فهرست مطالب

فصلنامه دنیای میکروب ها
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالرضا ستوده جهرمی، محمد کارگر*، ملیحه مرادزاده، فرشید کفیل زاده، مرضیه جالی دوست صفحات 6-15
    مقدمه
    علی رغم پیشرفت در تشخیص و درمان، سرطان یکی از عوامل مهم مرگ و میر در دنیاست. یکی از داروهای مهم در درمان سرطان، وینکریستین است، ولی هنوز اثرات ضد لنفومای وینکریستین به ویژه در لنفوم سلول B بر روی بیان miRNAها مشخص نیست. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر وینکریستین بر سایتوتوکسیسیتی و بیان miRNA-15a3p و miRNA-15a5p در سلول B ترانسفورم شده به ویروس اپشتاین بار ویروس (EBV) بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، تاثیر وینکریستین بر رده سلولی CO 88BV59-1 LCL که سلول B ترانسفورم شده با EBV می باشد، مورد بررسی قرار گرفت. سلولها به مدت 3 روز با وینکریستین (050/0 تا 50 میکرو مول) تیمار شدند. میزان زنده مانی سلول، مرگ سلولی و بیان miRNA-15a3p و miRNA-15a5p به ترتیب با استفاده از تکنیک MTT، فلوسیتومتری و Real-Time PCR بررسی قرار شد.
    نتایج
    وینکریستین به طور معنی داری باعث مهار تکثیر و آپوپتوز در سلولهای آلوده به EBV به صورت وابسته به دوز و زمان شد(P<0.05). در سلول های تیمار شده با وینکریستین تغییر معنی داری در میزان بیان miRNA-15a3p و miRNA-15a5p در مقایسه با سلول های تیمار نشده وجود نداشت(P>0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که تاثیر سایتوتوکسیسیتی وینکریستین در کاهش زنده مانی و افزایش مرگ سلولی سلول های B ترانسفورم شده آلوده به EBV مستقل از تغییر بیان miRNA-15a3p و miRNA-15a5p می باشد.
    کلیدواژگان: وینکریستین، لنفوم سلول B، میکرو آر ان آ
  • لیلا اسدپور*، احمدرضا صحرانورد صفحات 16-25
    سابقه و هدف

    استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس از اعضای فلور طبیعی پوست انسان، سیستم تنفسی و دستگاه گوارش است که مهم ترین فاکتور بیماریزایی آن توانایی تشکیل بیوفیلم است. هدف از این مطالعه بررسی مقاومت آنتیبیوتیکی و قابلیت تولید بیوفیلم در جدایههای بالینی استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس در گیلان است.مواد و روشها: جدایههای استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس از نمونههای بالینی در رشت جداسازی شد. مقاومت آنتیبیوتیکی جدایهها به روش انتشار از دیسک و بررسی فنوتیپی قابلیت تولید بیوفیلم به روش میکروپلیت مورد ارزیابی قرار گرفت. حضور ژنهای موثر در تشکیل بیوفیلم شامل icaA، icaD، bhp وaap  به روشPCR  بررسی شد.یافتهها: از بررسی 70 جدایه استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، بیشترین میزان مقاومت جدایهها نسبت به آنتیبیوتیک پنی سیلین و  موثرترین آنتیبیوتیک ونکومایسین بود. در بررسی فنوتیپی، 38 جدایه (54/3 درصد) قابلیت تولید بیوفیلم داشتند که از این تعداد به ترتیب در 94/7 درصد، 55/3 درصد و 42/1 درصد از جدایهها حضور ژنهای icaA،icaD  وaap  شناسایی شد. در هیچکدام از جدایه های مورد بررسی ژنbhp  شناسایی نشد.نتیجهگیری: نتایج این مطالعه بیانگر مقاومت آنتیبیوتیکی بالا و قابلیت تولید بیوفیلم در جدایههای استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس در گیلان و در نتیجه پتانسیل بالای این جدایهها در کلونیزه شدن، بیماریزایی و کسب مقاومتهای دارویی چندگانه میباشد.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، مقاومت آنتیبیوتیکی، بیوفیلم، icaA، icaD، bhp، aap
  • شیدا بیرانوند، عباس دوستی*، سیدعباس میرزایی صفحات 26-36
    سابقه و هدف

    امروزه افزایش میزان مقاومت به آنتی بیوتیک ها در جدایه های اسینتوباکتر بومانی به نگرانی عمده جهانی تبدیل شده است. مکانیسم تامین مواد غذایی به واسطه تامین آهن از طریق سیدروفورها از مهمترین عوامل سازگاری کننده باکتری با شرایط نامساعد میباشد. بررسی فراوانی حضور ژنهای سیدروفور در جدایه های بالینی درک بالایی از مکانیسم مقاومت باکتری را فراهم میکند. از این رو در این مطالعه فراوانی مقاومت آنتیبیوتیکی در جدایه های دارای ژن سیدروفور بررسی شد.

