فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی
پیاپی 36 (زمستان 1400)
- تاریخ انتشار: 1401/02/13
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 7-28هدف
هدف پژوهش حاضر وارسی روایی و پایایی فرم کوتاه رهبری خدمتگزار هفت ماده ای(SL-7) در مدیران مدارس بود. با عنایت به ساختار فرم کوتاه مبنی بر نظرخواهی از زیردستان، جامعه پژوهش کلیه معلمان دوره متوسطه دوم استان کردستان بودند، که از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نمونه ای به حجم 400 معلم جهت انجام دو مرحله اکتشافی و تاییدی انتخاب شد.
روش پژوهشروش پژوهش کمی از نوع مطالعات همبستگی دومرحله ای(اکتشاف- تایید) بود. جهت گردآوری داده ها از فرم کوتاه رهبری خدمتگزار هفت ماده ای(SL-7) لیدن و همکاران (2015)؛ از فرم بلند رهبری خدمتگزار بیست وهشت ماده ای(SL-28) لیدن و همکاران(2008) و پرسشنامه مدیریت دانش نوناکا و تاکاچی (1995) استفاده شد. جهت تعیین روایی ابزار از تکنیک های 1)روایی سازه با دو روش تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی 2) روایی همگرا و واگرا و جهت تعیین پایایی ابزار از روش های آلفای کرانباخ و پایایی ترکیبی به وسیله نرم افزارهای Spss v.25 و Lisrel v.10.30 اقدام شد.
یافته هانتایج نشان داد که: فرم کوتاه رهبری خدمتگزار 1) دارای روایی سازه(تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی) مناسب است. 2) دارای روایی همگرا و واگرای مناسب است. 3) دارای پایایی(کرانباخ و ترکیبی) مناسب است.
نتیجه گیریدر نهایت اینکه فرم کوتاه رهبری خدمتگزار هفت ماده ای قابلیت استفاده و کاربرد در مطالعات پژوهشی جهت سنجش رهبری خدمتگزار را دارد.
کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، فرم کوتاه، روایی، پایایی، مدیران مدارس -
صفحات 29-53هدف
پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و سطوح فرهنگ کیفیت در نظام آموزش عالی انجام شد.
روش پژوهشاین مطالعه از نوع مرور نظام مند بوده که در سال 1400 انجام شد. نمونه این تحقیق 22 پژوهش راه یافته به بررسی نهایی از میان 71 پژوهش کمی، کیفی و آمیخته اولیه شناسایی شده در این زمینه بود که بر اساس روش فهرست وارسی موسوم به «برنامه مهارت های ارزیابی انتقادی CASP مورد ارزیابی کیفیت قرار گرفته و تایید شده بود. جستجو در پایگاه داده های بین المللی همچون اس. آی.دی، مگ ایران، سیویلیکا، پروکویست، اریک، سیج، الزویر، گوگل اسکالر، تیلور و فرنسیس در بازه زمانی سال های 2005 تا 2021 بود.
یافته هاتحلیل داده ها به شناسایی 137 نشانگر، 37 ملاک منتج گردید، نتایج این تحقیق نشان داد فرهنگ کیفیت دانشگاهی برآیندی از روابط چندگانه و چندلایه مبتنی بر ابعاد فردی، سازمانی و فراسازمانی و سطوح شش گانه کارکنان، گروه های آموزشی، دانشکده ایی، دانشگاهی، فرادانشگاهی و فرهنگ عمومی است.
نتیجه گیریاز یافته های بدست آمده می توان در برنامه ریزی راهبردی و عملیاتی برای گسترش فرهنگ کیفیت در نظام آموزش عالی و سازمان های مربوط به آن در نظام های دانشگاهی در سطوح مختلف استفاده کرد.
