فهرست مطالب

رویکردهای نوین آموزشی - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار و تابستان 1400)

نشریه رویکردهای نوین آموزشی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ستاره جهینی، رفیق حسنی*، فردین باتمانی صفحات 1-19

    پژوهش حاضر با هدف تدوین و آزمون مدل ارزشیابی پیشرفت تحصیلی مبتنی بر شایستگی دانش آموزان دوره اول متوسطه انجام گرفته است. جامعه آماری شامل مدیران، دبیران، معاونان و مشاوران مدارس دولتی متوسطه اول استان آذربایجان غربی بود. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 296 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای پژوهشگرساخته شامل 71 سوال با درجه بندی لیکرت بود. اطلاعات به دو روش پرسشنامه آنلاین و ارسال فیزیکی جمع آوری شد. به منظور تعیین پایایی آزمون در مطالعه مقدماتی بر روی 30 نفر از اعضای نمونه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. با استفاده از نرم افزار آماری SPSS میزان پایایی پرسشنامه 96/0 به دست آمد. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی شامل تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی با استفاده از نرم افزار PLS صورت گرفت. یافته ها نشان می دهد الگوی شایستگی دربردارنده 56 شاخص است که درقالب 13 عامل شامل توانایی شناختی، مهارت های حوزه یادگیری دروس، مهارت پژوهشی، مهارت عاطفی، ساختار نگرشی، خصوصیات شخصیتی، سخت کوشی، سبک زندگی، مهارت در حوزه سلامت و بهداشت، مهارت یادگیری، مهارت اجتماعی و ارتباطی، مهارت کار و فناوری و نگرش اجتماعی قرار دارند. نتایج نشان داد این 13 عامل درمجموع 57/79درصد از واریانس را تبیین کردند. همچنین، مدل ارایه شده دارای برازش نسبی قابل قبولی بود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی پیشرفت تحصیلی، ارزشیابی شایستگی محور، مهارت های شناختی، مهارت های غیرشناختی
  • فاطمه فیروزی، زهرا طالب*، نیره شاه محمدی صفحات 21-41

    یادگیری مشارکتی مبتنی بر رایانش ابری گسترش یادگیری مشارکتی پشتیبانی شده توسط رایانه است. نوعی تکنیک اصولی است که می تواند محیط ابری را برای یادگیری مشارکتی و پشتیبانی از آموزش ازطریق رایانش ابری ایجاد کند. این پژوهش با هدف طراحی الگوی به کارگیری یادگیری مشارکتی مبتنی بر رایانش ابری در آموزش عالی انجام شده است. روش پژوهش در چهارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام گرفت. شرکت کنندگان پژوهش اعضای هییت علمی و استادان دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران در سال 99- 1398 بودند که با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند و با مصاحبه نیمه ساختاریافته با 18 نفر، اشباع نظری در داده ها حاصل شد. تجزیه وتحلیل داده ها براساس رهیافت نظام مند نظریه داده بنیاد اشتراوس و کوربین در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد. نتایج پژوهش گویای آن است که 310 گزاره مفهومی اولیه با 9 مقوله اصلی و 21 مقوله فرعی درقالب ابعاد شش گانه مدل پارادایمی شامل موجبات علی (2 مقوله)، پدیده اصلی (یادگیری مشارکتی مبتنی بر رایانش ابری)، راهبرد (2 مقوله)، شرایط زمینه ای (2 مقوله)، شرایط محیطی (1 مقوله) و پیامد (2 مقوله) شناسایی شد که درقالب مدل پارادایمی شامل یادگیری مشارکتی مبتنی بر رایانش ابری به عنوان پدیده محوری و شرایط علی (عوامل تعاملی و عوامل انسانی)، شرایط زمینه ای (شرایط درونی و شرایط بیرونی)، عوامل مداخله گر (مشکلات یادگیری مشارکتی در محیط ابر)، راهبردها (راهبردهای آموزشی و راهبردهای حمایتی) و پیامدها (پیامدهای آموزشی و پیامدهای عاطفی) سازمان یافت.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، نظریه داده بنیاد، رایانش ابری، یادگیری مشارکتی
  • کیومرث تقی پور*، فهیمه اکبری، داود طهماسب زاده شیخلار صفحات 43-58
    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان شکاف دیجیتالی بین دانش آموزان و معلمان دوره متوسطه اول شهر تبریز در شرایط ویروس کووید-19 انجام شد. روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان و معلمان مدارس دخترانه دوره متوسطه اول (پایه نهم) شهر تبریز در نیمسال اول سال تحصیلی 1400-1399 بود که از بین آنها 352 دانش آموز و 102 معلم از طریق فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و داده های لازم از مناطق پنج گانه آموزشی شهر تبریز از طریق اجرای پرسشنامه های الکترونیکی گردآوری شد. برای گردآوری داده ها در ارتباط با متغیر «میزان دسترسی به فاوا» از پرسشنامه حسینی و همکاران (2013) و برای متغیرهای «میزان استفاده از فاوا»، «نگرش به فاوا» و «مهارت در استفاده از فاوا» از پرسشنامه گریگ (2016) استفاده گردید. روایی محتوایی پرسشنامه ها را متخصصان تایید کردند و پایایی پرسشنامه اول با استفاده از آلفای کرونباخ برای معلمان 796/0 و برای دانش آموزان 773/0 و برای پرسشنامه دوم مقدار 86/0 محاسبه شد. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون T به طور مستقل تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین دانش آموزان و معلمان مدارس دخترانه متوسطه اول شهر تبریز در همه ابعاد شکاف دیجیتالی به غیر از مهارت استفاده از فاوا نابرابری هست و معلمان در این ابعاد در بسیاری از مناطق آموزشی وضعیت بهتری دارند.
    کلیدواژگان: شکاف دیجیتالی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش متوسطه
  • زهرا آزاد دیسفانی، حسین کارشکی*، سید امیر امین یزدی، محمدسعید عبدخدائی صفحات 59-75

