فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 49 (بهار 1401)

نشریه مطالعات قرآنی
پیاپی 49 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرزانه علیزاده*، سیده فاطمه حسینی میر صفی صفحات 1-16

    پدیده اختلاف قرایت که به عنوان واقعیتی انکار ناپذیر قرنها افکار دانشمندان علوم قرآنی و را تحت تاثیر قرار داده ا ست و به نوبه خود آثاری در حوزه قرایت به وجود آورده است که تاعصر حاضر باقی است.اینکه قرایات مختلف تا چه میزان با واقعیت قرآن در ارتباط بوده و در این میان کدام قرایت بر دیگر قرایات ارجحیت یافته است مطلبی است که بنظر می رسد در کنار نزاع های تاریخی، حرکت و هویتی مخصوص به خود دارد و اهمیت پرداختن به این موضوع را ترسیم می کند؛ ابهام در برخی گزارش های تاریخی مربوط به علل گسترش و ترویج برخی قرایت های خاص در جهان اسلام، ما را برآن داشت در این مقاله بنا بر اختصار بگوییم: شاخص شدن برخی از قرایات مانند قرایت عاصم از روایت حفص به عنوان قرایت برتر و اولویت یافتن آن نسبت به سایر قرایات در حالی است که عاصم راوی مشهور دیگری بنام " ابوبکر بن عیاش" نیز داشته که روایت وی در برهه ای از زمان و در برخی از نقاط همچون عراق و ایران از اهمیت خاصی برخوردار بوده است به علت رسمی شدن این قرایت در امپراتوری عثمانی و انتشار چاپی قرآن کریم مطابق قرایت عاصم از روایت حفص بوده است. لذا توجه به رواج دیگر قرایات در کنار روایت حفص، برای گریز از مبالغه ای که برخی در مورد رواج این روایت کرده اند، ضروری است

    کلیدواژگان: عاصم، حفص، دولت عثمانی
  • سید محمد ابراهیمی حسینی، علی اصغر داوودی*، سعید گازرانی صفحات 17-31

    نوگرایی دینی در ایران معاصر، از زمان پیدایش تاکنون چهار نسل متفاوت را تجربه کرده است: نسل اول از دوران مشروطه تا ابتدای دوره رضاشاه، نسل دوم در دوران پهلوی اول تا اوایل دهه 1330، نسل سوم از کودتای 28 مرداد 1332 تا انقلاب اسلامی، و نسل چهارم از دهه 1360 تاکنون. این مقاله که با روش کتابخانه ای و به شیوه توصیفی تحلیلی سازماندهی شده، در پی پاسخ به این پرسش است که کدامیک از این چهار نسل تاثیر حیاتی و ویژه بر تداوم جریان نوگرایی دینی در ایران داشته است. یافته ها موید آن است که افکار نواندیشانه نسل اول، در همان دوران، با افول مشروطه به محاق رفت؛ اما نسل دوم که صبغه قرآن گرایی آن برجسته تر از سایر ویژگی های فکری اش بوده است، هرچند تکاپوهای نوآورانه آن به دلیل شرایط سیاسی حاکم در دوران رضاشاه چندان به بار ننشست، ولی راهی را به منظور تداوم مسیر نوگرایی دینی در ایران برای نسل سوم و چهارم گشود. به عبارت دیگر، تاثیر نسل دوم نوگرایی دینی به دلیل آنکه مسیر نواندیشی دینی را با تکیه بر قرآن گرایی هموار نمود و موجب پیدایش جریان های فکری دینی در دهه های بعد گردید، از اهمیت دوچندانی برخوردار است.

