فهرست مطالب
نشریه پژوهش های علوم و فنون دریایی
سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1396)
- تاریخ انتشار: 1396/11/24
- تعداد عناوین: 8
-
صفحات 1-11
پژوهش حاضر با هدف بررسی تنوع گونه ای ماهیان غضروفی در آب های ایرانی خلیج فارس (محدوده استان هرمزگان) و دریای عمان انجام گردید و برای گونه های غالب نیز پارامتر های طول- وزن محاسبه شد. بدین منظور، نمونهها به روش های صید ترال صنعتی، تحقیقاتی با کشتی کلاس فردوس و صید ضمنی ترالر های صید میگو از اردیبهشت 1394 تا مهر ماه 1395 جمع آوری گردید. در مجموع، تعداد 709 نمونه متعلق به 28 گونه از ماهیان غضروفی (19 گونه سفره ماهی از 11 خانواده و 9 گونه کوسه ماهی از 5 خانواده) جمع آوری گردید و مورد مطالعه قرار گرفت. از بین گونههای مختلف سفره ماهیان، هفت گونه شامل Torpedo sinuspersici (107 عدد)، Himantura randalli (99 عدد)، Gymnura poecilura (77 عدد)، Brevitrygon imbricata (79 عدد)، Rhinobatos punctifer (68 عدد)، Pastinachus sephen (46 عدد) و Aetobatus flegellum (17 عدد) و از بین گونههای کوسه ماهیان، پنج گونه شامل Iago omanensis (63 عدد)، Rhizoprionodon acutus (47 عدد)، Carcharhinus macloti (35 عدد)، R. oligolinx (17 عدد) و Chiloscyllium arabicum (18 عدد) در محدوده نمونه برداری غالب بودند که روابط طولی- وزنی آنها بررسی شد. به طور کلی بیشتر گونهها نوع رشد آلومتریک مثبت یا ایزومتریک داشتند. همچنین نتایج نشان داد که طول و عرض صفحه در سفره ماهیان میتواند به عنوان فاکتور مناسب برای بررسی روابط طول- وزن استفاده شود.
کلیدواژگان: ماهیان غضروفی، تنوع گونه ای، رابطه طولی- وزنی، دریای عمان، خلیج فارس -
صفحات 12-23
امروزه نگرانی درباره مشکلات آلودگی آب ها افزایش یافته است. بنابراین یکی از فعالیت های کارخانه ها و راهکارها می بایست حذف آلاینده ها باشد. از فرآیندهای متفاوتی برای حذف آلاینده ها استفاده می شود، اما جذب سطحی یکی از روش های دوست دار محیط زیست و روشی اقتصادی می باشد. در این پژوهش، کربن فعال هسته زیتون به عنوان یک جاذب جدید برای حذف فلز سرب مورد استفاده قرار گرفته است. در فرآیند حذف فلز تاثیر پارامترهای pH، غلظت فلز، میزان جاذب و زمان در تماس بودن آنها در فرآیند ناپیوسته وابسته به زمان مورد ارزیابی قرار گرفته است. بر اساس نتایج میزان حذف فلز حدود 109 mg/g بدست آمد. مدلهای سینتیکی مورد مطالعه قرار گرفت و پارامترهای این مدلها محاسبه شد. از بررسی تاثیر غلظت این نتیجه به دست میآید که معادله ایزوترم لانگمویر بهترین معادله برای بیان این سیستم با توجه به میزان بالای همبستگی نتایج (998/0=R2) و کمترین میزان خطا میباشد. ضرایب همبستگی مدل مرتبه اول بالاتر از 99/0 بود.
