فهرست مطالب

باغ نظر - سال نوزدهم شماره 110 (امرداد 1401)

نشریه باغ نظر
سال نوزدهم شماره 110 (امرداد 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر سالاری پور*، فرنگیس علیزاده جورکویه، نرگس طالب ولی الله صفحات 5-20

    بیان مسئله:

    ارزیابی تحقق پذیری طرح های توسعه شهری در پژوهش های متعدد صورت گرفته، حاکی از عدم موفقیت آن ها بوده و ضرورت بازنگری و ریشه یابی علل عدم تحقق پذیری چنین طرح هایی را در برنامه ریزی شهری آشکار می سازد.

    هدف پژوهش:

    پژوهش حاضر به دنبال واکاوی و تحلیل عوامل موثر بر عدم تحقق پذیری طرح های جامع در شهرهای کوچک است که بدین منظور سه شهر کوچک استان گیلان به عنوان نمونه موردی انتخاب شدند.

    روش پژوهش:

    جهت حصول به هدف مورد نظر از روش تحقیق کیفی از نوع نظریه زمینه ای استفاده شد تا اطلاعات و نظرات موثق و قابل اطمینانی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند حاصل شود. بدین ترتیب جهت رسیدن به اشباع نظری، با 23 نفر از افراد مطلع و صاحب نظر در حوزه مدیریت شهری شهرهای کوچک مصاحبه صورت گرفت که هر مصاحبه حدود یک ساعت تا یک ساعت و سی دقیقه به طول انجامید. فرایند تحقیق به صورت رفت و برگشتی بوده است.

    نتیجه گیری:

    پس از تجزیه و تحلیل مصاحبه ها و کدگذاری ها، هفت محور اصلی برای علل عدم تحقق پذیری طرح جامع استخراج شد. این محورها عبارتند از: ضعف نظام مدیریتی، مشکلات نظام قانونی، مشکلات نظام اجرایی، مشکلات مالی، مشکلات ماهوی طرح، نبود مشارکت سازنده و مشکلات نظام فرایند تهیه طرح. در هر محور راه حل های متناسب با کدهای باز اولیه و فراوانی آن ها ارایه شده است. یافته های این پژوهش نشانگر این بود که مقوله های متفاوت در عدم تحقق پذیری طرح های جامع، ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند و به عبارتی دیگر به صورت زنجیره وار می توانند به یکدیگر متصل باشند و با اصلاح برخی موارد می توان به بهبود مقوله های دیگر نیز کمک نمود.

    کلیدواژگان: ارزیابی، طرح جامع، نظریه زمینه ای، کدگذاری، شهرهای کوچک
  • آرش حسینی علمداری، خسرو دانشجو*، منصور یگانه صفحات 21-34

    بیان مسئله:

    ارتباط بین کیفیت فضایی (ترجیحات مکانی) و ساختار فضایی موضوعی پذیرفته شده است و تحقیقات متعددی برای تعیین رابطه دقیق میان دو متغیر مهم علم معماری انجام گرفته است. بااین وجود، به دلیل پیچیدگی درونی هر دو متغیر و همچنین پیچیدگی ارتباط آن ها، نتایج تحقیقات اغلب غیرقطعی است و نظریه ای کمی و مورد اجماع در مورد رابطه این دو متغیردر دسترس نیست.

    هدف پژوهش:

    مطالعه حاضر شیوه ای جدید برای کشف و تدوین ارتباط بین ترجیحات مکانی و پیکربندی فضایی پیشنهاد کرده و صحت و کارایی این شیوه پیشنهادی را می آزماید.

    روش پژوهش:

    دراین شیوه محیط مجازی مخصوصی ایجاد می شود که در کنار کنترل متغیرهای مداخله گر، امکان تغییرات به صورت مستمر و طراحی در محیط را فراهم می آورد. از متخصصین خواسته می شود در این محیط به طراحی پرداخته و کیفیت فضایی را افزایش دهند؛ سپس روند تغییر متغیرهای ترجمه کننده ساختار محیطی در طول روند طراحی و افزایش کیفیت فضایی بررسی شده و ارتباط این دو شاخص تبیین می گردد.

