فهرست مطالب

دانش سرمایه گذاری - پیاپی 44 (زمستان 1401)

فصلنامه دانش سرمایه گذاری
پیاپی 44 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/26
  • تعداد عناوین: 23
|
  • نفیسه تقی زاده، محسن حمیدیان*، نوروز نورالله زاده صفحات 1-21

    در پژوهش حاضر به بررسی اثر تعدیلی ساختار مالکیت (بزرگ ترین سهامدار)، ارتباطات سیاسی و استقلال هییت مدیره بر ارتباط بین واگرایی نظرات و توجه سرمایه گذاران به بازار عرضه اولیه سهام پرداخته شده است. برای این منظور تعداد 124 شرکت دارای عرضه اولیه عمومی در دوره زمانی بین سال های 1385 الی 1396 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها در گروه پژوهش های توصیفی- پس رویدادی قرار دارد که برای بررسی فرضیه ها از نرم افزار Eviews8 بهره گرفته شد. نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان می دهد، در مجموع تفاوت دیدگاه های سرمایه گذاران و واگرایی نظرات آن ها تحت تاثیر عوامل مختلفی است که می توان به ساختارهای مالکیتی، ارتباطات سیاسی و استقلال هییت مدیره اشاره کرد. زمانی که بزرگ ترین سهامدار شرکت دارای مالکیت بالاتری باشد، موجب کاهش تفاوت دیدگاه های سرمایه گذاران می شود و اثری منفی بر ارتباط مثبت بین بازده اولیه و واگرایی نظرات سرمایه گذاران دارد.

    کلیدواژگان: واگرایی نظرات، توجه و مشارکت سرمایه گذاران، عرضه عمومی اولیه
  • علیرضا جعفری دودران، روزبه قوسی*، احمد ماکویی، مصطفی جعفری صفحات 23-50

    فعالیت در نهادهای مالی و بازار سرمایه، یکی از پر استرس ترین و حساس ترین شغل های دنیاست. با توجه به اهمیت نقش منابع انسانی در عملکرد و رویدادهای بازار سرمایه، در این پژوهش سعی بر ارایه مدلی جهت تحلیل و سنجش ریسک های بحرانی منابع انسانی بر مبنای FMEAفازی و اصل پارتو در بازار سرمایه شده است. بدین منظور در گام نخست، به شناسایی ابعاد چندگانه ریسک ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته در بازار سرمایه پرداخته و به وسیله تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزارSmart-PLS ، عوامل موثر بر ریسک منابع انسانی شناسایی و برازش مدل صورت پذیرفت. در گام بعد، ریسک فاکتورهای عدد RPN از طریق روشFMEA با استفاده از مفهوم منطق فازی تعیین و در نهایت بر اساس روش FMEAفازی ریسک های منابع انسانی اندازه گیری شده و به وسیله اصل پارتو ریسک های بحرانی شناسایی گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که اهم ریسک های بحرانی منابع انسانی در بازار سرمایه به ترتیب رفتارهای غیراخلاقی (تقلب مالی)، رهبری ضعیف و قوانین و خط مشی های نادرست است.

    کلیدواژگان: ریسک منابع انسانی، ریسک بحرانی، روش FMEA فازی، اصل پارتو، بازار سرمایه
  • پرویز دیندار فرکوشی، حسین پناهیان*، حسین جباری صفحات 51-73

