فهرست مطالب

روستا و توسعه - سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 97، بهار 1401)

فصلنامه روستا و توسعه
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 97، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریبرز سرگزی، سید هادی طیب نیا* صفحات 1-29

    هدف این پژوهش ارزیابی اثرات اعتبارات بهسازی بر تغییر الگوی مسکن روستایی در روستاهای دهستان دوست محمد شهرستان هیرمند است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش انجام کار توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش را روستاهای دهستان دوست محمد شهرستان هیرمند تشکیل می دهد که بر طبق سرشماری سال 1395 جمعیت این دهستان 10121 نفر معادل 3257 خانوار است. این دهستان دارای 86 روستای دارای سکنه است که از این تعداد 10 روستا (12 درصد از روستاها) به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شده است. بر طبق سرشماری سال 1395 جمعیت این 10 روستا برابر با 835 خانوار (معادل 2881 نفر) است. برای انتخاب حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است. انتخاب حجم نمونه بر اساس تعداد خانوارها صورت گرفته است. حجم نمونه براساس فرمول کوکران 263 نفر محاسبه شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t تک نمونه ای و رگرسیون خطی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بهسازی مسکن روستایی نقش مهمی در ایجاد تغییرات در اجزای مسکن روستایی برجای گذاشته است؛ به طوری که، این تغییرات را می توان در طرح و نقشه ظاهری و الگوبرداری گسترده از مساکن شهری، حذف برخی اجزای اساسی مسکن قدیم و نیز بهبود دسترسی به امکانات و خدمات زیرساختی و غیره مشاهده نمود. نتایج پژوهش نشان داد که اثرات اعتبارات بهسازی بر هر سه بعد اقتصادی (595/3)، اجتماعی (319/3) و فیزیکی- کالبدی (875/3)، بالاتر از میانگین مطلوب ارزیابی شده است که نشان دهنده تاثیرات مثبت اعتبارات بهسازی بر این ابعاد است. نتیجه ضریب تعیین آزمون رگرسیون خطی برابر با 855/0 نشان داد که بین اعتبارات بهسازی و تغییر الگوی مسکن روستایی، رابطه کاملا معنی دار و منسجمی برقرار است. به عبارتی می توان چنین بیان کرد که اثرات اعتبارات بهسازی بر تغییر الگوی مسکن روستایی در دهستان دوست محمد چشمگیر بوده است.

    کلیدواژگان: مسکن روستایی، اعتبارات بهسازی، توسعه روستایی، دهستان دوست محمد، هیرمند
  • مهسا امینی کرج آبادی*، مهدیه زحمتکش سردوراهی، محمد سیادتان، محمدامیر اویسی، لیلا اویسی صفحات 31-51

    گردشگری روستایی به عنوان فرایندی در توسعه روستایی قلمداد می شود که با ایجاد فعالیت های مکمل کشاورزی، می تواند زمینه توسعه اقتصادی و زیست محیطی روستایی را در زمینه افزایش درآمد، اشتغال زایی و معیشت پایدار روستایی فراهم کند و بهبود کیفیت زندگی و توزیع متعادل و مناسب خدمات و تسهیلات را در چارچوب توسعه منطقه ای و محلی به همراه دارد. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی عوامل درونی و بیرونی و ارایه استراتژی های مناسب با توسعه گردشگری روستایی در روستای فهرج است. در این راستا از تحلیل ترکیبی SWOT و QSPM استفاده شد که یک روش توصیفی - تحلیلی است. در ابتدا به کمک پرسشنامه، اطلاعات مورد نیاز از گردشگران گردآوری شد. در فرایند تحلیل، از ماتریس های ارزیابی عوامل داخلی استفاده شد که نشان دهنده وضعیت نامساعد عوامل درونی است و همچنین ماتریس ارزیابی عوامل خارجی که نشان می دهد گردشگری روستایی به خوبی توانسته از فرصت ها بهره برده و از تهدیدها دوری گزیند. سپس بهترین استراتژی با استفاده از ماتریس عوامل داخلی - خارجی، استراتژی های گروه WO شناخته شد. درنهایت از ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی استفاده که استراتژی های گروه WO را اولویت بندی نمود.