    این پژوهش اثربخشی آموزش تلفیقی مبتنی بر شبکه اجتماعی مجازی با رویکرد سازنده گرایی اجتماعی بر خودکارآمدی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان را بررسی کرده است. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه فرهنگیان در سال تحصیلی 98-97 بود که 75 نفر از آنها با روش نمونه گیری در دسترس از پردیس شهید هاشمی نژاد مشهد انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در سه گروه 25 نفره قرار گرفتند. روش پژوهش شبه آزمایشی بود و اطلاعات لازم با آزمون پیشرفت تحصیلی و پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی اون و فرامن جمع آوری شد. پس از برگزاری دوره آموزشی، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS24 تحلیل گردید. نتایج نشان داد که دانشجویان آموزش تلفیقی در مقایسه با دو گروه دیگر پیشرفت تحصیلی بهتری دارند. همچنین بین خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان بهره مند از آموزش تلفیقی و آموزش حضوری تفاوت معناداری وجود ندارد و خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان شرکت کننده در آموزش تلفیقی نسبت به دانشجویان بهره مند از آموزش مبتنی بر شبکه اجتماعی بیشتر است. بر این اساس، استفاده از آموزش تلفیقی مبتنی بر شبکه اجتماعی به عنوان شیوه آموزشی مناسب در آموزش دانشگاهی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، سازنده گرایی اجتماعی، شبکه اجتماعی مجازی، خودکارآمدی تحصیلی
  • حامد حسینی ضرابی، اباصلت خراسانی*، مرتضی رضایی زاده، محمدعلی مظاهری تهرانی صفحات 77-95