    هدف این تحقیق، بررسی تاثیر کاهش سود تقسیمی و اجتناب مالیاتی شرکت ها بر خطر سقوط قیمت سهام می باشد. برای اندازه گیری خطر سقوط قیمت سهام از دو معیار ضریب چولگی منفی و نیز نوسان پذیری پایین به بالا بهره گرفته شد. در همین راستا اطلاعات مالی 131 شرکت، طی دوره 1393 تا 1397 به روش حذف سیستماتیک به عنوان نمونه آماری تحقیق استخراج و بررسی شده است. تحلیل آماری داده ها با نرم افزار آماری Eviews9 و در سطح اطمینان 95 درصد انجام گرفت و برای آزمون فرضیه ها از روش آماری داده های پانل و الگوی رگرسیون خطی استفاده شد. از آماره F لیمر (چاو) و هاسمن برای تعیین نحوه برازش رگرسیون ها استفاده شده است. نرمال بودن توزیع خطاها با آزمون جارکیو- برا، استقلال باقیمانده ها با آماره دوربین-واتسن و آزمودن واریانس ناهمسانی با آزمون بارتلت مورد بررسی قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد، بین کاهش سود تقسیمی و خطر ریسک سقوط قیمت سهام با توجه به هر دو معیار مذکور در شرکت ها ارتباط معناداری وجود ندارد. بر اساس نتایج حاصل از آزمون فرضیه سوم (با در نظر گرفتن شاخص اول خطر سقوط قیمت سهام)، نسبت مدیران مستقل ارتباط مستقیم بین کاهش سود تقسیمی و خطر سقوط قیمت سهام را تشدید می کند. نهایتا این که، سطح اجتناب مالیاتی با خطر سقوط قیمت سهام در شرکت ها رابطه مستقیمی دارد. این نتیجه نشان می دهد که اجتناب مالیاتی منجر به انباشت اخبار بد در شرکت شده که با افشای این اخبار کاهش قیمت سهام را به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: کاهش سود تقسیمی، اجتناب مالیاتی، خطر سقوط قیت سهام، ضریب چولگی منفی، نوسان پذیری پایین به بالا
  • محسن حیدری، محمدرضا عبدلی* صفحات 75-102
    اعتماد در بازار سرمایه، زمانی به شکل پویا تبدیل به ارزش می گردد، که استراتژی های تعاملی با ذینفعان توسط شرکت ها برای بلندمدت مدون گردد تا بر مبنای کاستن از عدم تقارن اطلاعاتی موجود که در بین شرکت ها تبدیل به اپیدمی (نهادینه شدن) شده است، پاسخ مسیولانه تری به سطح انتظارات از این بازار که تحت نظارت های نهادهای مربوط قرار دارد، ارایه شود. با انعکاس اخبار و اطلاعات دارای محتوا در بازه زمانی به موقع و توام با بیان صادقانه، می توان انتظار داشت کارکردها و قابلیت های تعاملی بین شرکت ها با ذینفعان در قالب تیوری هایی همچون نظریه پیگمالیون که اشاره به شکل گیری مجدد انتظارات در این بازار اشاره دارد، تقویت شود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر محتوای اطلاعاتی گزارشگری مالی بر توسعه قابلیت تعاملی با ذینفعان براساس نظریه پیگمالیون می باشد. در این پژوهش به منطور سنجش محتوای اطلاعاتی گزارشگری مالی از دو معیار به موقع بودن و بیان صادقانه استفاده شده و جهت سنجش توسعه قابلیت تعاملی با ذینفعان از تحلیل فراترکیب و دلفی براساس تدوین مقیاس لیکرت 5 گزینه ای استفاده گردیده است. پرسشنامه جهت جمع آوری داده های پژوهش برای 142 شرکت در سال 1398 ارسال که از این تعداد، 105 پرسشنامه با مشارکت مدیران شرکت بورس اوراق بهادار تهران، برگشت شد. به منظور برازش و آزمون فرضیه پژوهش، از تحلیل حداقل مربعات جزیی استفاده شد. نتایج پس از برازش مطلوبیت مدل نشان داد، محتوای اطلاعاتی گزارشگری مالی تاثیر مثبت و معناداری در توسعه قابلیت تعاملی با ذینفعان دارد.
    کلیدواژگان: محتوای اطلاعاتی در گزارشگری مالی، قابلیت های تعاملی با ذینفعان، نظریه پیگمالیون
  • شهناز علی نژاد، فریدون رهنمای رودپشتی*، فرزین رضایی صفحات 103-125
    هدف مطالعه حاضر درک ارتباط رفتار احساسی سرمایه گذاران و کیفیت گزارشگری مالی با محتوای اطلاعاتی صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. ابتدا اطلاعات مربوط به110 شرکت طی سال های 1386-1396 از بانک های اطلاعاتی سازمان بورس و اوراق بهادار ایران گردآوری شده و در چارچوب سه مرحله ای روش ANOVA - FRIEDMAN - OLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. در این پژوهش معیارهای اندازه گیری کیفیت گزارشگری مالی روش جونز، دیچو و بال می باشد. از نتایج آزمون OLS می توان نتیجه گرفت که ضریب تعیین محتوای اطلاعاتی در حالتی که رفتار احساسی سرمایه گذاران در حالت بالا و کیفیت گزارشگری مالی مدل جونز در حالت متوسط می باشد دارای بیشترین مقدار می باشد. و همچنین می توان بیان کرد که با توجه به نتایج آزمون ANOVAفقط در مدل کیفیت گزارشگری مالی جونز رفتار احساسی سرمایه گذاران و کیفیت گزارشگری مالی تاثیر فزاینده بر محتوای اطلاعاتی دارد. نتایج آزمون فریدمن نیز نشان داد که بین گروه های مختلف رفتار احساسی سرمایه گذاران و کیفیت گزارشگری مالی جونز، بال و دیچو تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، رفتار احساسی سرمایه گذاران، محتوای اطلاعاتی
  • فاطمه زمانی، معصومه لطیفی بنماران*، رویا دارابی صفحات 127-142
    هدف از انجام این تحقیق بررسی ‏آستانه تحمل بازده نسبت به تغییرات نوسانات ویژه سهم بوده تا پاسخی صریح برای مشاهدات تجربی پیشین نسبت به وجود ارتباط مثبت یا منفی بین این دو شاخص ارایه گردد. جامعه آماری تحقیق را کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1392 تا 1397 تشکیل می دهند که تعداد 155 شرکت در تمام طول دوره تحقیق در بازار بورس فعال بوده و مورد مطالعه قرار گرفته اند. داده های تحقیق با استفاده از مدل های رگرسیونی به روش داده های ترکیبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های مدل های رگرسیونی تحقیق نشان داد که ارتباط کلی بین نوسانات ویژه سهم و بازده آتی سهام، یک رابطه منفی است. اما ارزیابی های دقیق تر تحت مدل دوم، نشان داد که این رابطه تحت تاثیر آستانه تحمل بازده قرار دارد و بین نوسانات ویژه و بازده آتی سهام یک رابطه U-شکل وجود دارد.
    کلیدواژگان: نوسانات ویژه، ریسک، بازده آتی، قیمت گذاری دارایی
  • غلامحسین پورغلامی دافچاهی، محمود صمدی لرگانی*، رضیه علی خانی، محمدرضا پورعلی صفحات 143-173
    پژوهش حاضر، تاثیرافشای اختیاری اطلاعات غیرمالی تاریخی و آینده نگر بر عملکرد پایداری را مورد بررسی قرار داده و با ارایه شواهدی از ارتباط قطعی بین سطح افشای اختیاری و عملکرد پایداری در ایران، به ادبیات موجود کمک می کند. برای تجزیه و تحلیل محتوی از یک ابزار چک لیست متشکل از 23 مولفه و 186 شاخص برای توصیف معیارهای شناسایی افشا مورد استفاده قرار گرفت. در راستای نیل به هدف پژوهش، داده های موردنیاز 910 مشاهده سال- شرکت(7 سال و 130 شرکت) حاصل از فرآیند غربال گری به روش حذف سیستماتیک شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، از منابعی نظیر گزارش هییت مدیره شرکت ها، صورت های مالی، نرم افزارهای تدبیر پرداز و ره آورد نوین به شیوه توصیفی- همبستگی با اجرای آزمون تحلیل محتوی و مدل رگرسیون خطی چندمتغیره استفاده شده است. نتایج نشان داد که، بین افشای اختیاری اطلاعات غیرمالی، اطلاعات غیرمالی تاریخی و آینده نگر با عملکرد پایداری رابطه مثبت و معنی داری وجود دارند. این یافته ها بیانگر آن است که انگیزه شرکت ها برای افشای اختیاری اطلاعات به ویژه در مورد اقتصاد ایران بسیار مهم است، زیرا شرکت ها باید از نظر اقتصادی رشد کنند و از این رو نیاز آن ها به سرمایه زیاد است. این مطالعه همچنین نشان داد که سطح افشای شرکت ها در طول دوره مطالعه همچنان در حال افزایش است.
    کلیدواژگان: افشای اختیاری اطلاعات غیرمالی تاریخی، آینده نگر، عملکرد پایداری، تحلیل محتوی
  • محمدرضا بابایی فیشانی، علی خوزین*، بابک ضیا، مجید اشرفی صفحات 175-202
    تحقیق حاضر بر اساس هدف تحقیق از نوع کاربردی و به لحاظ گردآوری داده ها از نوع کیفی -کمی است. موضوع پژوهش اکوسیستم کارآفرینی فناورانه در کسب و کارهای دانش بنیان در پارک علم و فناوری تهران و قزوین می باشد. از روش نمونه گیری هدفمند یا قضاوتی -گلوله برفی جهت انتخاب نمونه ی 15 نفری از خبرگان دانشگاهی استفاده شده است. ابزار گردآوری اطلاعات در روش میدانی، به سه روش پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده است از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شده است. روایی و پایایی ابزار سنجش توسط 6 نفر از خبرگان دانشگاهی و عملی در زمینه کارآفرینی فناورانه ارایه شده و نظرات آن ها جهت اصلاح موارد بر روی آن اعمال گردید و پس از اعمال اصلاحات تایید گردید. تنظیم و تحلیل داده های کیفی مستلزم انجام سه فعالیت است: تلخیص داده ها، عرضه ی داده ها، نتیجه گیری. به همین منظور پس از انجام مصاحبه با افراد جامعه آماری تجزیه وتحلیل داده های کیفی با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و بهره گیری از نرم افزار اطلس تی8 انجام گرفته است. تحلیل داده های بخش کمی در نرم افزار SMART PLS3 نشان داد که ضریب مسیر متغیرهای فناوری مالی(فین تک) و کارآفرینی فناورانه که به مقدار 0.532 همچنین آماره t به مقدار 7.205 می باشد. بنابراین الگوی ارایه شده از برازش مناسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: اکوسیستم کارآفرینی فن آورانه، حوزه کسب وکارهای دانش بنیان فعال، حوزه فناوری مالی
