فهرست مطالب

نشریه علوم به زراعی گیاهی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسین ثایت زنگنه*، عبدالعلی گیلانی، سامی جلالی صفحات 1-15
    این آزمایش به منظور بررسی واکنش علف های هرز به بوم نظام های ارقام محلی و پر محصول برنج در تاریخ های کاشت مختلف در روش کاشت مستقیم به روش خشکه کاری، به صورت کرت های خردشده در قالب بلوک های کامل تصادفی، با سه تکرار در مزرعه پژوهشی ایستگاه تحقیقاتی شاوور اجرا گردید. تیمار اصلی تاریخ کاشت در سه سطح (15 خرداد، 25 خرداد و پنجم تیرماه) و تیمار فرعی چهار رقم برنج شامل چمپا، عنبوری قرمز، دانیال و شفق کشت گردیدند. با توجه به نتایج، بیشترین و کمترین تراکم علف هرز در زمان نمونه برداری در تیمارهای 15 و 25 خردادماه به ترتیب با میانگین 123 و 61 بوته در مترمربع به دست آمد. در بین ارقام برنج کمترین تراکم علف های هرز در رقم دانیال به میزان 74 بوته در مترمربع مشاهده گردید. گونه غالب در این آزمایش را دو علف هرز سوروف (Echinochola crus-galli L.) و عروسک پشت پرده (Physalis alkekengi L.) تشکیل می دادند. سرعت ظهور علف های هرز در هر سه تاریخ کاشت در دامنه 40-20 روز پس از کاشت بسیار بالا و در حدود 56/0 تا 63/0 تعداد در روز بود. لذا کنترل علف های هرز و مراقبت های مزرعه ای در این بازه زمانی برای دستیابی به تولید مطلوب دانه امری ضروری است.
    کلیدواژگان: ارقام پر محصول، سرعت ظهور، سوروف، عروسک پشت پرده، کنترل
  • نیکوالسادات طباطبایی، میترا عطاآبادی*، محمدمهدی طهرانی، مهران هودجی صفحات 16-29

    گندم یکی از اساسی ترین و مهمترین منابع تغذیه در جهان به شمار می رود. یافتن راهکاری جهت کاهش اثر تنش خشکی بر عملکرد کمی و کیفی آن می تواند، هر کشور را در رسیدن به امنیت غذایی بیشتر کمک کند. به منظور بررسی اثر سیلیسیم بر خصوصیات آگروفیزیولوژیک گندم در شرایط تنش خشکی، پژوهشی در مزرعه تحقیقاتی موسسه خاک و آب انجام گردید این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی دو سال زراعی 99-1398 و 1400- 1399 اجرا شد, تیمارهای آزمایش شامل تنش خشکی در سه سطح بدون تنش، تنش ملایم و تنش شدید به ترتیب با 75 و 50 و 25 درصد رطوبت قابل استفاده در خاک به عنوان فاکتور اول و سیلیکات پتاسیم در چهار سطح عدم استفاده از سیلیسیم (شاهد) و 20 کیلوگرم در هکتار به صورت خاک کاربرد در ساقه دهی و غلظت های 5/2 و 5 کیلوگرم در هکتار محلول پاشی در مرحله ی ساقه، ظهور سنبله و مرحله ی خمیری شدن به عنوان فاکتور دوم برگندم رقم سیوند (حساس به کم آبی) در دو سال به اجرا در آمد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر تنش خشکی و سیلیسیم بر صفات عملکرد دانه، طول سنبله، قطر ساقه، ارتفاع بوته، غلظت کلرفیل a معنی دار بود. نتایج نشان داد در برهمکنش عدم تنش خشکی با محلول پاشی 5 کیلوگرم در هکتار بهترین عملکرد دانه به مقدار 7892 کیلوگرم حاصل شده است. براساس نتایج پژوهش به نظر می رسد کاربرد سیلیسیم به صورت خاک کاربرد و محلول پاشی موجب بهبود عملکرد دانه می گردد.