    مواد و روشها

    نمونه های بالینی از بیماران بستری شامل نمونه های تنفسی، زخم، ادرار و خون جمعآوری شد. آزمونهای بیوشیمیایی برای جداسازی باکتری و آزمون مولکولی PCR برای تایید سویه های اسینتوباکتر بومانی و بررسی حضور ژنهای هدف انجام شد. تست حساسیت میکروبی به روش دیسک دیفیوژن مطابق با دستورالعمل CLSI انجام و ارتباط بین مقاومت میکروبی با بیان ژنهای سیدروفور در جدایه ها بررسی شد.

    یافته ها

    مطابق با نتایج PCR، از 64 جدایه شناسایی شده به وسیله آزمونهای بیوشیمایی، 28 مورد (43/75%) به عنوان اسینتوباکتر بومانی شناسایی شد. تمام 28 جدایه (100%) دارای ژنهای LPS ، و 15 جدایه (53/57%) دارای ژن سیدروفور بودند که با 93/3% مقاومت به کارباپنمها و 26/6% به کلیستین سولفات و انواع آنتی بیوتیک ها به عنوان سویه هایXDR  وMDR   شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    مقاومت به آنتی بیوتیکها و شیوع ژنهای سیدروفور و LPS در سویه های اسینتوباکتر بومانی نگران کننده است و نیاز به اقدامات کنترل عفونت از جمله مدیریت مصرف آنتی بیوتیک ها و شناسایی سریع جدایه های مقاوم میباشد.

    کلیدواژگان: سیدروفور، LPS، اسینتوباکتر بومانی، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • هانیه شاه رضا، عباس اخوان سپهی*، فرزانه حسینی، رمضانعلی خاوری نژاد صفحات 37-46
    سابقه و هدف

    امروزه پلاستیکهای پر مصرف همچون پلیاتیلن به عنوان یکی از عمدهترین آلاینده های محیط زیست از طرف سازمان جهانی محیط زیست شناخته میشوند. هدف از این پژوهش جداسازی و شناسایی سویه های باکتریایی سودوموناس با قدرت تجزیه کنندگی بسته بندیهای پلیاتیلنی بوده است.

    مواد و روش ها

      نمونه های خاک جمع آوری و به منظور جداسازی باکتریهای تجزیه کننده پلی اتیلن از دو روش کشت مستقیم و کشت به روش پیش غنی سازی استفاده شد. پس از کشت باکتریها در محیطMSM  و بررسی از نظر درصد کاهش وزن پلاستیک، سویه برتر برای استخراج DNA و PCR ژن alk-B انتخاب شد. نتایج PCR مورد توالی یابی و همچنین بررسی فیلوژنتیک قرار گرفت.

    یافته ها

    درصد تجزیه پلیاتیلن توسط سویه های سودوموناس در بیشترین حالت 7/2% و به طور میانگین برابر با 4/5 درصد بوده است. همچنین تمامی باکتریهای تجزیه کننده جداسازی شده در این مطالعه دارای ژن alk-B بودند.

     نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که میتوان با استفاده و بهینه سازی باکتریهای جداسازی شده از خاک روند تجزیهی مواد پلیاتیلنی را به صورت چشمگیری تسریع بخشید. به نظر میرسد که با ارتقاء روشهای ژنتیکی مبتنی بر ژنوم باکتریها به خصوص سویه سودوموناس آیروژینوزا، بتوان روشهایی را ابداع نمود که در طی آنها تمام انواع پر کاربرد پلیاتیلن در مدت زمان بسیار کمتر از حالت طبیعی مورد تجزیه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: پلیاتیلن، سودوموناس آئروژینوزا، ژن alk-B، کلونینگ ژن
  • امیمه مظفر مرزه الحلی، فرحناز مولوی*، مریم طهرانی پور صفحات 47-58
    سابقه و هدف

