فهرست مطالب
نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 108 (بهار 1401)
- تاریخ انتشار: 1401/04/15
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 10-29هدف
کتابخانه های عمومی همچون سایر سازمان های درگیر با اضطراب ناشی از شیوع کرونا رویکردهای مختلفی را برای انجام فعالیت های خود در پیش گرفته اند. یکی از مهم ترین چالش ها، سازگاری شغلی و مدیریت تغییر در دوران شیوع ویروس کرونا است. این تحقیق به بررسی تاثیر اضطراب ناشی شیوع ویروس کرونا بر مدیریت تغییر و نقش میانجی سازگاری شغلی در کتابخانه های عمومی پرداخته است.
روشنوع تحقیق بر اساس هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری اطلاعات، توصیفی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان کتابخانه های عمومی استان چهار محال و بختیاری در سال 1400 (160 نفر) می باشند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده، 115 نفر به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شده اند. جهت گردآوری داده ها، از پرسشنامه ترکیبی شامل: ارزیابی اضطراب ناشی از کرونا (علیپور، قدمی، علیپور و عبدالله زاده،1398)، سازگاری شغلی (دیویسولافکوایست، 2011) و مدیریت تغییر (آرمناکیس، برنرث، پیت و والکر، 2007) استفاده شده است. در این تحقیق به کمک تحلیل عامل تاییدی و با استفاده از تکنیک حداقل مربعات جزیی به تعیین تاثیراضطراب ناشی از شیوه ویروس کرونا بر سازگاری شغلی و مدیریت تغییر در میان کارکنان کتابخانه های عمومی پرداخته شده است. نرم افزارهای مورد کاربرد جهت تحلیل داده ها اس پی اس اس و اسمارت پی ا ل اس هستند.
یافته هااضطراب ناشی از ویروس کرونا (اضطراب روانی و جسمانی) می تواند تاثیری منفی بر سازگاری کارکنان و مدیریت تغییر داشته باشد. اما یکی از نکات مهم که در آزمون فرضیه های تحقیق به دست آمد تاثیرگذاری سازگاری شغلی بر مدیریت تغییر است. با توجه به این که در دو سال اخیر فضای سازمان ها با چالشی اساسی به نام شیوع ویروس کرونا رو به رو بوده است؛ نتایج تحقیق نشان می د هد که در چنین شرایطی بهبود سازگاری شغلی کارکنان می تواند یک گزینه مناسب برای کاهش اثرات منفی ناشی از اضطراب کرونا باشد.
اصالت و ارزشبررسی تاثیر اضطراب ناشی از شیوع کرونا بر سازگاری شغلی و مدیریت تغییر در کتابخانه های عمومی استان فارس برای اولین بار مورد مطالعه قرار گرفته است و از این نظر دارای نوآوری است.
کلیدواژگان: ویروس کووید-19، اضطراب کرونایی، سازگاری شغلی، مدیریت تغییر، کتابخانه های عمومی -
صفحات 32-49هدف
کتابخانه ها به عنوان یکی از مهم ترین مراکز علمی، آموزشی، پژوهشی، اجتماعی و فرهنگی نقش موثری را در توسعه اطلاعات، آگاهی و دانش بشری دارند که تحقق اهداف آنها، نیازمند مدیران متخصص و باتجربه برای افزایش اثربخشی و کارایی کتابخانه ها است. اما تحقق اهداف کتابخانه ها بدون انتصاب مدیران توانمند برای مدیریت کارآمد آنها ممکن نخواهد بود. بنابراین هدف این پژوهش، شناسایی و معرفی مولفه های موثر بر انتصاب مدیران کتابخانه ها بر اساس تحقیقات پیشین در این زمینه است.
روش/ رویکرداین پژوهش از نوع کاربردی است که با روش توصیفی و رویکرد اسنادی و تحلیل محتوا انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل مطالعه و تحلیل محتوای 62 عنوان مقاله، 7 عنوان کتاب و 1 عنوان پایاننامه منتشر شده در حوزه مدیریت کتابخانه ها است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش یادداشتبرداری از منابع منتشر شده در زمینه مدیریت کتابخانه ها و ابزار تجزیه و تحلیل داده ها نرم افزار اکسل است.