    کلیدواژگان: گندم، سیلسیم، تنش، عملکرد
  • حمیدرضا جوانمرد*، صدف فراهانی، حسینعلی اسدی قارنه صفحات 30-46
    پژوهش حاضر بهمنظور ارزیابی تاثیر محلول پاشی تیمارهای نانوکلات های آهن و روی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 9 تیمار شامل شاهد، چهار غلظت نانوکلات آهن (5/0، 1، 5/1 و 2 گرم بر لیتر) و چهار غلظت نانوکلات روی (5/0، 1، 5/1 و 2 گرم بر لیتر) و در 3 تکرار بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی گیاه گشنیز در سال 1399-1398 انجام شد. نتایج نشان داد، بیشترین میزان کلروفیل a، کلروفیل کل و کاروتنویید در تیمار 2 گرم بر لیتر نانوکلات آهن و بیشترین میزان کلروفیل b در تیمارهای 2 گرم بر لیتر نانوکلات آهن و 2 گرم بر لیتر نانوکلات روی حاصل شد. بیشترین سطح برگ در تیمار 2 گرم بر لیتر نانوکلات آهن با میزان 3230 سانتی متر مربع در بوته حاصل شد. بیشترین تعداد چتر در تیمار 2 گرم بر لیتر نانوکلات آهن با میزان 33/25 عدد در بوته مشاهده شد. بیشترین ارتفاع گیاه در تیمار 2 گرم بر لیتر نانوکلات روی به دست آمد. بیشترین تعداد شاخه فرعی گیاه در تیمارهای 2 گرم بر لیتر نانوکلات آهن و روی با میزان 33/11 عدد در بوته حاصل شد. بیشترین وزن هزار دانه و بیشترین تعداد بذر در چتر در تیمارهای 2 گرم بر لیتر نانوکلات روی و 2 گرم بر لیتر نانوکلات آهن اندازه گیری داده شد. بر اساس نتایج به دست آمده محلول پاشی تیمارهای نانوکلات آهن و روی بر خصوصیات گیاه دارویی گشنیز تاثیر داشت. در بین غلظت های مورد بررسی غلظت 2 گرم بر لیتر نانو کلات آهن و روی بیشترین تاثیر را در صفات مورد بررسی نشان داد.
    کلیدواژگان: گیاه دارویی، وزن هزار دانه، رنگدانه های فتوسنتزی، کودهای نانو، سطح برگ
  • الهه بارانی*، غلامرضا شفاعت صفحات 47-61
    علف های هرز از مهمترین عوامل تهدید کننده محصولات کشاورزی با عملکرد و کیفیت بالا می باشند. اتالفلورالین علف کشی انتخابی از گروه دی نیتروآنیلین بوده و در بازار با نام تجاری سونالان وجود دارد. هدف اصلی تحقیقات آللوپاتی، ارایه دلیلی برای تداخل مواد شیمیایی در شرایط طبیعی و معرفی آللوکمیکال هایی است که رشد گیاهان دیگر و ریزجانداران را در بوم نظام های طبیعی یا زراعی بازمی دارند. این آزمایش به منظور بررسی اثر آللوپاتی بقایای کلزا و علف کش سونالان بر جوانه زنی و برخی ویژگی های پنبه با استفاده از یک طرح فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در چهار تکرار انجام شد. تیمار های مورد بررسی شامل مقدار بقایای کلزا (خاک بدون بقایا ، 5 % بقایا ، 10 % بقایا ، 15 % بقایا و مقدار علفکش سونالان شامل بدون مصرف علفکش ، 2- 5/1 لیتر در هکتار ، 3- 2 لیتر در هکتار می باشد. به طور کلی نتایج نشان داد که علف کش سونالان در میزان های مورد بررسی برای مزارع پنبه اثر معنی داری بر جوانه زنی اجزای عملکرد و صفات وابسته به آن درگیاه پنبه نداشته است. همچنین جوانه زنی پنبه با افزایش بقایای کلزا به طور معنی دار و به میزان 12درصد کاهش یافت . هرچند که ارتفاع گیاه زراعی ،تعداد گره روی ساقه و تعداد برگ گیاه زراعی متاثر از میزان بقایا نبود. وزن خشک پنبه 90 روز پس از کاشت به طور معنی داری تحت تاثیر میزان بقایا قرار گرفت.
    کلیدواژگان: علف هرز، آللوپاتی، بقایا، کلزا، سونالان
  • راحیل چهرازی، مجتبی علوی فاضل* صفحات 62-77
    بالا بودن دما هوا در تابستان یکی از عوامل موثر برعملکرد و انتخاب تاریخ کاشت در استان خوزستان می باشد. به منظور بررسی اثر تاریخ کشت بر عملکرد و توزیع مجدد ماده خشک در هیبریدهای ذرت دانه ای در اهواز این آزمایش به صورت کرت های یکبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1400-1399 در ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در جنوب غربی شهر اهواز اجرا شد. فاکتور اصلی تاریخ کاشت یکم ،10 و 20 مرداد و فاکتور فرعی هیبرید هاSIMON ، PL712، K.S.C703 و K.S.C704به عنوان شاهد در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر تاریخ کاشت بر تعداد ردیف دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف، تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه، طول بلال، ارتفاع بوته، طول کچلی بلال، عملکرد دانه، شاخص برداشت، میزان انتفال مجدد، کارایی انتقال مجدد، میزان فتوسنتز جاری، کارایی فتوسنتز جاری، سهم انتقال مجدد و سهم فتوسنتز جاری معنی دار بود. بین هیبریدها مورد مطالعه از لحاظ آماری تفاوت معنی دار در صفات تعداد دانه در ردیف بلال، وزن هزار دانه، طول بلال، ارتفاع بوته، عملکرد دانه و شاخص برداشت وجود داشت. نتایج نشان داد رقم PL712 در تاریخ کاشت 20 مرداد بهترین عملکرد دانه به مقدار 217/9294 کیلوگرم را به خود اختصاص داد. با تاخیر در تاریخ کاشت و برخورد دوره گرده افشانی با شرایط مساعدتر آب وهوایی، بین هیبرید های مورد بررسی، صفات عملکرد و اجزای عملکرد افزایش پیدا کرد.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، رقم، عملکرد دانه، انتقال مجدد
  • عارف فاتحی، بابک پاساری*، اسعد رخزادی صفحات 78-97
    آبیاری با آب مغناطیسی عملکرد گیاهان را از طریق افزایش حلالیت و قابلیت دسترسی به عناصر غذایی موجود در خاک افزایش می دهد. محلول پاشی متانول نیز به عنوان یک منبع تامین کننده گاز دی اکسید کربن که غلظت این گاز را در اطراف کانوپی گیاه افزایش می دهد، میزان فتوسنتز و در نتیجه عملکرد گیاهان را افزایش می دهد. این آزمایش به منظور ارزیابی واکنش سویا تحت تاثیر کاربرد آب مغناطیسی و محلول پاشی متانول در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، طی دو سال زراعی متوالی (1396 - 1395) صورت گرفت. آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. شدت های مختلف آب مغناطیسی (صفر، چهار، هشت، 12 میلی تسلا) در کرت اصلی و محلول پاشی غلظت های مختلف متانول (شاهد: آب مقطر، 10، 20 و 30 درصد حجمی) در کرت فرعی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمار آب مغناطیسی ارتفاع اولین شاخه جانبی را به طور معنی داری کاهش داد در صورتی که عملکرد دانه، بیوماس، عملکرد روغن و پروتیین افزایش معنی داری یافتند. عملکرد دانه تحت تاثیر آب مغناطیسی با شدت چهار، هشت و 12 میلی تسلا در مقایسه با شاهد به ترتیب، 56/45، 05/70 و 19/72 درصد افزایش نشان داد. همچنین همه صفات مورد بررسی تحت تاثیر برهمکنش سال در محلول پاشی متانول معنی دار شدند، برهمکنش آب مغناطیسی در محلول پاشی نیز در برخی صفات معنی دار گردید. بر اساس نتایج برهمکنش، برتری صفات در سال دوم آزمایش و تحت تاثیر آب مغناطیسی با شدت هشت و 12 میلی تسلا و محلول پاشی20 درصد حجمی متانول مشهود بود.
    کلیدواژگان: آب مغناطیسی، سویا، عملکرد، متانول
  • زهرا زنگنه، حسینعلی اسدی قارنه* صفحات 98-110

