فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 37 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/10
  • تعداد عناوین: 48
|
  • احسان طاهری حاجی وند، سید جواد امام جمعه زاده، آرش قدوسی، مهناز گودرزی صفحه 1
    زمینه و هدف

    امروزه فقدان خشونت و جنگ به عنوان تعریفی منفی، حداقلی و ناکافی از صلح در نظر گرفته می‌شود، اما همین آرمان ابتدایی و حداقلی نیز به خودی خود حاصل نمی‌شود، بلکه نیازمند استعداد و توانایی ادراک قبح خشونت و جنگ و همچنین درک آثار زیانبار ستیزشگری از سوی کنشگران انسانی تصمیم‌گیر در یک موقعیت بحرانی است. این مقاله در وضعیت فقدان شدید پژوهش‌های میان‌رشته‌ای و در قالب سطح تحلیل خرد، به طرح این پرسش پرداخت که «وجود اختلالات ژنتیک در کنشگران سیاسی، از جمله اختلال در عملکرد ژن‌های موثر در همدلی، چه تاثیری بر صلح بین‌المللی خواهد داشت؟»

    روش

    در این پژوهش با روش تجزیه و تحلیل کیفی، محتوای پژوهش‌های کتابخانه‌ای، آزمایشگاهی و طولی ژنتیکی گزارش‌شده، مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت با روش‌های تشخیصی اختلالات روان‌شناختی مورد تفسیر قرار گرفت.

    ملاحظات اخلاقی

    تمامی اصول اخلاقی پژوهش، از قبیل امانتداری، صداقت و اصالت متن در جریان نگارش این پژوهش مد نظر قرار گرفته شد.

    یافته‌ها

     همدلی زمانی اتفاق می‌افتد که مشاهده یا تصور حالات عاطفی در دیگری، باعث ایجاد حالت‌های مشترک در مشاهده‌کننده ‌شود. با توجه به اینکه ژن‌های CNR1، AVPR1A و SLC6A4 از ژن‌های موثر در فرایند مشاهده و ادراکات ناشی از آن به شمار می‌روند، ملاحظه شد که چنانچه اختلالی در عملکرد آن‌ها صورت پذیرد، فرد انسانی را با نقصان همدلی مواجه می‌سازد.

    نتیجه‌گیری

     چنانچه در طبیعت ژنتیک هر یک از کنشگران سیاسی، اختلال کم‌بیانی ژن‌های CNR1، AVPR1A و SLC6A4 وجود داشته باشد، در مرحله «تجزیه، تحلیل و تفسیر»، آنان را در درک متقابل و احترام به اختلاف نظرها ناتوان ساخته، در مرحله «تصمیم‌سازی» متمایل به غیریت‌سازی، نادیده‌گرفتن واکنش دیگران و طراحی بازی برد باخت نموده و در مرحله «اجرا» به اتخاذ تصمیمات یکجانبه‌گرایانه در نظام بین‌الملل معطوف ساخته و از طریق ناهمدل‌ساختن تعاملات، زمینه را برای استقرار و ارتقای صلح بین‌المللی ناهموار می‌سازد.

    کلیدواژگان: ژن، همدلی، اختلال ژنتیکی، طبیعت انسانی، رهبران سیاسی، صلح بین الملل
  • ناهید رمضانی، رضا زارعی سمنگان، نرگس مومنی جو، مریم گلی باغی صفحه 2
    زمینه و هدف

    آموزش هوش اخلاقی یکی از مولفه‌های مهم تربیت کودک است که می‌تواند در بهبود وضعیت روانی فردی و اجتماعی کودکان موثر باشد. بنابراین هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی آموزش مولفه‌های هوش اخلاقی بر تاب‌آوری و انسجام روانی دانش‌آموزان ابتدایی بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه شبه‌تجربی از نوع پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش‌آموزان پسر پایه ششم ابتدایی شهر بهارستان در سال تحصیلی 99-1398 بودند که از جامعه هدف تعداد 30 نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به ‌طور تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش جایگزین شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس تاب‌آوری Connor & Davidson (2003 م.) و پرسشنامه احساس انسجام روانی Antonovsky (1987 م.) بودند. برنامه مداخله آموزش مولفه‌های هوش اخلاقی در 8 جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد، اما در این مدت برای گروه گواه مداخله خاصی صورت نگرفت، سپس از هر دو گروه پس‌آزمون گرفته شد. جهت تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS 22 و آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره در سطح معنی‌داری 01/0=α استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی

    در تدوین این مقاله جنبه های اخلاقی شامل حفظ اصالت متون، صداقت و امانتداری و رضایت و اطلاع رسانی، رعایت شده است.

    یافته‌ها

     نتایج نشان داد که پس از تعدیل نمرات پیش‌آزمون، میانگین نمرات تاب‌آوری و انسجام روانی گروه آزمایش نسبت به گروه گواه در پس‌آزمون به طور معنی‌داری افزایش داشت (001/0>p). بنابراین می‌توان گفت که آموزش مولفه‌های هوش اخلاقی بر افزایش تاب‌آوری و انسجام روانی دانش‌آموزان تاثیرگذار بود (001/0>p).

    نتیجه‌گیری

     بر اساس یافته‌های پژوهش، آموزش مولفه‌های هوش اخلاقی به دانش‌آموزان می‏تواند یک روش مداخله ‏ای مناسب جهت ارتقای تاب‌آوری و انسجام روانی آن‌ها باشد.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، تاب آوری، انسجام روانی، دانش آموزان
  • نجمه رزمخواه صفحه 3
    زمینه و هدف

    استفاده از ربات‌های انسان‌نما به منظور مراقبت از سالمندان به عنوان یکی از راهکارهای موثر در جهت حل مشکلات ناشی از افزایش جمعیت سالمندان معرفی گردیده است. موضوعی که به دلیل وجود برخی کاستی‌ها با چالش‌های اخلاقی مختلفی مواجه شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی ابعاد اخلاقی و مشکلات ناشی از توسل به ربات در حوزه مراقبت از سالمندان با نگاهی به قواعد قانون مدنی در حوزه رباتیک است.

    روش

    پژوهش حاضر با رویکرد کتابخانه‌ای ضمن بررسی اسناد علمی و حقوقی مرتبط با موضوع تحقیق و بکارگیری شیوه توصیفی تحلیلی به چالش‌های اخلاقی ناشی از توسل به ربات‌های‌ مراقبت‌کننده از سالمندان می‌پردازد.

    ملاحظات اخلاقی

    در تالیف مقاله حاضر جنبه های اخلاقی اعم از امانتداری، صداقت و اصالت متن رعایت گردیده است.

    یافته‌ها

     توسل به ربات با هدف مراقبت از سالمندان نیازمند به حمایت، ضمن حل برخی از مشکلات موجود در این زمینه، با خود چالش‌هایی از قبیل تهدید امنیت، فریب‌دادن سالمندان، نقض حریم خصوصی و سلب خودمختاری را به دنبال خواهد داشت. مسایلی که با توجه به فقدان نظام حقوقی مشخص در زمینه مسیولیت‌پذیری و شفاف‌سازی می‌تواند به معضلی جدی تبدیل گردد.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به استقبال از ربات‌های انسان‌نما در حوزه مراقبت از سالمندان و با توجه به روند رو به رشد طراحی و تولید این نوع ربات در کشورهای مختلف، از جمله ایران، بررسی چالش‌های موجود در این زمینه، امری ضروری است. در این راستا آموزش خانواده‌ها در جهت افزایش حمایت از سالمندان و توجه به دغدغه‌های آن‌ها، بایسته به نظر می رسد؛ البته، فقدان مقررات مشخص در زمینه نظارت بر تولید ربات و همچنین لزوم جبران خسارات ناشی از توسل به ربات، تصویب قوانین اختصاصی در این حوزه را نیز اهمیتی مضاعف بخشیده است.