    نتیجه گیری:

    نتایج نشان می دهد متدولوژی پیشنهادی در یافتن ارتباط بین کیفیت فضایی و ساختار فضایی موفق عمل می کند. همچنین نشانگر وجود همبستگی بالای آماری بین برخی تجزیه وتحلیل های ایزوویستی و روند افزایش کیفیت فضایی است. از سوی دیگر براساس نتایج حاصل در برخی چیدمان های فضایی، مکان هایی با دید بیشتر و اتصالات بصری، و دسترسی و پیچیدگی کمتر از کیفیت بالاتری برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: ترجیحات مکانی، ساختار فضایی، تحلیل های ایزوویستی، محیط مجازی، مدل های کمی بیان خصوصیات فضایی
  • مهسا جوادی نوده، آزاده شاهچراغی*، علیرضا عندلیب صفحات 35-48

    بیان مسئله:

    بهره گیری از تناسبات برگرفته از طبیعت در معماری سنتی، اصلی جاری درتعامل با طبیعت بوده است. زیرا ارتباط صوری با طبیعت می تواند به بهینه سازی ساختارهای متناسب با هر منطقه منجر شود. در واقع ساختارهای طبیعت در طی سال ها با آزمون های مختلف و ترکیبی پایدار اصول بازتولیدشدنی را در فضاها ایجاد کرده اند. اصولی که امروزه در تناسبات فضایی هر منطقه نادیده گرفته می شود. بر این اساس تعداد بیست و چهار خانه تاریخی از دوره قاجار در اردبیل که بیشترین فراوانی را دارند مورد بررسی قرار می گیرند.

    هدف پژوهش:

    بررسی اجزای کالبدی خانه های تاریخی اردبیل با اصول هندسی برگرفته از طبیعت هدف اصلی پژوهش است. بر این مبنا به شناسایی میزان سازگاری تناسبات هندسی رایج در خانه ها با تناسبات ایرانی، نسبت های طلایی و تقریبی از آنها که برگرفته از طبیعت اند، پرداخته می شود.

    روش پژوهش:

    بعد از مطالعات میدانی و جمع آوری ابعاد و اندازه ها، با استفاده از نمودار فراوانی، مجموعه ای حاصل از تناسبات هندسی واقع بر تالارها، اتاق ها و نماهای اصلی شناسایی می شود تا میزان سازش این تناسبات با نسبت های برگرفته از طبیعت مشخص شود. این پژوهش که از نوع کاربردی و ترکیبی از روش های کمی و کیفی است و با روش استنتاجی و تحلیل داده ها رایج ترین نسبت های فضایی و استانداردهای حاکم منطبق بر طبیعت را مشخص می کند.

    نتیجه گیری:

    نتایج براساس رایج ترین نسبت ها نشان می دهدکه معماری خانه ها از لحاظ صوری اغلب در تعامل با طبیعت اند. به نحوی که معماران بناها علاوه بر استفاده از سیستم های تناسباتی ایرانی (غالبا در تالارها) و نسبت های طلایی (غالبا در اتاق ها و مرکزیت نماهای متقارن و ارسی) در چیدمان عناصر و فضاهای معماری از پلان تا نما از نسبت های نزدیک به اعداد حسابی ساده نیز بهره جسته اند که نشان دهنده تاثیرپذیری الگوهای فضایی و ارتباط آنها با ترکیب داده های دریافتی از طبیعت اند که در تکامل بنا با یکدیگر ممزوج شده اند.

    کلیدواژگان: هندسه، طبیعت، تناسبات طلایی، خانه های تاریخی، شهر اردبیل
  • سجاد آئینی، خسرو افضلیان*، ایرج اعتصام، فرهاد شریعت راد صفحات 49-66

    بیان مسئله:

    اگرچه حوزه فرایندپژوهی جوان است اما پژوهش های این حوزه سیر تحولی پرفرازونشیبی را طی کرده اند که محل بازنمایی تنوع شیوه های فکری و نظری حاکم بر آن است. غالب پژوهش ها با رویکرد تحلیلی و نگاه تجزیه‏گرا تجربه های امر طراحی را تشریح کرده اند. در این پژوهش‏ها، غالبا از شیوه اندیشیدن به مسیله طراحی غفلت شده است. به موجب همین نگاه تجزیه‏گرا، جوهره فرایندها از دست خواهد رفت اما فرایند‏ طراحی خود شیوه ای از اندیشه‏ورزی است. لاجرم، فرایند طراحی، فارغ از شناخت ناشی از تلاش های فرایندپژوهان، شیوه های استدلال منطقی را در ازای نیل به هدف خود به استخدام درخواهد آورد. به همین واسطه این پژوهش تلاش دارد تا به چیستی نسبت میان قیاس واستعاره به مثابه روش استدلالی پی ببرد. همینطور به این پرسش پاسخ دهد که تاثیر استعاره، به مثابه روش استدلالی در خلق اثر معماری چیست؟

    هدف پژوهش:

    شناخت نسبت میان قیاس و استعاره به مثابه شیوه استدلالی پایه در روش‏های طراحی و کاربست منطقی آنهاست.روش  پژوهش: در دو مرحله از استدلال قیاسی و استنتاجی استفاده شده است و برای گردآوری داده ها، از روش های کتابخانه‏ای کمک گرفته و در روش ‏تحقیق از روش های استدلال منطقی استفاده شده است.

