فهرست مطالب

پژوهش های بالینی دام های بزرگ - پیاپی 24 (زمستان 1400)

نشریه پژوهش های بالینی دام های بزرگ
پیاپی 24 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شاهین فکور* صفحات 1-12
    پیش بینی رخداد بیماریهای تولید و متابولیک در گاوداری های شیری با پایش اجزا معینی از خون و بررسی سیمای متابولیک امکانپذیراست. هدف از مطالعه حاضر، بررسی سیمای متابولیک در تعدادی از گاوداری های شیری شهرستان سنندج با ارزیابی پارامترهای بیوشیمیایی و هماتولوژیک می باشد. از 4 گله گاو شیری درگروه های کم تولید، متوسط تولید و پر تولید (هرگروه 7 راس)به صورت تصادفی  در دو فصل تابستان و زمستان از ورید دمی خونگیری بعمل آمد، عناصر خونی مورد ارزیابی شامل: گلوکز، کلسیم، فسفر غیرآلی، آنزیم های  (Aspartate aminotransferase)ASTو CPK(Creatine phosphokinase) و هماتوکریت بودند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد گلوکز و آنزیم AST در محدوده طبیعی بوده، در حالی که غلظت کلسیم کمتر ازمحدوده طبیعی و فسفر غیرآلی  و آنزیم CPK مقادیر بیش از حد طبیعی را نشان دادند.اثر فصل بر میزان گلوکز، فسفر غیرآلی، آنزیم AST و هماتوکریت معنی دار بوده (05/0> P) اما ارتباط معنی داری  با فعالیت آنزیم CPK و کلسیم  نشان نداد (05/0 < P). بین میزان تولید شیر و آنزیم AST  و هماتوکریت ارتباط معنی داری بدست آمد.(05/0 > P) درحالی که این ارتباط برای سایر پارامترهای خونی اندازه گیری شده مشهود نبود. (05/0 < P). یافته های حاصل از این مطالعه حضور برخی از بیماری های متابولیک حداقل در شکل تحت بالینی را (هیپوکلسمی و...) در منطقه  و همچنین تاثیر برخی متغییرهای محیطی را نشان می دهد، که می تواند تاییدی بر انجام آزمایش سیمای متابولیک به صورت منظم  و مستمر درگاوداری های منطقه البته در سطح وسیع تر باشد.
    کلیدواژگان: سیمای متابولیک، گاوهای شیری، اجزای خونی، سنندج
  • علی مقدم*، سید شهرام شکرفروش صفحات 13-23
    آلودگی به سارکوسیستیس یکی از شایع ترین عفونت های تک یاخته ای مشترک بین انسان و دام می باشد کهتوسط گونه های مختلف سارکوسیستیس ایجاد می شود. این انگل برای حیوانات از جمله گاو و گوسفندبیماری زاست و نیز موجب علایم گوارشی در انسان می گردد. با توجه به اهمیت بهداشتی این انگل، در این مطالعهمیزان آلودگی به کیست های ماکروسکوپی و میکروسکوپی سارکوسیستیس در گاوهای ذبح شده در کشتارگاهکرمانشاه مورد بررسی قرار گرفت.در این مطالعه 111 لاشه گاو به طور تصادفی انتخاب شده و نمونه هایی از مری، دیافراگم، قلب و زبان تهیه ومورد بررسی قرار گرفت. نمونه های تهیه شده به دوروش مشاهده مستقیم)ماکروسکوپی(و گسترش فشاری(Impression smear (که از جمله روش های تشخیصی در بافت های دام می باشد، بررسی شدند. اساس تشخیصکیست های میکروسکوپی، تهیه گسترش فشاری از نمونه ها و سپس رنگ آمیزی آنها با رنگ گیمسا و مشاهدهمیکروسکوپی برادی زوییت های انگل بوده است .در روش مشاهده مستقیم هیچ گونه کیست ماکروسکوپی مشاهده نگردید. اما در روش گسترش فشاری 111 درصدگاوهای مورد بررسی، از نظر وجود کیست های میکروسکوپی مثبت تشخیص داده شدند. همچنین اختلافمعنی دار بین میزان آلودگی در عضلات مختلف، مشاهده گردید.از 111 راس گاو مورد بررسی همگی آلوده به انگل سارکوسیستیس بودند و قلب به عنوان آلوده ترین بافت موردبررسی شناخته شد.تحقیق حاضر نشان می دهد که روش گسترش فشاری که روشی ساده، ارزان و سریع است، از حساسیت قابلقبولی برای کشف کیست های میکروسکوپی سارکوسیستیس برخوردار است.