  • رضا محمدکاظمی*، سعید کاردار، مهناز پوریز صفحات 203-218
    در بازار پر رقابت کنونی، شناخت مهمترین عوامل تاثیرگذار بر رفتار مشتریان و مصرف کنندگان امری بسیار مهم بشمار می آید. هر سازمانی باید بداند سرمایه گذاری بر روی کدام عامل بیشترین میزان بازدهی را خواهد داشت. در این میان بانک ها با دنیای پیچیده رقابتی که در پیش روی خود می بینند، نیاز به شناخت این عوامل دارند. عواملی که متفاوت با صنایع تولیدی است. از این رو بانک ها نیاز به شناسایی عوامل آمیخته بازاریابی خاص خود و همچنین شناخت مهمترین عوامل آن دارند. از این رو پژوهش حاضر پس از مرور ادبیات، عوامل این آمیخته را شناسایی کرده و پس از ان با استفاده از روش دیمتل، به رتبه بندی آنها و در نتیجه معرفی مهمترین عامل کرده است. با توجه به نتایج بدست آمده، عوامل قیمت و کارکنان بیشترین تاثیرگذاری را دارند.
    کلیدواژگان: عوامل آمیخته بازاریابی خدمات، دیمتل، صنعت بانکداری
  • مجید کلانتری، جواد رمضانی*، مهدی خلیل پور، یحیی کامیابی صفحات 219-236
    در این پژوهش بررسی تبیین نقش سرمایه گذاران با افق سرمایه گذاری بلند مدت- کوتاه مدت، نظارت بر تصمیمات مدیریتی از منظر ویژگیهای تصمیمات تامین مالی، تصمیمات پرداخت سود سهام و متغیرهای نوسانات می باشد. این پژوهش براساس اطلاعات منتشر شده شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های 1387 تا 1396 با نمونه انتخابی شامل 99 شرکت انتخاب شده است. آزمون فرضیات با بهره گیری از مدل رگرسیون خطی چند متغیره و مدل های اقتصاد سنجی، اجرا شده است. فرضیه های پژوهش براساس داده های تلفیقی/ ترکیبی و رویکرد حداقل مجذورات جزیی آزمون فرضیات انجام شده است. نتایج پژوهش حاکی از آنست که،در شرکتهای دارای سرمایه گذاران با افق سرمایه گذاری بلند مدت- کوتاه مدت ، نظارت بر تصمیمات مدیریتی از منظر تصمیمات تامین مالی است.در شرکتهای دارای سرمایه گذاران با افق سرمایه گذاری بلند مدت- کوتاه مدت ، نظارت بر تصمیمات مدیریتی از منظر تصمیمات پرداخت سود سهام است.در شرکتهای دارای سرمایه گذاران با افق سرمایه گذاری بلند مدت کوتاه مدت ، نظارت بر تصمیمات مدیریتی از متغیرهای سودآوری است.در شرکتهای دارای سرمایه گذاران با افق سرمایه گذاری بلند مدت- کوتاه مدت ، نظارت بر تصمیمات مدیریتی از منظر متغیرهای نوسانات است.
    کلیدواژگان: افق سرمایه گذاری بلند مدت- کوتاه مدت، نظارت بر تصمیمات مدیریتی، ویژگیهای تصمیمات تامین مالی، تصمیمات پرداخت سود سهام، متغیرهای نوسانات
  • سمانه سلطانی لیفشاگرد، کامبیز شاهرودی*، ابراهیم چیرانی صفحات 237-259
    در بازارهای اشباع و رقابتی امروز، صنعت بیمه نیز همانند صنایع دیگر، از پدیده رویگردانی متضرر می شود. پیشرفتهای اخیر در ارتباطات و تکنولوژی منجر به افزایش آگاهی و سهولت مقایسه سیاست های بازاریابی و خدمات شرکتهای بیمه شده است. ازاینرو، بیمه گذاران به طور مستمر با پیشنهادات جدید از سوی شرکت های رقیب مواجه شده و از شرکت رویگردان میشوند. اهداف این تحقیق از طریق سیوال پژوهشی زیر دنبال میشود: عوامل اصلی رویگردانی بیمه گزاران در صنعت بیمه ایران کدامند؟ این تحقیق در دو فاز کیفی و کمی انجام گرفته است. ابتدا در فازکیفی، با انجام مصاحبه با 15 متخصص در صنعت بیمه اقدام به شناسایی عوامل تاثیر گذار بر رویگردانی بیمه گذار نمودیم. سپس با توجه به عوامل شناسایی شده در ادبیات تحقیق و مقایسه آنها با نتایج مصاحبه، 8 عامل اصلی شناسایی و نهایی گردید. در فازکمی ابتدا با کمک تکنیک تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی اقدام به وزن دهی این شاخص ها نمودیم. سپس جامعه آماری در فاز کمی که شامل بیمه گذاران سازمانی شرکت سهامی بیمه ایران بودند، مشخص گردید و با انتخاب یک نمونه 120 تایی از آنها اقدام به استفاده از تکنیک شبکه عصبی به منظور برازش مدل نمودیم، که با محاسبه R=0.74 مشخص گردید که عوامل هشتگانه شناسایی شده (نوع بیمه نامه، مبلغ حق بیمه، نتیجه نهایی پرونده های خسارتی، طول مدت همکاری، نحوه پرداخت حق بیمه، تعداد اقساط بیمه نامه، تعداد بیمه نامه و تعداد دفعات اعلام خسارت) به نحو احسن می تواند علت رویگردانی بیمه گذاران را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: عوامل تاثیرگذار بر رویگردانی، صنعت بیمه، پیش بینی، شبکه های عصبی
  • اکبر باقری*، علی رمضانی صفحات 261-279
    نقش اصلی بورس اوراق بهادار، جذب و هدایت پس اندازها و نقدینگی سرگردان و پراکنده در اقتصاد به سوی مسیرهای بهینه آن است، به گونه ای که به تخصیص بهینه منابع کمیاب مالی منجر شود، اما این امر مهم، منوط به وجود کارایی بازار است.کارا بودن بازار از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا در صورت کارا بودن بازار سرمایه، هم قیمت اوراق بهادار به درستی و عادلانه تعیین می شود و هم تخصیص سرمایه که مهمترین عامل تولید و توسعه اقتصادی است به صورت مطلوب و بهینه انجام می گیرد. هدف اصلی این تحقیق، آزمون تاثیرگذاری کارایی بازار سرمایه از طریق متغیر میانجی سرمایه گذاری بر کیفیت مدیریت سود شرکت های پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار ایران می باشد. در این پژوهش پس از بررسی مبانی نظری و پیشینه تحقیق، نمونه ای متشکل از 172 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، با هدف اندازه گیری کیفیت مدیریت سود شرکتها، استفاده شده است. آنالیز رگرسیون چندگانه نشان داد که بین کارایی بازار بورس اوراق بهادار و کیفیت مدیریت سود شرکت ها رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین نتیجه دیگر نشان داد میزان سرمایه گذاری به عنوان یک متغیر میانجی در رابطه بین کارایی بازار بورس اوراق بهادار و کیفیت مدیریت سود شرکت ها تاثیر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: کارایی بازار سرمایه، سرمایه گذاری، کیفیت مدیریت سود، بورس اوراق بهادار تهران
  • علی ملکی، شادی شاهوردیانی، علی زارع*، هاشم نیکومرام صفحات 281-296
    هدف مطالعه حاضر، ارایه پلتفرم تامین مالی جمعی مبتنی بر بدهی از طریق مرابحه است. با توجه به وسعت گستردگی و عملیاتی مرابحه (کالا، خدمات) و از همه مهم‎تر ماهیت اسلامی و حقوقی شفاف آن نسبت به سایر عقود، برای مدل سازی انتخاب شد. جامعه آماری این پژوهش، اطلاعات مالی پرونده اعتباری/تسهیلاتی مرابحه کلیه مشتریان (506 مورد) یکی از بانک های کشور مربوط به سال 98-97 است. از آنجا که قرارداد مرابحه توسط بانک مرکزی تدوین شده و هم چنین به دلیل استفاده در ارایه تسهیلات، شاخص های آن مورد تایید قرار گرفت. بر این اساس پلتفرم پیشنهادی با سه محور اصلی: سرمایه‎پذیر، بانک و سرمایه‎گذار برای نخستین بار مطرح گردید. برای تست مدل از آزمون شبیه سازی صف استفاده شد. یافته‎های پژوهش نشان داد، مدل پیشنهادی میانگین مدت زمان انتظار را از 590 ثانیه به 30 ثانیه کاهش می‎دهد. متوسط تعداد افراد در صف را از 38 نفر در یک روز به یک نفر کاهش می دهد، بهره وری سیستم را بیش از 30 درصد افزایش می دهد و دلیل محکمی برکارایی سیستم پیشنهادی نسبت به سیستم های موجود بانکی است.
    کلیدواژگان: پلتفرم تامین مالی، مرابحه، فرایند مالی
  • اسماعیل ابراهیمی، فرزین رضایی*، صلاح الدین قادری صفحات 297-314
    سرمایه اجتماعی به منزله یک عامل اجتماعی-رفتاری می تواند مشکل هزینه های بیش از حد شرکت را در سطح مطلوبی نگه دارد. بنابراین، زمانی که سرمایه اجتماعی یک شرکت در سطح بالایی قرار داشته باشد، مدیران رفتارهای فرصت طلبانه کمتری از خود نشان می دهند و برای همکاری و تعامل بیشتر در شرکت می کوشند. ازاین رو، کاهش رفتارهای فرصت طلبانه مدیران از طریق سرمایه اجتماعی می تواند بر چسبندگی سود سهام و افزایش کارایی سرمایه گذاری شرکت تاثیرگذار باشد. لذا بر پایه این استدلال، پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی، چسبندگی سود سهام و کارایی سرمایه گذاری می پردازد. بدین منظور، برای اندازه گیری سرمایه اجتماعی از پرسشنامه لوی و لی (2015) استفاده گردید. آزمون فرضیه ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری بر اساس اطلاعات 83 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1398 انجام شده است. یافته های فرضیه اول پژوهش حاکی از آن است که سرمایه اجتماعی باعث افزایش کارایی سرمایه گذاری شرکت می گردد. همچنین سطح بالای سرمایه اجتماعی در شرکت ها باعث چسبندگی سود سهام می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، چسبندگی سود سهام، کارایی سرمایه گذاری شرکت
  • راحله سادات مرتضوی، حمیدرضا وکیلی فرد*، قدرت الله طالب نیا، سیده محبوبه جعفری صفحات 315-334

