فهرست مطالب

تامین اجتماعی - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 60، تابستان 1400)

نشریه تامین اجتماعی
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 60، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میلاد وارسته منشادی*، محمدعلی راضی زاده صفحات 13-40
    هدف

    در مقاله حاضر حقوق سازمان تامین اجتماعی از منظر آراء صادره در دیوان عدالت اداری درباره مشاغل سخت و زیان آور و همچنین، نیاز به اصلاح قانون، رویه های قضایی و بیان ملزومات قانونی برای اجرای تکالیف سازمان به مثابه راه های پیشگیری شکایات بررسی شده است.

    روش

    پژوهش حاضر حاصل بهره گیری از تحلیل مشاغل سخت و زیان آور از منظر آراء دیوان عدالت اداری است.

    یافته ها و نتیجه

    سازمان تامین اجتماعی در راستای انجام تکالیف حق دارد با بهره گیری از قوانین جامع و مانع از ارایه شکایت و صدور رای علیه این صندوق پیشگیری کند که این مهم مستلزم تنقیح قوانین پراکنده و مبهم در خصوص مشاغل سخت و زیان آور توسط قانونگذار به دلیل تعیین دقیق افراد مشمول تبصره 2 ماده 76 و تبیین احراز شرایط قانونی حاکم بر مشاغل سخت و زیان آور، تعمیق در اختیارات قانونی سازمان توسط قضات درباره احراز شرایط بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور و تطبیق عنوان شغلی واقعی بیمه شدگان با تاییدیه کمیته استانی، وضع ضمانت اجرای موثر از قبیل جزای نقدی جهت رفع آلایندگی به سبب پیشگیری از تبعات احتمالی بر سلامتی کارگران و بار مالی آن بر سازمان، بهره مندی از تفسیر اصولی و عدم استفاده از تفسیر لفظی در قوانین سخت و زیان آور است.

    کلیدواژگان: آراء قضایی، بازنشستگی، دیوان عدالت اداری، مشاغل سخت و زیان آور
  • مسعود حاجی پور*، هومن آدمن، محمد غلامرضاپور، پوریا کاظمی صفحات 41-72
    تعریف

     یکی از مهم ترین راه های دستیابی به یک محیط کاری ایدیال، سرلوحه قراردادن رضایت شغلی کارکنان است. رضایت شغلی مفهومی ذهنی است که به تفکر کارکنان در خصوص محیط کار بازمی گردد. تفکری که اگر احساس و باور کارکنان درباره سازمان مثبت باشد، احتمال موفقیت سازمان در جنبه های دیگر نیز با درصد قابل ملاحظه ای افزایش می یابد.

    هدف

    هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر رضایت شغلی حسابداران در سازمان تامین اجتماعی با استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری و مدل یابی معادلات ساختاری است.

    روش

    روش شناسی پژوهش ترکیبی از روش کیفی و کمی است که برای جمع آوری مولفه های رضایت شغلی حسابداران از روش کیفی از طریق بررسی مبانی نظری و تیوریک و انجام تحلیل دلفی فازی با مشارکت خبرگان انجام شده است.

    نتیجه

    نتایج پژوهش نشان می دهد اساسی ترین مولفه موثر بر رضایت شغلی حسابداران سازمان تامین اجتماعی حقوق و پاداش است. همچنین، نتایج حاصل از مدل یابی معادلات ساختاری نشان می دهد تمامی مولفه ها رابطه مثبتی با رضایت شغلی حسابداران دارند. نتایج بیانگر آن است که شناخت عوامل موثر بر رضایت شغلی حسابداران باعث می شود بهره وری و روحیه فرد بالا برود و درصدد کسب مهارت های جدید شغلی بر آید و در نهایت، عملکرد سازمان و همچنین، رضایت مندی شغلی نیز ارتقا یابد.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، سازمان تامین اجتماعی، رضایت شغلی حسابداران، مدل سازی ساختاری تفسیری، مدل یابی معادلات ساختاری
  • علی اکبری*، مهدی فلاحیان، علی بهادری جهرمی صفحات 73-84
    هدف

    حق بر تامین اجتماعی از ابتدایی ترین حقوق بشری است که در اسناد حقوق بشری به عنوان نسل دوم حقوق بشر آمده است. یکی از مهم ترین و اساسی ترین موضوعات در زمان حاکمیت حکومت اسلامی چگونگی برخورد با موضوعات جدید و یافتن سابقه و به عبارت دیگر، حقیقت شرعیه یا متشرعه است. از جمله این مسایل  مسیله حق بر تامین اجتماعی است که می تواند یک موضوع انسانی، حقوقی و فقهی دارای ابعاد فراوان اجتماعی و فردی در عصر حاضر باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی حق مردم بر تامین اجتماعی در دولت اسلامی و مبانی حقوق بشری بر حق تامین اجتماعی است. این اصل در قوانین داخلی کشورها نیز وارد شده است، و جمهوری اسلامی ایران نیز در قانون اساسی و قوانین عادی به این اصل مهم توجه داشته است.