    کلیدواژگان: سارکوسیستیس، گاو، گسترش فشاری، کرمانشاه
  • پژمان ناظم زمردی*، کیمیا ستاری صفحات 24-35
    زمینه و هدف
    مقایسه اثرات استفاده داخل صفاقی  عسل و کورتیکواستروییدها جهت ممانعت از تشکیل چسبندگی داخل شکمی پس از جراحی
    مواد و روش ها
     تعداد 24 سر خرگوش تحت لاپاروتومی قرار گرفته و سطح سروزی کولون نزولی با مالش 100 مرتبه تامپون خشک تخریش شده و روی دیواره شکم تعداد 10 برش موازی ایجاد گردید. سپس خرگوش ها به چهار گروه 6 عددی تقسیم گردیدند.1-گروه  شاهد:  5 ml نرمال سالین  -  2-گروه کورتیکو استرویید (دگزامتازون) : 4/5 ml نرمال سالین +  0/5 دگزامتازون -  3-گروه عسل:  ml5 عسل - 4-گروه عسل و دگزامتازون : ml 5/4 عسل +  ml 5/0  دگزامتازون  به داخل شکم ریخته شد. و پس از 21 روز  خرگوش ها به صورت بی درد آسان کشی شده و بعد از کالبدگشایی درجه چسبندگی به صورت ماکروسکوپی تعیین شده و نمونه بافتی برداشت گردید.
    نتایج
    در گروه شاهد درجه بالایی از چسبندگی مابین دیواره شکم و ارگان ها مشاهده شد. در گروه کورتیکواسترویید (دگزامتازون) چسبندگی ها به صورت باندهای باریک و کمی مقاوم مابین اعضای داخلی رویت شده و در گروه عسل و عسل - دگزامتازون نیز چسبندگی  بسیار اندکی  به صورت باندهای بسیار نازک، سست و محدود مشاهده گردید. همچنین از نظر تشکیل فیبروز تفاوت معنی داری بین گروه 3 و 4 با گروه 1 و 2 رویت گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    استفاده داخل صفاقی از عسل و دگزامتازون, سبب کاهش چسبندگی های داخل شکم پس از جراحی حفره بطنی در مدل خرگوش می گردند. اما عسل اثرات مطلوب تری نسبت به دگزامتازون در جهت ممانعت از تشکیل چسبندگی ها و همچنین کاهش واکنش های التهابی داخل حفره صفاق از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: عسل، کورتیکواستروئید، چسبندگی، صفاق، خرگوش
  • کامران درستکار*، شقایق معصومی، شاهین فکور صفحات 36-48
    کیست های تخمدانی از جمله مهم ترین عوارضی هستند که منجر به اختلالات تولیدمثلی و خسارات اقتصادی در گله های گاو شیری می شوند. مطالعه حاضر به منظور بررسی پارامترهای بیوشیمیایی سرم خون شامل گلوکز، فسفر، پروتیین تام، نیتروژن اوره ای خون (BUN)، تری گلیسیرید و همچنین برخی از خصوصیات بالینی در مبتلا به کیست تخمدانی و گاوهای سالم انجام گردید. در این مطالعه، تعداد 80 راس گاو ماده در دو گروه مساوی شامل40 گاو مبتلا به کیست تخمدانی و 40 گاو سالم تقسیم بندی شده و سپس نمونه های سرمی و اطلاعات بالینی آن ها جمع آوری گردید. مطالعه حاضر نشان داد که اغلب کیست های تخمدانی از نوع لوتیال بوده و آنستروس، شایع ترین علامت بالینی مشاهده شده در گاوهای مبتلا به کیست های تخمدانی می باشد. همچنین، ارزیابی پارامترهای بیوشیمیایی سرم نشان داد که میان گاوهای مبتلا به کیست های تخمدانی و گاوهای سالم از نظر مقادیر BUN، فسفر و پروتیین تام سرم تفاوت معنی داری وجود ندارد، در حالی که این تفاوت در خصوص مقادیر گلوکز و تری گلیسیرید معنی دار بود. بر اساس داده های این بررسی می توان نتیجه گیری نمود که بالانس منفی انرژی می تواند نقش مهمی در بروز کیست های تخمدانی در منطقه ی مورد مطالعه داشته باشد.
    کلیدواژگان: کیست تخمدانی، گلوکز، گاو شیری، تریگلیسیرید، کاهش باروری
  • سیامک کاکه خانی*، میلاد مرادی صفحات 49-60