    کلیدواژگان: نوگرایی دینی، اصلاحگری دینی، قرآن گرایی، سید اسدالله خرقانی، شریعت سنگلجی
  • امیر احمدی* صفحات 32-52

    بر اساس اصل آزادی قراردادها هر قرارداد تجاری که مخالف شرع و قانون نباشد نافذ می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی روایی و قرآنی ادله ی مشروعیت قراردادهای تجاری الکترونیکی و رفع ابهام های موجود در این حوزه می باشد. در این پژوهش ابتدا ادله ی را بیان می نمایم. سپس ادله ی عامی قرآنی و وجه دلالت آیات وارده که در خصوص بیع، تجارت و کسب و کارهای حلال و حرام وجود دارد را مورد مداقعه قرار می دهیم و وجه تسمیه و تعمیم این آیات را بیان می نمایم. بررسی مقتضای اصول عملیه به عنوان دلیل سوم و بناء عقلاء به عنوان چهارمین دلیل مشروعیت قراردادهای الکترونیکی از نظر دور نمانده است. از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که با توجه به اظهار دلایل فوق قراردادهای تجاری الکترونیکی مشروع می باشند و مورد پذیرش قانونگذار و جوامع بشری می باشد. همچنین سوق دادن قوانین الکترونیکی تجاری به سمت فقه پویا برای رفع شبهات بین طرفین قرارداد از دستاوردهای این مقاله است.

    کلیدواژگان: قرآن، ادله ی مشروعیت، تجارت الکترونیکی، روایات، آزادی قراردادها
  • فیض الله اکبری دستک* صفحات 53-71

     مساله ی اعجاز قرآن از جمله موضوعات مهم و اساسی است که در سیر تاریخی مطالعات و مناقشات قرآن پژوهان فریقین به طور مبسوط و مستقل انعکاس یافته است به گونه ای که شماری از محققین به کشف و اصطیاد وجوه خاصی از اعجاز قرآن پرداخته و برخی دیگر نیز عمدتا به وجوه فرعی و غیر محوری اعجاز آیات وحی پرداخته و از بررسی و تمرکز درخور در ابعاد اصلی آن بازماندند تا جایی که اعجاز بلاغی و ادبی قرآن در شمار نخستین، مشهورترین و محوری ترین دامنه ی اعجاز قرآن قرار گرفت. این در حالی است که در میان اندیشه وران اسلامی، امام خمینی (ره) را باید از جمله معدود عالمان دین باور و باریک اندیشی به شمار آورد که در آراء و آثار قرآن شناختی خویش از اعجاز قرآن، با نگرشی خاص، واقع بینانه، مبتکرانه و در عین حال کاربردی سخن رانده به گونه ای که چنین باور و بینشی در نگاه ها و نگاشته های هیچ یک از متفکرین شیعه و سنی در ادوار مختلف تاریخ تفسیر قرآن مشاهده نمی گردد. امام خمینی (ره) که قرآن را کتاب هدایت و آدم سازی انسان ها می داند، ضمن تاکید بر ضرورت ملاحظه ی تمام جنبه های اعجاز قرآن ازیک طرف و انتقاد ازعقیده طرفداران اعجازبلاغی قرآن بعنوان اعجاز عمومی قرآن ازسوی دیگر، بر اعجاز معرفتی و تربیتی (اعجازعرفانی) قرآن تمرکز و اصرار ورزیده است. لذا تبیین اندیشه های قرآن شناختی امام خمینی (ره) با تاکید و تمرکز بر مساله ی اعجاز قرآن با روش توصیفی و تحلیلی، از اهداف اصلی این مقاله می باشد.

    کلیدواژگان: قرآن، امام خمینی، اعجاز، عرفان، وجوه
  • محمدرسول آهنگران*، محمد حسینی پور صفحات 73-94

    با توجه به بررسی لغوی این واژه، باورهای جاهلیت پیرامون آن، تحلیل مراد مخاطبین پیامبر از استعمال این کلمه و ادبیات قرآنی پیرامون آن، ثابت شد که از منظر مخاطب اولیه قرآن، مجنون نه دیوانه، بلکه کسی است که با جنیان و شیاطین در ارتباط بوده و از آن‏ها کهانت، شاعری و ساحری می‏آموزد. لذا مقتسمینی که قرآن را بخش‏بخش نموده، بخشی را کهانت و بخشی را شعر می‏پنداشته و پیامبر را به دلیل ارایه سایر معجزات غیر از قرآن، ساحر خطاب می‏کردند، به ایشان تهمت ارتباط با جنیان داده و مبدا وحی را نه خداوند، بلکه جنیان و شیاطین می‏دانستند. از همین رو، قرآن در دو آیه مورد بحث و نیز سیاق پس و پیش آن، این اتهام را از پیامبر رفع نموده و خداوند را هم مبدا وحی و هم حافظ آن از دست‏برد شیاطین معرفی نموده و خود قرآن را نیز عزیز و منیع دانسته و ورود شیطان به آن را نفی کرده است. بنابراین دلالت مطابقی آیات بر عمومیت و جاودانگی تحریف‏ناپذیری ‏قرآن و تفهیم این معنا برای مخاطب اولیه رد شد؛ هرچند امکان وجود سایر دلالت‏ها در این دو آیه شریفه بر جاودانگی تحریف‏ناپذیری ‏وجود داشته باشد.