یافته هایافته های پژوهش نشان داد که مولفه های اثرگذار جهت انتصاب مدیران کتابخانه ها شامل مولفه های شغلی/فردی مانند دانش و معلومات حرفه ای (سابقه کاری، سنوات خدمت، دوره های آموزشی گذرانده، مدرک تحصیلی مرتبط، قابلیت ارتقاء علمی و اداری و تخصص)، مهارت های مدیریتی (مهارت های ارتباطی، توانایی تصمیمگیری و پاسخگویی، مدیریت بحران، انجام کار گروهی، مدیریت تعارض، تفویض اختیار ، مدیریت زمان، مدیریت منابع و سرمایه، خلاقیت و نوآوری، شناسایی و تحلیل مسایل، درک تفاوت های فردی، روحیه تشویق پرسنل، آیندهنگری، تعهدمداری و عدالت و انصاف) ویژگی های شخصیتی (مسیولیت پذیری، اعتماد به نفس، تحمل و سعه صدر، صداقت و درستی، روحیه مشارکت جویی، ظاهر آراسته و منظم، سن، انعطاف پذیری و شجاعت فردی)، نگرش و بینش (نگرش مذهبی، محترم شمردن زیردستان و تقدم ضابطه بر رابطه)، اعتبار عمومی و حرفه ای (ارتباطات غیررسمی، حسن شهرت حرفه ای، جلب اعتماد کارکنان، جلب اعتماد مافوق و جلب اعتماد ارباب رجوع)؛ عوامل سازمانی / داخلی (بعد ساختاری (پیچیدگی سازمان، رسمیت سازمان، سطح تمرکز سازمان و سیستم بودجه) و بعد محتوایی (اندازه سازمانی، فرهنگ سازمانی، درک اهداف و استراتژی سازمانی، فناوری سازمانی و سبک رهبری مدیران عالی سازمانی) و عوامل محیطی/ خارجی (محیط عمومی (عوامل اجتماعی/ فرهنگی، جغرافیایی، اقتصادی، تکنولوژیکی، سیاسی/حقوقی) و محیط تخصصی (رقبای سازمانی، ارباب رجوع و عوامل قانونی) است.
اصالت/ ارزشانتصاب مدیران کتابخانه ها نقش بسیار مهمی در رشد و شکوفایی آنها دارد. این مقاله یکی از اولین مطالعات توصیفی و تحلیلی در زمینه مدیریت کتابخانه ها است که بر شناسایی و دسته بندی مولفه های موثر در انتصاب مدیران کتابخانه ها تمرکز دارد و می تواند به شناسایی و به کارگیری مدیران مستعد و توانمند در کتابخانه ها منجر شود و سبب افزایش کارآمدی و اثربخشی کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی شود. همچنین این مولفه ها می توانند ابزاری برای سیاستگذاری درست در دست مدیران ارشد جهت انتصاب مدیران کتابخانه ها باشند و از سوی دیگر می توانند زمینه ای برای تحقیقات بعدی و مفصل تر در زمینه ابعاد مدیریتی، شخصیتی، فنی و اجتماعی مدیران کتابخانه ها و خدمات اطلاعاتی باشند.
کلیدواژگان: انتصاب، مدیر کتابخانه، تحلیل محتوا -
صفحات 52-73هدف
هدف از انجام این پژوهش مطالعه ساختار اداری هیات امنای کتابخانه های عمومی کشور ایالات متحده آمریکا در راستای ارایه الگویی برای کاربست در انجمن های کتابخانه های عمومی کشور ایران است.
روشپژوهش حاضر کاربردی بوده و ازنظر روش شناسی از نوع تحلیل محتوای کمی و کیفی است. برای پاسخگویی به سوالات پژوهش در خصوص کتابخانه های عمومی ایالات متحده امریکا از قوانین ایالتی، دست نامه ها، فصلنامه ها، استانداردها، جعبه ابزارها و راهنماهایی است که هییت امنا کتابخانه های عمومی، انجمن هییت امنا، دپارتمان کتابخانه، دپارتمان آموزش و کتابخانه های ایالتی در هر ایالت منتشر کرده اند، استفاده شد. برای شناسایی کتابخانه های مورد بررسی و اشخاص و ارکان هر کتابخانه نیز از وب سایت com.www.publiclibraries ، www.ala.org و موتورهای جستجو و شبکه های اجتماعی استفاده شد.