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی روش های ایجاد تعامل دانشجویان در فرایند یادگیری و شناسایی ویژگی های تعامل اثربخش در فرایند یادگیری است. تعامل های یادگیری باید مجموعه ای از ویژگی ها را داشته باشد تا یادگیری محقق شود. در این پژوهش کیفی، از روش مطالعه مرور نظام مند منطبق با دستورالعمل پریزما (PRISMA) برای مطالعه پژوهش های پیشین و از روش پدیدارشناسی با بهره گیری از گروه های کانونی برای کسب تجارب خبرگان استفاده شده است. در پایگاه اطلاعاتی web of science جستجوی مقاله های مرتبط با هدف پژوهش طی سال های 2009 تا 2019 انجام شد که تعداد 252 مقاله در حوزه تخصصی رشته تعلیم وتربیت به عنوان جامعه آماری به دست آمد. معیارهای ورود مقاله ها به مطالعه مرور نظام مند، مقاله های علمی- پژوهشی در حوزه آموزش عالی بود که درنهایت 20 مقاله تحلیل شد. اعضای گروه کانونی، متخصصان علوم تربیتی بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند و روش گلوله برفی انتخاب شدند. پایایی مضمون های استخراج شده از طریق خودبازبینی پژوهشگر و توافق موضوعی سه کدگذار انجام شد. یافته های پژوهش شامل 9 روش ایجاد تعامل (ایجاد محیط یادگیری مبتنی بر مسیله یا مشکل، ایجاد فضایی برای تفسیر و تامل فردی و بحث و گفتگو، ارایه بازخورد، پاداش و تشویق کردن مبتنی بر انگیزاننده های درونی، مشارکت دادن دانشجو در طراحی آموزشی و اجرا، استفاده از ابزارهای چندرسانه ای، خودارزیابی، استفاده از تکنیک های یادگیری همیارانه، ارزیابی همتایان، طراحی و تسهیل فعالیت گروهی) و 13 ویژگی تعامل اثربخش در فرایند یادگیری است که با کاربست آن در عمل، محیط یادگیری پویا و فعال ایجاد می شود.

    کلیدواژگان: تعامل یادگیری، مشارکت دانشجو، آموزش عالی
  • لیلا پیرحاجی خوزانی، ساناز شفیعی*، جواد شکرریز صفحات 97-113