    کلیدواژگان: ربات انسان نما، مراقبت از سالمندان، چالش های اخلاقی، قواعد قانون مدنی در حوزه رباتیک
  • آرین پتفت، رکسانا پتفت، ناهید رضایی علی آباد صفحه 4
    زمینه و هدف

    امروزه به کمک تکنیک‌های زیست‌فناورانه علوم اعصاب و ژنتیک، دانش حقوق دستخوش تحول شگرفی شده است، از جمله می‌توان به استعانت بر یافته‌ها و شواهد نوین زیستی در رابطه با جرم‌شناسی کودک اشاره کرد. کم‌توانی ذهنی (یا عقب‌ماندگی ذهنی) اصولا اماره‌ای بر عدم رشد عقل کودک است که می‌تواند در نتیجه اختلالات طیف اوتیسم و نشانگان جنین الکلی ایجاد شده و بعضا آنان را مستعد ارتکاب جرم سازد. در مقاله حاضر برآنیم تا با مطالعه میان‌رشته‌ای زیست‌فناوری و جرم‌شناسی، این دو اختلال شایع در کودکان را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و جوانب آن را برای دادرس تبیین نماییم.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نظری به ‌روش توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‌آوری اطلاعات آن به صورت کتابخانه‏ای است که با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت پذیرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمامی مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها

     در اغلب کودکان مبتلا به نشانگان جنین الکلی و اوتیسم، ناهنجاری رفتاری پدید می‌آید که ریشه عصب‌شناختی دارد. این ناهنجاری‌ها در نتیجه اختلال در برخی نواحی خاص مغز برای پردازش احساسات و ادراک دیگران رخ می‌دهد و زمینه‌ساز بروز رفتارهای ضد اجتماعی و مجرمانه در فرد می‌شود.

    نتیجه‌گیری

    بسیاری از کودکان مبتلا به نشانگان جنین الکلی و اوتیسم به سبب ضعف توان شناختی و یادگیری، مستعد ارتکاب جرم هستند. مهم‌ترین ابزار زیست‌فناورانه برای ارزیابی تاثیرات این دو اختلال در کودکان، سنجش مغز اجتماعی آنان به طریق تکنیک fMRI است.

    کلیدواژگان: جرم شناسی، اوتیسم، نشانگان جنین الکلی، بزه کاری کودکان، اختلال رشد
  • علیرضا آل بویه، مریم السادات رضوی صفحه 5
    زمینه و هدف

    پیشرفت‌های سریع دانشمندان در رشته زیست‌فناوری و مهندسی ژنتیک موجب شده اصل اخلاقی زیان‌نرسانی در حوزه علوم زیستی جایگاه ویژه‌ای پیدا کند. تولید غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی یکی از جدیدترین دستاوردهای زیست‌فناوری است. امروزه بحث از ایمنی و سلامت غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی یک موضوع جنجال‌برانگیز در سرتاسر جهان است. هدف از این مقاله ارزیابی سلامت غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی با تاکید بر اصل اخلاقی زیان‌نرساندن به انسان با استناد به مدارک و شواهد موجود است.

    روش

    روش پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی است و گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه‌ای انجام شده است.

    ملاحظات اخلاقی

     در نگارش این مقاله، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها

    حل مشکل گرسنگی جهانی، بالارفتن کیفیت مواد غذایی، بهبود وضعیت اقتصادی کشاورزان و حفظ سلامت محیط زیست از مهم‌ترین مزایای تولید غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی هستند. تولید غذاهای اصلاح‌شده‌ ژنتیکی به عنوان راه‌ حلی مناسب برای تامین نیازهای غذایی بشر معرفی‌ شده‌اند، در حالی ‌که سلامت و ایمنی این غذاها مورد اختلاف است. مخالفان، ایمنی و سلامت این غذاها را به دلیل عدم توافق علمی و بروز خطرات احتمالی نمی‌پذیرند و معتقدند در تولید غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی اصل اخلاقی زیان‌نرسانی مراعات نمی‌شود. در مقابل، موافقان به دلیل توافق علمی بر ایمنی و سلامت غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی، نتایج آزمایش‌های موردی و تجربه موفق مردم آمریکا مدعی ایمنی و سلامت غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی و هماهنگی تولید این غذاها با اصل اخلاقی زیان‌نرسانی هستند.

    نتیجه‌گیری

     تولید غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی با مزایای قابل توجهی همراه است، اما درباره مضرات استفاده از این فناوری مسایل ناشناخته بسیار زیادی وجود دارد. وجود خطرات احتمالی در تولید غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی و عدم قطعیت علمی درباره وقوع این خطرات، دلیلی برای اجرای اصل احتیاط در تولید این غذاهاست.

    کلیدواژگان: غذاهای اصلاح شده ژنتیکی، اخلاق زیستی، زیان نرساندن، اصل احتیاط
  • امیر کاظمی، باقر شاملو، امان الله علیمرادی، سید مهدی احمدی موسوی صفحه 6
    زمینه و هدف

    کشف جرم اولین مرحله از دادرسی عادلانه است که الزامات حقوقی، قانونی و اخلاقی متعددی درباره آن مطرح شده است، از جمله در اسناد، موازین و رویه‌های حقوق بشری، رویکردهای مشابهی در این زمینه دیده می‌شوند. با توجه به نقش سازنده اصول اخلاقی در توسعه و بهبود فرایند دادرسی عادلانه، از جمله در مرحله کشف جرم، پژوهش حاضر به بررسی بایسته‌های اخلاقی کشف جرم از منظر اسناد، موازین و رویه‌های حقوق بشری می‌پردازد.

    روش

    نوع پژوهش حاضر، نظری و روش به کارگرفته‌شده در آن، توصیفی تحلیلی است. جمع‌آوری اطلاعات نیز به شیوه کتابخانه‌ای و با مراجعه به کتب، مقالات، اسناد و پایگاه‌های اینترنتی صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در مقاله حاضر اصول اخلاقی نگارش شامل امانتداری، صداقت و اصالت متن، رعایت گردیده است. 

    یافته‌ها

    کشف جرم در فرایند دادرسی، علاوه بر رعایت اصول و قواعد قانونی و حقوقی، نیازمند پیروی از اصول و الزامات اخلاقی از جمله منع شکنجه، مبناقراردادن اصل برایت و بی‌گناهی متهم و همچنین منع دخالت و تجسس در زندگی شخصی است. الزام اخلاقی منع شکنجه، نفی هرگونه آزار و اذیت جسمی در ابعاد آشکار و پنهان است که با به کارگیری شیوه‌های روانی، در تعارض با حقوق بنیادین بشری است. اصل برایت یک حق و حتی امتیاز برای متهم است که علاوه بر بی‌گناه‌دانستن افراد قبل از ارایه دلایل، مدعی را به اثبات دلایل ملزم می‌نماید. اصل منع دخالت در زندگی خصوصی نیز حق حیات و زندگی آزادانه را بدون مداخله غیرمشروع افراد و نهادهای عمومی و خصوصی، مورد تاکید قرار می‌دهد.

