فهرست مطالب

مطالعات راهبردی - سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 96، تابستان 1401)

فصلنامه مطالعات راهبردی
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 96، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی اسمعیلی اردکانی صفحات 7-45

    پرسش اساسی مقاله حاضر این است که سیاست‏گذاری امنیتی مبتنی بر «خوشبختی و شادکامی مردم» را چگونه می توان صورت‏بندی مفهومی- نظری کرد؟ به نظر می ‏رسد با بازاندیشی انتقادی در مبانی نظری سیاست‏گذاری امنیتی با توجه به شرایط جهانی، تحول در ارزش ها و هنجاری های سیاسی- زیستگانی، تغییر ماهیت تهدیدات ملی و همچنین تغییر در ماهیت «نیازها» و «خواسته ها»ی مردم در عصر شبکه ای‏ شدن مناسبات، می توان ایده سیاست‏گذاری امنیتی مبتنی بر شادکامی مردم را صورت‏بندی کرد. در این مقاله که به لحاظ روشی توصیفی- تبیینی و بر مبنای نوعی پژوهش بنیادی- نظری انجام گرفته است، تلاش شده با بهره گیری از مفاهیم نظریه فلسفی- اجتماعی انتقادی، نظریه انتقادی روابط بین الملل، نظریه انتقادی امنیت، امنیت انسانی و طرح شادکامی، چارچوبی مفهومی برای تعیین الزامات سیاست‏گذاری امنیتی در شرایط امروزی تشریح شود. مسیله ای که نقطه اصلی نوآوری و سهم پژوهشی این مقاله در حوزه سیاست‏گذاری امنیتی به حساب می آید.

    کلیدواژگان: شادکامی و خوشبختی، نظریه انتقادی، سیاست‏گذاری امنیتی، امنیت انسانی
  • وحیده احمدی* صفحات 47-83

    نهاد خانواده در جامعه ایرانی به عنوان مهم ترین واحد اجتماعی، پیوند ناگسستنی با امنیت فرهنگی و تداوم خصیصه ‏های مطلوب هویتی ایرانی- اسلامی دارد. این کارکرد در سال‏ های اخیر، دستخوش تغییر و تحول شده است به گونه‏ ای که به نظر می ‏رسد در سال‏ های آینده، نقش بلامنازع نهاد خانواده در تقویت امنیت فرهنگی جامعه با چالش روبرو خواهد شد. پرسش مقاله حاضر این است که چه عواملی روابط کارکردی خانواده و امنیت فرهنگی را با چالش مواجه کرده و از تاثیر نهاد خانواده بر تقویت امینت فرهنگی جامعه کاسته است. در پاسخ به این سوال، نوشتار حاضر به رابطه کارکردی نهاد خانواده بر مقوله امنیت فرهنگی پرداخته و چالش ‏های موجود در این رابطه را بررسی می‏ کند. نمودهای سبک زندگی جدید و متفاوت با چارچوب سنتی، ظرفیت شبکه‏ های اجتماعی در هویت‏ بخشی و تناقض جامعه ‏پذیری فرد در خانواده با الگوهای جامعه ‏پذیری رسمی از مهمترین چالش‏ های موجود در تضعیف روابط کارکردی نهاد خانوده و امنیت فرهنگی هستند.

    کلیدواژگان: خانواده، امنیت فرهنگی، شبکه‏ های اجتماعی، سبک زندگی، هویت‏ بخشی، جامعه ‏پذیری
  • محمدعلی فاطمی نیا*، مهدی نورالهی صفحات 85-122
    پژوهش حاضر درصدد سنجش میزان توجه به مولفه های منافع ملی در کتاب های درسی دوره اول متوسطه است. این پژوهش از بعد هدف، پژوهشی کاربردی است که به روش توصیفی و تحلیل محتوا انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کتاب های درسی دوره اول متوسطه بوده که با استفاده از نمونه گیری هدفمند پنج عنوان و چهارده جلد کتاب شامل مطالعات اجتماعی، فرهنگ و هنر، تفکر و سبک زندگی، فارسی و پیام های آسمان در پایه های هفتم، هشتم و نهم مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که از بین پنج بعد اصلی منافع ملی در کل کتاب های منتخب به ترتیب به منافع ایدیولوژیک با 4/49درصد، منافع سیاسی، اجتماعی با 5/32درصد، منافع رفاهی، اقتصادی با 6/9درصد و منافع دفاعی، امنیتی با 2/8درصد اشاره شده است. همچنین کمترین توجه مربوط به منافع معطوف به نظام بین الملل با 3/0درصد بوده است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، منافع ایدئولوژیک، منافع سیاسی، اجتماعی، منافع رفاهی، اقتصادی و منافع دفاعی، امنیتی
  • ابراهیم خلیلی* صفحات 123-177