یافته هایافته های این پژوهش نشان داد که تمرکز اعضای هییت امنای کتابخانه های عمومی ایالات متحده آمریکا بیشتر بر مباحث مالی، اداری، انسانی و سیاست گذاری است؛ مباحث مربوط به ارتباط با جامعه، مجامع رسمی و قانونی اجتماعی، مشارکت، هماهنگی و همکاری بین هییت ها، انجمن ها و مجامع، مباحث آموزشی و کارگاهی، نظارت بر قراردادها و... نیز از دیگر وظایف این هییت ها هستند؛ در ترکیب اعضای آن ها تنوع در وظایف و مسیولیت ها در مناطق جغرافیایی مختلف به روشنی قابل مشاهده است؛ وظایف و اختیارات آن ها به صورت تفصیلی و با رویکرد عمل گرایانه تری تدوین شده اند و بیشتر انعکاسی از وجه محلی کتابخانه ها هستند؛ رویه تعریف شده ای برای انتصاب یا انتخاب اعضای هییت امنای آن ها وجود ندارد و رویه انتصاب اعضای هییت امنای کتابخانه های عمومی هر ایالت تقریبا با سایر ایالت ها متفاوت است؛ اغلب اعضای آن ها را اعضای حقیقی تشکیل می دهند؛ 41 درصد آن ها در موسسات غیرانتفاعی مشغول به کار هستند؛ 57 درصد اعضای آن ها را زنان تشکیل می دهند؛ میانگین سنی اعضای آن ها 47 سال بود.
ارزش/ اصالتاین پژوهش توصیه می کند ساختار اداری انجمن های کتابخانه های عمومی ایران بر اساس ساختار اداری حاکم بر هییت امنای کتابخانه های عمومی ایالات متحده آمریکا به شکلی تغییر یابند که با ترکیبی متوازن از حمایت های محلی و دولتی برخوردار باشند، و نسبت به تنوع جمعیتی، جنسیتی، سنی، شغلی، و کارکردی آن ها در انجمن های آن ها اهتمام لازم وجود داشته باشد. همچنین باید وظایف و کارکردهای نوینی برای انجمن های کتابخانه های عمومی ایران تعریف شده و میزان اختیارات آن ها افزایش یابد. درنهایت پیش بینی می شود با بهره گیری از تجارب سایر کشور و به تبع آن افزایش وظایف و اختیارات انجمن های کتابخانه های عمومی ایران، وجه محلی کتابخانه های عمومی ایران تقویت شده و روند تصمیم گیری نیز سرعت خواهد گرفت.
کلیدواژگان: ساختار اداری کتابخانه های عمومی، کتابخانه های عمومی ایران، کتابخانه های عمومی ایالات متحده، انجمن های کتابخانه های عمومی، اعضای هیئت امنای کتابخانه های عمومی -
صفحات 76-93هدف
هدف از این پژوهش تحلیل نقش خدمات کتابخانه های عمومی در توسعه اقتصاد محلی استان کرمانشاه از دیدگاه کتابداران شاغل درکتابخانه های عمومی استان در وضعیت موجود و مطلوب کتابخانه های عمومی بود.
روشاین پژوهش، از نظر هدف کاربردی بود که به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش، کلیه کتابداران کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه بودند (194 نفر). نمونه مورد نظر (126نفر) که بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران و با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. داده های مورد نیاز پژوهش، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه را متخصصان تایید و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ در شرایط موجود 955/0 و در شرایط مطلوب 935/0 محاسبه گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری اس.پی.اس.اس. در دو بخش توصیفی مانند میانگین و انحراف معیار و همچنین آمار استنباطی تی یک نمونه ای انجام گرفت.
یافته هانتایج پژوهش نشان داد که در وضعیت موجود به ترتیب خدمات جنبی با میانگین 05/3؛ خدمات اطلاعاتی و اطلاع رسانی با میانگین 59/2؛ خدمات آموزشی و پژوهش با میانگین 32/2 در سطح نسبتا مطلوب و خدمات مشاوره ای و مرجع در وضعیت موجود با میانگین 04/2 در سطح نامطلوب قرار دارند. همچنین، در وضعیت مطلوب به ترتیب خدمات جنبی با میانگین86/2؛ خدمات آموزشی و پژوهشی با میانگین 54/2؛ خدمات اطلاعاتی و اطلاع رسانی با میانگین 34/2 و خدمات مشاوره ای و مرجع با میانگین 26/2 در سطح مطلوب قرار دارند.