    نتیجه‌گیری

    بایسته‌های اخلاقی، ابزاری برای تکامل‌بخشیدن به اصول حقوقی و اجراشدن اعلامیه‌ها و توصیه‌های حقوق بشری بین‌المللی، منطقه‌ای و ملی، هستند. در این میان سه اصل منع شکنجه، اصل برایت و بی‌گناهی و همچنین منع دخالت و تجسس در زندگی خصوصی افراد، اصولی پایدار و مشترک در اسناد حقوق بشری به شمار می روند که البته نیازمند توسعه همگام با پیشرفت‌های تکنولوژیکی و ارتباطی هستند که به انحای مختلف، حقوق انسانی را در مرحله کشف جرم نقض می‌کنند. مقابله با موارد نقض حقوق متهمین در مرحله کشف جرم از منظر اخلاقی نیازمند عزم جدی و الزام‌آورشدن اعلامیه‌های حقوق بشری در سطوح جهانی، منطقه‌ای و ملی و ایجاد صدای واحدی در این زمینه است.

    کلیدواژگان: کشف جرم، اخلاق، بایسته های اخلاقی، اسناد حقوق بشر
  • شیوا آقاپور، فریبا میر اسکندری، روزا کرم پور صفحه 7
    زمینه و هدف

    تحقیر زنان شاغل، تهدیدی جدی برای سلامتی و حقوق انسانی به شمار می‌رود. تحقیر علیه زنان شاغل در محیط‌های کاری به واسطه پیامدهای اساسی که بر زندگی زنان دارد، به عنوان یک مساله مهم اجتماعی شناخته شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تجارب زنان شاغل مورد تحقیر قرارگرفته از پیامدهای تحقیر انجام شده است.

    روش

    روش تحقیق به کاررفته در این پژوهش، کیفی بوده و از تکنیک مصاحبه نیمه‌ساختاریافته برای جمع‌آوری اطلاعات پژوهش استفاده شده است. جامعه هدف پژوهش را زنان شاغل شهرستان ماکو تشکیل داده‌اند که با 40 نفر از آن‌ها مصاحبه صورت گرفته است. برای انتخاب مشارکت‌کنندگان از روش نمونه‌گیری هدفمند و از نوع حداکثر تنوع استفاده شد. برای تحلیل داده‌ها از کدگذاری باز، محوری و انتخابی بهره گرفته شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    مصاحبه‌ها با اطلاع و رضایت کامل مشارکت‌کنندگان صورت گرفت و اطلاعات شخصی آن‌ها در تمام مراحل پژوهش محرمانه ماند.

    یافته‌ها

     مهم‌ترین پیامدهای تحقیر زنان شاغل عبارتند از: انزوای اجتماعی، شکل‌گیری تنش‌های خانوادگی، فرسایش اعتماد اجتماعی، فرسایش سلامت اجتماعی، فرسایش سلامت روانی.

    نتیجه‌گیری

    تاثیرات سوء تحقیر زنان شاغل در محیط‌های کاری فقط دامنگیر این زنان نبوده، بلکه آسیب‌های جدی بر نظام خانواده و حتی پیکره جامعه وارد می‌سازد که مهم‌ترین پیامد این مساله، شکل‌گیری بیگانگی اجتماعی است.

    کلیدواژگان: بیگانگی اجتماعی، تحقیر، تحقیر زنان، زنان شاغل
  • فاطمه معارفی، سارا رحمانی صفحه 8
    زمینه و هدف

    خلاقیت کارکنان یکی از مهم‌ترین عوامل موفقیت سازمان‌ها و حفظ مزیت رقابتی آن‌هاست. بی‌نزاکتی همکاران یکی از عوامل تهدیدکننده خلاقیت کارکنان است که از طریق کاهش انگیزه درونی و افزایش فرسودگی شغلی خلاقیت کارکنان را متاثر می‌سازد. این پژوهش درصدد بررسی تاثیر بی‌نزاکتی همکاران بر خلاقیت کارکنان با نقش میانجی فرسودگی عاطفی و انگیزه درونی بود.

    روش

    جامعه آماری این پژوهش، کارکنان نمایندگی‌های شرکت ایران‌خودرو در شهر اهواز با تعداد 1300 نفر در زمان مطالعه بود. شیوه نمونه‌گیری تصادفی و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 279 نفر بود. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های بی‌نزاکتی Cortina, Magley, Williams & Langhout (2001 م.)، فرسودگی عاطفی Maslach & Jackson (1981 م.)، خلاقیت Randsip (1979 م.) و انگیزش درونی McAuley, Duncan & Tammen (1989 م.) استفاده شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل مسیر) و با به کارگیری نرم‌افزارهای SPSS 23 و Lisrel 8.8 انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی

     مشارکت‌کنندگان در پژوهش با رضایت و آگاهانه پرسشنامه‌ها را تکمیل نمودند.

    یافته‌ها

     نتایج پژوهش نشان داد بی‌نزاکتی همکاران به ترتیب با ضرایب مسیر 41/0- ، 85/0 و 6/0- و آماره t، بالاتر از 96/1 بر خلاقیت کارکنان، فرسودگی عاطفی و انگیزه درونی تاثیر معناداری دارد. نقش میانجی متغیرهای فرسودگی عاطفی و انگیزه درونی نیز تایید شد.

    نتیجه‌گیری

     بی‌نزاکتی کارکنان باعث افزایش فرسودگی شغلی و کاهش انگیزه درونی و در نتیجه کاهش خلاقیت کارکنان خواهد شد. بنابراین پیشنهاد می‌گردد مدیران توجه ویژه‌ای به زدودن رفتارهای توام با بی‌نزاکتی در سازمان نمایند.

    کلیدواژگان: بی نزاکتی همکاران، خلاقیت، فرسودگی عاطفی، انگیزه درونی
  • فرح شهرکی ثانوی، الهام فریبرزی، نازیا سادات ناصری صفحه 9
    زمینه و هدف

    دانشگاه‌ها از جمله سازمان‌های بزرگ و پیچیده‌ای هستند که بیشتر از سایر سازمان‌ها با نیروی انسانی در ارتباطند و عهده‌دار تربیت نیروی انسانی متخصص و کارآمد جامعه هستند، لذا مطالعه حاضر با هدف طراحی سازه عدالت اخلاق‌محور در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان انجام شد.

    روش

    مطالعه حاضر آمیخته (کیفی کمی) است و بر اساس نمونه‌گیری قضاوتی 20 نفر از خبرگان و بر اساس جدول مورگان و با نمونه‎گیری طبقه‌ای، 248 نفر از مدیران میانی و ارشد کارکنان واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان بررسی شدند. بر اساس نظرات خبرگان و فرایند دلفی فازی سه مولفه اخلاق سازمانی و هفت بعد مولفه عدالت اخلاق‌محور تایید و مدل مفهومی پژوهش طراحی و پایایی ابزار با آلفای کرونباخ و پایایی مرکب و روایی آن با روایی همگرا و واگرا (با شاخص AVE) و روایی سازه تایید گردید. مدل مفهومی با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و مدل‌سازی معادلات ساختاری در نرم‌افزار لیزرل مورد ارزیابی قرار گرفت.

    ملاحظات اخلاقی

    در این مطالعه، حفظ امانتداری در ارجاع به منابع و کسب رضایت آگاهانه و ورود داوطلبانه افراد مورد توجه قرار گرفت.

