فهرست مطالب

حسابداری و منافع اجتماعی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 44، بهار 1401)

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 44، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • انور عنایتی*، غلامرضا کردستانی، عطاالله محمدی ملقرنی صفحات 1-34

    نظام تامین اجتماعی به عنوان پیش نیاز اساسی توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در هر کشور و اهرم با اهمیت برقراری عدالت اجتماعی در جوامع مدنی جهان به شمار می رود. به دلیل اهمیت بالای مساله ارزیابی پایداری مالی در سازمان تامین اجتماعی، این پژوهش در صدد است تا عوامل موثر بر پایداری مالی سازمان تامین اجتماعی کشور را شناسایی کند و راهبردهایی برای بهبود پایداری مالی سازمان معرفی نماید.با بکارگیری روش نظریه پردازی زمینه بنیان، از طریق مصاحبه با 19 نفر از خبرگان به روش نمونه گیری گلوله برفی، با بررسی ادبیات پژوهش و مشاوره با خبرگان، سوالات مصاحبه، به صورت مصاحبه نیمه ساختاریافته طراحی و داده ها جمع آوری شد.یافته ها نشان می دهد عوامل جمعیتی، سطح اشتغال، حوادث قهری، تحریم های اقتصادی، مقاومت در برابر کنترل ها، نسبت پشتیبانی، سرمایه های انسانی و سیاست های بیمه ای به عنوان عوامل تعیین کننده پایداری مالی سازمان تامین اجتماعی به شمار می روند. همچنین عوامل سیاسی-اقتصادی، بسترهای فرهنگی و سیاست گذاری بیمه ای، و مدیریت منابع- مصارف، انتصاب مدیران، امنیت سرمایه گذاری، و انباشت بدهی دولت پایداری مالی سازمان را تحت تاثیر قرار می دهند. محاسبات اکچویری، نظام نظارتی ، نظام چندلایه تامین اجتماعی، فضای کسب و کار، اصلاح نظام بازنشستگی، اصلاح و بهسازی سیستم های تامین مالی، مدیریت سرمایه گذاری، تفکیک وظایف نظام حمایتی- بیمه ای، یکپارچه سازی سیستم اطلاعاتی و اجرایی شدن تعهدات دولت به عنوان راهبردها، بر پایداری مالی سازمان تامین اجتماعی تاثیرگذار هستند. پایداری مالی سازمان رفاه اجتماعی را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: پایداری مالی، ارزیابی پایداری مالی، الگوی پایداری مالی، سازمان تامین اجتماعی
  • معصومه چهارده چریکی*، قاسم بولو، ایمان رئیسی وانانی، جعفر باباجانی، محمدتقی تقوی فرد صفحات 35-56
    هدف

    هدف این پژوهش شناسایی شاخص های اثرگذار بر استفاده از حسابداری خلاقانه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و رتبه بندی آنها می باشد.

    روش

    برای دستیابی به هدف پژوهش، ابتدا با مطالعه مبانی نظری، پیشینه پژوهش و انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان، ابعاد، مولفه ها و شاخص های اثرگذار بر حسابداری خلاقانه استخراج و با استفاده از روش دلفی فازی مورد اجماع و غربالگری قرار گرفت. سپس با انجام فرایند تحلیل شبکه ای وزن هر یک از شاخص ها و اولویت آنها نسبت به یکدیگر محاسبه گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از اجماع خبرگان بر پذیرش 15 شاخص در مرحله دلفی فازی است. بر اساس فرآیند تحلیل شبکه ای شاخص های "بازده دارایی ها"، "دوره تصدی حسابرس"، "سود خالص به فروش"، "سرمایه در گردش به کل دارایی ها" و "نسبت کل بدهی ها به حقوق صاحبان سهام" بیشترین اثرگذاری بر استفاده از حسابداری خلاقانه را دارند و سایر شاخص ها در اولویت های بعدی قرار می گیرند.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان می دهد شاخص های بعد عملکرد از نظر خبرگان در استفاده از حسابداری خلاقانه در درجه بالاتری از اهمیت قرار دارد. همچنین با توجه به اثرگذاری حاکمیت شرکتی در استفاده از حسابداری خلاقانه توجه به افزایش اثربخشی مکانیسم های حاکمیت شرکتی می تواند باعث افزایش شفافیت و قابلیت اتکای گزارش های مالی شود.دانش افزایی: این پژوهش با شناسایی و اولویت بندی شاخص های تاثیرگذار در استفاده از حسابداری خلاقانه، مبانی را برای ارزیابی کیفیت صورت های مالی و سودمندی آنها در جهت بهبود تصمیم گیری استفاده کنندگان گزارش های مالی برای نهادهای نظارتی فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: حسابداری خلاقانه، شاخص های حسابداری خلاقانه، بحران های مالی، دلفی فازی، فرآیند تحلیل شبکه ای
  • سعید صمیمی، یونس بادآور نهندی*، علی اصغر متقی صفحات 57-90
    هدف