    نتیجه گیری:

    در این پژوهش در دو به فهم نقش و چگونگی کارکرد استدلال منطقی در فرایند طراحی معماری و بررسی تاثیر استعاره به منزله شیوه‏ای استدلالی پرداخته و طبق یافته های آن، قیاس و استعاره از فراگیرترین روش های منطقی هستند که در یک سازوکار چهاربخشی معین، نقشی بنیادین در آفرینش آثار معماری ایفا می‏کنند. استعاره نوعی از قیاس است که با حفظ ویژگی های شاخص، قیاس منجر به خلق اصالت و معنای مضاعف در اثر معماری می شود.

    هدف

    شناخت نسبت میان قیاس و استعاره به مثابه شیوه استدلالی پایه در روش‏های طراحی و کاربست منطقی آنهاست.روش تحقیق: در دو مرحله از استدلال قیاسی و استنتاجی استفاده شده است و برای گردآوری داده ها، از روش های کتابخانه‏ای کمک گرفته و در روش ‏تحقیق از روش های استدلال منطقی استفاده شده است.

    نتایج

    پژوهش حاضر به فهم نقش و چگونگی کارکرد استدلال منطقی در فرایند طراحی معماری و بررسی تاثیر استعاره به منزله شیوه‏ای استدلالی طبق یافته های این پژوهش، قیاس و استعاره از فراگیرترین روش های منطقی هستند که در سازوکار چهاربخشی ای معین نقشی بنیادین در آفرینش آثار معماری ایفا می‏کنند. استعاره نوعی از قیاس است که با حفظ ویژگی های شاخص قیاس منجر به خلق اصالت در اثر معماری می شود.

    کلیدواژگان: قیاس، استعاره، استدلال، فرایند طراحی، طراحی معماری
  • منصور حسامی کرمانی*، الهه پنجه باشی، جمال عربزاده صفحات 67-78

    بیان مسئله:

    درباره مضامین بینافرهنگی معمولا نشانه شناسان، از منظر بینامتنیت و بیناگفتمانی صحبت کرده اند. به موضوعات بینافرهنگی، در میان شاخه های مختلف علوم به صورت بینارشته ای، نگاه می شود. اینکه قلمرو مباحث بینافرهنگی در چه حوزه ای قابل طرح است را می توان موضوع یک تحقیق قرار داد ولی در متن حاضر، فرض براین است که هنر معاصر به دلایل مختلف از جمله ضرورت های دنیای امروز، نزدیکی فرهنگ را از طریق دسترسی تقریبا بدون محدودیت، فراهم آورده است، لذا جایگاه مفاهیم فرهنگی و ارزش های سازنده فرهنگ، متفاوت از گذشته مطرح و حفظ می شوند.

    هدف پژوهش:

    در این مقاله از طریق مطالعه تا حد امکان عمیق، به تفسیر و تحلیل موضوع پژوهش یعنی کنکاش مفاهیم بینافرهنگی در میان آثار سه تن از هنرمندان معاصر (انسلم کیفر، احمد نادعلیان و ژان میشل بسکیت) پرداخته می شود تا از این رهگذر برای هنرمندان جوان و جستجوگران دستمایه های آثار هنری، زمینه های اندیشه ورزی و تفکر عمیق تر با توجه به شرایط موجود جهانی را در هنر معاصر فراهم کند.

    روش پژوهش:

    ماهیت پژوهش حاضر، توصیفی - تحلیلی و روش گردآوری مطالب، کتابخانه ای است.

