فهرست مطالب

نشریه هیستوبیولوژی دامپزشکی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین وثوقی* صفحات 1-10
    لیشمانیازیس آلودگی انگلی تک یاخته ای است که در اکثر نقاط جهان گزارش می شود و در نواحی مختلف دنیا شیوع دارد. .این بیماری سومین بیماری مهم جهان است که از طریق ناقل بیولوژیک منتقل می شود 12 تا 15 میلیون نفر در بسیاری از کشور های جهان آلوده به لیشمانیازیس هستند و سالانه 2 میلیون مورد جدید لیشمانیازیس در سطح جهان بروز می کند. با توجه به این که عصاره های گیاهان سیر و برگ گردو و عسل دارای اهمیت درمانی فراوانی هستند، در تحقیق حاضر فراورده های حاصل از گیاهان و عسل در مدل موشی بالب /سی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که عصاره سیراثر درمانی موثری بر آماستیگوت های لیشمانیا ندارد. ولی عصاره برگ گردو اثرات درمانی موثری داشت . همچنین این بررسی نشان داد عسل در غلظت های مختلف داری اثر درمانی موثری براین الودگی دارد ولی نسبت به عصاره برگ گردو اثر کمتری را نشان می دهد. و از لحاظ آماری دارای اختلاف معنی است . با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق و اثر بخشی عصاره های برگ گردو و عسل امید است بتوان با استفاده از آنها در درمان بیماری سالک گام های موثری برداشت.
    کلیدواژگان: لیشمانیای، فراورده، موش
  • جلیل پورحاجی موتاب*، سید رشید هاشمی صفحات 11-20

    لوله گوارش در پرندگان از حفره دهانی شروع شده و به کلواک منتهی می گردد. مری بدلیل انتقال مواد غذایی، چینه دان بخاطر ذخیره موقتی غذا، پیش معده و سنگدان نیز بدلیل هضم شیمیایی و مکانیکی مواد غذایی در دستگاه گوارش پرنده دارای اهمیت می باشند. در این رابطه تاکنون تحقیقات آناتومیکی برروی بعضی پرندگان خانواده قرقاول مانند مرغ مروارید انجام نشده است. برای این مطالعه 20 عدد مرغ مروارید نر و ماده انتخاب شد و این اعضا مورد مطالعه آناتومی قرار گرفت. سپس اندازه گیری مورفومتری از اعضای مختلف لوله گوارش انجام شد. یافته های آناتومیکی در اساس مشابه ماکیان بود. ویژگی اختصاصی و متفاوت آناتومیکی مرغ شاخدار نسبت به سایر پرندگان در چینه دان و پیش معده مشاهده شد که چینه دان گلابی شکل بوده و پیش معده نیز به شکل لوله دارای انحنا بود. نتایج آزمون T student نشان داد تفاوت معناداری بین اندازه این اعضا در دو جنس وجود ندارد. نتایج حاصل از این تحقیق به عنوان اطلاعات پایه ای قابل ارایه می باشد.

    کلیدواژگان: آناتومی، مری، معده، مرغ مروارید
  • مسعود خاک زادیه*، شهاب بهادران، ریحانه قاسمی، آزیتا بهاری بابادی، مروارید کریمی صفحات 20-30
    بررسی میزان شیوع و بروز شپش در گله های مرغ بومی به عنوان منبع تغذیه روستاییان و مناطق کمتر توسعه یافته یکی از مهمترین دغدغه های بهداشتی برای کاهش ضریب تبدیل غذایی و بهبود راندمان تولید در این نوع پرندگان می باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی میکروسکوپیک میزان شیوع و بروز گونه های مختلف شپش در پرندگان بومی شهرستان شهرکرد و مناطق حومه این شهرستان در سال 1396 تا 1397 می باشد. جمع آوری داده ها از آبان ماه 1396 تا اردیبهشت ماه 1397 از 200 پرنده بومی شهرستان شهرکرد و شهرهای حومه در استان چهار محال و بختیاری بصورت گشت در مراکز و نمونه های ارجاعی به کلینیک دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهرکرد صورت گرفت. روش شناسایی به کمک میکروسکوپ نوری و کلیدهای تشخیصی صورت گرفت. نتایج بررسی های انجام شده نشانگر آلودگی 60 درصدی (120 نمونه آلوده) به شپش و 40 درصد عدم آلودگی در بین پرندگان بومی می باشد. میزان آلودگی به هر گونه شپش بر اساس تعداد جدا شده شامل مناکانتوس استرامینوس به تعداد 42 مورد، منوپونون گالینه به تعداد 55 مورد، گونیودس دیسیمیلیس 30 مورد و مگنینیا کوبیتالس 10 مورد می باشد.
    کلیدواژگان: شپش، شهرکرد، مرغ بومی، تشخیص میکروسکوپیک
  • هادی رازقی فام، امیر امنیت طلب*، عبدالله عراقی سوره صفحات 30-40

