فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم مدیریت
پیاپی 10 (بهار 1401)

  • جلد اول
  • تاریخ انتشار: 1401/03/30
  • تعداد عناوین: 21
|
  • احمد آرین تبار *، پرویز سعیدی صفحات 1-15

    نگاه به بازار سرمایه از منظر هر سرمایه گذار متفاوت است از این جهت نمی توان برای سرمایه گذاران نسخه ای واحد پیچید طوری که همه از یک مسیر به سود برسند و در بازارهای مالی موفق باشند. اکنون سوالی بوجود می آید و آن این است که آیا علم روانشناختی عصبی میتواند در فهم و درک بازار سرمایه به ما کمک کند؟ متخصصین بازارهای مالی اعتقاد دارند این امکان وجود دارد. استفاده از علوم مختلف در حل مسایل پیش روی پژوهش گران مالی در سال های اخیر به صورت چشم گیری افزایش یافته است مالی عصبی (نوروفایننس) گرایشی نوین در حوزه علوم مالی است که پس از مالی رفتاری مورد توجه متخصصین این حوزه قرار گرفت. هدف اصلی این مطالعه شناسایی عوامل روانشناختی بازار و مرور برخی مفاهیم مانند مالی- عصبی، مالی- عاطفی و مالی- هورمون است. مالی رفتاری ، بنیان های مالی استاندارد را بهم ریخت اما خود به نمونه ی مستقلی دست نیافت و این سوال در ذهن محققین، تحلیلگران و مشاوران سرمایه گذاری شکل گرفت که « تحلیل ها ومشاوره های مالی باید برچه اساسی صورت گیرد ؟ » انتقادات وارد شده به مکتب مالی رفتاری باعث شد تا پژوهش ها در سال 2000 به سمت رویکرد نوینی به نام مالی عصبی گام بردارد. هدف ما در این مقاله بررسی برجسته‌ترین موضوعات در تامین مالی عصبی است. سپس رفتارها و فرآیندهای مغزی را بر اساس پژوهش های صورت گرفته عنوان می نماییم و در نهایت می توانیم به این آگاهی دست یابیم که اگر بتوان رفتارهای پردازشگرانه مغز را درک نمود, تصمیمات سرمایه گذاران در شرایط مختلف تصمیم گیری می تواند منجر به یک انتخاب بهینه گردد.

    کلیدواژگان: مالی عصبی، رفتار سرمایه گذاران، تصمیم گیری مالی سرمایه گذاران
  • الناز فیض رفیعیان *، مازیار یساره افرا صفحات 16-38

    ارزیابی عملکرد کسب‌و‌کار بهترین راه کسب اطلاعات جهت تصمیم‌گیری‌های سازمانی است. در این راستا با توجه به اهمیت نام تجاری در بهبود عملکرد سازمان توجه به نحوه عملکرد نام تجاری مورد اهمیت قرار می‌گیرد. لذا در این پژوهش به بررسی تاثیر عملکرد نام تجاری بر تمایل به خرید با توجه به نقش میانجی استراتژی شرکت پرداخته شده است. این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و ازلحاظ شیوه گردآوری داده‌ها، کمی است. نمونه آماری این پژوهش شامل 150نفر از مشتریان و کارکنان شرکت اسنپ تریپ میباشد. برای تجزیه وتحلیل از نرم افزار PLSو SPSS استفاده شد. براین اساس به منظور بررسی پایایی مدل اندازه‌گیری پژوهش، به بررسی ضرایب بارهای عاملی، ضرایب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی، روایی همگرا و روایی واگرا پرداخته شد. نتایج پژوهش نشان میدهد که عملکرد نام تجاری بر تمایل به خرید با توجه به نقش میانجی استراتژی شرکت، عملکرد نام تجاری بر استراتژی شرکت، استراتژی شرکت بر تمایل به خرید و عملکرد نام تجاری بر تمایل به خرید اثرگذار است.

    کلیدواژگان: عملکرد، عملکرد نام تجاری، تمایل به خرید، استراتژی شرکت
  • امیر احمداشرفی *، سیاوش نظامی، بابک حاتمی، سارا صیادی صفحات 39-52

    سازمان های امروزی در محیط های پیچیده ، پویا و شدیدا متغیر زندگی می کنند شرکت های صنعتی برای عرضه محصول یا خدماتی با کیفیت بالا همواره نیاز به بکارگیری تکنولوژی های نوین ندارند‌‌ و در صورتیکه سیستمی برای بهبود فرآیند و عملکرد نیروی انسانی بکار گرفته نشود، از نظر منابع و زمان هزینه های زیادی را پرداخت خواهند کرد. فرهنگ کایزن در بسیاری از کشورهای صنعتی برای افزایش بهره وری مورد الگوبرداری قرار گرفته است. لذا این مطالعه مروری با هدف بررسی نقش کایزن در بهره وری سازمان ها انجام شده است. بعد از مطالعه مقالات معتبر انگلیسی و فارسی زبان و حذف موارد تکراری، 41 مقاله مرتبط به دست آمد. نتایج نشان داد که در شرکت ها و محیط های کار، موداها یا موارد اتلافی وجود دارند که با حذف آن ها می توان هزینه ها را کاهش و بهره وری را افزایش داد. همچنین در رابطه با اهمیت فرهنگ کایزن به عنوان یک واسطه در نوآوری و بهره وری سازمانی واحدی ارایه می دهد. روابط فرضی از منظر تجربی و نظری با شواهد روشنی مبنی بر اینکه نوآوری در فرآیند و بهره وری سازمانی مقدمات فرهنگ کایزن هستند، که لازم است در سازمان ها و بخصوص شرکت های تولیدی صنعتی پشتیبانی گردد. این مطالعه، به منظور افزایش بهره وری و پیاده سازی فرهنگ کایزن در سازمان ها پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: فرهنگ کایزن، نوآوری، بهره وری
  • امیر دلیلی *، نسیم شیبانی اصل، سمیه احیایی، مصطفی موحدی، مهرنوش ابراهیمی صفحات 53-67