    یافته‌ها

    پرسشنامه طراحی‌شده بر اساس مطالعه کیفی شامل عدالت اخلاق‌محور (45 شاخص)، اخلاق کاری اسلامی (20 گویه)، توسعه ارزش‎های اخلاقی در سازمان (7 گویه) و وجود جو اخلاقی در جامعه (7 گویه) بود. نتایج بخش کمی مطالعه نشان داد که اخلاق کار اسلامی با میزان تاثیر 76/0 بیشترین میزان تاثیر و ارزش‎های اخلاقی جامعه و سازمان با 16/0 کمترین تاثیر بر عدالت اخلاق‌محور را دارا بودند. همچنین میزان تاثیر جو اخلاقی بر عدالت برابر با 22/0 و معنادار بود. میزان تاثیر فلسفه اخلاقی بر عدالت اخلاق‌محور برابر با 09/1 بود که حاکی از هم‌افزایی، بین مولفه‏های این سازه‌ها بودند.

    نتیجه‌گیری

     در مطالعه حاضر اخلاق کار اسلامی بیشترین تاثیر را بر عدالت اخلاق‌محور داشت. بنابراین دین با ارایه اسوه‌ها و الگوهای برجسته اخلاقی نقش مهمی در ارتقای عدالت سازمانی دارد و دانشگاه‌ها می‌توانند با رعایت اصول ارزشی اخلاق اسلامی، جو مناسبی را جهت برقراری عدالت ایجاد نمایند.

    کلیدواژگان: عدالت اخلاق محور، فلسفه اخلاقی، ارزش‎های فرهنگی و اخلاقی، دانشگاه، دانشگاه آزاد اسلامی
  • نسرین حیدریان، فاطمه حسین نژادیان، مریم دانش فر، نورالله احمدیان صفحه 10
    زمینه و هدف

     بهزیستی روان‌شناختی همواره در محیط‌های شغلی، از جمله حرفه معلمی مورد توجه روان‌شناسان بوده است. در همین راستا مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش هوش اجتماعی و رهبری اخلاقی در پیش‌بینی بهزیستی روان‌شناختی معلمان انجام شد.

    روش

     پژوهش حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی معلمان دوره دوم متوسطه شهر بهارستان در سال تحصیلی 99-1398 بودند (480 نفر) که 214 نفر بر اساس جدول Krejcie & Morgan (1970 م.) به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند؛ ابزار جمع‌آوری اطلاعات پژوهش شامل پرسشنامه‌های رهبری اخلاقی Brown و همکاران (2005 م.)، هوش اجتماعی Silvera و همکاران (2001 م.) و فرم کوتاه بهزیستی روان‌شناختی Ryff (1989 م.) بودند. برای تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها از میانگین، انحراف معیار و آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان در سطح معنی‌داری 01/0=α با استفاده از نرم‌افزار SPSS 22 استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در انجام این تحقیق، جنبه های اخلاقی شامل حفظ اصالت متون، صداقت، امانتداری، محرمانگی اطلاعات و اخذ رضایت آگاهانه، لحاظ شده است.

    یافته‌ها:

     نتایج نشان داد که همبستگی بین رهبری اخلاقی با بهزیستی روان‌شناختی (523/0r=، 01/0>p) و هوش اجتماعی با بهزیستی روان‌شناختی (638/0r=، 01/0>p) مثبت و معنادار بود. همچنین مولفه‌های رهبری اخلاقی 6/28 درصد و هوش اجتماعی 4/35 درصد از واریانس بهزیستی روان‌شناختی را تبیین می‌کنند (01/0>p).

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به یافته‌های پژوهش مسیولین آموزشی بایستی برای ترویج رفتار اخلاقی در مدارس از طریق الگوسازی ویژگی‌ها، این نوع رفتار را در بین مدیران و رهبران مدارس، فرهنگ‌سازی کنند.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، هوش اجتماعی، بهزیستی روان شناختی، معلمان
  • روح الله وفایی پور، مصطفی قاسمی، عبدالرضا محسنی صفحه 11
    زمینه و هدف

     گزارش‌های مالی، مهم‌ترین منابع اطلاعاتی برای قانونگذاران، سهامداران، تحلیلگران و سایر ذی‌نفعان به شمار می‌آیند. این گزار‌ش‌ها در صورت قابل فهم‌بودن، برای استفاده‌کنندگان مفید خواهد بود. در همین راستا مطالعه حاضر با هدف شناسایی، اولویت‌بندی و فراتحلیل شاخص‌های افشای مسیولیت اجتماعی، اخلاق حرفه‌ای و مدیریت لحن (لحن گزارشگری) موثر بر خوانایی گزارشگری مالی، صورت پذیرفته است.

    روش

     مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این مطالعه را اعضای حسابداران رسمی تهران و شیراز تشکیل می‌دهند. از آنجا که آمار رسمی جامعه مورد مطالعه در دسترس نیست، بنابراین می‌توان تعداد آن‌ را نامحدود فرض کرد. نمونه آماری پژوهش حاضر را 260 نفر از اعضای جامعه آماری یادشده که با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس، انتخاب شدند، تشکیل می‌دهند. به منظور شناسایی شاخص‌های موثر بر خوانایی گزارشگری مالی از تکنیک توزیع دو جمله‌ای و تحلیل عاملی اکتشافی و جهت اولویت‌بندی شاخص‌ها از تکنیک ترجیحات غیر خطی فازی استفاده گردید. همچنین به منظور بررسی روابط بین افشای مسیولیت اجتماعی، اخلاق حرفه‌ای و مدیریت لحن (لحن گزارشگری) موثر بر خوانایی گزارشگری مالی، از تکنیک فراتحلیل استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمامی مراحل نگارش مقاله، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها: 

    بر اساس نتایج تکنیک ترجیحات غیر خطی فازی، از بین شاخص‌های اخلاق حرفه‌ای؛ 1. مهارت، صلاحیت و گزارشگری حرفه‌ای 2. دریافت و اعطای هدایا  3. ایفای مسیولیت اقتصادی، قانونی و اخلاقی در قبال جامعه و صاحبکار و در بین شاخص‌های مدیریت لحن؛ 1. مدیریت سود تعهدی، واقعی و گزارشگری متقلبانه   2. فرار مالیاتی و اهرم مالی 3. تغییر و جهت‌دارنمودن نگرش عملکرد مالی با پیچیدگی و طول متن و از شاخص‌های افشای مسیولیت اجتماعی؛ 1. ارایه اطلاعات صحیح و واقع‌بینانه 2. آموزش مشارکت و توسعه جامعه، اشتغال 3. رشد اقتصادی، بهره‌وری و مالیات تکلیفی و عملکرد، به ترتیب رتبه‌های اول تا سوم را از نظر میزان اهمیت و تاثیر به خود اختصاص دادند. همچنین نتایج فراتحلیل نشان داد که بین افشای مسیولیت اجتماعی، اخلاق حرفه‌ای و مدیریت لحن با خوانایی گزارشگری مالی، رابطه معناداری وجود دارند.

    نتیجه‌گیری: 

    افشای مسیولیت اجتماعی، اخلاق حرفه‌ای و مدیریت لحن (لحن گزارشگری)، از جمله عوامل تاثیرگذار بر خوانایی گزارشگری مالی هستند. تاکید بر این سه متغیر مهم می‌تواند اطلاعات مورد نیاز برای تصمیم‌گیری ذی‌نفعان سازمان و یا تحلیلگران بازار را به صورت کاملا خوانا و واضح‌تر فراهم آورد.

