فهرست مطالب

مجله پژوهش های روان شناسی بالینی و مشاوره
سال یازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیده محمودی، بهروز مهرام*، فاطمه حاجی اربابی صفحات 5-24
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی روش تدریس تلقین زدایی مبتنی بر دو نیمکره مغز بر نگرش و اضطراب ریاضی دانش آموزان دختر متوسطه اول بود.

    روش

    پژوهش از نوع آزمایشی با طرح مطالعات تک موردی بود. از میان دختران پایه هشتم شهر مشهد، دو آزمودنی با روش هدفمند جهت شرکت در پژوهش انتخاب شدند. این دو آزمودنی به ترتیب 4 و 7 جلسه آموزش سنتی را دریافت و بعد از هر جلسه آزمون های نگرش و اضطراب ریاضی را تکمیل کردند. با استفاده از این داده ها،  خط پایه برای هر دانش آموز تعیین شد. پس از مشخص شدن خط پایه هر دانش آموز؛ تنفس ریتمیک همراه با آموزش ریاضی به آزمودنی ها ارایه و از موسیقی و تن آرامی نیز بهره گیری شد. آزمودنی ها به ترتیب 6 و 3 جلسه با استفاده از این شیوه آموزش دیدند. در پایان هر جلسه از آزمونی ها خواسته شد به ابزارهای پژوهش پاسخ بدهند. همچنین برای پیگیری اثرات مداخله، آزمودنی حدود یک ماه پس از اتمام آموزش مجددا به مقیاس های نگرش ریاضی و اضطراب پاسخ دادند.

    یافته ها

     نتایج این پژوهش نشان داد که روش آموزش تلقین زدایی مبتنی بر دو نیمکره مغز در افزایش نمرات نگرش به ریاضی (با شاخص های دلتای 68/48 و 11/3 به ترتیب برای دو آزمودنی) و کاهش نمرات اضطراب ریاضی (با شاخص های دلتای 18/2 و 2 به ترتیب برای دو آزمودنی) موثر بوده است. به طور کلی، نتایج این پژوهش بیانگر تاثیر مثبت تدریس تلقین زدایی مبتنی بر دو نیمکره مغز بر نگرش به ریاضی و کاهش اضطراب ریاضی است.

    کلیدواژگان: تلقین زدایی، تدریس مبتنی بر دو نیمکره مغز، نگرش به ریاضی، اضطراب ریاضی
  • شادی حسینی، مهدی قاسمی مطلق*، بهرنگ اسماعیلی شاد، حسین مهدیان صفحات 25-38
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر دشواری تنظیم هیجان در بیماران مبتلا به وسواس فکری و عملی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش تمامی بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی مراجعه کننده به کلینیک های روانشناسی و روان پزشکی شهر مشهد بودند. از این جمعیت تعداد 30 نفر که ملاک های پژوهش را دارا بودند به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر)  و گروه کنترل (15 نفر) گمارش شدند. جهت جمع آوری داده ها آزمودنی ها پرسشنامه دشواری تنظیم هیجان گراتز و رومر (2004) را تکمیل کردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج حاکی از اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر دشواری تنظیم هیجان در بیماران مبتلا به وسواس فکری و عملی بود. بر مبنای یافته های حاصل از پژوهش، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به مراجعین مبتلا به وسواس فکری-عملی کمک می کند تا بتوانند به شکل موثری هیجانات خود را تنظیم و مدیریت کنند. لذا با توجه به اینکه هیجان ها نقشی اساسی در استمرار و تشدید این اختلال دارند، درمانگران می توانند با استفاده از این روش درمانی، اثربخشی جلسات درمانی  خود را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، دشواری تنظیم هیجان، وسواس فکری و عملی
  • فاطمه عباسیان، مجید پاکدامن*، حسین کارشکی صفحات 39-56
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر بخشی مبتنی بر روان شناسی مثبت گرا و به طور ویژه آموزش شکوفایی بر اضطراب و افسردگی و تاب آوری دانش آموزان مدارس تیزهوشان است.