کلیدواژگان: فلز سرب، هسته زیتون، کربن فعال، سینتیک، ایزوترم -
صفحات 24-34
ورود بارآلی و غیرآلی به میزان زیاد از رودخانه ها، فاضلابهای شهری و روستایی و صنعتی به دریا موجب تشدید فرایند یوتریفیکاسیون حوضه جنوبی سواحل دریای خزر شده است. در تحقیق حاضر 3 پارامتر لیمنولوژیکی (کلروفیل a ، فسفات کل و ازت کل) ، از بهار تا پایان بهمن ماه 1392 به مدت 11 ماه ارزیابی شده است. نمونه برداری در 10 ایستگاه در سواحل جنوبی دریای خزر واقع در استان گیلان از خشکرود تا آستارا صورت گرفت. بر اساس نتایج تحقیق حاضر در بین سه فاکتور موثر تروفی در مناطق مورد مطالعه در فصل زمستان بالاترین میزان همبستگی مربوط به فسفر کل و ازت کل با میزان 47 درصد می باشد. بررسی سالیانه نیز میزان همبستگی بین دو فاکتور فسفر و ازت کل را با مقدار 87 درصد نشان داد و بعد از آن کلروفیل a و ازت با 56 درصد قرار می گیرد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که 39 درصد از سواحل جنوبی دریای خزر در محدوده آب های استان گیلان الیگوتروف بوده و 61 درصد از آن در دامنه مزوتروفی قرار دارد. مقایسه منحنی نرمال میزان فسفات کل در سواحل بخش جنوبی دریای خزر با استانداردهای OECD نشانگر گرایش بخشی از سواحل فوق از حالت الیگوتروفی به مزوتروفی می باشد که می تواند تهدیدی برای منطقه به حساب آید.
کلیدواژگان: سواحل جنوبی دریای خزر، یوتریفیکاسیون، کلروفیل a، فسفر، ازت -
صفحات 35-43
هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین ترکیب اسیدهای چرب ماهیچه سه گونه از ماهیان پرورشی آب های لب شور (قمرود) شامل فیل ماهی، ماهی سفید و ماهی کپور می باشد. تعداد 9 قطعه ماهیبا میانگین وزنی متفاوت از مجموعه استخر پرورشی گرمابی ثامن الایمه قمرود، واقع در شهر قم تهیه شد.ماهیان بعد از فلس زنی، باله زنی و تخلیه اعماء و احشا در کوتاه ترین زمان با استفاده از جعبه های یونولیتی و یخ به آزمایشگاه منتقل شدند. سپس از زیر باله پشتی فیله هایی با وزن حدود100 گرم تهیه و توسط آب مقطر (دمای 4 درجه سانتی گراد) شستشو داده شد و تا شروع آزمایش در دمای 20- درجه سانتی گراد نگهداری شدند.تعیین ترکیب اسیدهای چرب ماهیان توسط دستگاه GC/mass (Gass Chromatography)انجام گرفت. در هر سه گونه ماهی مورد مطالعه، بیشترین اسیدچرب را اولییک اسید (C18:1c) دارا بود و پالمتیک اسید (C16:0) و اولییک اسید (C18:1c) به ترتیب فراوان ترین اسیدچرب اشباع و تک غیراشباع بودند. فراوان ترین اسیدهای چرب چندغیراشباع (PUFA) در فیل ماهی و ماهی سفید، لینولییک اسید (C18:2c) و در ماهی کپور، دوکوزاهگزانوییک اسید (C22:6) بود. در این تحقیق میزان اسیدهای چرب امگا3 در فیل ماهی (99/9) بیشترین میزان نسبت به ماهی سفید (3/9) و ماهی کپور (4/5) بود. نتایج تحقیق همچنین نشان داد بیشترین نسبت w-6/w-3 به ترتیب در فیل ماهی 99/2 و ماهی سفید 74/0 و کپور 64/0 مشاهده شد. تمامی گونه های مورد مطالعه دارای نسبت مطلوب (w-6/w-3) که از نظر متخصصان تغذیه (1تا4) است می باشد. بیشترین شاخص PUFA/SFA به ترتیب در کپور 28/5 ، سفید 15/3 و فیل ماهی 6/0 مشاهده شد. بیشترین میزان EPA+DHA در فیل ماهی با میزان 56/7 نسبت به ماهی کپور 4/5 و ماهی سفید4/6 دیده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس یک طرفه (One-way ANOVA)و انجام آزمون دانکن مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و بین سه گونه اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0 ≤P). در هر سه گونه ماهی مورد بررسی، میزان اسید های چرب غیراشباع بیشتر از اشباع بود و با توجه به شاخص مطلوب w-6/w-3 ، هر سه ماهی از نظر منابع شیلاتی و غذایی بسیار ارزشمند محسوب می شوند.