    پژوهش حاضر در تلاش است با استفاده از روش کیفی زمینه بنیان چندوجهی، الگوی جامع، شکاف بین انتظارات حسابرسان و استفاده کنندگان گزارش های مالی را تبیین نماید.

    روش

    جامعه آماری پژوهش شامل اساتید دانشگاهی، شرکای موسسات حسابرسی وگروهی از استفاده کنندگان گزارش های مالی می باشدکه با استفاده از روش زمینه بنیان چند وجهی و نمونه گیری ترکیبی هدفمند، 42 مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته انجام گردید. به منظور اعتبار سنجی مدل از رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری و برای برازش مدل از نرم افزار PLS استفاده شده است.

    یافته ها

    عوامل علی موثر بر ایجاد شکاف انتظارات شامل شکاف فردی و دانشی، انتظارات غیرمنطقی، پیچیدگی محیط کسب وکار می باشد و عوامل زمینه ای شامل عملکرد نامطلوب حسابرسان، استانداردهای ناکارآمد، نبود نظارت کافی بر عملکرد حسابرسان و شکاف قانونی ناشی از واگرایی در تفسیر قوانین و مقررات می باشد.

    نتیجه گیری

    اقتصاد دولتی و غیررقابتی وعوامل مدیریتی و سیاسی به ترتیب با ضریب 658/0 و 601/0 بیشترین تاثیر و طیف گسترده استفاده کنندگان و شکاف دانشی بین گروه های مختلف ذینفعان به ترتیب با ضریب 270/0 و 394/0 کمترین تاثیر را در ایجاد شکاف بین انتظارات حسابرسان و استفاده کنندگان گزارش های مالی دارند.

    کلیدواژگان: شکاف انتظارات، شکاف فردی و دانشی، عوامل مدیریتی و سیاسی، رشد فناوری اطلاعات، محدودیت های ذاتی
  • محمدجواد زارع بهنمیری*، احمد نظری شمس آبادی، نیلوفر بیکی صفحات 91-114
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر همزمان مسیولیت اجتماعی شرکت و احساسات سرمایه گذاران می باشد. امروزه، موضوعات اخلاقی و اقدام در جهت توسعه اقتصادی همراه با بهبود کیفیت منابع انسانی بر مقیاسی وسیع تر یعنی اجتماع متمرکز می شوند. در نتیجه بنگاه ها، اهداف استراتژی خود را به گونه ای برنامه ریزی می نمایند که اثرات مثبتی بر اجتماع به همراه داشته باشد. برخی شرکت ها با انجام فعالیت های مسیولیت اجتماعی در پی ایجاد و حفظ یک تصور خوب و جلب اعتماد بازار هستند.

    روش

    دوره زمانی پژوهش، طی سال های 1393 تا 1398 و نمونه آماری پژوهش شامل 130 شرکت بورسی و فرابورسی ایران می باشد. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از روش معادلات همزمان و نرم افزار اقتصادسنجی استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت، معنادار و همزمان مسیولیت اجتماعی بر احساسات سرمایه گذاران می باشد.