    روش

    پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با بررسی اصل 29 قانون اساسی و معاهدات حقوق بشری نگاشته شده است.

    یافته ها و نتیجه

    نتایج این مطالعه نشان می دهد ازآنجاکه رفاه اجتماعی نوین با هر نوع نگرش، بیش از آنکه بر گروه های آسیب دیده متمرکز باشد، اصلی ترین هدف خود را بر جلوگیری از گسترش آسیب و بروز موارد جدید قرار می دهد، این مدل مطلوب باید بتواند به جای آنکه فقط گروه های آسیب دیده را مدنظر قرار دهد، در همه سطوح موردانتظار فعالیت کند و حیطه عمل خود را به تمام آحاد جامعه از نظر پیشگیری از بروز آسیب دیدگی تعمیم دهد.

    کلیدواژگان: حق، حق بر تامین اجتماعی، تکالیف، دولت اسلامی، حقوق بشر
  • سعید کرمی*، زهرا زمانیان صفحات 85-110
    هدف

    حق «آزادی از کار» رویکردی است که به عنوان یک حق انسانی جدید در عرصه کار مطرح شده و هدف آن حمایت از کارگر نه به مثابه «عامل تولید اقتصادی»، بلکه از منظر «انسان بودن» است. این رویکرد تلاش دارد در چارچوب اقتصاد انسانی نیاز به تکیه بر کار را کاهش و پتانسیل و خلاقیت انسانی را به منظور انتقال از حق کار به «آزادی از کار» افزایش دهد؛ به گونه ای که به جای کار به عنوان هدفی فی نفسه، اهداف کار لحاظ شود. حق مزبور در زمره حقوق بنیادین کار قرار نگرفته است.

    روش

    مقاله حاضر مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی و جمع آوری اطلاعات مربوط به مسیله و مطالعات مرتبط به روش کتابخانه ای، ضمن بررسی مفهومی ابعاد آزادی در رابطه با کار و به طور خاص، توسعه مفهوم حق «آزادی از کار» به ارزیابی این مسیله می پردازد که حقوق بنیادین کار موجود تا چه اندازه آزادی در رابطه با کار، به ویژه «آزادی از کار» را گسترش و ارتقاء می دهد.

    یافته ها

     به منظور گسترش آزادی در رابطه با کار، اعمال و اجرای واقعی و هرچه بیشتر حقوق بنیادین کار در راستای آزادی در کار و «آزادی از طریق کار» مورد نیاز خواهد بود.

    نتایج

    نتایج حاکی است در اقتصاد بازار کار فعلی حقوق بنیادین کار اساسا همچنان به ایفای وظیفه سنتی خود، یعنی حمایت از کارگر تحت عنوان عامل تولید اقتصادی ادامه می دهد که از این منظر فضای زیادی برای بحث در مورد «آزادی از کار» فراهم نمی کند. اگرچه برخی از حقوق بنیادین کار، آزادی در رابطه با کار را گسترش می دهند؛ اما نقش آن در گسترش «آزادی از کار» کمترین قابلیت و توانایی را دارد.

    کلیدواژگان: آزادی از کار، اقتصاد انسانی، حق کار، حقوق بنیادین کار
  • صمد شهریاری* صفحات 111-120
    هدف

    داده کاوی علم و تکنیک هایی است که برای تجزیه وتحلیل داده ها به منظور کشف و استخراج الگوهای ناشناخته قبلی استفاده می شود. همچنین، به عنوان بخش اصلی فرآیند کشف دانش در پایگاه های داده در نظر گرفته می شود. هدف اصلی ما ساخت یک مدل طبقه بندی کارآمد با دقت بالا برای بهبود کارایی و اثربخشی است.

    روش

    در این مقاله یک تکنیک یادگیری نظارت شده به منظور ایجاد یک درخت تصمیم برای داده های نظرسنجی بیمارستان تامین اجتماعی شهدای کارگر یزد معرفی می کنیم. هدف اصلی ساخت یک مدل طبقه بندی کارآمد با دقت بالا برای بهبود کارایی و اثربخشی فرآیند پذیرش است. برای ساخت درخت تصمیم از الگوریتم CART و بسته rpart موجود در زبان برنامه نویسی R استفاده شده است و مدل نهایی با استفاده از روش های رایج ارزیابی، ارزیابی شد.