کلیدواژگان: فیل ماهی پرورشی (Huso huso)، سفید پرورشی (Rutilus frisii kutum)، کپور پرورشی (Cprinus carpio)، ترکیب اسیدچرب، w-6، w-3، آب های لب شور در قم -
صفحات 44-52
آب های خلیج فارس به شدت تحت تاثیر تعداد زیادی از آلاینده های نشات گرفته از منابعی نظیر تخلیه مستقیم یا غیر مستقیم آلاینده های زمینی و فاضلاب ها قرار دارد. هر ساله میلیون ها تن فاضلاب صنعتی به درون آب های کم عمق خلیج فارس تخلیه می شود و محیط زیست در بسیاری از نواحی صنعتی و شهری بسیاری از کشورها را آلوده می نماید. هدف از تحقیق حاضر، بررسی میزان تجمع فلز سنگین سرب در آب، رسوب، بافت نرم و سخت شکم پا Euchelus asper در چهار ایستگاه تعیین شده در سواحل صخره ای جزیره کیش در دو فصل زمستان و تابستان 1392 می باشد. سرب موجود در نمونه ها پس از آماده سازی و هضم شیمیایی توسط دستگاه جذب اتمی مجهز به کوره گرافیتی مدل 4100مورد سنجش قرار گرفت. میزان تجمع فلز سرب در دو فصل زمستان و تابستان در هر چهار ایستگاه به ترتیب در بافت نرمppb 57/2،ppb 02/2، بافت سخت، ppb 28/2، ppb 1/10 ، رسوب ppb 23/2 ، ppb 1/73 و آب غیر قابل تشخیص بدست آمد. میزان سرب در فصل زمستان به طور معنی داری از فصل تابستان در شکم پا و رسوب بیشتر بود. تجمع سرب در بافت نرم شکم پا به طور معنی داری بیشتر از پوسته و رسوب بود.
کلیدواژگان: سرب، Euchelus asper، بافت نرم، بافت سخت، سواحل صخره ای، خلیج فارس -
صفحات 53-63
شاخص های خون شناسی اغلب برای ارزیابی وضعیت سلامت در ماهیان مورد توجه قرار دارند. این تحقیق با هدف مقایسه شاخص های خونی و بیوشیمیایی مولدین ازون برون (Acipencer stellatus) و کپور معمولی (Cyprinus carpio) پرورشی انجام گرفته است. بدین منظور، 20 قطعه مولد (شامل10 قطعه از هر گونه) تهیه گردید و پس از نمونه برداری از خون مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میانگین تعداد گلبول های قرمز و سفید، درصد هماتوکریت، میزان هموگلوبین، سطوح کلسترول و میزان اسمولاریته در کپور معمولی بیشتر از ازون برون بود، ولی اختلاف معنی داری مشاهده نگردید (05/0≥p). میانگین درصد لنفوسیت در ازون برون بیشتر از کپور معمولی بود. درحالی که، میانگین درصد نوتروفیل، ایوزینوفیل و مونوسیت در کپور معمولی بیشتر از ازون برون بود، ولی اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0≥p). میانگین شاخص گلوکز در کپور معمولی به طور معنی داری بیشتر از ازون برون بود (05/0<p). میانگین میزان تری گلیسرید در ازون برون به طور معنی داری بیشتر از کپور معمولی بود (05/0<p). میانگین شاخص های آلبومین و پروتیین کل در ازون برون بیشتر از کپور معمولی بود که در سطوح پروتیین کل اختلاف معنی داری مشاهده گردید (05/0<p). تعداد شاخص گلبول های قرمز در مولدین ازون برون بیشتر از ماهی کپور معمولی بود و در پارامترهای مساحت سلول، مساحت هسته و میانگین حجم گلبولی اختلاف معنی داری مشاهده گردید (05/0<p). بنابراین، سطوح برخی از شاخص های خونی در گونه ازون برون نسبت به کپور معمولی متفاوت بوده که می تواند مربوط به اختلاف در سطوح تکاملی آنها باشد.