    در این پژوهش یک روش جدید ناپارامتری با استفاده از مدل لاسوی گروهی تطبیق یافته برای انتخاب ویژگی ها و مطالعه اینکه کدامیک از ویژگی ها، اطلاعات مضاعفی را برای پیش بینی بازده مورد انتظار مقطع عرضی ارایه می دهند، بکارگرفته شده است. از میان تعداد کثیری از ویژگیهای مطرح شده در مطالعات گذشته، اثر 36 ویژگی بر روی بازده مورد انتظار پرتفوی سهام در بورس اوراق بهادار تهران (1387- 1396) مورد بررسی قرارگرفت. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که تنها سه تا پنج ویژگی ، اطلاعات مضاعفی برای پیش بینی بازده مورد انتظار پرتفوی سهام ارایه می دهند. بعبارنی تنها ویژگی های بازده 2 تا 1 ماه قبل از پیش بینی، نوسانات کل، بتا، حداکثر بازده روزانه و نسبت قیمت به بالاترین قیمت دارای قدرت پیش بینی بازده مورد انتظار پرتفوی سهام می باشند. مابقی ویژگی های بررسی شده قدرت پیش بینی بازده مورد انتظار را ندارند.

    کلیدواژگان: روش ناپارامتریک، رگرسیون لاسوی گروهی تطبیق یافته، پیش بینی بازده، ویژگی های موثر
  • محمد صادقی سیاح، میرفیض فلاح شمس*، علی اکبر عرب مازار، رضا غلامی جمکرانی صفحات 335-361
    سازمان امور مالیاتی نیز مانند سایر سازمان ها در دست یابی به اهداف خود ازجمله تحقق درآمدهای مالیاتی پیش بینی شده در بودجه های سنواتی با موانع و ریسک هایی روبرو می باشد که ازجمله این ریسک ها، ریسک معوقات مالیاتی می باشد. در فرآیند رسیدگی و قطعی شدن پرونده های مالیاتی و درنهایت پرداخت مالیات، وقفه های زمانی زیادی وجود دارد. ازاین رو پژوهش حاضر باهدف طراحی مدل مدیریت ریسک معوقات مالیاتی با رویکرد دادرسی مالیاتی با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام شد. این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی و در حوزه پارادایم استقرایی است. در پژوهش حاضر، از مصاحبه عمیق به عنوان ابزار جمع آوری داده ها استفاده شده که داده های حاصل از آن با بهره گیری از کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شده است. در این پژوهش برای انتخاب نمونه، از نمونه گیری هدفمند استفاده شده است که بر اساس اصل کفایت نظری، در پژوهش حاضر با استفاده از 16 مصاحبه این مهم حاصل شد. همچنین روایی ابزار گردآوری اطلاعات با استفاده از آزمون روایی نسبی (CVR) و پایایی آن با استفاده از آزمون کاپای کوهن (K) تایید شده است. نتایج پژوهش مشتمل بر شناسایی عوامل علی، زمینه ای، مداخله گر و پیامدهای مدیریت ریسک معوقات مالیاتی با رویکرد دادرسی و درنهایت ارایه مدل نهایی پژوهش ارایه شده است. نتایج حاکی از آن است که ریسک عدم انجام تکالیف قانونی توسط مودیان، عدم تمکین مالیاتی، عدم پرداخت به موقع مالیات، اطاله دادرسی مالیاتی، تعدد مراجع حل اختلاف مالیاتی، عدم استفاده بهینه از منابع انسانی به عنوان عوامل علی مدیریت ریسک معوقات مالیاتی با رویکرد دادرسی مالیاتی شناخته شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، معوقات مالیاتی، دادرسی مالیاتی، اطاله دادرسی
  • سید حسن حسینی، علی نجفی مقدم*، یدالله نوری فرد صفحات 363-416
    هدف اصلی این تحقیق ،مطالعه صندوق هجینگ است که در طی چند دهه اخیر توجه سرمایه گذاران(بویژه سرمایه گذاران حقیقی)و محافل علمی را به خود جلب نموده است. رویکرداصلی در این تحقیق کسب شناخت ازاین صندوق ها با نگرش به سهبعد اصلی نیاز سرمایه گذاران،ابزارهای مورد نیاز و الزامات قانونی انجام شده است .در این تحقیق عملکرد صندوق های هجینگ در دنیا و امکان سنجی راه اندازی این صندوق هارا درایران با توجه به اطلاعات بهدست آمده ازاین سهبعد و با دوروش امکان سنجی تیوریک و امکان سنجی با استفاده ازپرسشنامه(نظر سنجی از خبرگان) مورد بحث و بررسی قرار گرفته است .نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که بر اساس نظر صاحبنظران و تاسیس ابزارهای مالی جدید در بازار سرمایه ایران از جمله صندوق های سرمایه گذاری شخصی ((Private equity fund و فروش استقراضی (Short Selling) امکان تاسیس صندوق هجینگ در کشور وجود دارد. کلید واژه ها : صندوق هجینگ ، استراتژیهای سرمایه گذاری صندوق های هجینگ، آربیتراژ درآمد ثابت، ریسک ارز ،ریسک نرخ بهره
    کلیدواژگان: صندوق هجینگ، استراتژیهای هجینگ، آربیتراژ درآمد ثابت، ریسک ارز، ریسک نرخ بهره
  • محمود حق وردیلو، کامبیز پیکارجو*، غلامرضا زمردیان صفحات 417-452

    توانگری مالی یکی از مهمترین شاخص ها یی است که وضعیت مالی یک نهاد مالی را به طور عام و یک موسسه بیمه را به طور خاص به تصویر می کشد. هدف اصلی این مقاله ارایه الگوی سیستم پیش هشدار توانگری مالی برای شرکت های بیمه بویژه شرکت های فعال در بازار بیمه ایران است. نخست با استفاده از مطالعات انجام شده در این حوزه، تعدادی از شاخص ها و نسبتهایی که بر روی توانگری مالی تاثیر گذارند، به عنوان متغیرهای مستقل به سه دسته کلی متغیرهای کلان اقتصادی، شرکتی و حاکمیت شرکتی تقسیم بندی گردید. الگوی تجربی پژوهش با استفاده از روش اقتصادسنجی با رویکرد داده های ترکیبی (پانلی) برای 18شرکت فعال در بازار بیمه ایران و برای دوره مورد بررسی 1396 -1387 برازش گردید. یافته های تحقیق نشان میدهند که نرخ سود بانکی با یک دوره وقفه و تغییر اعضای هیات مدیره به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر توانگری مالی شرکتهای بیمه مزبور داشته اند. همچنین ضریب خسارت به دلیل توان سوم بودن، اثر آن در مقادیر مختلف متفاوت بوده است. کلیه فرضیات مقاله در خصوص معناداری تاثیر متغیرهای؛ کلان اقتصادی (شامل؛ نرخ تورم (با یک وقفه)، نرخ سود بانکی (با یک وقفه)، رشد اقتصادی (با یک وقفه))، متغیرهای شرکتی(شامل؛ نسبت سرمایه گذاری در دارایی های ریسکی به کل دارایی ها، ضریب خسارت و شاخص هرفیندال- هیرشمن رشته ای) و حاکمیت شرکتی (شامل؛ درصد سهام تحت تملک سهامدار عمده و نسبت تغییرات اعضای هیات مدیره) و نیز تحریم های اقتصادی بین المللی بر توانگری شرکتهای بیمه ایرانی مورد تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: سیستم پیش هشدار، توانگری مالی، بیمه، داده های ترکیبی (پانلی)
  • هاشم مکاری، سید علیرضا میرعرب بایگی*، هدی همتی صفحات 453-474

    پژوهش حاضر به بررسی سرایت شورش بازارهای موازی بازار سرمایه بر صنایع بازرگانی بورسی پرداخته است. در این پژوهش سرریز شدن صنایع بازرگانی بورسی به تفکیک صادرات و واردات محور از بازارهای موازی ارز و طلا، مورد سنجش قرار گرفته است. در این راستا از روش تحلیل بردار خودرگرسیونی (VAR) و مدل خودرگرسیونی مشروط بر ناهمسانی واریانس های تعمیم یافته چندمتغیره(MGARCH) استفاده شده است. داده های این پژوهش با استفاده از نرم افزار Eviews و از ابتدای شهریورماه 1394 تا پایان مردادماه1399 جمع آوری و مورد آزمون قرار گرفته اند. روش پژوهش حاضر بر مبنای طبقه بندی تحقیقات براساس روش، ماهیت و جهت به ترتیب توصیفی، کاربردی و پس رویدادی بوده و از نظر نوع، همبستگی محسوب می گردد. نتایج این پژوهش رابطه اثر سرریز شدن صنایع بورسی صادرات محور را از بازار موازی ارز تایید می نماید؛ ولی نتایج پژوهش این سرریز شدن از سوی بازار موازی طلا مورد تایید قرار نگرفته است. در همین راستا اثر سرریز شدن صنایع واردات محور نیز از بازارهای موازی ارز و طلا تایید نشده است. یافته های جانبی پژوهش حاضر نیز نشان می دهد که رابطه مثبت و دوسویه های میان دو بازار ارز و طلا در دوره مورد بررسی وجود داشته است.