    نتیجه

    طبق نتیجه به دست آمده، مهم ترین طبقه (از سمت راست) طبقه اول است؛ زیرا حدود 84 درصد از داده ها را شامل می شود. این طبقه نشان می دهد که اگر میزان رضایت از پزشک بزرگتر یا مساوری 3 و همچنین، میزان رضایت از کارکنان پذیرش بزرگتر یا مساوی 4 باشد، 84 درصد از مراجعه کنندگان در صورت نیاز، مجددا به بیمارستان مراجعه می کنند.

    کلیدواژگان: ارزیابی مدل، داده کاوی، درخت تصمیم، طبقه بندی
  • شهرام بخشی حاجی خواجه لو*، اسحاق رسولی، مرتضی تیموریان صفحات 121-137
    مقدمه

    در مراکز ارایه دهنده خدمات درمانی  اطمینان از فرهنگ سازمانی و  یادگیری سازمانی و تاثیر متغیرهای فردی کارکنان بر آن برای مدیران ضرورت است. پژوهش با هدف بررسی رابطه فرهنگ سازمانی با یادگیری سازمانی و تاثیر متغیرهای فردی کارکنان پرستاری و مامایی بیمارستان ها و درمانگاه های تامین اجتماعی استان اردبیل، در سال 1400 انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی (هم خوانی) روابط بین متغیرها است. از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت داده ها کمی است. جامعه آماری این پژوهش 265 نفر بود و با استناد به فرمول کوکران، 157 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جمع آوری داده ها به روش تصادفی به وسیله پرسشنامه فرهنگ سازمانی دنیسون و پرسشنامه یادگیری سازمانی سنگه انجام گرفت. پایایی پرسشنامه ها با محاسبه آلفای کرونباخ برای پرسشنامه فرهنگ سازمانی 90/0 و برای پرسشنامه یادگیری سازمانی 93/0 به دست آمد. تجزیه وتحلیل داده ها و تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت.

    یافته ها

     بر اساس الگوی تحقیق  بین مولفه‎ های فرهنگ سازمانی، یادگیری سازمانی  و متغیرهای فردی کارکنان پرستاری و مامایی در بیمارستان ها و درمانگاه های تامین اجتماعی استان اردبیل رابطه معناداری وجود دارد. 

    نتیجه گیری

     نتیجه تحقیق حاکی از ادراکات ذهنی نامطلوب کارکنان پرستاری و مامایی بیمارستان ها و درمانگاه های تامین اجتماعی استان اردبیل از متغیر یادگیری سازمانی بود که در این بین عامل رسالت فرهنگ سازمانی بیشترین نقش را در تبین میزان مطلوبیت یادگیری سازمانی دارد. نقش سایر عناصر فرهنگ سازمانی نظیر انطباق پذیری، سازگاری و مشارکت در رتبه های بعدی است.

    کلیدواژگان: پرستاری و مامایی، سازمان تامین اجتماعی، فرهنگ سازمانی، یادگیری سازمانی
  • ترزا چیباتاری ترجمه: مسعود زمانی مقدم، امید مظلومی مقدم صفحات 141-163

    خانواده نهادی پویا است؛ زیرا همراه با دگرگونی هایی که در زمینه اجتماعی پیرامون اش در جریان است دگرگون می شود. با وجود این، نوعی پیوستگی تاریخی نیز در نهاد خانواده مشاهده می شود که ریشه در رویه ها و ایدیولوژی های گذشته دارد. به علاوه، امروزه گوناگونی در خانواده ها نیز بیش از گذشته دیده می شود. در این مقاله با تاکید بر وضعیت نهاد خانواده و دولت رفاه و تامین اجتماعی، پیوند سیاست گذاری اجتماعی با ابعاد مختلف زندگی خانوادگی در ایالات متحده بررسی می شود. در طی دگرگونی های جمعیت شناختی جامعه آمریکایی، کشمکش های خانواده های فرودست، به دلیل عدم وجود سیاست های عمومی و رفاهی برای حمایت از خانواده ها وخیم تر شده اند. از سوی دیگر، بیشتر هزینه های دولت ایالات متحده در برنامه های رفاهی و سیاست گذاری های اجتماعی به تامین اجتماعی و سلامت سالمندان اختصاص دارد. در واقع، سیاست اجتماعی به منظور بهبود رفاه برخی از خانواده ها مورد استفاده قرار گرفته است و در عین حال، نسبت به رفاه خانواده های دیگر بی اعتنا یا حتی بر ضد آنها بوده است. می توان گفت دولت رفا ه ایالات متحده در مقایسه با سایر کشورهای توسعه یافته دولت ضعیفی بوده است. اگرچه زندگی خانوادگی در ایالات متحده دگرگونی های بسیاری داشته است، ولی برخی شرایط از جمله نابرابری های ایجادشده در خانواده ها در پی سلسله مراتب های جنسیتی، نژادی و طبقاتی همچنان ادامه یافته اند.

