فهرست مطالب

Journal of Modern Psychology
Volume:1 Issue: 4, Winter 2021

  • تاریخ انتشار: 1401/04/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طیبه بنی اسدی*، پویا بیابانی، فاطمه کریمی اصل، صدیقه خواجه افلاطون مفرد صفحات 1-8
    مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات بازخورد اجتماعی-مقایسه ای مثبت بر یادگیری حرکتی و خودکارآمدی مهارت حرکتی پرتاب در افراد مبتلا به ADHD طراحی شد. آزمودنی ها 44 نوجوان مبتلا به ADHD در محدوده سنی 15 تا 18 سال بودند که به طور تصادفی و به طور مساوی به دو گروه بازخورد اجتماعی- مقایسه ای مثبت و کنترل تقسیم شدند. وظیفه موتوری شامل پرتاب کیسه های لوبیا با بازوی غیر غالب به سمت هدف روی زمین بود. شرکت کنندگان پیش آزمون (10 کارآزمایی)، مرحله اکتساب شامل 6 بلوک 10 کارآزمایی، و آزمون یادداری شامل 10 آزمایش را اجرا کردند. به آزمودنی های گروه بازخورد مقایسه مثبت اجتماعی اطلاع داده شد که پرتاب های آنها در بلوک قبلی، به طور متوسط، بهتر از پرتاب های سایر افراد در این گروه بود. قبل از پیش آزمون، هر بلوک و قبل از آزمون یادداری، همه شرکت کنندگان مقیاس خودکارآمدی را تکمیل کردند. معیارهای وابسته امتیازدهی به دقت و خودکارآمدی بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t مستقل و آنالیز واریانس (ANOVA) با اندازه گیری های مکرر استفاده شد. گروه بازخورد مقایسه اجتماعی مثبت در مرحله اکتساب و آزمون حفظ در مقایسه با گروه کنترل به طور قابل توجهی بهتر عمل کردند. علاوه بر این، گروه بازخورد مقایسه اجتماعی مثبت نمرات خودکارآمدی بیشتری را در مرحله اکتساب و آزمون حفظ در مقایسه با گروه کنترل گزارش کردند. یافته های ما نشان می دهد که انتظارات افزایش یافته برای افراد مبتلا به ADHD برای افزایش عملکرد و یادگیری یک مهارت حرکتی جدید مفید است.
    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی- نقص توجه، انتظارات افزایش یافته، بازخورد مثبت، خودکارآمدی، یادگیری حرکتی
  • یدالله زرگر*، فاطمه صرامی صفحات 9-21
    پژوهش حاضر به عنوان پژوهشی میان رشته ای بین جامعه شناسی و روانشناسی، با هدف ایجاد مقیاسی برای کمال گرایی سیاسی-اجتماعی و مقایسه کمال گرایی در بین دانشجویان 18 تا 35 ساله ایرانی مقیم ایران (155 نفر) و همچنین افراد مقیم آلمان و کانادا (105 نفر) انجام شد. در این راستا، نمونه (360 نفر) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسشنامه ها را تکمیل و داده ها به صورت آنلاین با استفاده از Google Derive جمع آوری شد. همچنین مقیاس کمال گرایی مثبت و منفی (تری شورت و همکاران) و پرسش نگرش سنجش شدت مسایل اجتماعی و نیز مقیاس کمال گرایی سیاسی-اجتماعی به عنوان ابزار مورد استفاده قرار گرفت. مقیاس کمال گرایی اجتماعی-سیاسی با استفاده از تحلیل عاملی با عاملی 12 سوالی به دست آمد و برای اولین بار در پژوهش حاضر اعمال شد. اگرچه این پژوهش به عنوان پژوهش مقدماتی در نظر گرفته شده است، اما روایی و پایایی مقیاس بهینه تعیین شد، بنابراین می توان از آن در پژوهشی مشابه استفاده کرد. کمالگرایی مثبت و منفی و کمال گرایی سیاسی-اجتماعی و نیز نگرش به شدت مسایل اجتماعی در بین دانشجویان ایرانی مقیم ایران با دانشجویان غرب مقایسه شد. نتایج به وسیله نظریه ها و پژوهش های روان شناختی و جامعه شناختی با بازنمایی اثربخشی تفاوت های فرهنگی در کمال گرایی سیاسی-اجتماعی تبیین شد.