    در تحقیق حاضر تعداد 490 راس گاو (293 راس ماده و197 راس نر) در کشتارگاه ارومیه مورد بازرسی قرار گرفت. در بررسی های انجام شده 17 راس گاو (3.4%) واجد ضایعه طحالی بودند که از این تعداد، 6 مورد همراه با ضایعات در دیگر ارگان ها بود. از طحال های درگیر نمونه برداری شد و پس از انجام عمل ثبوت، مقاطع 6 میکرونی تهیه و با روش هماتوکسیلین و ایوزین رنگ آمیزی شدند. در بازرسی ماکروسکوپی، عوارضی چون اسپلنومگالی، تغییر قوام بافتی، تغییر رنگ و کیست در مقایسه با ضایعات دیگر از فراوانی بیشتری برخوردار بود. در بررسی های میکروسکوپی، هموسیدروز، فیبروز پارانشیم، تومور، خونریزی و نکروزهای کانونی در طحال های درگیر مشاهده شد. در بررسی آماری تغییرات رنگ طحال ما بین گروه های نژادی و تغییر قوام طحال مابین دو جنس نر و ماده اختلاف معنی دار نشان داد (0.05>p). همچنین فراوانی طحال های ضایعه دار رابطه معنی داری با سن و جنس گاوهای ذبح شده داشت (0.05>p).

    کلیدواژگان: طحال گاو، بازرسی کالبدگشایی، تغییرات ظاهری، آسیب شناسی
  • ابراهیم بابا احمدی صفحات 40-50

    بیماری نوزما زنبورهای بالغ، ناشی از قارچ Nosema spp است. یک عامل فرصت طلب بوده که در داخل سلول، اسپور تشکیل داده و با خروج از سلول به طور فزاینده گسترش می یابد و به عنوان یک پاتوژن مهم حشرات شناخته شده است. نوزما یکی از جدی ترین بیماری های قارچی زنبوران عسل بالغ است که در تمام دنیا وجود دارد و توسط دو گونه نوزما آپیس و نوزما سرانا ایجاد می شود و به هر سه زنبور موجود در کندو سرایت می کند. هدف از این تحقیق توصیف نحوه تشخیص نوع اسپور بیماری نوزما که ناشی از توسعه این بیماری است که در چندین زنبورستان استان ایلام صورت گرفت. در این تحقیق، نمونه زنبور بالغ از تعدادی زنبورستان، توسط ظرف شیشه ای محتوای الکل 70 درصد گرفته شد و به آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشکده پیرادامپزشکی دانشگاه ایلام ارسال گردید. در نتیجه با کمک میکروسکوپ، اسپور نوزما، بزرگ ، بیضوی، سفید و روشن و یکنواخت مشاهده شدند. تعداد اسپور در زنبور عسل با استفاده از فرمول ویژه شمارش و تعیین گردید. داروی رایج در گذشته فوماژلین بوده است. لذا فوماژلین در ایران کاربرد و از گسترش و توسعه نوزما جلوگیری می نماید.