    کلیدواژگان: راهبرد، توسعه گردشگری روستایی، روستای فهرج، تحلیل SWOT، تحلیل QSPM
  • احمد حجاریان*، بهمن شفیعی صفحات 53-75

    کیفیت زندگی در مناطق روستایی در راستای ماندگاری و عدم مهاجرت روستاییان بسیار با اهمیت است و سنجش آن می تواند در راستای برنامه ریزی بهتر، باارزش باشد. این امر در مناطقی که دارای تعداد زیادی روستا با جمعیت زیاد و اغلب شاغل در فعالیت های کشاورزی و دامداری هستند، از جمله روستاهای شهرستان اسلام آباد غرب، از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف از این پژوهش تاثیر شاخص های اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و محیطی بر کیفیت زندگی از دیدگاه روستاییان با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع کمی و به لحاظ شیوه تحلیل توصیفی است. جامعه آماری پژوهش را 1171 سرپرست خانوار روستاهای انتخابی دهستان حومه شمالی در شهرستان اسلام آباد غرب در سال 1398 تشکیل می دهد که نمونه مورد مطالعه با استفاده از فرمول کوکران تعداد 289 نفر انتخاب شد. نوع نمونه گیری به روش طبقه ای با انتساب متناسب است. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی صوری و محتوایی پرسشنامه با نظر اصلاحی استادان و کارشناسان دانشگاه و پس از انجام اصلاحات لازم در چند مرحله تایید شد. پایایی کل پرسشنامه برابر 886/0 است. نتایج نشان داد که اعتبار اندازه گیری شده هر چهار مدل اندازه گیری بر کیفیت زندگی و نیز مدل پنج عاملی مرتبه دوم برای بررسی کیفیت زندگی قابل قبول است. در نهایت شاخص اقتصادی به میزان 93/0، شاخص محیطی به میزان 97/0، شاخص کالبدی به میزان 99/0 و شاخص اجتماعی با کمترین تاثیر به میزان 23/0 بر کیفیت زندگی تاثیر داشت. پیشنهاد می شود شاخص های اجتماعی به منظور ارتقای سطح کیفیت زندگی مورد توجه بیشتری قرار گیرد تا برآیند نهایی کیفیت زندگی بهبود یابد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، نواحی روستایی، معادلات ساختاری، دهستان حومه شمالی، شهرستان اسلام آباد غرب
  • رسول عباسی*، نرگس نظری زاده دهکردی صفحات 77-98

    در حالی که ایران از نظر منابع طبیعی و گردشگری جزو ده کشور برتر جهان است اما تنها یک درصد از درآمد جهانی گردشگری را به خود اختصاص داده است. استان چهارمحال و بختیاری به علت برخورداری از موقعیت ممتاز جغرافیایی، گردشگری و استراحتگاهی، در مقوله گردشگری از ظرفیت بالقوه بالایی برخوردار است. این استان به دلیل حضور عشایر در منطقه و جاذبه ای که حضور آن ها برای گردشگران ایجاد می کند در بحث بوم گردی عشایری جزو پیشگامان این صنعت به شمار می آید. لیکن هنوز موانع زیادی بر سر راه توسعه ظرفیت بوم گردی عشایری در استان وجود دارد. لذا هدف از این پژوهش شناسایی موانع توسعه بوم گردی عشایری در این استان به ویژه شهرستان کوهرنگ است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی؛ از نظر روش، اکتشافی و از حیث نحوه گردآوری داده ها کیفی است. جامعه آماری را خبرگان حوزه گردشگری و آشنا با عشایر منطقه تشکیل می دهد. روش نمونه گیری از نوع غیراحتمالی و گلوله برفی است و تعداد 15 خبره بر اساس حد کفایت نمونه گیری و قاعده اشباع نظری انتخاب شدند. جمع آوری داده ها به شیوه مصاحبه نیمه ساختاریافته است. با تحلیل مصاحبه ها، موانع توسعه بوم گردی عشایری در قالب 63 مضمون پایه، ده مضمون سازمان دهنده و شش مضمون فراگیر به دست آمد. مضامین فراگیر عبارتند از: ضعف زیرساخت ها، ضعف حمایت های دولتی، محدودیت های زیست محیطی، ضعف سرمایه اجتماعی-فرهنگی و ضعف سازوکار جذب گردشگر است.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، عشایر، بومگردی عشایری، اقامتگاه بومگردی
  • یاسر اسماعیل زاده*، حسن شکوه صفحات 99-128

