فهرست مطالب

فضای گردشگری - پیاپی 19 (تابستان 1395)

نشریه فضای گردشگری
پیاپی 19 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جعفر بهاری*، بنفشه فراهانی، شهلا بهاری، مرجان بذله، حامد بهاری صفحات 1-18

    تحقیق حاضر با هدف تاثیر رضایت مشتری و تصویر برند بر وفاداری به برند در صنعت هتلداری درهتل های 5 ستاره استان آذربایجان شرقی،شامل:هتل های پارس ایل گلی و شهریار در تابستان1394صورت پذیرفته است.داده های مورد نیاز برای این تحقیق با روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس از میهمانان هتل های 5 ستاره شهر تبریز و با ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است.تحقیق حاضر،از نظر هدف،کاربردی و براساس روش گردآوری داده ها،توصیفی و از نوع پیمایشی است.همچنین از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart pls به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه میهمانان هتل های 5 ستاره شهرتبریز می باشد.با توجه به این که حجم جامعه نا معلوم می باشد از فرمول کوکران به منظور تعیین حجم نمونه استفاده شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که رضایت مشتری و تصویر برند  هر دو تاثیر مثبت و معناداری بر وفاداری به برند دارند. و همچنین تاثیر رضایت مشتری بر وفاداری به برند بیشتر از تاثیر تصویر برند بوده است.

    کلیدواژگان: رضایت مشتری، تصویر برند، وفاداری به برند
  • کریم حسین زاده دلیر، سپیده قربانی گلزاری*، سحر قربانی گلزاری صفحات 19-40

    امروزه صنعت گردشگری جایگاه خاصی در اقتصاد کشورها دارد و نقش فعال و موثری در ارتقاء ساختار اقتصادی-اجتماعی و فرهنگی کشورها به خصوص در کشورهای روبه توسعه ایفا می کند.گردشگری اگرچه یک صنعت است ولی بیشترین تبادلات فرهنگی در آن انجام می گیرد.گردشگری در فرایند توسعه پایدار،نقش اساسی دارد و این مسیری است که ایران درآن از مزیت های مناسبی برخوردار است.پژوهش حاضر که از نوع پژوهش کاربردی توصیفی است با استفاده از روش های کتابخانه ای و مطالعات میدانی ،ضمن شناسایی نقاط قوت ،ضعف ها با استفاده از مدل کیفی SWOT، برنامه های راهبردی و اجرایی جهت توسعه پایدار گردشگری ارایه می شود. وبه بررسی و ارزیابی وضعیت موجود و توانمندی ها و محدودیت های توسعه گردشگری شهر تبریز می پردازد.و در نهایت از آزمون Tتک نمونه ای برای آزمون فرضیه های مربوط به متغیرهای مستقل و آزمون فریدمن جهت رتبه بندی وضعیت مطلوب مولفه های مورد مطالعه استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان دهنده ناکارآمدی سیستم حمل و نقل درون شهری در راستای توسعه گردشگری شهری، کم توجهی به جاذبه های فرهنگی و هنری،کمبود پارکینگ مجهز و کافی در بافت تاریخی،کم توجهی به مبلمان شهری وهمچنین زیباسازی جاذبه های گردشگری،نبود مدیریت و برنامه ریزی در امور مربوط به گردشگری توسط سازمان های شهری و گردشگری می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گردشگری شهری، فرصت ها و تهدیدات، گردشگری پایدار
  • محمود احمدی*، مهدی اسدی، عباسعلی داداشی رودباری صفحات 41-58