    کلیدواژگان: نوزما، انگلی، زنبور عسل، تشخیص
  • بررسی میزان شیوع انگل های خونی در گاوهای شهرستان سوادکوه طی سالهای 1396-1395
    جعفر حسین زاده*، محمدرضا یوسفی، سجاد خاکسار صفحات 50-60

    انگل های تک یاخته ای پیروپلاسما از عوامل بیماریزای مهم حیوانات اهلی و وحشی می باشند. این ارگانیسم ها بدلیل ایجاد بیماری و مرگ و شدید در حیوانات اهلی و اهمیت انتقال برخی از جنس و گونه های آن ها به انسان، سبب ایجاد خسارات اقتصادی و بهداشتی فراوان در سراسر جهان می گردد. هدف از این تحقیق بررسی میزان شیوع انگل های خونی بر روی 210 گاو با علایم مشکوک به زردی طی بهار و تابستان 1395-96 در شهرستان سوادکوه انجام گرفت. پس از معاینه ی بالینی و مشاهده نشانه های درمانگاهی همچون تب، بزرگ شدن عقده های لنفاوی سطحی، رنگ پریدگی یا زردی مخاطات دام مشکوک به زردی در نظر گرفته شده و جهت بررسی انگل های خونی اقدام به تهیه گسترش خونی از وریدگوش گردید. گسترش خونی تهیه شده با متانول 96 درجه فیکس گردید، و در آزمایشگاه با رنگ گیمسا رنگ آمیزی شده و با میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج این بررسی نشان داد که 47/10 درصد گاوهای مورد بررسی آلوده به تیلریوز و 67/6 درصدآلوده به بابزیوزو 9/1 درصد آلوده به آناپلاسموز می باشند. همچنین دراین بررسی 2 مورد (9%/0) آلودگی توام تیلریا و آناپلاسما و 8 مورد (81/3 %) آلودگی توام تیلریا و بابزیا مشاهده شد. بنابراین با توجه به حضور انگل های خونی درگاوهای منطقه و همچنین اهمیت بندپایان در انتقال آنها، می توان جهت کنترل آلودگی های فوق علاوه بر درمان دام های مشکوک به آلودگی، به مبارزه با این بندپایان نیز اقدام نمود.

    کلیدواژگان: انگل های خونی، گاو، شهرستان سوادکوه
  • سیده زینب پیغمبرزاده*، مهدی توانا صفحات 60-70
    سنجاب یک پستاندار وحشی است که نگهداری از آن در دنیا بعنوان یک حیوان خانگی چندان معمول نیست. طی دهه گذشته در ایران تمایل زیادی به نگهداری از سنجاب از طرف مردم نشان داده شده است در نتیجه موارد ارجاعی سنجاب به کلینیک ها افزایش یافته است.. یوروگرافی ترشحی یک روش تشخیصی است که در آن معمولا ماده حاجب به درون ورید تزریق شده و با انجام رادیوگرافی های مکرر در زمانهای مشخص، مورفولوژی وعملکرد کلیه ها بصورت کیفی مورد بررسی قرار می گیرد. روش معمول برای انجام یوروگرافی ترشحی تزریق داخل وریدی ماده حاجب است. علی رغم پیشرفت بسیار زیاد در تکنیکها و امکانات بررسی کلیه ها در حیوانات مختلف، امکان استفاده از این روش برای بررسی کلیه ها در سنجاب بعلت عدم وجود اطلاعات دقیق و امکان تزریق مشکل داخل وریدی وجود ندارد. این تحقیق بر این اساس طراحی شد.تا کارایی تجویز زیر پوستی ماده حاجب آیودیکسانول در ایجاد تصویر کلیه ها سنجاب ایرانی مورد ارزیابی قرار بگیرد. ماده حاجب با دوز 1300 میلی گرم ید برای هر کیلوگرم وزن بدن در ناحیه زیر کتفی و به صورت زیر پوستی تزریق شد. رادیوگرافهای جانبی و شکمی- پشتی با فواصل 5 دقیقه ای از لحظه صفر تا زمان محو شدن کامل داروی تجویزی در زیر پوست تهیه گردید کلیه ها در سنجاب لوبیایی شکل بوده و اندازه تقریبی آنها79/0×78/1 سانتی متر بود. در سنجاب نسبت اندازه طول کلیه ها به اندازه طول مهره دوم کمری در نمای شکمی- پشتی 2 تا 64/2 است.
    کلیدواژگان: رادیوگرافیک آناتومی، کلیه، سنجاب
|
  • Hosein Vosughi * Pages 1-10
    Leishmaniasis is a protozoan parasite infection that reported in most places, and prevalence in different parts of the world. It is the third important disease in the world, which transmitted though biological vectors. 12 to 15 million people in many countries in the world are infected to leishmaniasis, and about occurs 2 million new cases of leishmaniasis in the world. According to the extracts of garlic and walnut leaves and honey are great therapeutic importance. To certainty, studied the products of the plants and honey in mouse model Balb/C. The result of this study showed extract of garlic therapeutic haven’t effect on leishmania amastigotes. But walnut leaves had effective therapeutic effects, also showed honey has the effect of different concentrations, on effective treatment for infection. But shows effect proportion extract of walnut leaves and the difference is statistically significant. To attention to the result of this study and effectiveness of walnut leaves, it is hoped that to be able to use them in the treatment of cutaneous leishmaniasis effective steps can be taken.
    Keywords: leishmaniasis, natura, products
  • Jalil Pourhaji Motab *, Sayyed Rashid Hashemi Pages 11-20