    کلیدواژگان: تحدی، دلالت مطابقی، حفظ، ذکر، کهانت
  • سهراب جینور، محمدحسن معصومی *، نادعلی عاشوری تلوکی صفحات 95-113

    پدیده های بلاغی و آوایی از اینکه ساختارهای بنیادین در متن ادبی هستند، از مهم ترین ساز و کارهای زبانی، هنری منحصر به فرد و متمایز در قرآن کریم به شمار می روند. مترجم قرآن کریم هر چند که کار آزموده باشد، گاهی اوقات در بسیاری از موارد از انتقال تصویرهای بلاغی و آوایی درمانده خاطر می گردد. این در واقع برای سامان دادن به دلالت و مفهوم جمله می آید، به گونه ای که با توجه به حلقه اتصال بسیار محکم میان تصویر و مفهوم ناقص مانده است. در این پژوهش نویسندگان تلاش نموده اند تا با استعانت نمونه هایی از این پدیده های بلاغی و آوایی مجسم شده در بسیاری از آیات قرآنی، این مشکل را به عرصه نمایش بگذارند، مشکلی که با توجه به خصوصیت و ویژگی ترجمه، آن را تحت شعاع قرار نمی دهد. بنابراین برخی از راه حل هایی را که بدان دست یازیدیم ارایه می نماییم و نیز با آشنایی به برخی از جانشین های احتمالی در آن با استفاده از تجربه های صاحب نظران در زمینه ترجمه از آن ها استفاده نموده ایم.

    کلیدواژگان: پدیده های بلاغی، پدیده های آوایی، فرآیند ترجمه، قرآن کریم، تفسیر
  • نانسی ساکی* صفحات 114-127

    دین به عنوان مقوله ایی در زندگی انسان در تمامی شیون و روزنه های وجودی او اثر می گذارد و انسان نیز از آن متاثر می گردد. این تاثیر و تاثر هم در جنبه های فردی انسان است و هم در جنبه های اجتماعی، و به تبع زندگی او تحت شعاع دین واقع می شود، و از دیگر سو دغدغه فکری و روحی بشر نسبت به پس از مرگش نیز ارتباط وثیقی با دین و قلمرو آن و محدوده آن دارد. اهمیت تعیین«قلمرو دین» و به خصوص«قلمرو شریعت» تنها در زندگی دنیوی و روزمره انسانی نیست، بلکه دغدغه فکری و روحی بشر نسبت به پس از مرگش نیز ارتباط وثیقی با دین و قلمرو آن و نیز شریعت و محدوده آن دارد این نوشتار با الهام گیری از منبع اصیل وحی_قرآن_ به بررسی قلمرو دینی پرداخته، و نشان دهنده ارتباط تنگا تنگ دین با زندگی بشر است به گونه ای که قرارگرفتن انسان در چارچوب دینی او را متصل به منبع لایزالی به نام الله می کند.

    کلیدواژگان: نگره ی قرآنی، قلمرو دین، سکولاریسم، آرامش بخشی، امیدواری
  • مهرناز دنبلی*، خسرو باقری صفحات 128-152