    نتیجه گیری

    مدیران انتظارات سرمایه گذاران را تشخیص داده و به آن ها پاسخ می دهند. این امر واکنش مثبت بازار سرمایه را نسبت به ارزش سهام اینگونه شرکت ها در پی دارد. در واقع، هر گاه شرکت متوجه شود که سرمایه گذاران احساساتی تر برخورد می کنند بیشتر به سمت مسیولیت اجتماعی حرکت می کند. دانش افزایی: بررسی های انجام شده در زمینه احساسات سرمایه گذاران و مسیولیت اجتماعی نشان می دهد، پژوهش حاضر از لحاظ موضوع، هدف و نحوه اندازه گیری متغیر احساسات سرمایه گذاران نمونه ی مشابهی در ایران ندارد.

    کلیدواژگان: احساسات سرمایه گذاران، مسائل زیست محیطی، مسئولیت اجتماعی، معادلات همزمان
  • کاظم شمس الدینی*، میثم نعمتی، مهدی عسکری شاهم اباد صفحات 115-156
    هدف

    یکی از مسایلی که امروزه در بسیاری از شرکت ها کمتر به آن پرداخته و مانع بزرگی برای رسیدن به پایداری شرکتی می باشد، توجه صرف به توسعه اقتصادی و مباحث مالی بدون توجه به مسیولیت اجتماعی شرکت است. شاید یکی از دلایل عدم توجه شرکت ها به این موضوع، نداشتن یک شناخت جامع از عوامل موثر بر مسیولیت اجتماعی خود و همچنین نبود یک مدل برای توسعه و اجرای آن است. هدف این مقاله شناسایی عوامل موثر بر مسیولیت اجتماعی شرکت ها و ارایه یک مدل ساختاری-تفسیری برای کمک به توسعه آن می باشد.

    روش

    در این تحقیق ابتدا با مطالعه پژوهش های مربوط به ادبیات تحقیق، 15 عامل موثر بر مسیولیت اجتماعی شرکت شناسایی شد و توسط 7 خبره دانشگاهی در حوزه مسیولیت اجتماعی مورد تایید قرار گرفت. در ادامه با استفاده از نظرات 21 کارشناس این حوزه، اقدام به ارایه مدلی به منظور توسعه مسیولیت اجتماعی شرکت ها با استفاده از مدل سازی ساختاری-تفسیری شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که مدل اجرای مسیولیت اجتماعی دارای 7 سطح می باشد و عوامل فشار ذینفعان، مالکیت شرکت و اندازه شرکت جز موثرترین عوامل مسیولیت اجتماعی شرکت و زیربنایی اجرای آن می باشند. همچنین عوامل افزایش اعتماد عمومی، بهبود عملکرد مالی، کارایی سرمایه گذاری و کاهش ریسک قیمت سهام ماهیت اثرپذیری دارند.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که عوامل اثرپذیر در نتیجه فعالیت های مسیولیت اجتماعی بدست می آیند، مدیران و سیاست گذاران بایستی بر عوامل دیگری که باعث بوجود آمدن این عوامل می شوند (عوامل زیربنایی مدل) تمرکز نمایند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت، پایداری شرکتی، پایداری مالی، مدل سازی ساختاری-تفسیری
  • محمدتقی شالچی، فاطمه صراف*، قدرت الله طالب نیا صفحات 157-174
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر پیاده سازی سامانه های نرم افزاری حسابرسی داخلی، جهت مدیریت بهتر هلدینگ های تجاری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.