    کور با نام علمی Caparis spinosa L. گیاهی علفی و چند ساله متعلق به خانواده Capparidaceae است. گونه های مختلف جنسCaparis از گیاهان ارزشمندی هستند که به عنوان دارو، غذا و همچنین چاشنی مورد استفاده قرار می گیرند. این مطالعه به منظور بررسی درصد روغن و محتوای اسیدهای چرب برخی ژنوتیپ های مختلفکور انجام شد. استخراج روغن و شناسایی اسیدهای چرب به ترتیب به وسیله دستگاه سوکسله و گاز کروماتوگرافی انجام شد. درصد روغن در ژنوتیپ های مورد مطالعه از 10/21 درصد (ژنوتیپ دشت ارژن) تا 70/29 درصد (ژنوتیپ نورآباد) متفاوت بود. در روغن بذر 12 اسید چرب متفاوت شناسایی شد.بیشترین مقادیر اسیدهای چرب اشباع متعلق به اسید پالمیتیک (C16:0) و اسید استیاریک (C18:0) بود. همچنین اسیدهای لینولییک C18:1(n-6)، اولییک C18:1(n-9)و پالمیتولییک (C16:1) مهم ترین اسیدهای چرب غیراشباع بودند. بالاترین مقادیر اسید لینولییک (74/46 درصد)،پالمیتولییک (93/2 درصد) و اولییک (92/37 درصد) به ترتیب در ژنوتیپ های نورآباد، کاسکان و دریاچه پریشان مشاهده شد. بیشترین و کم ترین مقادیر مجموع اسیدهای چرب غیراشباع نیز به ترتیب در ژنوتیپ های سعادت شهر و قلعه سفید اندازه گیری شدند. به طور کلی بر اساس نتایج به دست آمده، بین ژنوتیپ های مورد مطالعه تنوع قابل توجهی از نظر درصد روغن و ترکیب اسیدهای چرب مشاهده شد. روغن بذر کور، به دلیل دارا بودن مقادیر قابل توجهی اسیدهای چرب غیراشباع که اثرات مهمی در سلامتی انسان دارند، می تواند به عنوان یک منبع روغن گیاهی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اسید اولئیک، اسید پالمیتیک، اسیدهای چرب اشباع، اسیدهای چرب غیراشباع
  • معصومه سبطی، شهرام لک* صفحات 111-130

