فهرست مطالب

مدیریت و پژوهش های دفاعی - پیاپی 94 (زمستان 1400)

نشریه مدیریت و پژوهش های دفاعی
پیاپی 94 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد طاهریان*، حسن بیات، محمدرضا بشارتی صفحات 7-33
    اصول جنگ از جنس مبانی عقلانی و منطقی حاکم بر جنبه نظامی جنگ است. اصل تمرکز قوا که به تمرکز توان رزمی موثر در زمان و مکان درست تعریف می شود، به طور عقلانی و منطقی، همچنان بر طرح ریزی و اجرای عملیات های تهاجی در آینده حاکم خواهد بود. پرسشی که این پژوهش سعی دارد به آن پاسخ دهد این است که «روش و ملاحظات به کارگیری اصل تمرکز قوا با توجه به شرایط جنگ آینده» چیست؟ این پژوهش با روش توصیفی و با رویکردی آمیخته، ضمن مطالعه ادبیات نظری و بررسی پیشینه های در دسترس، اقدام به جمع آوری اطلاعات لازم به صورت میدانی و کتابخانه ای کرده است. در حوزه کمی فرماندهان گردان و بالاتر و معاونان اطلاعات و عملیات یگان های پیاده، زرهی و توپخانه نیروی زمینی سپاه و ارتش، جامعه آماری پژوهش را تشکیل داده که با روش نمونه گیری «تصادفی طبقه ای» 152 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین شده است. در حوزه کیفی نیز با شش نفر از اندیشمندان و صاحب نظران که دارای سوابق برجسته در هر دو بعد عملیاتی و پژوهشی بودند، مصاحبه صورت گرفته است. برای پاسخ به پرسش پژوهش، نتایج مصاحبه در فرآیند «کدگذاری باز» به 62 مفهوم و در «کدگذاری محوری» در 10 مقوله خلاصه و دسته بندی گردید. در تفسیر هر مقوله از داده ها نیز استفاده و در هر مورد نتایج کیفی و کمی موید و مکمل یکدیگر بوده اند. در پایان با ترکیب مقوله های اثبات شده، ملاحظاتی کاربردی از قبیل ضرورت تغییر نگرش به مفهوم تمرکز قوا، ضرورت توجه بیشتر به عوامل غیرفیزیکی و برترساز توان رزم، تمرکز در زمان به جای تمرکز در مکان و... برای مراعات تمرکز قوا در شرایط جنگ آینده پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: اصول جنگ، تمرکز قوا، جنگ آینده، جنگ ناهمتراز
  • یعقوب زهدی نسب، فضل الله نوذری، صابر قلی نژاد* صفحات 35-55
    موسسات مختلفی وجود دارند که براساس یک سری مولفه های متفاوت به صورت کلی و سالانه تراز یابی قدرت نظامی کشورها را انجام می دهند. نتیجه پژوهش های این موسسات نشان می دهد که مقوله ترازیابی قدرت یک کشور با کشور دیگر به دلیل موقعیت جغرافیایی، ظرفیت های گوناگون درون کشور و بسیاری موارد دیگر، متفاوت است. همچنین داشتن الگوی ترازیابی قدرت، می تواند کشور و به ویژه نیروهای نظامی را از خطای محاسباتی دور نگه دارد. به نظر می رسد تا زمان تدوین این مقاله پژوهشی، جمهوری اسلامی ایران، فاقد این الگوی محاسباتی است. به همین دلیل دغدغه محقق این است که بتواند یک الگو در این حوزه ارایه دهد؛ زیرا اگر یک مدل به روز برای ارزیابی و مقایسه خود با دیگران در دست نداشته باشیم نمی توانیم به نقاط ضعف و قوت و کمبودها و آسیب پذیری ها خود پی ببریم. در ضمن از فرصت ها و تهدیدها بی اطلاع خواهیم شد. به همین دلیل هدف اصلی این پژوهش، دست یابی به الگویی نوین از ترزایابی قدرت نظامی با تاکید بر قدرت نظامی زمینی است و سوال اصلی پژوهش بر همین اساس طرح شده که مدل نوین ترازیابی قدرت نظامی زمینی چگونه است؟این پژوهش با نگاه  کاربردی- توسعه ای و با استفاده از مصاحبه و پرسش نامه و با به کارگیری نرم افزارهای تحلیلی و با روش پژوهشی آمیخته (کمی و کیفی) و بر اساس ادبیات نظری تحقیق و حجم نمونه آماری که بین 70 نفر از جمعیت پاسخ دهندگان بودند، به این نتیجه رسید که قدرت نظامی شامل دو  بعد محسوس و نامحسوس  زمینی است. این ابعاد دارای 18مولفه محسوس و 10 مولفه نامحسوس و همچنین 51 شاخص محسوس و 33 شاخص نامحسوس بود که با نرم افزارهای تحلیلی مورد تایید قرار گرفته و منتج به ارایه مدل ترازیابی قدرت نظامی با تاکید بر قدرت زمینی گردید
    کلیدواژگان: قدرت، قدرت نظامی، ترازیابی قدرت نظامی، ترازیابی قدرت نظامی زمینی
  • اکبر محمدی کیا، محمد عطایی، غلامرضا معمارزاده طهران، محمود رودیان * صفحات 57-81

