فهرست مطالب

تاریخ اسلام و ایران - سال سی و دوم شماره 54 (تابستان 1401)

نشریه تاریخ اسلام و ایران
سال سی و دوم شماره 54 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عادل الله یاری* صفحات 15-37

    مورخان اسکندر گزارش داده اند فاتح مقدونی هنگام گشودن سرزمین های ایرانی، به خاطره کورش بزرگ بنیان گذار شاهنشاهی هخامنشیان، ادای احترام می کرد. اینکه نابود کننده فرمانروایی هخامنشیان هواخواه بنیان گذار آن شاهنشاهی باشد، درخور تامل است؛ هر چند پیشتر برخی مورخان اشاره کرده بودند که فاتح مقدونی همزمان با نبرد هایش، می کوشید شایستگی خود را برای جانشینی شاهان هخامنشی نشان دهد. مسیله این است که بررسی کارنامه اسکندر مقدونی در برخورد با خاطره بنیان گذار شاهنشاهی هخامنشیان، تا چه اندازه اجازه چنین برداشتی را که مورخانش ادعا کرده اند، به ما می دهد؟ آیا به راستی اسکندر دوست دار کورش بزرگ بود؟ نگارنده مقاله پیش رو با استفاده از منابع کهن و با تمرکز بر گزارش هایی که به گونه ای جهانگشای مقدونی را در پیوند با خاطره کورش بزرگ قرار داده اند، نشان داده است که فاتح مقدونی با توجه به تربیت یونانی اش و آگاهی گسترده ای که از ساختارهای قدرت و مشروعیت شاهان هخامنشی داشته، نسبت به موقعیت سیاسی خود، پیش و پس از مرگ داریوش سوم برخوردی کاملا دوگانه و درواقع سیاسی، با خاطره بنیان گذار شاهنشاهی هخامنشیان کورش بزرگ داشته است.

    کلیدواژگان: هخامنشیان، کورش بزرگ، اسکندر مقدونی، خاطره بنیان گذار
  • محمدعلی پرغو، جواد علیپور سیلاب* صفحات 39-61

    بروز بیماری با به چالش کشیدن صحت جسمی و روحی، نهایتا به نیستی انسان می انجامد. پژوهش حاضر براساس این مسیله شکل گرفته است که شناخت، پیشگیری و درمان بیماری عفونی و مهلک وبا در جامعه ایران عصر صفوی به چه نحوی صورت گرفت؟ یافته های پژوهش حاضر براساس رویکرد توصیفی-تحلیلی، بیانگر آن است که مقابله با بیماری وبا در چارچوب نظام طب ایران عصر صفوی و مطابق با حوزه های معرفتی طب مبتنی بر اخلاط چهارگانه (طبیبان)، مفاهیم شفای مذهبی (جامعه دینی و علما) و باورهای عامیانه و جادویی انجام می گرفت. با توجه به نوع شناخت بیماری، از انواع شیوه های پیشگیری و روش های درمانی استفاده می شد. گفتنی است با توجه به ماهیت موضوع، بیشترین اطلاعات در چارچوب طب اخلاطی و با عطف به آرای طبیبان برجسته سابق ارایه شده است. در این دیدگاه، بیماری وبا در زمره تب ها دسته بندی شده است که به دنبال بروز هوای وبایی شایع می شد. در این رویکرد، مراعات اصول حفظ الصحه در قالب تدابیر شش گانه برای پیشگیری از ابتلا به بیماری در اولویت قرار داشت. علاوه بر این، از گونه های مختلف شفای مذهبی و درمان های عامیانه برای پیشگیری و درمان بیماری استفاده می شد.

    کلیدواژگان: عصر صفوی، وبا، نظام طب، پیشگیری، درمان
  • حمید صادقی*، نزهت احمدی صفحات 63-82