    امروزه یادگیری الکترونیکی در بسیاری از سطوح تحصیلی و آموزشی رخنه کرده است؛ ولی نیت استمرار در چنین سیستمی هنوز در سطح بسیار پایینی قرار دارد. درنتیجه آینده سیستم، پیش بینی ناپذیر است. با توجه به اینکه در مدارس، دانشگاه ها و مراکز آموزشی، یادگیری الکترونیکی، ابزار اصلی تمایز رقابتی است، بدون تمرکز بر نیت تداوم سیستم یادگیری الکترونیکی، تضمینی برای موفقیت وجود نخواهد داشت. این پژوهش با هدف بررسی اثرهای یکپارچگی فناوری، درک کارآیی و سهولت بر نیت استمرار و عملکرد با میانجی گری نیت رفتاری و رضایت دانش آموزان و آموزگاران انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه دانش آموزان و آموزگاران دبستان های غیرانتفاعی شهرستان خمینی شهر بوده است. برای تعیین حجم نمونه نیز از فرمول کوکران استفاده شد که تعداد 353 نفر از دانش آموزان و 151 نفر از آموزگاران انتخاب شدند. پس از جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه، مدل با 7 مولفه (یکپارچگی فناوری، درک کارایی و سهولت استفاده، رضایت، نیت تداوم و استمرار آموزش الکترونیکی، نیت رفتاری و عملکرد تحصیلی) سنجیده شد. در بخش تحلیلی برای بررسی اعتبار یا کیفیت مدل، از نرم افزار Smart PLS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان دهنده آن است که درک سهولت استفاده بر درک کارایی، یکپارچه سازی فناوری بر نیت های رفتاری، درک کارایی بر نیت های رفتاری، درک سهولت استفاده بر نیت های رفتاری، درک کارایی بر رضایت دانش آموزان و آموزگاران، درک سهولت استفاده بر رضایت دانش آموزان و آموزگاران، نیت رفتاری بر عملکرد تحصیلی، عملکرد تحصیلی بر قصد استمرار و رضایت بر قصد استمرار تاثیر دارد. مدیران از یافته های این پژوهش برای ارتقا و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در کلیه شرایط استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: نیت های رفتاری، نیت تداوم آموزش الکترونیکی، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان، آموزگاران، دبستان
  • واکاوی تجارب زیسته معلمان تازه کار از چالش های تدریس در کلاس های چندپایه
    سید حشمت الله مرتضوی زاده*، _ محمد حسنی صفحات 115-140
    این مطالعه با هدف فهم تجربه زیسته معلمان تازه کار از چالش های تدریس در کلاس های چندپایه طراحی و در چارچوب روش پژوهش کیفی و طرح پدیدارشناسی توصیفی اجرا شد. شرکت کنندگان در این پژوهش، 24 نفر از معلمان تازه کار (سابقه یک تا سه سال) در کلاس های چندپایه بودند که براساس معیارهای ورود به پژوهش به شیوه هدفمند انتخاب شدند و در مصاحبه های نیمه ساختاریافته شرکت کردند. تحلیل مصاحبه ها با استفاده از الگوی کلایزی انجام شد. یافته های این پژوهش به شکل گیری هفت مقوله و 33 کد منجر شد. این هفت مقوله عبارت است از: چالش های سازمانی و ساختاری، مرتبط با دانش تخصصی، فیزیکی و بافتی، مرتبط با دانش آموزان، والدین، کلاس داری معلم و مواجه با موقعیت های غیرمنتظره. براساس یافته های این پژوهش، پیشنهاد می شود معلمانی که حداقل سه سال سابقه تدریس در کلاس های عادی دارند، در کلاس های چندپایه مشغول به کار شوند؛ همچنین درس های مربوط به کلاس های چندپایه در رشته آموزش ابتدایی به صورت تیمی (عضو هییت علمی و معلم با تجربه تدریس در کلاس های چندپایه) آموزش داده شود؛ به همین دلیل تصمیم گیرندگان نظام آموزشی، برنامه های آموزشی مناسب را برای رفع چالش های معلمان تازه کار در کلاس های چندپایه طراحی و اجرا می کنند.
    کلیدواژگان: کلاس های چندپایه، تجربه زیسته معلمان تازه کار، چالش های معلمان تازه کار
  • کاوشی بر رساله های دکتری رشته فلسفه تعلیم وتربیت دانشگاه شیراز: تحلیل موضوعی و روش شناختی
    راضیه سهرابی، بابک شمشیری*، فریبا خوشبخت، قاسم سلیمی صفحات 141-162
    پژوهش حاضر با هدف واکاوی رساله های دکتری رشته فلسفه تعلیم و تربیت دانشگاه شیراز برای دستیابی به گرایش های موضوعی و رویکردها، روش های پژوهش آنها و بررسی روند رساله ها در طول زمان انجام شده است. نمونه این پژوهش، تمامی رساله دکتری رشته فلسفه تعلیم وتربیت دانشگاه شیراز از ابتدای راه اندازی رشته تا 1399 است. این رساله ها با بهره گیری از روش تحلیل محتوای قیاسی و استقرایی تحلیل و بررسی شدند. نتایج تحلیل 29 رساله نشان دهنده آن بود که رساله های دانشگاه شیراز در 11 گرایش موضوعی انجام گرفته که در این میان به تعلیم وتربیت اسلامی، تعلیم وتربیت رسمی ایران و جامعه شناسی تعلیم وتربیت بیش از سایر موضوعات توجه شده است. رویکرد استنتاجی، رویکرد غالب رساله ها بوده و از میان 14 روش پژوهش استخراج شده، تحلیل محتوا، سهم بیشتری را داشته است؛ همچنین رساله ها در دهه 90 نسبت به دهه 80، تغییرات مثبتی ازنظر تنوع موضوع ها، روش های پژوهش و توجه به چالش ها و مسایل روز تعلیم وتربیت ایران داشته اند.