    کلیدواژگان: خانواده، سیاست اجتماعی، دولت رفاه، تامین اجتماعی، نابرابری
|
  • Milad Varasteh Manshadi *, MohammadAli Razizadeh Pages 13-40
    Objective

    This article studies the rights of Social Security Organization in terms of issued verdicts by the Court of Administrative Justice on hard and harmful occupations, and also examines the need to amend the law and judicial procedures. In this regard, the legal requirements to perform the duties of Social Security Organization, as a method of preventing complaints, is surveyed as well.

    Method

    The present study is the result of analyzing the hard and harmful occupations in terms of the issued verdicts by the Court of Administrative Justice.

    Findings and Conclusion

    In order to perform its duties, the Social Security Organization has the right to use comprehensive laws to prevent complaints and votes against this fund, which needs  the revision of a variety of ambiguous laws regarding hard and harmful occupations. Achieving this goal, requires determining the persons subject to Note 2 of Article 76 of the Social Security Law, as well as to determine the eligibly qualifying conditions. Accordingly, legal powers should be authorized to Social Security Organization in different fields including: recognition of the conditions to retire from hard and harmful occupations; the conformity of type and title of workers’ occupation in regard to the issued verdict by the committee of provincial Labor Office; the approval of performance guarantee for duties of employers to eliminate the pollution factors from workshops; and benefiting from a doctrinal interpretation rather than general interpretation of laws in the field of hard and harmful occupations.

    Keywords: issued verdicts, Retirement, Court of administrative justice, hard, harmful occupations
  • Masoud Hajipour *, Houman Admen, Mohammad Gholamrezapour, Pouria Kazemi Pages 41-72
    Definition

     One of the most important ways to achieve an ideal work environment is to put employees’ job satisfaction first. Job satisfaction is a mental concept, which refers to employees' attitude towards work environment. If the employees' feelings and beliefs about the organization are positive, the probability of the organization's success in different aspects also happens by a significant percentage.

    Objective

    The aim of this study is to investigate the factors affecting job satisfaction of accountants in the Social Security Organization, using interpretive structural modeling and structural equation modeling.

    Method

    The research methodology is a combination of qualitative and quantitative method. The components of the accountants’ job satisfaction were collected through qualitative method, examining the theoretical foundations and performing fuzzy Delphi analysis.

    Conclusion

    The results show that the most basic components of the SSO accountants’ job satisfaction are salary and bonus. Also, the results of structural equation modeling show that all components have a positive relationship with accountants' job satisfaction. The results indicate that recognizing the factors affecting job satisfaction of accountants increases the productivity and morale of individuals, leading them to obtain new professional skills. Ultimately, not only the job satisfaction, but also the organizational performance improves.

    Keywords: Job Satisfaction, social security organization, accountants' job satisfaction, Interpretive structural modeling, structural equation modeling
  • Ali Akbari *, Mahdi Fallahian, Ali Bahadori Jahromi Pages 73-84
    Objective

    The right to social security is one of the most basic human rights, which is considered as the second generation of human rights in related documents. One of the most important and fundamental issues during the governance of an Islamic government is how to deal with new issues and find its background; in other words, among these issues, the right to social security is a human, legal and jurisprudential issue with many social and individual dimensions in the present era. The purpose of this study is to investigate the right of the people to social security in an Islamic state and the principles of human rights on the right to social security. This principle has been included in the domestic laws of countries, and the Islamic Republic of Iran has also paid attention to this important principle in its Constitution and ordinary laws.

    Method

    The present study is written using a descriptive-analytical method and reviewing Article 29 of the Constitution and human rights treaties.

    Findings

    The results of this study show that the main goal of new social welfare system, with any kind of attitude, is to prevent the spread of harm and the emergence of new cases rather than focusing on the affected groups. Therefore, this model should be able to operate at all expected levels and extend its scope of action to all members of society in terms of preventing the occurrence of injury, instead of focusing only on the affected groups.

    Keywords: Right, right to social security, duties, Islamic state, Human rights
  • Saeed Karami *, Zahra Zamanian Pages 85-110
    Objective

    The right to "freedom from work" is an approach which is introduced as a new human right in labor arena with the aim of protecting workers as human being, not as a principle of  the economic production. This approach is trying to reduce the need to rely on work and increase human potential and creativity in order to make the transition from the right to work to the freedom from work, in a way to consider the end of work rather than work as an end in itself.