    کریپتوسپوریدیوم، انگلی تک یاخته ای است که می تواند در انسان و حیوانات بیماری هایی عمدتا گوارشی ایجاد نماید. هدف از این مطالعه بررسی میزان شیوع کریپتوسپوریدیوزیس در نشخوارکنندگان استان کردستان می باشد.پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به صورت تصادفی صورت گرفت که بدین منظور در مجموع از 239 نمونه مدفوع از 75 راس گوسفند و 43 راس بز و 121 راس گاو در سنین مختلف کمتر از 1 سال، 1 الی 3 سال و 3 سال به بالا در دو جنس نر و ماده و با گستردگی جغرافیایی شهرهای استان کردستان به منظور جدا سازی و رنگ آمیزی و مشاهده اووسیست های انگل کریپتوسپریدیوم از طریق توشه رکتال مستقیما اخذ گردید. جهت بررسی حضور انگل تمام نمونه ها به روش زیل نیلسن رنگ آمیزی و مورد بررسی میکروسکوپیک قرار گرفتند. پس از آنالیز داده های جمع آوری شده یافته ها نشان داد که میزان شیوع کریپتوسپوریدیوزیس در نشخوارکنندگان استان کردستان 06/15 درصد از نمونه های آزمایش شده می باشد. همچنین میزان شیوع کریپتوسپوریدیوزیس استان کردستان در مقایسه با سن، جنس و گستردگی جغرافیایی ارتباط معناداری نشان نداد. (05/0> P)نتایج بدست آمده حاکی از آن می باشد که میزان شیوع کریپتوسپوریدیوزیس نشخوارکنندگان استان کردستان در پژوهش حاضر همسو با سایر مطالعات در این راستا می باشد. که جهت کاهش این شیوع می توان از برنامه های بهداشتی و پیشگیری ضد انگلی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: کریپتوسپوریدیوزیس، شیوع، نشخوار کنندگان، استان کردستان، ایران
  • علیرضا جهاندیده*، محمدرضا فروغی گیلوایی، حسین ایرانی نژاد، محمدرضا رودکی سروندانی صفحات 61-71
    زمینه و هدف

    بزوآر یک توده داخل لومن دستگاه گوارش است که در اثر تجمع مواد هضم نشده ایجاد می گردد. تریکوبزوار به تجمع مو و خز گفته می شود که از مری عبور کرده و تبدیل به یک جسم خارجی در معده یا روده می شود. ناحیه پیلور، محل متداول انسداد بوده و موجب انسداد خروجی معده می گردد. اهمیت جیره غذایی در خرگوش بسیار بالا است به گونه ای که تغذیه نامناسب با فیبر پایین، پروتیین، کربوهیدرات و چربی بالا می تواند از عوامل بروز نفخ و انباشت باشد.

    مواد و روش

    در حیوان مورد بررسی علایم بالینی، گراف و آزمایشات خونی حاکی از تجمع گاز در معده و روده و انباشت جسم خارجی بود که جراحی به روش لاپاراتومی اکتشافی برای تصحیح عارضه تکنیک مورد تایید بود.

    نتایج

    پس از القای بیهوشی، برش ناحیه و خارج سازی توده ای مویی شکل و لیپیدی ناحیه مورد برش بخیه گردید. حیوان با تصحیح رژیم غذایی، بعد از 14 روز شروع به وزن گیری نمود و زندگی خود ادامه داد.

    بحث و نتیجه گیری

    توصیه بر آن است که در تهیه غذای استارتر به دلیل ظرفیت کم در هیدرولیز ترکیبات در سنین پایین خرگوش ها باید از مقادیر بالای مواد غذایی قابل هضم و غنی از چربی و پروتیین و فیبر پایین استفاده شود تا از بروز مواردی نظیر نفخ و انباشت جلوگیری حاصل گردد.