    به منظور بررسی اثر مدت و ترکیب پرایمینگ بر مهم ترین شاخص های فیزیولوژیکی و عملکرد گندم رقم مهرگان، تحقیقی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار در سال زراعی 99-1398 در شهرستان خرمشهر اجرا شد. تیمارها شامل مدت پرایمینگ بذر در سه سطح (شامل دو، چهار و شش ساعت) و انواع پرایمینگ در چهار سطح (شامل هیدروپرایمینگ (آب مقطر)، پرایمینگ هورمونی اسیدسالیسیلیک با غلظت 50 پی-پی ام، پرایمینگ هورمونی اسیدجیبرلیک با غلظت 100 پی پی ام و آب لوله کشی شهری (شاهد)) بودند. برهم کنش مدت و ترکیب پرایمینگ بذر اثر معنی داری بر تعداد سنبله در واحد سطح، تعداد دانه در سنبله و عملکرد دانه داشت. بیشترین عملکرد دانه در تیمار خیساندن بذر به مدت شش ساعت در ترکیبات هورمونی (با میانگین 02/445 گرم در مترمربع) و کمترین عملکرد دانه (با میانگین 41/322 گرم در مترمربع) به تیمار خیساندن بذر به مدت دو ساعت در آب معمولی تعلق داشت. به طور کلی پرایم کردن مزرعه ای بذر گندم با ترکیبات هورمونی (جیبرلیک و سالیسیلیک اسید) به مدت شش ساعت می تواند در افزایش شاخص های فیزیولوژیکی و عملکرد گندم موثر باشد و گیاه واکنش بیشتری نسبت به سایر تیمارهای اعمال شده نشان دهد.

    کلیدواژگان: پرایمینگ، سالیسیلیک اسید، جیبرلیک اسید، شاخص های فیزیولوژیک، عملکرد دانه
  • سارا بستاندوست راد*، اسلام مجیدی هروان، محمدرضا اوراضی زاده صفحات 131-141

    این پژوهش به منظور تهیه والد پدری (گرده افشان) متحمل به تنش خشکی با استفاده از فامیل های تمام خواهری در منطقه کرج در ایستگاه مهندس مطهری موسسه تحقیقات چغندر قند در سال 1394 در شرایط بدون تنش (بر اساس نیاز آبی) و تنش خشکی انجام شد. برای این منظور 13 فامیل تمام خواهری به همراه دو رقم متحمل به تنش خشکی (IR7) و (پایا) و یک ژنوتیپ معمولی (191) به عنوان ارقام شاهد به صورت یک آزمایش کرت خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی که فاکتور اصلی شامل دو سطح (آبیاری با اعمال تنش خشکی و آبیاری بدون تنش) و فاکتور فرعی فامیل های تمام خواهری و ژنوتیپ های شاهد در چهار تکرار به مدت یک سال اجرا شد. نتایج نشان داد که بین تیمارهای آبیاری برای صفت عملکرد ریشه و عملکرد شکر ناخالص از نظر آماری به ترتیب در سطح احتمال یک درصد و پنج درصد اختلاف معنی دار وجود داشت بطوری که بالاترین عملکرد این دو صفت به رقم پایا اختصاص یافت همچنین میانگین عملکرد ریشه در فامیل های مورد بررسی در دو حالت آبیاری معمولی و تنش اختلاف معنی دار در سطح احتمال یک درصد نشان داد. در نتیجه اعمال تنش خشکی (SI=0/72) باعث کاهش عملکرد ریشه و عملکرد شکر شد همچنین بیشترین درصد قند ناخالص و بالاترین شاخص تحمل به خشکی متعلق به رقم شماره سه با منشاء S1-930637 می باشد.