    کلیدواژگان: سرریز شدن شورش، گارچ چند متغیره، بازارهای موازی، صنایع بازرگانی
  • محمد صفائی*، علیرضا سارنج، مهدی ذوالفقاری صفحات 475-499
    بررسی احتمال رخ دادن پیشامدهای نادر (پیشامدهایی که با احتمال بسیار کم رخ می دهند)، از موضوعات مهم در مدیریت ریسک سبدهای مالی است. نظریه ارزش فرین مبانی ریاضی مدل سازی این پیشامدها و محاسبه معیارهای ریسک مربوط به آن ها مانند ارزش در معرض ریسک را فراهم کرده است. هدف این مقاله مدل سازی ساختار وابستگی و تیوری ارزش فرین 10 شرکت بورس اوراق بهادار تهران (هلدینگ خلیج فارس، پالایشگاه بندرعباس، فولاد مبارکه، تاپیکو، غدیر، نفت و گاز پارسیان، ملی مس، گل گهر، ارتباطات سیار، چادرملو)، است. نتایج بیانگر این واقعیت بود که میان بازدهی سهام 10 شرکت برتر که مورد ارزیابی قرار گرفت این امکان وجود دارد که با استفاده از تیوری ارزش فرین استفاده از توابع کاپولای وین نتایج پیش بینی بازده را در حد بسیار بالایی افزایش داد. نتایج تابع کاپولا در شش حالت کاپولای ساده (t)، کاپولای متغیر زمان (tDCC) و کاپولای متغیر زمان مبتنی بر توزیع گوسین (GDCC) کاپولای کلایتون متغیر طی زمان (tvC)، کاپولای ایستا (SJC) و کاپولای استاتیک متغیر طی زمان (tvSJC) بررسی گردید. در هر شش حالت استفاده از روش کاپولای واین موجب افزایش دقت در پیشبینی بازدهی سهام بهینه گردید.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، ساختار وابستگی، تئوری ارزش فرین، تابع کاپولای وین
  • محمدعلی احمدی، الله کرم صالحی*، سعید نصیری، علیرضا جرجرزاده صفحات 501-530
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر معیارهای عدم اطمینان اقتصادی بر سرعت تعدیل اهرم هدف در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای اندازه گیری عدم اطمینان متغیرهای کلان اقتصادی از چهار معیار رشد تولید ناخالص ملی، نرخ تورم، نرخ ارز و نرخ بهره با استفاده از شاخص های آرچ و گارچ استفاده شده است. بدین منظور دو فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده های مربوط به 142 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی بین سال های 1389 تا 1397 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش دو مرحله ای فاما مکبث بررسی و آزمون شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد معیارهای عدم اطمینان اقتصادی (رشد تولید ناخالص ملی، نرخ تورم، نرخ ارز و نرخ بهره) تاثیر مثبت و معناداری بر سرعت تعدیل اهرم هدف دارد. علاوه بر این، نتایج پژوهش نشان می دهد که تاثیر معیارهای عدم اطمینان اقتصادی (رشد تولید ناخالص ملی، نرخ تورم، نرخ ارز و نرخ بهره) بر سرعت تعدیل اهرم هدف در شرکت های با شکاف اهرم بیش از حد ، بیشتر از شرکت های با شکاف اهرم هدف کمتر از حد دارد.
    کلیدواژگان: عدم اطمینان اقتصادی، سرعت تعدیل اهرم هدف، اهرم هدف
  • یزدان گودرزی فراهانی*، لیلا براتی صفحات 531-551
    هدف این مقاله نقش سود مورد انتظار مدیریت بر کارایی سرمایه گذاری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بود. ادبیات نشان دهنده این است که با افزایش دقت سود موردانتظار، کارایی سرمایه گذاری افزایش و سرمایه گذاری غیرعادی کاهش یابد. پژوهش حاضر در میان 457 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1400-1392 مورد بررسی قرار گرفت. در راستای تحلیل ارتباط بین متغیرها از روش داده های پنلی استفاده شده است. نتایج این مطالعه چگونگی تاثیر سود انتظاری مدیریت که تحت سوگیری انتظارات مدیریت براورد شده است، را بر کارایی سرمایه گذاری نشان داد. همچنین چگونگی تاثیر سود مورد انتظار بر سرمایه گذاری غیرعادی به وسیله کم سرمایه گذاری و بیش سرمایه گذاری، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سود مورد انتظار مدیریت بر کم سرمایه گذاری و متغیر بیش سرمایه گذاری تاثیر معنی دار داشته است.
    کلیدواژگان: سود مورد انتظار مدیریت، کارایی سرمایه گذاری، سرمایه گذاری غیرعادی، بورس اوراق بهادار تهران، داده های پنلی
  • حسین آریایی نژاد، آرش نادریان*، حسین دیده خانی، علی خوزین صفحات 553-576
    بورس اوراق بهادار ایران در سالهای اخیر توسعه زیادی یافته است. امروزه اهمیت پیش بینی و منافع حاصل از آن، برای تصمیم گیری و سیاست گذاری از ابعاد مختلف، به خصوص در حوزه سرمایه گذاری بر کسی پوشیده نیست. ریسک یکی از اولین دغدغه های سرمایه گذاران است و معیاری مهم در تصمیم گیری ها محسوب می شود. ارزش در معرض خطر به عنوان یک سنجه ریسک، جای خود را برای اندازه گیری انواع ریسک ها باز کرده اما علی رغم کارآیی بالای این مدل به دلیل برخی نارسایی ها از جمله نداشتن ویژگی جمع پذیری یک سنجه منسجم ریسک نیست. ارزش در معرض خطر شرطی(CvaR) به عنوان معیار ریسک منسجم محسوب می شود که اخیرا مورد استقبال قرار گرفته و بعنوان ابزاری مفید برای اندازه گیری ریسک مطرح گردیده است.جهت پیش بینی ریسک تاکنون مدلهای مختلفی ارایه شده که هر یک دارای نقاط قوت و ضعفی بوده اند. برخی از لحاظ کمبود مبانی نظری مناسب دارای ضعف بوده و برخی دیگر علی رغم بهره بردن از مبانی نظری مناسب در عمل کارآیی مناسبی از خود نشان نداده اند. ارایهمدلی مناسب برای برآورد ریسک منسجم که هم به سرمایه گذاران کمک نماید و هم خطرات غیرمنتظره ای که ممکن است شرکت ها را تهدید کنند، پیش بینی نماید. در طول سالهای اخیر، به کاربرد مدلهای شبکه عصبی و مدل های ترکیبی توجه بسیاری شده است. در تحقیق حاضر یک مدل ترکیبی پیش بینی از ریسک منسجم با استفاده از سیستم استنتاج شبکه عصبی فازی (انفیس) و مبتنی بر مدلهای مارکوف سوییچینگ و مدلهای خانواده گارچ ارایه و توسعه داده شده است.
    کلیدواژگان: ریسک منسجم، ارزش در معرض خطر شرطی، مارکوف سوئیچینگ، گارچ، انفیس
|
  • Nafise Taghizade, Mohsen Hamidian *, Nowrouz Nourollahzadeh Pages 1-21

    In this study، the moderating effect of ownership structure (largest shareholder)، political communication, and board independence on the relationship between the divergence of views and investors' attention to the IPO market was evaluated. To do so،124 companies with an initial public offering (IPO) were analyzed during the period 2006-2017. This is an applied study in terms of purpose and is among the descriptive-retrospective researches in terms of the data collection method. To examine the hypotheses، Eviews8 software was used. The results obtained in this study indicated that, in general، the difference between investors' views and divergence of their views were under the influence of various factors such as ownership structures، political communication, and board independence. When the largest shareholder of the company has higher ownership، it reduces the difference in investors' views and has a negative effect on the positive relationship between initial returns and divergence of investors' opinions.

