فهرست مطالب

Modern Psychology - Volume:1 Issue: 3, Summer 2021

Journal of Modern Psychology
Volume:1 Issue: 3, Summer 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/11/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طیبه بنی اسدی*، پویا بیابانی، فاطمه کریمی اصل، صدیقه خواجه افلاطون مفرد صفحات 1-8
    هدف این مطالعه بررسی تاثیر حمایت از خودمختاری (یعنی در قالب خودکنترلی) بود. بازخورد) در مورد یادگیری و خودکارآمدی در مهارت پرتاب در نوجوانان مبتلا به ADHD. آزمودنی ها 40 نوجوان مبتلا به ADHD (14 تا 17 سال) بودند که به طور تصادفی و به طور مساوی به دو گروه خودکنترل و یوغی تقسیم شدند. وظیفه موتوری شامل پرتاب کیسه های لوبیا با بازوی غیر غالب به سمت هدف روی زمین بود. شرکت کنندگان پیش آزمون (10 کارآزمایی)، مرحله اکتساب شامل 6 بلوک 10 کارآزمایی، و آزمون یادداری شامل 10 آزمایش را اجرا کردند. شرکت کنندگان در گروه خودکنترل هر زمان که درخواست شد، KR دریافت کردند. گروه یوغه با گروه خودکنترل تطبیق داده شد، اما بدون داشتن انتخابی برای درخواست بازخورد. قبل از پیش آزمون، هر بلوک و قبل از آزمون یادداری، همه شرکت کنندگان مقیاس خودکارآمدی را تکمیل کردند. معیارهای وابسته امتیازدهی به دقت و خودکارآمدی بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t مستقل و آنالیز واریانس (ANOVA) با اندازه گیری های مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد که شرکت کنندگان در گروه خودکنترل نمره دقت پرتاب را در مرحله اکتساب و آزمون حفظ به طور معنی داری نسبت به گروه یوغه دار داشتند. علاوه بر این، شرکت کنندگان در گروه خودکنترلی نمرات خودکارآمدی قابل توجهی بالاتری را در مرحله اکتساب و آزمون حفظ نسبت به گروهی که در یوغ بودند گزارش کردند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که افراد مبتلا به ADHD از حمایت خودمختاری برای یادگیری یک مهارت حرکتی جدید بهره می برند.
    کلیدواژگان: خودمختاری، بازخورد، ADHD، یادگیری حرکتی، خودکارآمدی
  • کیانا ثابت دیزکوهی*، سید موسی کافی ماسوله صفحات 9-24

    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان فراوانی رفتارهای خودآسیب زنی در دانشجویان بود. جامعه آماری این پژوهش توصیفی را کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی مشغول به تحصیل در دانشگاه گیلان در سال تحصیلی 1399-1398 تشکیل می دهند. شرکت کنندگان در پژوهش 508 دانشجو (368 زن و 140 مرد) بودند که به صورت در دسترس از میان دانشجویان انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه خودآسیب زنی سانسون و همکاران (1998) و برای تجزیه و تحلیل آن از روش های آمار توصیفی و مجذور خی دو استفاه شد. براساس نتایج به دست آمده 8/17 درصد دانشجویان رفتارهای خود آسیب زنی دارند. نتایج آزمون خی دو نشان داد که بین دانشجویان دختر و پسر در فراوانی رفتارهای خود آسیب زنی مستقیم، غیرمستقیم و کلی تفاوت وجود ندارد (01/0>p). اما رفتارهای سوزاندن بدن، رانندگی پرخطر، مصرف بیش از اندازه مشروبات الکی و از دست دادن عمدی شغل در دانشجویان پسر و درگیری در روابطی که فرد را در معرض سواستفاده جنسی قرار می دهد و گرسنگی دادن به خود در دانشجویان دختر بیش تر بود (01/0<p). همچنین دانشجویان بومی و عیر بومی و گروه های سنی مختلف دانشجویان در زمینه بروز رفتارهای خودآسیب زنی غیر مستقیم و کلی متفاوت بودند (01/0<p). بر اساس نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که خودآسیب زنی در دانشجویان، رفتاری نسبتا شایع است. در نتیجه لازم است که این افراد به موقع شناسایی و درمان شوند تا از عواقب منفی این رفتارها کاسته شود.

