (3-4ºC). The profile of fatty acids in fresh and dry candy samples were identified and measured using a GC instrument equipped with a FID detector. The fatty acid content in initial samples for SFA, MUFA and PUFA were 27/5± 0/2, 46/39± 0/5 and 26/11± 0/1 %, respectively. During a 90-day storage, the percentage changes of dry candy samples were, for SFA (27/82± 0/7 to 33/69± 0/84), MUFA (46/77± 0/2 to 46/39± 0/2) and PUFA (26/11± 0/2 to 17/45± 0/2) which were statistically significant (p>0/05). During the 90 days of storage, temperature was about 3-4ºC, the peroxide changed from 3/08± 0/02 to 6/10± 0/02 and reached 5/48 meq O2kg -1. In conclusion, the shelf life of dry candy flesh of this fish in cold conditions was predicted to be one month.

    Keywords: Silver carp (Hypophthalmichthy smolitrix), chemical changes, Fatty Acids, shelf life
  • M. Aghebaty, M. R. Rahimibashar, A. R. Mirzajani Pages 70-84

    This study was carried out for determining beach seine effects on the macroinvertebrate communities in Shohadaye Anzali -Shirin Mahale andestuaries of Polrud River study areas. In order to survey the effects of beach seine, samplings were carried out in selected stations during the beach seine fishery season (October- March) and when no beach seine fishery was performed (June-September). Hence, four stations in Shohadaye Anzali - Shirin Mahale and three stations in Polrud River estuaries were chosen for sampling. Statistical analysis of data, normalization, correlation, mean comparison for different parameter used, was performed by applying Kolmogorov–Smirnov test (K–S test) and Pearson's Correlation Coefficient, respectively. One-way ANOVA for comparison of means of each parameter, between stations, was used. Classifications of homogeneity of the groups of different benthic organisms throughout the stations were analyzed by Tukey’s test. The results of this study showed that there were significant differences in frequency and biomass of the macroinvertebrate species, during the the beach seine fishery season and after the closing of beach seine fishery (p< 0.05). The results also showed that there were no significant differences in species diversity index (p > 0.05).

    Keywords: Caspian Sea, beach seine fisher, macrobenthic diversity, Kolmogorov–Smirnov test
  • S. Barkhordar, M. Moradi, F. Arkian Pages 85-92

    Dust storm is one of the most important climate phenomena in the east of Iran. Because the soil type of this area is fine aggregate, the appropriate wind velocity causes to rise of the particles and when the wind speed exceed than the certain threshold, suitable situation for dust and sand storms would provide. In this article to investigate the mentioned phenomenon we analyzed synoptic data from meteorological station in Zabol for the 15-years period from 1995 to 2010. To analyze the dust storm, Horizontal visibility less than 1000 m was defined as the index. Based on this definition, two of the most severe dust storms in spring and summer were chosen and by using the Synoptic data archives NCEP/ NCAR, Synoptic and dynamic conditions of the dust storms were investigated. The results showed that in the summer due to the thermal low pressure system over Pakistan accompanied by cold air advection in the North East of Iran, Causing an Intensive pressure gradient creation in the region and conditions for wind, exceed than the threshold, would be provided. In spring the a baroclinic atmospheric system with low humidity, and Relatively severe cold air advection accompanied by a active cold front, cause increases in wind speed, reducing horizontal visibility and creating dust storms in the east region of Iran.

    Keywords: Zabol weather station, dust storm, horizontal visibility, low heat, synoptic 120 days Winds
  • K. Lari, A. javid, M. R. bagheri chimeh Pages 93-108

    Underwater pipelines are exposed to hydrodynamic and hydrostatic parameters of the environmental conditions, in the region. In this study, in order to investigate the stability of the underwater pipelines, taking into account the waves and currents induced forces, a stability analysis is performed. There are few standards for designing and analysis of underwater pipelines. The two standards, DNV-RP-C205 and DNV-RP-E305 were used. The study area was the coastal zone of Asaluyeh Port and data used included Asaluyeh wave data, from 2007 to 2008, which were collected by a floating buoy. On the other hand, data on currents were based on Ports and Maritime Organization information. Hydrodynamic coefficients such as Reynolds number, Kvlgan Carpenter and hydrodynamic forces induced on the pipeline in different conditions were calculated. The results showed that in current conditions, designing pipes larger than 0.7m in diameter is not suitable. However, the most suitable designs are pipes with 0.4m in diameter. The minimum weight of pipes with 0.7m diameter, in significant wave height condition under the water, was calculated to be 1365 kg/m.

    Keywords: Pipeline, DNV Standard, Asaluyeh, Static Stability, Hydrodynamic Forces