    در دنیای امروز با تکیه بر دانش سنتی اداره سازمان های مدرن و جدید امکان پذیر نیست و نیازمند آموزش مداوم و مستمر در جهت تقویت و انتقال دانش در سازمان است. هدف از این پژوهش ارایه راهکارهای تقویتی مدل سازمان یاددهنده در دانشگاه ها می باشد که به همین دلیل سعی شده است با استفاده از نظرات مختلف در زمینه سازمان یاددهنده، اقدامی در جهت تقویت مدل سازمان یاددهنده در دانشگاه ها شود؛ بنابراین، در این پژوهش با استفاده از مطالعات کتابخانه ای در خصوص مدل های مختلف سازمان یاددهنده و یادگیرنده مصاحبه ای با 19 نفر خبرگان دانشگاهی که به روش نمونه گیری قضاوتی هدفمند انتخاب شده بودند، مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گردید. از میان مشارکت کنندگان در مصاحبه حدود 37 درصد زن و 63 درصد مرد هستند. بر اساس مصاحبه های انجام گرفته در زمینه سازمان یاددهنده تعداد 836 گزاره معنادار و پنج مقوله: دیدگاه قابل یاددهی، ایده ها، ارزش ها، قاطعیت در تصمیم گیری و انرژی هیجانی استخراج شد که نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل مصاحبه ها نشان دهنده آثار مثبت مولفه های یاددهنده در دانشگاه ها بوده و بیشترین تاثیر مثبت به ترتیب مربوط به ارزش ها، انرژی هیجانی، دیدگاه قابل یاددهی، ایده ها و قاطعیت در تصمیم گیری می باشد که بیشترین تاثیرگذاری مربوط به ارزش ها و کمترین تاثیرگذاری مربوط به مولفه قاطعیت در تصمیم گیری است.

    کلیدواژگان: سازمان یاددهنده، سازمان یادگیرنده، انتقال دانش، دانشگاه یاددهنده
  • علی اکبر رمضان زاده، ابوالفضل پاسبان* صفحات 83-110

    جنگ افروزی یکی از زیان بارترین و در عین حل مخرب ترین تجربیات بشری محسوب می شود. اژدهای جنگ، جوامع و انسان ها، را در کمترین زمان به نیستی مبدل و عواطف بشری را خدشه دار می نماید. هدف این نوشتار«بررسی خط مشی و سیاست های سازمان های بین المللی در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران از منظر حقوق بین الملل» است. این پژوهش از نوع کاربردی و با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی تدوین گردیده و با تکیه بر منابع کتابخانه ایی و اسنادی، خط مشی و سیاست های سازمان های بین المللی منطقه ایی و فرامنطقه ایی در دوران جنگ تحمیلی از منظر حقوق بین الملل به تصویر کشیده است. در نظام بین الملل نقش ساختاری سازمان های بین المللی در زمینه هنجارسازی بین المللی و تاثیرگذاری بر سیاست های خارجی، نقش بی بدیل و تعیین کننده محسوب می شود.  این سازمان های بین المللی با آنکه در عرصه نظام بین المللی دارای موجودیت مستقلی فرض می شوند، اما کشورهای قدرتمند جهانی همواره با استفاده از نفوذ و قدرت خود، این سازمان ها را در جهت اهداف و منافع خود، به بهره برداری رسانده اند. تجاوز نیروهای بعثی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران نشان دهنده نقض کاملا آشکار تمامیت ارضی ایران بود. عراق به دنبال حل اختلافات خود با ایران در صحنه بین الملل با استفاده از ابزار زور بود. در این میان عملکرد سازمان های بین المللی در نظام بین الملل علاوه بر مقاصد سیاسی پنهان، با نادیده گرفتن تجاوز عراق و عدم برخورد با آن کشور سبب می شود جنگ هشت سال به طول بکشد و خسارت های جبران ناپذیری بر هر دو کشور وارد آید.