    هدف از پژوهش حاضر، تحلیل مفهوم عام واژه «اسلام» در قرآن کریم با استفاده از الگوی تحلیل و تفسیر مفهومی است. در این راستا، با استفاده از ترادف و تقابل واژه‎ها، بافت و سیاق آیات، ارتباط آیات با یکدیگر و کشف شبکه معنایی حاکم در تمامی آیات شامل ریشه (س-ل-م)، مفهوم «اسلام» تحلیل شده است. معناشناسی ساختاری «اسلام»، با معانی «سلامتی و تسلیم شدن» گره خورده است. مفهوم‏‏شناسی «اسلام» در قرآن کریم از طریق مفهوم موافق، برابر با «توحید و تسلیم شدن در برابر خدای یگانه» بوده و ارتباط عمیقی با واژه «تعقل» دارد. مفاهیمی چون «کفر»، «شرک»، «جرم»، «قسط» و «بغی» در تقابل مفهومی با واژه «اسلام» قرار گرفته‏اند. با بررسی بافت و سیاق آیات «اسلام»، ذو‏مراتب بودن مفهوم «اسلام» اثبات می‏گردد. و نهایتا شبکه معنایی پدیدار گشته از واژه «اسلام»، درحقیقت ترسیم کننده سیمای انسان والا در قرآن کریم می‏باشد. «اسلام» در قرآن کریم تنها دین برگزیده، مقبول و مرضی نزد خداوند است و سعادت بشر در گرو تسلیم در برابر چنین دینی معرفی شده است. از این رو شناخت این دین انسان‏ ساز، از طریق منبع اصلی آن، یعنی قرآن کریم، از اهمیت والایی برخوردار می‏باشد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، اسلام، تحلیل مفهومی، تسلیم، کفر
  • زهرا چنانی*، مینا شمخی، قاسم بستانی صفحات 153-175

    احادیث فراوانی درباره حفظ قرآن ، ارزش و جایگاه حافظان، که از مضامین تشویق آمیز برخوردار بوده و باورمندان را به حفظ و تلاوت آیات قرآن و عمل به آن برمی انگیزاند، در منابع روایی شیعه از معصومین (ع) صادر شده اند. اما میزان اعتبار سندی این روایات و در نتیجه اعتبار متون آنها یکسان نبوده و نمی توان در این مورد حکم کلی صادر کرد. زیرا هرچند برخی از فضایل از نظر محتوا صحیح هستند و یا در صحت سند آن ها خدشه ای وارد نیست اما این دلیلی برای صحت صدور آن ها نمی باشد و اتکای صرف بر سند یا متن در تصحیح یک خبر به معنای اثبات صحت صدور آن نیست. چه بسا سند صحیحی بر متن درستی ترکیب شده باشد یا ممکن است متن متضمن معنایی غیر قابل قبول باشد یا با متونی که دارای دلالت های صدق قوی تر هستند، مخالف باشد. در احادیث مورد مطالعه نیز چنین اشکالاتی وارد بود که موجب عدم صحت صدور آن ها شده و قبول آن ها را مشکل می نمود.البته هرچند اکثر احادیث فضایل حفظ قرآن ضعیف بودند اما علمای حدیث شیعه طبق قراینی در جواز عمل بدان ها اتفاق دارند.

    کلیدواژگان: احادیث، نقد، سند، متن، فضائل حفظ
  • گودرز کاکاوندی، محمدحسن معصومی*، محمدرضا یوسفی صفحات 176-197

    ترجمه به عنوان تلاش و فعالیتی هدفمند جهت رفع موانع زبانی و فرهنگی، و زمینه ای برای برقراری و گسترش روابط میان انسان ها در سطوح مختلف از دیرباز مورد توجه بشر قرارگرفته است.آنتوان برمن در نظریه گرایش های ریخت شکنانه خود با هدف برجسته سازی اهمیت دیگری و فرهنگ بیگانه در ترجمه به بررسی شیوه ها، سازوکارها و راهبردهای ترجمه ای مترجمان در انتقال غرابت و بیگانگی متن اصلی به زبان مقصد پرداخته است. از این رو در پژوهش حاضر، از دیدگاه «آنتوان برمن» مولفه هایی همچون: عقلایی سازی، شفاف سازی، اطناب در کلام، تفاخر گرایی، غنایی زدایی کیفی، و غنایی زدایی کمی و دیگر عناصر را در ترجمه های فارسی طاهره صفارزاده و حسین انصاریان از سوره ی بقره مورد بررسی و نقد قرار می دهیم؛ که از نتایج این پژوهش آن است که طاهره صفار زاده بیشتر از حسین انصاریان این عناصر ریخت شکنانه را رعایت نموده است و به ترجمه معیار «آنتوان برمن» نزدیک است. با توجه به اهمیت ترجمه صحیح و روان قرآن کریم، یافته های این تحقیق می تواند در ترجمه های آتی مترجمان و محققان قرآن کریم اثر گذار باشد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، سوره بقره، آنتوان برمن، طاهره صفارزاده، حسین انصاریان
  • مجید تقی پورگلسفیدی، ارسطو میرانی* صفحات 198-217