کلیدواژگان: فرهنگ کیفیت، فرهنگ ارزشیابی، آموزش عالی، مرور نظام مند، عوامل سازمانی -
صفحات 54-70هدف
هر یک از موسسات آموزشی باید برای حفظ بقا در بازار رقابتی امروز، به منظور شناسایی و سنجش دانش، تلاش مضاعف نمایند بنابراین ایجاد سازوکاری که بتواند به تحلیل ابعاد سنجش دانش اعضای هییت علمی و بررسی سناریوهای مرتبط با آن بپردازد از اهداف این پژوهش است.
روش پژوهشپژوهش حاضر از منظر نوع هدف، روش گردآوری داده و میزان کنترل متغیرها، به ترتیب جزء تحقیقات کاربردی، میدانی و توصیفی می باشد. برمبنای نوع استدلال نیز پژوهش از نوع تحقیقات کمی- کیفی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی اعضای هییت علمی فعال در دانشگاه های دولتی استان یزد در سال 1400 می باشد که از دانش نظری و یا تجربه عملی لازم در حوزه مدیریت سرمایه انسانی و مدیریت آموزشی برخوردار هستند. از میان اعضای جامعه آماری، با روش نمونه گیری قضاوتی و تا رسیدن به حد اشباع نظری، 12 نفر به عنوان نمونه برای پاسخ به سوالات پرسشنامه انتخاب شدند. در پژوهش حاضر برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته نگاشت شناخت فازی استفاده شد.
یافته هانتایج تحقیق نشان داد در مدل اندازه گیری دانش اعضای هییت علمی دانشگاه های کشور، مهارت های تخصصی از منظر میزان مرکزیت در رتبه اول اهمیت قرار دارد و پس از آن، توانایی مدیریتی، توانایی علمی کاربردی، توانایی علمی بنیادی و مهارت در برقراری تعامل و ارتباطات به ترتیب در رتبه های بعدی اهمیت واقع شده اند.
نتیجه گیریبا توجه به امتیاز خروجی و ورودی، مهارت های تخصصی به عنوان تاثیرگذارترین بعد و توانایی مدیریتی به عنوان تاثیرپذیرترین بعد در سنجش دانش اعضای هییت علمی شناسایی شدند. براساس رتبه مرکزیت هریک از ابعاد اندازه گیری دانش، به تحلیل و بررسی سناریو پرداخته شد.
کلیدواژگان: اندازه گیری دانش، اعضای هیئت علمی، دانشگاه، نقشه شناخت فازی شهودی -
صفحات 71-92هدف
هوش مصنوعی(AI) اکنون جزیی از زندگی همه افراد شده است. تقریبا در همه جنبه های زندگی بشر از جمله آموزش نفوذ کرده و به یک موضوع مهم جهانی تبدیل شده است. فناوری واقعیت مجازی(VR) یکی از کاربردهای مهم هوش مصنوعی است. با ترکیب این دو می توان برنامه ها و بازی هایی تولید کرد که مباحث علمی، روند یادگیری و درک بهتر موضوعات آموزشی را تسهیل نمود. AI وVR قادر به ایجاد دقیق ترین سناریو ها و شبیه سازی های ممکن است که مرز زمان و مکان آموزشی را از بین برده و ارزش حداکثری آموزش را منعکس می کند. هوش مصنوعی کاربرد های زیادی در آموزش دارد که این کاربرد ها با توجه به هدف که کمک به دانش آموز، معلم یا موسسه آموزشی است عملکرد متفاوتی خواهد داشت. مطالعه مروری حاضر با هدف تجزیه و تحلیل کاربردهای هوش مصنوعی و واقعیت مجازی در آموزش و یادگیری است و از مزایا، معایبAI وVR و چالش های ادغام این دو فناوری در آموزش بحث می کند همچنین اهمیت باور های شناختی و چگونگی ایجاد اشتیاق و تمایل به یادگیری برای استفاده از این فناوری ها را مورد بحث قرار می دهد و این یک تصویر کلی از نقش آینده. AI و VR در سیستم آموزشی ارایه می کند.
نتیجه گیریبه طور کلی، کاربرد هوش مصنوعی در زمینه آموزش به طور مداوم در حال گسترش و تعمیق است و ظهور مفاهیم جدید، روش های جدید و ایده های جدید قطعا تاثیر بسزایی در اصلاح صنعت آموزش خواهد داشت.