اصالت/ارزشپژوهش حاضر از معدود پژوهش های داخلی است که به تحلیل نقش کتابخانه های عمومی در توسعه اقتصاد محلی می پردازد و دیدگاه کتابداران و تصمیمگیران این خدمات که با مشکلات و مسایل ارایه آن در کتابخانه ها مواجه اند را بررسی کرده است. با نتایج برخاسته از این پژوهش، مسیولان نهاد کتابخانه های عمومی کشور می توانند در جهت ایفای یکی از نقشهای مهم کتابخانه های عمومی که همان توسعه اقتصاد محلی و بومی است برنامه ریزی های لازم را انجام دهند.
کلیدواژگان: توسعه اقتصاد محلی، کتابخانه های عمومی، خدمات حنبی، کرمانشاه -
صفحات 96-113هدف
مطالعه حاضر باهدف شناسایی عوامل موثر بر مراجعه زنان ناکاربر به کتابخانه های عمومی روستایی شهرستان کرمانشاه انجام گرفت.
روشاین پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شد. جامعه ی آماری زنان ناکاربر در 8 کتابخانه روستایی شهرستان کرمانشاه می باشند. روش نمونه گیری پژوهش به صورت گلوله برفی است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته می باشد. متن پیاده شده مصاحبه ها با سه روش کمی، ساختاری و تفسیری، تجزیه وتحلیل و در این راستا از نرم افزار مکس کیودا 2018 استفاده گردید.
یافته هانتایج نشان داد 4 بعد تاثیرگذار بر میزان و کیفیت مراجعه زنان ناکاربر به کتابخانه های روستایی عوامل محیطی، عوامل فردی، عوامل کتابخانه ای و عوامل فرهنگی و اجتماعی است. با توجه به فراوانی مفاهیم تکرار شده «عوامل تخصصی کتابخانه ای» بیشترین تاثیر بر عدم مراجعه زنان به کتابخانه های روستایی دارد و عامل «محیط» کمترین نقش در عدم مراجعه زنان به کتابخانه ها دارد.
نتیجه گیریجذب زنان ناکاربر به کتابخانه های روستایی می تواند منجر به ارتقاء دانش و معلومات این قشر به تبع آن تاثیر مستقیم در کانون خانواده و بهبود جایگاه کتابخانه در اذهان جامعه شود، لذا کتابخانه های روستایی باید نسبت به این مهم اهتمام ورزند و زمینه لازم برای خدمات دهی به این قشر را فراهم آورند.
اصالت اثرپژوهش حاضر با یک زاویه متفاوت به مقوله دسترسی زنان به اطلاعات نگاه کرده و زنان ناکاربر را مورد توجه قرار داده و عوامل موثر بر عدم مراجعه زنان به کتابخانه های روستایی را از دیدگاه این جامعه آماری بررسی می کند.
کلیدواژگان: مراجعه به کتابخانه، کتابخانه های روستایی، کرمانشاه، زنان روستایی، ناکاربران -
صفحات 116-133هدف
پژوهش حاضر با هدف سنجش روابط چندگانه بین ابعاد منزلت اجتماعی کتابداران و ابعاد ساختاری، شناختی، ارتباطی سرمایه اجتماعی در کتابخانه های عمومی خوزستان انجام شده است.
روش شناسیپژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از نظر روش کمی و به روش توصیفی -همبستگی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کتابداران کتابخانه های عمومی استان خوزستان به تعداد 390 که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 194 نفر انتخاب شد. برای گردآوری داده ها در این پژوهش از پرسشنامه منزلت اجتماعی (نجف پورمقدم و محمدی، 1400) و پرسشنامه سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1998) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های توصیفی و آزمون های استنباطی با بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شده است.