    نتیجه گیری:

    هنر معاصر به گستره بی پایانی از مضامین پرداخته و تنوع زبان های به خدمت گرفته شده و رسانه های فراوان در اختیار هنرمند، مفاهیم بینافرهنگی را به شیوه های گوناگون به مخاطب خویش ارایه می کند. شاید بتوان گفت همین امر باعث ظهور تعاریف جدید از هنر، هنرمند، مخاطب، اثر هنری و حتی ابزار را باعث شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، هنر، مفاهیم بینافرهنگی، هنر معاصر، کیفر، نادعلیان، بسکیت
  • ضیا حسین زاده*، سارا شکوه، محمدرضا مهربانی گلزار صفحات 79-92

    بیان مسئله:

    نگاه مدرنیستی به سکونت و فروکاستن آن به نیازهای فیزیکی منجر به تنزل فضاهای شهری به کالبدهایی تک بعدی، غیر انسانی، بی روح، تهی از زندگی و تقلیل مجتمع های مسکونی تا حد سرپناه شد. رشد روزافزون جمعیت در جوامع شهری، به ساخت مجتمع های مسکونی، به خصوص در کلان شهرها، با رویکردهای مدرنیستی و کمینه گرا، صرفا در جهت تامین سریع و ارزان سرپناه برای اقشار کم بضاعت جامعه، دامن زد. تقریبا یک دهه است که ساخت این مجموعه های مسکونی در ایران تحت عنوان مسکن مهر انجام می شود. از جمله موانع اصلی در این مجموعه ها که دامن گیر مسیولین امر نیز شده است، مسیله تامین مالی و محدودیت بودجه است.

    هدف پژوهش:

    پژوهش در صدد است تا در ابتدا سرزندگی و مولفه های آن را شناسایی کند و سپس به تحلیل و بررسی نقاط قوت و ضعف سه مجتمع مسکن مهر شهر پردیس (هساء، پارسه و ثامن) در دستیابی به سرزندگی، با مشاهده دقیق، ثبت رفتارها و مصاحبه عمیق بپردازد و در ادامه راهبردهایی جهت ارتقاء سرزندگی این مجموعه ها در شرایط موجود و با کمترین هزینه ارایه دهد.

    روش پژوهش:

    روش این پژوهش کیفی و پیمایشی با ابزار مصاحبه باز است و در این راستا، در گام اول پس از مطالعات اسنادی و بهره گیری از منابع معتبر نوشتاری (کتب و مقالات) و مرور تجارب مرتبط صورت گرفته، مفاهیم مربوطه در قالب ابعاد و متغیرهای سرزندگی استخراج شده اند و در گام دوم، در مرحله مطالعات پیمایشی در کنار مشاهده دقیق و ثبت رفتارها، با شهروندان سه مجتمع مسکونی هساء، پارسه و ثامن به عنوان نمونه موردی، مصاحبه عمیق به عمل آمده و اطلاعات به دست آمده از این طریق دسته بندی شدند و در ادامه با استفاده از روش تحلیل محتوا یافته های تحقیق مورد بررسی و تحلیل قرارگرفته اند.

    نتیجه گیری:

    راه حل منطقی در شرایط کنونی و مضیقه مالی پروژه های مسکن مهر، توجه و پرداختن به مولفه های ذهنی، غیرمادی و غیر سرمایه بر سرزندگی است که از این میان نیز مطابق با آراء صاحب نظران و تحلیل مصاحبه های انجام شده با ساکنان، مهم ترین مولفه غیرمادی، حس تعلق به مکان است. بخشی از مسیله عدم تعلق ساکنان به محل زندگی شان طبیعی است چرا که ساکنان این مجتمع ها اغلب دارای سابقه سکونت پایین هستند، هیچ آشنایی با هم ندارند و خود را در مکانی جدید و ناآشنا می یابند. اما می توان با استفاده از تدابیری سرعت ایجاد حس تعلق به مکان در ساکنان این مجتمع ها را افزایش داد که سیاست پیشنهادی این پژوهش، جهت تسریع در فرایند ایجاد حس تعلق به مکان، تقویت همبستگی اجتماعی و آشناساختن آنها با هم از طریق فعالیت های مشارکتی و تعاملی با حضور خود ساکنان است.