    شرایط نامطلوب آسایش حرارتی (تنش‌های سرمایی و گرمایی) بر جسم و روان انسان تاثیر گذاشته و نتیجه آن فرد متحمل ناراحتی، از دست دادن کارایی و سرانجام مختل شدن سلامتی می‌گردد.این در حالی است که شرایط آسایش حرارتی مطلوب اثرات مثبتی رابه‌جامی‌گذارند.در پژوهش پیش رو به ارزیابی تطبیقی شاخص‌های دمای معادل فیزیولوژیک () و متوسط نظر پیش‌بینی‌شده () از فراسنج های اقلیمی میانگین درازمدت60 ساله (2015-1955 میلادی) ایستگاه همدید سبزوار شامل درجه حرارت، میانگین، درجه حرارت کمینه روزانه، میانگین درجه حرارت بیشینه روزانه، دمای هوای خشک برحسب درجه سانتی گراد، فشار بخار برحسب هکتوپاسکال، رطوبت نسبی در حسب درصد، سرعت باد برحسب متر بر ثانیه و میزان ابرناکی آسمان برحسب اکتااستفاده‌شده است.نتیجه این پژوهشنشان می‌دهد که دوره آسایش اقلیمی در شهر سبزوار بسیار محدود است. به‌طوری‌که دوره آسایش اقلیمی فقط به مدت 35 تا 40 روز با دو اوج پاییزه و بهاره به طول می‌انجامد؛ و این در حالی است که دوره تنش گرما در حدود 50 روز از تیرماه تا حوالی 20 مرداد ادامه می‌یابد. ولی عاملی که به‌عنوان مشکل اصلی ازنظرآسایش حرارتی در شهر سبزوار شناخته ‌شده است حاکمیت دوره طولانی و تنش‌زای سرماست، به‌طوری‌ که تنش سرمایی با درجات مختلف تغییربا 190 روز از سال، ازدهه سوم مهرماه آغاز و این شرایط تا دهه دوم فروردین ادامه می‌یابد.

    کلیدواژگان: شاخص دما-فیزیولوژی، مدل بیلان انرژی انسان، PET، PMV، Ray man، سبزوار
  • محمدرضا فتحی، فاطمه حسین زاده نجار*، فریبا عزیزی صفحات 59-76

    گردشگری و توریسم یکی از مهمترین صنایع جهان محسوب می‌شود که در صورت توجه به ظرفیت بالقوه ی بالای ایران در صنعت مذکور باعث رشد سریع در توسعه و پیشرفت اقتصادی کشور خواهد داشت. هدف اصلی این مقاله ارایه مدلی جهت ارزیابی مزیت رقابتی مقصد های گردشگری با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری می‌باشد.  در این راستا در گام اول معیار های چهارده گانه مزیت های رقابتی مقاصد گردشگری با مراجعه به ادبیات تحقیق و مصاحبه با خبرگان شناسایی شدند. در گام دوم  با استفاده از روش برنامه ریزی ترجیحات لگاریتمی فازی به محاسبه اهمیت نسبی یا به عبارتی اوزان شاخص‌ها پرداخته شد. در گام سوم رتبه بندی مقاصد گردشگری توسط روش COPRAS فازی انجام پذیرفت. براساس نتایج حاصل از این روش، شمال کشور شامل استان های گیلان، مازندران و گلستان به عنوان گزینه برتر شناخته شد.

    کلیدواژگان: مزیت رقابتی، مقاصد گردشگری، برنامه ریزی ترجیحات لگاریتمی فازی، COPRAS فازی
  • امیر گندمکار، زهرا السادات حسینی صفحات 76-96

    برای ایجاد یک توسعه پایدار و جایگزینی منابع جدید کسب درآمد به جای منابع نفتی نیازمند استفاده از تمامی امکانات و قابلیتها می باشیم.اکوتوریسم امروزه به عنوان شکلی از توریسم پایدار شناخته شده است که در حفاظت و توسعه مشارکت دارد.از طرفی مناطق تحت مدیریت مانند پارکهای ملی و مناطق حفاظت شده به عنوان مکانی درجهت حفظ سرمایه های اکولوژیکی، مکانی برای آگاهی مردم از محیط زیست و مکانی برای دورشدن از زندگی شهری در اختیار میگذارند.پارک ملی وپناهگاه حیات وحش قمیشلو با دارا بودن ارزش زیست محیطی و همچنین ارزش تاریخی به علت وجود قلعه های مربوط به عصر قاجاریه از پتانسیل ویژه ای جهت گسترش گردشگری برخوردار است.در این پژوهش به بررسی توان اکولوژیک منطقه به منظور سنجش منابع اکولوژیکی محیط در مقایسه با معیار، با تاکید بر گردشگری حیات وحش و وزن دهی مناسب در مدل AHPمیپردازیم که با توجه به نقشه های بدست آمده نواحی شمالی و شرقی منطقه جهت گردشگری دارای اولویت میباشند.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، پارک ملی و پناهگاه حیات وحش قمیشلو، مدل تحلیل اکولوژیکی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • یوسف درویشی، مهدی خداداد صفحات 97-112

