فهرست مطالب

Fundamentals of Mental Health - Volume:24 Issue: 3, May-Jun 2022

Journal of Fundamentals of Mental Health
Volume:24 Issue: 3, May-Jun 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/04/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحات 137-143
    مقدمه

    این مطالعه با هدف استفاده از روش سنتز موضوعی برای بررسی تحقیقات کیفی در مورد تجربیات روان شناختی کارکنان بهداشت و درمان در طول همه گیری COVID-19 انجام شد.

    روش کار

    از 218 مقاله انگلیسی که در پایگاه های PsycINFO، Web of Science، Medline و Google Scholar از سال 2019 تا 2021 یافت می شوند، 22 مقاله دارای معیارهای ورود بودند. فرآیند سنتز موضوعی بر اساس روش تحلیل توماس و هاردن در سه مرحله کدگذاری باز، سازماندهی کدها به دسته های رایج و در نهایت ایجاد مضامین اصلی انجام شد.

     یافته ها

    پس از تجزیه و تحلیل نتایج، پنج موضوع اصلی شامل خستگی شفقت، عوامل موثر بر خستگی شفقت، رضایت از شفقت، عوامل موثر بر رضایت از شفقت و توصیه های راهبردی استخراج شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، می توان نتیجه گیری کرد که کارکنان مراقبت های بهداشتی در طول همه گیری کووید-19، هم خستگی شفقت و هم رضایت از شفقت را تجربه کردند. خستگی و رضایت از شفقت می تواند بر وضعیت روانی کارکنان مراقبت های بهداشتی و همچنین کیفیت مراقبتی که ارایه می کنند تاثیر بگذارد. عوامل زیربنایی هر دو مفهوم مورد بحث قرار گرفته و توصیه هایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تحقیقات کیفی، خستگی شفقت، کووید-19، مراقبت های بهداشتی، همدلی
  • صفحات 145-151
    مقدمه

    افسردگی با استعاره مفهوم سازی می شود، با توجه به این نکته، این پژوهش با هدف تحلیل برخی از استعاره های شناختی اصلی افسردگی از دیدگاه روان شناسان بالینی انجام شد. 

    روش کار

    روش این پژوهش از نوع تحلیل کیفی- شناختی بود. جامعه پژوهش در مرحله اول کلیه روانشناسان بالینی درمانگر بیماران افسرده شهر تهران در سال 1390 بودند. سپس 30 روانشناس بالینی به روش نمونه گیری هدفمند بر اساس قاعده اشباع نظری انتخاب شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد تا توضیحاتی در مورد افسردگی ارایه دهند که بیماران افسرده به آنها ارایه کردند که منجر به تشخیص سریع افسردگی شد. مکالمه آنها با ضبط صدای واتس اپ ضبط و جمع آوری شد. در مرحله دوم این پژوهش، جامعه 625 عبارت استعاری به دست آمد. بر اساس قاعده اشباع نظری، 200 عبارت به صورت هدفمند انتخاب شد. عبارات و جملاتی که در آن افسردگی و علایم آن به صورت استعاری بیان شده بود به صورت دستی تفکیک و دسته بندی شدند.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که 7 حوزه منبع مهم برای افسردگی در بیماران افسرده فارسی زبان وجود دارد. آنها به ترتیب شامل مکان، ظرف، مسیر، جهت، شی، انسان، طعم و رنگ هستند. مکان، ظرف، مسیر و جهت بیشترین نقشه برای افسردگی است.

    نتیجه گیری

    با توجه به قاعده تجسم و مانند سایر مفاهیم انتزاعی، به نظر می رسد افسردگی با استعاره های شناختی قابل درک و مفهوم سازی باشد.

    کلیدواژگان: استعاره های افسردگی، تحلیل شناختی، روانشناسان بالینی
  • صفحات 153-160
    مقدمه

    پژوهش حاضر به منظور تعیین نقش تعدیل گر سبک های دلبستگی ناایمن در رابطه سازگاری معنوی با رشد معنوی و پریشانی روانی دانشجویان دارای تجربه ی شکست عاطفی انجام گرفت.