    در سالهای اخیر دیدگاه مهندسی ارزش به عنوان کاربردی ترین روش های کاهش هزینه ها در امور مهندسی محصولات و خدمات شرکت ها به کار رفته است. امروزه مهندسی ارزش به عنوان شکل کامل تری از روش تجزیه و تحلیل ارزش در اغلب شرکت های تولیدی خدماتی، به ویژه در امور طراحی محصول و فرآیندهای تولید به کار گرفته می شود. این تکنیک با ماهیت منعطف و ساده، قابلیت انطباق با محدوده وسیعی از مسایل را داراست و به خوبی باسایر تکنیک ها و فعالیت های بهبود دیگر تلفیق می گردد. مراحل مطالعات ارزش یکی پس از دیگری انجام می شود و حجم زیادی از دانش، تولید، منتقل و ذخیره می شود لذا هم تغییر و تحولات دانش در درون این مراحل و هم حجم دانش انباشته شده در پایان هر مرحله نیازمند مدیریت و حفاظت است .با پیشرفت سریع فن آوری در روش های تولید و ابداع مواد اولیه جدید، مهندسی ارزش امکان ساخت محصولات و مواد جدید را فراهم می نماید.تجارت جهانی شرکتها را به طور فزاینده ای به سمت بازار رقابتی کشانده است. از همین روست که استفاده از روش تحلیل ارزش و مهندسی ارزش ضرورت بیشتری پیدا کرده است. در طی سالهای اخیر، روش تحلیل ارزش، قابلیت و امتیازهای خود را به اثبات رسانده است. این روش یک ابزار قوی است که کاربرد آن نتایج مثبتی را به همراه دارد. روشی که دیدگاه های تثبیت شده و فعلی را به چالش می طلبد و غالبا به عنوان یک روش نقاد از عملکردهای معمول مدیریتی شناخته می شود. هدف از انجام این مقاله بررسی مفهوم پردازی مهندسی ارزش در سازمان های تولیدی و خدماتی می باشد که در ابتدای تحقیق به بیان مقدمه سپس ادبیات نظری و پیشینه ی تحقیقات داخلی و خارجی پرداخته و در آخر نتیجه گیری ارایه شد.

    کلیدواژگان: ارزش پایدار، چرخه عمر، مهندسی ارزش
  • علی دستفروش *، امیرعباس صالحی ساری قیه، شاپور صالحی فرگنی صفحات 68-86

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر تفکر استراتژیک بر توسعه منابع انسانی با نقش میانجی اثربخشی آموزشی (مورد مطالعاتی افراگستر گلزار) است. برخورداری از بینش استراتژیک در رویارویی با مقوله مدیریت و فراگیری آن‌که چگونه می‌توان ابزار تجزیه‌وتحلیل استراتژیک را در تنظیم و بر اجرای استراتژی به کار گرفت، و امروزه هیچ سازمانی بدون توجه به نیروی انسانی و نقش سازنده آن در ارایه خدمات، قادر به ادامه حیات نیست. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و ازنظر شیوه اجرا، توصیفی و از نوع تحقیقات کمی است. جامعه آماری این پژوهش را جامعه آماری این پژوهش شامل 30 نفر از کارکنان شرکت افراگستر گلزار در استان تهران می‌باشد. از میان پرسشنامه‌های توزیع‌شده 19 پرسشنامه تکمیل و جمع‌آوری گردیده است. به‌منظور پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده‌شده است. نتایج نشان می‌دهد مقدار آلفای محاسبه‌شده برای کل پرسشنامه 0.952 است. ازآنجاکه مقادیر به‌دست‌آمده بیشتر از 70/0 می‌باشد می‌توان گفت پایایی مورد تایید قرار می‌گیرد. برای تعیین روایی پرسشنامه ازنظر خبرگان و اساتید استفاده‌شده است. بر اساس نتایج رگرسیون تفکر استراتژیک تاثیر مثبتی بر کیفیت یادگیری و رضایت شغلی دارد. بر اساس نتیجه فرضیه پژوهش به مدیر شرکت مذکور توصیه می‌گردد بیشتر از تفکر استراتژیک در اداره شرکت بهره ببرد. تفکر استراتژیک موجب به وجود آمدن همسویی کارمندان و تعهد مشترک در سازمان می‌شود. در این پژوهش برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از روش‌های آماری رگرسیون خطی و آزمون کلموگروف اسمیرینف به کمک نرم‌افزار علوم اجتماعی آماری استفاده ‌شده است.