    روش

    روش شناختی در این پژوهش، کمی و از نوع پیمایشی- کاربردی است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه، و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات ساختاری استفاده شده است. جامعه آماری 50 هلدینگ تجاری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که مولفه های اقتصاد دولتی در کشور، نگرش مدیران هلدینگهای تجاری، دانش منابع انسانی و مکانیزم های نظام راهبری شرکتی در پیادهسازی نرمافزارهای حسابرسی داخلی در هلدینگهای تجاری موثر هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به سهم دولت در اقتصاد و حضور مستقیم و غیر مستقیم در هلدینگ های تجاری، استقرار سامانه های نرم افزاری در چنین بنگاه هایی با موانعی مواجه است که با اتخاذ سیاست های کلان و برنامه ریزی و اجرای آن می توان بستر لازم را برای تحقق این مهم فراهم نمود. دانش افزایی: موسسات حسابداری، حسابرسی و حسابرسان داخلی برای تعریف، حفظ و ارتقا نقش خود، نیازمند کسب مهارت های نوین و استفاده از فناوری های روز دنیا در این حرفه می باشند.

    کلیدواژگان: نرم افزار، حسابرسی داخلی، هلدینگ های تجاری، حسابرسی سنتی، حسابرسی رایانه ای
  • مظفر جمالیان پور، علی علی پور فلاح پسند* صفحات 175-196
    هدف

    هدف این پژوهش عبارت است از دانش افزایی نسبت به دو حوزه اصلی نظام داده کاوی در حسابرسی متشکل از شیوه استخراج و طبقه بندی داده ها برای تعیین سنجه های کسب و کار، اقدامات اطمینان بخشی و بررسی ابزارهای مورد استفاده برای کسب این اهداف شامل: فرایند اتوماسیون رباتیک ، یادگیری ماشینی ، زنجیره بلوکی ، و علم تجزیه و تحلیل داده .

    روش

    با اتکا به روش پژوهش کتابخانه ای تحقیقات پیشین مورد مطالعه و نتایج آنها مورد تجزیه و تحلیل و بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این پژوهش نمایانگر اهمیت و جایگاه بزرگ داده ها و ضرورت تدوین نظام داده کاوی در حرفه حسابرسی است.

    نتیجه گیری

    حسابرسان برای تثبیت جایگاه خود و ارتقاء آن باید ضمن آشنایی با منابع، تکنولوژی ها و سازوکار و روش های مرتبط با بزرگ داده ها، دانش لازم برای ارایه خدمات حرفه ای در این زمینه را فرا گیرند. همچنین در مراحل بعدی تدوین نظام مسنجم برای برخورد صحیح با بزرگ داده ها در حرفه حسابرسی ایران می تواند گامی موثر در این راستا باشد. طبعا، پیش نیاز شناخت چنین سازوکاری آشنایی با ویژگی های بزرگ داده ها، ابزارهای استخراج و طبقه بندی و تجزیه و تحلیل آنها در محیط های گوناگون کسب و کار همچون حسابرسی است.دانش افزایی: معرفی اجمالی ویژگی های بزرگ داده ها، نظام داده کاوی و ابزارهای تجزیه و تحلیل داده در حسابرسی.

    کلیدواژگان: نظام (زیست گاه) داده، بزرگ داده ها، فرایند اتوماسیون رباتیک، زنجیره بلوکی، و ابزارهای تجزیه و تحلیل داده
|
  • Anvar Enaiati *, Gholamreza Kordestani, Ataollah Mohammadi Molgharni Pages 1-34

    The social security system is considered as a basic prerequisite for economic, social and cultural development in any country and a lever with the importance of establishing social justice in the world's civil societies. Due to the high importance of the issue of financial sustainability assessment in the Social Security Organization, this study aims to identify the factors affecting the financial sustainability of the country's Social Security Organization and introduce strategies to improve the financial sustainability of the organization.Using the grounded theorizing method, through interviews with 19 experts by snowball sampling method, by reviewing the research literature and consulting with experts, interview questions were designed as semi-structured interviews and data were collected.Findings show that demographic factors, employment level, coercive accidents, economic sanctions, resistance to controls, support ratio, human capital and insurance policies are considered as determining the financial sustainability of the Social Security Organization. Political-economic factors, cultural contexts and insurance policy, and resource-expenditure management, appointment of managers, investment security, and government debt accumulation also affect an organization's financial sustainability. Actuarial calculations, regulatory system, multi-layered social security system, business environment, pension system reform, reform and improvement of financing systems, investment management, segregation of duties of the protection-insurance system, information system integration and implementation of government obligations as strategies affect the financial sustainability of the Social Security Organization. Financial stability of the Social Security Organization improves the social welfare.