    پیوند سلامت روانی و باورهای دینی از موضوعات مهم علوم روانشناسی و الهیاتی است. قرآن در آیات داستانی خود با ارایه الگوهای سلامت روانی مدعی است که کسب سلامت در سایه اعتقادات و عمل به آنها امکان پذیر است. این موضوع در پژوهش های اندیشمندان این حیطه دارای مصادیق گسترده ای می باشد. قرآن با ارایه متدولوژی خود در قصص، اثرات مثبت عمل به آموزه های دینی را در رفع عوامل متضادبا سلامت روانی را مطرح نموده است. این مقاله به روش توصیفی_تحلیلی و با استمداد از آیات و تفاسیر،شاخصه های رفتاری سلامت روان در قصص را تبیین می نماید و نتیجه می گیرد که سلامت روانی در حوزه باورهای معنوی و عمل به آنها سعادت دنیا و عقبی را برای بشر رقم خواهد زد. خودکنترلی وحفظ هیجانات و پرهیز از گناه و رفتارهای سازنده چون عبادت و تقویت فضایل اخلاقی از مهم ترین شاخصه های رفتاری سلامت روان در قصص قرآنی می باشد.

    کلیدواژگان: شاخصه های رفتاری، سلامت روان، قصص قرآن، رفتارهای سازنده
  • محمد سالاری، محمود روح الامینی*، باقر شاملو، سید مهدی احمدی موسوی صفحات 218-231

    حقوق اسلامی با بکارگیری دو مولفه سزاگرایی و اصلاح، درمان و بازپروری و تلفیق این دو مولفه با یکدیگر در جهت مبارزه با پدیده بزهکاری و پیشگیری از وقوع جرم حرکت کرده است. به نظر می رسد در حقوق اسلامی با الهام از آموزه های قرآنی و بر پایه تعالیم روح بخش این کتاب آسمانی مولفه اصلاح، درمان و بازپروری بر مولفه سزاگرایی ترجیح داده شده و حقوق اسلامی به عنوان مبدع بسیاری از سیاستهای نوین کیفری و جرم شناسی، از مجازات به عنوان آخرین راه مبارزه با جرم (در صورت عدم اصلاح مجرم) استفاده شده است و می توان گفت تعالیم اسلامی به دلیل استواری بر فطرت پاک انسانی با موازین علمی مطابقت دارد. افزون بر این حقوق اسلامی بر مبنای آموزه های قرآنی نخستین حقوقی است که به شخصیت متهم توجه و در حقیقت حقوق اسلامی مبدع و بنیانگذار علم جرمشناسی یعنی علم توجه به شخصیت محکوم بوده و مدت مدیدی قبل از پیدایش مکتب تحققی به شخصیت محکوم توجه کرده است. بنابراین نخستین بارقه های توجه به شخصیت متهم در حقوق اسلامی دیده می شود. به این دلیل حقوق اسلامی مبدع مکتب جرمشناسی است.

    کلیدواژگان: مولفه سزاگرایی، مولفه بازپروری، اصلاح و درمان، آموزه های قرآنی
|
  • Farzaneh Alizadeh *, Sayyid Fatimah Hosseini Mir Safi Pages 1-16

    The phenomenon of difference in reading, which has influenced the thoughts of Qur'anic scholars for centuries as an inalienable reality, has in turn created works in the field of reading that remains until now. How different the readings with the reality of the Quran What is the relationship between which reading is preferable to other readings is something that seems to be alongside historical conflicts, movement and identity, and draw attention to the importance of addressing this; ambiguity in some historical reports Concerning the causes of the expansion and promotion of certain specific readings in the Muslim world, we have discussed in this article In short, the indexation of some of the readings, such as Assam's reading of the Hafts narrative, as a superior reading and prioritizing it to other readings, while Assam also had another famous narrator, Abu Bakr bin Ayash, whose narrative at a time From time to time and in some places such as Iraq and Iran, it has been of particular importance because of the formalization of this reading in the Ottoman Empire and the publication of the Holy Qur'an, according to Assam's recitation of Hafsat's narration. Therefore, it is necessary to pay attention to the spread of other readings along with the narration of Hafs, in order to escape the exaggeration that some have about the propagation of this narrative.