    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، توسعه منابع انسانی، اثربخشی آموزشی
  • امین بنایی * صفحات 87-109

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر توانمند سازی کارکنان بر چابکی سازمانی با نقش میانجی مدیریت مسیر شغلی در معاونت های فنی و عمرانی مناطق 3 و 8 شهرداری تهران به عنوان مطالعه ی موردی انجام گردیده است. در این پژوهش از روش میدانی، پیمایشی استفاده شده است و به دلیل استفاده از پرسشنامه های استاندارد ؛ از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است با این حال مجددا پایایی به روش آلفای کرونباخ آزمون و مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل 45 نفر از کارکنان شهرداری تهران شاغل در قسمت معاونت فنی و عمرانی مناطق 3 و 8 می باشدو حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 40 نفر بدست آمده است. و سپس تحلیل داده ها به شیوه توصیفی (جدول توزیع فراوانی و میانگین) و استنباطی بوسیله نرم افزارspss انجام شده است . نتایج پژوهش نشان می دهد توانمند سازی کارکنان بر چابکی سازمانی و مدیریت مسیر شغلی تاثیرگذار است و همچنین اثر میانجی مسیر شغلی در رابطه بین توانمند سازی کارکنان بر چابکی سازمانی مورد تایید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی کارکنان، چابکی سازمانی، مدیریت مسیر شغلی
  • بابک حاتمی *، نغمه یعقوبی، زهرا سادات موسوی صفحات 110-120

    صنعت حمل و نقل هوایی به دلیل مشکلات اقتصادی جوامع و بیماری کرونا، در سال های اخیر با رکود و افت درآمد مواجه شده است. این صنعت همواره در جستجوی راه هایی برای کاهش هزینه ها و افزایش بازده بوده است. در اغلب پژوهش ها میزان اهمیت معیارها وابسته به نظر خبره است و دیدگاه اکثر مسافران در نظر گرفته نمی شود. استفاده از کلان داده که هدف پژوهش حاضر است، در شناخت بهتر رفتارها و نیازهای مسافران، کمک بسیاری به شرکت های هوایی می کند. در این تحقیق 8 فاکتور اصلی که مهم ترین تاثیر را در فرآیند انتخاب مسافران داشتند مشخص شدند که به ترتیب شامل اجرای به موقع پروازها، ایمنی پرواز، قیمت بلیط، زمان مناسب پرواز، تعداد سوانح گذشته هر شرکت، میزان پاسخگویی در زمان بروز مشکل و تاخیر، نحوه فروش بلیط و امکان رزرو اینترنتی و نحوه برخورد خدمه و پرسنل هستند. این موضوع در ایران نیز در سالهای اخیر با افزایش تعداد شرکت ها، افزایش رقابت تجاری بین آنها و شرایط اقتصادی کشور توجه زیادی را به خود جلب نموده است. کیفیت خدمات تاثیر معنی داری بر رضایت مشتری دارد. رضایت مشتری نیز به نوبه خود تاثیر بسزایی بر اعتماد و تبلیغات شفاهی در مورد شرکت دارد. به علاوه، تبلیغات شفاهی تاثیر مثبت و اثاری بر قصد مراجعه مجدد و افزایش مشتریان دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، اعتماد، وفاداری، رضایت، شرکت هواپیمایی، کلان داده
  • جمشید کوشکی *، زینب مرادی، محمدحسین هنرمند، آذین سلمانی، محمدخانی صفحات 121-135

    مهندسی مجدد در ادبیات مدیریت به معنی طراحی نو و ریشه ای فرایندها برای دستیابی به بهبود و پیشرفت سازمان ها است. سازمان هایی که برنامه مهتدسی مجدد را پیاده نموده اند و با موفقیت به انجام رسانده اند در کوتاه مدت به نتایج بنیادی و دستاوردهایی از جمله ارایه خدمات با کیفیت به مشتری، کاهش هزینه، سرعت بخشیدن به کارها و بهبود عملکرد سازمان دست یافته اند. علیرغم اثربخشی بالا و ضرورت اجرای مهندسی مجدد در صنایع و سازمان‌ها، متاسفانه اجرای آن با چالش‌ها و موانعی روبرو می‌شود که ازکیفیت کار کاسته و باعث شکست پروژه‌های مهندسی مجدد می‌شود. مهندسی مجدد پتانسل بالایی در افزایش بهره وری، بهبود کیفیت وافزایش رضایت مشتری دارد ولیکن اغلب به یک تغییر اساسی در استراتژی ها، فرایندها و منابع انسانی منجر می شود که همین امر موجب می گردد مهندسی مجدد در عمل با شکست مواجه گردد. یکی از مهم ترین شکست ها در اجرای مهندسی مجدد عدم اگاهی از منابع انسانی و مقاومتی است که سازمان در مواجهه با تغییرات از خود بروز می دهد. در این مقاله سعی بر آن بوده است که با مروری جامع بر ادبیات پژوهش‌های صورت گرفته در داخل و خارج از کشور به دنبال بررسی چالش ها، موانع و علل اصلی شکست مهندسی مجدد در سازمان ها و به خصوص صنعت هتلداری باشیم. این مقاله ابتدا تعاریف مهندسی مجدد را مورد بحث قرارداده سپس ادبیات را تحت عنوان معضلات و چالش های مهندسی مجدد مرور می کند. با مطالعه پژوهش های صورت گرفته در خصوص مشکلات و چالش های سازمان ها و صنایع سه چالش مقاومت در برابر تغییر (چالش انسانی)، تغییرات سازمان و عدم همکاری مدیران ازچالش های اصلی و مشترک میان پژوهش های صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: مهندسی مجدد، فرایند، سازمان
  • مهرنوش ابراهیمی *، رضا آریا فرزین صفحات 136-152