    صنعت گردشگری به عنوان یکی از مهم ترین منابع تولید درآمد و افزایش فرصت های شغلی و نیز توسعه و گسترش زیرساخت ها و توسعه اجتماعی – فرهنگی و نیز به عنوان موتور و محرک رشد و توسعه اقتصادی مناطق می باشد. شهرستان بویراحمد در استان کهکیلویه و بویراحمد نیز با آب و هوای معتدل و کوهستانی، آبهای فراوان، پوشش جنگلی و غیره نیز جزء نقاطی است که پتانسیل زیادی برای جذب گردشگری دارد. نوع تحقیق کاربردی- توسعه ای و روش بررسی آن پیمایشی می باشد. هدف از این پژوهش ارزیابی توان اکولوژیکی منطقه جهت کاربری طبیعت گردی است. در این راستا پس از شناسایی معیارها اقدام به تهیه پایگاه داده های مکانی در سامانه اطلاعات جغرافیایی شد. در ادامه پس از استاندارد سازی این معیارها به روش منطق فازی در محیط نرم افزار Arc GIS، با استفاده از نظر سنجی پرسشنامه ای از 30 کارشناس و به کمک روش آنتروپی شانون به هر یک از معیارها وزن خاصی اختصاص داده شد. سپس با تلفیق و رویهم گذاری این معیارها، بر اساس منطق فازی، نقشه نهایی که بیانگر مناطق تفرجگاهی است، حاصل شد. منطقه مورد مطالعه در نقشه تولید شده به سه طبقه بسیار مناسب، مناسب و نامناسب به منظور برنامه ریزی جهت انواع فعالیت های تفرجی تقسیم شد.

    کلیدواژگان: طبیعت گردی، منطق فازی، آنتروپی شانون، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)
  • سعید تقوی گودرزی، مهدی بهاروند، سیامک شرفی صفحات 113-142

    استان لرستان به عنوان پایتخت ژیوتوریسم ایران با انواع عوارض ژیومورفیک منحصر بفرد مانند غارها، آبشارها، دریاچه ها، تنگ ها و با قابلیت های تاریخی و زمین شناسی فراوان، دارای مناطق بهینه و مستعدی جهت احداث ژیوپارک می باشد. از اهداف این تحقیق که از نوع تحقیقات کاربردی- توسعه ای می باشد، می توان شناسایی و معرفی جاذبه های ژیوتوریستی، اولویت بندی معیارها و زیرمعیارهای مورد نیاز و شناسایی مناطق بهینه احداث ژیوپارک در استان لرستان را ذکر کرد. در همین راستا با روش توصیفی- تحلیلی و میدانی و با استفاده از نظرات متخصصین و کارشناسان و مدل AHP، معیارها و زیر معیارهای موثر و مناطق پیشنهادی جهت احداث ژیوپارک با استفاده از پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت منطقه مستعد و بهینه احداث ژیوپارک در استان لرستان شناسایی شد. نتایج نشان داد که براساس نظر متخصصین، مهمترین معیارها در اولویت بندی مناطق مستعد ژیوپارک در استان لرستان، معیارهای اقتصادی و زیرساختی هستند. بررسی و اولویت بندی معیارها و زیرمعیارها برای 5 منطقه پیشنهادی جهت احداث ژیوپارک حاکی از این است که با وجود قابلیت های ژیوتوریستی فراوان، در چند منطقه امکان احداث ژیوپارک وجود دارد، اما مستعدترین منطقه احداث ژیوپارک، محدوده دریاچه گهر و اطراف آن می باشد.

    کلیدواژگان: ژئوپارک، ژئوتوریسم، مدل AHP، لرستان
  • هاجر مزیدی، مهدی سقایی، سیده سمیرا میردیلمی صفحات 143-162

    اکوتوریسم شکلی از گردشگری دوران پست مدرنیسم به شمار می آید، به طوریکه می توان ازآن به عنوان دومین گونه عمده گردشگری که در سطوح داخلی وخارجی گردشگران بسیاری را براساس گرایش های تقاضای بازار به مقاصد گردشگری جذب نماید، نام برد. واین درحالی است که اکوتوریسم به عنوان یک گونه از گردشگری قادر است که در استفاده از توان‌های محیطی سبب افزایش همکاری وتاثیرات اقتصادی آن وهمچنین حفاظت از محیط زیست و توسعه پایدار شده و تحرک و پویایی را در اقتصاد محلی و منطقه‌ای به وجود آورد،که این خود بازار یابی قوی را در این زمینه می طلبد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی _ پیمایشی و با مطالعات کتابخانه ای انجام شده است.جامعه آماری تحقیق حاضررا 130نفراز گردشگران داخلی استان گلستان که شهرهای گرگان ، گنبد،علی آبادکتول و کردکوی را برای این نوع گردشگری انتخاب کرده اندتشکیل می دهند.جهت تعیین پایایی ابزارتحقیق پیش آزمون صورت گرفت که آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس اصلی پرسشنامه شامل: شناسایی الگوهای بازاریابی اکوتوریسم دراستان گلستان 72/0 درصدبود،که نشانگرپایایی قابل قبول است.نتایج تحقیق برمبنای اولویت نه"پی" بیانگرآن است که درموردعناصر تبلیغات،مشارکت،برنامه ریزی،مکان ضعف وجوددارد. همچنین براساس یافته ها،یک الگوی ریاضی توسعه داده شد.