    پژوهش حاضر ضمن تبیین تفاوت ‏‏های ‏‏شکل‏ گیری «اطلاعات سیاسی شده» و «‏سیاسی‏ شدن اطلاعات»، به این پرسش می ‏پردازد که ‏سیاست ‏زدگی اطلاعات، چه پیامد‏‏هایی برای دستگاه ‏‏های اطلاعاتی و سیاسی به همراه دارد؟ در پاسخ به ترتیب از روش ‏‏‏‏های تحقیق تفسیری (ابزار فیش برداری) و توصیفی پیمایشی (ابزار پرسش‏نامه) و برای تجزیه ‏و تحلیل داده ‏‏‏‏ها از تحلیل موضوعی و آزمون‎‏‏‏‏های بارتلت و تحلیل عاملی ‏تاییدی استفاده شد. یافته ‏‏‏‏های پژوهش نشان می دهد که «اطلاعات سیاسی شده» و «‏سیاسی ‏شدن اطلاعات» از طریق دوازده زمینه، به لحاظ ‏‏شکل ‏گیری با یکدیگر تفاوت ماهوی دارند. فرجام هر دو معضل «اطلاعات سیاسی شده» و «‏سیاسی ‏شدن اطلاعات»، مشابه بوده و در واقع، تاثیرپذیری نهایی اطلاعات از سیاست، دوری سازمان اطلاعاتی از هویت و رفتار حرفه ‏ای و ناکارامدی نظام سیاسی است.

    کلیدواژگان: سیاست‏ زدگی، اطلاعات سیاسی شده، ‏سیاسی‏ شدن اطلاعات، سازمان اطلاعاتی، نظام سیاسی
  • علیرضا رحیمی* صفحات 179-226
    آرای فیلسوفان بزرگ تاریخ به ‏رغم دیرینگی و زمینه‏ محوری‏شان از آنجا که از چشم‏ انداز مفاهیم امروزین امنیتی نگریسته می‏ شوند، سنجه ‏هایی در اختیار می‏ گذارند که برپایه آنها می ‏توان هم مکتب ‏های امنیتی روزآمد و هم سیاست ‏های امنیتی روزمره و پیامدهای آنها (یعنی هم نظریه و هم کنش تجربی آنها) را مورد ارزیابی و بازاندیشی قرار داد و به بهبود آنها، در جهت اعتلای شرایط زندگی انسانی یاری رساند. در این راستا، مقاله پیش ‏رو این پرسش بنیادی را پیش‏ می‏ کشد که چه نوع رویکردی به مفهوم امنیت را می‏ توان از اندیشه سیاسی افلاطون استنتاج کرد. در پرتو پاسخگویی به این پرسش، مرجع، مسیله و ابزارهای امنیت در اندیشه افلاطون شناسایی می ‏شوند. این مطالعه با به ‏کارگیری روش هرمنوتیکی نشان می‏ دهد که رویکرد امنیتی استنتاج ‏شده از اندیشه سیاسی افلاطون، رویکردی مبتنی بر فلسفه رهایی است که برپایه آن امنیت در پرتو چیرگی عوامل نرمی چون برپاداری قوانین خدایی، کسب فضیلت ‏های انسانی و برقراری عدالت (همگی در معنای افلاطونی آن) در جامعه پدیدار می ‏شود.
    کلیدواژگان: فلسفه امنیت مبتنی بر رهایی، فلسفه امنیت مبتنی بر قدرت، سویه ‏های امنیت، مرجع امنیت، مسئله امنیت، ابزار امنیت، هرمنوتیک
  • اسماعیل چنگیزی اردهائی، سید مسعود موسوی*، محمدحسن رازنهان، علیرضا ملایی توانی صفحات 227-270