    پژوهش علمی کوششی نظام‌مند جهت پاسخ دادن به پرسش‌های پژوهش است. یکی از بخش‌های اصلی هر پژوهش علمی، گردآوری و تجزیه و تحلیل داده‌ها جهت آزمون فرضیات بیان شده توسط محقق است. انتخاب یک روش پژوهش مناسب، محقق را تا حد زیادی در پیشگیری از بروز اشتباهات یاری می‌رساند. پژوهش حاضر از نظر هدف یک پژوهش کاربردی است که با رویکردی استقرایی انجام شده است، نوع داده‌های پژوهش کمی بوده و به روش پرسش نامه گردآوری شده است. از منظر روش یک مطالعه پیمایشی از نوع همبستگی است و در دسته مطالعات توصیفی قرار می گیرد. جامعه آماری مورد پژوهش دانشجویان و اساتید دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب هستند و در مجموع تعداد 42 پرسشامه پاسخ داده شد. در این پژوهش از آزمون چولگی و کشیدگی و آزمون کولموگروف-اسمیرنف برای بررسی نرمال بودن داده‌ها استفاده شده است. نتایج به دست آمده در چهار فرضیه مورد بررسی قرار گرفت. در فرضیه اول انگیزه پیشرفت بر روی تفکر استراتژیک اثر مثبت و معنا داری دارد. در فرضیه دوم تفکر خلاق بر روی تفکر استراتژیک اثر مثبت ومعنا داردی دارد. در فرضیه سوم انگیزه پیشرفت بر روی تفکر خلاق اثر مثبت ومعناداری دارد. در فرضیه چهارم تفکر خلاق بر روی تفکر استراتژیک وانگیزه پیشرفت اثر مثبت و معنا داری دارد.

    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، تغییر سازمانی، پیشرفت، تفکر خالق
  • رضا کامران راد *، محدثه باقری صفحات 153-172

    با افزایش حجم داده ها، دسته بندی و تحلیل آن ها فرایندی پیچیده و پرچالش است که با پیشرفت فناوری اطلاعات در سطوح مختلف، تکنولوژی هوش تجاری نیز توسعه یافته است. در صورت اجرای نادرست آن شرکت، نه تنها سودی کسب نخواهد کرد، بلکه بر هزینه هایش نیز می افزاید. هدف اصلی این مقاله شناسایی و دسته بندی ابعاد و عواملی است که در موفقیت پروژه های پیاده سازی سیستم‌های هوش تجاری در سازمان ها، نقش کلیدی دارند. برای تحقیق حاضر شرکت سیمان فراز فیروزکوه به عنوان سازمان مورد مطالعه انتخاب شده است. این مقاله از نظر هدف کاربردی و از نظر روش انجام، پیمایشی است. طرح پژوهش برای جمع آوری اطلاعات به صورت توصیفی و بررسی ادبیات می باشد. در این پژوهش جهت شناسایی عوامل موفقیت آمیز پیاده سازی سیستم‌های هوش تجاری پس از مطالعه تحقیقات پیشین، با استفاده از دو پرسشنامه، داده ها جمع آوری شد. جامعه آماری شامل مشاوران هوش تجاری و کارکنان شرکت مورد مطالعه می باشد، نمونه گیری به کمک فرمول کوکران و به صورت تصادفی انجام شد و سپس به کمک آزمون چولگی، فریدمن، دوجمله ای، تک نمونه ای به تحلیل آماری پرداخته شد و در نهایت مدل مفهومی ذهنی از نتایج پژوهش ارایه گردید. براساس بررسی به عمل آمده ده بعد و 66 فاکتور شناسایی و الویت بندی شد و شرکت مورد مطالعه در هشت بعد زیرساخت، ارایه خدمات سیستم، راهبردی، سازمانی، مالی، انسانی، مدیریتی و محیطی در شرایط مطلوبی قرار دارد و در دو بعد قابلیت سیستم و داده در سطح متوسطی قرار دارد.

    کلیدواژگان: داده، فناوری اطلاعات، سیستم های هوش تجاری، پیاده سازی موفقیت آمیز
  • سروناز محسنی، زینت خودآموز *، حسین فضلی، سمیرا ایمانپور پیرقلی، علی دستفروش صفحات 173-188

    امروزه سیستم تولید به هنگام به یک فلسفه ی مدیریتی شامل مجموعه ای از علوم و در اختیار گرفتن یک سری جامع از اصول و تکنیکهای تولید گسترش یافته است درحقیقت JIT سیستمی جامع برای کنترل موجودی های تولید است. در این سیستم هیچ موجودی مواد اولیه خریداری نمی شود و هیچ محصولی ساخته نمی شود مگر هنگامی که ضرورت ایجاب کند. این سیستم اساسا بر کاهش هزینه ها از طریق حذف موجودی های انبار تمرکز دارد.به عبارت دیگر، نظام (سیستم) تولید به موقع، تفکر و نگرش نوین در اداره سازمانهای صنعتی است که با اصول، تکنیکها و روش های خاصی، به دنبال حذف کامل اتلاف و افزایش بهره وری در تمامی فعالیتهای داخل و خارج سازمان می باشد . باوجود همه فوایدی که برای سازمان ها دارد برای بکارگیری از آن همواره محدودیت هایی پیشروی سازمان هاست.در این مقاله همواره با استفاده از جمع بندی مقالات و اطلاعات مرتبط در ادامه این مقاله در ذیل در مورد مفهوم سیستم تولید به هنگام با تاکید استفاده بیشتر سازمان ها و شرکت ها در کسب و کارهای شخصی و غیرشخصی می پردازیم.