    کلیدواژگان: سازمان های بین المللی، حقوق بین الملل، منطقه ایی، فرامنطقه ایی، جنگ تحمیلی
  • اسماعیل قلی زاده ریحان آبادی*، محمد بیگلری صفحات 111-135

    برای مقابله با تهدیدات پیش رو در قالب ساختار و سازمان جدید، افزایش تهدیدات نوین در محیط پیرامونی جمهوری اسلامی و ضرورت ایجاد آمادگی روزافزون برای حفظ انقلاب اسلامی، باعث شده تا بخشی از دکترین عملیاتی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بخش سازمان و نیروی انسانی و تجهیزات تغییر پیدا کند تا بتواند آمادگی لازم برای مقابله با تهدیدات را در خود ایجاد نماید. این پژوهش از روش توصیفی- تحلیلی و به صورت کاربردی و با استفاده از ابزار گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و میدانی، ضمن انجام مطالعات نظری و مشاهدات میدانی، در قالب پرسش نامه مشتمل بر 30 سوال بسته و یک سوال باز به منظور اخذ نظر جامعه نمونه آماری تنظیم و طراحی شده است. در ادامه، پرسشنامه این پژوهش بین 50 نفر از افراد خبره و صاحب نظر مرتبط با موضوع در قالب جامعه نمونه آماری که به صورت تمام شمار انتخاب شده اند توزیع شد. نتیجه پژوهش به بهینه سازی آموزش در بخش مولفه های چهارگانه 1- مهارت های حرفه ای رزمی عمومی 2- مهارت های حرفه ای رزمی تخصصی 3- تمرینهای رسته ای و یگانی و 4- اعتقادی و معنوی و آمادگی جسمانی انجامید.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، آموزش، واحدهای مردمی، ماموریت
  • حسن کاویانی*، اسماعیل سبزیکاران، مهدی روشندل صفحات 137-163
    از جمله جامع ترین مطالعات فرهنگی صورت گرفته تاکنون، مدل مطالعات هافستد است. نقص عمده این مطالعه در نوع نگاه و مبانی آن (شامل مبانی انسان شناسی، معرفت شناسی و  هستی شناسی) در مقایسه با فرهنگ غنی اسلامی است. این اختلاف منجر به ایجاد تفاوت های کارکردی فراوانی در مسیر بهره برداری و به کارگیری نتایج آن در توسعه مطالعات داخلی «فرهنگ سازمانی» شده است. فرهنگ اسلامی با ترسیم مسیر کمال و سعادت انسان ها نقش بسزایی در موفقیت و تحقق اهداف جوامع و سازمان ها ایفا می کند. در این میان با توجه به نقش کلیدی منابع انسانی در سازمان های نظامی، آگاهی از میزان رابطه و نحوه تاثیرگذاری فرهنگ اسلامی بر بهره وری منابع انسانی حایز اهمیت است؛ بنابراین، در پژوهش حاضر، بررسی رابطه فرهنگ اسلامی (از منظر شاخصه های مدل هافستد) با بهره وری منابع انسانی در یک یگان نظامی، هدف پژوهش قرار گرفته است.این پژوهش از منظر هدف، کاربردی و از جنبه گردآوری و تحلیل داده ها، کمی است. متغیر فرهنگ اسلامی در این مطالعه منطبق با آموزه های دین مبین اسلام در خصوص ابعاد مدل فرهنگی هافستد تعریف شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه هرسی و گلد اسمیت به منظور ارزیابی بهره وری منابع انسانی استفاده گردید. در خصوص متغیر مستقل (فرهنگ اسلامی) نیز پرسش نامه ای بر اساس مبانی اسلامی تنظیم شد. روایی پرسش نامه ها توسط خبرگان و کارشناسان حوزه تحقیق و پایایی آن ها به وسیله ضریب آلفای کرون باخ مورد تایید قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای spss و لیزرل  صورت پذیرفت. بر اساس یافته های پژوهش، بین فرهنگ اسلامی و بهره وری منابع انسانی در سازمان هدف رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ اسلامی، بهره وری منابع انسانی، یگان نظامی، مدل فرهنگی هافستد
|
  • Mohammad Taherian *, Hassan Bayat, Mohammad Reza Besharati Pages 7-33
    The principles of war are based on the rational principles that govern the military aspect of war. The principle of concentration of forces , which is defined as the unification of effective combat capability at the right time and place , will rationally and logically govern the planning and execution of future offensive operations. . The question that this study seeks to answer is: what are the methods and considerations to use the principle of focus and unification the conditions of future war?' This study, in a descriptive and mixed approach, studied theoretical literature and examined the available backgrounds, collecting the necessary field and library information. In the quantitative area of the Battalion Commanders, and the deputies of the intelligence and operations of the infantry, armored and artillery units of the Army ,it formed a statistical population of the research, which is determined by the random sampling method. In the qualitative field, he has also interviewed six scholars and experts who had prominent records in both operational and research dimensions. To answer the research question, the results of the interview were summarized and categorized in the open coding process and in central coding in 10 categories. In each category, the data has been used, and in each case the qualitative and quantitative results have been complementary and complementary to each other. Finally, by combining the proven categories, practical considerations such as the need to change attitudes to the concept of concentration, the need to pay more attention to non -state and superior combat power, focus on time rather than focus on place and other factors have been suggested.