    روش کار

    جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان پسر دانشگاه های شهر اهواز بودند که تجربه ی شکست عاطفی در رابطه با دختران داشتند. 200 نفر از این افراد به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده دراین پژوهش، پرسشنامه ی سازگاری معنوی (SCQ)، پرسشنامه رشد معنوی (SAI)، سبک های دلبستگی (RAAS) و پرسشنامه پریشانی روانی بودند. برای نتایج تحلیل از از روش همبستگی ساده و رگرسیون تعدیل گر استفاده شد.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سازگاری معنوی و رشد معنوی، رابطه ی مثبت معنیدار (P= 0.001, r= 0.58) و بین سازگاری معنوی و پریشانی روانی رابطه ی منفی معنی دار وجود دارد (P= 0.001, r= -0.17). همچنین نتایج رگرسیون تعدیل گر نشان داد که سبک دلبستگی ناایمن رابطه ی بین سازگاری معنوی با رشد معنوی را تعدیل می کند (P= 0.05, β= -1.12)، اما سبک دلبستگی ناایمن رابطه ی بین سازگاری معنوی و پریشانی روانی را تعدیل نمی کند (P= 0.96, β= 0.03).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، سازگاری معنوی در رشد معنوی و سلامت روان نقش دارد و دلبستگی تاایمن می تواند نقش تعدیل کننده در رابطه سازگاری معنوی و رشد معنوی داشته باشد.

    کلیدواژگان: پریشانی روانی، رشد معنوی، سازگاری معنوی، سبک های دلبستگی
  • صفحات 161-168
    مقدمه

    این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد آنلاین و درمان فعال سازی رفتاری بر تفکر منفی تکراری بیماران وسواسی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه 45 بیمار متلا به اختلال وسواسی - اجباری که در سال 1399 به کلینیک های روان درمانی شهر مشهد مراجعه کرده بودند، انتخاب و به طور تصادفی در 3 گروه مساوی (2 گروه آزمایش و یک گروه کنترل) قرار گرفتند. آنها بهپرسشنامه های McEvoy و همکاران (2010) و پرسشنامه اختلال وسواسی-اجباری مادزلی (1997) پاسخ دادند. گروه آزمایش اول هشت جلسه تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد آنلاین (ACT) و گروه آزمایش دوم تحت هشت جلسه نود دقیقه ای فعال سازی رفتاری گروهی قرار گرفتند. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آنالیز واریانس،  مجذور خی، آزمون شاپیرو-ویلک، تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر و نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین تفکر منفی در گروه ACT و فعال سازی رفتاری در پس آزمون به طور معنی داری کاهش یافت (P< 0.05). در گروه ACT، اثر مداخله در پیگیری پایدار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که هر دو روش درمانی بر تفکر منفی تکراری در افراد مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری موثر بودند، اما مداخله آنلاین ACT به طور معنی داری موثرتر از درمان فعال سازی رفتاری بود.

    کلیدواژگان: تفکر منفی تکراری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان فعال سازی رفتاری، وسواس
  • صفحات 169-175
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش شناختی-رفتاری ایمن سازی در برابر استرس بر مهارت های مقابله ای و کیفیت زندگی زوج های ناسازگار انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه، از بین زوج های ناسازگار مراجعه کننده به مرکز مشاوره شهرستان کازرون، 24 زوج انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و شاهد تقسیم شدند. گروه آزمایش ده جلسه برنامه ایمن سازی در برابر استرس را دریافت کردند و گروه شاهد در لیست انتظار قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سبک های مقابله ای اندلر و پارکر، پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و پرسشنامه کیفیت زندگی (SF-36) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-18 و روش کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش شناختی-رفتاری به طور موثری استرس را کاهش داده و کیفیت زندگی زوجین را بهبود می بخشد (P= 0.001). این رویکرد همچنین سبک های مقابله ای را برای زوجین افزایش داد (P= 0.001).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد آموزش ایمن سازی در برابر استرس می تواند با افزایش سبک های مقابله ای حل مسیله، کیفیت زندگی زوج های ناسازگار را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: ایمن سازی در برابر استرس، زوجین، کیفیت زندگی، مهارت‎های مقابله ای
  • صفحات 177-184
    مقدمه