    کلیدواژگان: رشته فلسفه تعلیم و تربیت، رساله دکتری، گرایش های موضوعی، روش پژوهش
  • طراحی و اعتبارسنجی الگوی شایستگی های تیم سازی مدیران مدارس: مطالعه ای کیفی در حوزه رهبری مدیران
    جمال عبدالملکی، سیروس قنبری* صفحات 163-184
    هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتبارسنجی الگوی شایستگی های تیم سازی مدیران مدارس بود. روش پژوهش، کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. جامعه پژوهش را کسانی تشکیل دادند که درباره ی تیم سازی تجربه داشتند؛ پس از بررسی های انجام شده، تعدادی از متخصصان حوزه مدیریت آموزشی، مدیران مدارس و معلمان باتجربه برای جامعه آماری انتخاب شدند. از طریق نمونه گیری نظری هدفمند و با عنایت به اشباع نظری با تعداد 30 نفر از آنان (10 مدرس دانشگاه، 10 مدیر و 10 معلم) مصاحبه شد. از آنجا که هدف پژوهش، مشخص و دربردارنده سوال های واضحی بود، ابزار پژوهش مصاحبه، نیمه ساختاریافته بود. روایی و پایایی فرم مصاحبه با روش های نسبت روایی محتوا و بازبینی از سوی همکار بررسی شد و نتایج نشان دهنده روایی و پایایی مناسب فرم مصاحبه بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از شیوه تحلیل مضمون براون و کلارک (2006) استفاده شد. برای بررسی پایایی نتایج، از روش بازبینی از سوی همکار با روش توافق درصدی استفاده شد که میزان پایایی نتایج برابر با 91/0 گزارش شد. درنهایت هشت شایستگی تیم سازی مدیران مدارس کشف و استخراج شد که عبارت است از: 1. ایجاد و تشکیل تیم؛ 2. تعیین ماموریت، اهداف و انتظارات؛ 3. طراحی و تدوین ساختار و برنامه؛ 4. تامین منابع؛ 5. عمل به وظایف و حل مسایل آن؛ 6. نظارت بر تیم و بازخورد دهی؛ 7. آموزش و توانمندسازی در بستر ایجاد چالش های جدید؛ 8. حفظ تیم.
    کلیدواژگان: مدارس، مدیران، تیم سازی، الگو
  • واکاوی ادراکات دانش آموزان در زمینه یادگیری درس ریاضی: نقش قدرتمند خودپنداره ریاضیاتی و مهارت های مطالعه ریاضی
    سید احمد مدنی*، فاطمه باغشیخی صفحات 185-206
    هدف این پژوهش، کشف قدرتمندترین عوامل اثرگذار بر یادگیری درس ریاضیات در دوره متوسطه بود. با توجه به ماهیت اکتشافی این هدف، پرسشنامه ای جامع برای سنجش عوامل مرتبط با یادگیری ریاضیات طراحی شد که ادراکات دانش آموزان دبیرستانی را درباره مجموعه گسترده ای از عوامل اندازه گیری می کرد. حداقل حجم نمونه موردنیاز برای انجام تحلیل ها با استفاده از نرم افزار جی پاور برآورد و سپس با روش نمونه گیری خوشه ای تعداد نه مدرسه دولتی در شهرستان کاشان به تصادف انتخاب شد. پس از اجرای پرسشنامه بر روی کل دانش آموزان پایه دهم در هرکدام از این مدارس، درنهایت تعداد 575 پرسشنامه کامل به دست آمد. با انجام تحلیل عامل اکتشافی بر روی داده ها دو مولفه اصلی، یکی مربوط به ادراکات دانش آموزان از خویشتن و دیگری مربوط به ادراکات دانش آموزان از دبیران ریاضی شناسایی شد که هرکدام شامل چند عامل بود. تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان دهنده آن بود که ادراکات دانش آموزان درباره خودشان اثر قدرتمندتری بر یادگیری درس ریاضیات دارد. پس اجرای مدل اثرات آمیخته و کنترل اثر رشته تحصیلی دانش آموزان نیز مشخص شد. از میان ادراکات، عامل خودپنداره ریاضیاتی و مهارت های مطالعه، اثر قدرتمندی بر پیشرفت تحصیلی درس ریاضیات دارد. دلالت اصلی این یافته برای آموزش ریاضیات این است که در کنار ارتقای مهارت ها و فنون تدریس معلمان ریاضی یا تدریس اثربخش این درس، باید به ایجاد خودپنداره ریاضیاتی مثبت در دانش آموزان و نظارت بر مهارت های مطالعه و یادگیری توجه کرد. درواقع اگرچه سوال اساسی بسیاری از دبیران ریاضیات این است که «من چگونه می توانم ریاضیات را به شکل اثربخش تر آموزش دهم؟»، یافته های پژوهش حاضر نشان دهنده آن است که بهبود خودپنداره ریاضیاتی و مهارت های مطالعه دانش آموزان نیز به مراتب حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: تدریس، آموزش ریاضی، خودپنداره ریاضیاتی، مهارت های مطالعه، دوره متوسطه
|
  • Setareh Jahini, Rafigh Hasani *, Fardin Batmani Pages 1-19