    مقاله حاضر به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که روحانیون و مراجع تقلید ایرانی مقیم عراق چه تاثیری بر تحولات دوره پهلوی اول داشتند و واکنش آنها نسبت به آن بخش از اقدامات حکومت رضاشاه که پیامدهای مهمی بر مذهب و جایگاه روحانیت در ایران داشت، چه بود؟ فرضیه اصلی  این است که روحانیون و مراجع تقلید ایرانی مقیم عراق نتوانستند آن‏گونه که باید در تحولات دوره حکومت رضاشاه منشا اثر باشند. این امر از موضوعات مختلفی ریشه می ‏گرفت که در این مقاله به تفصیل  مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق در این مقاله مبتنی بر روش تحلیل و توصیف تاریخی است. اسناد تاریخی، منابع دست اول تاریخی، منابع تحقیقی نویسندگان داخلی و خارجی مربوط به دوره پهلوی اول و جراید از منابعی هستند که در این مقاله مورد استفاده قرار گرفته‏ اند.

    کلیدواژگان: روحانیت، حکومت پهلوی، عتبات عالیات، مرجعیت شیعه، عراق، اصلاحات اجتماعی
  • ناصر هادیان*، محمدمهدی ایرانفر صفحات 271-300

    هدف مقاله پیش رو پاسخ به این پرسش است که چرا دیپلماسی عمومی شیعی جمهوری اسلامی، تمرکز خود را بر روی شکل‏ دهی به روابط پایدار و استراتژیک با ‏گروه ‏های مردمی در دیگر کشورها قرار داده است و در این مسیر از چه زمینه ‏های تاریخی، ایدیولوژیک و استراتژیکی بهره می‏‏ برد. ادعای پژوهش حاضر این است که این ارتباطات در چارچوب روابط حامی- وکالتی قرار نمی‏ گیرد، بلکه به اتحادهایی استراتژیک و دوسویه شکل داده و در این راه علاوه بر چارچوب‏ بندی نظری، به بررسی موردی ارتباطات استراتژیک غیردولتی جمهوری اسلامی در سه کشور لبنان، عراق و یمن پرداخته شده است. روش پژوهش در این مقاله روش علی- مقایسه‏ ای و روش گردآوری داده‏ های پژوهش به صورت کتابخانه ‏ای- اینترنتی است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، جمهوری اسلامی ایران، تشیع، قدرت نرم مذهبی، اتحاد استراتژیک
  • عبدالله قنبرلو* صفحات 301-329

    این مقاله به تحلیل نحوه تعامل دو متغیر حقوق بین الملل و تحریم های اقتصادی یک‏جانبه با یکدیگر می پردازد. سوال این است که چرا با وجود گسترش حقوق بین الملل طی سده اخیر، گرایش دولت ها به استفاده یک‏جانبه از تحریم های اقتصادی افزایش یافته است. مقاله حاضر این پاسخ را مطرح می ‏کند که حقوق بین الملل بر منع جنگ تمرکز کرده و در برابر استفاده یک‏جانبه دولت ها از تحریم های اقتصادی موانع محکمی ایجاد نکرده است. برای دفاع از ادعای مذکور از تحلیل نظری- حقوقی استفاده خواهد شد. مقاله به لحاظ نظری از دو تیوری لیبرالیسم و ریالیسم بهره می گیرد.

    کلیدواژگان: تحریم اقتصادی یک‏جانبه، حقوق بین الملل، منشور ملل متحد، امنیت دسته جمعی، صلاحیت دولت ها، حاکمیت ملی
  • روح الله قادری کنگاوری* صفحات 331-368

    پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که نظم منطقه‏ ای و جهانی مطلوب و موردنظر انقلاب اسلامی بر اساس آموزه ‏های دینی را در قالب چه نظریه‏‏ ای می ‏توان تیوریزه و تبیین نمود؟  در پاسخ این فرضیه مطرح می‎ شود که «نظریه نظم نوین انقلابی» بر اساس شاخصه‏ های فکری- معرفتی و اجرایی- عملی ارایه ‏شده، ظرفیت و قابلیت تببین و تفهیم این ‏‏مسیله را دارد چراکه براساس نظریه‏ های موجود در رشته روابط ‏‏‏‏بین‏ الملل اعم از جریان اصلی و جریان انتقادی، هیچ‏کدام به صورت کامل نه ‏‏می تواند سیاست خارجی انقلاب اسلامی را تیوریزه کند و نه پاسخگوی مسایل مرتبط با این حوزه در عرصه میدان و عمل مناسبات منطقه‏ ای و ‏‏‏‏بین‏ المللی کشور باشد. زمینه سازی برای کاربست عملی نظریه نظم نوین انقلابی با رویکرد تمدنی جز با نگاه وسیع فرامرزی و فرامنطقه ای به جغرافیای مقاومت مبتنی بر عقلانیت راهبردی انقلابی به سامان نخواهد شد و یکی از مصادیق راهبردی عقلانیت انقلابی، «دیپلماسی نهضتی» است که ظرفیت متحدنمودن و یکپارچه‏ کردن ملل ستم دیده و دول مستقل را بر محور و مدار مقاومت بارها به اثبات رسانیده است.

    کلیدواژگان: مقاومت، نظم نوین انقلابی، دیپلماسی نهضتی، عمق بخشی، روابط ‏‏‏‏بین ‏الملل، سیاست خارجی
|
  • Ali Ismaili Ardakani Pages 7-45

    The question is basically how to conceptualize security policy making based on "people's happiness"? It seems that we can answer this question by critically rethinking the theoretical foundations of security policy according to global conditions, changes in the values ​​and political norms, changes in the nature of national threats and also changes in the nature of the "needs" and "wants" of the people in the era. In this article, which is done based on a descriptive-explanatory method and on a fundamental-theoretical research, the research using critical social-philosophical concepts, critical theory of international relations, critical theory of security, security and happiness plan, a conceptual regulation attempts to determine the requirements of the security determination policy in today's conditions.

    Keywords: Happiness, critical theory, Security policy, Human Security
  • Vahedeh Ahmadi * Pages 47-83

    Family in Iranian society, as the most important social unit, has an unbreakable link with cultural security and the continuity of desirable characteristics of Iranian-Islamic identity. This function has undergone changes in recent years, so that it seems that in the coming years, the undisputed role of Family in strengthening the cultural security of the society will be challenged. The question of this article is what factors have challenged the functional relationships of the family and cultural security and reduced the influence of the family institution on strengthening the cultural security in the society. In response to this question, the present article deals with the functional relationship of Family on the category of cultural security and examines the challenges in this regard. Manifestations of new and different lifestyles from the traditional framework, the capacity of social networks in giving identity and the contradiction of socialization in the family with formal socialization patterns are among the most important challenges in weakening the functional relationships of Family and cultural security.

    Keywords: Family, Cultural security, Social Networks, Lifestyle, Identification, Socialization
  • Mohammad Ali Fateminia *, Mehdi Nurolahi Pages 85-122
    Examining the documents of education system shows that institutionalizing of national interests is one of the goals set for this system. This research is an applied research from the objective perspective, which was conducted using descriptive and content analysis method. The statistical population of the research included the textbooks of the first year of high school, which were examined and analyzed using purposeful sampling of five titles and fourteen book volumes, including Social Studies, Culture and Art, Lifestyle, Farsi, and Theology in the seventh, eighth, and ninth grades. The findings of the research indicate that among the five main dimensions of national interests in all the selected books, Ideological Interests with 49.4%, Political and Social Interests with 32.5%, Welfare and Economic Interests with 9.6% and Defense and Security interests with 8.2% are prioritized. Also, the least attention related to interests was directed to the international system with 0.3%.
    Keywords: content analysis, ideological interests, political, social interests, welfare interests, economic, defense interests, Security
  • Ebrahim Khalili * Pages 123-177

    Politicized intelligence refers to intelligence products and analyzes that, instead of being realistic, are changed in order to support the options and results desired by policymakers or to please them. The politicization of intelligence represents the efforts of policymakers to shape intelligence in line with their political priorities. The research questions are; What are the differences between the formation of "politicized intelligence" and "politicization of intelligence" and what are the consequences of the politicization of intelligence for intelligence and political institutions? In response, interpretative research (fishing tool) and descriptive survey (questionnaire tool) methods were used respectively. Thematic analysis and Bartlett's tests and confirmatory factor analysis were used to analyze the data. The findings of the research show that "politicized intelligence" and "politicization of intelligence" are essentially different from each other in terms of formation through twelve fields. The outcome of both the problems of "politicized intelligence" and "politicization of intelligence" is similar and in fact, the ultimate influence of intelligence on politics is the distance of the intelligence organization from its professional identity and behavior and the inefficiency of the political system.

