فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 50 (بهار 1401)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 50 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین آقارخ میرآبادی، علیرضا گلشنی، شریف لک زایی صفحات 1-19

    در این مقاله سعی بر آن است که به موضوع کارآمدی نظام جمهوری اسلامی ایران و چالش‌هایی که ممکن است دراین زمینه وجود داشته باشد، توجه شود. سوال اصلی مقاله آن است که «نسبت این موضوع با حکمت اسلامی در نظام جمهوری اسلامی ایران چیست؟» در پاسخ به سوال فوق، فرضیه تحقیق این است که «حکمت موجب افزایش بهره وری (کارایی و اثر بخشی)، نیل به اهداف، ارتقای کارآمدی و دوام و قوام حکومت خواهد شد.» روش تحقیق، در مقام جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای است و در مقام تجزیه و تحلیل به تناسب نیاز از روش های عقلی، نقلی و تجربی استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که حکمت در مقام نظر، بر پایه علم و اندیشه و در مقام عمل، بر پایه اخلاق و معنویت و تدبیر و سیاست استوار می باشد و نظام ج.ا.ا برای رسیدن به اهداف خود نظیر حیات طیبه اسلامی، وحدت ملی،‌ امنیت و اقتدار بازدارند و عدالت اجتماعی باید حکمت بنیان باشد؛ لذا الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نیز به عنوان ابزار کارآمدی، باید بر اساس حکمت اسلامی یا چهار عنصر فوق تعریف و تنظیم گردد.

    کلیدواژگان: حکمت اسلامی، کارآمدی، عدالت اجتماعی، اقتدار بازدارنده، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
  • محمدرضا شمشیری*، منصور شفیع زاده صفحات 20-37

    امام خمینی (ره) به عنوان بنیانگذار بزرگ ترین انقلاب معنوی و مردمی قرن اخیر کوشید با تکیه برآراء و اندیشه های عرفانی خود به ارایه الگویی از اسلام وحاکمیت اسلامی، مکتبی ظلم ستیز، حماسی وعدالت گستر عرضه بدارد. انقلاب اسلامی ایران تنها یک انقلاب سیاسی صرف نبود بلکه انقلابی ایدیولوژیک بودکه درآن دیانت عین سیاست تلقی گردید. این تحول ایدیولوژیک آغاز راه امام برای رسیدن به جهانی سراسر نور و پاکی و زدودن عالم از لوث پلیدیها وظلمت ها است. این جستار کوشیده است تا با روش توصیفی تحلیلی ضمن توجه به مبانی عرفانی امام در شکل گیری انقلاب اسلامی و تشکیل حکومت اسلامی به این مساله نیز بپردازد که نقش آراء واندیشه های عرفانی امام خمینی (ره) در نوسازی تمدن اسلامی در ابعاد جهانی چگونه است؟ در این راه با استناد به دیدگاه های ایشان در خصوص تمدن اسلامی و نگاه جهانشمول اسلام در برپایی حاکمیت و الزامات اندیشه تمدن ساز اسلامی به اینجا برسدکه انقلاب اسلامی ایران در اندیشه بلند امام راحل (ره) مقدمه ای بر احیای تمدن نوین اسلامی بوده، در صورت تحقق الزامات مطرح، توان و ظرفیت عرضه فراملی را دارد و می تواند زمینه ساز حکومت جهانی حضرت ولی عصر (عج) قرارگیرد.

    کلیدواژگان: امام خمینی، عرفان، سیاست، انقلاب اسلامی، حکومت اسلامی، تمدن اسلامی
  • جهانبخش مرادی*، نصرت الله حیدری صفحات 38-59

    کشور عراق، از مرزهایی تشکیل شده که در طول کمتر از یک قرن از شکل گیری این کشور به شکل رسمی و جدید، همواره متزلزل بوده و با چالش های امنیتی مواجه بوده است. با اذعان به تاثیر مثبت و منفی عوامل جغرافیایی، در این تحقیق هدف پاسخ به این سوال بود که عوامل جغرافیایی چه نقشی در ایجاد ناامنی ها در عراق و تاثیر آن بر روابط با ایران داشته اند؟ در این زمینه با استفاده از مدل دوازده ماده ای پیتر هاگت سعی شد که به سوال فوق پاسخ داده شود و فرضیه پژوهش این بوده است که تقریبا همه‎ی عوامل ناامنی در عراق و علل تنش زای پایدار و ناپایدار در روابط این کشور با ایران از ماهیتی جغرافیایی و ژیوپلیتیکی برخوردار بوده و بسیاری از فاکتورهای مدل هاگت، در این مورد، صدق می کنند. نتیجه ای که عاید شده، این بود که هرچند شیعیان در حال حاضر، در کشور عراق، قدرت را در دست دارند، اما تنش های پایدار در روابط ایران و عراق، عمدتا ماهیت جغرافیایی و ژیوپلیتیکی دارند که این امر ضرورت توجه به این عوامل توسط تصمیم گیرندگان سیاست خارجی ایران را مضاعف می کند. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات و داده های مورد نیاز بر مبنای روش کتابخانه ای و فیش برداری گردآوری شده اند.