    کلیدواژگان: سرزندگی، حس تعلق به مکان، مسکن مهر، شهر پردیس
  • علی نیکویی*، شهره جوادی صفحات 93-100

    بیان مسئله:

    در فرهنگ و تمدن ایران همواره شاهد آن بوده ایم که شخصیت ها و اماکن مقدس ایرانیان قبل از اسلام که بیشتر مرتبط با آیین مهر و اناهیتاپرستی بوده دچار دگردیسی و در ادوار بعد مبدل به شخصیت ها و اماکن مقدس در باورهای جدید شده است. بناهای فراوانی از دوران تاریخی ایران باستان در ادوار تاریخی ایران دوران اسلامی به جا مانده که نامشان مرتبط با سلیمان و یا سایر قدیسان و پیامبران یهود است؛ پرسش ما در این مقاله این است: چه عوامل تاریخی و چه قرابت هایی میان این اساطیر وجود دارد که این ابنیه وجه تسمیه اش به جمشید، شاه اساطیری ایران و قدیسان یهود مانند سلیمان نبی می رسد؟

    هدف پژوهش:

    بررسی علل تبدیل و تغییر نام معابد مهر به اماکن منسوب سلیمان، پس از استیلای اعراب بر شاهنشاهی ایران ساسانی.

    روش پژوهش:

    این مقاله از نظر راهبردی کیفی و از لحاظ هدف کاربردی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای و پردازش منابع تاریخی با رویکرد اسطوره پژوهی و با نگاه به دو بنای تاریخی (پارسه [تخت جمشید] و معبد شهر مسجدسلیمان) به  شیوه توصیفی-تحلیلی به انجام رسیده است.

    نتیجه گیری:

    پس از فتح ایران به دست اعراب مسلمان و الزام ایرانیان به گرویدن به دین جدید، مبانی ایدویولوژی ایرانیان پیش از اسلام دچار تزلزل شد. بقای باورهای پیشین ایرانی نیاز به کسب مشروعیت از سوی دین جدید داشت و تنها راه حصول این مشروعیت ارتباط دادن الهیات ایرانی با شخصیت هایی نام برده شده در روایات اسلامی و کتاب مقدسشان بود. از این رو ذهن هوشمند ایرانی تلاش فراوانی در جهت حفظ هویت فرهنگی خویش انجام داد و این پویش بزرگ فکری و هوشمندی تاریخی اسباب آن شد که اساطیر ایرانی به یاری تفسیر و تاویل، به قدیسانی چون سلیمان پیامبر مرتبط شود و با انتساب معابد دینی خویش به انبیای یهود [که برای مسلمانان نیز مقدس بودند] آنها را از سیل تخریب و نابودی حفظ کنند. با این تحلیل چرایی انتساب بسیاری از اماکن باستانی ایران به سلیمان یا مادر سلیمان یا پیامبران دیگر یهود مشخص می شود.

    کلیدواژگان: ایزد مهر (میترا)، جمشید، سلیمان، پارسه (تخت جمشید)، مسجدسلیمان
  • سعید حقیر*، علی یاسر جعفری صفحات 101-114

    بیان مسئله:

    ظهور تفکرات مدرنیزاسیون در قالب جریانی فراگیر در فرهنگ و ادب کشورهای جهان، علاوه بر اثرات ذهنی، به گونه عینی نیز در کالبد معماری و شهرسازی تجلی یافت و شکل دیگر و واژه های جدیدی به شهرها بخشید که از آنها می توان به شهرهای مدرنیستی یاد کرد. درحالی که در تهران در دوران پهلوی اول با پژواک مدرنیزاسیون تحولات چشم گیری رخ داده است، در مقاطع زمانی تقریبا مقارن در کابل، تفکرات سیاسی و اجتماعی و به تبع آن کالبد شهری با درون مایه همسانی با تهران در حال شکل گیری بود.

    هدف پژوهش:

    هدف پژوهش حاضر تبیین نقش پروژه مدرنیزاسیون و نحوه تاثیرگذاری آن بر تحولات ساختار کالبدی-فضایی کابل دوره امانی و تهران دوره پهلوی اول است تا به این سوال پاسخ داده شود که تحولات شهری تهران و کابل در دوره های مذکور دارای چه ساختار، ماهیت و جنبه های متفاوت و مشابهی بوده اند؟روش پژوهش: این پژوهش به صورت تاریخی-تطبیقی و با رویکردی کیفی به کمک مطالعات اسنادی صورت گرفته است که از روش تاریخی-تفسیری در بخش گردآوری مبانی نظری و روش توصیفی-تحلیلی در زمینه تحلیل و مقایسه تحوالات ساختار کالبدی-فضایی تهران و کابل استفاده کرده است.

    نتیجه گیری:

    مقایسه اقدامات مدرنیزاسیون رضاشاه و امان الله خان نشان می دهد شباهت زیادی در شدت و تنوع این اقدامات وجود دارد. می توان گفت شکل گیری شهر در این دو کشور درون زا، زایشی، جوششی، پویا و متاثر از زمینه جامعه نبوده است؛ بلکه ناشی از سیاست نوسازی و غربی سازی و مبتنی بر میل و دستورات دولت بوده است.

