فهرست مطالب

اندیشه حقوقی معاصر - سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1401)

نشریه اندیشه حقوقی معاصر
سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رستم علی اکبری*، یاسر شاکری صفحات 1-16

    تدابیر پیشگیرانه از جرم، بهترین برنامه ای است که دولت ها می توانند به منظور کاهش نرخ جنایی طراحی و اجرا نمایند؛در این میان،با توجه به اهمیت و درجه تاثیرگذاری منفی جرایم اقتصادی،در حوزه های مختلف فردی و اجتماعی یک جامعه،لزوم بکارگیری سیاست های پیشگیرانه، در خصوص مبارزه جدی با این قبیل جرایم،دارای اهمیت و ضرورت خاصی می باشد؛ بدون تردید، از مهمترین و بهترین راه های مبارزه با انحرافات مالی و جرایم اقتصادی در سطوح مختلف، اتخاذ تدابیر و سیاست هایی در جهت پیشگیری از وقوع چنین جرایم و مفاسدی است؛به عبارت دیگر،جلوگیری و پیشگیری از وقوع انحرافات و ارتکاب جرایم اقتصادی،بر مبارزه با مرتکبین آنها مقدم است.لزوم اجرای سیاست های اقتصاد اسلامی و بازشناسی اصول آن بر مبنای قرآن کریم،ارایه سه رویکرد کلی و پیشگیرانه قرآنی،مبتنی بر نگاه به دیروز،امروز و فردای یک جامعه،در عرصه سیاست گذاری های کلان پیشگیری از جرم، تحت عنوان زمینه سازی، فضاسازی و فرهنگ سازی قرآنی نیز،از دیگر یافته های اساسی به منظور پیشگیری از جرایم اقتصادی،در پژوهش حاضر می باشد؛ همچنین در انتها،با بیان منظر و استدلالی مفهومی نسبت به دو موضوع ایمان و تقوا، به بررسی برخی از سازوکارهای پیشگیری موقعیت مدار از جرایم اقتصادی، پرداخته شده است.روش تحقیق پژوهش حاضر از نظر اهداف کاربردی و از نظر ماهیت مطالعه توصیفی- تحلیلی با استفاده از روش اسنادی می باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، جرایم اقتصادی، پیشگیری موقعیت مدار، تدابیر پیشگیرانه
  • ملیحه ابوالقاسمی* صفحات 17-31

    قاعده تسبیب یکی از قواعد فقهی حقوقی در باب ضمان است که در حقوق مدنی، جبران خسارت و در حقوق کیفری، مجازات را در پی دارد. وقوع جرم یا ورود ضرر به دیگری همواره به صورت مستقیم و از طریق مباشرت صورت نمی گیرد. بلکه در بسیاری از امور کیفری و مدنی شخص به طور غیرمستقیم و از طریق تسبیب باعث تلف مال ورود ضرر به دیگری و یا تحقق جرم می شود که بسته به نوع عمل مرتکب برای وی مسیولیت مدنی یا کیفری یا هر دو ایجاد می شود و نظر به اینکه عمل مسبب می تواند به صورت عمدی یا غیرعمدی، سلبی یا ایجابی باشد و به اشکال مختلف اعم از تسبیب محض، اجتماع سبب و مباشر و اجتماع اسباب تحقق پیدا کند؛ لذا تعیین فرد یا افراد مسیول در بسیاری از موارد به ویژه در اجتماع سبب و مباشر و به خصوص، جایی که سبب اقوی از مباشر است برای تحمیل مجازات یا جبران خسارت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش قاعده تسبیب در حقوق کیفری مورد بررسی قرار میگیرد.

    کلیدواژگان: قاعده تسبیب، ضمان، مسئولیت کیفری، سبب و مباشر
  • عبدالکریم گل گون* صفحات 33-44