    کلیدواژگان: عراق، ناامنی، مدل هاگت، ژئوپلیتیک، عوامل جغرافیایی، ایران
  • محمدرضا دهشیری، علی شمس آبادی* صفحات 60-77

    با آغاز بحران سوریه در اواخر سال 2010، موضوع انزوای دیپلماتیک از سوی کشورهای عربی نظیر عربستان و قطر در دستورکار قرار گرفت. برای این منظور، گام اولیه حذف جمهوری عربی سوریه از نهادهای عربی بود که سرآمد آن ها، "اتحادیه عرب" است. اما در مقابل این روند، دولت عراق همواره به عنوان یک مانع ظاهر شده است. در این مقاله برآنیم تا به این سوال پاسخ دهیم: «چرا پس از سال 2011، عراق بر اساس یک رویه ثابت دیپلماتیک، بدنبال بازگرداندن کرسی سوریه در اتحادیه عرب به دولت دمشق بوده است؟». در مسیر کاوش پاسخ مناسب با مطالعه منابع کتابخانه ای، پژوهش های عمدتا میدانی بومی-عربی و اندیشکده های معتبر بین المللی به اعتبار این فرضیه را سنجیدیم: «دولت عراق پس از بروز بحران در سوریه، به دلیل وابستگی متقابل پیچیده ای که با این کشور همسایه داشت و همچنین به امید کسب اعتبار دیپلماتیک در جهان عرب، در جهت حفظ کرسی دمشق نزد این سازمان تحرکات دیپلماتیک پایا داشته است». بر این اساس، پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی-تبیینی، ضمن ارایه شمای کلی از نگاه دولت عراق به مسیله عضویت سوریه در اتحادیه عرب، چرایی تشابه رفتاری حکومت های نوری المالکی، حیدر العبادی، عادل عبدالمهدی و مصطفی الکاظمی در قبال این پرونده را تبیین می نماید.

    کلیدواژگان: عراق، سوریه، اتحادیه عرب، نهادگرایی، نهادگرایی نولیبرال، وابستگی متقابل
  • محمدرضا اصل جوادیان*، ارسلان قربانی، سید علی طباطبائی پناه صفحات 78-94
    با روی کار آمدن دونالد ترامپ رویکرد سیاست خارجی آمریکا عصر جدیدی را تجربه کرد و فضای گفتمانی دولت آمریکا، رویکردی را در پیش گرفت که به زعم محققان، بنیادهایی را که سیاست خارجی آمریکا برای هژمونی در جهان بر مبنای آن پی ریزی شده بود را با چالش روبه رو کرد. هدف این مقاله، تبیین اثرات اقدامات ترامپ بر رویای آمریکایی در سطح جهانی است و با روش تکوینی-تبیینی به این سوال پاسخ می دهد که سیاست های ترامپ از سال 2017 تا 2020 چه تاثیری بر تحقق رویکرد رویای آمریکایی در نظام بین الملل گذاشته است؟ در پاسخ فرض بر این است که عدم توجه به نظام چندقطبی حاکم بر روابط بین الملل و خروج آمریکا از پیمان ها و تعهدات بین المللی، نظریه رویای آمریکایی را تضعیف و منجر به کم رنگ شدن جایگاه آمریکا در نظام بین الملل شده است. نتایج نشان می دهد دولت ترامپ در ابعاد چندجانبه گرایی شامل؛ کنار گذاشتن حقوق بین الملل و پی ریزی یک جانبه گرایی، اصلاح نفتا، خروج از توافق نامه آب وهوایی پاریس، توافقنامه ترانس پاسیفیک و برجام، بازبینی در ایتلاف، اتحادها و تعهدات نظامی، بی اعتنای به ارزش-های اقتصادی لیبرال، بازبینی در تعهدات امنیتی هند و اقیانوس آرام و... رویای آمریکایی را تضعیف کرد.
    کلیدواژگان: دونالد ترامپ، رویای آمریکایی، چندجانبه گرایی، تعهدات بین المللی، امریکای اول
  • مه سیما عبداللهیان*، مصطفی بروجردی صفحات 95-116