کلیدواژگان: هوش مصنوعی(AI)، واقعیت مجازی(VR)، آموزش و پرورش، فناوری -
صفحات 93-111هدف
پژوهش حاضر باهدف شناسایی ابعاد و معیارهای اعتباربخشی با تاکید بر فرایند یاددهی-یادگیری در موسسات آموزش عالی الکترونیکی انجام شده است.
روش پژوهشروش پژوهش ازنظر هدف کاربردی و از منظر گردآوری اطلاعات با استفاده از رویکرد کیفی از روش پدیدارشناسی توصیفی استفاده شده است. میدان پژوهش شامل؛ خبرگان و متخصصان در حوزه های یادگیری الکترونیکی، ارزشیابی و تضمین کیفیت در نظام آموزش عالی بوده است. برای نیل به هدف پژوهش ابتدا ادبیات، مبانی نظری و مستندات علمی مرتبط با موضوع تحقیق و علاوه بر آن آژانس های بین المللی اعتباربخشی در حوزه یادگیری الکترونیکی مطالعه شد. هم چنین با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته با 14 نفر از متخصصین درزمینه ی موضوع، به صورت هدفمند، اطلاعات گردآوری و با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
یافته هابر اساس نتایج تحلیل یافته های پژوهش، الگوی اعتباربخشی با تاکید بر فرایند یاددهی-یادگیری در چهار بعد عبارت است از: مدیریت کلاس درس در بستر الکترونیکی، فناوری و سامانه های یادگیری الکترونیکی موردنیاز در فرایند یاددهی-یادگیری، نظام پشتیبانی در بستر الکترونیکی و فناوری های تحول آفرین در آموزش شناسایی و طراحی شد.
نتیجه گیریالگوی طراحی شده می تواند به عنوان مدلی جهت ارزیابی فرایند یاددهی-یادگیری الکترونیکی قرار گیرد.
کلیدواژگان: اعتباربخشی، آموزش عالی الکترونیکی، فرایند یاددهی-یادگیری الکترونیکی، پژوهش کیفی -
صفحات 112-138هدف
این مقاله ضمن معرفی مقیاس موکن(MSA) ، کاربرد آن در زمینه ارزیابی آموزشی را با ارایه شواهد برازش مدل های موکن در مطالعه سنجش میزان آگاهی از تکنیک صحیح اندازه گیری فشارخون دانشجویان دندانپزشکی کرمان (سال تحصیلی 95-96) بر اساس دستورالعمل انجمن قلب آمریکا نشان می دهد.
روش پژوهشتحلیل مقیاس موکن، رویکردی غیرپارامتری از نظریه سوال-پاسخ است که می تواند در ارزیابی و اندازه گیری های آموزشی و روان شناختی با فرضیاتی سهل گیرانه تر از مدل های پارامتری نظریه سوال- پاسخ استفاده شود.
یافته هادر نتایج تحلیل ثانویه داده ها بر روی آزمونی 14 سوالی که به شیوه سرشماری از 138 نفر دانشجوی سال پنجم و ششم دندانپزشکی دانشگاه کرمان به عمل آمده بود (با استفاده از نرم افزار R)، ضرایب مقیاس پذیری تک تک سوال ها و ضرایب مقیاس پذیری جفت سوال ها، مثبت با خطای معیار کم به دست آمد. ضریب مقیاس پذیری کل 490/0 (در حد متوسط) بود که حذف سوال 5، شاخص مقیاس پذیری کل را به 54/0 (در حد قوی) افزایش داد. لذا نتایج تحت مدل همگن یکنواخت (MH) موکن نشان داد که فرض یکنواختی برای آزمون وجود دارد و تک بعدی بودن حاصل شده است. فرض رتبه بندی نامتغیر سوال ها از طریق تعداد دفعات نقض مفروضه عدم تقاطع توابع پاسخ به سوال، مورد بررسی قرار گرفت و روش انتخاب سوال به روش پس رو حذف سوال 5 را تایید کرد. به دست آمدن ضریب مقیاس پذیریHT به میزان 45/0، نشان داد که شواهد برازش مدل یکنواختی مضاعف (DM) وجود دارد. چهار ضریب پایایی به دست آمده برای مجموعه 13 سوالی از 86/0 تا 91/0 متغیر بودند.