    کلیدواژگان: تولید به هنگام، تولید ناب، کانبان
  • زینب مرادی *، محمود فخرایی، امیر آزاد ارمکی صفحات 189-209

    مدیریت دانش مشتریان برای سازمان ها این امکان را فراهم می آورد که با احتمال بیشتری قادر به تشخیص فرصت های پدیدار شده در بازار بوده و مزیت رقابتی خود را افزایش دهند. سازمان ها و شرکت های پیشرو دریافتند که اساسا با به کارگیری دانش مشتری و مدیریت صحیح آن می توانند مولدتر باشند. اهمیت پرداختن به مبحث چابکی نیز در سازمان ها از ضرورت کاستن زمان پاسخگویی و بهبود انعطاف پذیری در مواجهه با جهان متحول و متغیر امروزی نشیت می گیرد. سرعت عرضه محصول یا ارایه خدمات به ارباب رجوعان، افزایش کیفیت محصول یا خدمات و کاهش قیمت آن، تغییرات فناوری و کاری، همگی از عواملی هستند که مدیران را برای برنامه ریزی به منظور ایجاد یک سازمان چابک و مشتری مدار ترغیب می کنند .پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت و روش توصیفی– همبستگی است، به‌منظور جمع‌آوری داده‌ها و اطلاعات برای تجزیه‌وتحلیل از پرسشنامه استاندارد استفاده ‌شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 30 نفر از کارکنان شرکت فرسگال پلاست می باشد که با توجه به فرمول کوکران حجم نمونه آماری این تحقیق 28 نفر به ‌دست ‌آمده است.بمنظور سنجش روایی از روایی همگرا و برای سنجش پایایی از پایایی ترکیبی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است.نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار PlS نشان داد که هر 4 فرضیه پژوهش مورد تایید قرار گرفته است و بیشترین تاثیر هم مربوط به رابطه بین چابکی و ارزش طول عمر مشتری با میزان ضریب مسیر 562/. می باشد.

    کلیدواژگان: ارزش طول عمر مشتری، چابکی سازمانی، مدیریت دانش مشتری
  • زینب نجارزاده *، نگار مولوی صفحات 210-226

    این مطالعه به بررسی نقش میانجی‌گر آموزش کارآفرینانه در تاثیر سبک رهبری بر فرهنگ سازمانی کارکنان شرکت فراکاو صاحب امتیاز وبسایت ورزش سه می‌پردازد که روش تحقیق مورد استفاده در آن بر اساس هدف تحقیق از نوع کاربردی و بر اساس شیوه‌ی گردآوری اطلاعات از نوع توصیفی همبستگی می باشد.با توجه به سیر زمانی انجام تحقیق، این پژوهش از نوع مقطعی است. جامعه‌ی آماری این پژوهش شامل تمامی کارکنان شرکت فراکاو صاحب امتیاز وبسایت ورزش سه (200 نفر) می باشد. این پرسشنامه توسط 70 نفر متشکل از 40 خانم و30 آقا انجام شده است. نمونه آماری این تحقیق طبق جدول مورگان است. روش نمونه گیری بکار رفته در این تحقیق نیز روش نمونه گیری تصادفی ساده است‌. در این مطالعه از پرسشنامه‌ی فرهنگ سازمانی (رعنایی کردشولی‌، 1392)‌، پرسشنامه‌ی سبک رهبری‌(سالزمان و اندر کولک، 1982) و پرسشنامه‌ی آموزش کار‌آفرینانه(عباس‌زاده، 1394) استفاده شده است‌. فرضیه‌ی اصلی آن با عنوان «نقش میانجی‌گر آموزش کارآفرینانه در تاثیر سبک رهبری بر فرهنگ سازمانی کارکنان شرکت فراکاو صاحب امتیاز وبسایت ورزش سه معنی‌دار است» مورد تایید قرار گرفت‌. در بررسی فرضیه‌ی اول تحقیق‌، نتایج تحلیل‌های آماری نشان داد که این فرضیه مورد تایید قرار گرفته و سبک‌های رهبری بر فرهنگ سازمانی کارکنان تاثیر مثبت و معنی‌داری دارد‌. فرضیه‌ی دوم پژوهش مبنی بر معنی‌دار بودن تاثیر سبک‌های رهبری بر آموزش کارآفرینانه‌ی کارکنان مورد تایید قرار می‌گیرد نتایج تحلیل‌های آماری نشان می‌دهد‌، فرضیه‌ی سوم تحقیق با عنوان «‌ آموزش کارآفرینانه بر فرهنگ سازمانی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد.» به اثبات رسید نتایج تحلیل‌های آماری نشان می ‌دهد‌، فرضیه‌ی فرعی چهارم تحقیق نیز مورد تایید قرار می‌گیرد و آموزش کارآفرینانه رابطه بین سبک های رهبری و فرهنگ سازمانی را میانجی‌گری می کند. با توجه به یافته‌های تحقیق‌، پیشنهاد می‌شود که سازمان‌ها بایستی در حفظ کارمندانی بکوشند که در ایجاد و انتقال فرهنگی تلاش می‌‌کنند که موجبات بهر‌ه‌وری را در سازمان فراهم می‌کنند‌.