    کلیدواژگان: خودآسیب زنی مستقیم، خودآسیب زنی غیرمستقیم، دانشجویان
  • سولماز دهقانی دولت آبادی* صفحات 25-38
    سلامت روانی زنان می تواند سایر وظایف آن ها را تحت الشعاع قرار می دهد، بنابراین بررسی نقش عوامل تاثیرگذار در سلامت روانی از موضوعات با اهمیت به شمار می رود. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش مولفه های هیجانی کیفیت زندگی در پیش بینی سلامت روانی زنان متاهل بود. این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود. بدین منظور از جامعه زنان متاهل شهر شیراز ،240 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و با استفاده از پرسش نامه کیفیت زندگی (SF-36) و سلامت روانی (GHQ-28)  در فضای مجازی مورد آزمون قرار گرفتند. به منظور تحلیل داده ها، از روش تحلیل رگرسیون چندگانه (مدل همزمان) استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد که مولفه های هیجانی کیفیت زندگی با سلامت روانی رابطه معنادار دارند (P<0.01). تحلیل رگرسیون همزمان نشان داد که در پیش بینی سلامت روانی زنان متاهل، مولفه های انرژی/خستگی، بهزیستی هیجانی و عملکرد اجتماعی کیفیت زندگی نقش مثبت و مولفهی اختلال نقش بخاطر عدم سلامت هیجانی نقش منفی دارند. با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت چگونگی وضعیت بهزیستی هیجانی، شادکامی و سرزندگی زنان متاهل می تواند در سلامت روانی آنها نقش مهمی داشته باشد.
    کلیدواژگان: بهزیستی هیجانی، زنان متاهل، سلامت روانی، عملکرد اجتماعی، کیفیت زندگی
  • حسین نظری مقدم، معصومه ملکی پیربازاری*، فاطمه عشورنژاد صفحات 39-48

    هدف پژوهش حاضر مقایسه تصویر بدن و نشانه های افسردگی در افراد مبتلا به اختلال ملال جنسیتی و غیر مبتلا بوده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش شناسی علی-مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش شامل دو گروه از افراد مبتلا به اختلال ملال جنسیتی مورد تایید سازمان پزشکی قانونی کشور در سال 1400 و افراد غیر مبتلا به اختلال ملال جنسیتی بودند. جهت نمونه گیری 30 نفر از هر دو گروه (15 نفر مرد و 15 نفر زن) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه چندبعدی نگرش فرد در مورد تصویر بدنی خود (کش، وینستد و جاندا، 1985) و افسردگی بک 2 (1996) استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون t مستقل و با استفاده از نرم افزار SPSS 20 انجام پذیرفت. یافته های مطالعه نشان داد میانگین نمرات تصویر بدن (01/0 ˂p) و نشانه های افسردگی (05/0 ˂p) در افراد مبتلا به اختلال ملال جنسیتی و غیر مبتلا تفاوت معنادار دارد. افراد مبتلا به اختلال ملال جنسیتی در مقایسه با افراد غیر مبتلا، تصویر بدنی پایین تر و نشانه های افسردگی بیشتر دارند.