    مطالعات قبلی در مورد عوامل موثر در ایجاد و گسترش جرم در جامعه نشان داده است که ویژگی ها و توانایی های اجتماعی، اقتصادی، خانوادگی و فردی از عوامل موثر در پیدایش جرم هستند. با توجه به این یافته ها، پژوهش حاضر با هدف ارتقای مهارت های کودکان پیش دبستانی با دیدگاه رشدی پیشگیری از جرم با استفاده از آموزش مهارت های اجتماعی، تفکر و آموزش مفاهیم اساسی کدگذاری انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه 32 کودک از میان مهدکودک های شهر مشهد به روش نمونه گیری در دسترس در سال 1399 انتخاب شدند. آموزش توسط مربیان مهدکودک که در کارگاه های آموزشی لازم شرکت کردند، ارایه گردید. برای ارزیابی از سیستم رتبه بندی مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت و پرسشنامه رتبه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های من ویتنی و ویلکاکسون با نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شدند. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد برنامه ریزی (w=-2.88، P=0.002)، بازداری (w=2.73، P=0.005) و جابه جایی (w=2.61، P=0.008) از کارکردهای اجرایی و همچنین همکاری (w=-2.20، P=0.03) از مهارت های اجتماعی بهبود یافته است، تغییر یا پیشرفت قابل توجه دیگری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    مداخله در سنین پیش دبستانی با استفاده از مهارت های اجتماعی، تفکر و کدگذاری می تواند همکاری مهارت های اجتماعی و برنامه ریزی، بازداری و جابه جایی از کارکردهای اجرایی را بهبود بخشد. در نهایت بر اساس منابع موجود این مهارت ها می تواند زمینه اقتصادی و شخصی جرم را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، پیشگیری از جرم، پیش دبستان، کارکردهای اجرایی، مهارت های اجتماعی
  • صفحات 185-193
    مقدمه

    در شرایط همه گیر، به ویژه بیماری کروناویروس بسیار مسری (COVID-19)، رعایت توصیه های رفتاری که خطر ابتلا به عفونت را کاهش می دهد، ضروری است. ویژگی های شخصیتی انسان ها بر بسیاری از رفتارهای آنها تاثیر می گذارد. دانستن رابطه بین ویژگی های شخصیتی و نحوه پیروی افراد از دستورالعمل های بهداشتی مفید است. از آنجایی که افزایش انطباق با دستورالعمل‌های بهداشتی از طریق اصلاح ویژگی‌های شخصیتی ناسازگار یا تقویت ویژگی‌های شخصیتی سازگار امکان‌پذیر است، این مطالعه با هدف تعیین رابطه بین رعایت بهداشت و پنج ویژگی شخصیتی انجام شد.

    روش‌ کار

    در پژوهش حاضر تعداد 220 نفر از دانشجویان شاغل به تحصیل در رشته‌های مختلف دانشگاه فردوسی مشهد در سال تحصیلی 90-90 به‌طور داوطلبانه انتخاب شدند. آنها پرسشنامه پنج عاملی NEO-فرم کوتاه و پرسشنامه رعایت بهداشت را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل آماری رگرسیون و نرم افزار SPSS نسخه 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تیپ شخصیتی 36 درصد از رعایت بهداشت و رعایت قرنطینه در شیوع کرونا را تبیین می کند. بعد وظیفه شناسی (r= 0.562, P< 0.05) و بعد گشودگی به تجربه (r= 0.268, P< 0.05) کمترین همبستگی را با رعایت بهداشت و رعایت قرنطینه داشت. فقط بعد روان رنجورخویی با رعایت بهداشت و رعایت قرنطینه رابطه معکوس داشت (r= -0.320, P< 0.05).

    نتیجه‌گیری

    پژوهشگران می‌توانند از ویژگی‌های وظیفه‌شناسی به عنوان الگو در پروتکل‌های آموزش بهداشت استفاده کنند. وظیفه شناسی، برون گرایی، گشودگی به تجربه، توافق پذیری و روان رنجوری به ترتیب رعایت بهداشت و رعایت قرنطینه را پیش بینی کردند. بر اساس نتایج همبستگی، بعد روان رنجوری با رعایت بهداشت زیر و رعایت قرنطینه رابطه معکوس داشت.