    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینانه، سبک رهبری، فرهنگ
  • سروناز محسنی *، نیوشا قمی، زهرا سادات موسوی صفحات 227-244

    امروزه افزایش رقابت بین صنایع ، کار بازاریابی و کسب سود بیشتر را برای سازمان ها دشوار کرده است. از این رو به روند های جدید تر و به روز تری در بازاریابی نیاز می باشد که با سبک زندگی امروزه مشتریان و شرکت ها که در اثر عواملی همانند توسعه روزافزون ابزارهای دیجیتال در تمامی ابعاد زندگی بشر تطابق بیشتری داشته باشد و بتواند با ایجاد تحولاتی در بازار کسب و کار ها به رشد صنایع کمک چشمگیری کند. حال دیجیتال مارکتینگ به عنوان عاملی در تحولات بازارهای کسب و کار شناخته می شود. بگونه ای که تبدیل به یکی از مفاهیم پرکاربرد دربازاریابی شده است و مزایایی برای شرکت ها مانند دسترسی آسان و سریع به مشتریان و رشد بی سابقه ی صنایع حتی در شرایط بحرانی کرونایی را فراهم کرده است . بنابراین علی رغم ضرورت احساس شده نسبت به این تکنیک توسعه ی آن در کشور های درحال توسعه ای چون ایران پایین تر از حد مطلوب و مورد نیاز کشور می باشد و مغفول مانده است به نحوی که به صورت باور نکردنی برخی از شرکت ها همچنان به روش های سنتی بازاریابی عمل کرده و خود را از فرصت های بالقوه بازاریابی دیجیتال بی نصیب می گردانند به همین جهت در این مطالعه اهتمام به بررسی جوانب این تکنیک کرده و پس از ارایه تعاریفی مختصر از مفاهیم ضروری و بررسی نظریه های مطرح شده در قالب ادبیات تحقیق و بررسی پژوهش های پیشترانجام شده توسط سایر محققین براساس اطلاعات جمع آوری شده مزایا، معایب،... این تکنیک را استخراج خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: دیجیتال، دیجیتال مارکتینگ، تحول، کسب و کار
  • سعید امیری *، حسین چندل صفحات 245-264

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر خلاقیت سازمانی بر نوآوری سازمانی با نقش میانجی انگیزش کارکنان است. روش پژوهش، توصیفی همبستگی باتاکید بر مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش را کارمندان و مدیران شرکت مهندسی و ساخت توگا تشکیل میدهند. برای تعیین حجم نمونه و روش گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد و تعداد 60 نفر به‌عنوان نمونه آماری و بصورت تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری داده ها براساس سه پرسشنامه خلاقیت سازمانی، انگیزش کارکنان و نوآوری سازمانی صورت گرفت که ضریب آلفای کرونباخ آنها به‌ترتیب 0.923، 0.971 و 0.831 به‌دست آمد. تجزیه‌و‌تحلیل داده ها به کمک دو نرم افزار SPSS 26 و Smart PLS 3 صورت پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد: وضعیت موجود هر سه متغیر در سطح بالاتر از میانگین فرضی قرار دارد. رابطه متقابل هر سه متغیر، خلاقیت سازمانی، انگیزش کارکنان و نوآوری سازمانی با همدیگر مثبت و معنیدار بود. همچنین نقش میانجی انگیزش کارکنان در رابطه بین خلاقیت سازمانی و نوآوری سازمانی تایید شد.

    کلیدواژگان: خلاقیت سازمانی، انگیزش، نوآوری
  • شیدا دهیری *، امیر فاضل طهماسبی صفحات 265-282

    امروزه «چابکی» به عنوان پارادایم غالب کسب وکار در هزاره سوم و به مثابه بهترین گزینه جهت بقای سازمان ها مورد توجه عموم سازمان های تولیدی و خدماتی قرار گرفته است. به دنبال این توجه، تلاش هایی در راستای رسیدن به سطح مطلوب و متناسبی از چابکی در این سازمان ها جریان یافته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر چابک سازی فرآیندها در بهبود عملکرد واحدهای صنعتی با در نظر گرفتن نقش میانجی بهره وری سازمانی و تفکر استراتژیک به انجام رسیده است. جامعه آماری تحقیق حاضر را 49 نفر از مدیران و مدیرهای فنی واحدهای شهرک صنعتی تهران تشکیل می دادند که به صورت random انتخاب و لینک پرسشنامه برای آنها ارسال گردید. ابزار جمع آوری داده در این تحقیق، پرسشنامه ای مشتمل بر 60 پرسش بود که از پرسشنامه های استاندارد هر متغیر استفاده و در آن پاسخ ها بر اساس طیف 5 نقطه ای لیکرت تنظیم شده بودند. گفتنی است که آنالیز داده در بخش آمار استنباطی حسب نتیجه آزمون توزیع نرمال بر اساس روش ضریب همبستگی پیرسون و روش رگرسیون خطی و رگرسیون چند متغیره و تحلیل واریانس با استفاده از نرم افزار SPSS صورت پذیرفت. در پایان، نتایج تحقیق نشان داد که چابک سازی فرآیندها و ابعاد آن و همچنین تفکر استراتژیک بر بهره وری سازمانی با توجه به نقش متغیر میانجی بهره وری سازمانی و تفکر استراتژیک اثر معناداری دارد.گفتنی است که این پژوهش از لحاظ هدف استفاده از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ گردآوری اطلاعات توصیفی- پیمایشی و از نوع مطالعات اسنادی و میدانی می باشد.