    کلیدواژگان: تصویر بدن، افسردگی، اختلال ملال جنسیتی
  • فرشاد هژبر* صفحات 49-58

    بیماریهای قلبی-عروقی به عنوان یکی از مهمترین بیماری های ناتوان کننده انسان مخصوصا از لحاظ ویژگی های روان شناختی در سراسر جهان محسوب می گردد. همین مساله باعث اهمیت مسیر پژوهشی بر روی حالات روان شناختی این بیماران شده است. هدف این مطالعه مقایسه سبک های دلبستگی، سبک های حل مساله و حساسیت اضطرابی در بیماران قلبی-عروقی و افراد غیر بیمار بود. روش این پژوهش از نوع علی-مقایسه ای و جامعه آماری نیز کلیه بیماران قلبی-عروقی در بیمارستانهای شهرستان اردبیل بود. از این جامعه،40نفر (20نفربیمار،20نفرغیر بیمار) با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سبکهای دلبستگی هازان وشیور،سبکهای حل مساله کسیدی و لانگ و پرسشنامه حساسیت اضطرابی ریس و پترسون استفاده شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین سبکهای دلبستگی،سبکهای حل مساله و حساسیت اضطرابی در دو گروه تفاوت وجود دارد. نتایج این تحقیق نشان داد که بیماران از دلبستگی اجتنابی،دوسوگرای بیشتر و افراد غیر بیمار از دلبستگی ایمن بیشتری استفاده می کنند. بیماران از حل مساله درماندگی،مهارگری،اجتنابی بیشتر و افراد غیر بیمار از روش حل مساله خلاقانه، اعتماد و گرایش بیشتری استفاده می کنند. بیماران بیشتر از افراد غیر بیمار از نگرانی های جسمانی،شناختی و اجتماعی استفاده می کنند. نتایج این تحقیق در کل نشان داد که سبکهای دلبستگی،حل مساله و حساسیت اضطرابی عوامل مهمی درتمییز بیماران قلبی-عروقی با افراد غیر بیمار می باشند.پیشنهاد می شود در آینده تحقیق بیشتری درباره متغیرهای دیگر در بیماری قلبی-عروقی بشود تا برنامه های پیشگیری برای این بیماری فراهم شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، بیماری قلبی-عروقی، حل مساله، دلبستگی
  • سید تیمور سیدی اصل، علیرضا نظری انامق، الهام صادقی، شهرام جعفرزاده، مهدی بدلی* صفحات 59-68

    این تحقیق به بررسی رابطه بین بازی های ویدیویی و مهارت های شناختی از جمله تفکر انتقادی و تفکر خلاق می پردازد. این مطالعه از نوع تحلیلی و مقطعی بود. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان مقطع متوسطه شهر اردبیل در سال تحصیلی 93-92 تشکیل می دهند. نمونه ای متشکل از 105 دانش آموز که 54 نفر دختر و 51 نفر پسر بودند با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. آنها دو پرسشنامه، یعنی آزمون مهارت تفکر انتقادی کالیفرنیا (CCTST) و آزمون تفکر انتقادی (CT) را پر کردند. برای انجام تجزیه و تحلیل، شرکت کنندگان بر اساس تعداد ساعت هایی که هر روز برای انجام بازی های ویدیویی صرف می کردند به چهار گروه تقسیم شدند، یعنی بدون بازی، کمتر از 1 ساعت، بین 1-2 ساعت و بیش از 2 ساعت بازی، و چهار گروه بر اساس تعداد سال هایی که بازی های ویدیویی انجام داده اند، یعنی بدون بازی، کمتر از یک سال، 1-2 سال و بیش از 2 سال. نتایج آزمون آنالیز واریانس یک طرفه تفاوت معناداری را در خلاقیت بین چهار گروه بر اساس ساعت های صرف شده برای بازی و تعداد سال هایی که آزمودنی ها به بازی های ویدیویی پرداخته اند، نشان داد (05/0<p). تفاوت بین چهار گروه از نظر تفکر انتقادی نیز معنی دار بود (05/0>P). یافته ها حاکی از آن است که افرادی که روزانه تا دو ساعت را به بازی های ویدیویی می گذرانند، نسبت به افراد غیربازی کننده، خلاقیت و تفکر انتقادی بالاتری دارند.