    The present study aims to design and validate a model in assessing and evaluating competence based academic achievement of middle school students.The statistical population of the study includes principals, teachers, deputies and counselors of public-secondary schools in West Azerbaijan province. 296 people were selected as the sample using the cluster sampling method. The data collection tool was a the researcher-made questionnaire with 71 items in Likert scale, which were designed according to the research literature. Date was collected by two methods of online questionnaire and mailing of the questionnaire. In order to determine the reliability of the test, a preliminary study on 30 sample members, Through Cronbach's alpha method was used. Using the SPSS statistical software, the reliability of the questionnaire calculated at 0.96. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistics including exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis using PLS software. Findings showed that the competency model includes 56 indicators in the form of 13 factors including cognitive ability, learning skills, research skills, emotional skills, attitude structure, personality traits, hard work, lifestyle, and health skills. Social and communication skills, work and technology skills, and social attitudes are also included. Results showed that these 13 factors related to the competency-based evaluation model explained a total of 79.57% of the variance. Also, the competency-based evaluation model presented had an acceptable relative fit.

    Keywords: educational achievement evaluation, competency-based evaluation, cognitive skills, non-cognitive skills
  • Fatemeh Firoozi, Zahra Taleb *, Nayereh Shahmohammadi Pages 21-41

    Cloud computing-based collaborative learning is the development of computer-supported collaborative learning. It is a basic technique that can create a cloud environment for collaborative learning and support training through cloud computing. The aim of this study was to design a model for applying collaborative learning based on cloud computing in higher education. The research method was conducted within the framework of a qualitative approach and using grounded theory approach. The participants of the study were faculty members of the Islamic Azad University of Mazandaran Province in 2019-2020 year, which using the purposeful sampling approach and interviewing 18 people. Data was collected using semi-structured interviews. Data analysis was performed based on the systematic approach of Strauss and Corbin Foundation data theory in three stages of open, axial and selective coding. The results showed that 310 basic conceptual propositions with 9 main categories and 21 sub-categories in the form of six dimensions of the paradigm model include: causal causes (2 categories); The main phenomenon (participatory learning based on cloud computing); Strategy (2 categories); Background conditions (2 categories); Environmental conditions (1 category) and outcome (2 categories) were identified In the form of a paradigm model including participatory learning based on cloud computing as a central phenomenon and causal conditions (interactive factors and human factors), Underlying conditions (internal conditions and external conditions), Interventional factors (challenges of participatory learning in the cloud environment), Strategies (training strategies and support strategies) And consequences (educational consequences and emotional consequences) were organized.

    Keywords: Cloud Computing, Collaborative learning, Higher education, Grounded Theory
  • Kiumars Taghipour *, Fahimeh Akbari, Davoud Tahmasebzadeh . Sheikhlar Pages 43-58
    The main objective of the study was to find out the amount of the digital divide between studentes and teachers of the first secondary school of Tabriz City in the conditions of COVID-19 virus. The research method is descriptive and causal-comparative. The study population included all teachers and students of girl’s high schools (9- level) in Tabriz City in the first semester of the academic year 2020-2021, from which 352 students and 102 teachers were selected through Cochran's formula and stratified random sampling. The necessary data were gathered from the five educational districts of Tabriz City through the implementation of electronic questionnaires. The questionnaire of Hosseini et al. (2013) for gathering data related to the variable "access to ICT", and the Gregg’s Questionnaire (2016) for variables "the rate of ICT use", "attitude toward ICT" and "skills in using ICT" were used. The content validity of the questionnaires was confirmed by experts and the reliability of the first questionnaire was calculated 0.796 for teachers and 0.773 for students, and 0.86 for the second questionnaire with using Cronbach's alpha. The collected data were analyzed by using independent t-test. The results showed that there is an inequality between students and teachers of girls' high schools in Tabriz City in all dimensions of digital divide except for the skill of using ICT, and teachers in these dimensions are in a better position in many educational districts.
    Keywords: Digital Divide, ICT, secondary education
  • Zahra Azad Dosfani, Hossein Kareshki *, Seyed Amir Amin Yazdi, MohammadSaeid Abdkhodaei Pages 59-75

    This study investigated the effectiveness of blended learning based on virtual social networks with a social constructivist approach on students' academic self-efficacy and academic achievement. The statistical population included students of Farhangian University in 2019-2020, 75 of whom were selected by available sampling method from Shahid Hasheminejad Campus in Mashhad and were randomly divided into three groups of 25 people. The research method was quasi-experimental and required information were collected by academic achievement test and owen and Faraman's academic self-efficacy questionnaire. Data were analyzed using SPSS24 software. The results investigated that students of blended learning had higher academic achievement compared to the other two groups. Also, there is no significant difference between the academic self-efficacy of students with blended learning and face-to-face education, and students participating in blended learning had higher academic self-efficacy than students with social networks-based education. Accordingly, the use of blended learning based on social networks is suggested as a suitable educational method in university education.