    مرتضی مطهری و علی شریعتی به مثابه دو متفکر-مورخ شیعی، تحت تاثیر اندیشه های اسلام گرایانه و به پشتوانه اتکای فزاینده به مطالعات تاریخی، درصدد ارایه خوانشی انتقادی از تاریخ اسلام و ایران برآمدند که در درجه نخست، خادم جهان بینی ویژه و دلبستگی های فکری-ایدیولوژیکی آنان در قامت دو شخصیت اسلام گرای شیعی و در عین حال، ناظر بر جهد آنها در برجسته کردن سهم اسلام و اندیشه اسلامی در وضعیت فرهنگی-هویتی ایران معاصر بود. بر این مبنا، توجه آنها به تاریخ صفویه، در بستری از همین گرایش های اسلام گرایانه و دغدغه های مذهبی و آرمان های امت گرایانه معنا پیدا می کرد. بدین ترتیب، با وجود برخی تمایزات رویکردی در نگرش این دو به تاریخ صفویان، وجود برخی چشم اندازهای مشترک نزد آنان، صفویه شناسی این دو شخصیت را در گفتمان صفویه شناسی دوره پهلوی (به ویژه پهلوی دوم) متمایز می ساخت. درواقع، مسیله و پرسش پژوهش حاضر این است که صفویه شناسی مطهری و شریعتی چگونه از زمینه های فکری و ایدیولوژیکی آنها تاثیر پذیرفت و کدام مولفه های همسان، نگرش آنها به تاریخ صفویه را به هم نزدیک کرد؟  فرضیه این پژوهش که با روشی تحلیلی انجام شده، بر پایه این مدعاست که با وجود تمایزات مهم در صفویه شناسی این دو، وجود مولفه های مشترکی چون دغدغه های هویت محور (از نوع اسلامی آن) و بینش های امت گرایانه و ایدیولوژیک، نوع نگاه آنان به تاریخ صفویه را به هم نزدیک کرد که برآیند آن، نوعی نگرش متمایز به تاریخ صفویه در گفتمان صفویه شناسی دوره پهلوی بود.

    کلیدواژگان: اسلام گرایی، تاریخ نگاری، صفویه شناسی، مرتضی مطهری، علی شریعتی
  • محمد عزیزنژاد*، فاطمه جعفرنیا صفحات 83-112

    اشغال خانات قریم (کریمه) از سوی روس ها و نفوذ و پیشروی تدریجی آنان در مناطق حوزه نفوذ حکومت عثمانی در قفقاز، امنیت مرزهای شرقی آناطولی را به خطر انداخت و موقعیت حساس قفقاز را برای عثمانی ها نمایان کرد. در مقیاس محلی نیز رقابت شدیدی بین خان قراباغ با والی تفلیس جریان داشت و با تحت الحمایگی اراکلی گرجی به روس ها، موازنه قوا در قفقاز به نفع او و ضرر ابراهیم خلیل خان قراباغی (حک: 1176-1221ق/ 1762-1806م) تغییر یافت. تهدید، دشمن مشترک و پیوندهای فرهنگی-مذهبی، پایه اولیه روابط خان قراباغ با دولت عثمانی را گذاشت. نگارندگان این پژوهش درصدد پاسخ به این سوال بوده اند که حاکم قراباغ و دولت عثمانی از برقراری روابط با یکدیگر چه اهدافی را دنبال می کردند؟ حفظ حکومت محلی قراباغ در مقابل سیاست الحاق گرایی ایران و روس و ایجاد توازن قوا در مقابل قدرت های محلی، از اهداف خان قراباغ بود. مقابله با نفوذ و توسعه طلبی روس ها در قفقاز و تامین امنیت مرزهای آناتولی با کمک قوای حکام محلی با شعار اتحاد اسلام، از برنامه های اصلی عثمانی ها در نزدیکی به خان قراباغ بود. تبیین ماهیت ارتباط ابراهیم خلیل خان قراباغی با حکومت عثمانی و مشکلات فراروی این روابط، از مسایل این تحقیق است. یافته های تحقیق موید آن است که فقدان سیاست عمل گرای از سوی آن دو، روابط دو طرف را از سطح تبادل سفرا و نامه ارتقا نبخشید. نگارندگان این پژوهش با تکیه بر اسناد آرشیو چاپی عثمانی و منابع تاریخ عثمانی، با رویکرد توصیفی-تحلیلی به بررسی موضوع پرداخته اند.

    کلیدواژگان: آذربایجان، ابراهیم خلیل خان قراباغی، ایران، عثمانی، روسیه
  • سعید کرمی صلاح الدینکلا، علی محمدزاده* صفحات 113-137