    از ثمر بخش ترین مصادر سامان مصادر جرم شناسی، «جرم شناسی و ماهیت تهدید و خطر جانی» است. افزون بر این سیاق سلوک با این موقع، از مقال های خطیر حقوق کیفری و تامینات ژرف از آن برانگیزاننده شاکله ی حقوقی حقوق دانان از تحکیم شایسته فکری می باشد. برهان پاسداری از امنیت عرصه رسالت های حکومت اسلامی، مسبب تحریض قانون گذار ایران برای وصف این جرم، از این جهت که در قوانین قبل از انقلاب عرضه ای جامع و مبرهن از جرم تهدید و خطر جانی برای باز شناخته شدن وجود ندارد و این مقوله پس از انقلاب اسلامی ایجاد گردید. علیرغم این که مفهوم تهدید از مفاهیم بحث برانگیز است، ولی در ماهیت آن ها میان فقهاء و حقوق دانان اختلاف چندانی مشاهده نمی شود. در ضمن باید بیان کرد که این مقاله، موید بر تاسیسی بودن نظرات و بحثی مستوعب در این زمینه نمی باشد، بلکه مقصود در آن ارایه گزارشی از مفهوم تهدید و خطر جانی و جرم شناسی آن از منظر فقه و حقوق ایران، به منظور استکشاف راهکاری مدرن از طریق نظرات ارایه شده، یا پیشنهادهای قابل پیگیری، می باشد.

    کلیدواژگان: تهدید، ارعاب، ترس، فقه امامیه، فقه عامه
  • ناصر ابراهیم پور باصر *، هستی حسن زاده صفحات 45-58

    آزادی دریانوردی یکی از قدیمی ترین و شناخته شده ترین اصول رژیم حقوقی حاکم بر محیط های دریایی است. این اصل یکی از ارکان حقوق دریاها را تشکیل می دهد و منشاء حقوق بین الملل مدرن است. دریا کانال اصلی ارتباط و همکاری بین دولت ها است و بنابراین باید آزاد باشد و نباید در انحصار یک دولت باشد و توسط یک دولت کنترل نشود. یک دولت فقط می تواند ادعای کنترل بر منطقه ای را داشته باشد که به طور موثر تحت اختیار و حاکمیت او  است. کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد حقوق دریاها به طور گسترده در مواد 17 تا 26، 36، 38، 52، 58، 78 و 87 به جنبه های مختلف آزادی دریانوردی اشاره می کند. اشکال مختلف بیان شده از این آزادی، همه به یک معناست و آن آزادی حرکت کشتی ها است. فهرست کردن همه چالش های پیش روی آزادی حرکت کشتی ها یا تمام محدودیت های تحمیل شده بر این آزادی غیرممکن است. در این مطالعه ما به بررسی یک مورد از این محدودیت ها یعنی توقیف غیرقانونی کشتی های تجاری و از سوی دیگر حق کشورها برای اعمال اقدامات متقابل در توقیف کشتی های تجاری کشورهای ناقض حق، اکتفا می کنیم.

    کلیدواژگان: آزادی دریاها، امنیت دریاها، توقیف کشتی ها، اقدامات متقابل
  • کاظم حیاتی*، سید حسن حسینی، مهدی زمانی صفحات 59-72

    ابراء سبب سقوط تعهدات، بوده و عملی حقوقی است که به صورت ایقاع واقع می شود و بستگی به اراده ابراء کننده دارد. قانون مدنی ایران، ضمن اختصاص مواد 289 تا 291 به بیان ماهیت، شرایط و احکام ابراء، آن را سبب سقوط تعهدات دانسته است. ابراء حق قصاص و دیه، مهریه، و نیز ابراء طلب طلبکار را از مصادیق ابراء است. طبق ماده 290 قانون مدنی، زمانی ابراء موجب سقوط تعهد می شود که متعهدله اهلیت داشته باشد. بر اساس ماده 291 قانون مدنی، ابراء ذمه میت از دین صحیح می باشد. ابراء عملی حقوقی از نوع ایقاع است که باعث سقوط حق دینی ابراء کننده می گردد. در واقع ابراء، ایقاع تبعی بوده و اعتبار آن تابع وجود دین است. لذا؛ در صورتی که ابراء قبل از ایجاد یا پس از سقوط دین باشد، به دلایلی باطل می شود. شایان ذکر است ابراء از دینی که سبب آن ایجاد گردیده، صحیح است. به عنوان مثال؛ اگر زنی نفقه آینده خود را ابراء نماید، به دلیل این که سبب دین که رابطه زوجیت است، وجود دارد، لذا ابراء صحیح می باشد.