    Keywords: Financial stability, Assessing financial sustainability, Financial stability model.social security organization
  • Masoumeh Chahrdahcheriki *, Ghasem Blue, Iman Raeisi Vanani, Jafar Babajani, Mohammad Taghi Taghavifard Pages 35-56
    Objective

    The purpose of this survey is identifying effective indicators of using creative accounting for companies listed in Tehran Stock Exchange and ranking those indicators.

    Methods

    To achieve the study purpose, dimensions, components and indicators influencing creative accounting were firstly extracted by studying theoretical background and literature review as well as conducting semi-structured interviews with experts that Fuzzy Delphi technique was employed for their consensus and screening. In the following, by performing the network analysis process, the weight of each of the indicators and their priority over each other were calculated

    Results

    Results indicate that there is a consensus among experts on accepting 15 indicators on the Delphi approach. Based on analytic network process, "return on assets", "auditor tenure", "net income to sale", "working capital to total assets", and "ratio of total liabilities to equity" have the greatest effect on the use of creative accounting and other indicators are in the next priorities.

    Conclusion

    Study results demonstrate that performance dimension indicators got high priority from experts' perspectives in using creative accounting. Also, due to the effectiveness of corporate governance in the use of creative accounting, increasing the effectiveness of corporate governance mechanisms can increase the transparency and reliability of financial statements.Enhancing Knowledge: this study provide a basis for evaluation of quality of financial statements and their usefulness to improve the decision-making of users of financial reports for regulatory bodies by identifying and ranking the effective indicators in the use of creative accounting.

    Keywords: Creative accounting, Creative accounting Indicators, Financial Scandals, Fuzzy Delphi, Analytic Network Process
  • Saied Samimi, Younes Badavar Nahandi *, Aliasghar Mottaghi Pages 57-90
    Objective

    The present study seeks to explain a comprehensive model of factors affecting the expectation gap between auditors and users of financial statements by using the qualitative method of multidimensional grounded theory.

    Methods

    The statistical population of the study consists of university faculties, partners of auditing firms and Users of Financial Statements, of which 42 in-depth and semi-structured interviews and Multidimensional Grounded Theory were conducted in this regard using mixed purposive sampling.The structural equation modeling was used to measure the model validity and PLS software was used to fit the model.

    Results

    The factors affecting the expectation gap are individual and knowledge gap, irrational expectations, and complexity of the business environment, while the grounded factors include auditors' adverse performance, inefficient standards, lack of adequate monitoring on auditors' performance, and the legal gap resulting from divergence in the interpretation of laws and regulations.

    Conclusion

    The government and non-competitive economics and managerial and political factors had the highest impact on the expectation gap between auditors and users of financial statements with a coefficient of 0.658 and 0.601, respectively, and a wide range of users and knowledge gap between different stakeholder groups had the least impact on the expectation gap between auditors and users of financial statements with a coefficient of 0.270 and 0.394, respectively.

    Keywords: Expectations gap, Individual, knowledge gap, Managerial, political factors, IT growth, Inherent auditor limitations
  • Mohammad Javad Zare Bahnamiri *, Ahmad Nazari, Niloofar Beiky Pages 91-114
    Purpose

    The purpose of this research is to investigate the simultaneous effect of social responsibility on the company and the emotions of investors. Today, moral issues and actions for economic development are focused on improving the quality of human resources on a wider scale, the community. As a result, firms plan their strategy purposes that have positive effects on the community. Some companies are losing responsibility activities and maintaining a good impression and attracting market trust.

    Methodology

    The period of research during 2014 and 2020 and the research sample consisted of 130 Tehran Stock Exchange. To test the research hypotheses, simultaneous equations and econometric software have been used.

    Findings

    The results indicate a positive, meaningful, and simultaneous effect on investor sentences.