    کلیدواژگان: خرگوش، معده، جراحی، لیپید
|
  • Shahin Fakour * Pages 1-12
    Metabolic profile tests are considered useful to predict the occurrence of production and metabolic diseases in dairy herds by monitoring certain components of the blood. The aim of this study was to investigate metabolic profile by means of determining the hematologic and biochemical parameters in some dairy herd in Sanandaj area. The blood samples were collected randomly from coccygeal vein in 4 dairy farms from 3 predefined groups of animal, i.e. peak lactation, mid lactation and low lactation (7 samples in each group) in two seasons of summer and winter. The following metabolites and enzymes were measured on blood samples: Glucose, calcium, inorganic phosphorus, aspartate aminotransferase, creatine phosphokinase and hematocrit. Results showed that the concentration of serum glucose and AST were in normal level, whereas results were showed elevated level of inorganic phosphorus and CPK, but decreased level of calcium. In addition the results showed significant differences between the glucose concentration, inorganic phosphorus, AST and hematocrit with season. (p≤0.05),while no significant difference was noticed between calcium concentration and CPK with season. (p>0.05). There were significant differences between milk yield and AST, hematocrit. (p≤0.05), but differences between the other metabolites and milk yield were not statistically significant (p>0.05). The results of this study indicated the presence of a number of metabolic diseases at least in subclinical forms, in this area (i.e. hypocalcaemia…) and concluded the influence of environmental factors on metabolic profiles. So the results confirmed to perform metabolic profile test continuously in this area, however, in further large scales.
    Keywords: metabolic profile, Dairy Herd, Sanandaj
  • Ali Moghadam *, Saied Shahram Shekarforoush Pages 13-23
    Sarcocystis infection is one of the most common protozoan infections between humans and animals that is caused by different species of Sarcocystis. The parasite is pathogenic to animals, including cattle and sheep, and also causes gastrointestinal symptoms in humans. Due to the health importance of this parasite, in this study, the rate of infection with macroscopic and microscopic sarcocystis cysts in cows slaughtered in Kermanshah slaughterhouse was investigated.In this study, 100 carcasses of cows were randomly selected and samples of esophagus, diaphragm, heart and tongue were prepared and examined. . The samples were examined by direct observation (macroscopic) and compression smear (Impression smear), which are diagnostic methods in animal tissues. The basis for the diagnosis of microscopic cysts was the preparation of pressure spread of the samples and then staining them with Giemsa dye and microscopic observation of parasitic bradyzoites.No macroscopic cysts were observed in the direct observation method. However, in the compression expansion method, 100% of the studied cows were positive for microscopic cysts. There was also a significant difference between the amount of infection in different muscles.All of the studied cows were infected with the parasite Sarcocystis, and the heart was identified as the most infected tissue.The present study shows that the compression propagation method, which is a simple, inexpensive and rapid method, has an acceptable sensitivity for detecting microscopic sarcocystis cysts.
    Keywords: Sarcocystis, cattle, Compression expansion, Kermanshah
  • Pejman Nazem Zomorodi *, Kimia Sattari Pages 24-35
    Background
    This study compares the effects of intraperitoneal use of honey and dexamethasone to prevent the formation of intra-abdominal adhesions after surgery in rabbits.
    Methods
    A total of 24 New Zealand white rabbits underwent laparotomy. To create adhesions in the abdomen, the serous surface of the descending colon was rubbed 100 times with a dry tampon so that patchy spots appeared on its surface. Then, 10 parallel incisions with a length of 3 cm were made on the left wall of the abdomen. At this stage, the rabbits were divided into four equal groups of 6.In group 1 (control)an amount of 5 ml of normal saline - group 2 (dexamethasone)an amount of 5.4 ml of normal saline + 0.6 mg / kg dexamethasone (0.5 ml) - in group 3 (honey)an amount of 5 ml of honey and in group 4 (Honey - Dexamethasone) 4.5 ml of honey + 0.6 mg / kg dexamethasone (0.5 ml) was poured into the abdominal cavity.The rabbit's abdominal muscles and skin were then sewn normally and cared for 21 days. After 21 days, all rabbits were sacrificed painlessly by anesthesia injection and after necropsy the degree of intra-abdominal adhesions was determined macroscopically. Then, for histopathological examinations and determination of fibrosis, a tissue sample was taken from the abdominal wall and colon.
    Results
    The control group showed a high degree of adhesion between the abdominal wall and organs as well as large masses of adhesion. In the dexamethasone group, the adhesions were thick and narrow bands between the internal organs of the abdomen. In the honey and honey-dexamethasone groups, very little adhesions (up to two rabbits) were observed in the form of very thin and limited bands.
    Conclusion
    The results of this study show that intraperitoneal use of honey and dexamethasone reduces intra-abdominal adhesions after surgery in rabbits. But honey is more effective than dexamethasone to prevent adhesions and reduce peritoneal inflammatory reactions as well as wound healing.
    Keywords: Honey, Corticosteroids, Adhesion, Peritoneum, Rabbit
  • Kamran Dorostkar *, Shaghayegh Masoumi, Shahin Fakour Pages 36-48
    Ovarian cyst is one of the most important diseases that leads to reproductive disorders and many economic losses in dairy cows. The aim of the present study was to evaluate the blood serum biochemical parameters including glucose, phosphorus, total protein, blood urea nitrogen and triglyceride, and also some clinical features in cows with ovarian cysts and compare them with healthy cows. In this study 80 dairy cows were divided to 2 groups of cows with ovarian cysts and healthy cows that contain 40 cows, then blood samples and their clinical information were collected. The results of the present study showed that the most type of the ovarian cysts are luteal, and anestrus is the most common clinical symptom observed in cows with ovarian cysts. Furthermore, evaluation of serum biochemical parameters showed that there were no significant differences in BUN, phosphorus and total serum protein levels between cystic and healthy cows, while glucose and triglycerides levels were significantly different. It can be concluded that low glucose and high triglyceride levels play an important role in the development of ovarian cysts in the study area.
    Keywords: dairy cow, Subfertility, glucose, Ovarian Cyst, Triglyceride
  • Siyamak Kakekhani *, Milad Moradi Pages 49-60