    Keywords: Politicization, politicized intelligence, politicization of intelligence, intelligence services, political system
  • Alireza Rahimi * Pages 179-226
    The purpose of this article is to examine the topics connected with the modern concepts of security in Plato's political philosophy. The opinions of the great philosophers of history, despite their lateness and context, since they are viewed from the perspective of today's security concepts, they provide criteria based on which modern security schools can be established. In this regard, the upcoming article raises the fundamental question of what kind of approach to the concept of security can be deduced from Plato's political thought. In the light of answering this question, the reference, issue and means of security are identified in Plato's thought. Using the hermeneutic method, this study shows that the security approach derived from Plato's political thought is an approach based on the philosophy of liberation, based on which security is based on the dominance of soft factors such as establishing divine laws, acquiring human virtues and establishing Justice (all in its Platonic sense) emerges in society.
    Keywords: security philosophy based on liberation, security philosophy based on power, security strains, security reference, security problem, security tools, Hermeneutics
  • Ismail Chengizi Ardahai, Seyed Massoud Mousavi *, Mohammad Hassan Razanhan, Alireza Molai Tovani Pages 227-270

    The present article seeks to answer the question of what effect Iranian clerics living in Iraq had on the developments of the first Pahlavi period and what was their reaction to Reza Shah's government's actions that had important consequences on religion and the position of the clergy in Iran? The main hypothesis is that Iranian clerics and religious authorities living in Iraq could not be the source of influence in the developments during Reza Shah's rule. This was rooted in various issues that have been examined in detail in this article. The research method in this article is based on the method of historical analysis and description. Historical documents and sources, research sources of domestic and foreign authors related to the first Pahlavi period, and journals are some of the sources used in this article.

    Keywords: clergy, Pahlavi Government, Atbat al-Aliat, Shia authority, Iraq, social reforms
  • Naser Hadian *, Mohammad Mahdi Iranfar Pages 271-300

    The aim of the following article is to answer the question why the Shia public diplomacy of the Islamic Republic has focused on forming stable and strategic relations with people's groups in other countries, and how it uses historical, ideological and strategic factors in this regard. The claim of the present research is that these communications are not placed in the framework of sponsor-representative relations, but rather form strategic and bilateral alliances, and in this way, in addition to the theoretical framework, a case study of the non-governmental strategic communications of the Islamic Republic in the three countries of Lebanon , Iraq and Yemen have been discussed. The research method in this article is the causal-comparative method and the method of collecting research data in a library-internet references.

  • Abdollah Ghanbarloo * Pages 301-329

    This article analyzes how the two variables of international law and unilateral economic sanctions interact with each other. The question is why despite the expansion of international law during the last century, the tendency of governments to unilaterally use of economic sanctions has increased. The current article proposes the answer that international law focuses on the prohibition of war and has not created strong barriers against the unilateral use of economic sanctions by governments. Theoretical-legal analysis will be used to defend the said claim. Theoretically, the article uses the two theories of liberalism and realism.

    Keywords: unilateral economic sanctions, International Law, United Nations Charter, Collective Security, jurisdiction of governments, national sovereignty
  • Rohullah Qadri Kangavari * Pages 331-368

    The main question of the current research is that in what form of theoretical framework the desired regional and global order of the Islamic Revolution based on religious teachings can be theorized and explained. In response, it is proposed that the "theory of the new revolutionary order" based on the presented intellectual-cognitive and executive-practical indicators, has the capacity and ability to explain and understand this issue, because based on the theories in The field of international relations, both mainstream and critical, can neither fully theorize the foreign policy of the Islamic Revolution nor answer the issues related to this field in the field and practice of relations. Groundwork for the practical application of the revolutionary new order theory with a civilizational approach will not be established except with a broad cross-border and trans-regional look at the geography of resistance based on revolutionary strategic rationality, and one of the strategic examples of revolutionary rationality is "movement diplomacy" which has the capacity to unify and integrate Oppressed Nations and independent states on the axis and orbit of resistance.

    Keywords: Resistance, revolutionary new order, movement diplomacy, Deepening, international relations, Foreign Policy