    کلیدواژگان: تحمل به خشکی، تنش خشکی، چغندر قند، فامیل های تمام خواهری
  • زهرا الباجی، سید کیوان مرعشی * صفحات 142-158

    این تحقیق، بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در شرایط گلدانی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای مورد مطالعه، شامل شوری آب آبیاری بصورت آبیاری با آب معمولی (0.4)(شاهد) و با شوری 4 و 8 دسی زیمنس بر متر و پیش تیمار بذر با پراکسید هیدروژن شامل عدم پیش تیمار و پیش تیمار بذر در محلول 25 و 50 میلی مولار بود. در این آزمایش، صفات تعداد سنبله در گلدان، تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبلچه، وزن هزار دانه، وزن خشک ریشه، عملکرد دانه و پروتیین دانه مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق اثر شوری آب آبیاری و پراکسید هیدروژن برکلیه صفات مورد بررسی معنی‌دار بود. اثر متقابل شوری آب آبیاری و پراکسید هیدروژن بر صفات مورد مطالعه بجز تعداد دانه در سنبلچه و پروتیین دانه معنی دار شد. بیشترین ماده خشک ریشه (0.95 گرم در گلدان) و عملکرد دانه (7.49 گرم در گلدان) در شرایط عدم وجود تنش و کاربرد 50 میلی مولار پراکسید هیدروژن و کمترین ماده خشک ریشه (0.82 گرم در گلدان) و عملکرد دانه (3.17 گرم در در گلدان) در شرایط شوری 8 دسی زیمنس بر متر و عدم کاربرد پرکسید هیدروژن حاصل گردید. بیشترین درصد پروتیین دانه (14.25 درصد) در شرایط کاربرد 50 میلی مولار پراکسید هیدروژن و کمترین درصد پروتیین (11/05 درصد) در شرایط عدم وجود شوری حاصل شد. بطورکلی کاربرد پراکسید هیدروژن می‌تواند در افزایش عملکرد کمی و کیفی گندم موثر واقع شود و این می‌تواند مورد توجه محققین و زارعین قرار گرفته و پیشنهادنیز گردد.

    کلیدواژگان: پراکسید هیدروژن، شوری آب آبیاری، گندم، عملکرد دانه
  • یحیی سلیمانی، عادل مدحج * صفحات 159-172

    به منظور بررسی اثر مقادیر کودهای نیتروژن و فسفر بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه سورگوم شیرین، این پژوهش در مرکز تحقیقات نیشکر و صنایع جانبی بصورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عامل اصلی شامل مقادیر50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و عامل فرعی شامل مقادیر 60، 90 و 120 کیلوگرم در هکتار فسفر بود. نتایج نشان داد که اثر برهمکنش مصرف فسفر و نیتروژن بر عملکرد دانه سورگوم شیرین معنی دار نبود. اثر تیمارهای کود نیتروژن و فسفر بر عملکرد بیولوژیکی، عملکرد دانه، وزن هزاردانه و تعداد دانه در خوشه در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار شد. بیشترین عملکرد دانه با 2500 کیلوگرم در هکتار به تیمار نیتروژن 150 کیلوگرم در هکتار اختصاص یافت و کمترین عملکرد دانه با 1900 کیلوگرم در هکتار مربوط در تیمار نیتروژن 50 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. بیشترین و کمترین عملکرد دانه در تیمار فسفر به ترتیب به مقادیر 120 (2300 کیلوگرم در هکتار) و 60 (2000 کیلوگرم در هکتار) فسفر خالص در هکتار اختصاص داشت. بطور کلی، بیشترین عملکرد دانه در تیمار کودی 150 کیلوگرم نیتروژن و 120 کیلوگرم فسفر مشاهده شد که تفاوت این تیمار با ترکیب کودی 150 کیلوگرم نیتروژن و 90 کیلوگرم فسفر معنی‌دار نبود. بنابراین، ترکیب کودی دوم جهت دستیابی به عملکرد مطلوب توصیه شد، اگرچه تحقیقات بیشتر در این خصوص مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: سورگوم شیرین، شاخص برداشت، عملکرد دانه، کود شیمیایی
|
  • Hossein Sabet Zangeneh *, Abdolali Gilani, Sami Jalali Pages 1-15
    To investigate the weed response to ecosystems of local and high-yield rice cultivars at different planting dates in direct cultivation by dry-bed seeding, an experiment was conducted in the form of a split-plot in a randomized complete block design with three replications in the research farm of Shavor Research Station. The main plot of planting date in three levels (June 15, June 25, and July 5) and four rice cultivars including two local cultivars Champa and Red-anbori and cultivars High-yielding and improved Danial and Shafagh was grown as a subplot at each planting date. According to the results, the highest and lowest number of weeds in the sampling on the first and second planting dates were obtained with an average of 123 and 61 plants, respectively. Among rice cultivars, the lowest weed density was observed in sample in Danial cultivar. In this experiment, the predominant species in the samples were two weeds barnyard grass and chinese lantern. The rate of weed emergence was around 0.56 to 0.63 number per day. in all three planting dates in the range of 20-40 days after planting. Therefore, weed control and field care during this period is essential to achieve optimal grain production.
    Keywords: High-yielding cultivars, emergence rate, Barnyard grass, Chinese lantern, Control
  • Nikoo Alsadat Tabatabaei, Mitra Ataabadi *, MohammadMehdi Tehrani, Mehran Hoodaji Pages 16-29