    کلیدواژگان: خلاقیت سازمانی، چابکی سازمانی، عملکرد شغلی، تفکر استراتژیک
  • صونا عمراهی کادیجانی *، مهدی آقاعباسی صفحات 283-301

    ارتباطات یک مهارت بسیار مهم در مدیریت ومبنای لازم وضروری برای مدیریت کارآمد است. یک وجه مهم ارتباط درسازمان و مدیریت ارتباط میان مدیر و کارکنان است .مدیران می توانند بادر نظر گرفتن شبکه های ارتباطی موثر و بهبود مهارت های انسانی ازجمله توسعه ی مهارت های ارتباطی، زمینه ی مدیریت موثر بر بهبود عملکرد کارکنان و تحقق اهداف سازمانی را تسهیل نمایند. همچنین دردنیای رقابتی امروز، تنها مزیت رقابتی پایدار هر سازمان، نیروی انسانی آن و نقش تمامی آن ها در موفقیت سازمان است که این امر از رفتار نوآورانه کارکنان میسر است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر رفتار نوآورانه بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی مهارتهای ارتباطی است.جامعه آماری این تحقیق دربردارنده کارکنان شرکت کافه بازار می باشد. حجم نمونه با روش نمونه گیری تصادفی42نفر بر اساس فرمول کوکران بدست آمده و داده ها با پرسشنامه های استاندارد جمع آوری شده که روایی آن از طریق روایی واگرا و پایایی آن با پایایی ترکیبی و ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده است.تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی – پیمایشی است.داده ها با مدل سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شده است.یافته نشان می دهد که تاثیرات متغیر مستقل پژوهش بر وابسته (رفتار نوآورانه بر عملکرد سازمانی) معنی دار بوده و متغیر مهارتهای ارتباطی نقش میانجی بین آنها ایفا می کند.

    کلیدواژگان: رفتار نوآورانه، عملکرد سازمانی، مهارتهای ارتباطی، کافه بازار
  • محسن کدخدایی *، زهرا آهنچی، محمد زارع، مسعود بهروز پناه، اردشیر شجاعی صفحات 302-317

    شش سیگما یک رویکرد قدرتمند برای بهبود کارآیی و کیفیت فرآیند است که شامل مجموعه ای از ابزارها، مبانی و اصول خاص بوده و سیستمهای مدیریتی توانمندی برای ارایه محصولات و خدمات کیفی و مبتنی بر خواست مشتری و مخاطب از طریق حذف خطاهای فرآیندها و اتلاف ها و ارزش آفرینی در سازمان می باشد.متدولوژی شش سیگما یک روش کمی و جامع در بهبود اثر بخش سازمان است. در دنیای رقابتی امروز شش سیگما می تواند برگ برنده شرکت ها برای بهبود کیفیت و کاهش هزینه ها باشد؛ اما نکته مهم این است که این ابزار باید در سازمان هایی به کار گرفته شود که آمادگی لازم را برای اجرای آن داشته باشند. آماده نبودن برای اجرای شش سیگما به ناامیدی کارکنان، مقاومت و مخالفت در سطوح مختلف سازمانی و درنهایت شکست پروژه منجر می شود. شش سیگما یک رویکرد سیستماتیک برای بهبود فرایندهای کاری بر پایه نیاز مشتری و تجزیه و تحلیل واقعی فرایندهای در حال انجام در هر موسسه ارایه می‌کند. پیاده‌سازی هر رویکردی به بسترسازی و پذیرش فرهنگ کیفیت در آن سازمان نیاز دارد. همچنین، بهبود کیفیت فرایندی مستمر است که با همکاری و تعامل گروه های کاری و استفاده از ابزارها و متدولوژی مناسب برای حل مشکل خاص انجام می‌شود.در این مقاله بعد از بیان مقدمه به ادبیات تحقیق و توضیحاتی پیرامون عنوان تحقیق پرداخته سپس پیشینه ی پژوهش داخلی و خارجی و در آخر نتیجه گیری تحقیق ارایه شد.