    روش

     به منظور نیل به هدف پژوهش و تعیین اثر بخشی از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. نمونه شامل 50 نفر از دانش آموزان دختر دبیرستان فرزانگان تربت حیدریه بود. ابتدا از جامعه ی آماری (کلیه ی دانش آموزان دبیرستان مذکور)، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس و پرسشنامه تاب آوری به عمل آمد. تعداد 50 نفر که بیشترین نمره را در مقیاس اول و کمترین نمره را در مقیاس دوم کسب کرده بودند، انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای گروه آزمایش، آموزش شکوفایی در 14 جلسه 60 دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) اجرا شد، اما گروه کنترل ابتدا هیچ نوع درمانی دریافت نکرد و در پایان پژوهش، آموزش جهت گروه کنترل نیز اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-26 و از طریق آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون کوواریانس نشان داد که با توجه به معنی دار شدن مقدار F فرضیه ی پژوهش مبنی بر اثربخشی پروتکل آموزشی مبتنی بر شکوفایی بر متغیر اضطراب، افسردگی و تاب آوری در سطح اطمینان 99 درصد تایید می شود. آموزش شکوفایی موجب کاهش اضطراب و افسردگی و افزایش تاب آوری دانش آموزان گروه آزمایش، در مقایسه با گروه کنترل شده است.

    کلیدواژگان: روان شناسی مثبت گرا، آموزش شکوفایی، افسردگی، اضطراب، تاب آوری
  • مطهره سادات میردامادی، فاطمه ایزدی* صفحات 57-76
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی بر حساسیت اضطرابی، درآمیختگی افکار و کاهش علایم افراد مبتلا به وسواس فکری عملی بود.

    روش

     طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. در این پژوهش از روش نمونه گیری داوطلبانه استفاده شد. بدین منظور تعداد 30 زن، از بین جامعه آماری پژوهش که کلیه ی زنان مبتلا به وسواس فکری عملی استان اصفهان در سال 1399 بودند، بر اساس معیارهای ورود و خروج از پژوهش و مصاحبه بالینی به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر عبارت بودند از پرسشنامه وسواس ییل براون، مقیاس حساسیت اضطرابی و پرسشنامه درآمیختگی افکار. پس از اجرای پیش آزمون، شرکت کنندگان در گروه آزمایش طی 10 جلسه 60 دقیقه ای به صورت گروهی تحت آموزش درمان فراتشخیصی قرار گرفتند. در نهایت پس از اجرای پس آزمون، داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که درمان فراتشخیصی موجب کاهش حساسیت اضطرابی، درآمیختگی افکار و علایم افراد مبتلا به وسواس فکری عملی در گروه آزمایش، در مرحله پس آزمون شده است و این تغییرات از نظر آماری معنادار هستند؛ لذا، می توان از این روش به عنوان یک روش مداخله ای و درمانی برای کاهش نشانه های حساسیت اضطرابی، درآمیختگی افکار و علایم افراد مبتلا به وسواس فکری عملی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: وسواس فکری عملی، حساسیت اضطرابی، درآمیختگی افکار، درمان فراتشخیصی
  • فریبرز صدیقی ارفعی*، علیرضا رشیدی، ریحانه تابش صفحات 77-94
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی بروز رفتارهای پرخطر بر اساس کنترل رفتاری و روان شناختی والدین و والدگری هلیکوپتری در بزرگ سالی نوظهور انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانشجویان در حال تحصیل مقطع کارشناسی دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 99-98 بودند که از این میان با روش نمونه گیری خوشه ای تعداد 375 نفر انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های نظارت والدینی، کنترل روان شناختی، والدگری هلیکوپتری و پرسشنامه رفتارهای پرخطر استفاده شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS-20 در دو بخش توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه) انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون همبستگی نشان داد که میان کنترل رفتاری، کنترل روان شناختی، والدگری هلیکوپتری و رفتارهای پرخطر رابطه مثبت وجود دارد (05/0 ≤p). هم چنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که از میان عوامل فوق، کنترل روان شناختی والدین 10 درصد و کنترل رفتاری نیز 10 درصد از رفتارهای پرخطر را در بزرگ سالان نوظهور پیش بینی می کند (05/0  ≤p). با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش، لزوم آگاه ساختن والدین و ارایه ی آموزش های مناسب به آن ها جهت پرورش فرزندان سالم آشکار می شود.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، کنترل روانشناختی، کنترل رفتاری، والدگری هلیکوپتری، بزرگسالی نوظهور
  • کیان سبکباری*، روح الله عباسی، نیکتا غلامی باکر صفحات 95-112
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی طرح واره درمانی گروهی بر ترس از ارزیابی منفی دختران دارای اضطراب اجتماعی است.