    نگاهی به فرازوفرودهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی استان استراتژیک سیستان و بلوچستان، نمایانگر وجود مسیله های متنوع در لایه های گوناگون آن بوده است. منطقه جنوب شرق ایران مزایای راهبردی بی نظیری همانند سواحل مکران، محصولات متنوع کشاورزی و میوه های با قابلیت صادرات، صنایع دستی روستایی و معادن غنی دارد. این پژوهش ضمن رصد و احصاء صدها مسیله در منطقه جنوب شرق، سعی دارد به این پرسش پاسخ گوید که «مسایل حیاتی تاثیرگذار بر توسعه و امنیت استان سیستان و بلوچستان مبتنی بر تحلیل شبکه مسایل چیست؟». لذا با هدف شناسایی مسایل اولویت دار استان و بررسی ریشه ها و موانع موجود، مبتنی بر یافته های حاصل از تحقیق و تتبع، به اصلی ترین راهکارهای اجرایی پرداخته شد. شواهد و قراین در دهه های اخیر گویای سطح عمیق اثرگذاری مسایل استان بر مدار حرکت توسعه در استان بوده است. برای شناسایی مسیله ها و روش تحلیل ساختاری با هدف دسته بندی و تعیین اولویت مسایل از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. در این پژوهش از 113 نفر شامل 58 نفر از مقامات (دولتی، نظامی، انتظامی، امنیتی)، 20 فعال مدنی و بخش خصوصی و 20 استاد دانشگاه و 15 نفر از افراد شاخص قومی-مذهبی استان، مصاحبه انجام شد و تعداد 176 مسیله و ریزمسیله از جامعه هدف استخراج شد که در نهایت 88 مسیله اصلی شناسایی شد. بر اساس یافته های پژوهش تعداد 5 مسیله اولویت دار تعیین شد که عبارتند از موانع تحقق اقتصاد مقاومتی، ترسیم چهره نامناسب از استان نزد افکار عمومی، عدم وجود وفاق و همدلی بین مدیران، عدم وجود امنیت پایدار و عدم توجه به اهمیت جایگاه استان در عرصه ملی. در نهایت ضمن ترسیم مسیله در ابعاد مختلف، پیامدها و اثرات آن ذکر شده است.

    کلیدواژگان: مسئله.مسئله شناسی.توسعه.امنیت، جنوب شرق.سیستان و بلوچستان، تحلیل شبکه
  • مرضیه کشاورز*، بابک اجتماعی صفحات 129-159