    Wheat is one of the most basic and important sources of nutrition in the world. Finding a solution to reduce the effect of drought stress on its quantitative and qualitative performance can help countries to achieve greater food security. In order to investigate the effect of silicon on agro physiological properties of wheat under drought stress, this experiment was conducted as a factorial in a randomized complete block design with three replications. During two cropping years 2019-2020 and 2020-2021 It was carried out in the research farm of Karaj Soil and Water Institute Experimental treatments include drought stress at three levels without stress, mild stress and severe stress with 75, 50 and 25% of soil moisture usable as the first factor, respectively. And potassium silicate in four levels of non-use of control silicon and 20 kg , ha as soil used in stemming and concentrations of 2.5 and 5 kg , ha foliar application in stem stage, spike emergence and pasteurization stage as the second factor of cultivar was implemented in two years. The results of analysis of variance showed the effect of drought stress and silicon on grain yield, spike length, stem diameter, plant height, chlorophyll a concentration were significant. The results showed that in the interaction of non-drought stress with foliar application of 5 kg , ha, the best grain yield was 7892.00 kg. Based on the results of the present study, it seems the application of silicon as soil application and foliar application has improved grain yield.

    Keywords: Wheat, silicon, Stress, Yield
  • Hamidreza Javanmard *, Sadaf Farahani, Hossein Ali Asadi-Gharneh Pages 30-46
    The present study was conducted to evaluate the effect of foliar application of iron and zinc nanochlate treatments including control (foliar application with distilled water), concentrations of iron and zinc nanocholate (0.5, 1, 1.5 and 2 g/l) on morphological characteristics of coriander in 2019-2020 performed in a randomized complete block design with 9 treatments and 3 replications in experimental plots. The results showed that the highest amount of chlorophyll a, total and carotenoids was obtained in the treatment of 2 g/l iron nanoclate and the highest amount of chlorophyll b was obtained in the treatments of 2 g/l iron and zinc nanoclate. The highest leaf area was obtained in the treatment of 2 g/l iron nanoclate with an amount of 3230 cm2. The highest number of umbel was obtained in the treatment of 2 g/l iron nanoclate with 25.33. The highest plant height was obtained in the treatment of 2 g/l zinc nanoclate with a rate of 102.33 cm. The highest 1000-seed weight , highest number of seeds per umbel and the highest number of sub-branches of the plant(with the amount of 11.33) was obtained in the treatments of 2 g/l zinc and iron nanoclate. In general, the results of this study confirm that foliar application of iron and zinc nanoclate treatments had an effect on the growth properties of coriander, so according to the results and considering the positive effect of the studied treatments, it can be Suggested application of iron and zinc nanoclates in coriander nutritional programs.
    Keywords: Medicinal Plants, seed weight-1000, Photosynthetic pigments, Nano fertilizers, leaf area
  • Elahe Barani *, Gholamreza Shafaat Pages 47-61
    Weeds are one of the most important factors threatening agricultural products with high yield and quality. Ethalfluraline is a selective herbicide from the dinitroaniline group and is available in the market under the Sonalan brand. The main purpose of allelopathic research is to provide evidence for the interference of chemicals under natural conditions and the introduction of alchemicals that inhibit other plants and microorganisms in the natural or agricultural ecosystem. This experiment was performed to investigate the allelopathic effect of rapeseed and Sonalan herbicide on germination and some characteristics of cotton using a factorial design in a randomized complete block design with four replications. The treatments used include the amount of canola residues (soil without residues, 5% residues, 10% residues, 15% residues and the amount of Sonalan herbicide without herbicide application, 1.5-2 liters per hectare, 2-3 liters per hectare. In general, it showed that Sonalan herbicide in the amounts used for cotton fields did not have a significant effect on the germination of yield components and related traits in cotton plants and decreased by 12%. However, the height of the crop plant, the number of nodes on the stem and the number of leaves of the crop plant were not affected by the amount of residues. Dry weight of cotton 90 days after planting was significantly affected by residue level.
    Keywords: Weeds, Allopathy, Residues, Brassica napus, Sonalan
  • Rahil Chehrazi, Mojtaba Alavi Fazel * Pages 62-77
    In order to investigate the effect of sowing date on yield and dry matter redistribution in maize hybrids in Ahvaz. This experiment in the form of split plots in the form of a randomized complete block design with three replications in the crop year 2020-2021, it was performed at the station of Khuzestan Agricultural and Natural Resources Research Center in the southwest of AhvazThe main factor of planting date was August 1, 10 and 20 and the sub-factor of hybrids SIMON, PL712, K.S.C703 and K.S.C704 (control),were evaluated in three replications. The results of analysis of variance showed the effect of sowing date on number of rows per ear, number of seeds per row, number of seeds per ear, 1000-seed weight, ear length, plant height, ear length, grain yield, harvest index, re-transfer rate, efficiency Remittance, current photosynthesis rate, current photosynthesis efficiency, remittance share and current photosynthesis share were significant. There was a statistically significant difference between the studied hybrids in number of seeds per ear row, 1000-seed weight, ear length, plant height, seed yield and harvest index. The results showed that PL712 cultivar had the highest yield of 9294.217 kg on the 20th of July. With a delay in the planting date and the encounter of the pollination period with more favorable climatic conditions, Among the hybrids studied, Performance traits and performance components increased.
    Keywords: Planting date, cultivar, Seed yield, Remobilization
  • Aref Fatehi, Babak Pasari *, Asad Rokhzadi Pages 78-97
    The irrigation with a magnetic water increases the yield of plants by improving solubility and the nutrient availability in the soil profile. Furthermore, methanol spraying as a source of carbon dioxide, which increases the concentration of this gas around the plant, enhances the photosynthesis and plant yield. This study was conducted to evaluate soybean reaction by irrigation with different magnetic field intensities and foliar application of different concentrations of methanol in the research field at the Agriculture Faculty, Islamic Azad University-Sanandaj branch, during two consecutive years (2017–2018). The experiment was designed as a split plot in a randomized complete block design with 3 replications. Different intensities of magnetic water (0, 4, 8, 12 mTesla) were used in the main plot and foliar application of methanol concentrations (distilled water: control, 10, 20 and 30% v/v) in sub-plots. The results showed that the height of first axillary stem decreased significantly, but grain yield, biomass, oil and protein yield were significantly higher in treatments with magnetic water. Grain yield, increased by magnetic irrigation with 4, 8 and 12 mT intensities, compared to the control, by 45.56, 70.05 and 72.19%, respectively. Also the all characters were significantly affected by methanol spraying× year interactions. The interactions of magnetic water × methanol foliar applications were significant in some characters. However, based on interaction effect, the superiority of the studied traits was evident in the second year under the influence of magnetic water at 8 mT and 20% methanol.
    Keywords: Magnetic water, Methanol, soybean, Yield
  • Zahra Zangeneh, Hossein Ali Asadi-Gharneh * Pages 98-110