    روش

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با گروه کنترل و آزمایش همراه با پیش آزمون و پس آزمون با دوره ی پیگیری بود جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دختر مبتلا به اضطراب اجتماعی مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه علامه طباطبایی بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. سپس گروه آزمایش تحت درمان 10 جلسه ای طرح واره درمانی گروهی قرار گرفتند و دوره پیگیری تا دو ماه پس از اتمام درمان ادامه یافت. به منظور جمع آوری داده ها در مراحل پیش آزمون و پس آزمون برای دو گروه از مقیاس طرح واره، پرسشنامه اضطراب اجتماعی و پرسش نامه ترس از ارزیابی منفی استفاده شد و یافته های به دست آمده با استفاده آزمون تحلیل واریانس آمیخته همراه با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج ارزیابی ها در پایان درمان نشان داد طرح واره درمانی به طور معنادار باعث کاهش ترس از ارزیابی منفی و تداوم تاثیر آن در مرحله پیگیری دو ماهه در گروه آزمایش شده است؛ در مجموع، می توان چنین گفت که گروه درمانی مبتنی بر طرح واره در کاهش آماج اصلی درمان یعنی ترس از ارزیابی منفی در نمونه ی دختران دانشجوی ایرانی مبتلا به اضطراب اجتماعی از کارایی و اثربخشی لازم برخوردار است.

    کلیدواژگان: طرح واره درمانی، ترس از ارزیابی منفی، اضطراب اجتماعی
  • فرزاد رعیت دوست*، محمد آرش رمضانی، مهرناز آزادیکتا صفحات 113-132
    هدف

    تعارضات دوپاره نقش کلیدی در کیفیت رابطه ی زناشویی دارند. هدف این مطالعه، بررسی نقش میانجی، رضایتمندی جنسی در ارتباط بین تعارضات دوپاره و کیفیت رابطه ی زناشویی است.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل افراد متاهل ساکن شهر تهران بود. تعداد 308 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس با استفاده از لینک آنلاین پاسخگویی به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل سه پرسشنامه رضایت زناشویی، شاخص رضایت جنسی و پرسشنامه خود انتقادی بود. داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری در نرم اقزار Amos تحلیل گردید.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که رضایتمندی جنسی و خود مطمین با تمامی مولفه های رضایت زناشویی و نمره کل آن رابطه مثبت معنادار و خود ناکافی و خود متنفر با تمامی مولفه های رضایت زناشویی رابطه منفی معنادار دارد. خود ناکافی و خود متنفر نیز با رضایتمندی جنسی رابطه منفی معنادار دارد. همچنین که خود مطمین با رضایتمندی جنسی رابطه مثبت معنادار دارد. تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که خود متنفر و خود مطمین فاقد اثر معنادار است. برای خود ناکافی اثر مستقیم و غیرمستقیم به ترتیب با اندازه بتا 22/0- و 12/0- بعد از اصلاح مدل معنادار است (05/0  <p). با این تفاسیر، تعارضات دوپاره می تواند یک متغیر مهم و مرتبط با کیفیت رضایت زناشویی باشد، چرا که علاوه بر ارتباط با آن، به واسطه اثرگذاری بر رضایتمندی جنسی می تواند تبیین کننده تغییرات کیفیت رابطه ی زناشویی باشد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی جنسی، تعارضات دوپاره، کیفیت رابطه زناشویی
|
  • Hamideh Mahmoodi, Behrooz Mahram *, Fatemeh Hajiarbabi Pages 5-24
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of desuggestopedia teaching method based on two hemispheres of the brain on the mathematical attitude and anxiety of first high school students (a single subject study).

    Method

    The present study was an experimental study with a single subject design. From the population of eighth grade female students in Mashhad, two students were selected using purposive sampling method. These two subjects, respectively, received 4 and 7 sessions of traditional teaching and completed the mathematical attitude and anxiety scales after each session of education. The data were then used to determine the baselines for each subject. After determining the baselines of each student, rhythmic breathing along with math training was presented to the subjects and music and relaxation were also used. The two subjects were trained in this way for 6 and 3 sessions, respectively. At the end of each session, the subjects were asked to complete the study measures. Moreover, in order to follow up the effects of the intervention, about one month after the completion of training, the subject answered again the scales of mathematical attitude and anxiety.