    آب عامل اصلی تضمین کننده پایداری نظام های اجتماعی-اکولوژیکی موجود در مناطق خشک و نیمه خشک است. با وجود این، تغییر اقلیم و مدیریت ناپایدار منابع آب موجب بروز کم آبی در این مناطق شده است. به منظور حفظ توازن میان نیاز بخش کشاورزی به آب و ظرفیت منابع هر منطقه، بررسی رابطه بین آب، تولید و جمعیت ضروری است. لذا این پژوهش با هدف واکاوی تاثیر تغییرات کمی و کیفی آب بر تولیدات کشاورزی و جمعیت روستایی در دشت فیروزآباد فارس انجام شده است. داده های پژوهش از طریق بانک اطلاعاتی سازمان های جهاد کشاورزی و آب منطقه ای و نیز درگاه آمار ایران گردآوری شد. یافته ها نشانگر کاهش شدید ظرفیت منابع آب کشاورزی است؛ اما آسیب پذیری آب در منطقه یکسان نبوده و می توان کشاورزان را به سه گروه دارای دسترسی کم، متوسط و زیاد به آب تقسیم بندی نمود. با این حال، تحلیل سری زمانی نشان دهنده این است که ادامه روند کنونی مدیریت آب مزرعه به کاهش دسترسی هر سه گروه به آب خواهد انجامید. همچنین یافته های حاصل از تحلیل رگرسیون موید پیوند آب و تولید کشاورزی است. به نحوی که کاهش آب کشاورزی به همراه تنزل در میزان نزولات جوی، کاهش مصرف کود و سموم شیمیایی و همچنین ضریب مکانیزاسیون به افت میزان تولید محصولات زراعی انجامیده است. از سوی دیگر، میان آب و جمعیت روستایی نیز رابطه ای انکارناپذیر وجود دارد. به نحوی که تراکم جمعیت در روستاهای دارای دسترسی زیاد به آب در طول زمان افزایش یافته است. بر مبنای یافته ها، توصیه هایی برای ارتقای بهره وری آب، تولید و حفظ توازن آب و جمعیت ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آب تجدیدپذیر، آب کشاورزی، جمعیت روستایی، آسیب پذیری آب، مدیریت مزرعه
  • علی اکبر سروری*، محمود دانشور کاخکی، محمود صبوحی صابونی، مجید سالاری صفحات 161-192

    خوشه های کشاورزی از تشکل ‏های نوین کشاورزی هستند که می ‏توانند در توسعه روستایی تاثیر مهمی داشته باشند. مقاله حاضر عوامل موثر بر توسعه روستایی به ویژه نقش خوشه ‏های کشاورزی شهرستان گناباد را بررسی نموده است. برای دستیابی به این هدف از شاخص اسکالوگرام، شاخص موقعیت مکانی و روش حداقل مربعات جزیی استفاده شده است. نتایج شاخص توسعه نشان دهنده آن است که روستاهای دهستان حومه که در اطراف شهر گناباد قرار دارند، توسعه یافته، روستاهای دهستان‏ های پسکلوت و زیبد، نسبتا توسعه یافته و روستاهای دهستان کاخک در طبقه توسعه ‏نیافته قرار گرفتند. همچنین بر اساس نتایج شاخص ضریب مکانی سه محصول پسته، زعفران و جو برای تشکیل خوشه انتخاب شدند. سپس برای تعیین عوامل موثر بر توسعه روستایی در مناطق مورد مطالعه از روش حداقل مربعات جزیی استفاده شد و نتایج این بخش نشان داد که تشکیل این خوشه ‏ها بر فرایند توسعه روستایی منطقه موثر است. بنابراین پیشنهاد می ‏شود با تشکیل خوشه‏ پسته در بخش مرکزی و خوشه زعفران در بخش کاخک به بهبود وضعیت توسعه روستایی به ویژه در روستاهای توسعه ‏نیافته کمک شود.

    کلیدواژگان: خوشه‏ های کشاورزی، توسعه روستایی، ضریب مکانی، حداقل مربعات جزئی
|
  • F. Sargazi, S. H. Tayebnia * Pages 1-29

    The purpose of this study was to evaluate the effects of improvement credits on rural housing pattern change in Dost-e-Mohammad villages of Hirmand. The population of the study is all villages of Dost Mohammad village of Hirmand. The village has 86 inhabited villages out of which 10 villages (12 percent of the villages) were selected as the statistical sample. According to the Census of 1395, the population of these 10 villages was 835 households (2881 people). The Cochran formula is used to select the sample size. Sample size selection was based on the number of households and sampled as quota samples. Based on the Cochran formula, 263 people were selected. The present study is applied in terms of purpose and in terms of nature and method of descriptive-analytical work. One-sample t-test and linear regression were used to analyze the data. The results show that rural housing improvement plays an important role in making changes to rural housing components, so that these changes can be eliminated in the layout and extensive patterning of urban housing, eliminating some of the essential elements. Old housing and straw saw improved access to infrastructure facilities and services and more. The results showed that the effects of improvement credits on all three dimensions of economic, social and physical-physical were higher than the optimal average, indicating the positive effects of improvement credits on all three dimensions. The results also showed that the most effect of improvement credits was on changing physical housing pattern on physical-physical variables.