    کلیدواژگان: افشای مسئولیت اجتماعی، اخلاق حرفه ای، مدیریت لحن، خوانایی گزارشگری مالی، فراتحلیل
  • نسرین عزیزیان کهن، ماهرخ دهقانی، فهیمه مومنی فر صفحه 12
    زمینه و هدف

     امروزه فریبکاری تحصیلی یکی از مهم‏ترین چالش‌های محیط‌ های آموزشی می‏باشد که به عنوان مجموعه رفتارهای مبتنی بر نیرنگ و فریب برای دستیابی به پیامدها و نتایج تحصیلی تعریف شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اخلاق تحصیلی و کمک‏ طلبی تحصیلی در پیش‏بینی فریبکاری تحصیلی دانش ‏آموزان ورزشکار در دوران شیوع کرونا انجام گرفت.

    روش

     روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش‏آموزان ورزشکار شهر اردبیل به تعداد 653 نفر تشکیل می‏ دادند که از میان آن‏ها با استفاده از روش نمونه ‏گیری تصادفی طبقه ‏ای تعداد 242 نفر ‏به عنوان نمونه انتخاب شدند. از پرسشنامه اخلاق تحصیلی، پرسشنامه کمک ‏طلبی تحصیلی و پرسشنامه فریبکاری تحصیلی برای جمع ‏آوری داده‌ها استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده‏ ها از آزمون ‏های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    رضایت شفاهی مشارکت‌کنندگان اخذ و درباره محرمانه‌بودن اطلاعات به آن‏ها اطمینان خاطر داده شد.

    یافته‌ها: 

    یافته ‏ها نشان داد که بین اخلاق تحصیلی و مولفه‏ های آن و کمک‏ طلبی تحصیلی و مولفه ‏های آن با فریبکاری تحصیلی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کرد که تقریبا 51 درصد از کل واریانس فریبکاری تحصیلی بر اساس اخلاق تحصیلی و کمک ‏طلبی تحصیلی قابل پیش‏بینی است که متغیر اخلاق تحصیلی سهم بیشتری داشت.

    نتیجه‌گیری:

     بر اساس یافته ها، می‏توان نتیجه گرفت که اخلاق تحصیلی و کمک‏طلبی تحصیلی از متغیرهای مرتبط با کاهش میزان فریبکاری تحصیلی در دانش‏ آموزان می‏ باشند.

    کلیدواژگان: اخلاق تحصیلی، کمک‏ طلبی تحصیلی، فریبکاری تحصیلی، کرونا
  • ساناز رحیمی کاه کشی، امیدعلی عادلی، سید هادی عربی صفحه 13
    زمینه و هدف

     در حال حاضر، یکی از مهم‌ترین موضوعات زندگی بشر، حفاظت از محیط زیست است. از تاثیرگذارترین و مهم‌ترین عوامل در حفظ محیط زیست، سواد محیط زیستی است. از جمله متغیرهای موثر بر سواد محیط زیستی افراد، آگاهی و نگرش آن‌ها به محیط زیست است، لذا اطلاع از دانش و نگرش افراد برای اجرای بهتر طرح‌ها و برنامه‌های حفظ و بهبود محیط زیست امری ضروری است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی سطح سواد محیط زیستی در شهر مهاجران است.

    روش

     این مطالعه، مقطعی از نوع توصیفی - تحلیلی است. داده‌های مورد نیاز از تکمیل 362 پرسشنامه به صورت مصاحبه رو در رو، در سال 1399 در شهر مهاجران جمع‌آوری شده است. پرسشنامه محقق‌ساخته شامل سه بخش اطلاعات فردی، سوالات آگاهی و نگرش تهیه و تکمیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش‌های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی:

     جنبه های اخلاقی شامل حفظ اصالت متون، صداقت، امانتداری، محرمانگی اطلاعات و اخذ رضایت آگاهانه، رعایت شده است.

    یافته‌ها:

     میانگین و انحراف معیار آگاهی 907/0±17/1 (پاسخ‌ها در محدوده 10- تا 10) در سطح بالاتر از متوسط و میانگین و انحراف معیار نگرش 25/1±485/0 (پاسخ‌ها در محدوده 6- تا 10) در سطح نسبتا مثبت است. همبستگی مثبت و معنی‌داری بین آگاهی و نگرش نسبت به محیط زیست مشاهده شد. بین نمرات آگاهی بر اساس تحصیلات و سابقه بیماری زمینه‌ای تفاوت معنی‌داری مشاهده شده است. آگاهی افراد با تحصیلات بالاتر بیشتر از افراد با تحصیلات پایین است. آگاهی افراد دارای سابقه بیماری زمینه‌ای بیشتر از افرادی است که سابقه بیماری ندارند. بین نمرات نگرش بر اساس تحصیلات، سن و سابقه بیماری زمینه‌ای تفاوت معنی‌دار مشاهده شده است. نگرش افراد با تحصیلات بالا مثبت‌تر از افراد با تحصیلات پایین است. افرادی که دارای بیماری زمینه‌ای هستند، نگرش مثبت به محیط زیست دارند و افراد با سنین بالا نگرش مثبت‌تر نسبت به افراد با سنین پایین دارند.

    نتیجه‌گیری:

     بر اساس نتایج پژوهش، هرچند میزان نمره آگاهی و نگرش شهروندان مهاجران نسبت به محیط زیست بالا و مثبت بود، لیکن لازم است به منظور فراهم‌کردن امکان توسعه انسانی، یک برنامه جامع در راستای ارتقای سواد و فرهنگ محیط زیستی تدوین گردد. امید است نتایج حاصله مسیولین و سیاستگذاران مربوطه را در امر برنامه‌ریزی یاری کند.

    کلیدواژگان: محیط زیست، آگاهی، نگرش، سواد محیط زیست، مهاجران
  • محدثه مولوی، علیرضا آل بویه، محسن رضایی آدریانی صفحه 14
    زمینه و هدف

     رشد فناوری‌های تولید مثل و پیشرفت آزمایش‌های تشخیص پیش از تولد، چالش‌های اخلاقی بسیاری را در رابطه با سقط جنین دارای ناهنجاری ایجاد کرده است. هدف این مقاله نقد و بررسی استدلال Savulescu در جواز سقط جنین ناهنجار مبنی بر اصل منافع تولید مثل و ارایه تقریر تفصیلی از اصل مذکور بر اساس تفکیک زمان پیش از بارداری و پس از بارداری است.

    روش

     در این مطالعه تحلیلی، پس از جستجو و مرور هدفمند متون، به تبیین اصل منافع تولید مثل درباره سقط جنین ناهنجار پرداخته شده و نقدهایی که دیگران بر این اصل وارد کرده‌اند، با رویکرد عقلی بررسی و تحلیل شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این پژوهش، جنبه‌های اخلاقی شامل اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها:

     در تصمیم‌گیری برای بارداری و انتخاب ژن‌های غیر بیمار یکسری اصول معرفی شده‌اند، از جمله اصل خودمختاری، اصل مشاوره رهنمودی و اصل بهترین منافع کودک، ولی به اعتقاد Savulescu هیچ یک از این اصول مطرح نمی‌توانند مسیر درستی را در مورد انتخاب ژن‌های بیمار و غیر بیمار ارایه دهند. بنابراین Savulescu اصل منافع تولید مثل را معرفی می‌کند و در کاربرد این اصل بر انتخاب ژن‌های غیر بیمار تمرکز دارد. در مثال‌های ارایه‌شده توسط او، در به کارگیری این اصل برای پیش و پس از بارداری تمایزی صورت نگرفته است، در حالی که اصل منافع تولید مثل پس از بارداری سبب سقط جنین ناهنجار می‌شود، در نتیجه به لحاظ اخلاقی قابل قبول نخواهد بود، هرچند که در زمان پیش از بارداری قابل پذیرش باشد.