    کلیدواژگان: شش سیگما، مدیریت کیفیت جامع، بهبود کیفیت، DMAIC، DMADV
  • میثم حجتی مروست *، نرگس مصباح، احمد دین محمدی، امین بنایی، کسری فتاحی صفحات 318-333

    جهان امروز بیش از هر زمان دیگر با سرعت در حال تغییر است. هر سازمان برای اینکه در چنین محیط رقابتی به حیات خود ادامه دهد، نیازمند نوآوری و بهبود دایمی است. مهم‌ترین مولفه اثرگذار در سازمان، نیروی انسانی آن است که فرایند بهبود رفتارهای آنان، بیشترین تاثیر را در پیشرفت و تعالی یک سازمان دارد. همچنین نظام آراستگی (5S) یک فلسفه برجسته ژاپنی برای توسعه هر نوع سازمانی در سراسر جهان است که ارزش‌های فرهنگی و اجتماعی خود را برای بهبود انگیزه و ارزش‌های اخلاقی همه کارکنان در سازمان تلفیق می‌کند. اصول نظام آراستگی اغلب با بهره‌وری مرتبط است و از ابتکارات کیفی برای بررسی هر فرایند شغلی به‌منظور حذف فعالیت‌های معمول و بیهوده که خطرات بالقوه ایمنی را ایجاد می‌کنند، استفاده می‌شود. بهره‌وری کارکنان یک عامل تعیین‌کننده در دستیابی به اهداف سازمان است. یکی از عواملی که بر بهره‌وری کارکنان تاثیر می‌گذارد، توجه به نظام آراستگی است. هدف از انجام این مقاله بررسی مروری پژوهش‌های مرتبط با نظام آراستگی در بهره‌وری سازمانی می‌باشد. در ابتدای مقاله به مقدمه سپس ادبیات نظری پژوهش و پیشینه پژوهش و در آخر به نتیجه‌گیری پژوهش پرداخته شد.

    کلیدواژگان: نظام آراستگی، بهره وری کارکنان، نظام آراستگی حلال، کیفیت
  • نجمه راموز، نجمه طاهری * صفحات 334-351

    امروزه تقریبا امورات زندگی انسان‌ها با رسانه‌های اجتماعی پیوند خورده است. در حوزه سازمان‌ها هم این رسانه‌ها نقش خطیری ایفا می‌کنند. اکنون تعاملات مشتریان با شرکت‌ها از حالت سنتی و یک طرفه خارج شده و فضای مجازی و رسانه‌های اجتماعی بیش از پیش اهمیت پیدا کرده‌اند. این امر موجب شکل‌گیری گونه‌ای جدید از ارتباطات مصرف‌کنندگان و برند با عنوان جوامع آنلاین برند شده است. مشتریانی که جذب این جوامع می‌شوند، با برند تعامل برقرار کرده و به برند اعتماد می‌کنند. از این رو اخیرا این حوزه مورد توجه متخصصین این امر قرار گرفته است. پژوهش حاضر از نظر هدف توسعه‌ای و از نظر روش جزو تحقیقات توصیفی و پیمایشی می‌باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مالکیت روانی برند با در نظر گرفتن نقش متغیر میانجی عجین شدن با برند بر اعتماد به برند است. جامعه آماری این پژوهش کاربران شبکه اجتماعی اینستاگرام در شهر کرمان است و نمونه آماری مشتمل بر 386 نفر و ابزار جمع آوری داده‌ها پرسشنامه می‌باشد. برای بررسی تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از تکنیک تحلیل داده‌ها، مسیریابی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج تجزیه‌وتحلیل داده‌های تحقیق نشان داد که مالکیت روانی برند از طریق عجین شدن مشتریان با برند، بر اعتماد مشتریان به برند تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: مالکیت روانی برند، اجتماع برند، اعتماد به برند، عجین شدن مشتریان
  • وحید رضازاده کمسائی *، امیرحسین پورابراهیم صفحات 352-371

    امروزه استفاده از انواع استراتژی های بازاریابی برای افزایش عملکرد فروشدر سازمانها و کسب و کارها اهمیت به سزایی پیدا کرده است. با بررسی هر چه بیشتر روابط بین انواع استراتژی ها و نقش آنها در کسب و کارها میتوانیم برنامه ریزی مناسبتری در خصوص استفاده بهینه از هر استراتژی داشته باشیم. این پژوهش با هدف بررسی و ارزیابی تاثیر بازاریابی دهان به دهان بر روی عملکرد فروش واحدهای ملکی با اثر میانجی شبکه های اجتماعی انجام شده است. پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی- همبستگی می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش مطالعه کتابخانه ای و پرسشنامه بوده است. جامعه آماری پژوهش نیز شامل کلیه املاکی های شمال شهر تهران می باشد که تعداد 35 نفر برای نمونه به صورت تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. برای بررسی پایایی پژوهش از شاخص آلفای کرونباخ استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آماری در قالب آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد در سطح استنباطی برای بررسی فرضیات پژوهش، از روش رگرسیون با استفاده از نرم افزار SPSS بهره گرفته شد.یافته ها نشان میدهد که بازاریابی دهان به دهان بر عملکرد فروش تاثیر مثبت و معناداری دارد، ولی متغیر بازاریابی شبکه ای بر عملکرد فروش اثر معناداری ندارد. همچنین بازاریابی شبکه ای در رابطه بین بازاریابی دهان به دهان و عملکرد فروش، نقش میانجی را ایفا می کندو.همچنین میتوان دریافت که رابطه مثبت و متوسط بین بازاریابی شبکه ای و عملکرد فروش بر قرار است. همچنین بین بازاریابی دهان به دهان و بازاریابی شبکه ای نیز رابطه معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: استراتژی فروش، عناصر استراتژی فروش، عملکرد فروش، بازاریابی دهان به دهان، شبکه های اجتماعی