    Keywords: principles of war, Unification of Forces, Future War, Unbalanced War
  • Yaqoub Zohdi Nasab, Fazlollah Nozari, Saber Gholinejad * Pages 35-55
    The 11-day Battle of the Quds sword ended while Hamas's military militants shot more than 3,000 missiles on the Gaza Strip, and despite the old Zionist attempt in full disarmament of Hamas and Gaza Strip eventually led to the victory of the resistance front. The secret of this Zafar was in using a creative and unique idea called a military tunnel, which led to changing global calculations. Military tunnels were merely part of the innovative capabilities of the resistance front in the face of the Zionist regime occupation, which occurred more vulnerability of this regime than any other time. This structure, as a valuable and unpreceded hide, minimizes the ability to obtain information, and extends the enemy calculations to a large extent, so that the advantage of the war, its advantage and equipment lacking equipment, drilled their bills. Military tunnels balances to overcome the opponents of the opponents. The importance and necessity of this research is since in spite of repeated use of military tunnels in the arena of conflict, so far, none of the laws of the rights of armed conflicts have been placed, and how their legal status is left to the international community. The main question of research is to investigate the legal status and the application of these facilities in the armed war of Hamas with the Zionist regime. The research hypothesis is that the legitimacy of the use of military tunnels depends on the construction of the methodology and method of using it in the battlefields, which itself represents the legal nature of this weapons. This paper examines the answer to the above question with the descriptive-analytic research method.
    Keywords: Military Tunnel, resistance front, asymmetric warfare, 11-Day Warfare, Rights of Armed Conflicts, Hamas
  • Akbar Mohammadi Kia, Mohammad Ataei, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Mahmoud Doroudian Pages 57-81

    In today's world, relying on traditional knowledge is not possible to manage modern and new organizations and requires continuous training to strengthen and transfer knowledge in the organization. The purpose of this study is to provide strengthening solutions for the teaching organization model in universities. That is why it has tried to strengthen the model of the teaching university by using the views of the Teaching Organization. The teaching organization is a reinforced model of the learning organization. Therefore, in this study, a semi -structural interview was conducted using library studies on the various models of the reminder and learning organization with 19 academic experts selected by targeted judicial sampling. Among the participants in the interview are about 37 percent females and 63 percent males.  According to interviews conducted in the reminder organization, 836 significant propositions and five categories: a teaching perspective, ideas, values, decision -making and emotional energy were extracted, the results of the analysis of the interviews indicate the positive effects of the reminder components in universities and the greatest positive impact. The respectively of values, emotional energy, a teaching perspective, ideas, and decision -making in decision -making, the greatest influence on values and the least impact on the component of decision –making.