    کلیدواژگان: بازی های ویدیویی، تفکر انتقادی، خلاقیت، مهارت های شناختی
|
  • Tayebeh Baniasadi *, Pouya Biyabani, Fatemeh Karimi Asl, Sedigheh Khajeaflaton Mofrad Pages 1-8
    The aim of this study was to investigate the effect of autonomy support (i.e., in the form of self-controlled feedback) on learning and self-efficacy in a throwing skill in adolescents with ADHD. The subjects were 40 adolescents with ADHD (14 to 17 years old) and were randomly and equally divided into two groups: self-controlled and yoked. Motor task consisted of throwing bean bags with the non-dominant arm at a target on the ground. The participants completed the pretest (10 trials), an acquisition phase including 6 blocks of 10 trials, and a retention test consisting of 10 trials. The participants in the self-controlled group received knowledge of result (KR) anytime the requested. The yoked group was matched with self-controlled group, but without having a choice to request for feedback. Prior to pretest, each block, and before the retention test, all participants completed the self-efficacy scale. Dependent measures were throwing accuracy scores and self-efficacy. Independent t-test and analysis of variance (ANOVA) with repeated measures were used to analyze the data. The results showed that participants in the self-controlled group had significantly higher throwing accuracy scores in the acquisition phase and the retention test than those in yoked group. Moreover, participants in the self-controlled group reported significantly higher self-efficacy scores in the acquisition phase and the retention test than those in yoked group. The results of this study show that people with ADHD benefit from autonomy support to learn a novel motor skill.
    Keywords: ADHD, Autonomy, feedback, Motor learning, self-efficacy
  • Kiana Sabet Dizkuhi *, Seyed Mousa Kafie Masooleh Pages 9-24

    One of the common problems among university students is self-harm behavior which has many negative consequences for the people involved and the society. The aim of this study is to investigate the frequency of occurrence of self-harm behavior in university students. The participants of this descriptive study include the entire undergraduate students of the University of Guilan in the academic year 2019-20. A total of 508 students (368 females and 140 males) are selected based on Convenience Sampling. For data collection, the Self-harm Inventory Questionnaire (SHI) is employed; moreover, descriptive statistics as well as Chi-square test are used. According to the findings, 17.8% of students have self-harm behavior. The results of Chi-square test reveal that there is no significant difference between male and female students in terms of the frequency of occurrence of direct, indirect and general self-harm behavior (P> 0.01). Burning the body, recklessness in driving, alcohol abuse and deliberate loss of job in male students and being involved in relationships that expose one to sexual abuse and deliberate self-starvation are more common in female students (p< 0.01).  Also, local and non-local university students and different age groups of students show significant different behavior in terms of direct and indirect self-harm (P<0.01). Based on the findings, it can be stated that self-harm is relatively common behavior among university students. As a result, these people need to be identified and treated in a timely manner to reduce the negative consequences of this kind of behavior.

    Keywords: Direct self-harm, Indirect self-harm, University students
  • Soolmaz Dehghani Dowlatabadi * Pages 25-38
    Women's mental health can overshadow theirs other responsibilities; therefore, examining the role of influential factors in mental health has been considered a matter of importance. The present study aimed to investigate the role of emotional components of quality of life in predicting the mental health of married women. This study was descriptive-correlational. In this regard, 240 individuals from the married women community of Shiraz were purposefully selected and surveyed in cyberspace using the SF-36 Quality of Life Questionnaire and the General Health Questionnaire – 28 (GHQ-28). To analyze the data, multiple regression analysis (enter model) was employed. Data analysis revealed that emotional components of quality of life have a significant relationship with mental health (p< 0.01). Multiple regression analysis showed that the components of energy/fatigue, emotional well-being, and social functioning play a positive role in predicting the mental health of married women; moreover, the component of role dysfunction plays a negative part due to lack of emotional health. According to the findings of the present study, it could be concluded that the emotional well-being, happiness, and vitality of married women can play an important role in their mental health.
    Keywords: Emotional well-being, Married women, mental health, Quality of Life, social functioning
  • Hossein Nazari Moghadam, Masoume Maleki Pirbazari *, Fatemeh Ashournejad Pages 39-48