    Keywords: Rural Housing, Improvement Credits, Rural development, Doust Mohammad County, Hirmand Township
  • M. Amini Karaj Abadi *, M. Zahmatkesh Saredorahi, M. Siadatan, M. A. Oveisi, L. Oveisi Pages 31-51

    Rural tourism is considered as a process in rural development that by creating complementary agricultural activities, can provide the basis for rural economic and environmental development in terms of increasing income, employment and sustainable rural livelihoods that improve the quality of life and balanced distribution and Provides appropriate services and facilities in the framework of regional and local development. The purpose of this study is to identify internal and external factors and provide appropriate strategies for the development of rural tourism in Fahraj village using a combined analysis of SWOT and QSPM, which is a descriptive-analytical method. At first, with the help of a questionnaire, the required information was collected from tourists. In the analysis process, matrices of evaluation of internal factors, which show the unfavorable situation of internal factors, and matrices of evaluation of external factors, which show that rural tourism has been able to take advantage of opportunities and avoid threats, have been used. Is. Then, using the internal-external factor matrix of the best strategy, the strategies of the WO group were identified. Finally, a quantitative strategic planning matrix was used to prioritize the WO Group strategies.

    Keywords: Strategy, Rural tourism development, Fahraj Village, SWOT analysis, QSPM Analysis
  • A. Hajjarian *, B. Shafiei Pages 53-75

    The quality of life in rural areas is very important in terms of their sustainability and non-migration, and measuring it can be as valuable as possible in terms of the program. This is of great importance in areas with large numbers of villages, large populations and often engaged in agricultural and livestock activities, including the villages of Eslamabad Gharb.The purpose of this research, the impact of quality of life measures, the views of the villagers, is the structural equation modeling approach. This study, the purpose of applied research, and the nature of descriptive - correlation is. The population, in 1171 the head of household villages in Humeh shomali village, Eslamabad Gharb district, form. Using Cochran formula, the sample in question was determined the number of 289 heads of households, the number of simple random sampling. The results of the analysis, and reliability all four measures of quality of life, and goals, as well as second five-factor model to evaluate the quality of life, based on the data gathered. Finally, economic indicators, to the 0/93, environmental indicators, to the 0/97, physical parameters, to the 0/99, and social indicators, with minimal impact to the 0/23, on quality of life was affected.

    Keywords: Quality of life in rural areas, structural equation, Humeh shomali village, Eslamabad Gharb district
  • R. Abbasi *, N. Nazarizadeh Dehkordi Pages 77-98

    While Iran is among the top ten countries in the world in terms of natural resources and tourism but it accounts for only one percent of global tourism revenue. Chaharmahal and Bakhtiari province due to its privileged geographical position, tourism and resort has a high potential in the field of tourism. This province is one of the pioneers of industry of nomadic ecotourism due to the presence of nomads in the region and the attraction that their presence creates for tourists. Therefore, the purpose of this study is to identify barriers to the development of nomadic ecotourism in this province, especially Koohrang city. The present research is applied in terms of purpose, exploratory in terms of method and qualitative in terms of data collection. The statistical population consists of experts in the field of tourism and familiar with the nomads of the region. The sampling method is non-probability and snowball and 15 experts were selected based on sampling adequacy and theoretical saturation rule. Data were collected through semi-structured interviews. By analyzing the interviews, the obstacles to the development of nomadic ecotourism in the form of 63 basic themes, 10 organizing themes and six comprehensive themes were obtained. The pervasive themes are: weak infrastructure, weak governmental support, environmental constraints, weak socio-cultural capital and weak tourist attraction mechanism.