    Keywords: Assam, Hafs, Ottoman government
  • Seyed Mohamad Ebrahimi Hoseini, Aliasgar Davoodi *, Seed Gazerani Pages 17-31

    Religious modernity in contemporary Iran has experienced four different generations since its inception: the first generation from the constitutional period to the beginning of Reza Shah, the second generation from the first Pahlavi period to the early 1330s, the third generation from the coup d'état of 28 August 1332 to the Islamic Revolution, And the fourth generation from the 1360s until now. The innovative ideas of the first generation, at the same time, began to decline with the fall of the Constitution; But the second generation, whose Qur'anic character was more prominent than its other intellectual features, although its innovative endeavors did not bear much fruit due to the political conditions prevailing during Reza Shah, opened the way for the third and fourth generations to continue the path of religious modernity in Iran. Given that the religious modernists of the first generation were pushed back by the coming to power of Reza Shah and their modernist efforts were fruitless and did not succeed, the second generation followed the path of modernization in a broader and more fundamental dimensions and paved the way for its emergence. Two generations later paved the way.

    Keywords: Religious Modernism, Religious Reformation, Quranism, Seyyed Assadollah Kharghani, Shariat Sangalji
  • Amir Ahmadi * Pages 32-52

    According to the principle of freedom of contract, any commercial contract that is not contrary to Sharia and law is valid. The purpose of this study is to investigate the validity and validity of the evidence of e-commerce contracts and to clear up any ambiguities in this area. In this research, I will first state the Tradition. Then, we will examine the general Qur'anic evidences and the meaning of the verses that have been mentioned regarding the sale, trade, and lawful and unlawful businesses, and I will explain the naming and generalization of these verses. Examining the requirements of the principles as the third reason and the requirements of the rational structure as the fourth reason for the legitimacy of electronic contracts has not gone unnoticed. From this research, it can be concluded that according to the above reasons, e-commerce contracts are legitimate and are accepted by the legislature and human societies. Also, directing e-commerce rules to dynamic jurisprudence to remove doubts between the parties to the contract is one of the achievements of this article.

    Keywords: Quran, Evidence of legitimacy, E-Commerce, tradition, Freedom of Contracts
  • F.Akbari* Pages 53-71

    The question of the miracle of the Qur'an is one of the major issues that has been reflected in the historical and scholarly course of the Qur'anic studies and disputes of the Furijan scholars, with a number of scholars discovering and validating certain aspects of the Qur'anic miracle and some others mainly. The minor and non-pivotal aspects of the miracles of the revelations have been dealt with, and they have failed to properly focus on their major dimensions until the rhetorical and literary miracle of the Qur'an is among the first, most famous and central domain of the Qur'anic miracle.However, among Islamic thinkers, Imam Khomeini should be regarded as one of the few religious and narrow-minded scholars who, in his studies and works on the miracle , have a specific, realistic, innovative and at the same time attitude. Practically speaking, such beliefs and insights are not seen in the views and writings of any Sunni or Shiite thinker in different periods of Qur'anic commentary. Imam Khomeini, who regards the Qur'an as a book of guidance and humanization,Emphasizing on the necessity of considering all aspects of the Quran's miracles on the one hand and criticizing the beliefs of the prophets of the Quran as miracles of the Quran on the other hand, he emphasized the Qur'anic epistemic and educational miracles. Therefore, the main purpose of this article is to explain Imam Khomeini's Quranic thoughts by emphasizing and focusing on the Quran's miraculous problem through a descriptive and analytical method.