کلیدواژگان: ازون برون، کپور معمولی، شاخص های خون شناسی، شاخص های بیوشیمیایی -
صفحات 64-74
یکی از مهم ترین اثرهای ورود امواج به آب های کم عمق و تاثیر توپوگرافی بستر بر آنها در ناحیه ساحلی پدیده ی شکست موج می باشد. این فرایند عامل مهمی در ایجاد جریان های عمود بر ساحل، بازگشتی و موازی ساحل است که در مجموع به نام های جریان های نزدیک ساحل معرفی می شوند. در این پژوهش جریان های کرانه راستا منطقه امیرآباد مورد بررسی قرار گرفت و مناسب ترین رابطه برای محاسبه سرعت این نوع جریان ها و علاوه برآن الگوی جریان های کرانه راستا با استفاده از داده های میدانی موج و جریان به دست آمد. با در دست داشتن نقشه هیدروگرافی منطقه مورد نظر و شیب ساحل و استفاده از داده های بویه موج نگار ایستگاه امیرآباد و اطلاعات گلموج بلند مدت منطقه امیرآباد، سرعت های جریان کرانه راستا با روابط تجربی محاسبه شد و سپس نتایج حاصل از محاسبه ها با استفاده از نرم افزار MATLAB با سرعت های جریان اندازه گیری شده توسط جریان سنج مورد مقایسه قرار گرفت تا بتوان سازگارترین رابطه انتخاب شده و ضریب برازشی این رابطه تخمین زده شود. نتایج نشان داد که میانگین سرعت جریان کرانه راستادر سواحل بندر امیرآباد 16 و جهت غالب جریان شرقی است.
کلیدواژگان: جریان کرانه راستا، شیب ساحل، ضریب برازشی، امیرآباد -
صفحات 75-81
این تحقیق با هدف بررسی مقدار تجمع فلزات سنگین سرب و کادمیوم در بافت خوراکی ماهی سفید تالاب انزلی و مقایسه آن با استانداردهای جهانی FAO وFDA انجام شده است. ماهی سفید از مناطق غرب، مرکزی و شرق تالاب انزلی توسط صیادان محلی صید شدند. پس از هضم، میزان تجمع عناصر سنگین با استفاده از روشجذب اتمی شعله ای اندازه گیری شد. میانگین غلظت فلز کادمیوم در ماهی سفید تالاب مرکزی 05/0، در تالاب غرب 03/0 و در تالاب شرق 03/0وزن خشک بود. مقدار این فلز در نواحی مختلف تالاب با هم تفاوت معنی داری نداشت (05/0 ≥p). میانگین غلظت فلز سرب در ماهی سفید تالاب غرب 33/0، مرکزی3 5/0 و شرق 41/0 وزن خشک بود. فلز سرب در نواحی مختلف تالاب در مقایسه با هم تفاوت معنی داری نداشت (05/0 ≥p).. سرب در ماهی سفید تالاب مرکزی افزایش معنی دار در مقایسه با استاندارد خوارو بار جهانی نشان نداد (05/0 ≥p). همینطور کادمیوم در ماهی سفید این ناحیه از تالاب در محدوده مجاز استانداردهای جهانی بود.
کلیدواژگان: سرب، کادمیوم، ماهی سفید، تالاب انزلی، بافت خوراکی
-
Pages 1-11
This study aimed to investigate on species diversity of elasmobranches in the Iranian waters of the Persian Gulf (Hormozgan province) and Oman Sea, and length- weight relationships for dominant species were estimated. For this purpose, samples were collected using both industrial-research bottom trawlers of using“Ferdows” class ship and shrimp trawlers by-catch, between May 2014 and September 2015. A total of 709 individuals, belonging to 28 elasmobranch species (19 batoids from 11 families and 9 sharks from 5 families), were collected and studied. Between the species of batoids, seven species were dominant, including Torpedo sinuspersici (107 individuals), Himantura randalli (99 individuals), Gymnura poecilura (77 individuals), Brevitrygon imbricata (79 individuals), Rhinobatos punctifer (68 individuals), Pastinachus sephen (46 individuals) and Aetobatus flagellum (17 individuals), while among sharks, five species, including Iago omanensis (63 individuals), Rhizipriondon acutus (47 individuals), Carcharhinus macloti (35 individuals), R. oligolinx (17 individuals) and Chiloscyllium arabicum (18 individuals) were dominant in the sampling region, for which length –weight parameters were estimated. In general, most species showed positive allometric or isometric growth. Also, both the disk length-weight and disk width-weight relationships showed a good fit, indicating the credibility of these factors for investigating the length-weight relationships.