    Keywords: Divergence of opinion, Investor's attention, participation, Initial public offering
  • Alireza Jafari Doudaran, Rouzbeh Ghousi *, Ahmad Makui, Mostafa Jafari Pages 23-50

    Working in financial institutions and the capital market is one of the most stressful and sensitive jobs in the world. Given the importance of the role of human resources in the performance and events of the capital market, in this study, an attempt has been made to provide a model for analyzing and measuring the critical risks of human resources based on fuzzy FMEA and Pareto principle in the capital market. For this purpose, in the first step, multiple dimensions of risk were identified by semi-structured interviews with HR experts in the capital market, and factors affecting HR risk were identified and fitted to the model by using structural equation modeling method with Smart-PLS software. In the next step, the risk factors of RPN number were determined by FMEA method, which also used the concept of fuzzy logic to solve this deficiency in order to eliminate the weaknesses of FMEA method and to avoid uncertainty. Finally, human resource risks were measured and identified by Pareto Critical Risks based on the fuzzy FMEA method. The results indicate that the critical human resource risks are unethical behaviors (financial fraud), poor leadership, and inadequate rules and policies in the capital market, respectively.

    Keywords: Human Resource Risk.Critical Risk, Fuzzy FMEA Method, Pareto principle, capital market
  • Parviz Dindar Farkoushy, Hossein Panahian *, Hossein Jabbari Pages 51-73

    The purpose of this study is to investigate the effect of dividend reduction and corporate tax avoidance on the Stock price crash risk. Two measures of negative skewness coefficient and low to high volatility were used to measure the stock price crash risk. In this regard, the financial data of 131 companies during the period 2014-2019 have been extracted and analyzed by systematic elimination method as a statistical sample of research. Statistical analysis was performed using Eviews9 software at 95% confidence level and panel data and linear regression model were used to test the hypotheses. F-Limer (Chow) and Hausman statistics were used to determine how the regressions fit. The normality of the error distributions was evaluated by the Jarkue-Bera test, the residual independence was estimated by the Durbin-Watson statistic, and the test of variance by the Bartlett test. The results showed that there is no significant relationship between dividend reduction and the stock price crash risk according to both mentioned criteria in companies. Based on the results of the third hypothesis test (taking into account the first index of stock price risk), the ratio of independent directors intensified the direct relationship between the decrease in dividend yield and the Stock price crash risk. Finally, the level of tax avoidance is directly related to stock price crash risk in companies. This result shows that tax avoidance has led to the accumulation of bad news in the company, which with the disclosure of this news leads to a decrease in stock prices.