    عربستان سعودی بعد از تحولات منطقه ای موسوم به بهار عربی و خیزش های مردمی در جهان عرب، با احساس تهدید از تحولات نوین، ایجاد تغییراتی در راهبرد منطقه ای خود را آغاز کرد؛ بخش بزرگی از تغییرات ایجاد شده در رویکرد منطقه ای عربستان با پادشاهی ملک سلمان و به خصوص قدرت گرفتن محمد بن سلمان در ارتباط بوده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل چگونگی شکل گیری نظم منطقه ای مطلوب عربستان سعودی این سوال را مطرح کرده است که: «نظم منطقه ای مطلوب عربستان دارای چه ویژگی ها و مولفه هایی می باشد و سازوکارها و ابزارهای تحقق آن کدام اند؟» با استفاده از روش مطالعه توصیفی و کتابخانه-ای و به عنوان پاسخی احتمالی، پژوهش این فرضیه را مطرح می کند که نظم منطقه ای مطلوب عربستان در محیط پیرامونی خود مبتنی بر «برتری جویی سخت و نرم»، «تعریف شدن به عنوان بازیگر برتر منطقه ای در جهان عرب و «موازنه سازی در منطقه خاورمیانه» است و پژوهش چنین نتیجه می گیرد که عربستان با وجود موانعی که وجود دارد، استقرار این نظم را از طریق ایجاد اتحاد و ایتلاف با کشورهای منطقه، جذب حمایت های آمریکا و رژیم صهیونیستی و تقویت تسلیحات و توان نظامی خود دنبال می کند.

    کلیدواژگان: عربستان سعودی، غرب آسیا، نظم منطقه ای، اتحاد و ائتلاف، موازنه سازی
|
  • mohammadhosein agharokh mirabadi, Alireza Golshani, sharif lakzaee Pages 1-19

    This article tries to pay attention to the issue of the efficiency of the Islamic Republic of Iran and the challenges that may exist in this field. The main question of the article is "What is the relationship between this issue and Islamic wisdom in the system of the Islamic Republic of Iran?" In answer to the above question, the research hypothesis is that "wisdom will increase productivity (efficiency and effectiveness), achieve goals, improve efficiency and durability and consistency of government." The research method is library in terms of data collection and rational, narrative and experimental methods have been used in the position of analysis as needed. The results of the research indicate that wisdom in theory, based on science and thought, and in practice, based on ethics, spirituality, strategy and politics, and the system of the Islamic Republic of Iran to achieve its goals such as the good life of Islam , National unity, deter security and authority, and social justice must be the wisdom of the foundation; Therefore, the Iranian Islamic model of progress as a tool of system efficiency should be defined and regulated based on Islamic wisdom or the above four elements.

    Keywords: Islamic Wisdom, Efficiency, Social Justice, Deterrent Authority, Iranian Islamic Model of Progress
  • MohammadReza Shamshiri *, Mansour Shafizadeh Pages 20-37

    Imam Khomeini, tried to present a model of Islam and Islamic rule, an oppressive, epic and justice-based school, relying on his mystical thoughts. The Islamic Revolution of Iran was an ideological revolution in which religion was considered the same as politics. This ideological transformation is the beginning of the Imam's path to reach a world full of light and purity and to remove the world from filth and darkness. This article has tried to use a descriptive-analytical method while paying attention to Imam's mystical principles in the formation of the Islamic Revolution and the formation of the Islamic government, and what is the role of Imam Khomeini's mystical ideas and thoughts in the modernization of Islamic civilization on a global scale? In this way, citing his views on Islamic civilization and the universal view of Islam in establishing the rule and requirements of the Islamic civilization-building thought, it reaches the point that the Islamic Revolution of Iran was a prelude to the revival of modern Islamic civilization in the late Imam's lofty thought. If the requirements are met, it has the power and capacity of transnational supply and can be the basis for the world government of the Imam Mahdi.