    کلیدواژگان: کمالگرایی سیاسی - اجتماعی، کمالگرایی مثبت و منفی، مطالعه میان فرهنگی
  • طیبه خیاطان، سید تیمور سیدی اصل، امیر نظری انامق، حسین صادقی ملامحله، حامد مینائی، علیرضا نظری انامق* صفحات 22-29
    تلفن همراه با ورود به زندگی انسان، تغییرات گسترده ای را ایجاد کرده است، اما گاهی اوقات مشکلاتی را نیز به همراه دارد. به نظر می رسد افرادی که از تلفن همراه به صورت مشکل دار استفاده می کنند در معرض آسیب های روانی هستند. بر اساس تحقیقات موجود، هدف این پژوهش مقایسه سلامت عمومی دانش آموزان مشکل ساز استفاده از تلفن همراه و کاربران عادی بود. در این مطالعه مقطعی، جامعه مورد مطالعه کلیه دانشجویان دانشگاه های اردبیل در سال 1392 بودند که از این تعداد 116 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس استفاده بیش از حد از تلفن همراه (COS) و پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS16 تجزیه و تحلیل شد. بین استفاده مشکل زا از تلفن همراه و سلامت عمومی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت (01/0p<). همچنین بین دو گروه از کاربران مشکل دار و کاربران عادی تلفن همراه از نظر سلامت عمومی تفاوت معنی داری وجود داشت (01/0p<). با توجه به نتایج، دانش آموزان با مشکل استفاده از تلفن همراه از سطح سلامت عمومی پایین تری برخوردارند. بنابراین مداخلاتی برای بهبود سلامت و کاهش استفاده مشکل زا از تلفن همراه باید در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: استفاده مشکل ساز از تلفن همراه، تلفن همراه، سلامت عمومی
  • زهرا صادق نیا سلاکجانی، معصومه ملکی پیربازاری*، فاطمه عشورنژاد صفحات 30-43
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه اعتیاد به بازی های آنلاین با خودکارآمدی، خلاقیت و مهارت های اجتماعی انجام گرفت. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر رودسر و شاغل به تحصیل در سال 1400-1399 بودند. از این جامعه، 150 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اعتیاد به بازی های آنلاین، پرسشنامه خودکارآمدی, پرسشنامه خلاقیت و پرسشنامه مهارت های اجتماعی بود. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و نرم افزار SPSS - 22 استفاده شد. نتایج تحلیل نشان داد که مولفه های اعتیاد به بازی های آنلاین (مشکلات عملکرد تحصیلی و شغلی و مشکلات اجتماعی و خلقی)، توانستند 8/48 درصد از واریانس خودکارآمدی، 3/43 درصد از واریانس خلاقیت و4/27 درصد از واریانس مهارت های اجتماعی دانش آموزان را پیش بینی کنند (05/0˂p). بنابراین نتایج این پژوهش اهمیت توجه به اعتیاد به بازی های آنلاین در دانش آموزان را نشان می دهد و پیشگیری از آن می تواند با متغیرهای روانشناختی مثبت در ارتباط باشد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به بازی های آنلاین، خلاقیت، خودکارآمدی، مهارت های اجتماعی
  • هانیه گودرزی*، صدیقه جعفری، توحید مرادی شیخ جان صفحات 44-65