    Keywords: Tourism industry, Nomads, Nomadic ecotourism, Eco-lodge
  • Y. Esmailzadeh *, H. Shokouh Pages 99-128

    A look at the social, cultural, political and security of the strategic province of Sistan and Baluchestan has shown the existence of various issues in its various layers. The southeast region has unique strategic advantages such as Makran beaches, diverse agricultural products and fruits that can be exported, handicrafts in villages and rich mines. This study, while monitoring and counting hundreds of issues in the southeastern region, tries to answer the question: "What are the critical issues affecting the development and security of Sistan and Baluchestan province based on the analysis of the issue network?". Therefore, with the aim of identifying the priority issues of the province and addressing the existing roots and obstacles, based on the findings of research and follow-up, the main executive strategies will be addressed. Evidence in recent decades has shown the profound level of impact of the province's issues on the development movement in the province. Based on qualitative content analysis method to identify problems and structural analysis method to categorize and prioritize problems. In this study, 113 people, including 58 officials (government, military, law enforcement, security), 20 civil and private sector activists, 20 university professors and 15 ethnic-religious figures of the province, were interviewed and 176 issues and details The problem was extracted from the target population and finally 88 main problems were identified. Based on the research findings, 5 priority issues have been selected and while drawing the issue in different dimensions, its consequences and effects have been mentioned.

    Keywords: Issue.Problemology.Development, Securit, Southeast, Sistan, Baluchestan, .Network Analysis
  • M. Keshavarz *, B. Ejtemaei Pages 129-159

    Water is an important factor that ensures the sustainability of socio-ecological systems in arid and semi-arid areas. However, climate change and inefficient management of water resources have intensified water stress in these regions. To maintain the balance between agriculture’s need to freshwater and finite water resources, investigating the water, agricultural production and population interactions are necessary. Therefore, this study aimed to assess the quantity and quality of irrigation water in the Firouzabad plain and its impacts on the agricultural productivity and rural population. Water resources and agricultural production data were obtained from the database of the Fars Regional Water and the Fars Agricultural Jihad Organizations, respectively. Also, population data was attained from the Statistical Center of Iran’s database. The results revealed significant decreases in surface and groundwater resources which led to different levels of water vulnerability, i.e. the low, moderate and high access to water resources. However, the trend analysis indicated that inefficient management of irrigation water will reduce water supply for whole groups. Moreover, regression analysis confirmed the water and agricultural production interactions. Irrigation water shortage, reduction of precipitation, limited consumption of chemical inputs and low level of agricultural mechanization significantly reduced the production of annual crops. Also, the results emphasized the water-rural population nexus. The extremely unbalanced distribution of irrigation water led to significant population growth in the least water vulnerable areas. Some recommendations are offered to increase water efficiency and agricultural productivity and also sustain the fragile balance between water and population.

    Keywords: Renewable water, irrigation water, rural population, water vulnerability, Farm Management
  • A. A. Sarvari *, M. Daneshvar Kakhki, M. Sabouhi Sabouni, M. Salari Pages 161-192

    Agricultural clusters are one of the new agricultural organizations that can have an important impact on rural development. The present article examines the factors affecting rural development, especially the role of agricultural clusters in Gonabad. To achieve this goal, the scalogram index, location index and partial least squares method have been used. The results of the development index show that the villages of the suburbs around the city of Gonabad are developed, the villages of Paskloot and Zibad are relatively developed and the villages of Kakhk are in the undeveloped category. Also, based on the results of spatial coefficient index, three products of pistachio, saffron and barley were selected to form clusters. Then, to determine the factors affecting rural development in the study areas, the partial least squares method was used and the results of this section showed that the formation of these clusters is effective on the rural development process in the region; Therefore, it is suggested that by forming pistachio clusters in Paskloot and saffron in Kakhk rural district, by improving the economic performance index and cluster index to help improve the rural development situation, especially in underdeveloped villages.

    Keywords: Agricultural Clusters, Rural development, Location Quotient, PLS