    Findings

    According to the results, the desuggestopedia teaching method based on two hemispheres of the brain was effective in increasing the scores of attitude towards mathematics (with delta indices equal to 48/68 and 3/11, respectively for two subjects) and decreasing the scores of mathematical anxiety (with delta indices equal to 2/18 and 2, respectively for two subjects).In general, the results showed a positive effect of desuggestopedia teaching method on a positive attitude towards mathematics and reducing mathematical anxiety.

    Keywords: desuggestopedia, teaching based on two-hemisphere, mathematical attitude, mathematical anxiety
  • Shadi Hosseini, Mahdi Ghasemi Motlagh *, Behrang Esmaelishad, Hossein Mahdian Pages 25-38
    Purpose

      The aim of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on the difficulty of emotion regulation in patients with obsessive-compulsive disorder.

    Method

    The method of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest-follow-up design with a control group. The statistical population of the study consisted of all patients with obsessive-compulsive disorder referred to the psychology and psychiatric clinics in Mashhad. Of these, using convenience sampling technique, thirty clients who met the research criteria were selected and randomly assigned into two groups: the experimental group (15 individuals) and the control group (15 individuals). To collect the data, the subjects completed the Emotion Difficulty Regulation Questionnaire developed by Gratz and Roemer (2004). Analysis of variance with repeated measures was then used to analyze the data.

    Findings

    The results confirmed the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on reducing the difficulty of emotion regulation in patients with obsessive-compulsive disorder. Based on the research findings, mindfulness-based cognitive therapy helps clients with obsessive-compulsive disorder to be able to effectively regulate and manage their emotions. Therefore, considering the essential role of emotions in the continuation and exacerbation of this disorder, therapists can increase the effectiveness of therapy sessions by using this treatment method.

    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy, difficulty in emotion regulation, obsessive-compulsive disorder
  • Fatemeh Abbasian, Majid Pakdaman *, Hosein Kareshki Pages 39-56
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of positive psychology in general, and the flourishing education on anxiety, depression, and resilience of gifted school students in particular.

    Method

    In order to achieve the research purpose and to determine the effectiveness, a pre-test-post-test design was used with the control group. The statistical sample of this study included 50 female students of Farzanegan High School in Torbat Heydariyeh. The Depression-Anxiety-Stress Scale and Connor-Davidson Resilience Scale were first administered to the statistical population, which included all high school students. The 50 students with the highest score on DASS and the lowest score on the resilience scale were selected as the participants of the study and randomly divided into experimental and control groups. For the experimental group, flourishing education was performed in 14 sessions of 60 minutes (two sessions per week). But the control group did not receive any treatment at first and at the end of the research, treatment was conducted for the control group. Data were analyzed using SPSS-26 through covariance analysis.

    Findings

    The results of the covariance analysis showed that due to the significant F value, the research hypothesis was confirmed at the confidence level of 99% based on the efficacy of flourishing education protocol on anxiety, depression, and resilience variables. Flourishing education reduces anxiety and depression and increases the resilience of students in the experimental group, compared to the control group.

    Keywords: Positive psychology, Flourishing Education, depression, anxiety, Resilience
  • Motahareh Sadat Mirdamadi, Fatemeh Izadi * Pages 57-76
    Purpose

    The purpose of this study was to examine the efficacy of transdiagnostic treatment on anxiety sensitivity, thought fusion, and reduction of symptoms in people with obsessive-compulsive disorder.

    Method

    The study design was semi-experimental and it was implemented through the pretest-posttest along with a control group. In this study, the voluntary sampling method was applied. Therefore, among the statistical population of the study, 30 women that all of them with obsessive-compulsive disorder who settled in Isfahan province in 2020 were randomly assigned to the experimental and control groups according to inclusion and exclusion criteria derived from the study and clinical interview. The instruments applied in the current study encompassed the Yale-brown Obsessive Scale, the Anxiety Sensitivity Scale, and the Thought Fusion Questionnaire. After implementing the pretest, the participants in the experimental group were exposed to transdiagnostic treatment training collaboratively during 10 sessions for 60 minutes. Eventually, after implementing the post-test, the data were analyzed by using an analysis of covariance.