    افراد با اختلال اضطراب اجتماعی به بهانه اجتناب از تعامل و ناراحتی از خودافشایی، برای درمان با مانع روبرو هستند و استفاده از خدمات سلامت از راه دور می تواند راهکار جایگزین باشد اما شواهد پژوهشی قوی در مورد اثربخشی روش های مبتنی بر اینترنت در اختلال اضطراب اجتماعی وجود ندارد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری حضوری و مبتنی بر اینترنت بر تحریف های شناختی و تنظیم هیجان در نوجوانان با اختلال اضطراب اجتماعی بود. پژوهش حاضر، از نوع آزمایش میدانی بود. تعداد 51 نفر نوجوان دارای اختلال اضطراب اجتماعی با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه درمان حضوری، مبتنی بر اینترنت و کنترل گمارش شدند. سه گروه در ابتدا و انتهای پژوهش، مورد مصاحبه و به پرسشنامه غربالگری اختلال اضطراب اجتماعی (SASS) لیپوزک و ویدک (2008)، پرسشنامه های تحریف های شناختی (CDQ) بک و وایسمن(1978) و تنظیم هیجان (ERQ) جان و گراس (2003) پاسخ دادند. دو گروه آزمایش طی 10 جلسه هفتگی، تحت مداخله درمانی قرارگرفتند. نتایج تحلیل های آنکووا نشان داد که هر دو شکل مداخله بر کاهش تحریف های شناختی، بهبود تنظیم هیجان و کاهش نشانه های اضطراب اجتماعی اثربخش بود. همچنین نتایج تحلیل های مانکوا نشان داد که در مولفه های نیاز به خشنودکردن دیگران و سرکوب فقط مداخله حضوری تاثیرگذار بود و در دو مولفه موفقیت و کمالگرای هیچ یک از روش های مداخله تاثیر معنادر نداشت. به طور کلی، در همه متغیرها تاثیر مداخله حضوری بیشتر از مداخله مبتنی بر اینترنت بود. این نتایج می تواند پشتوانه ای برای به کارگیری درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر اینترنت برای نوجوانان با اختلال اضطراب اجتماعی باشد که بنابه شرایطی نمی توانند از شکل حضوری درمان بهره ببرند.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، تحریف های شناختی، تنظیم هیجان، درمان شناختی-رفتاری
  • آرزو مجرد *، حسین قمری گیوی، احمدرضا کیانی صفحات 66-81

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی مشاوره سیستمی بوین و راه‌حل محور بر کاهش خطر طلاق، دلزدگی و ناسازگاری زناشویی در زنان ناسازگار بود. طرح پژوهش شبه‌آزمایشی و از نوع پیش‌آزمون – پس‌آزمون چندگروهی بود. جامعه آماری تمام زنانی را شامل می‌شد که به منظور انجام طلاق در سال 1395 به دادگستری شهر اردبیل مراجعه کرده بودند. نمونه پژوهش 45 زن ناسازگار (متقاضی طلاق) بود که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و در سه گروه (دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل) گمارده شدند. جهت جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه‌ دلزدگی زناشویی، پرسشنامه بی‌ثباتی ازدواج (MII) و ناسازگاری بیر- استرنبرگ (DQ) استفاده شد. برای گروه‌های آزمایشی مشاوره سیستمی بوینی و مشاوره راه‌‌حل‌محور در 7 جلسه یک و نیم ساعته برگزار شد. در حالی که گروه کنترل هیچ‌گونه مداخله‌ای را دریافت نکردند. نتایج آزمون تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی دانکن نشان داد که روش مشاوره راه‌حل‌محور نسبت به روش سیستمی بوین در کاهش خطر طلاق، دلزدگی و ناسازگاری زناشویی اثربخشی بیشتری دارد (0/05>p). این نتایج می‌تواند پشتوانه‌ای قوی برای بکارگیری اولویت روش‌ مشاوره راه‌حل‌محور در کاهش خطر طلاق، دلزدگی و ناسازگاری زناشویی در زنان ناسازگار باشد تا بدین وسیله علاوه بر مانع شدن از فروپاشی بنیان خانواده، می-توان از این روش جهت پیشگیری از اختلافات و تعارضات خانوادگی نیز استفاده نمود.

    کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، خطر طلاق، مشاوره راه حل محور، مشاوره سیستمی بوئن
|
  • Tayebeh Baniasadi *, Pouya Biyabani, Fatemeh Karimi Asl, Sedigheh Khajeaflaton Mofrad Pages 1-8
    The present study was designed to investigate the effects of positive social-comparative feedback on motor learning and self-efficacy of a throwing motor skill in individuals with ADHD. The subjects were 44 adolescents with ADHD in the age range of 15 to 18 years old and were randomly and equally divided into two groups: positive social-comparative feedback and control group. Motor task consisted of throwing bean bags with the non-dominant arm at a target on the ground. The participants completed the pretest (10 trials), an acquisition phase including 6 blocks of 10 trials, and a retention test consisting of 10 trials. The participants in the positive social comparison feedback group were informed that their throws on the previous block were, on average, better than the throws of the other participants in this group. Prior to pretest, each block, and before the retention test, all participants completed the self-efficacy scale. Dependent measures were throwing accuracy scores and self-efficacy. Independent t-test and analysis of variance (ANOVA) with repeated measures were employed to analyze the data. Positive social comparison feedback group throwed the bean bags significantly better in the acquisition phase and the retention test compared to the control group. In addition, positive social comparison feedback group reported significantly higher self-efficacy scores in the acquisition phase and the retention test in comparison to the control group. Our findings indicated that enhanced expectancies benefited individuals with ADHD to enhance their performance and learn a novel motor skill
    Keywords: ADHD, Enhanced expectancies, Motor learning, Positive Feedback, self-efficacy
  • Yadola Zargar *, Fatemeh Sarami Pages 9-21
    The present study, as an interdisciplinary research between sociology and psychology, aimed to construct a scale for socio-political perfectionism and compare perfectionism among the 18 to 35-year-old Iranian students living in Iran (155 persons) and those residing Germany and Canada (105 persons). Regarding this, the sample (360 persons) was selected through convenience sampling and data were collected online using Google Drive. Additionally, positive and negative perfectionism scale and attitude measurement question about the severity of social issues, as well as the scale of socio-political perfectionism, were used as the instruments. The scale related to socio-political perfectionism was obtained by using the factor analysis having a 12-item factor, and applied in the present study for the first time. The validity and reliability of the scale were determined as optimum. The results were explained by psychological and sociological researches and theories by representing the effectiveness of cultural differences in the socio-political perfectionism.
    Keywords: Intercultural Study, Positive, negative perfectionism, Socio-political perfectionism
  • Tayebeh Khayatan, Seyedteymur Seyediasl, Amir Nazari Anamagh, Hossein Sadeghi Mollamahaleh, Hamed Minaee, Alireza Nazari Anamagh * Pages 22-29
    The mobile phone by its entering to human’ life, has caused extensive changes, but sometimes cause problems as well. It seems that people who use the mobile phone in a problematic way are vulnerable to psychological damage. According to existing research, the purpose of this study was to compare the general health of students with problematic use of mobile phones and normal users. In this cross-sectional study, the study population was all students of Ardebil universities in 2013, out of which 116 were recruited using convenience sampling method. For collecting data, the Cell-Phone Over-Use Scale (COS) and General Health Questionnaire (GHQ) were used. Data were analyzed using SPSS16 software.There was a positive and significant relationship between problematic use of mobile phones and general health (p<0.01). Also, there was a significant difference between two groups of problematic users and normal users of mobile phones in terms of general health (p<0.01). According to the results, students with problematic use of mobile phones have a lower general health level. Therefore, interventions to improve their health and reduce their problematic use of mobile phones should be considered.