نتیجه گیریشواهد نشان داد که از این مقیاس می توان هم برای رتبه بندی افراد و هم برای رتبه بندی سوال ها استفاده کرد.
کلیدواژگان: نظریه سوال- پاسخ غیرپارامتری، تحلیل مقیاس موکن، مدل همگنی یکنواخت، مدل یکنواختی مضاعف
-
Pages 7-28Objective
The aim of this study was to check the validity and reliability of the short seven-item servant leadership form (SL-7) in school principals. Considering the structure of the short form based on the survey of subordinates, the research population was all secondary school teachers in Kurdistan province, from which a sample of 400 teachers was selected by stratified random sampling to perform two stages of exploratory and confirmation.
MethodsThe research method was quantitative two-stage correlation studies (exploration-confirmation). To collect data from the short seven-item servant leadership form (SL-7) Liden et al. (2015); the 28-item Servant Leadership Form (SL-28) by Liden et al. (2008) and the Nonaka & Takachi (1995) Knowledge Management Questionnaire were used. To determine the validity of the instrument from techniques 1) Structural validity with two methods of exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis 2) Convergent and divergent validity and to determine the reliability of the instrument from Cronbach's alpha methods and composite reliability by Spssv.25 and Lisrel software. 10.30 action was taken.
ResultsThe results showed that: The short form of servant leadership 1) has appropriate structural validity (exploratory and confirmatory factor analysis). 2) It has suitable convergent and divergent validity. 3) It has suitable reliability (Cronbach and composite).
ConclusionFinally, the short seven-item form of servant leadership can be used in research studies to assess servant leadership.
Keywords: Servant leadership, short form, Validity, Reliability, school principals -
Pages 29-53Objective
This study was conducted with the aim of identifying the dimensions and levels of quality culture in higher education system.
MethodsThis study is a systematic review that was conducted in 2021. The sample of this study was 22 studies that led to the final review among 71 quantitative, qualitative and initial mixed Method studies identified in this field, which were evaluated and approved according to the CASP method. Searching international databases such as SID, Megairan, Civilica, Proquest, ERIC, SAGE, Elsevier, Google Scholar, Taylor and Francis ran from 2005 to 2021.
ResultsData analysis resulted in the Identification of 147 Indicators, 37 criteria. The results of this study showed that the culture of academic quality is the result of multiple and multi-layered relationships based on individual, organizational and extra-organizational dimensions and six levels of staff It is a public culture
ConclusionBased on the findings, it can be used in operational planning to promote a culture of quality in the higher education system in relevant organizations and academic systems at various levels.
Keywords: Quality culture, evaluation culture, Higher Education, Systematic review, Organizational Factors -
Pages 54-70Objective
Each educational institution should redouble its efforts to maintain and measure knowledge in today's competitive market in order to identify and measure knowledge, so creating a mechanism that can analyze the dimensions of knowledge measurement of faculty members and examine related scenarios is the objectives of this study.
MethodsThe present study is a practical, survey and descriptive research. Based on the logic of research, it’s a qualitative – qualitative research. The study population consists of all faculty members active in the state universities of Yazd province, which have theoretical knowledge or practical experience in the field of human capital management and education management. Among members of the population, 12 people were selected as samples based on the judgmental sampling method. In this study, fuzzy cognitive map method is used to analyze collected data.
ResultsThe results showed that in the model of measuring the knowledge of faculty members in universities of Iran, specialized skills are in the first place in terms of the degree of centrality. After that, managerial ability, applied scientific ability, basic scientific ability and skill in interaction and communication are in the next ranks
ConclusionAccording to the output and input points, specialized skills were identified as the most effective dimension and managerial ability as the most effective dimension in measuring the knowledge of faculty members. Then, based on the centrality of each dimension of knowledge measurement, the scenario was developed and reviewed.