    Keywords: Dividend reduction, Tax Avoidance, Stock Price Crash Risk, negative skew coefficient, low to high volatility
  • Mohsen Heydari, Mohammadreza Abdoli * Pages 75-102
    Confidence in the capital market becomes dynamically valuable when interactive strategies with stakeholders are formulated for the long term to reduce the information asymmetry that has become an epidemic among companies. That is, a more responsive response to the level of expectations of this market under the supervision of relevant institutions. By reflecting on timely news content and honestly speaking, one can expect interactive functions and capabilities between companies with stakeholders in the form of theories such as Pygmalion theory that points to the re-formation of expectations in this market. It should be strengthened and the level of satisfaction with investing in this market will increase due to lower risk and higher return. The purpose of this research is Information Content of Financial Reporting and the development of interactive capability with stakeholders by Pygmalion Theory Test. In this study, in order to measure the content of financial reporting information, two criteria of timeliness and Reporting-Lag have been used. To evaluate the development of interactive capability with stakeholders, Delphi's analysis based on Likert-5 formulation has been used. Questionnaire for collecting research data for 142 companies in year 2019 was sent out of which 105 questionnaires were returned with the participation of managers of Tehran Stock Exchange. In order to fit and test the hypothesis, we used the partial least squares analysis. The results showed that Information Content of Financial Reporting had a positive and significant effect on development of interactive capability with stakeholders.
    Keywords: Information Content of Financial Reporting, Development of Interactive Capability with stakeholders, Pygmalion Theory Test
  • Shahnaz Alinejad, Fraydoon Rahnamay Roodposhti *, Farzin Rezaei Pages 103-125
    Purpose of the present study is to understand the relationship between investors sentiment behavior and financial reporting quality with the information content of financial statements of listed companies in Tehran Stock Exchange. The data of 110 companies were collected from the databases of the Iranian Stock Exchange during the years 2009-2019 and analyzed in three stages using ANOVA- FRIEDMAN- OLS methods. In this study, the criteria for measuring the quality of financial reporting are the method of Jones, Dechow and Ball.From the OLS test results, it can be concluded that the information content determination coefficient has the highest value when the investors sentiment behavior is high and the financial reporting quality of the Jones model is average and it can also be stated that according to the test results ANOVA only in the model of financial reporting quality of Jones has the sentiment behavior of investors and the quality of financial reporting has an increasing impact on information content. The results of Friedman test also showed that there was a significant difference between different groups of investors sentiment behavior and financial reporting quality of Jones, Ball and Dechow.
    Keywords: Financial Reporting Quality, Investors sentiment Behavior, Information content
  • Fatemeh Zamani, Masoumeh Latifi Benmaran *, Roya Darabi Pages 127-142
    The main purpose of this study was to evaluate the tolerance of returns to the variations of stocks idiosynchratic volatilities, in order to present an explicit response to previous empirical evidences that documents existence of positive or negative relationship between idiosynchratic volatilities and stock returns. The statistical population of study is all active listed firms in Tehran stock exchange during years 2013 to 2018, which among them, 155 firms were active in market in whole period of research and were studied. The data of research were analyzed through regression models with approach of panel data. The results of regression models in testing hypotheses of study showed that the general relationship between stock idiosynchratic volatilities and future stock returns is in a negative direction. But, the more accurate evaluations under second model showed that this relationship is affected by risk tolerance of return and there is a U-shape relationship between idiosynchratic volatilities and future stock returns.
    Keywords: Idiosynchratic volatilities, Future return, Asset Pricing
  • Gholamhossein Pourgholami Dafchahi, Mahmood Samadi Largani *, Razieh Alikhani, Mohammadreza Pourali Pages 143-173
    The present study examines the effect of voluntary disclosure of historical and forward-looking non-financial information on sustainability performance and contributes to the existing literature by providing evidence of a definite relationship between the level of voluntary disclosure and sustainability performance in Iran. For content analysis, a checklist tool consisting of 23 components and 186 indicators was used to describe the disclosure criteria. In order to achieve the purpose of the research, the required data of 910 year-company observations (7 years and 130 companies) resulting from the screening process by systematic elimination of companies listed on the Tehran Stock Exchange, have been used in a descriptive-correlational manner from sources such as corporate board reports, financial statements, resource management software and new results with the implementation of content analysis test and multivariate linear regression model. The results showed that there is a positive and significant relationship between voluntary disclosure of non-financial information, historical and forward-looking non-financial information and sustainability performance. These findings indicate that the motivation of companies to disclose voluntary information, especially about the Iranian economy, is very important, because companies must grow economically and therefore their need for capital is high. This study also showed that the level of corporate disclosure continues to increase during the study period.
    Keywords: Voluntary Disclosure of Historical Non-Financial Information, Forward-Looking Disclosure, Sustainability performance, Content analysis
  • Mohammad Reza Babaei Fishani, Ali Khozain *, Babak Ziya, Majid Ashrafi Pages 175-202
    The present research is applied based on the purpose of the research and qualitative-quantitative in terms of data collection. The research topic is technological entrepreneurship ecosystem in knowledge-based businesses in Tehran and Qazvin Science and Technology Parks. Targeted or judgmental-snowball sampling method was used to select a sample of 15 academic experts. The data collection tool in the field method is three
    methods
    questionnaire, interview and observation. Semi-structured interview method has been used. Validity and reliability of the assessment tool were presented by 6 academic and practical experts in the field of technological entrepreneurship and their opinions were applied to it to correct the cases and after the amendments were approved. Organizing and analyzing qualitative data requires three activities: data summarization, data supply, and conclusion. For this purpose, after conducting interviews with members of the statistical community, qualitative data analysis was performed using qualitative content analysis method and using Atlas T8 software. Quantitative data analysis showed that the path coefficient of the variables of financial technology (fintech) and technological entrepreneurship is 0.532 and the t-statistic is 7.205. Therefore, the proposed model has a good fit.
    Keywords: Technological Entrepreneurship Ecosystem, Active Knowledge-Based Businesses, Financial Technology
  • Reza Mohammadkazemi *, Saeed Kardar, Mahnaz Pouriz Pages 203-218
    In the current competitive market, identify the major factors affecting the behavior of consumers is considered very important. Every organization needs to know to capitalize on one of the highest yield will be. The banks with the complex world of competition that they face, they need to recognize these factors. The factors that the manufacturing industry is different. Therefore, banks need to identify its own marketing mix and also have knowledge of the most important factors. Therefore, after reviewing research literature, these factors combined to identify and then using DEMATEL, to rank them and thus introduce the most important factor. According to the results, of which the price and the staff are most effective.
    Keywords: Services marketing mix factors, DEMATEL, . banking industry
  • Majid Kalantari, Javad Ramezani *, Mehdi Khalilpour, Yahya Kamyabi Pages 219-236
    In this study, we investigate the role of investors with long-term / short-term investment horizons, supervise management decisions in terms of characteristics of financing decisions, dividend payout decisions and volatility variables. This research is based on the published data of listed companies in Tehran Stock Exchange during 2008-2009 with a sample of 99 companies selected. Hypotheses were tested using multivariate linear regression model and econometric models. The research hypotheses are based on the combined / hybrid data and the partial least squares approach of the hypothesis test. The results show that, in companies with long-term, short-term investment horizons, management decisions are monitored from the perspective of financing decisions. In companies with long-to-short-term investor horizons, monitoring of managerial decisions is from the perspective of dividend payout decisions. In companies with long-term short-term investment horizons, monitoring of managerial decisions is a profitable variable. In companies with long-term-short-term investor horizons, monitoring of management decisions is from the perspective of volatility variables.
    Keywords: Long-term-short-term investment horizon, Monitoring of management decisions, Characteristics of financing decisions, Dividend payout decisions
  • Samaneh Soltani Lifshagerd, Kambiz Shahroodi *, Ebrahim Chirani Pages 237-259
    In today's growing, saturated and competitive markets, the insurance industry, like other industries, is suffering from customer churn. Recent advances in communications and technology have led to increased awareness and ease of comparison of insurance policies and services. Thus, insurers are constantly confronted with new offers from competing companies and easily turn to competitors; in other words, they churn. The aims of this research are actually pursued through the following research question. What are the main factors of churn in the Iranian insurance industry? This study is conducted in two phases: qualitative and quantitative. First, in the qualitative phase, 15 experts in the insurance industry are interviewed to identify the factors affecting churn. Then, based on the identified factors in the research literature and comparing them with the results of the interview, 8 main influential factors are identified and finalized. In the quantitative phase, these indices are first weighted by hierarchical analysis technique. Then, the statistical population is determined in the quantitative phase; they included the insurers of the Iranian insurance company, and by selecting a sample of 120, neural network technique is applied to fit the model. The calculated R = 0.74 proves that the eight identified factors (type of insurance, premium, final result of claims, duration of cooperation, payment method, number of installments, number of policies, and number of claims) can best explain the reasons of churn of policyholders.
    Keywords: Factors Affecting Churn, Insurance Industry, Prediction, Neural Networks
  • Akabar Bagheri *, ALI RAMEZANI Pages 261-279
    onsidering that the purpose of the stock exchange is to attract small funds and allocate them to the economy, especially production, so it is necessary to try as much as possible to make it as efficient as possible. The higher the cost-effectiveness of the capital market, the more investors' confidence in stock will increase, and their willingness to invest will increase. So if this confidence and trust is created in the investors, it will increase the possibility of attracting small savings and investments through stock exchange and injection. For this purpose, in this research, we will try firstly to test the efficiency of the Tehran Stock Exchange, and in the next step, suggestions are made to move from inefficiency towards the better functioning of the market to improve the quality of profit. Therefore, in this research, the role of stock market performance in the quality of companies' profits in Tehran Stock Exchange has been investigated. In this study, a sample of 172 companies has been used to measure the company's earnings quality. Multiple regression analysis showed that there is a negative and significant relationship between stock market stock performance and corporate earnings quality. Also, the other result showed that the amount of investment in the relationship between the performance of the stock market and the quality of corporate profits is ineffective.
    Keywords: Stock Exchange Efficiency, investment, Earnings Quality, Tehran Stock Exchange
  • Ali Maleki, Shadi Shahverdiyani, Ali Zare *, Hashem Nikoomaram Pages 281-296
    The purpose of the present study is designing a crowdfunding platform by the way Murabaha. Development the scope and operation of the Murabaha (commodities, services), and most importantly its Islamic and clear legal nature over other contracts, were chosen for modeling. The statistical population of this study is the financial data of credit / facility file of all clients (506 cases) of one of the banks of the country for the year 2018-2019. Because the Murabaha Compiled by the Central Bank And also because of its use in providing facilities, its indicators have been confirmed. Accordingly, the proposed platform was introduced for the first time with three main areas: borrower, bank and lender.To test the model, the queue simulation test was used. The research findings showed, The proposed model reduces the average waiting time from 590 seconds to 30 seconds. Reduces the average number of queues from 38 people to one person per day, increasing system productivity by over 30% And it is a strong reason for the proposed system to work better than existing banking systems.
    Keywords: Crowdfunding Process, financial Platform, Murabaha
  • Esmail Ebrahimi, Farzin Rezaei *, Salahedin Ghaderi Pages 297-314
    Social capital as a socio-behavioral factor can keep the problem of excessive costs of the company at a desirable level. Therefore, when a company's social capital is at a high level, managers show less opportunistic behaviors and strive for more cooperation and interaction in the company. Therefore, reducing the opportunistic behaviors of managers through social capital can affect the adhesion of dividends and increase the investment efficiency of the company. Therefore, based on this argument, the present study examines the relationship between social capital, dividend stickiness and investment efficiency. For this purpose, Levy and Lee (2015) questionnaire was used to measure social capital. The hypotheses were tested using the structural equation modeling method based on the information of 83 companies listed on the Tehran Stock Exchange in 2019. The findings of the first hypothesis of the research indicate that social capital increases the investment efficiency of the company. Also, the high level of social capital in companies causes dividend stickiness.
    Keywords: Social Capital, Sticky dividend, corporate investment efficiency
  • Raheleh Ossadat Mortazavi, Hamidreza Vakilifard *, Ghodratallah Talebnia, Seyedeh Mahboobeh Jafari Pages 315-334

    In this paper, a new nonparametric method is applied using the adaptive group LASSO for selecting features and studying which of the features provide incremental information for predicting the cross-sectional expected return. Out of many features mentioned in previous studies, the effect of 36 characteristics on the expected returns of stock portfolios in Tehran Stock Exchange (1396-1387) was investigated.The result of this study shows that only three to five features provide incremental information to predict the expected return on stock portfolios. Therefore, only the return characteristics of 2 to 1 month before the forecast, total fluctuations, beta, maximum daily returns, and the ratio of price to the highest price have the power to predict the expected return on stock portfolios. The rest of the studied features do not have the power to predict expected returns.