    Findings

    The results obtained from data analysis demonstrated that transdiagnostic treatment has paved the way for reducing anxiety sensitivity, thought fusion, and symptoms of the people with obsessive-compulsive disorder in the experimental group and in the post-test phase, and at last these changes are statistically significant. Consequently, this method can be used as an interventional and therapeutic method in order to reduce the symptoms of anxiety sensitivity, thought fusion, and symptoms of people with obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: Obsessive-complsive disorder, anxiety sensitivity, Thought fusion, Transdiagnostic treatment
  • Fariborz Sedighi Arfaee *, Alireza Rashidi, Reyhaneh Tabesh Pages 77-94
    Purpose

    The purpose of this study was to predict the occurrence of high-risk behaviors based on behavioral and psychological control of parents and helicopter parenting in emerging adulthood.

    Method

    The research method was a descriptive correlation. The statistical population consisted of all students of Kashan’s high schools in the academic year of 2019-2020. 375 persons were elected as the sample size using the cluster sampling method. For data collection, the Behavioral control scale, Psychological control scale, Helicopter parenting scale, and a questionnaire of high-risk behaviors were used. Data analysis was done by SPSS - 20 software in two parts: descriptive and inferential (Pearson correlation coefficient and multiple regression).

    Findings

    The correlation results showed that risky behaviors had a significant relationship with behavioral control, psychological control, and helicopter parenting (p <0.05). The results of regression analysis also showed that among the above factors, parental psychological control predicts 10%, and behavioral control predicts 10% of high-risk behaviors in emerging adults (p ≤0.05). According to the results obtained from this study, the need to inform parents and provide them with appropriate education to raise healthy children becomes apparent.

    Keywords: High-risk behaviors, Psychological control, Behavioral control, Helicopter parenting, emerging adulthood
  • Kian Sabokbari *, Rohollah Abbasi, Nikta Gholami Baker Pages 95-112
    Purpose

    The aim of this study was to determine the effect of group schema therapy on the fear of negative evaluation of girls with social anxiety.

    Method

    The design of the present study was quasi-experimental with control and experimental groups with pre-test and post-test with a follow-up period. The statistical population included all female students with social anxiety referred to Allameh Tabatabai University Counseling Center. Available sampling method was selected from 30 people and they were assigned to experimental and control groups. The experimental group underwent a 10-session group schema therapy and the follow-up period continued until two months after the end of treatment. In order to collect data in the pre-test and post-test stages for the two groups, the Young Schema Scale, the Social Anxiety Inventory (LSAS), and the Fear of Negative Assessment Questionnaire (FNE) were used. The obtained data were analyzed using a mixed analysis of variance test with repeated measures.

    Findings

    The results of evaluations at the end of treatment showed that schema therapy significantly reduced the fear of negative evaluation and continued its effect in the two-month follow-up phase in the experimental group. In general, it can be said that group therapy based on schema has the necessary efficiency and effectiveness in reducing the main goal of treatment, namely fear of negative evaluation in the sample of Iranian female students with social anxiety.

    Keywords: Schema therapy, Fear of negative evaluation, Social anxiety
  • Farzad Raeiyat Doost *, MohammadArash Ramezani, Mehrnaz Azadyekta Pages 113-132
    Purpose

    Split conflicts play a key role in the quality of the marital relationship. The purpose of the study was to investigate the mediating role of sexual satisfaction in the relationship between split conflicts and the quality of marital relationships.

    Method

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population included all married people living in Tehran. Of this population, 308 people were selected using the convenience sampling method and completed the online survey icluding three questionnaires; Marital Satisfaction Questionnaire, Sexual Satisfaction Index, and Self-Critical Questionnaire. The data were analyzed using structural equation modeling by Amos software.

    Findings

    The results of this study showed that sexual satisfaction and reassured-self have significant positive relationships with all components of marital satisfaction and its total score and inadequate-self and hated-self have significant negative relationships with all components of marital satisfaction. Inadequate-self and hated-self have significant negative relationships with sexual satisfaction. Moreover, reassured-self has a significant positive relationship with sexual satisfaction. The structural equation modeling analysis showed that hated-self and reassured-self have no significant effect. For inadequate-self, the direct and indirect effects were found significant with -0.22 and -0.12 beta sizes, respectively, after modifying the model (p <.01). This is concluded that split conflicts can be an important variable related to the quality of marital satisfaction, because in addition to being related to it, it can explain changes in the quality of the marital relationship by affecting sexual satisfaction.

    Keywords: Sexual Satisfaction, Split Conflicts, Quality of Marital Relationship