    کلیدواژگان: آمیزه ی بازاریابی، گردشگری اکوتوریسم، گردشگران داخلی، استان گلستان
|
  • Pages 1-18

    The present research aimed to study the effect of customer satisfaction and brand image on brand loyalty in the hotel industry in 5 – star hotels of East Azerbaijan including El-Goli Pars and Shahriar Hotels in 1394 in summer. The data required for this research were gathered using questionnaire and non-random sampling method through 5 – stars hotels guests of Tabriz. This research, in terms of purpose is functional but as far as the data collection is concerned, is descriptive survey. Also, it has made use of structural equation modeling through the SMART PLS software to analyze the obtained data. Statistical population of this research included all guests of the 5 – stars hotels Tabriz. The Cochran formula was used in order to determine the sample size of study. The results showed that the customer satisfaction and brand image both have a significant positive effect on brand loyalty. Also, the effect of customer satisfaction on brand loyalty was greater than that of brand image.

    Keywords: customer satisfaction, Brand Image, Brand loyalty
  • Pages 19-40

    Tourism industry has a special place in the national economy and plays an active and effective role in promoting socio-economic structure and culture of the country, especially in developing countries.Although tourism is an industry, it depends more on cultural communications.Tourism is fundamental in sustainable development and this trend in Iran is advantagous. A descriptive analytic research using library and field studies was implemented to achieve the goals of the study. In order to review and assess the current situation and the capabilities and limitations of tourism development in Tabriz, one-sample T-test for independent variables and Friedman test were used to rank the components of the desired situations.The results of the study showed the ineffectiveness of the urban transportation system in the development of urban tourism. Also the study confirmed the effectiveness of paying attention to the artistic and cultural attractions, parking and lack of adequate historical places, paying less attention to urban structure, as well as beautification of tourist attractions, lack of management and planning in matters of urban tourism agencies and tourism development.

    Keywords: Sustainable Development, Urban Tourism, opportunities, threats, Sustainable Tourism
  • Pages 41-58

    Inappropriate weather conditions such as severe hot or cold weather will affect both the body and the soul of every man and as a result his effectiveness and efficiency will be distorted. On the contrary, thermal comfort conditions will result in optimal conditions. The present study analyzed Physiological Equivalent Temperature (PET) and Predicted Mean View (PMV) from among the parameters of an average period of sixty years (1955-2015) in Hamdid station of Sabzevar. The parameters included temperature, average, the lowest temperature in a day, the average of the highest temperature in a day, dry weather temperature, steam pressure by Hectopascal, relative humidity, wind speed, and the cloudiness of the weather have been used. The results of this study showed that the period of thermal comfort in Sabzevar is very limited so that the period reaches its climax in autumn and spring from 35 to 40 days. However the hot weather lasts for 50 days from Tir to around the 20th of Mordad. The most important factor in Sabzevar as far as thermal comfort is regarded is the long and stressful cold period which lasts for about 190 days from the third decade of autumn to the second decade of Farvardin.

    Keywords: temperature indicator, physiology, Billan Model of energy for human being, PET, PMV, Ray man, Sabzevar
  • Pages 59-76

    Tourism is one of the most important industries in the world which causes the rapid economic progress of the country if it is attended appropriately. The main objective of this study was to provide a model for evaluating the competitive advantage of tourist destinations based on decision-making techniques. To do so, first the competitive advantage criteria were identified for fourteen tourist destinations using the literature and interviews with experts. In the second step of the study, the researchers used LFPP to calculate the relative importance of planning preferences. In the third step researchers ranked tourist destinations using fuzzy COPRAS. The results of this study showed that the north of the country, including the provinces of Gilan, Mazandaran and Golestan, was recognized as the best tourism destination as far as the competitive advantages were considered.