    در سودوموناس آیروژینوزا  بخشی مهمی از مقاومت دارویی مربوط به سیستم های پمپ افلاکس است. در این مطالعه، اثر ضدمیکروبی نانوذره اکسید نقره و پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم بر بیان ژن MexX مطالعه شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی-توصیفی 49 نمونه از شهر مشهد جمعآوری و با استفاده از روشهای استاندارد تعیین هویت شدند. سویه های دارای مقاومت چند دارویی برای تعیینMIC  و بررسی فراوانی ژن MexX به روشPCR  انتخاب شدند. روش رقت سازی در براث برای پروبیوتیک، نانوذرات اکسید نقره و ترکیب هردو انجام شد تا MIC وMBC  بدست آید. از روش میکرودایلوشن و تکنیک Real time-PCR به ترتیب برای تعیین رقت اثربخش نانوذرات اکسید نقره و پروبیوتیک و بیان ژن MexX استفاده شد. داده های مربوط به تغییرهای بیان ژن MexX با روش ΔΔCT- 2 با استفاده از آزمون آماری T مستقل در دو گروه تحلیل شد.

    یافته ها

    تمام سویه ها واجد ژن MexX بودند و تمام آنها به بیش از دو آنتیبیوتیک مقاوم بودند. حداقل غلظت مهار رشد در روش رقت در آگار برای نانوذرات اکسید نقره تا رقت 500 میکروگرم بر میلیلیتر و برای پروبیوتیک تا رقت 16 میکروگرم بر میلیلیتر بود. نانوذرات نقره در مقایسه با پروبیوتیک تاثیر بیشتری در مهار رشد باکتری داشت و میزان این تاثیر نسبت به اثر ترکیبی پروبیوتیک و نانوذرات نقره نیز بیشتر بود (P>0.05).

    نتیجه گیری

    نانوذرات اکسید نقره و پروبیوتیک اثر آنتی باکتریال برای کاهش عملکرد پمپ افلاکس MexXY-OprM در باکتری سودوموناس آیروژینوزا دارد.

    کلیدواژگان: پمپ افلاکس، سودوموناس آئروزینوزا، نانوذرات اکسید نقره، لاکتو باسیلوس
  • علی کاظم تبریزی، اعظم حدادی*، محمود شوندی، ناصر هرزندی صفحات 48-57
    سابقه و هدف

    پلاک دندان از نظر ساختاری و عملکردی یک بیوفیلم می باشد که در اثر برهم خوردن هموستازی میکروبی ممکن است به پوسیدگی و عفونت ریشه منجر شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی مولکولی فلور باکتریایی دندانی بیماران شرق تهران بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، تعداد 9 نمونه پلاک دندان، پوسیدگی و کانال ریشه از پنج بیمار که به طور تصادفی در سال 1396 انتخاب شده بودند، در شرایط استریل جمع آوری شد. باکتری ها، با استفاده از محیط کشت استانداردBHI broth  کشت و خالص سازی و از پرایمرهای عمومی ژن16S rRNA  برای شناسایی مولکولی باکتری ها و بررسی روابط فیلوژنیک آن ها استفاده شد. مشخصات دموگرافیک افراد مورد مطالعه نیز بررسی شد.

    یافته ها

    تعداد 13 جدایه باکتری از نمونه های کلینیکی پلاک و پوسیدگی دندان شناسایی شدند. باکتری های جدا شده متعلق به سه شاخه، پنج خانواده، شش جنسArthrobacter ، Brevundimonas، Granulicatella، Kocuria، Neisseria وStreptococcus  و هفت گونه بودند. فراوان ترین باکتری های جدا شده N. perflava (n=5) وS. salivarius (n=3)  بودند. باکتری های شناسایی شده در چهار شاخه از درخت فیلوژنی مرتب شدند. ارتباطی بین باکتری ها و مشخصات دموگرافیک یافت نشد.

    نتیجه گیری

    شناسایی عوامل دخیل در عفونت های دندان رویکرد موثری برای پیشگیری محسوب می شود. در این مطالعه، 11 جدایه باکتری از پلاک و 2 جدایه باکتری از پوسیدگی دندان شناسایی شد و هیچ سویه ای از نمونه ریشه شناسایی نشد. عدم مشابهت باکتری های پلاک و پوسیدگی می تواند به دلیل حجم کم نمونه های مورد بررسی و روش های میکروب شناسی به کار رفته باشد.