    Keywords: Teaching Organization, learning organization, Knowledge Transfer, Learning University
  • Ali Akbar Ramazanzadeh, Abolfazl Paseban * Pages 83-110

    Incitement to war is one of the most harmful and at the same time the most destructive human experiences. The dragon of war transforms societies and human beings into nothingness in the shortest possible time and damages human emotions. The purpose of this article is to "examine the policy and policies of regional and trans-regional international organizations in the Iraq-Iran war from the perspective of international law." In this research, which has been compiled using descriptive-analytical method and relying on library and documentary sources, the policies of international and regional and trans-regional organizations during the imposed war have been portrayed from the perspective of international law. In the international system, the structural role of international organizations in the field of international standardization and influence on foreign policy is an irreplaceable and decisive role. Although these international organizations are considered to have an independent existence in the field of the international system, but the powerful world countries have always used their influence and power to exploit these organizations for their own goals and interests. The aggression of the Ba'athist forces in Iraq against the Islamic Republic of Iran was a clear violation of Iran's territorial integrity. Iraq sought to resolve its differences with Iran through the use of force on the international stage. Meanwhile, the performance of international organizations in the international system, ignoring the invasion of Iraq and not dealing with that country, causes the war to last eight years and inflict irreparable damage on both countries.

    Keywords: international organizations, international law, Regional, Trans-Regional, imposed war
  • Ismail Gholizadeh Reyhan Abadi *, Mohammad Biglari Pages 111-135

    To deal with the threats in the form of a new structure and organization, the increase of new threats in the environment of the Islamic Republic and the need to create increasing readiness to maintain the Islamic Revolution, has become part of the operational doctrine of the IRGC in the organization and manpower and equipment to be able to prepare for the threats. Using data collection tools in a library and field, this research from an analytical, applied descriptive method while conducting theoretical studies and field observations, in the form of a questionnaire consisting of 30 closed-ended questions and an open-ended question for obtaining a statistical sample community.  Later, the questionnaire of this study was distributed among 50 experts and experts related to the subject in the form of a full -fledged sample community. The results of the research led to the optimization of education in the four components section; (1) of the General Professional Martial Professional Skills, (2) Specialized Martial Arts Skills, (3) Currency and Unique exercises, and (4) spiritual and physical fitness.

    Keywords: Optimization, training, Popular Units, Mission
  • Hassan Kaviani *, Ismail Sabzkaran, Mehdi Roshandel Pages 137-163
    One of the most comprehensive cultural studies to date has been the Hofstede model. The main disadvantage of this study is the difference in the type of view and its foundations. Islamic culture, by mapping the path to human perfection and humanity, plays a significant role in the success and realization of the goals of societies and organizations. In this regard, considering the key role of human resources in military organizations, awareness of the size of the relationship and the impact of Islamic culture on human resource productivity is important. Therefore, in this research, the aim of the study was to examine the relationship between Islamic culture and human resource productivity in a military. From the objective point of view, the present study is applied and is also a quantitative research in terms of data collection and analysis .The variable of Islamic culture is defined in this study based on the doctrine of Islam on the dimensions of the Hofstede culture model. To collect data, a questionnaire was used to evaluate the human resources productivity of the Hersey & Gold Smith questionnaire. A questionnaire based on Islamic principles was also developed regarding the independent variable (Islamic culture). Validity of the questionnaires was confirmed by experts and research experts and their reliability was confirmed by the Crone Bach alpha coefficient. Data analysis was performed using SPSS and LISREL software. According to research findings, there is a positive and significant relationship between Islamic culture and human resource productivity in the target organization.
    Keywords: Islamic Culture, Human Resource Productivity, Military unit, Hofstede Culture Model