    Keywords: Competitive Advantage, tourist destinations, LFPP, Fuzzy COPRAS
  • Pages 76-96

    For constructing sustainable and comprehensive development as well as adapting new income resources instead of oil reserves, employing all facilities and capabilities are needed. Today ecotourism is recognized as one of the sustainable tourism branches which has a great share in preservation and development of tourism. National parks, protected areas and ambushments provide an opportunity for preserving ecological wealth, notifying people of environmental values and getting away from urban life. National parks and wild life ambushments of Qamishlu with environmental values, and historical castles dating to Qhajar era have special potentials for tourism development. In this study, the ecological potential of the area has been used to assess the ecological resources of the environment compared with the benchmark, and emphasis on tourism of wildlife and appropriate weighing based on AHP model. The results of the study showed that the northern and eastern parts of the area understudy are prioritized as far as the available maps are considered.

    Keywords: Ecotourism, national park, wild life ambushments of Qamishlu, Ecological Analytic Model, AHP
  • Pages 97-112

    Tourism industry is considered as an important sector in social and economic development. At present, tourism industry is one of the most important sources of income and job opportunities as well as the development of infrastructure and socio-cultural development. It can cause the growth development of economy in a lot of regions. The city of BoyerAhmad in Kohgiluyeh va Boyer Ahmad province with a temperate climate, mountainous area, abundant water, forest cover and intense vegetation is a region with a lot of potentials for attracting tourists. The type of research used in this study was applied and developmental research in which library and survey studies were used. The purpose of this study was to assess ecological and potential tourism land use. In this regard, the criteria were identified in order to provide spatial database in GIS. Then, the standardization of these criteria, using fuzzy logic in the Arc GIS software was performed and using a questionnaire survey completed by 30 experts and Shannonentropy, certain weights were assigned to each of the criteria. Then the criteria were overlaid based on fuzzy logic and a map was obtained indicating areas of the tourism. The study area in produced map was divided into three classes of very good, good and bad in order to plan for a variety of recreational activities.

    Keywords: Tourism, fuzzy logic, Shannonentropy, geographical information system
  • Pages 113-142

    Lorestan province as the capital of geo-tourism in Iran includes a wide variety of unique geomorphological features such as caves, waterfalls, lakes and replete with historical and geological potentials together with optimal and appropriate areas for constructing geo-parks. One of the objectives of this applied-developmental research was identifying and introducing geo-tourism attractions, prioritizing required criteria and sub-criteria and also identifying optimized areas for creating geo-parks in Lorestan. Therefore descriptive-analytical methods together with field studies and the comments from experts and specialists and also an AHP model were used to investigate the effective and optimized criteria and sub-criteria for constructing geo-parks. Using a questionnaire, the researchers detected an optimized area in the province of Lorestan for constructing a geo-park. The results of the study showed that the most important criterion in prioritizing areas to construct geo-parks in Lorestan province was economical and infrastructure related criteria. Reviewing and prioritizing criteria and sub-criteria for the five proposed areas for constructing geo-parks showed that despite the great geo capabilities, there was a possibility to construct geo-parks in several areas, however the most gifted area for creating a geo-park was Gohar Lake and its surrounding area.

    Keywords: geo-park, Geotourism, Gahar Lake, Loresta
  • Pages 143-162

    Ecotourism is regarded as a form of tourism of postmodernism era, so that it can be considered as the second major variety of tourism which, at domestic and foreign levels, attracts many tourists based on market demand trends to tourism destinations. Ecotourism as a variety of tourism can increase cooperation, its economical effects, protecting the environment, sustainable development, and dynamism in local and regional economy using environmental potentials which in its turn requires a strong marketing. The present study employed a descriptive – survey design using library studies. The participants of the study were 130 tourists of Golestan province from Gorgan, Gonbad, Aliabad Katoul, and Kordkuy for this kind of tourism. In terms of data collection, it is considered as a field study and finally in terms of generalizability of the findings it is a kind of survey. In this research, the items of the questionnaire, in two sections, were based on personal and behavioral characteristics and included nine "bases" of marketing, a combination of ecotourism and tourism. In order to determine the reliability of the instruments of the study, a pretest was conducted. The calculated Cronbach's alpha for the main scale of the questionnaire, i.e. identifying the patterns of ecotourism marketing in Golestan province, was 0.72 which showed the acceptable reliability. The applied statistical methods in this research include one-dimensional Kolmogorov-Smirnov test, one sample T-test, two-samples T-test and Friedman test for processing the obtained data. The results based on the nine "bases" priority indicated that there were some deficiencies in advertising, partnership, planning, and location. Furthermore, on the basis of the findings, a mathematical model was proposed.

    Keywords: marketing mix, ecotourism tourism, domestic tourists, Golestan province