    Caper (Caparis spinosa L.) is a herbaceous and perennial plants belonging to the Capparidaceae family. The different species of Caparis are valuable plants which have used as a medicine, food and spices. This research was conducted for evaluation of oil percent and fatty acids composition of some caper genotypes in several regions of south Iran. Oil extraction and determination of fatty acids were done by Soxhlet and Gas Chromatography, respectively. The oil percent in studied genotypes varied from 21.10% (Dashte-arzhan genotype) to 29.70% (Noor Abad genotype). In caper seed oils, 12 different fatty acids were identification. The highest amounts of saturated fatty acids were related to palmitic (C16:0) and stearic acids (C18:0). Also, linoleic acid C18:2(n-6), oleic acid C18:1(n-9) and plmitoleic acid (C16:1) were the main unsaturated fatty acids. The highest amount of linoleic acid (46.74%), palmitoleic acid (2.93) and oleic acid (37.92%) were observed in Noorabad, Kaskan and Parishan genotypes, respectively. The highest and the least value of unsaturated fatty acids were measured in Saadat-shahr and Ghaleh-sefid genotypes. In over all, according to obtained results, there are noticeable variation were observed among caper genotypes in terms of oil percent and fatty acid components. Seed oils of caper due to possess noticeable unsaturated fatty acids, which are important role on human health can be consideration as plants oil resources.

    Keywords: Oleic acid, Palmitic acid, Saturated fatty acids, unsaturated fatty acids
  • Masoomeh Sebti, Shahram Lak * Pages 111-130

    In order to investigate the effect of the duration and combination of priming on the most important physiological traits and yield of wheat (cv. Mehrgan), a factorial research was carried out in the form of a randomized complete block design with two factors and three replications in the agricultural year of 2018-2019 in Khorramshahr city. The treatments include the duration of seed priming in three levels (including 2, 4 and 6 hours) and types of priming in 4 levels (including hydropriming (distilled water), hormonal priming of salicylic acid with a concentration of 50 ppm, hormonal priming of gibberellic acid with a concentration of 100 ppm and urban tap water (witnesses) were performed. The interaction between duration and combination of seed priming had a significant effect on the number of spikes per unit area, number of seed per spike and seed yield. The highest seed yield in the treatment of soaking seeds for 6 hours in hormonal compounds (with an average of 445.02 g.m-2) and the lowest seed yield (with an average of 322.41 g.m-2) belongs to the treatment of soaking seeds for 2 hours in normal water. In general, field priming of wheat seeds with hormonal compounds (gibberellic and salicylic acid) for 6 hours can be effective in increasing the physiological traits and yield of wheat and the plant shows more reaction than other applied treatments.