    کلیدواژگان: ابراء، ایقاع تبعی، سقوط دین، حقوق، فقه
  • محمد تقی پور*، سید محمدحسین قاسم پور گنجی، احمدعلی قانع صفحات 73-89

    در عرف زراعی ایران واگذاری زمین کشاورزی در قالب عقود اجاره و مزارعه به اشخاصی تحت عنوان زارع مرسوم است. در این وضعیت مالک نسبت به کشاورزی در زمین اقدام نکرده و تمام امور مربوط به کاشت، داشت و برداشت توسط زارع انجام می شود. مالک نیز مطابق قرارداد مابین خود و زارع مقداری از محصول و یا مبلغ معینی را دریافت می نماید. زراعت و کشاورزی در زمین ملازمه ی با تقویت خاک و افزایش مرغوبیت زمین کشاورزی است. زارع در واگذاری های مذکور نسبت به تقویت خاک و ایجاد مرغوبیت زمین اقدام نموده و مالک در این خصوص وظیفه ای ندارد. زحمات و هزینه های فراوان تقویت و مرغوبیت زمین کشاورزی موجب شده تا عرف زراعی کشور برای زارع حقوقی را در نظر بگیرد. حقوق مذکور ذیل عنوان حق زارعانه جای می گیرند. در خصوص ماهیت حق زارعانه و مالیت یا حق اولویت بودن آن اختلاف نظر وجود دارد. از طرف دیگر حق مذکور مبتنی بر مبانی فقهی و حقوقی بررسی نشده و موضع مبانی فقه امامیه و حقوق ایران نسبت به آن مشخص نیست. این مسیله ضرورت بررسی حق زارعانه از منظر مبانی فقهی و حقوقی را ایجاد می نماید تا از این طریق نسبت به ماهیت مالی یا حق اولویت بودن حق زارعانه نتیجه گیری شود. با بررسی ماهیت حق زارعانه و تطبیق آن بر مبانی مالیت در فقه امامیه و حقوق ایران به نظر می رسد که حق مذکور یک حق مالی بوده و آثار حقوق مالی را نیز دارا است. پژوهش حاضر با روش کتابخانه ای و توصیفی تحلیلی در صدد بررسی مسیله مذکور است.

    کلیدواژگان: حق زارعانه، زراعت، کارافه، حق ریشه، نظریه مالیت
|
  • Rostam Aliakbari *, Yaser Shakeri Pages 1-16

    rate; The application of preventive policies in the serious fight against such crimes is of particular importance and necessity;Undoubtedly, one of the most important and best ways to fight against financial deviations and economic crimes at various levels is to adopt measures and policies to prevent the occurrence of such crimes and corruption; In other words, preventing the occurrence of deviations and committing economic crimes takes precedence over fighting the perpetrators. The need to implement Islamic economic policies and recognize its principles based on the Holy Qur'an Yesterday, today and tomorrow of a society, in the field of macro crime prevention policies, under the title of grounding, atmosphere and Quranic culture, are other basic findings in order to prevent economic crimes in the present study;Finally, by expressing a conceptual perspective and reasoning on the two issues of faith and piety, some of the mechanisms of situational prevention of economic crimes are examined.The research method of the present study is applied in terms of objectives and in terms of the nature of descriptive-analytical study using the documentary method

    Keywords: Islamic economics, ECONOMIC CRIMES, Situational Prevention, Preventive Measures
  • Malihe Abolghasemi * Pages 17-31

    The rule of intercession is one of the jurisprudential rules of law regarding guarantee, which in civil law, compensation and in criminal law, punishment. The occurrence of a crime or damage to another does not always happen directly and through stewardship.Rather, in many criminal and civil matters, a person indirectly and through causation causes the loss of property to another or the commission of a crime, which, depending on the type of act committed, creates civil or criminal liability for him or both, and depending on the act The cause can be intentional or unintentional, negative or positive and can be realized in various forms, including pure causation, the community of cause and effect, and the community of causes; Therefore, determining the responsible person or persons in many cases, especially in the community of cause and effect, and especially where the cause is stronger than the direction, is of special importance for imposing punishment or compensation. In this research, the rule of causation in criminal law is examined.