    Digestive tract in avian there is from oral cavity until cloaca. Esophagus for foodstuffs transport, Crop for food temporary storage and Proventriculus and Gizzard for chemical and mechanical digestion are considerable importance in avian digestive system. In this respect there is no anatomical research performed on pheasant family as guinea fowl. For this study 20 adult male and female guinea fowl were selected and this organs were anatomically studied. Then we have done morphometrical study from esophagus, crop, proventriculus, isthmus and gizzard. Macroscopic results were basically the same as other poultry. Anatomical Special Features and different were in the crop and proventriculus. Crop was Pear shaped and proventriculus is curvature tube shaped. T student result there is no significance difference in the size of males and females in this organs. The results of this therefore , can be used as the basic anatomical knowledge is this species. Key words: Anatomy, esophagus, stomach, guinea fowl.

    Keywords: Anatomy, esophagus, stomach, Guinea fowl
  • Masood Khakzadihe *, Shahab Bahadoran, Reyhaneh Gasemi, Azita Bahari Babadi, Morvarid Karimi Pages 20-30
    Evaluation of outbreak and incidence of lice in domestic chickens as a food source of villagers and less developed areas is one of the most important health concerns to reduce the feed conversion rate and improving the production efficiency of this type of birds. The aim of this study is microscopic examination of the prevalence and outbreak of different species of lice in native birds of Shahrekord and suburban areas of this city in 1396 to 1397. Data collection started from November 2017 to May 2018 from 200 native birds of Shahrekord city and suburban areas in Chaharmahal and Bakhtiari province that carried out at the flocks and also samples referred to the clinic of the Faculty of Veterinary Medicine of Shahrekord University. The identification method was performed using optical microscope and diagnostic keys. The results of this study indicate that 60 percent (120 infected specimens) are contaminated with lice and 40 percent are non-contaminated among native birds. The amount of infection to any lice was based on the number of isolated, including 42 cases of Menacanthus stramineus, 55 cases of Menopon gallinae, 30 cases of Goniodes dissimilis and 10 cases of Magnina cubitalis.
    Keywords: Lice, Shahrekord, Domestic fowl, Microscopic Diagnosis
  • Hadi Razeghi-Fam, Amir Amniattalab *, Abdullah Araghi-Sooreh Pages 30-40

    In the current study, 490 cattle (293 female and 197 male) were inspected at Urmia abattoir. In these inspections, 17 cattle (3.4%) had splenic lesions and that of these, 6 animals had some lesions in other organs in addition to the spleen. Tissue sampling from abnormal spleens was performed. After tissue fixation, sections with 6 μ in thickness were prepared and stained by hematoxylin and eosin method. In the macroscopic inspection lesions such as splenomegaly, change of tissue consistency, color change and cyst had more abundance compared to other lesions. In the microscopic pathological evaluations, hemosiderosis, parenchymal fibrosis, tumor, necrosis, hemorrhage and focal necrosis areas were found in damaged spleens. In statistical analysis, color changes of the spleen between breed groups and consistency change of the spleen between sex groups showed significant difference (p<0.05). Indeed, abundance of injured spleens had a significant relation with age and sex of slaughtered cattle (p<0.05).