    Keywords: General health, Mobile Phone, Problematic use of mobile phones
  • Zahra Sadeghnia Salakgani, Masoume Maleki Pirbazari *, Fatemeh Ashournejad Pages 30-43
    The aim of this study was to investigate the relationship between online game addiction and self-efficacy, creativity and social skills. The statistical population included all female high school students in Rudsar who were studying in 2020-2021. From this community, 150 people were selected by convenience sampling method. Data collection tools included the Online Game Addiction Questionnaire, Self-Efficacy Questionnaire, the Creativity Questionnaire, and the Social Skills Questionnaire. In this study, Pearson correlation coefficient and multiple regression and SPSS-22 software were used for data analysis. The results of the analysis showed that the components of online game addiction (academic and occupational performance problems and social and mood problems) were able to achieve 48.8% of the variance of self-efficacy, 43.3% of the variance of creativity and 27.4% of the variance of skills Predict students' social (p˂0.05). Therefore, the results of this study show the importance of paying attention to online game addiction in students and its prevention can be associated with positive psychological variables.
    Keywords: Addiction to online games, creativity, self-efficacy, social skills
  • Hanieh Goodarzi *, Sedigheh Jafari, Tohid Moradi Shaykhjan Pages 44-65
    People with social anxiety face barriers to treatment under the pretext of avoiding interaction and the discomfort of self-disclosure. Using remote health services may be an alternative, but there is no research evidence on the effectiveness of Internet-based methods in social anxiety.Therefore, this study aimed to compare the effectiveness of face-to-face and Internet-based cognitive-behavioral therapy on cognitive distortions and emotion regulation in adolescents with social anxiety.The present study was a field experiment. A total of 51 adolescents with social anxiety disorder were selected by cluster sampling method and randomly assigned to three face-to-face, Internet-based, and control therapy groups. Three groups were interviewed at the beginning and end of the study and answered the social anxiety screening questionnaire (SASA) Levpušček & Videc (2008 ), cognitive distortion questionnaire (CDQ) Beck and Wismann(1978), and emotion regulation questionnaire (ERQ) Jojn and Gross(2003).The two experimental groups underwent therapeutic intervention during ten weekly sessions.The results of ANKOVA analysis showed that both forms of intervention effectively reduced cognitive distortions, improved emotion regulation, and reduced symptoms of social anxiety.Also, the results of MANKOVA analysis showed that in the components of the need to please others and repression, face-to-face intervention only was effective.None of the intervention methods significantly affected the two components of success and perfectionism. In general, in all variables, the impact of the face-to-face intervention was greater than the Internet-based intervention.These results can support the use of Internet-based cognitive-behavioral therapy for adolescents with social anxiety disorder who, due to circumstances, are unable to benefit from face-to-face treatment
    Keywords: Cognitive distortions, cognitive-behavioral therapy, emotion regulation, social anxiety disorder
  • Arezoo Mojarrad *, Hosein Ghamarigivi, Ahmadreza kiani Pages 66-81

    The purpose of this research is to study discordant females regarding the comparison of the effectiveness of Bowen systematic and solution-focused counseling on reducing the risk of divorce, burnout and marital discord. The reseach design is quasi-experimental employing multiple groups pretest-posttest. The participants consisted of all women attending in Justice Depertment of Ardabil for divorce in 2016. The participants included 45 discordant women (divorce applicants) who were selected through convenience sampling method and were assigned to three groups (two experimental groups and one control group). The marital burnout questionnaire, marital instability index (MII), and Beier-Sternberg discord questionnaire (DQ) were used for data collection. Bowen systematic counseling and solution-focused counselig were provided for experimental groups in 7 sessions of an hour and a half each. Whereas, the control group did not receive any intervention. The results of the analysis of variance and Duncan's post hoc test showed that solution-focused counseling was more effective than Bowen systematic method in reducing divorce risk, burnout, and marital discord (p < 0.05). These results can be a strong for applying the priority of solution-focused counseling method to reduce the risk of divorce, burnout and marital discord among discordant women, thereby preventing family breakdown; this method can also be used to prevent marital conflicts

    Keywords: Marital burnout, Solution-focused counseling, Bowen systematic counseling, Divorce risk