    کلیدواژگان: کووید-19، سلامت، ویژگی شخصیتی، قرنطینه
  • صفحات 195-215
    مقدمه

    در این پژوهش به بررسی عوامل تسهیل کننده و بازدارنده ی رفتارهای اخلاقی و غیراخلاقی با توجه به نقش سود و زیان های هر یک از این رفتارها پرداخته شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر در چارچوب روش های کیفی و از نوع پدیدار شناسی بود. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه ساختاریافته سود برده شد. سپس اطلاعات حاصل از مصاحبه با روش تحلیل محتوای آشکار در طی سه مرحله فرایند پیاده سازی وکدگذاری باز، کدگذاری محوری، و کدگذاری انتخابی تحلیل شدند. افراد شرکت کننده در پژوهش شامل 222 نفر (121 نفر دانش آموز دبیرستانی مقطع متوسطه دوم 16 تا 19 ساله و 101 نفر بزرگسال20 تا 52 ساله) از استان های خوزستان، لرستان، همدان، مازندران، تهران، اراک، شیراز، اصفهان، خراسان رضوی، ایلام،کرمانشاه، و کردستان بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. 

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل محتوای مصاحبه ها نشان داد که بر اساس نظریه های ضمنی مردم ایران، عامل سود ها (سود روان شناختی و سود موقعیتی) و عامل زیان ها (زیان روانشناختی و زیان موقعیتی) نقش مهمی در تسهیل و بازداری انجام هر یک از رفتارهای اخلاقی و غیراخلاقی دارند. برپایه یافته ها می توان گفت که عامل سود (روانشناختی- موقعیتی) و زیان (روانشناختی- موقعیتی) نقش مهمی در احتمال شکل گیری و بروز رفتارهای اخلاقی و غیراخلاقی و بازداری یا پیش گیری از آن ها در موقعیت های گوناگون کاری، تحصیلی، اجتماع، و زندگی دارند.  

    نتیجه گیری

     مجموع، یافته‌های پژوهش بینش جدیدی در مورد نقش سود و زیان به‌عنوان عوامل کنترل کننده وقوع یا عدم وقوع رفتارهای اخلاقی و غیراخلاقی در موقعیت‌های مختلف به دست می‌دهد.

    کلیدواژگان: اخلاق، تحلیل زیان- منفعت، رفتار
|
  • Zahra Asgari, Azam Naghavi *, Amir Ghamarani Pages 137-143
    Introduction

    This study aimed to use the thematic synthesis method to review qualitative research about the psychological experiences of healthcare staff during the COVID-19 pandemic. 

    Materials and Methods

    Out of 218 English articles that are found in PsycINFO, Web of Science, Medline, and Google Scholar databases from 2019 to 2021, 22 articles met the inclusion criteria. The process of thematic synthesis was performed based on Thomas and Harden's analysis method in three stages open coding, organizing codes into common categories, and finally creating the main themes. 

    Results

    After analyzing the results, five main themes were extracted including compassion fatigue, factors affecting compassion fatigue, compassion satisfaction, factors affecting compassion satisfaction, and strategic recommendations.

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that the healthcare staff experienced both compassion fatigue and compassion satisfaction during the COVID-19 pandemic. Compassion fatigue and satisfaction can affect the psychological state of the healthcare staff as well as the quality of care they provide. The underlying factors of both concepts are discussed and some recommendations are provided.

    Keywords: Compassion fatigue, COVID-19, Empathy, Healthcare, Qualitative research
  • Fatteme Raiisi *, Mina Riyassi Pages 145-151
    Introduction

    Depression is conceptualized by metaphors, according to this point, this study aimed to analyze some of the main cognitive metaphors for depression from the perspective of clinical psychologists. 

    Materials and Methods

    The method of this research was a qualitative-cognitive analysis study. In the first phase, the population of study was all the clinical psychologists who treat depressed patients in Tehran, Iran in 2021. Then, 30 clinical psychologists were selected by the purposive sampling method according to the theoretical saturation rule. Participants were asked to provide descriptions of depression that depressed patients gave them, which led to a rapid diagnosis of depression. Their conversation was recorded and collected by WhatsApp voice recording. In the second phase of this study, the population of 625 metaphorical phrases was obtained. According to the theoretical saturation rule, 200 phrases were selected purposively. Phrases and statements in which the depression and its symptoms were metaphorically expressed were manually separated and categorized. 

    Results

    The results of this study demonstrated that there were 7 important source domains for depression in Persian-speaking depressed patients. They are respectively included place, container, path, direction, object, human, taste, and color. Place, container, path, and direction are the most mapping for depression.

    Conclusion

    According to the embodiment rule and like other abstract concepts, it seems that depression can be understood and conceptualized by cognitive metaphors.