    Method

    The present paper is based on a descriptive- analytic method that outlines the conceptual study of dimensions of freedom in relation to work. In this regard, developing the concept of the right to "freedom from work" evaluates the point that: Up to what extent do the current fundamental labour rights promote and develop the specific right to "freedom from work"?

    Findings

    In order to expand freedom in relation to work, more and actual implementation of fundamental labour rights for "Freedom at work" and "freedom through work" are required.

    Results

    Results demonstrate that in economics of current labour market, fundamental labour rights have traditionally aimed at protecting workers as a principle  of the economic production. In this regard, there is not enough opportunity to debate about "freedom of work". Although, some fundamental labour rights promote freedom in relation to work, but their role are too weak to expand "freedom from work".

    Keywords: Freedom from Work, human economy, Right to Work, fundamental labour rights
  • Samad Shahriari * Pages 111-120
    Objective

    Data mining consists of the science and techniques used to analyze data in order to discover and extract previously unknown patterns. It is also considered as a key part of the knowledge discovery process in databases. Our main goal is to build an efficient, high-precision classification model to improve efficiency and effectiveness.

    Method

    In this paper, we introduce a supervised learning technique to create a decision tree for the survey data of the SSO Martyred-Workers Hospital in Yazd Province. The main goal is to build an efficient classification model with high accuracy to improve the efficiency and effectiveness of the admission process. To build the decision tree, we used the CART algorithm and the rpart package in the R programming language, and the final model was evaluated using common evaluation methods.

    Findings

    The findings of this study showed special results with the help of which we were able to classify the available data, which is very important in managerial decisions.

    Conclusion

    According to the result, the most important categories are (from the right) the first and third categories, respectively, because they comprise about 75% of our data.

    Keywords: Model evaluation, Data mining, decision tree, Classification
  • Shahram Bakhshi Hajikhajeloo *, Eshagh Rasouli, Morteza Teimourian Pages 121-137
    Objective

    Understanding the importance of organizational culture and organizational learning as well as the impact of the staff individual variables on them, is necessary for managers and senior officials of the health providing centers. The present study concentrates on the relationship between organizational culture and organizational learning and how they are affected by the individual variables of nursing and midwifery staff of the SSO hospitals and clinics in Ardabil province, in 2021.

    Method

    The study was descriptive-correlation (consistency) of relationships between variables. The data are quantitative in terms of functional goal and nature. Statistical society of the study included 265 individuals, out of which 157 individuals were selected as statistical sample based on Cochran's formula. Data collection was carried out randomly using Denison's Organizational Culture Questionnaire (DOCQ) and Senge's Learning Organization Questionnaire (SLOQ). Using Chronbach's Alpha validity of the questionnaires were obtained 90/0 and 93/0 for DOCQ and SLOQ, respectively. Statistical data analysis was performed using SPSS software.

    Results

    There was a significant relation between organizational culture, organizational learning and individual variables of nursing and midwifery staff working in the SSO hospitals and clinics in Ardabil province.

    Conclusion

    Results from the study suggest that nursing and midwifery staff of Ardabil province had undesirable mental perceptions towards organizational learning variable. Organizational culture mission factor had the highest contribution to the desirability of the learning organization, followed by components of the organizational culture such as compatibility, adoptability and partnership.

    Keywords: nursing, midwifery, Organizational Culture, organizational learning, social security organization
  • Teresa Ciabattari, Masoud Zamani Moghadam, Omid Mazliumi Moghadam Pages 141-163

    The institutional family is dynamic, because it is transformed by the changes that are taking place in the social context around it. Nevertheless, there is a kind of historical connection in the institution of the family that is rooted in past practices and ideologies. In addition, there is more diversity in families today than ever before.This article examines the relationship between family policy and various aspects of family life in the United States, with an emphasis on the status of the family institution and the welfare and social security government.During the demographic changes of American society, the struggles of lower families have worsened due to the lack of public and welfare policies to support families. On the other hand, most of the US government's spending on welfare programs and social policies is spent on social security and the health of the elderly. In fact, social policy has been used to improve the well-being of some families, and at the same time, the same policy has been indifferent to (or even against) the well-being of other families. The US welfare state is a weak state compared to other developed countries. Family life has undergone many changes, but some conditions, including inequalities created in families following a hierarchy of gender, race, and class, have persisted.Although, as social actors, our individual choices and opportunities are limited by the social context around us, institutions and structures can still be changed.

    Keywords: Family, social policy, Welfare State, Social security, inequality