    نتیجه‌گیری:

     اگرچه کاربرد اصل منافع تولید مثل در زمان پس از بارداری به لحاظ اخلاقی با اشکالاتی مواجه است، اما این اصل را می‌توان برای انتخاب ژن‌های غیر بیمار یا سالم، قبل از اقدام برای بارداری به کار برد و به والدین برای داشتن فرزندی سالم کمک کرد.

    کلیدواژگان: اصل منافع تولید مثل، سقط، جنین، ناهنجار، بیماری ژنتیکی
  • علی خالق خواه، شهرام مهرآور گیگلو، سلیم کاظمی، عظیم امیدوار صفحه 15
    زمینه و هدف

     با توجه به اینکه حساسیت مسایل اخلاقی در هر حرفه به یک اندازه نیست و از آنجایی که محیط‌های آموزشی و بالاخص دانشگاه‌ها وظیفه خطیر آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص و متعهد به منظور پاسخگویی به نیازهای جامعه و کمک به توسعه همه‌جانبه کشور را به عهده دارند، پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه‌های توسعه اخلاق حرفه‌ای در نظام آموزش عالی کشور با رویکرد فراترکیب انجام شد.

    روش

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و با روش کیفی فراترکیب انجام‌ شده است. جامعه آماری، کلیه مطالعات انجام‌شده در بازه زمانی 1380 الی 1400 است. در این راستا 63 پژوهش در زمینه موضوع مورد نظر ارزیابی و در نهایت 34 مقاله به ‌صورت هدفمند انتخاب گردید و با تحلیل محتوا و ترکیب ادبیات مربوط، در مجموع 164 کد، 13 مفهوم، 4 مقوله کلیدی طی فرایند جستجو و ترکیب نظام‌مند متون شناسایی و مورد تحلیل قرار گرفت و اعتبار آن از طریق آزمون کاپای کوهن تایید گردید.

    ملاحظات اخلاقی:

     الزامات اخلاق پژوهشی در پایش مقالات مورد سنتز، منظور شده است.

    یافته‌ها: 

    نتایج تحلیل نشان داد که مهم‌ترین مولفه‌های توسعه اخلاق حرفه‌ای شناسایی‌شده در نظام آموزش عالی کشور، شامل مولفه‌های آموزشی (توسعه اخلاق حرفه‌ای در دانش تخصصی، توسعه اخلاق حرفه‌ای در تعاملات بین دانشجویان و اساتید، توسعه استانداردهای اخلاق حرفه‌ای در فرایند یاددهی یادگیری)، پژوهشی (توسعه اخلاق حرفه‌ای رفتار اساتید و مدیران، توسعه اخلاق حرفه‌ای در فرایند انجام پژوهش، پاسخگویی به نیازهای جامعه)، مدیریتی (تعهد اخلاقی مدیران نسبت به دانشگاه، توسعه اخلاق حرفه‌ای مدیریت در ارتباط با کارکنان، اساتید و دانشجویان، ویژگی‌های حرفه‌ای مدیران) و فردی (مهارت و دانش تخصصی فردی در حوزه اخلاق حرفه‌ای، ویژگی‌های اعتقادی و مذهبی، اعتقاد و تعهد به ارزش‌های اخلاقی، ویژگی‌های روان‌شناختی) است.

    نتیجه‌گیری:

     مولفه‌های توسعه اخلاق حرفه‌ای در نظام آموزش عالی کشور در چهار مقوله آموزشی، پژوهشی، مدیریتی و فردی شناسایی شد. با عنایت به یافته‌های پژوهش حاضر با تشکیل شورای اخلاق حرفه‌ای در معاونت آموزشی و معاونت پژوهشی دانشگاه، برگزاری کارگاه‌ها، همایش‌ها و نشست‌های تخصصی پیرامون اخلاق حرفه‌ای در دانشگاه و تولید محتوای متعدد آموزشی در زمینه اخلاق حرفه‌ای و قراردهی آن در سامانه اخلاق حرفه‌ای جهت استفاده دانشجویان، اساتید، کارکنان و مدیران می‌توان زمینه اجرایی هرچه بهتر این مولفه‌ها را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: اخلاق، حرفه ای، فراترکیب، آموزش عالی
  • سید مهدی موسوی نیا، محمد رزاقی صفحه 16
    زمینه و هدف

     زندگی اجتماعی در هر عصری، مستلزم آشنایی با هنجارهای اجتماعی است. اخلاقی‌زیستن نیز نیازمند آشنایی با کنش صحیح و تعامل درست و سازنده با جهان است، لذا شناخت محورهای اخلاق اجتماعی و رعایت حدود آن، موجب ایجاد یک جامعه متمدن، متکی بر اخلاق خواهد شد. هدف اصلی این پژوهش جستجو در غزلیات حافظ، جهت یافتن معیارهای اخلاق اجتماعی برای ساختن یک آرمان‌شهر است.

    روش

     رویکرد پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی است و با شیوه کیفی انجام پذیرفته است. جهت انجام این پژوهش مجموعه دیوان حافظ بررسی شده و ابیات متکی بر اخلاق زیستی و اخلاق اجتماعی که به نوعی بیانیه حافظ در این‌باره هستند، استخراج و تحلیل شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در انجام پژوهش حاضر تمام وجوه صداقت و امانتداری مطابق هنجارهای اخلاقی انجام پژوهش، رعایت شده است.

    یافته‌ها: 

    شعر حافظ شعر اخلاق‌مداری و اتکا به بن‌مایه‌های اخلاق اجتماعی و اخلاق زیستی است، اما با توجه به ریای معکوس و زبان تهکمی (استهزایی) که در سراسر غزل حافظ جریان دارد؛ این اخلاق‌محوری خود را به شکل معکوس و نوعی تهکم و استهزا نشان می‌دهد. انسان کامل از نظر حافظ، فردی است که مجهز به خصایل متعالی همچون، هم‌زیستی و احترام به دیگر عقاید، پرهیز از ریاکاری، صبر در برابر شداید، آزادگی، دوری از خودکامگی، مهرورزی و... باشد.

    نتیجه‌گیری: 

    مطالعه و شناخت غزلیات حافظ، آرا و اندیشه‌های او، ضمن روشن‌کردن بخشی از عقبه اخلاق فردی و زیستی در متون کهن فارسی، انسان را با تعریف ماهوی اخلاق از نظر حافظ آشنا می‌کند. این آشنایی علاوه بر اینکه موجت تهذیب و تربیت نفس انسان در مواجهه با جامعه خواهد بود، در صورت رعایت حدود آن، زمینه ایجاد یک آرمان‌شهر متکی بر اخلاق اجتماعی را فراهم خواهد آورد. در شعر حافظ تعالیم اخلاقی عموما به صورت غیر مستقیم و پوشیده در حجاب کنایه و طنز بیان شده است.

    کلیدواژگان: اخلاق اجتماعی، حافظ، آرمان شهر، جامعه
  • مهدی خاقانی اصفهانی صفحه 17
    زمینه و هدف

     آب، عامل پیدایی، مانایی و کارایی است. نا‌امنی برخاسته از عدم دسترسی پایدار به منابع آب برای شهروندان می‌تواند ثبات و امنیت را برآشوبد و به چالش مشروعیت نظام سیاسی بیانجامد. پیشگیری از ناامنی آب در مناسبات هیدروپلتیک، حمایت حقوقی از آب در برابر جرایم و تخلفات آبی را ضرورت می‌بخشد.