    Keywords: Imam Khomeini, mysticism, Politics, Islamic Revolution, Islamic government, Islamic civilization
  • Jahanbakhsh Moradi *, Nosratullah Heidari Pages 38-59

    Iraq is made up of borders that have been constantly shaken and faced with security challenges in less than a century since its formal and new formation. Acknowledging the positive and negative impact of geographical factors, in this study, the aim was to answer the question: what role did geographical factors play in creating insecurity in Iraq and its impact on relations with Iran? In this regard, using the 12-point model of Peter Haggett, an attempt was made to answer the above question, and the research hypothesis was that almost all factors of insecurity in Iraq and the causes of stable and unstable tensions in relations with Iran have geographical and geopolitical nature and many of the factors of the Haggett model apply in this case. The result was that although the Shiites are currently in power in Iraq, the ongoing tensions in Iran-Iraq relations are largely geographical and geopolitical in nature that this issue multiplies the need for Iranian foreign policy makers to pay attention to these factors. The research method is descriptive-analytical and the required information and data have been collected based on the library and filing method.

    Keywords: Iraq, Insecurity, Haggett model, Geopolitics, Geographical factors, Iran
  • Mohammadreza Dehshiri, Ali Shamsabadi * Pages 60-77

    By starting the Syrian crisis at the end of 2010, many Arab states such as Saudi Arabia and Qatar, instructed to politically isolate Syrian government. To do so, as the first step, they tried to eliminate Syrian government diplomatic presence in Arab entities which the most important is “Arab League”. Iraq in contrast has always by unilateral and Multi-lateral means tried to avoid this plan to go on. In this research we are trying to answer the main question: “Why after 2011, Iraq on a same diplomatic path, has tried to return Syria into Arab League?”. In order to figure out the best explanation for this Iraqi approach, based on descriptive-explanative research method, first we monitored news and statements trend during the last decade to describe the Iraqi policy in this regard; and second, based on library, media and think-tank sources, we explanting the causes behind taking that policy into action. Based on our findings, all Iraqi cabinets from 2010-2020, have sought to bring back Syria into Arab league for improving Iraq regional weight, improving relations with Syria, avoiding new asylum seeker crisis and counter extremist groups.

    Keywords: Iraq, Syria, Arab League, Institutionalism, Neo-liberal institutionalism, inter-dependency
  • Mohammadreza Asl Javadian *, Arsalan Ghorbani Sheikhneshin, Seyed Ali Tabatabaei Panah Pages 78-94
    Since Donald Trump took office as US president, the American foreign policy experienced a new era and the discourse approach chosen by the US government, according to some pundits, challenged the foundations and structures the US foreign policy had built as a hegemon in the world. This paper tries to explain the repercussions of the Trump administration's measures on the "American Dream" at the global level through an explanatory formative method. The question of the paper focuses on the impacts of Donald Trump's policies on the fulfillment of the "American Dream" in international system. It is hypothesized that by disregarding the multi-polar order which governs the international relations and also the US withdrawal from international treaties and obligations, the "American Dream" is weekend and has diminished US position in the international system. The results show the Trump administration in the dimensions of multilateralism include; Abandoning international law and establishing unilateralism, NAFTA reform, withdrawal from the Paris Agreement, Trans-Pacific Partnership, and JCPA, review of coalitions, alliances and military commitments, disregard for liberal economic values, review of security commitments India and the Pacific, etc., undermined the American dream.
    Keywords: Donald Trump, American Dream, Multilateralism, international obligations, America first
  • Mahsima Abdollahian *, Mostafa Boroujerdi Pages 95-116

    Following the Regional developments known as Arab Spring and the popular uprisings in the Arab world, Saudi Arabia, sensing threatened by the new developments, initiated altering its regional strategies. A great portion of the changes made in the regional approach of Saudi Arabia has been linked to the reign of King Salman, and particularly to the rise to power of Crown Prince Mohammed bin Salman. Aiming to study and analyze the modality of the formation of desirable regional order of Saudi Arabia, the question arises: "What are the characteristics and components of the desirable Regional order of Saudi Arabia and what are its mechanisms and practical tools?" As a probable answer, the study reasons that the desirable regional order of Saudi Arabia in its periphery (Arabian Peninsula) is based on "hard and soft hegemony", "being defined as a dominant regional player in the Arab world (countries with cultural and social commonalities with Saudi Arabia)" and " "Balancing in the Middle East region," And the study concludes that Saudi Arabia seeks to establish this order by building"alliance and coalition with the countries of the region", "attracting the support of America and the Zionist regime", and "strengthening its armament and military capabilities".

    Keywords: Saudi Arabia, West Asia, Regional Order, Alliance, Coalition, balancing