Keywords: Knowledge Measurement, faculty members, University, Intuitive Fuzzy Cognitive Map -
Pages 71-92Objective
Nowadays, artificial intelligence (AI) has become part of everyone's life. It has almost impacted all aspects of human life, including education and has become an important global topic. Virtual reality (VR) is one of the most beneficial tools for implementing AI in education. By combining these two technologies, programs and games can be produced to facilitate the process of students' learning and understanding of scientific concepts. AI and VR can create the most accurate scenarios and simulations to provide an influential education and eliminate the boundaries of time and place in front of learning. The applications of AI in education and its tasks are different according to the target which can be student, instructor or institution. The present review aims to analyze the integration of AI and VR in education and discuss the advantages and disadvantages of the integration. Furthermore, the challenges of the integration, the importance of cognitive beliefs and how to create a passion for learning through using these technologies are discussed.
ResultsTherefore, the paper provides an overview of the AI and VR roles in education.
ConclusionIn conclusion, the application of AI and VR in education is continuously expanding and by employing new concepts, new methods and new approaches, education will have significantly improved.
Keywords: Artificial intelligence (AI), Virtual reality (VR), education, technology -
Pages 93-111Objective
The present study aimed to identify accreditation dimensions and criteria, emphasizing the teaching-learning process in e-higher education institutions.
MethodsThe research method is applied in terms of purpose and also in terms of data collection; the descriptive phenomenological is used using a qualitative approach. Participants in this study included; Experts and specialists in e-learning, evaluation, and quality assurance in the higher education system. In order to achieve the objectives of the research, first, literature, theoretical foundations, and scientific documents related to the research topic were studied. Then international accreditation agencies in the field of e-learning were examined. Information was purposefully collected using a semi-structured interview method with 14 experts and then analyzed using the content analysis method.
ResultsBased on the results of the research findings, the accreditation model with emphasis on the teaching-learning process are in four dimensions include: Classroom management in e-context, Technology and e-learning systems required in the teaching-learning process, the support system in e-context and Transformational technologies in education (augmented reality and virtual reality - mobile learning - artificial intelligence - machine learning - intelligent assistant - video-based learning - micro-learning - educational games).
ConclusionThe designed model can be used as a model for evaluating the e-learning process.
Keywords: accreditation, e-higher education, e-learning-teaching process, Qualitative Research -
Pages 112-138Objective
This study aims to introduce this scale for Dichotomous Responses and shows the application of it in the field of educational measurements/assessments by providing evidence of fitting Mokken in study the level of knowledge of the fifth- and sixth-year students of Kerman dental school (academic year 95-96) about blood pressure (BP)measurement technique according the guideline of the American Heart Association.
MethodsMokken scale analysis (MSA) is a probabilistic-nonparametric approach to Item Response Theory (IRT) that can be used to evaluate fundamental measurement properties in educational and psychological measurements with less strict assumptions than parametric IRT models.
ResultsThe results of secondary data analysis of the test included 14 items and all of 131 students, showed (using R software), that, the scalability coefficients of each item and the scalability coefficients of the item pairs were positive with low standard error. The overall scalability coefficient was 0.490 (medium), and omission of item 5 increased the overall scalability coefficient to 0.54 (strong/high). Therefore, the results under the monotone homogeneity Model (MH) showed no violations of monotonicity and one-dimension was obtained. Invariant item-ordering Results from IIO analyses showed the number of violations from the assumption of non-intersecting response functions, bottom-up method for selecting items confirmed the deletion of item 5. Obtaining the HT scalability coefficient of 0.45, was an evidence of fitting double monotonicity (DM) model. Four reliability coefficients calculated for the set of 13 items ranged from 0.86 to 0.91.
ConclusionThis study showed that this scale can be used to rank both individuals and items.
Keywords: non-parametric item- response theory, Moken scale analysis, monotone homogeneity (MH), double monotonicity model (DM)