Keywords: Elasmobranchs, Diversity, Length-weight relationships, Persian Gulf, Oman -
Pages 12-23
Nowadays, increasing public concern have challenged the environmental problem associated with wastewater. Indeed, the removal of contaminates from wastewater is still far away from a satisfactory solution. Different processes are used for the treatment of wastewater. However, adsorption on activated carbon can be an environmentally friendly and economically sound process. In this study, olive-waste activated carbon as was employed as a novel adsorbent for efficient removal of lead (heavy metals). In the removal process the variables; pH, concentration of lead, amount of adsorbent and contact time, were studied on their influence on removal of lead, using one at a time approach, in a batch procedure on removal of lead which used 109 mg/g. Following the investigation of concentration effect, fitting the experimental equilibrium data to numerous conventional isotherm models showed that the Langmuir model with high correlation coefficient and low error analysis (R2=0.998) is more usable to explain the experimental data. The kinetic models were studied and parameters of this model was calculated. First order kinetics was predicted for adsorption with 0.99 error tolerance.
Keywords: Lead, Olive-waste, Activated Carbon, kinetic, Isotherm -
Pages 24-34
The increase of organic and inorganic compounds in the river basin of the south coastal area of the Caspian Sea has been exacerbated by intensification of the Eutrophication process. In order to provide some useful data for planning of coastal management, the trophy of the chlorophyll a, total phosphorus and total nitrogen were determined. The result of measuring three limnologic parameters (chlorophyll a, total phosphorus and total nitrogen) for a period of 11 months, were entered into the geographic information system during the spring of 2013 to February 2014. By determining the position of ten stations in south coast of the Caspian Sea, in Gilan province, from Khosk-Rood to Astara, their trophy status in terms of chlorophyll a, total phosphate, total nitrogen, as well as TSI index were determined. Based on the results of this study, among the three effective factors of trophic in the studied areas, in winter, the highest correlation was found between total phosphorus and total nitrogen of 47%. The annual survey showed a correlation between phosphorus and total nitrogen of 87%, followed by correlation between chlorophyll a and nitrogen of 56%. The results showed that, 39 and 61 percent of south coastal areas in Gilan province were oligotrophic and mesotrophic, respectively. The normal curvecomparison of total phosphate based on OECD standards, indicated a trend in coastal change from oligotrophic to mesotrophic, which can be a threat to the region
Keywords: South coastal areas of the Caspian Sea, eutrophication, chlorophyll a, phosphate, nitrogen -
Pages 35-43
Fish is one of the most significant and valuable food resources that plays an important role in nutraceutical foods and is the most important source of polyunsaturated fatty acids (PUFA), in particular n-3 fatty acids. Increasing fish consumption is the only realistic way to increase the beneficial PUFAs and to create more favorable W-6: W-3 in the human food diet. The objective of this project was to determine the fatty acid composition of the muscle tissue of three species of brackish water fish, carp fish, white fish and beluga. In all three types of fish, oleic acid (C18:1c) concentration was the highest. The highest levels of PUFA found in beluga and white fish was linoleic acid (C18:2c) and in carp fish, docosahexaenoic acid (C22:6). The results showed that the saturated fatty acid in the studied species were 47, 50.2, 24.45 percent respectively. The results for PUFAwas 8.9, 15.9, and 40.73 percent and finally for MUFA were 45.6, 34.4, and 34.9 percent of total fatty acids, respectively. The W6:W3 ratio in these fish species was 0.64, 0.74, and 2.99 respectively. The total amount of fatty acids was analyzed using GC/MS and results were statistically analyzed using analysis of variance method (one - way ANOVA). No significant difference was observed among three studied species of fish (P>0.05). In all three species the unsaturated fatty acid levels were higher than the saturated fatty acid levels and according to their W6:W3 ratio, all three species are considered to be valuable sources of nutrition.