    Cryptosporidium is a protozoan parasite that can cause mainly gastrointestinal diseases in humans and animals. The aim of this study was to investigate the prevalence of Cryptosporidium in ruminants in Kurdistan province.The present study was applied and random For this purpose, a total of 239 fecal samples from 75 sheep, 43 goats and 121 cows At different ages of less than 1 year, 1 to 3 years and 3 years and older in both sexes, for staining and observation of oocysts. To examine the presence of parasites, all samples were stained by Zill Nielsen method and examined microscopically. After analyzing the collected data, the findings showed that the prevalence of cryptosporidiosis in ruminants in Kurdistan province is 15.06% of the tested samples. Also, the prevalence of cryptosporidiosis in Kurdistan province did not show a significant difference compared to age, sex and geographical extent..(P < 0/05)The results show that the prevalence of cryptosporidiosis in ruminants in Kurdistan province is consistent with other studies in this regard. To reduce this prevalence, anti-parasitic health and prevention programs can be used.

    Keywords: Cryptosporidiosis, Prevalence, ruminants, Kurdistan province, Iran
  • Alireza Jahandideh *, Mohamaadreza Foroughi Gilavee, Hossein Iraninejad, Mohamaadreza Roudaki Sarvendani Pages 61-71
    Background & Purpose

    Bezoar is an intraluminal mass in the gastrointestinal tract that is formed by the accumulation of indigestible materials. Trichobezoar is the accumulation of hair and fur that passes through the esophagus and becomes a foreign body in the stomach or intestines. The pyloric region is a frequent site of obstruction which can block the gastric outlet. The notability of diet in rabbits is so high that poor nutrition with low fiber, protein, carbohydrates and high fat result in bloating and accumulation.

    Materials & Methods

    In the studied animal, clinical signs, graphs and blood analysis revealed an accumulation of gas in the stomach and intestines and an aggregation of foreign body. The Exploratory laparotomy technique was approved to correct the complication.

    Results

    After induction of anesthesia and a ventral midline incision, the furry and greasy masses were removed and the incision area was sutured. The animal began to gain weight after 14 days by correcting the diet and kept on living.

    Conclusion

    It is recommended that to preparing starter feed due to a limited capacity for hydrolysis of several components at early ages, high amounts of digestible foods which are rich in fat and protein, with low fiber should be used to prevent disorders such as bloating and obstruction.

    Keywords: Rabbit, stomach, Surgical treatment, greasy