    Keywords: Clinical psychologists, Cognitive analysis, Depression metaphors
  • Abbas Amanelahi *, Safa Safaei Moghadam, Manochehr Taghipour Pages 153-160
    Introduction

    This study aimed to determine mediating role of insecure attachment styles on relationship between spiritual compatibility with spiritual growth and psychological distress in university students who experienced emotional failure. 

    Materials and Methods

    The statistical community of this study consisted of all male students in Ahvaz universities who experienced emotional failure in their relationships with girls. Among them, 200 men were selected by the purposeful sampling method. The research instruments included spiritual compatibility questionnaire, spiritual assessment inventory, revised attachment styles questionnaire, and psychological distress questionnaire. Data analyzed through SPSS-21, regression, and simple correlation method.

    Results

    The results showed that there is a significant relation between spiritual compatibility with spiritual growth (P= 0.001, r= 0.58) and also there is a negative relation between spiritual compatibility and psychological distress (P= 0.001, r= -0.17). Also the results of mediating regression showed that insecure attachment style mediate the relation between spiritual compatibility with spiritual growth (P= 0.05, β= -1.12) but insecure attachment style does not mediate the relation between spiritual compatibility and psychological distress (P= 0.96, β= 0.03). 

    Conclusion

    According to the results, spiritual compatibility plays a role in spiritual growth and mental health. Insecure attachment style has a moderating role in the relationship between spiritual compatibility and spiritual growth.

    Keywords: Attachment Styles, psychological distress, Spiritual compatibility, Spiritual growth
  • Azade Mojaradi, Mohammad Yamini *, Abdollah Mafakheri Pages 161-168
    Introduction

    This study aimed to compare the effectiveness of online acceptance and commitment therapy and behavioral activation therapy on repetitive negative thinking in obsessive patients. 

    Materials and Methods

    In this study, 45 obsessive-compulsive patients who were referred to psychotherapy clinics in Mashhad city, Iran in 2020 were selected and randomly divided into 3 equal groups (2 experimental groups and one control group). They responded to McEvoy et al. (2010) and the obsessive-compulsive disorder questionnaire of Maudsley (1997). The first experimental group underwent eight sessions of an online Acceptance and Commitment Therapy (ACT) and the second experimental group underwent eight sessions of ninety-minute group behavioral activation therapy. The control group did not receive any intervention. The data analyzed through descriptive statistics, ANOVA, Chi-square tests, Shapiro-Wilk test, repeated measures analysis of variance, and SPSS software version 22.

    Results

    The results showed that the mean of negative thinking in the ACT group and behavioral activation in the post-test was significantly decreased (P< 0.05). In the ACT group, the effect of intervention was persistent in the follow-up. 

    Conclusion

    The results showed that both therapies were effective on repetitive negative thinking in obsessive-compulsive individuals, but online ACT intervention was significantly more effective than behavioral activation therapy.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Behavioral Activation Therapy, Obsession, Repetitive Negative Thinking
  • Zahra Simi, Mohsen Makhlooq, Parvaneh Sarkeshikzadeh, Alireza Aghayousefi, Nezamaddin Ghasemi * Pages 169-175
    Introduction

    The present study aimed to determine the effectiveness of cognitive-behavioral stress inoculation on coping skills and quality of life among incompatible couples. 

    Materials and Methods

    In this study, among the incompatible couples referred to a counseling center in Kazerun city, Iran, twenty-four couples were selected and they were randomly divided into two experimental and control groups. The experimental group received ten sessions of the stress inoculation program and the control group was on the waiting list. The research instruments included Andler and Parker's coping styles questionnaire, Cohen's perceived stress, and quality of life questionnaire (SF-36). Data analyzed through SPSS-18 and covariance method.

    Results

    The results indicated that cognitive-behavioral training effectively relieves stress and improves couples' quality of life (P= 0.001). This approach also increased the coping styles for couples (P= 0.001). 

    Conclusion

    It seems that stress inoculation training can increase quality of life among incompatible couples by increasing problem-solving coping styles.

    Keywords: Coping Skills, Couple, Stress inoculation, Quality of life
  • Siamak Tahmasebi, Alimohammad Zangane, Naser Panahi, Ali Kamrani * Pages 177-184
    Introduction

    Previous studies on the factors affecting the generation and spread of crime in society have shown that social, economic, family, and personal characteristics and abilities are among the factors influencing the emergence of crime. According to these findings, the present study was conducted to improve the skills of kindergarten children with a developmental crime prevention perspective, using social skills training, thinking, and teaching the basic concepts of coding. 