    People with gender dysphoria experience some mental health problems, such as anxiety and depression. The present study aimed to compare body image and depressive symptoms in people with gender dysphoria and the non-affected. This research was applied in terms of purpose and casual-comparative in terms of methodology. The statistical population of the study included two groups of people with gender dysphoria approved by the Iranian legal medicine organization in 1400 and non-affected people with gender dysphoria. For sampling, 30 people from both groups (15 males and 15 females) were selected by the convenience sampling method. A Multidimensional Body–Self Relations Questionnaire (BSRQ) and The Beck Depression Inventory-II (BDI-II) were employed to gather research data. Data analysis was performed by Independent Sample T-Test using SPSS-20 software. The findings of the study indicated that the mean scores of body image (P˂0.01) and depressive symptoms (P˂0.05) were significantly different in people with gender dysphoria and the non-affected people. People with gender dysphoria had a more negative body image and more depressive symptoms than non-affected people.

    Keywords: body image, depression, Gender dysphoria disorder
  • Farshad Hojabr * Pages 49-58

    Cardiovascular diseases are regarded as one of the most disabling diseases of human beings around the world, particularly when psychological characteristics are taken into consideration. This study compared attachment styles, problem solving styles and sensitivity anxiety in cardiovascular diseases patients and normal Individuals. A total of 40 participants (20 diseased, 20 normal) were selected thought random cluster sampling procedure from among a population of cardiovascular diseases in the city of Ardabil. Data were collected using the attachment styles inventory (AAI), problem-solving styles questionnaire (PSSQ) and the anxiety sensitivity index (ASI); moreover, multivariate analysis of variance used for data analysis. These finding implied that among attachment styles, problem solving and sensitivity anxiety there existed differences in cardiovascular diseases patients and non-patients. Results showed that cardiovascular diseases patients used higher avoidance and ambivalence attachment than non-patients. Result also revealed that non-patients used higher safety attachment than cardiovascular disease patients and patients employed avoidant attachment style as well as ambivalence. Moreover, cardiovascular diseases patients had higher helplessness, problem solving control and avoidance style more than non-patients and the non-patients used higher creativity style, problem-solving confidence, avoidance style more than cardiovascular diseases patients. It was also found that cardiovascular diseases patients used higher physical, cognitive, social worries than non-patients. Overall, the finding indicated that attachment styles, problem solving styles and sensitivity anxiety were important components discriminating cardiovascular diseases patients from non-patients. The suggestion for further studies is about other variables in cardiovascular diseases to provide preventive strategies for these diseases

    Keywords: anxiety, Attachment, Cardiovascular Diseases, problem solving
  • Seyed teymur Seyediasl, Alireza Nazari Anamagh, Elham Sadeghi, Shahram Jafarzadeh, Mehdi Badali * Pages 59-68

    This research examined the relationship between video games and cognitive skills including critical thinking and creative thinking. This was an analytical and cross-sectional study. The population of the present research consisted of high school students of Ardebil in the academic year 2013-2014. A sample consisting of 105 students, (54 female and 51 male), was selected using multi-stage cluster sampling. They filled out two questionnaires, namely the California Critical Thinking Skill Test (CCTST) and Critical Thinking Test (CT). The data collected from the questionnaires were analyzed by SPSS through one-way analysis of variance (ANOVA) as well as the Scheffe test. To conduct the analysis, the participants were divided into four groups based on the number of hours spent playing video games every day, namely no gaming, less than 1 hour, between 1-2 hours, and more than 2 hours of gaming; they were also divided into four groups based on the number of years they had been playing video games, namely no gaming, less than a year, 1-2 years, and more than 2 years. The results of the one-way ANOVA revealed significant differences in creativity between the four groups based on the hours spent playing and the number of years the subjects had been playing video games (P<0.05). The differences between the four groups in terms of critical thinking were also significant (P<0.05). The findings indicated that the individuals spending up to two hours playing video games on a daily basis had higher levels of creativity and critical thinking compared to non-gamers.

    Keywords: creativity, critical thinking, Cognitive skills, Video Games