    کلیدواژگان: ساختار کالبدی-فضایی، کابل، تهران، امانالله خان، راسیونالیسم غربی، توسعه درون زا
|
  • Aliakbar Salaripour *, Farangis Alizadeh Jorkouyeh, Narges Taleb Vali Alah Pages 5-20

    Problem statement:

    The evaluation of the feasibility of urban development plans, which has been carried outin various studies, suggests their failure and reveals the urgency to review and find out the main causes of the impracticability of such plans in urban planning.

    Research objective:

    This research investigates the main factors affecting the feasibility of ‌‌master plans for small cities. For this purpose, three small citieswere selected as a case study in Guilan Province.

    Research method:

    This qualitative study employed the grounded theory method to obtain reliable information and opinions using semi-structured interviews.Thus, 23 expertsin the field of the urban management of small cities were interviewed to achieve theoretical saturation. Each interview lasted from one hour to one hour and thirty minutes. The research process included multiple iterations.

    Conclusion

    Seven main themeswere extracted for the non-feasibility of ‌‌master plans based on the code analysis of the interviews. These themes are weaknesses of the management system, problems of the legal system, problems of the executive system, financial problems, substantive problems of the plan, lack of constructive participation, and problems with the plan preparation process system. For each theme, appropriate solutions were proposedaccording to the initial open codes and their frequency. The findings of this study showthat different factors of the non-feasibility of ‌‌master plans are closely related to each other, in other words, they can be connected like a chain. Some factors can also be improved by modifying other factors.

    Keywords: evaluation, MASTER PLAN, Grounded theory, Coding, small Cities
  • Arash Hosseini Alamdari, Khosro Daneshjoo *, Mansour Yeganeh Pages 21-34

    Problem statement:

    The relationship between spatial quality (spatial preferences) and spatial structure has been confirmed, and many studies have been conducted to determine the relationship between these two important architecture variables. However, the results of studies are often inconclusive and there are no quantitative and consensual theories about the relationship between these two variables due to the intrinsic complexity of both variables and the complexity of the relationship between them.

    Research objective:

    This study proposes a new method for discovering and formulating the relationship between spatial preferences and spatial configuration and tests the accuracy and efficiency of this proposed method.

    Research method:

    In this methodology, a unique virtual environment was created to allow continuous changes and design in the environment and controls of the intervening variables. Experts wereasked to design and increase the quality of space in this environment. The process of changing the spatial structure variables during the design process, and improving the spatial quality wereexamined. Then, the relationship between these two indicators wasexplained.

    Conclusion

    According to the results, the proposed methodology performs well in finding the relationship between spatial quality and spatial structure. It also indicates a high statistical correlation between some isovist analyzes and the trend of increasing spatial quality. The results also show that places with more visibility and less visual connections, accessibility, and complexity are of higher quality in some space syntaxes.

    Keywords: Spatial preferences, spatial structure, Isovist Analysis, Virtual Environment, Quantitative models of expression of spatial properties
  • Mahsa Javadi Nodeh, Azadeh Shahcheraghi *, Alireza Andalib Pages 35-48

    Problem statement:

    The use of proportions derived from nature in vernacular architecture is one of the principles that govern the interactionsbetween the built environment and nature.The existence of the formal relationship between the built environment and nature can lead to optimization,order,and stability in the built environment.In fact,structures in nature have become stable over time in terms of form and combination and can create reproducible principles regarding the continuity and beauty of spaces.Nowadays,such principles have been neglected in the proportions and numeric relationships employed in the geometry of spaces.The sample of this study contains twenty-four traditional houses in the Qajar era in Ardabil because most of these buildings have been built in this period.

    Research objective:

    The present study aims to determine the compatibility of common geometric proportions used in the traditional houses of Ardabil with Iranian proportions,golden ratios, and approximate ratios derived from nature to identify the most common nature-friendly layout in the region.

    Research method:

    This study isapplied and mixed-methods research in which both quantitative and qualitative methodsare employed. First of all, the data related to the dimensions, sizes, and computational ratios were obtained via field observations. After that, the geometric proportions employed in halls, rooms, and main facades were identified using frequency diagrams. Then their compatibility with the proportions derived from nature was analyzedto determine which spatial ratios and standards derived from nature had the highest frequency in the buildings.