    Keywords: Nonparametric method, Adaptive group LASSO, Expected Return, Effective features
  • Mohammad Sadeghi Sayyah, Mir Feiz Fallah Shams *, Ali Akbar Arab Mazar, Reza Gholami Jamkarani Pages 335-361
    the tax organization , like other organizations , is faced with some risks in achieving its goals such as the realization of predicted tax revenues in the course of the annual budgets . there are many time lags in the process of cutting tax cases and finally paying taxes . therefore , this study aimed to design a risk management model of tax arrears with tax litigation approach using grounded theory . this research is qualitative . in the present study , a deep interview was used as data collection tool whose data were analyzed using open , axial and selective coding . in this research for selecting the sample , purposive sampling has been used which is based on the principle of theoretical sufficiency , in the present study using interview16 of this important . the validity of the questionnaire was confirmed by the content validity test ( cvr ) and its reliability was confirmed by cohen 's kappa test ( k ) . the results of the study include identification of causal factors , background , meddling and consequences ,risk management of tax arrears with tax litigation approach and finally presenting the final model . the results indicate that the risk of no doing legal duties by taxpayers , lack of tax compliance , no timely payment of taxes , prolongation of tax proceedings , multiplicity of jurisdictions , lack of optimal use of human resources as causal of risk management of tax arrears ,is known .
    Keywords: risk management, tax arrears, tax litigation, Prolongation of proceedings
  • Seyyed Hassan Hosseini, Ali Najafi Moghaddasm *, Yadollah Nourifard Pages 363-416
    The main purpose of this study is to study one of the most important investment funds, the Hedge fund, which has attracted the attention of investors (especially real investors) and scientific circles over the last few decades. This study tries to conduct a comprehensive study on these funds and to obtain a comprehensive knowledge about them, functions, interests and disadvantages of investment. The aim of this research is to study the feasibility of establishing this fund in Iran with a view to the main needs of investors, tools required and legal requirements and to test the feasibility of launching the fund in Iran with the data obtained from feasibility and feasibility study using opinion survey of experts.The results of data analysis show that based on the opinion of experts and the establishment of new financial instruments in the Iranian capital market, including private investment funds (Private equity fund and short sale), it is possible to establish a hedging fund in the country.Keywords: Hedge Fund, Hedging Strategies, Fixed Income Arbitrage, Currency Risk, Interest Rate Risk
    Keywords: Hedge Fund, Hedging Strategies, Fixed Income Arbitrage, Currency Risk, Interest Rate Risk
  • Mahmoud Haghverdilou, Kambiz Peykarjou *, Gholam Reza Zomorodians Pages 417-452

    Financial solvency is one of the essential components that illustrates financial status of a financial enterprise, at large, or an insurance company to be specific. In addition to solvency ratio, other metrics and indices are also early warning indicators of an upcoming crisis in insurance industry. Therefore, the main purpose of the present paper is to provide a model for an early warning system of solvency for insurance companies and Iranian insurance companies in particular. To this end, a number of indexes and ratios, as independent variables affecting solvency, are selected and classified as economic, corporate, and corporate governance, that distinct this article from other studies. In this respect, the empirical model of research was estimated by econometric method of panel data for 18 Iranian companies during 1387-1396. The results of the research depict that interest rates with one-period delay and the change in board of directors have the most and the least impact on Iranian insurers’ solvency, respectively. Also, due to its cube strength, the impact of loss ratio differs in various quantities. Moreover, all hypotheses that are based on meaningful impact of variables on financial solvency of Iranian insurers are verified; including macroeconomic (inflation rate with one delay), interest rate (with one delay), economic growth (with one delay), corporate variables (ratio of investments in risky assets to all assets), loss ratio, the Herfindahl–Hirschman Index, and corporate governance (percentage of major shareholder’s ownership and change in board of directors) along with international economic sanctions.

    Keywords: Early Warning System, Solvency, insurance, Panel data
  • Hashem Mokari, Seyed Alireza Mirarab Bayigi *, Hoda Hemmati Pages 453-474

    The present study investigates the prevalence of parallel capital market revolts on stock exchange trading industries. In this study, the overflow of stock exchange industries has been measured separately for export and import-oriented parallel markets of currency and gold. In this regard, the autoregressive vector analysis (VAR) method and the autoregressive model conditional on the heterogeneity of multivariate generalized variances (MGARCH) have been used. The data of this research have been collected and tested using Eviews software from the beginning of September 2015 to the end of August 2016. The method of the present study is based on the classification of research based on the method, nature and direction of descriptive, applied and post-event, respectively, and is considered as a correlation in terms of type.The results of this study confirm the relationship between the effect of the overflow of export-oriented stock exchange industries from the parallel foreign exchange market; However, the research results of this overflow have not been confirmed by the parallel gold market. In this regard, the effect of the overflow of import-oriented industries from the parallel markets of currency and gold has not been confirmed. The side findings of the present study also show that there was a positive and two-way relationship between the two markets of currency and gold in the period under study.

    Keywords: Rebellion Overflow, Multivariate Cloud, parallel markets, Commercial Industries
  • Mohamad Safaei *, Alireza Saranj, Mehdi Zolfaghari Pages 475-499
    Investigating the probablility of rare events occurring (events that occur with very low probability) is an important issue in portfolio risk management. extreme value theory of value provides the mathematical basis for modeling these events and calculating the risk criteria associated with them, such as the value at risk. The purpose of this paper is to model the dependency structure andextreme value theory of 10 foreign exchange companies of Tehran Stock Exchange (Persian Gulf Holding, Bandar Abbas Refinery, Mobarakeh Steel, Topico, Ghadir, Parsian Oil and Gas, Melli Mes, Gol Gohar, Mobile Communications, Chadormelo).The results indicated the fact that among the stock returns of the top 10 companies evaluated, it is possible that using extreme value theory of value using vine Copula functions, the results of the forecast were greatly increased. Results of the copula function in six modes: simple Copula (t), time-varying Copula (tDCC), and Gaussian distribution-based time-varying Copula (GDCC). tvSJC) was investigated. In all six cases, the use of the Copula -wine method increased the accuracy in predicting optimal stock returns.
    Keywords: optimazation, dependence structure, Extreme Value Theory, copula vine
  • Mohamad Ali Ahmadi, Allah Karam Salehi *, Saeed Nasiri, Alireza Jorjorzadeh Pages 501-530
    The aim of this study is to investigate the effect of Economics Uncertainty on speed of adjustment to target leverage of listed Companies in Tehran Stock Exchange. These Four criteria have been used for measure of Economics Uncertainty in our tests: GDP growth, inflation rate, exchange rate and interest rates. Using ARCH and GARCH For this purpose two hypotheses are developed and data on the 142 companies in Tehran Stock Exchange for the period of 1389 to 1397 were analyzed. For This regression model using Two-step regression Fama-MacBeth, reviews and tests. The results showed that the criteria of Economics Uncertainty (GDP growth, inflation rate, exchange rate and interest rate) has significant positive impact on speed of adjustment to target leverage. Moreover, the results showed that the effect of Economics Uncertainty (GDP growth, inflation rate, exchange rate and interest rate) on speed of adjustment to target leverage in firms with a above-target leverage adjust their leverage More than in firms with a below-target leverage adjust their leverage.
    Keywords: Economics Uncertainty, _ speed of adjustment to target leverage, target leverage
  • Yazdan Gudarzi Farahani *, Leila Barati Pages 531-551
    The purpose of this article was the role of management's expected profit on the investment efficiency of companies listed on the Tehran Stock Exchange. The literature shows that with increasing accuracy of expected profits, investment efficiency increases and abnormal investment decreases. The present study was reviewed among 457 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2013-2021. In order to analyze the relationship between variables, the panel data method has been used. The results of this study showed how the expected profit of management, which is estimated under the direction of management expectations, affects investment efficiency. The effect of expected profits on abnormal investment through underinvestment and overinvestment was also examined. The results showed that the expected profit of management had a significant effect on under-investment and over-investment variable.
    Keywords: Expected Management Profit, Investment Efficiency, Abnormal Investment, Tehran Stock Exchange, Panel data
  • Hosein Aryaeinezhad, Arash Naderian *, Hosein Didekhani, Ali Khozain Pages 553-576
    Iran Stock Exchange has developed a lot in recent years. Today, the importance of forecasting and its benefits for decision-making and policy-making from various dimensions, especially in the field of investment, is not hidden from anyone. Risk is one of the first concerns of investors and is an important criterion in decision making. Value at risk as a risk measure has given way to measuring a variety of risks, but despite the high efficiency of this model due to some shortcomings, including the lack of aggregation feature of a coherent risk measure. Conditional Risk Value (CvaR) is considered as a coherent risk measure that has recently been welcomed and has been proposed as a useful tool for measuring risk.To predict the risk, various models have been presented so far, each of which has its strengths and weaknesses. Some of them are weak in terms of lack of appropriate theoretical foundations and others have not shown proper efficiency in practice despite using appropriate theoretical foundations. Provide adequate empirical risk assessment that helps both investors and anticipate unexpected risks that may threaten companies. In recent years, much attention has been paid to the application of neural network models and hybrid models. In the present study, a combined model of coherent risk prediction is presented and developed using fuzzy neural network inference system (ANFIS) based on Markov switching models and Garch family models.
    Keywords: Cohrent risk, Conditional risk value, Markov Switching, GARCH, ANFIS