Keywords: ( Huso huso) farmed fish, Rutilus frisii kutum farmed fish, Cprinus carpio farmed fish, fatty acid, w-6, w-3, brackish water Qom -
Pages 44-52
Persian Gulf waters remain heavily impacted by a number of pollutants originating from different sources such as direct and indirect discharge of land based pollutants, sewage etc. Millions of tons of industrial effluents are dumped into the gulf shallow waters every year and the environment is highly contaminated in many urban and industrialized areas of many countries. As a result, high concentrations of heavy metals occur in some areas.The aim of the present study is to determine the bioaccumulation of heavy metals such as lead in water, sediment, soft and hard tissues of Euchelusasper at four selected stations of Kish Island’s rocky shores in winter and summer of 2014. Lead in water samples were assayed (after preparation and chemical digestion) using Perkin Elmer 4100 atomic absorption spectrometer. Lead heavy metal concentrations obtained in four stations in winter and summer, respectively, in soft tissue were 2.57 ppb and 2.02 ppb, in hard tissue 2.28 ppband10,1 ppb, in sediment 2.23 ppb and 1.73 ppb and in water, lower than detection limit.
Keywords: Pb, Euchelusasper, soft tissue, hard tissue, rocky shores, Persian Gulf -
Pages 53-63
Blood parameters often are used as indicator for stress and health condition evaluation in fishes. The aim of this study was to compare the blood and biochemical indices between stellate sturgeon (Acipenser stellatus) and Common Carp (Cyprinus carpio). In total, 20 brood stock fish (including 10 of each species) were selected and blood samples were taken. Results showed that mean levels of red blood cells (RBC), white blood cells (WBC), haematocrit (Hct), hemoglobin (Hb), cholesterol and osmolarity in Common Carp were more than Stellate sturgeon and showed no significant difference (P>0.05). Differential count of leucocytes showed that mean level of lymphocytes percent in A. stellatus was more than C.carpio, whileneutrophile, Eosynophile and monocyte in C.carpio were morethan A. stellatus with no significant difference (P>0.05). Mean level of Glucose in C.carpio was significantly more than A. stellatus (P<0.05). Mean levels of triglyceride, albumin and total protein in A.stellatus was significantly more than C.carpio (P<0.05). Cytomorphological parameters of RBC such as cell area, nucleus area and MCV in A.stellatus was significantly more than C. carpio. The results indicated that the levels of some blood parameters were different between stellate sturgeons (Acipenser stellatus) in comparison with Common Carp (Cyprinus carpio) which can be related to their difference in development levels.
Keywords: Acipenser stellatus, Cyprinus carpio, Blood indices, Biochemical parameters -
Pages 64-74
One of the most important effects of wave entrance to the shallow waters and sea bed topography on them in coastal zone is wave breaking phenomenon. This process is a crucial factor in production of cross-shore, rip and longshore currents that are generally introduced as near shore currents. In this research, longshore currents of Amirabad area were considered and then the most appropriate relation was obtained for computation of velocity for these kind of currents. In addition, pattern of the currents were obtained using the field data of waves and currents By using the hydrographic map of the study area and also the slope of the shore and using the data from the buoy in Amirabad station and wave rose fitted coefficient in Amirabad area, velocities of longshore currents were computed in experimental terms. The computed results were then compared (using MATLAB software) with velocities of currents measured by flow meter, to estimate the most compatible selected relationship and fitted coefficient term. The results showed that, the average of velocity of longshore current in Amirabad shore is 16cm/s and dominant direction of current is eastern.
Keywords: Longshore current, shore steepness, fitted coefficient, Amirabad -
Pages 75-81
This study intends to evaluate the accumulation of heavy metals such as lead and cadmium in the edible tissue of whitefish in Anzali Lagoon and comparewith international standards of FDA and FAO. Whitefish were caught from the west, central and east regions of Anzali Lagoon. Sampling was conducted in the fall season. Levels of heavy metals were measured using flame atomic absorption spectrometry. The average concentration of cadmium in whitefish from center of wetlands was 0.05 μg/g, in western and eastern parts of wetland was 0.03 μg/g dry weight, respectively. There was no significant difference (P> 0.05) in the levels of cadmium in different parts of the lagoon. The average concentration of lead in whitefish in the western parts of wetlands was 0.33 μg/g, in central and eastern parts 0.53 and 0.41 μg/g dry weight, respectively. No significant difference (P> 0.05) was noticed in the lead levels in different parts of the lagoon. Pb in central region of wetland showed no significant increase compared with international standards. Cd concentration in all parts of the lagoon was within the range of international standards
Keywords: Lead, Cadmium, white fish, Anzali Wetland, edible tissue