یافته هایافته های پژوهش نشان داد بین ابعاد پنج گانه منزلت اجتماعی و ابعاد سه گانه سرمایه اجتماعی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، بین دیدگاه کتابداران در خصوص منزلت اجتماعی و ابعاد آن در تعامل مدرک تحصیلی و سابقه تفاوت معناداری وجود دارد. بررسی زیر مولفه ها نیز نشان می دهد در بعد ساختاری تفاوت معناداری وجود دارد و کتابداران با مدارک تحصیلی مختلف دیدگاه متفاوتی نسبت به بعد ساختار دارند.
اصالت / ارزشاین پژوهش از این نظر که جایگاه اجتماعی و سرمایه اجتماعی کتابداران را از منظر فرهنگ بومی خوزستان مورد توجه و مطالعه قرار داده است و از این نظر که متغیرهای جمعیت شناختی را در رابطه بین منزلت اجتماعی و سرمایه اجتماعی کتابداران مورد بررسی قرار داده است دارای نوآوری است.
کلیدواژگان: منزلت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، کتابداران، کتابخانه های عمومی خوزستان
-
Pages 10-29Purpose
Public libraries, like other organizations involved in the spread of coronary anxiety disorder, have taken different approaches to their activities. One of the most important challenges is job adjustment and change management during the corona outbreak. This study investigated the effect of corona anxiety on change management and the mediating role of work volition in public libraries.
Research methodologyThe type of research is descriptive based on the applied purpose and in terms of data collection method. The statistical population of this study includes all employees of public libraries in Chaharmahal and Bakhtiari province in 1400 (160 people). Using simple random sampling method, 115 people were selected as the statistical sample of the study. A combined questionnaire including corona anxiety assessment (Alipour, Ghadami, Alipour, Abdollahzadeh, 2020), job adjustment (Davis and LaFquist, 2011) and change management (Armenakis et al., 2007) were used to collect data. In this study, with the help of confirmatory factor analysis and using the partial least squares technique, the effect of corona anxiety on work volition and change management among public library staff has been investigated. The software used to analyze the data are SPS and SmartPLS.
FindingsThe findings of this study show that coronary anxiety (mental and physical anxiety) can have a negative effect on employee adjustment and change management. But one of the important points that was obtained in testing research hypotheses is the effect of work volition on change management. Considering that in the last two years, the organizational space has faced a major challenge called the corona outbreak; The results show that in such situations, improving the work volition of employees can be a good option to reduce the negative effects of corona anxiety.
Originality/ ValueThe effect of anxiety caused by coronavirus outbreak on job adjustment and change management in public libraries of Fars province has been studied for the first time and is innovative in this regard.
Keywords: Corona, Corona anxiety, work volition, Change management, Public libraries -
Pages 32-49Purpose
Libraries as one of the most important scientific, educational, research, social and cultural centers have an effective role in the development of information, awareness and human knowledge that the realization of their goals requires specialized and experienced managers to increase the effectiveness and efficiency of libraries. Is. But the goals of libraries will not be possible without the appointment of capable managers to manage them efficiently. Thus the purpose of this study is to identify and introduce the components affecting the appointment of library managers based on previous research in this field.
Design/methodology/approachThis research is an applied that has been done by descriptive method and documentary approach and content analysis. The statistical population of this research includes the study and content analysis of 62 articles, 7 books and 1 dissertation published in the field of library management. The data collection tool in this research is taking notes from published sources and the data analysis tool is Excel software.
FindingsThe findings showed that the effective components for the appointment of library managers include job / personal components such as knowledge and professional information (work experience, years of service, completed training courses, related degree , Ability to upgrade science and administration and expertise), Management skills (communication skills, decision-making and accountability, crisis management, teamwork, conflict management, delegation, time management, resource and capital management, creativity and innovation, identification and problem analysis, understanding of individual differences, the spirit of encouraging staff, foresight, commitment and justice and fairness) Personality traits (responsibility, self-confidence, tolerance, honesty and integrity, participatory spirit, well-groomed and orderly , Age, flexibility and individual courage), attitude and insight (religious attitude, respect for subordinates and precedence over relationship), public and professional reputation (informal communication, professional reputation, gaining employee trust, gaining superiors' trust and client's trust ); Organizational / internal factors (structural dimension (organizational complexity, organizational formality, organizational centralization level and budget system) and content dimension (organizational size, organizational culture, understanding of organizational goals and strategy, organizational technology and leadership style of senior organizational managers) and environmental factors / External (general environment (social / cultural, geographical, economic, technological, political / legal factors) and specialized environment (organizational competitors, client and legal factors).