    Keywords: Blended Learning, Social constructivism, Virtual social network, Academic Self-efficacy
  • Hamed Hosseini Zarrabi, Abasalt Khorasani *, Morteza Rezaeizadeh, MohamadAli Mazaheri Tehrani Pages 77-95

    The purpose of this study is to identify ways of interaction as well as the characteristics of effective interaction, to which the realization of learning contingent upon. In this qualitative research, the method of systematic literature review (SLR) based on PRISMA guidelines and the phenomenological focus group were deployed to study previous researches and understand the experiences of experts, respectively. In the web of science database, articles related to the research purpose were searched from 2009 to 2019, and 252 articles in the field of education were obtained as a statistical population. Criteria for inclusion of articles in the systematic literature review were peer-reviewed articles in the field of higher education, in which 20 articles were analyzed. The members of the focus group were education specialists who were selected through purposive sampling using snowball method. The reliability of the extracted themes was achieved through researcher self-review and thematic agreement of three coders. Findings include 9 ways to create interaction (creating a learning environment based on a problem or problem, creating a space for personal interpretation and discussion, providing feedback, reward and encouragement based on intrinsic motivation, student participation in educational design and implementation, the use of  multimedia tools, self-assessment, the use of collaborative learning techniques, peer evaluation, design and facilitation of group activities) and 13 characteristics of effective interaction in the learning process. Based on these findings, a dynamic and active learning environment can be created.

    Keywords: Learning interactions, student engagement, Higher education
  • Leila Pirhaji Khozani, Sanaz Shafiee *, Javad Shekarriz Pages 97-113

    Today, e-learning has penetrated many levels of education and training, but the intention to continue in such a system is still at a very low level, and as a result, the future of the system is unpredictable. Given that e-learning is the main tool of competitive differentiation in schools, universities and educational centers, there is no guarantee of success without focusing on the intention of continuing the e-learning system. The aim of this study was to Investigating the Effects of Technology Integration, Performance Perception, and Ease of Understanding on Semantic Intention, and Performance Mediated by Behavioral Intention and Student and Teacher Satisfaction. The effect statistical population of this study was all students and teachers of non-profit primary schools in Khomeini Shahr. Cochran's formula was used to determine the sample size, in which 353 students and 151 teachers were selected. After collecting data through a questionnaire, the model was assessed with 7 components (technology integration, understanding of efficiency, understanding of ease of use, user satisfaction, intention to continue e-learning, behavioral intention and academic performance). In the analytical section, Smart PLS software was used to check the validity or quality of the model. Research findings show that understanding ease of use on understanding performance, integrating technology on behavioral intentions, understanding efficiency on behavioral intentions, understanding ease of use on behavioral intentions, understanding performance on student and teacher satisfaction, understanding ease of use on student and teacher satisfaction, intention Behavior affects academic performance, academic performance affects the intention to continue and on student and teacher satisfaction affects the intention to continue. The findings of this study can be used by school principals to promote students' academic achievement in all situations.