    روش

     این مقاله از نوع نظری است و با بهره گیری از داده‌های کتب، مقالات و قوانین و مقررات مربوطه به تحلیل انتقادی پیرامون حمایت حقوقی از قوانین ایمنی آب و ایمنی زیستی به روش تحقیق کیفی و غیرآماری می‌پردازد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها:

     حمایت کیفری، از طریق پیشگیری قهرآمیز و کیفرگذاری برای جرایم علیه آب، یکی از عوامل بازدارنده از تشدید وخامت بحران کشاورزی در ایران است؛ بحرانی که با افت منابع آبی و مدیریت نابهینه آب، نیاز به واردات محصولات کشاورزی و فراورده‌های غذایی را افزایش می‌دهد، در نتیجه رشد واردات تراریخته‌های ناامن با ترجیح ناموجه حفظ امنیت غذایی بر حق غذای «سالم»، بحران‌های دیگری می‌زاید. امروزه فناوری‌های نوین مواد غذایی و زیست‌بوم از چنان ارزش اخلاقی برخوردار است که حمایت کیفری کافی و دقیق از آن ضروری می‌نماید. ضعف قوانین و رویه‌های حقوقی ایران هم در حمایت از آب و هم در حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان محصولات تراریخته، جرم‌انگاری معطوف به حمایت از امنیت غذایی در وضعیت فزایندگی نیاز به تراریخته‌ها در بحران آب را لازم می‌نماید.

    نتیجه‌گیری:

     این مقاله، با طرح چند نقد بر قوانین و مقررات موجود در حوزه حمایت کیفری از دو موضوع آب و ایمنی زیستی در مصرف تراریخته‌های خوراکی، چارچوبی برای جرم‌انگاری رفتارهای مجرمانه علیه زنجیره تامین غذا با مسیولیت مطلق یا حاوی فرض مسیولیت کیفری ارایه می‌کند. نقد مواد قوانین کیفری و غیر کیفری مربوط به محصولات تراریخته و جرایم علیه آب، همراه با ارایه پیش‌نویس موادی برای الحاق به لایحه مجازات‌های تعزیری، جهت مسیول‌شناختن دولت و اشخاص حقوقی عمومی و خصوصی مسیول در اجرا و پایش قوانین امنیت غذایی، با رعایت «اصل مداخله کمینه و محدود کیفر به آخرین حربه» مورد هدف این نوشتار است؛ لذا تحدید کیفرهای سخت به انواع بیوتروریستی و سازمان‌یافته جرایم علیه امنیت غذایی، تنوع پاسخگذاری حقوقی متناسب با ماهیت و شدت گستره وسیع این جرایم را فراهم می‌کند.

    کلیدواژگان: نظام حقوقی تراریخته ها، جرائم علیه آب، دوگانه امنیت غذایی و سلامت غذایی
  • محمدتقی حیدری، داریوش جهانی، اسمعیل دلیر، یعقوب حقی صفحه 18
    زمینه و هدف

     امروزه، ظهور گفتمان اخلاقی در شبکه‌های سیاست جهانی آب به بحث‌هایی کلیدی در مورد اینکه اخلاق آب با سایر ادعاهای هنجاری چه تناسبی دارد، منجر شده است، لذا هدف نوشتار حاضر ارایه الگویی راهبردی برای ظرفیت‌سازی اجتماعی و جامعه‌پذیری مردم نسبت به مسایل بحران آب است، به گونه‌ای که اغلب مطالعات و کنفرانس‌های بین‌المللی به اتفاق بر این نکته تاکید نموده‌اند که بحران آب، یک بحران حاکمیت/ حکمرانی و مدیریت آب است تا کمبود آب.

    روش

     پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ قلمرو زمانی مقطعی بوده است. مطالعه حاضر از تکنیک دلفی و با استفاده از پنل خبرگان بر روش نمونه‌گیری غیر احتمالی و از نوع گلوله برفی صورت‌گرفته است. بر اساس ماهیت موضوع حجم نمونه 30 نفر تعیین گردیدند. برای تحلیل داده‌ها از روش مدل معادلات ساختاری روابط علی بین متغیرها با نرم‌افزار SmartPLS 3 استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تدوین این پژوهش حفظ اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده و مشارکت‌کنندگان با آگاهی از اهداف پژوهش حاضر به همکاری شده‌اند.

    یافته‌ها: 

    نتایج تحلیل مسیر نشان داد بیشترین تاثیر مربوط به سازه تعهد متقابل با ضریب تاثیر 565/0 و سازه انسجام فرهنگی با ضریب 471/0 بوده است. تعهد متقابل از مهم‌ترین مولفه‌های موثر بر اخلاق زیستی در حوزه حکمروایی اجتماعی فرهنگی آب خواهد بود. همچنین انسجام فرهنگی و تقویت ابزارهای آن از طریق شناسایی عوامل موثر بر اصلاح الگوی مصرف در سطح خانواده، آموزش و پرورش و رسانه‌های جمعی می‌تواند زیربنایی برای حکمروایی آب باشد.

    نتیجه‌گیری: 

    بین تعهد متقابل و اجتماعی و مسیولیت‌پذیری و رفتار صرفه‌جویانه در مصرف آب، رابطه وجود دارد و می‌توان با بالابردن گرایش‌های شناختی، عاطفی، رفتاری مردم نسبت به صرفه جویی در مصرف آب، از میزان مصرف بی‌رویه در ایران کاست.

    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، سرمایه اجتماعی، پیشران اجتماعی فرهنگی، حکمروایی آب
  • سید سجاد کاظمی، حامد چگینی صفحه 19
    زمینه و هدف

     حیوان‌آزاری یکی از جرایمی است که در سال‌های اخیر بیش از گذشته شاهد آن هستیم. این پژوهش با تاکید بر مبانی اخلاقی لزوم حمایت کیفری از حیوانات اهلی حرام‌گوشت، رویکرد قانونگذار در این زمینه را مورد بحث و نقد قرار داده است. علاوه بر مطالعه رویکرد تقنینی در مقابله با آزاردهی حیوانات اهلی حرام‌گوشت، ارزیابی رویکرد نظام قضایی و رویه‌ای کشور البته با نگاهی آسیب‌شناسانه در قلمرو پژوهش حاضر قرار دارد.

    روش

     در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای، سیاست کیفری تقنینی و قضایی ایران در مقابله با حیوان‌آزاری حیوانات اهلی حرام‌گوشت مورد مطالعه قرار گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در نگارش پژوهش حاضر، ضمن توجه به اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت گردیده است.

    یافته‌ها:

     در دنیای امروز با توجه به رویکردهای اخلاقی موجود، حیوانات اهلی اعم از حلال یا حرام‌گوشت نیازمند احترام و حمایت هستند. در حقوق کیفری ایران، اگرچه در خصوص حیوانات اهلی حلال‌گوشت به خاطر ارزشمندی این حیوانات و استفاده‌های فراوان از آن‌ها مقرراتی از نظر کیفری وجود دارد، اما در زمینه حمایت از حیوانات اهلی حرام‌گوشت که به دلیل هم‌جواری با انسان‌ها، بسیار در معرض آسیب و خطر می‌باشند از منظر کیفری مقرراتی به چشم نمی‌خورد. فقدان قوانین حمایتی و همچنین نقصان و غیر جامع‌بودن ماده 679 قانون مجازات اسلامی که تنها ماده این قانون بوده که اختصاصا به حیوانات اهلی می‌پردازد، باعث شده برخی قضات به ناچار برای مجازات آسیب‌زنندگان به حیوانات اهلی حرام‌گوشت از برخی مواد عام و کلی قانون مجازات اسلامی مانند ماده 638 بهره گیرند؛ استناد به این ماده با چالش‌ها و ابهامات مهمی مواجه است.