    کلیدواژگان: بیماری های دندان، فلور باکتریایی، پلاک دندان، پوسیدگی دندان
|
  • Abdolreza Sotoodeh Jahromi, Mohammad Kargar *, Maliheh Moradzadeh, Farshid Kafilzadeh, Marzieh Jamalidoust Pages 6-15
    Background
    Despite advances in diagnosis and therapy, cancer is still the main cause of death in world. Vincristine is one the major drug in tumor treatment. However, the anti-lymphoma effects of Vincristine on micro-RNA expression are not clear, especially in B cell lymphomas. The aim of the present study was to evaluate the effects of Vincristine on miRNA-15a3p and miRNA-15a5p genes expression Epstein‐Barr‐Virus (EBV)-infected transformed B cell lymphoma.
    Material and Methods
    In this study, the effects of cyclophosphamide on CO 88BV59-1 LCL – an EBV infected transformed B cell was evaluated. The cells were treated with Vincristine (0.05-50 µM), for 24-72 hours. MTT, flow cytometry and real-time PCR techniques were used for cell viability, and cytotoxicity evaluations and miRNA-15a genes expression, respectively.
    Results
    Vincristine significantly inhibited proliferation and induced cell death in EBV infected cell-line in a dose and time-dependent manner (P<0.05). There were no significant changes in the expression of miRNA-15a3p and miRNA-15a5p in treated cells compared to untreated cells (P>0.05).
    Conclusions
    The results showed that cytotoxic effects Vincristine on CO 88BV59-1 LCL is independent on miRNA-15a3p and miRNA-15a5p expressions.
    Keywords: Vincristine, Micro-RNA, Transformed B cell, CO 88BV59-1 LCL
  • Leila Asadpour *, Ahmadreza Sahranavard Pages 16-25

    Background &

    Objectives

    Staphylococcus epidermidis is a member of the microbiota of human skin, respiratory system and gastrointestinal tract which its the most important virulence factor is the ability to form biofilms. The aim of this study was to investigate antibacterial resistance and investigation of biofilm production in clinical isolates of S. epidermidis in Guilan.Materials &

    Methods

    S. epidermidis were isolated from clinical specimens in Rasht. Antibiotic resistance of isolates was evaluated by disk diffusion method and phenotypic evaluation of         biofilm production capability by microplate method. The presence of genes involved in biofilm formation including icaA, icaD, bhp and aap was investigated by PCR.

    Results

    Out of 70 isolated Staphylococcus epidermidis, the highest resistance was against        penicillin and vancomycin was the most effective antibiotic. In phenotypic assay, 38 isolates (54.3%) were able to produce biofilm, of which 94.7%, 55.3% and 42.1%, presence of icaA, icaD and aap genes were detected respectively. The bhp gene was not detected in the studied isolates.

    Conclusion

    The results indicate high rate of antibacterial resistance and biofilm forming ability in S. epidermidis isolates in Guilan and as a result the high potential of these isolates in              colonization, pathogenicity and acquisition of multidrug resistance.

    Keywords: Staphylococcus epidermidis, Antibacterial resistance, Biofilm, icaA, icaD, bhp, aap
  • Sheida Beiranvand, Abbas Doosti *, Seyed Abbas Mirzaei Pages 26-36

    Background &

    Objectives

    Increasing antibiotic resistance in Acinetobacter baumannii isolates has become a major global concern today. The mechanism of the food supply through iron supply through Siderophores is one of the most important factors in the adaptation of bacteria to adverse conditions. The study of the frequency of the presence of Siderophore genes in clinical isolates      provides a high understanding of the mechanism of bacterial resistance. Therefore, in this study, we investigated the frequency of antibiotic resistance in isolates containing the Siderophore gene.Materials &

    Methods

    Clinical samples were collected from hospitalized patients includingrespiratory, wound, urinary, and blood samples. Biochemical tests were performed to isolate the    bacteria. A molecular sensitive polymerase chain reaction (PCR) test was performed to confirm  Acinetobacter baumannii strains and to evaluate the presence of target genes. Microbial susceptibility testing was performed by disk diffusion method according to CLSI instructions and the relationship between microbial resistance and expression of Siderophore genes in isolates was investigated.

    Results

    According to PCR results, out of 64 isolates identified by biochemical tests, 28 isolates (43.75%) were identified as Acinetobacter baumannii. All 28 isolated isolates (100%) had LPS genes and 15 isolates (53.57%) had Siderophore gene with 93.3% resistance to Carbapenems and 26.6% to Colistin sulfate and antibiotics. Were identified as XDR and MDR strains.

    Conclusion

    Antibiotic resistance and the prevalence of Siderophore and LPS genes in               Acinetobacter baumannii strains are worrisome and require infection control measures including management of antibiotics and rapid identification of resistant isolates.