    Conclusion

    As a result, managers recognize the expectations of investors and respond to them. This leads to a positive reaction of the capital market than the stock value of such companies. Whenever the company realizes that investors deal with more feelings, they move more toward social responsibility. Enhancing knowledge: Studies on the emotions of investors and responsibilities show that the present study does not have a similar sample in Iran in terms of the subject, goal, and method of measuring the emotions of investors.

    Keywords: environmental issues, Investor Sentiment, Simultaneous Equations, Social responsibility
  • Kazem Shamsadini *, Meysam Nemati, Mahdi Askari Shahamabad Pages 115-156
    Purpose

    One of the issues that are rarely addressed in many companies today and is a major obstacle to achieving corporate sustainability is the companies' focus on economic development and financial issues without regard to corporate social responsibility (CSR). Perhaps one of the reasons companies do not pay attention to this issue is the lack of comprehensive knowledge of the factors affecting their social responsibility, as well as the lack of a model for its development and implementation. The purpose of this paper is to identify the factors affecting CSR and to provide an interpretive structural modeling (ISM) to help develop it.

    Methods

    In this research, by studying previous literature, 15 factors affecting CSR were identified and approved by 7 academic experts in the field of social responsibility. Then, using the opinions of 21 experts in this field, a model was designed to develop CSR using the ISM method.

    Results

    The results showed that the CSR implementation model has 7 levels and the factors of stakeholder pressure, company ownership, and company size are among the most effective CSR and infrastructure factors for its implementation. Also, the factors of increasing public trust, improving financial performance, investment efficiency, and reducing stock price risk are affected in nature.

    Conclusion

    Since dependent factors are achieved as a result of social responsibility activities, managers and politicians must focus on other factors that cause these factors (the underlying factors of the model).

    Keywords: Corporate Social Responsibility (CSR), Corporate Sustainability, financial sustainability, Interpretive Structural Modeling (ISM)
  • Mohammadtaghi Shalchi, Fatemeh Sarraf *, Ghodratollah Talebniya Pages 157-174
    Purpose

    To investigate the factors affecting the implementation of internal audit software systems for better management of commercial holdings listed on the Tehran Stock Exchange.

    Method

    The methodology in this research is quantitative and survey-applied. The data collection tool was a questionnaire, and structural equations were used to analyze the data. The statistical population is 50 commercial holdings listed on the Tehran Stock Exchange.

    Results

    The findings show that the components of public economy, the attitude of managers of commercial holdings, knowledge of human resources and mechanisms of corporate governance system are effective in implementing internal audit software in commercial holdings.

    Conclusion

    Due to the government's share in the economy and the direct and indirect presence in commercial holdings, the establishment of software systems in such enterprises faces obstacles that with the adoption of macro policies and planning and implementation It can provide the necessary basis for the realization of this importantContribution: Accounting, auditing and internal auditing institutions to define, maintain and improve their role, need to acquire new skills and use the latest technologies in the profession.

    Keywords: Software, Internal Audit, Business Holdings, Traditional Auditing, Computer Auditing
  • Mozaffar Jamalianpour, Ali Alipourfallahpasand * Pages 175-196
    Purpose

    The purpose of this research is to provide a comprehensive viewpoint and mechanism on areas related to data analysis in audit and assurance ecosystems such as recognition of data ecosystem and how to extract and classify data.

    Methodology

    For collecting data, learning, and understanding them, a library research technique was used.

    Findings

    To obtain the best use of Big Data, a distinctive ecosystem is required. The next step is to use technologies such as the Robotic Automation Process, Machine Learning, Blockchain, and Data Analytics for data extraction and analysis. The prerequisite of this is to design a harmonious system in which Big Data can be recognized, analyzed, and used on a national scale. Of course, having such a system requires an acceptable level of comprehension of the characteristics of data, methods for extraction, analysis, and available tools and techniques in this regard.

    Results

    The results of this study ascertain the significance and role of Big Data in the audit and assurance environments.Knowledge Accrual: Preliminary introduction of Big Data features, data mining systems, and data analytics in auditing.

    Keywords: Data Ecosystem, Big Data, Robotic Automation Process, Blockchain, and Data Analytics