    Materials and Methods

    In this study, 32 children were selected among the kindergartens in Mashhad city by a convenient sampling method in 2020. Training presented by kindergarten teachers who participated in the necessary workshops. Gresham and Elliott Social Skills Rating System and Behavioral Rating Inventory of Executive Functions were used for evaluation. Data analyzed by Mann-Whitney and Wilcoxon tests, with SPSS version 23. 

    Results

    The results showed, planning (w= -2.88, P= 0.002), inhibition (w= -2.73, P= 0.005) and shift (w= -2.61, P= 0.008) from executive functions and as well as cooperation (w= -2.20, P= 0.03) from social skills have been improved, no other significant changes or improvements were found. 

    Conclusion

    Intervention in kindergarten age using social skills, thinking and coding can improve the cooperation of social skills and planning, inhibition, and shift from executive functions. Finally based on available resources these skills can reduce the economic and personal context of crime.

    Keywords: Crime prevention, education program, Executive functions, kindergarten, social skills
  • Hanieh Sadat Hassanpour Azghadi, Sahar Bakhshizadeh, Seyedeh Soleil Ziaee Pages 185-193
    Introduction

    In the pandemic condition, especially the highly contagious coronavirus disease (COVID-19), it is essential to follow the behavioral recommendations that reduce the infection risk. Humans' personality traits influence many of their behaviors. Knowing the relationship between personality traits and how individuals follow health guidelines is useful. Since it is possible to increase conformity to health guidelines by correcting maladaptive personality traits or strengthening adaptive personality traits, this study aimed to determine the relationship between health observance and the five personality traits.

    Materials and Methods

    In the present study, 220 students studying in various fields at the Ferdowsi University of Mashhad during the 2020-2021 academic year were selected voluntarily. They fulfilled NEO Five-Factor Inventory-Short Form and Health Observance Questionnaire. Data analyzed through regression statistical analysis and SPSS software version 26.

    Results

    The results showed that the personality type explains 36% of the health observance and quarantine compliance in the Corona outbreak. The conscientiousness dimension had the highest correlation (r= 0.562, P< 0.05), and the openness to experience dimension (r= 0.268, P< 0.05) had the lowest correlation with health observance and quarantine compliance. Only the neuroticism dimension was inversely related to health observance and quarantine compliance (r= -0.320, P< 0.05).

    Conclusion

    Researchers can use conscientious characteristics as a model in health education protocols. Conscientiousness, extraversion, openness to experience, agreeableness, and neuroticism predicted health observance and quarantine compliance, respectively. Based on the correlation results, the neuroticism dimension was inversely related to the following health observances and quarantine compliance.

    Keywords: COVID-19, Health, Personality trait, Quarantine
  • Arezou Delfan Beiranvand, Khosro Rashid, Abolghasem Yaghoobi, Rasool Kordnoghabi Pages 195-215
    Introduction

    In the present study, the factors that facilitate and prevent moral and immoral behaviors were examined according to the role of benefits and costs of each of these behaviors.

    Materials and Methods

    This study was phenomenological qualitative research. Structured interviews were used to collect data. Then, the information obtained from the interview was analyzed by explicit content analysis method during three stages of the process of implementation open coding, axial coding, and selective coding. Participants in the study included 222 people (121 high school students aged 16 to 19 years and 101 adults aged 20 to 52 years) from Khuzestan, Lorestan, Hamadan, Mazandaran, Tehran, Arak, Fars, Isfahan, Khorasan Razavi, Ilam, Kermanshah, and Kurdistan provinces that were selected using the convenient sampling method.

    Results

    The results of the content analysis of the interviews showed that according to the implicit theories of the Iranian people, the benefits factor (psychological benefit and situational benefit) has an important role in facilitating and preventing the performance of any moral and immoral behaviors. Based on the findings, it can be said that the benefit factor (psychological-situational) and cost (psychological-situational) play important roles in the likelihood of the formation, occurrence, and inhibition of moral and immoral behaviors by preventing them in various work, study, social, and life situations.

    Conclusion

    Overall, the research findings give new insights into the role of benefit and cost as factors that control the occurrence or non-occurrence of moral and immoral behaviors in various situations.

    Keywords: Behavior, Cost-benefit analysis, Morality