    Keywords: Behavioral intentions, intention to continue e-learning, Academic Performance, students, teachers, elementary schools
  • Analyze Novice Teachers' Experiences of Teaching Challenges in Multigrade Classrooms
    Seyyed Heshmatollah Movahedzadeh *, Muhammad Hassani Pages 115-140
    This study was designed to understand the lived experience of novice teachers of the challenges of teaching in multigrade classrooms and was conducted in the framework of qualitative research method and descriptive phenomenological design. Participants in this study (24) were novice teachers with one to three years teaching experience. in multi-grade classes who were purposefully selected based on the inclusion criteria and participated in semi-structured interviews. Interviews were analyzed using the Colaizzi model. Findings of this research showed (7) categories including structural challenges, specialized knowledge challenges, contextual challenges, student-related challenges, parent-related challenges, educational challenges and challenges faced with unexpected situations and (33) code. Based on the findings of this study, it is suggested that teachers with three years of teaching experience in regular classes be employed in multi-grade classes. Also, courses related to multi-grade classes in the field of primary education should be taught as team teaching (faculty member and experienced teacher teaching in multi-grade classes). In this way, decision makers in the education system can design and implement appropriate intervention programs to address the challenges of novice teachers in multigrade classrooms.
    Keywords: Multigrade classes, Lived experience of novice teacher, Challenges for novice teachers
  • A thematic and methodological analysis of Shiraz university PhD dissertations in philosophy of education
    Razieh Sohrabi, Babak Shamshiri *, Fariba Khoshbakht, Ghasem Salimi Pages 141-162
    This study was conducted with the aim of analyzing PhD dissertations in the field of philosophy of education at Shiraz University in order to identify their thematic orientations, research approaches, research methods, as well as their the overall trends over time. This study covers all the PhD dissertations in the field of philosophy of education, defended at Shiraz University until 2020, which includes 29 cases. These dissertations were analyzed using qualitative deductive and inductive content analysis method. The results of the analysis of the cases showed that the dissertations of Shiraz University have been conducted in 11 thematic orientations, among which, Islamic education, formal Iranian education and sociology of education have been more recurrent. The inferential approach is the predominant research approach of the dissertations and among the 14 research methods extracted, content analysis has the largest share. The findings Show that dissertations defended during 2010s have improved compared to those of 2000s, in terms of diversity of research topics, research methods and their concern for the current challenges and issues of education of Iran.
    Keywords: Philosophy of Education, PhD dissertations, Thematic Trends, Research Approach, Research Method
  • Designing and Validating a Model of Team Building Competencies for School Principals': A Qualitative Study in the Field of Managerial Leadership
    Jamal Abdolmaleki, Siroos Ghanbari * Pages 163-184
    The aim of this study was to design and validate a model of team building competencies for school principals'. The research population consisted of those who had experience in team building. After reviewing studies, a number of specialists in the field of educational management, school principals and experienced teachers were selected as the statistical population. Through purposeful theoretical sampling and considering the theoretical saturation, 30 of them (10 university lecturers, 10 principals and 10 teachers) were interviewed. Since the purpose of the research was specific and included specified questions, the research tool was a semi-structured interview. The validity and reliability of the interview list were evaluated by the methods of content validity ratio and review by a colleague and the results showed the appropriate validity and reliability of the interview form. Brown and Clark (2006) contextual analysis were used to analyze the data. To evaluate the reliability of the results, the peer review method was used with the percentage agreement method. The reliability of the results was reported to be 0.91. Finally, eight Team building competencies of school principals were discovered and extracted, which are:1) Team building; 2) Determining the mission, goals and expectations of the team; 3) Designing and compiling the structure and program of the team; 4) Providing team resources; 5) Performing team tasks and solving its problems; 6) team supervision and feedback; 7) Training and empowering the team in the context of creating new challenges and 8) Maintain the team.
    Keywords: Schools, principals, Team Building, Model
  • An Exploratory Study of the Students Perceptions about Learning Mathematics: The Powerful Influences of Mathematical Self-Concept and Study Skills
    Sayed Ahmad Madani *, Fateme Baqsheykhi Pages 185-206
    The aim of this research was to discover the most effective factors influencing students learning in secondary schools mathematic courses. With regard to the exploratory nature of this aim, researchers designed a comprehensive questionnaire for measuring diverse variables related to the learning of mathematics that measured student’s perceptions or learning experiences. Then, the GPower software was used for determining the required sample size and collecting survey data. Nine public secondary schools were randomly selected through the cluster sampling method. After the implementation of the questionnaire on high school 10th graders in each school, finally 575 complete and analyzable questionnaires were returned. The exploratory factor analysis was implemented and two categories of interrelated factors were detected; one concerning student’s self-conceptions and the other, concerning student’s perceptions about their teachers. The multivariate regression showed that student’s perceptions of themselves has a powerful influence on their learning in math courses. After implementation of mixed models' method and controlling the effect of student’s academic major, it was revealed that student’s mathematical self-concept and student’s study skills in math have the greatest influence in their academic achievement in mathematics. The most important implication of this finding is the necessity of promoting student’s positive self-concept in math and guiding their specific and suitable skills for individual study. Many teachers say: “how can I teach math more effective?” these findings put this question forward: “how can I promote my student’s math self-concept and study skills”. It seems that the aforementioned question could be an invaluable challenge for math teachers.
    Keywords: Teaching, Mathematic Teaching, Mathematical Self-Concept, Study Skills, academic achievement, secondary education