Originality/valueThe appointment of library managers plays a very important role in their growth and prosperity. This article is one of the first descriptive and analytical studies in the field of library management that focuses on identifying and categorizing the effective components in the appointment of library managers and can lead to the identification and employment of talented and capable managers in libraries and increase efficiency and the effectiveness of libraries and information centers. These components can also be a tool for proper policy-making in the hands of senior managers to appoint library managers, and on the other hand can be a basis for further and more detailed research in the field of managerial, personality, technical and social dimensions. Managers of libraries and information services.
Keywords: Appointment, Library Manager, content analysis -
Pages 52-73Objective
The purpose of this study is to investigate the administrative structure of the board of trustees of the United States of America Public Libraries in order to provide a model for use in public library associations of Iran.
MethodologyThe present study is an applied research and is a quantitative and qualitative content analysis in term of metodology. To answer research questions about US public libraries, the laws and guideline of the board of trustees of the United States of America Public Libraries were used. www.publiclibraries.com, and www.ala.org websites, and search engines and social networks were used to identify the libraries under study and the persons, authorities and structures of each library.
FindingsThe findings show that US public library board of trustee's members, focus more on financial, administrative, human, and policy issues; Topics related to community relations, formal and legal social assemblies, participation, coordination and cooperation between boards, associations and assemblies, educational and workshop topics, monitoring contracts, etc. have also recently been added to this type of tasks; In the composition of their members, there is a variety of duties and responsibilities in different geographical areas; Their duties and powers are more detailed and realistic and represent the local face more vividly; There is no defined procedure for appointing or electing their board of trustees, and the procedure for appointing board members of public libraries in each state is almost different from other states; Most of their members are real members; Most of their members work in non-profit organizations; Most of their members are women; The average age of their members was 47 years.
ConclusionFinally, it was suggested that the administrative structure of public libraries in Iran be changed based on the administrative structure of public libraries in other countries in such a way that they have a balanced mix of local and state support, and Iran Public Libraries Associations emphasize more on Demographic, gender, age, occupation of their members. Also, new duties and functions should be defined for Iranian public library associations and their powers should be increased. Finally, it is predicted that by taking advantage of the experiences of other countries and consequently increasing the duties and powers of Iranian public library associations, the local aspect of Iranian public libraries will be strengthened and the decision-making process will be accelerated.
Keywords: Administrative structure of public libraries, Iranian Public Libraries, US Public Libraries, Public Library Associations, Members of the Board of Trustees of Public Libraries -
Pages 76-93Purpose
This study aimed to analyze the role of public libraries in the development of the local economy from the perspective of librarians working in public libraries of Kermanshah province in the current and desirable situation of public libraries. This study extracts the activities that the public library can do in the development of the local economy in the form of information and information services, educational and research, consulting and reference, and analyzes the level of service provision in both available and desirable modes.
MethodThe use of a researcher-made questionnaire has been investigated. The construct and content validity of the questionnaire was confirmed by experts, and its reliability was calculated through Cronbach's alpha at 0.955 and 0.935 at optimum conditions. This is a survey study. The statistical population of the study was 194 librarians of Kermanshah Public Libraries. The Cochran formula was used to determine the sample size, which yielded a sample size of 126 individuals. The SPSS software was used to measure the reliability of the questionnaire, implementing descriptive statistics.
FindingsFindings showed that in the current situation, ancillary services with a mean of 3.05%, information and information services with a mean of 2.59%, educational and research services with a mean of 2.32, at a relatively desirable level, and consulting and reference services in the situation with a mean of 0.04 are at an undesirable level. On the other hand, ancillary services with an average of 2.86%, educational and research services with a mean of 2.54%, information and information services with a mean of 2.34, and consulting and reference services with a mean of 2.26 are at a desirable level, respectively. It can be concluded that the level of public library services (information, information, education, research, and auxiliary services) is at a relatively desirable level and that consulting and reference services are at a poor level. On the other hand, in terms of the desirable level of service provision (information services, educational and research, information consulting and reference, and ancillary services) are at a desirable and relatively desirable level. The ranking of services showed that in the current conditions, the ancillary services, information services, educational and research, consulting, and reference services are ranked first to fourth, respectively. The ancillary services, education and research, information and information, and consulting and reference are ranked in the favorable conditions first to fourth, respectively. Therefore, in comparison to each of the services in the current and favorable conditions, in all cases, the services were different.