    Keywords: Quran, Imam Khomeini, miracle, mysticism, means
  • MohammadRasool Ahangaran *, Mohammad Hoseinipour Pages 73-94

    According to the literal study of this word, the ignorance beliefs about the insane concept, the analysis of the Prophet's audience's use of the word and the Qur'anic literature about it, proved to be insane from the point of view of the Qur'anic audience, who was associated with Jinns and demons. They taught priesthood, poetry, and witchcraft. Therefore, those who partitioned the Qur'an, called it part priestly, some part poetic and some part ancient mythology, and called the Prophet a magician for presenting miracles other than the Qur'an, accusing them of being associated with the Jinns. The source and the source of the revelation were not known by God but by demons. Therefore, the Qur'an in the verse of preservation as well as in the aftermath of the Qur'an has eliminated this accusation from the Prophet and has identified God as both the source of revelation and the guardian of the demons. Thus the primary implication of the verse of preservation on the distortions of the Qur'an and its meaning to the primary audience was rejected, although there may be a secondary implication of the noble verse on the distortions.

    Keywords: Pardoning, preserving, mentioning, Primitive, insane
  • Sohrab Jenoor, Mohammad Hasan Masomi*, Nadeali Ashoori Taloki Pages 95-113

    The rhetorical and phonetic phenomena of the fundamental structures in the literary context are considered to be one of the most important linguistic, unique and distinctive artistic mechanisms in the Holy Quran. The translator of the Holy Qur'an, though skilled in the work, sometimes relies on the transmission of rhetorical and phonetic imagery in many cases. This is actually to arrange the meaning and meaning of the sentence, as the link between the image and the concept is incomplete due to the loop. In this study, the authors have attempted to convey this problem to the play by citing examples of these rhetorical and phonetic phenomena embodied in many Qur'anic verses, a problem that does not overshadow the nature of translation. So we present some of the solutions we've come up with, as well as familiarizing ourselves with some of the possible alternatives to it, using the experts' experience in translation.

    Keywords: rhetorical phenomena, phonetic phenomena, translation process, Holy Quran, commentary
  • Nancy Saky * Pages 114-127

    Religion as a category in human life affects all aspects of his existence and human beings are also affected by it. This influence is both in the individual and social aspects of man, and consequently his life is overshadowed by religion, and on the other hand, the intellectual and spiritual concern of man in relation to after his death is a close relationship with religion and the realm. It has and its scope. The importance of determining the "realm of religion" and especially the "realm of law" is not only in worldly and everyday human life, but also the intellectual and spiritual concern of man after his death is closely related to religion and its realm as well as law and its scope. Inspired by the original source of revelation - the Qur'an - he examines the realm of religion, and shows the close relationship between religion and human life in such a way that man's inclusion in the religious framework connects him to an eternal source called God. It is at this time that the anxiety, distress and despair of his life disappears and he is on the real and enjoyable path of life.

    Keywords: Quranic view, the realm of religion, secularism, calming, hope
  • Mehrnaz Donboli *, Khosrow Bagheri Pages 128-152

    In the present article, the word "Islam" has been studied by scrutiny investigation in the Holy Quran. All verses related to the root of S-L-M have been extracted and analyzed by employing the content analysis method. In the Holy Qur'an, Islam has been introduced as the only chosen, acceptable, and satisfying religion to God and human happiness depends on surrendering to such a religion. Hence precise grasp of this humanizing religion is significantly important. Following the understanding of this chosen religion, various definitions and perceptions of Islam have been proposed. This variety has led to different readings and sometimes alien interpretations of Islam religion and consequently the serious challenges have emerged in religious belief and religiosity. Therefore, realizing the concept of "Islam" through its main source, which means the Holy Quran, is necessary. In order to discover the system and nature of Islam in the Holy Quran which depicts the appearance of a sublime human being, after semantic and conceptual analysis, the relations between verses containing “Islam” word have ascertained.