    اتحاد شکل در پوشش ریخت مدارانه مردم ایران با عنوان قانون متحدالشکل کردن البسه اتباع ایران در داخل مملکت (مصوب دوره هفتم مجلس شورای ملی)، یکی از مهم ترین عناصر و مولفه های شکل دهنده به سیاست های قومی-فرهنگی همسان ساز عصر رضاشاه بوده است. این قانون چالش برانگیز که تغییر اجبارگرایانه در سبک زندگی سنتی جامعه به شدت سنت گرای ایران را هدف قرار داده بود، سبب واکنش های مختلفی در میان نخبگان، مطبوعات و عامه مردم شد. نگارندگان مقاله حاضر شیوه عملکرد روزنامه اطلاعات به عنوان یکی از مهم ترین اعضای جامعه مطبوعاتی آن عصر را نسبت به اجرای قانون فوق مورد کاوش قرار داده اند. روش تحلیل محتوای کیفی با استناد به متن مقالات و اخبار منتشر شده در نسخه های مختلف روزنامه اطلاعات، روش به کار گرفته شده در این مقاله و نظریه همسان سازی احساسی-انگیزشی که یکی از سطوح همسان سازی قومی-فرهنگی به شمار می آید، چارچوب نظری راهنما برای هدایت بحث حاضر است. نتیجه پژوهش نشان می دهد که روزنامه اطلاعات با انتشار گسترده مطالب مرتبط با سیاست متحدالشکل کردن البسه به دو صورت مقاله و خبر، به مثابه یک ابزار برای همسان سازی قومی-فرهنگی در سطح احساسی-انگیزشی عمل کرده است.

    کلیدواژگان: متحدالشکل کردن البسه، عصر رضاشاه، روزنامه اطلاعات، همسان سازی احساسی-انگیزشی
  • سجاد کلانتری، فیض الله بوشاسب گوشه*، ناصر جدیدی صفحات 139-160

    پس از شهادت امام علی(ع) و با توجه به گستردگی خاندان اهل بیت(ع)، اختلافات فرزندان ایمه(ع) برای کسب مقام امامت که بی شک جایگاه بالای معنوی و مادی را به همراه داشت، بیشتر شد. برخی فرزندان ایمه(ع) که به مقام امامت نرسیده بودند، این مقام را حق خود می دانستند و امامت برادر خویش را نمی پذیرفتند و حتی با برادر خویش به مخالفت برمی خاستند و برای غصب مقام امامتش تلاش می کردند. از جمله این افراد عبدالله افطح بود که پس از وفات پدرش امام صادق(ع)، امامت را حق خود می دانست و ادعای امامت کرد. هدف نگارندگان این پژوهش آن است که با رویکرد توصیفی-تحلیلی به بررسی دلایل اقدام عبدالله برای تصاحب جایگاه برادر خویش بپردازند و با توجه به اینکه شواهدی دال بر امامت وی وجود دارد، بر مبنای چه دلایلی امامت وی مردود اعلام شد؟ نتایج به دست آمده نشان می دهد که عوامل فراوانی از جمله اعتقاد راویان حدیث، حمایت شیعیان و به خصوص سکوت امام کاظم(ع)، عبدالله را در ادعای خویش مصمم تر کرد و دلایل مختلفی از جمله ناتوانی علمی، نداشتن فرزند پسر و عدم معرفی جانشین، به مرور زمان باعث شد شیعیان از اعتقاد به امامتش بازگردند.

    کلیدواژگان: عبدالله افطح، امام صادق(ع)، امام کاظم(ع)، ادعای امامت
  • علیرضا ملایی توانی* صفحات 161-181

    اندیشیدن درباره ماهیت و کیفیت دوره هایی که بشر در تاریخ سپری کرده و یا در حال سپری کردن آن است، از دغدغه های فیلسوفان، اندیشمندان، مورخان و الاهی دانان بوده است. از همین رو، تاریخ جهان از منظرهای گوناگون دوره بندی شده است. تاریخ ایران نیز از این قاعده مستثنا نیست. یکی از مشهورترین و رایج ترین دوره بندی های تاریخی ایران، تقسیم آن به دوره های باستان، میانه و معاصر است. نکته پنهان در دوره بندی های تاریخ ایران کم توجهی نسبت به دوره جدید است. بر همین اساس، مسیله این است که آیا ایران فاقد دوره جدید است و یکسره از دوره میانه به دوره معاصر گام برداشته است؟ اگر چنین نیست، مبدا تاریخ جدید ایران کجاست و از چه زمانی آغاز شده و به کجا ختم می شود؟ این مقاله پس از ارزیابی داده های موجود و نقد مهم ترین ایده های مطرح شده درباره دوره جدید تاریخ ایران، به این نتیجه رسیده است که در دوره بندی تاریخ ایران، بیشتر مناقشه ها بر سر تعیین مبدا تاریخ معاصر ایران شکل گرفته و تعیین مبدا تاریخ جدید ایران در هاله ای از ابهام مانده است. نویسنده استدلال می کند که برای رفع بسیاری از مناقشه های موجود، به تعیین دوره جدید سخت نیازمندیم. او عهدنامه گلستان در پایان دوره نخست جنگ های ایران و روسیه را مبدا دوره جدید ایران شمرده و معتقد است این دوره تا انقلاب مشروطه ادامه یافته و مشروطه سرآغاز دوره معاصر ایران است.