    Keywords: priming, Salicylic acid, Gibberellic acid, Physiological traits, Seed yield
  • Sara Bostandust Rad *, Eslam Majidi Hervan, MohamadReza Orazi Zade Pages 131-141

    This study aims to prepare a paternal parent (pollinator) tolerant to drought stress using full sib families in the Karaj region in Motahhari's station of Sugar Beet Research Institute in 2015 in conditions without stress (based on water needs) and drought stress. For this purpose, an experiment in the form of a split-plot design was conducted with 13 full sib families, two drought-tolerant cultivars (IR7) and (stable), and a normal genotype (191) as control cultivars, with the main factor consisting of two levels (irrigation with drought stress and irrigation without stress) and the sub-factor of all sister families and control genotypes implemented in four replications for one year. After emergence, irrigation treatments were used in both instances (at least twice irrigation). At a probability threshold of 1% and 5%, respectively, the results revealed a statistically significant difference between irrigation treatments for root production and gross sugar output. As a result, a stable cultivar has the largest production of these two qualities.Furthemore, in the two modes of regular watering and stress, the mean root output in the examined families revealed a significant difference at the one percent probability level. Drought stress (SI = 0.72) lowered root and sugar yields. Cultivar 3, origin S1-930637, also has the greatest percentage of gross sugar and the highest drought tolerance index.

    Keywords: Drought stress, Drought tolerance, Full sib families, Sugar beet
  • Zahra Albaji, Seyed Keyvan Marashi * Pages 142-158

    This research was performed as a factorial in a completely randomized design in a pot with four replications. The studied treatments include salinity of irrigation water as irrigation with ordinary water (0.4) (control) and with salinity of 4 and 8 dS/m and seed priming including no priming and seed priming in 25 and 50 mM of hydrogen peroxide solutions. In this experiment, the number of spikes per pot, number of spikelets per spike, number of seeds per spikelet, 1000-grain weight, root dry weight, grain yield and grain protein were investigated. In this study, the effect of salinity of irrigation and hydrogen peroxide on all studied traits were significant. The interaction effect of salinity of irrigation and hydrogen peroxide on the studied traits except grain number per spikelet and grain protein were significant. The maximum root dry matter (0.95 g/pot) and grain yield (7.49 g/pot) were observed under irrigation with normal water and application of 50 mM hydrogen peroxide and the minimum root dry matter (0.82 g/pot) and grain yield (3.17 g/pot) was obtained at salinity of 8 dS/m and non-application of hydrogen peroxide. The maximum grain protein (14.25%) was obtained in the application of 50 mM hydrogen peroxide and the minimum protein percentage (11.05%) was obtained under irrigation with normal water. In general, the application of hydrogen peroxide can be effective in increasing the quantitative and qualitative yield of wheat and reducing the effect of salinity of irrigation water and it can be considered and recommended by researchers and farmers.

    Keywords: Hydrogen peroxide, Salinity of irrigation, Wheat, Grain yield
  • yahya solimani, adel modhej * Pages 159-172

    In order to investigate the effect of nitrogen and phosphorus fertilizers on yield and yield components of sweet sorghum, this research carried out in the research center of sugarcane and related industries in the form of split plots in the form of a randomized complete block design with three replications. The main factor included 50, 100 and 150 kg/ha of nitrogen and the sub plots included 60, 90 and 120 kg/ha of phosphorus. The results showed that the interaction effect of phosphorus and nitrogen consumption on sweet sorghum grain yield was not significant. The effect of nitrogen and phosphorus fertilizer treatments on biological yield, grain yield, 1000 seed weight and number of seeds per panicle was significant at the 1% probability level. The highest grain yield with 2500 kg/ha was assigned to the nitrogen treatment of 150 kg/ha and the lowest grain yield with 1900 kg/ha was observed in the nitrogen treatment of 50 kg/ha. The highest and lowest grain yields in phosphorus treatment were assigned to 120 (2300 kg/ha) and 60 (2000 kg/ha) of pure phosphorus per hectare, respectively. In general, the highest grain yield was observed in the fertilizer treatment of 150 kg of nitrogen and 120 kg of phosphorus, and the difference between this treatment and the fertilizer combination of 150 kg of nitrogen and 90 kg of phosphorus was not significant. Therefore, the second fertilizer combination was recommended to achieve optimal yield, although more research is needed in this regard.

    Keywords: Sweet Sorghum, Harvest index, Seed yield, Chemical fertilizer