    Keywords: Cattle spleen, Necropsy inspection, Gross changes, pathology
  • Ebrahim Babaahmady * Pages 40-50

    The disease of Nosma is from a mature bee, caused by the Nosema spp. An opportunistic agent that forms spores inside the cell and expands rapidly as it leaves the cell, and is recognized as an important insect pathogen. Nozma is one of the most serious fungal diseases of mature honey bees, which is present all over the world, and is created by two species of nosma apis and nozma serana, and it spreads to all three bees in the hive. The purpose of this study was to describe how to determine the type of spore of the disease of Nozma caused by the development of this disease, which was carried out in several apiaries in the province of Ilam. In this research, a sample of adult bees from a number of apiaries was taken up by 70% alcohol by a glass of alcohol content and sent to the Microbiology Laboratory of the Faculty , University of Ilam. Consequently, Nosma spores were observed with the help of a microscope, in form of large, elliptical, white and bright and uniform. The number of spores in the honey bee was counted and determined using a special formula. A common drug in the past has been fomaglin. Therefore, fomagelin is used in Iran and prevents the development of Nozma.

    Keywords: Nosma, Parasite, Honeybee, Diagnosis
  • Prevalence of blood parasites in cows in Savadkouh city during 1395-1396
    Jafar Hossienzadeh *, MohammadReza Youssefi, Sasjad Khaksar Pages 50-60

    Protozoan parasites of pyroplasma are the important pathogens of domestic animals and wildlife. These organisms, due to the illness and death of domestic animals, and the importance of the transfer of some of its genus and species to humans, cause many economic and health damages around the world it turns out. The purpose of this study was to evaluate the prevalence of parasites on 210 cows with suspected jaundice in spring and summer of 1395-96 in Savadkouh city. After the clinical examination and observation of clinical signs such as fever, enlargement of the lymph nodes, pallor or jaundice of the animals, suspected jaundice were considered, and blood dilatation from the vein was made to examine the parasites. The blood plate was extracted with 96-degree methanol and stained with Giemsa colored lab and examined by optical microscope. The results of this study showed that 10.47% of the tested cows were infected with Theileria and 6.67% infected with Babesia and 1.9% infected with Anaplasma. In this study, 2 cases (0.9%) of Theileria and Anaplasma and 8 cases (81.3%) were associated with Theileria and Babesia infection. Therefore, in view of the presence of blood parasites in the region of the cows and the importance of arthropods in their transmission, it is possible to combat these arthropods in order to control the above-mentioned contaminations, in addition to treating suspected contaminated animals.

    Keywords: Blood parasites, Cow, Savadkouh city
  • Seyedeh Zeinab Peighambarzadeh *, Mehdi Tavana Pages 60-70
    Squirrel is a wild mammal which is kept as a pet during last decade in Iran and therefore the numbers of referred cases to the clinics have been increased. Excretory urography refers to a series of radiographs taken of the kidneys, their collecting or drainage system (the ureters), and the bladder. Excretory urography may be performed to detect a problem in the position, shape and size of the kidneys, ureters, and bladder. Intravenous urography (IVU) is the most practical method; other urography techniques were manipulated because of difficulties for finding veins in IVU, due to small size of the patients. This study was performed to evaluate the feasibility of subcutaneous injection of iodixanol in providing a safe and diagnostic urogram in Persian squirrel. Thirteen hundred mg iodine per kilogram body weight of iodixanol was injected subcutaneously over shoulder area in ten Persian squirrels. Lateral and ventrodorsal radiographs were taken every 5 minutes until the pyelogram was finished. The kidneys of squirrels were bean shaped their size were approximately 1.78×0.79 cm in ventrodorsal view for both kidneys. The squirrel’s kidneys were approximately 2.00 t0 2.64 times the length of the second lumbar vertebral body in ventrodorsal view.
    Keywords: Radiographic Anatomy, kidney, Squirrel