    Conclusion

    The results showed that the architecture of the traditional houses was consistent and compatible with nature in terms of formal characteristics.in addition to using Iranian proportions, golden proportionsin laying out the elements and architectural spaces from plans to façades,the architects of the buildings have also made use of ratios close to simple arithmetic proportions.This shows the relationship between the spatial patterns and the combination of data received from nature,which have been integrated intothe construction of the buildings.

    Keywords: Geometry, nature, Golden Proportions, traditional houses, Ardabil City
  • Sajad Aeini, Khosrow Afzalian *, Iraj Etesam, Farhad Shariatrad Pages 49-66

    Problem statement:

    Although the field of the research process is new, research in this area has advanced rapidly. This reflects the diversity of intellectual and theoretical methods governing the research process. The majority of studies have described design experiences using an analytical approach and point of view. The approach of thinking about design has often been overlooked in this research. The main concern of processes will be lost due to this detached viewpoint, yet the design process itself is a style of thinking. Regardless of the awareness gained from the research phase, the design process will invariably apply logical thinking processes to achieve its purpose. As a result, the goal of this study is to figure out the link between deduction and metaphor as a style of reasoning. Also, what influence can metaphor have as an argumentative approach in creating an architectural work?

    Research objective:

    This study attempts to understand the link between deduction and metaphor as a core thinking tool in design methodologies and apply it logically.

    Research method:

    Deductive and inferential reasoning was employed in two stages, the bibliographic method was used for data collection, and the logical reasoning method was used for data analysis.

    Conclusion

    This research aims to understand better the role and function of logical reasoning in the architectural design process and the impact of metaphor as an arguing tool. According to the conclusions of this study, deduction and metaphor are among the complete logical procedures that play a crucial role in the production of architectural works in a four-part mechanism. By keeping the features of deduction, metaphor is a type of deduction that leads to the uniqueness and twofold meaning in architecture.

    Keywords: deduction, Metaphor, Reasoning, Design Process
  • Mansour Hessami Kermani *, Elahe Panjehpashi, Jamal Arabzadeh Pages 67-78

    Problem statement:

    Intercultural themes are usually discussed by semioticiansfrom the perspective of intertextuality and interdisciplinary. Such issues have been considered interdisciplinary by different disciplines. The scopes of intercultural discourse can be the subject of a study. However, due to various reasons including today’s necessity, it is assumed that contemporary art approaches culture through almost unlimited access. Hence, the position of cultural concepts and the constructive values of culturesare presented and preserved differently from the past.

    Research objective:

    The subject of the research is interpreted and analyzed, through exploring intercultural concepts among the works of three contemporary artists, Anselm Kiefer, Ahmad Nadalian, and Jean-Michel Basquiat,to provide young artists and researcherswiththe foundations of art, thought contexts, and deeper thinking according to the existing universal contemporary artcircumstances.

    Research method:

    The nature of the present research is descriptive-analytical and data was collected using the libraryresearch method.

    Conclusion

    Contemporary art deals with an endless range of themes and the variety of languages used and the abundant media are available to the artist to presentvisually cultural concepts to its audience in various ways. It can be said that this has led to the emergence of new definitions of art, artist, audience, work of art, and even tools.

    Keywords: culture, art, Intercultural Concepts, Contemporary Art, Kiefer, Nadalian, Basquiat
  • Ziya Hosseynzadeh *, Sarah Shokouh, Mohammadreza Mehrabanigolzar Pages 79-92

    Problem statement:

    Adopting a modernist view of dwelling and limiting this view to physical needs have reduced urban spaces to one-dimensional, inhuman, soulless, lifeless structures. Moreover, they have reduced the use of residential complexes to shelters. The growing population in urban communities has led to the construction of residential complexes, especially in metropolitan areas, where modernist and minimalist approaches have been employed to provide quick and cheap shelter for the poor. For almost a decade, the construction of these residential complexes in Iran has been done under the name of Mehr Housing. The main obstacles to improving the vitality of such complexes, which have also been raised by the authorities, are financial issues and limited budgets.

    Research objective:

    This study first seeks to identify vitality and its components, and then to analyze the strengths and weaknesses of the three housing complexes of Mehr housing in Pardis city (Hesa, Parseh, and Samen) in terms of vitality. For this purpose, the behaviors of their residents were observed and recorded. In addition, in-depth interviews were carried out with the residents of the complexes, and then strategies were proposed to enhance the vitality of the complexes in the current conditions at a fraction of the cost.