    Keywords: Islam, Quran, Religion, surrendering, human
  • Zahra Chenani *, Mina Shamkhi, Ghasem Bostani Pages 153-175

    Numerous hadiths about the preservation of the Qur'an, the value and status of the protectors, which have encouraging themes and motivate the believers to memorize and recite the Qur'anic verses and act on it, are in the Shi'a narrative sources of the infallible. But the authenticity of these narrations and therefore the validity of their texts are not the same and no general verdict can be made. Because although some virtues are content inaccurate or inaccurate in the authenticity of the document, this is not a reason for their authenticity, and the mere reliance on the document or text in correcting a story does not imply proof of its authenticity. Whether or not the correct document has been incorporated into the correct text may either be unacceptable or contradictory with texts that have stronger truth implications. There were such problems in the hadiths studied that made them inaccurate and difficult to accept. Although most of the hadiths were weak in maintaining the Qur'an, the Shiite hadiths are legally bound to do so.

    Keywords: Hadiths, Criticisms, documents, texts, Virtues of Preservation
  • Godarz Kakavandi, Mohammadhassan Masoomi *, Mohammadreza Yousefi Pages 176-197

    Translation has long been considered as a purposeful effort and activity to remove linguistic and cultural barriers, and a ground for the establishment and expansion of human relations at various levels. Antoine Berman in his theory of morphological tendencies with the aim of highlighting the importance of another and foreign culture in The translation examines the translators' translation methods, mechanisms, and strategies in conveying the strangeness and alienation of the original text into the target language. Therefore, in the present study, from the point of view of Antoine Berman, components such as: rationalization, transparency, rhetoric, boastfulness, qualitative de-enrichment, and quantitative de-enrichment and other elements in Tahereh Saffarzadeh's Persian translations And we examine and criticize Hussein Ansarian from Surah Al-Baqarah; One of the results of this study is that Tahereh Saffarzadeh has observed these morphological elements more than Hossein Ansarian and is close to the standard translation of "Antoine Berman". Given the importance of accurate and fluent translation of the Holy Quran, the findings of this study can be effective in future translations of translators and scholars of the Holy Quran

    Keywords: Holy Quran, Surah al-Baqarah, Antoine Berman, Tahereh Saffarzadeh, Hossein Ansarian
  • Majid Taghipoor Golsefide, Arastoo Mirani * Pages 198-217

    Mental Health index and religious and belief thoughts are most important and interdisciplinary subjects for psychology and theology which are considered by researchers. Koran now pointed the audience that this domain discussed a shadow of mental health by offering mental health indicators in its verses specially in prophet’s stories and destinies of noble humans and people. Mental health index has many symbols in Koran verses and results and researches of thinkers and confirmed it. Koran cited positive effects of religious teachings to remove anxiety factors and establish a bed for growth and promotion of mental health by offering special methodology. This article was performed by descriptive-analytic method and use of pertain verses to investigate mental health indicators and its behavioral indicators. Finally, it was concluded that mental health shall be intertwined in spiritual life for the bliss of world and hereafter for human. Also, self-control like maintain emotions and prevents from sin and constructive behaviors like praying and enhance ethical virtues are regarded as most important behavioral indicators for mental health in Koran stories.

    Keywords: Behavioral Indicators, mental health, Koran Stories, Self-Control, Constructive Behaviors
  • Mohammad Salari, Mahmoud Rouholamini *, Bagher Shamloo, Seyyed Mehdi Ahmadi Mousavi Pages 218-231

    Islamic law has moved towards combating the phenomenon of crime and preventing the occurrence of crime by using the two components of punishment and correction, treatment and rehabilitation and combining these two components with each other. In Islamic law, inspired by the Qur'anic teachings and based on the inspiring teachings of this holy book, it seems that the component of correction, treatment and rehabilitation is preferred to the component of punishment, and Islamic law, as the creator of many new criminal and criminological policies, The title of the last way to fight crime (if the offender is not corrected) has been used and it can be said that Islamic teachings are in accordance with scientific standards due to their firmness on pure human nature. In addition, Islamic law based on Quranic teachings is the first law that pays attention to the personality of the accused and in fact the creator of Islamic law and the founder of criminology, ie the science of attention to the personality of the convict and long before the emergence of the school of research. Therefore, the first sparks of attention to the personality of the accused can be seen in Islamic law. For this reason, Islamic law is the creator of the school of criminology.

    Keywords: Component of Punishment, Component of Rehabilitation, Correction, Treatment, Quranic teachings