    Keywords: Rule of intercession, Criminal Liability, guarantee, Cause, direction
  • Abdolkarim Golgoun * Pages 33-44

    One of the most fruitful sources of criminological sources is "criminology and the nature of threat and danger to life." In addition, the context of behavior at this time, one of the serious articles of criminal law and its in-depth provision, inspires the legal structure of jurists from a well-deserved intellectual consolidation. The argument of protecting the security of the missions of the Islamic government, causes the Iranian legislator to incite to describe this crime, because in the laws before the revolution there is no comprehensive and obvious offer of the crime, threat and risk of life to be recognized and this The category was created after the Islamic Revolution. Although the concept of threat is a controversial concept, there is not much difference in their nature between jurists and jurists. In addition, it should be noted that this article does not confirm the founding of opinions and debates in this field, but rather provides a report on the concept of threat and danger to life and its criminology from the perspective of Iranian jurisprudence and law, in order to explore A modern solution is through the comments provided, or the suggestions that can be followed.

    Keywords: Threat, intimidation, Fear, Imami jurisprudence, general jurisprudence
  • Naser Ebrahimpour Baser *, Hasti Hasanzadeh Pages 45-58

    Freedom of navigation is one of the oldest and best-known principles of the legal regime governing maritime environments. This principle constitutes one of the pillars of the law of the sea and is at the origin of modern international law. The sea is the main channel of communication and cooperation between states and therefore it must be free and not monopolized by a state and controlled by a state. A state can only claim control of an area that is effectively under its authority and sovereignty. the United Nations Convention on the Law of the Sea makes extensive reference to various aspects of the freedom of navigation in Articles 17 to 26, 36, 38, 52, 58, 78 and 87. The various expressed forms of this freedom all mean the same thing and that is the freedom of movement of ships. It is impossible to list all the challenges facing the free movement of ships or all the restrictions imposed on this freedom. In this study, we limit ourselves to examining one of these restrictions, namely the illegal seizure of commercial vessels and on the other hand, the right of countries to apply countermeasures in the seizure of commercial vessels of countries. offenders.

    Keywords: Freedom of the Seas, Security of the Seas, Seizure of Ships, Countermeasures
  • Kazem Hayati *, Seyed Hassan Hoseyni, Mahdi Zamani Pages 59-72

    Dismissal is the cause of the fall of obligations, and is a legal act that takes place in the form of a contract and depends on the will of the discharger. The Civil Code of Iran, while allocating Articles 289 to 291 to express the nature, conditions and provisions of acquittal, has considered it as a reason for the fall of obligations. Exemption of the right of retribution and blood money, dowry, as well as exemption of the creditor is one of the examples of exemption. According to Article 290 of the Civil Code, discharge causes the obligation to fall when the obligor is qualified. According to Article 291 of the Civil Code, it is correct to absolve the deceased from the religion. Practical legal discharge is a kind of rite, which causes the religious right of the discharger to fall. In fact, acquittal is a subordinate rite and its validity depends on the existence of religion. so; If the discharge is before the creation or after the fall of religion, it will be void for some reason. It is worth mentioning that it is correct to ignore the religion that caused it. for example; If a woman discharges her future alimony, because there is a cause of religion which is a marital relationship, then the discharge is valid.

    Keywords: Acquittal, Subordination, fall of religion, Law, Jurisprudence
  • Mohammad Taghi Pour *, Seyyed Mohammadhosein Ghasempour Ganji, Ahmadali Ghane Pages 73-89

    The transference of agricultural lands in the form of leases and farm contracts (Mozareh) to others under the Farmer title is common in the Iranian agricultural tradition. In such scenarios, the owner does not take any agricultural actions on this land, and all planting, holding, and harvesting matters are the responsibility of the farmer. According to their contract with the farmer, the owner will receive some products or a certain sum of money. Farming in such lands requires soil strengthening and agricultural land quality increasing. The farmer takes action to strengthen the soil and increase the land quality while the owner has no responsibilities in this field. The considerable cost and effort required for agricultural land strengthening and improvement have made the country's agricultural tradition consider some rights for the farmer. These rights are known as the Farmer's Rights. However, there are some disputes regarding the nature of farmer's rights alongside financial nature or priority rights. On the other hand, these rights are based on unverified jurisprudential and legal principles, while the position of jurisprudence and Iranian law principles towards them is unknown. This issue makes it necessary to study the farmer's rights from the perspective of jurisprudential and legal principles to reach conclusions regarding their financial nature or priority right. Analyzing the farmer's rights and their application in the financial principles in jurisprudence and Iranian law determines that these are financial rights with similar effects. The current study intends to analyze this subject with the library and descriptive-analytical approaches.

    Keywords: Farmer's Rights, Agriculture, karafe, root right, financial theory