    Research Method:

    The methods of this research are qualitative and survey. The data for this study was collected through open-ended interviews. For this purpose, documentary research was carried out. In the first phase of the study, valid written sources, including books and articles, were reviewed and related experiences, the relevant concepts associated with the dimensions and variables of vitality, were extracted. In the second phase, survey studies, in addition to observing and recording behaviors, in-depth interviews were conducted with the citizens of the three residential complexes of Hesa, Parseh, and Samen as a case study, and the data gathered was categorized and analyzed using the content analysis method.

    Conclusion

    With reference to the financial difficulties of Mehr housing projects in the current situation, a logical solution requires paying attention to the mental, immaterial, and non-capital components of vitality. Based on the views of experts and analysis of interviews with residents, the most important immaterial component is a sense of belonging to a place. Part of the problem is that residents lack a sense of belonging to their place of residence. Since they have settled there for a long time, they do not know each other and find themselves in a new and unfamiliar place. However, it is possible to increase a sense of belonging among the residents of these complexes by adopting some measure

    Keywords: Vitality, Sense of belonging, Mehr housing, SShahr-ePardis
  • Ali Nikoei *, Shohre Javadi Pages 93-100

    Problem statement:

    The long ancient history of Iranian culture and civilization has witnessed the transformation of pre-Islamic holy figures and places associated with Mithraism, which later turned into sacred places and figures in new beliefs. Many historical Iranian monuments have remained from the Islamic era, associated with Solomon or other Jewish saints and prophets. The question is“what are the historical factors and similarities among these myths that associate these memorials to Jamshid, the mythical Persian king, and Jewish saints such as Solomon, the prophet?”

    Research objective:

    The present research attemptsto study why Mithraism shrines have been renamed to monuments attributed to Solomon following the Arab conquest of Sassanid.

    Research method:

    This descriptive and analyticalqualitative research is applied research. The study was conducted using bibliographicsearch and examining historical references. Mythology-based approach was used to analyzetwo case studies of Persepolis and a historical shrine in Masjed-Soleyman.

    Conclusion

    After the conquest of Iran by Arabs and forcing Iranians to join and obey the new religion, pre-Islamic Iranian ideological foundations trembled. Survival of ancient Iranian beliefs relied upon the legitimacy that could only be attained through connecting Iranian theology to the saints cited in Islamic traditions and holy books. Hence, the Iranian intelligent mind effectively tried to keep its own cultural identity and protect them from the flood of destruction by attributing its religious temples to the Jewish prophets (also honored by Muslims). This tremendous intellectual movement and historical ingenuity have led Persian myths associated with sacrednesssuch as the Prophet Solomon. Given this analysis, the reason why many ancient Iranian monuments have been attributed to Solomon, his mother, or other Jewish prophets was uncovered.

    Keywords: Izad Mehr (Mitra), Jamshid, Solomon, Persepolis, Masjed-Soleiman
  • Saeed Haghir *, Ali Yaser Jafari Pages 101-114

    Problem statement:

    Apart from mental effects, the ideas of modernization in the form of a pervasive current in the culture and literature of the world have been objectively manifested in the architectural forms and the cities. Such changes have transformed the forms of cities and given a rise to new words such as modernist cities . While significant changes were taking place in Tehran with the echo of modernization during the first Pahlavi era, Kabul was experiencing changes in political and social aspects and an urban body with a similar theme to Tehran was being shaped.

    Research objective:

    This study attempts to explain the role of the modernization project and compare its effect on the changes in the physical-spatial structure of Kabul city in the period of Amani with that of Tehran city in the first Pahlavi period. For this purpose, the following question was raised: How was the urban development of Tehrandifferent from or similar to the one in Kabul in the mentioned periods in terms of structures, nature, and aspects?

    Research method:

    This is a historical-comparativequalitativestudyemploying and documentary data analysis. The historical-interpretive research method was used for collecting the historical theoretical foundation of the study and the descriptive-analytical research method was drawn upon to analyze and compare physical-spatial structure changes in Tehran and Kabul.

    Conclusion

    A comparison of the modernization measures by Reza Shah and Amanullah Khan shows that there are many similarities in the intensity and diversity of these measures. It can be said that the formation of the cities in these two countries has not been endogenous, reproductive, evocative, and dynamic. Moreover, it has not arisen from the context of society rather it has been the result of a policy of modernization and westernization based on the wishes and orders of the governments.

    Keywords: Physical-spatial structure, Kabul, Tehran, Amanullah Khan, Western rationalism, endogenous development