    کلیدواژگان: دوره تاریخی، دوره بندی، تاریخ جدید، تاریخ معاصر
|
  • Adel Allahyari * Pages 15-37

    According to Alexander’s historians, the Macedonian conqueror has respected the memory of Cyrus the Great, founder of the Achaemenid Empire, as he conquered the Persian territories. It seems very interesting that the destroyer of the Achaemenid dynasty be a lover of its founder. However, it has already been proven that Alexander, parallel to his battles, has ever attempted to show his eligibility to succeed the great Achaemenid kings. Yet, it is another matter when Strabo reports that Alexander’s surrender to Cyrus the Great was so obvious that he was attributed as Philocorus ( a lover of Cyrus). The problem is, to what extent does the study of the career of Alexander the Great in dealing with the memory of the founder of the Achaemenid Empire allow us to make such an impression as claimed by his historians? Was Alexander really a lover of Cyrus the Great? Focusing on the reports to which they have somehow linked the Macedonian conqueror to the memory of the founder of the Achaemenid Empire and based on modern historical research, the present article indicates that the Macedonian conqueror, due to his Greek upbringing and extensive knowledge of the power structures and legitimacy of the Achaemenid kings as well as his political position, before and after the death of Darius III, has shown a quite dual and actually political treatment towards the memory of the founder of the Achaemenid Empire Cyrus the Great.

    Keywords: Achaemenids, Cyrus the Great, Alexander the Macedonian, The memory of the founder
  • Mohammad Ali Parghoo, Javad Alipoor Silab * Pages 39-61

    The occurrence of the disease by challenging the physical and mental health, ultimately leads to the extinction of human beings, so the present study is based on the issue of how to identify, prevent and treat the infectious and deadly disease cholera in the Safavid era? Findings of the present study based on descriptive-analytical method indicate that the fight against cholera within the framework of the Iranian medical system in the Safavid era and in accordance with the epistemological fields of medicine based on humors view(physicians), concepts of religious healing (religious community and scholars)and vulgar and magical beliefs were practiced. Depending on the type of cognition of the disease, various methods of prevention and treatment were used.Due to the nature of the issue, most of the information is provided in the approach of humors view medicine and with regard to the opinon of former prominent physicians. In this view, cholera is classified as a fever that was common following the outbreak of cholera weather(Havāy-e Wabāīī).In this approach,observing the principles of hygiene in the form of six measures to prevent the disease was given priority. In addition,various forms of religious healing and vulgar treatments were used to prevent and treat the disease

    Keywords: Safavid era, cholera, medicine system, prevention, treatment
  • Hamid Sadeghi *, Nozhat Ahmadi Pages 63-82

    Islamist historiography in the Pahlavi period, despite its weak body and not very wide scope, focused on re-reading the history of Islam from the perspective of identity. On this basis, a range of Islamist historians, such as Morteza Motahhari and Ali Shariati, by taking a sympathetic and convergent approach to the history of Islam, especially the history of Islam in Iran, seeks to highlight the role of Islam and Islamic thought in the cultural situation. - The identity of contemporary Iran emerged. The Safavid studies of these two Shiite historians and thinkers, under the influence of their intellectual and ideological attachments, as well as their concern for strengthening their nationalist and Islamist ideas and ideals, led to a distinct Safavidism in the discourse of historiography. It became the Pahlavi period. The question of this research is in fact what relation did Motahhari and Shariati Safavid studies have with their Islamist ideas?The hypothesis of this research, which has been done analytically, is based on the claim that despite the important differences in Shariati and Morteza Motahhari Safavid studies, what connects their view of Safavid history is the insight. Islamism and their identity concerns are nationalist and reformist; In a way, these characteristics have distinguished and highlighted the Safavid studies of the two in the historical discourse of the Pahlavi period.