Originality/valueThe present study is one of the few national investigations that analyzes the role of public libraries in the development of the local economy and examines the views of librarians and decision-makers of these services who deal with the problems and issues in providing them in libraries. With the results of this study, the managers of Iranian public libraries can make the necessary plans to play one of the important roles of public libraries in Iran, which is the development of local and indigenous economy
Keywords: Local economic development, Public Libraries, Ancillary services, Kermanshah -
Pages 96-113Objective
In this study, we have tried to identify the factors affecting the non-use of women in rural libraries from the perspective of non-user women, i.e. women who are not members of libraries and are not library users. Library factors, Internet access, accessibility, and service fit to needs are among the items that in most studies have shown the greatest impact on people using libraries. However, due to the fact that less research has examined the problems and challenges facing women in accessing information resources and referring them to libraries, this study was conducted with the main purpose of examining this important issue.
MethodThis research has been done with a qualitative approach and using content analysis method. The statistical population of the study consists of non-user women in 8 rural libraries in Kermanshah. Semi-structured interviews were used to collect data and Lincoln and Guba (1985) evaluation method was used to ensure the validity and reliability of the study. In order to achieve and validate the research tool, the research process was performed by two experts and two coders were used to codify several interview samples, to ensure the uniformity of the coders' point of view and to write notes during the research in Excel sheets. By applying this process, the reliability of the research data was significantly increased. The sampling method of the research was snowball and the transcript of the interviews was analyzed by three methods quantitative, structural, and interpretive, and in this regard, the software MAXQDA 2018 was used.
ResultsAfter extracting the main sentences from the text of the interviews and placing them in a file, first conceptualization was done and then according to the extracted concepts, the appropriate category with each concept was selected. In the coding process, each phrase was marked as a corresponding code according to its meaning, concept, and implication under a specific heading, and was classified in the MAXQDA software environment. In the next step, after removing some of the codes that had thematic overlap, four main dimensions including environmental, personal, social and cultural, and special factors were identified and 36 conceptual codes were extracted in this field. Finally, due to the frequency of repetitive concepts, it was found that "special factors" had the greatest impact on women not going to rural libraries and "environmental factors" showed the least role in this regard.
OriginalityThis study has looked at the issue of women's access to information resources and libraries with a different perspective and has focused on non-user women. Obviously, attracting the attention and membership of non-user women to rural libraries can lead to the promotion of knowledge and information of this group and, consequently, a direct impact on the family center and improve the position of the library in the minds of society. Therefore, rural libraries should pay more attention to this important issue and pave the way for providing services to this group.
Keywords: Inhibitory factors, Refer to the library, Rural libraries, Kermanshah city, Rural women, Users -
Pages 116-133Objective
The aim of this study was to assess the multiple relationships between the dimensions of social status of librarians and the structural, cognitive, communication dimensions of social capital in public libraries in Khuzestan.
MethodologyThe present study has been conducted in terms of applied purpose and in terms of quantitative method and Descriptive-correlation method. The statistical population of the study included all librarians of public libraries in Khuzestan province with 390 people who were selected using Cochran's formula of 194 people. To collect data in this study, the social status questionnaire (Najafpour Moghadam and Mohammadi, 1400) and Nahapit and Goshal (1998) social capital questionnaire were used. Descriptive and inferential tests were used to analyze the data using SPSS software version 26.
FindingsThe research findings showed that there is a positive and significant relationship between the five dimensions of social status and the three dimensions of social capital. Also, there is a significant difference between librarians' views on social status and its dimensions in the interaction of degree and history. Examination of the sub-components also shows that there is a significant difference in the structural dimension and librarians with different degrees have different views on the structural dimension.
Originality/valueThis study has studied the social status and social capital of librarians from the perspective of Khuzestan indigenous culture and in terms of demographic variables in the relationship between social status and social capital of librarians. Data has innovation.
Keywords: Social status, Social capital, Librarians, Khuzestan public libraries