    Keywords: siderophore, LPS, Acinetobacter baumannii, Antibiotic resistance
  • Hanieh Shahreza, Abbas Akhavan Sepahi *, Farzaneh Hosseini, Ramezan Ali Khavarinejad Pages 37-46

    Background &

    Objectives

    Nowadays, high consumption plastics such as polyethylene are         recognized as one of the major environmental pollutants by the World Environment Organization. The aim of this study was to isolate and identify native Pseudomonas bacterial strains with the polyethylene packaging degradation ability.Materials &

    Methods

    In order to conduct this study, soil samples were collected. In order to    isolate the isolates with polyethylene degradation ability, two methods of direct culture and       culture by pre-enrichment method were used. After culturing the bacteria in MSM medium and examining the percentage of plastic weight loss, the superior strain was selected for DNA          extraction and PCR of alk-B gene. PCR results were sequenced and examined phylogenetically.

    Results

    The results of the present study showed that the percentage of degradation of                polyethylene by Pseudomonas strains was 7.2% at most and 4.5% on average. Also, all purified degrading bacteria in this study harbored alk-B gene.

    Conclusion

    The results showed that the degradation of polyethylene materials can be                significantly accelerated by using and optimizing bacteria isolated from soil. It seems that by     promoting genetic methods based on the genome of bacteria, especially the strain of               Pseudomonas aeruginosa, it is possible to develop methods during which all commonly used types of polyethylene are degraded in a much shorter time than normal.

    Keywords: Polyethylene, Pseudomonas aeruginosa, alk-B gene, gene cloning
  • Oumaima AL-Hilli, Farahnaz Molavi *, Maryam Tehranipoor Pages 47-58

    Background &

    Objectives

    An important part of drug resistance In Pseudomonas aeruginosa is    related to efflux pump systems. In this study, the antimicrobial effect of silver oxide nanoparticle and Lactobacillus plantarum probiotic on MexX gene expression has been studied.Materials &

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 49 samples were collected from Mashhad and identified using standard methods. Strains with multidrug resistance were selected to determine MIC and check the frequency of MexX gene by PCR method. Broth dilution method was performed for probiotics, silver oxide nanoparticles and combination of both to obtain MIC and MBC. Microdilution method and Real time-PCR technique were used to determine the effective dilution of silver oxide nanoparticles and probiotics and MexX gene expression, respectively. The data related to the changes in MexX gene expression were analyzed by the 2-ΔΔCT  method using the independent T test in two groups.

    Results

    All strains had MexX gene and all of them were resistant to more than two antibiotics. The minimum concentration of growth inhibition in the dilution method in agar was for silver oxide nanoparticles up to a dilution of 500 µg/ml and for probiotics up to a dilution of 16 µg/ml. Compared to probiotics, silver nanoparticles had a greater effect in inhibiting the growth of bacteria, and the amount of this effect is greater than the combined effect of probiotics and silver nanoparticles (P>0.05).

    Conclusion

    Silver oxide nanoparticle and probiotic have antibacterial effect to reduceMexXY-OprM efflux pump function in Pseudomonas aeruginosa bacteria.

    Keywords: efflux pump, Pseudomonas aerosinosa, Silver oxide nanoparticles, Lactobacillus
  • Ali Kazemtabrizi, Azam Haddadi *, Mahmoud Shavandi, Nasser Harzandi Pages 48-57

    Background &

    Objectives

    Dental plaque is structurally and functionally a biofilm that may lead to caries and root infection due to disruption of microbial homeostasis. The present research aimed to investigate the molecular characteristics of dental flora of patients in East Tehran.Materials &

    Methods

    In this cross-sectional study, 9 samples of dental plaque, caries, and root canal from five patients who were randomly selected in 2017 were collected under sterile  conditions. Bacteria were cultured using the standard BHI broth culture medium. General primers of the 16S rRNA gene were used for molecular identification of bacteria and investigation of their phylogenetic relationships. Demographic characteristics of the subjects were also examined.

    Results

    Thirteen bacterial isolates were identified from clinical specimens of plaque and tooth decay. The isolated bacteria belonged to three phyla, five families, six genera Arthrobacter, Brevundimonas, Granulicatella, Kocuria, Neisseria, and Streptococcus, as well as seven species. The most abundant isolates were N. perflava (n=5) and S. salivarius (n=3). The identified bacteria were arranged in four branches of a phylogenetic tree. No association was found between bacteria and demographic characteristics.

    Conclusion

    Identifying the factors involved in dental infections is an effective approach to prevention. In this study, 11 bacterial isolates from dental plaque and 2 bacterial isolates from tooth decay were identified and no strains from the root specimens were identified. The  discrepancy between plaque bacteria and caries may be due to the small sample size and  microbiological methods used.

    Keywords: Tooth Diseases, microbiota, dental plaque, dental caries