    Keywords: Islamism, Safavid Studies, Morteza Motahhari, Ali Shariati
  • Mohammad Aziznejad *, Fatemeh Jafarniya Pages 83-112

    The occupation of the Qirim Khanate by the Russians and their gradual advance in the areas of Ottoman rule in the Caucasus endangered the security of Anatolia and exposed the sensitive position of the Caucasus to the Ottomans. On a local scale, there was fierce rivalry between Khan Karabakh and the governor of Georgia, and with the protection of the Georgian oracle by the Russians, the balance of power in the Caucasus in his favor and the loss of Ibrahim Khan Changed. Threats and common enemies and cultural-religious ties laid the foundation for Khan Karabakh relations with the Ottoman government. This study seeks to answer this question; What were the goals of Ibrahim Khan , the ruler of Karabakh and the Ottoman government in establishing relations with each other? Maintaining the principle of governance from the threat of the annexationist policy of the Iranian and Russian states and creating a balance of power against local powers such as the Khan of Tbilisi was one of the goals of Khan Karabakh. Countering the infiltration and intensification of Russian expansionism in the Caucasus and securing the Anatolian borders with the help of local rulers under the slogan of Islamic Unity was one of the main plans of the Ottoman government near Khan Karabakh. The study of the nature of Khan Karabakh relations with the Ottoman government and the problems facing these relations is one of the issues of this research.

    Keywords: Azerbaijan, Ebrahim Khan Karabakh, Iran, Ottoman, Russia
  • Saeed Karamisalahedinkola, Ali Mohammadzadeh * Pages 113-137

    Uniform shape in dressing Iranian people known as the law of imposing dress code to Iranian citizen inside the country (approved by the seventh legislative assembly) had been one of the most important constituent elements of the assimilation ethno-cultural policies of the era of RezaShah. This challenging law, which aimed to forcefully change the traditional lifestyle of highly traditional Iranian society, cause to various reactions among the elites, the press, and the general public. The present paper explores the reaction and approach of Ettelaat newspaper as one of the most important constituent of the press community of that era in regards to the implementation of this law.Qualitative Content analysis method based on the context of the papers and news published in various edition of Ettelaat newspaper, the applied method in this paper, and the theory of emotional-motivation assimilation which are considered as one of the levels of ethnic-cultural assimilation are the theoretical framework for guiding this discussion. The result of the research illustrates that the newspaper had acted as a tool in order to assimilation emotional– motivation ethnically-cultural by publishing a wide range of content related to the policy of impose a dress code in two forms: paper and news.

    Keywords: Imposing a Dress Code, Reza Shah Era, Ettelaat Newspaper, assimilation, Emotional-Motivational
  • Sajjad Kalantari, Feizollah Boushasb Gousheh *, Naser Jadidi Pages 139-160

    After the martyrdom of Imam Ali (AS) and due to the expansion of the Ahl al-Bayt (AS) family, the differences between the children of the Imams (AS) to obtain the position of Imamate, which undoubtedly had a high spiritual and material status, increased. Some of the sons of the Imams (AS) who did not reach the position of Imamate, considered this position as their right and did not accept the Imamate of their brother, and even opposed his brother and tried to usurp the position of Imamate. Among these people was Abdullah Afteh, who after the death of his father, Imam Sadegh (AS), considered Imamate as his right and claimed Imamate. The purpose of this study is to investigate in a descriptive-analytical manner the reasons why Abdullah took the position of his brother and although there is evidence of his Imamate, on the basis of which his Imamate is rejected. The results show that many factors, including the belief of the narrators of the hadith, the support of the Shiites and especially the silence of Imam Kadhim (AS), make Abdullah more determined in his claim and various reasons such as scientific disability, not having a son and not introducing a successor. The passage of time caused the Shiites to turn away from believing in his Imamate.

    Keywords: Abdullah Afteh, Imam Sadegh (AS), Imam Kazem (AS), claim to Imamate
  • Alireza Mollaiy Tavany * Pages 161-181

    Thinking about the nature and quality of the periods that human beings have gone through or are going through in their history has been one of the concerns of philosophers, thinkers, historians and theologians. Hence, the history of the world is divided into different periods from different perspectives. The history of Iran is no exception to this rule. One of the most famous and common historical periodicals of Iran is its division into ancient, medieval and contemporary periods. The hidden point in these periodicals is to determine the origin of the new period of Iranian history. In fact, the question is whether Iran lacks a new era and has stepped directly from the Middle Ages to the contemporary era? If not, where is the origin of modern Iranian history and where does it begin and end? After evaluating the available data and criticizing the most important ideas in this regard, the article concludes that in the period of Iranian history, most of the controversy is over determining the origin of contemporary Iranian history and determining the origin of history. The new Iran is in a haze of ambiguity. The author then argues that for political, intellectual, social, and economic reasons, the new era of Iranian history begins with the Golestan Treaty at the end of the first period of the Iran-Russia wars and continues until the Constitutional Revolution, with the Constitution the beginning of the period. It is contemporary with Iran.

    Keywords: : historical period, periodization, modern history, contemporary history