    نتیجه‌گیری:

     ضرورت دارد قانونگذار در زمینه حمایت کیفری هرچه بیشتر از حیوانات خانگی به ویژه حیوانات اهلی حرام‌گوشت و مجازات افرادی که این قسم از حیوانات را در معرض آزار و اذیت و آسیب قرار می‌دهند و با تاسی از مقررات کیفری کشورهای پیشرو در این زمینه، در اصلاحات بعدی مقررات جدیدی را به قانون مجازات اسلامی اضافه نماید تا خلاهای قانونی در این زمینه مرتفع گردد. علیرغم تاکیدات بسیار در فقه اسلامی مبنی بر حفظ حقوق حیوانات و آزارنرساندن به آن‌ها و همچنین با وجود مبانی اخلاقی محکمی که برای حمایت از حیوانات اهلی اعم از حلال و حرام‌گوشت در دسترس است، اما در سیاست تقنینی فعلی ایران هیچ‌گونه حمایت کیفری صریحی از حیوانات اهلی حرام‌گوشت به عمل نیامده و این در حالی است که در وضعیت قانونی و قضایی سایر کشورها، قانونگذاری‌ها و جرم‌انگاری‌های بسیار خوبی در این حوزه به عمل آمده است.

    کلیدواژگان: مبانی اخلاقی، آسیب شناسی تقنینی، آسیب شناسی قضایی، حمایت کیفری، حیوانات اهلی حرام گوشت
  • علی حسینی نسب، نجادعلی الماسی *، منصور امینی، سوده ناطق نوری صفحه 20
    زمینه و هدف

    افزایش سیل تبلیغات نادرست بازرگانی و خساراتی که می تواند برای جامعه و شهروندان در پی داشته باشد، دغدغه های مختلف اخلاقی، فقهی و حقوقی را برمی انگیزد. این مطالعه به منظور بررسی مبانی مسیولیت ناشی از تبلیغات نادرست بازرگانی، از منظر فقه، اخلاق و حقوق و با هدف روشن سازی اهمیت توجه هرچه بیشتر سیاستگذاران، مقنین و مجریان، در این خصوص به انجام رسیده است.

    روش

    این تحقیق از حیث نوع، مطالعه ای نظری است. همچنین به لحاظ روش بحث، توصیفی تحلیلی به شمار می رود و از منظر شیوه اجرا، کتابخانه ای (اسنادی) است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تحقیق حاضر اصول و بایسته های اخلاقی در پژوهش مورد توجه قرار گرفته و ضمن حفظ اصالت مقاله، امانتداری و ارجاع دهی به منابع مورد استفاده، رعایت گردیده است.

    یافته ها

    فریب، اشتباه، ضرر و نقض عدالت، عناصری است که تبلیغات بازرگانی را به واسطه برخی قواعد فقهی و اصول اخلاقی مستوجب مسیولیت می نماید. در حقوق ایران تبلیغات نادرست یا خلاف واقع بر مبنای اشتباه و فریب (تقصیر) مسیولیت خواهد داشت. در حقوق آمریکا نیز عناصر گمراه کنندگی، فریب و اشتباه مبنای ایجاد مسیولیت تلقی می شوند. با این حال تمیز مبنای مسیولیت از منظر حقوقی، بسته به ماهیت و شرایط تبلیغات و جایگاه مسیول (اعم از تولیدکننده و سفارش دهنده، سازنده و منتشرکننده آگهی) متفاوت خواهد بود.

    نتیجه گیری

    مبانی مشترک مسیولیت اعم از مسیولیت اخلاقی، شرعی و حقوقی (مسیولیت مدنی) در تبلیغات بازرگانی نادرست، اساسا دو عنصر فریبنده و اشتباه آوربودن است. در حالت اول، اغلب سوءنیت و عنصر روانی تقصیر، مفروض است؛ در حالت دوم لزوما با سوءنیت همراه نیست. به رغم کنش بیشتر رویه قضایی و اجرایی آمریکا، در هر دو نظام حقوقی، تحت تاثیر عوامل مختلفی نظیر دامنه نفوذ تبلیغات و وسعت مخاطبان، عدم اجرای قوانین و پناه بردن به تفسیر خصوصیت اظهارات مبالغه آمیز در عرف تبلیغات و دشواری اثبات و جبران زیان، آنطور که باید مسیولیت ناشی از تبلیغات بازرگانی در ساحت حرفه ای و حقوقی، جدی گرفته نشده است که این خود زمینه افزایش تبلیغات نادرست و نقض حقوق مصرف کنندگان را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: تبلیغ بازرگانی، تبلیغات نادرست، مبانی فقهی، اصول اخلاقی، حقوق ایران، حقوق آمریکا
  • رویا زارع، سمیه تکلوی *، عذرا غفاری صفحه 21
    زمینه و هدف

     انسان تنها موجودی است که در این دنیا طالب سعادت است و اخلاق یکی از ضروری ترین نیازهای او جهت دستیابی به سعادت محسوب می شود. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش فلسفه و تیاتر تعلیمی تربیتی بر رشد اخلاقی دانش آموزان ابتدایی بود.

    روش

     طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پایه پنجم و ششم ابتدایی شهر اردبیل در سال 1400-1399 بود که از این جامعه 48 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، در دو گروه آزمایشی (گروه آموزش فلسفه و گروه تعلیمی تربیتی) و گروه کنترل که تعداد هر گروه 16 نفر بود، جایدهی شدند. برای گروه آموزش فلسفه، برنامه آموزش فلسفه به کودکان و برای گروه تعلیمی تربیتی، برنامه آموزشی طراحی شده تیاتر تعلیمی تربیتی اجرا شد، در حالی که گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه رشد اخلاقی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های توصیفی و آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیره با نرم افزار آماری SPSS 26 انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تدوین این پژوهش حفظ اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده و مشارکت کنندگان با آگاهی از اهداف پژوهش به پرسشنامه ها پاسخ دادند.

    یافته ها

     نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش فلسفه و تیاتر تعلیمی تربیتی بر بهبود رشد اخلاقی تاثیر معنی دار داشته است (05/0p<). همچنین نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی نشان داد که تاثیر آموزش فلسفه بر رشد اخلاقی دانش آموزان به طور معناداری بیشتر از تیاتر تعلیمی تربیتی بوده است (05/0p<).

    نتیجه گیری

     یافته های این پژوهش اطلاعات مفیدی را در ارتباط با آموزش فلسفه و تیاتر تعلیمی تربیتی و تاثیر آن ها بر افزایش رشد اخلاقی فراهم می کند و مشاوران و روان شناسان می توانند برای بهبود رشد اخلاقی در دانش آموزان ابتدایی از این مداخلات استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش فلسفه، تیاتر تعلیمی تربیتی، رشد اخلاقی
  • محمدامین پاکزاد، محمدابراهیم حلت آبادی فراهانی، سمیه غفوری، محمد خسروی طناک * صفحه 22
    زمینه و هدف

     ارتقای رشد اجتماعی دانش آموزان به منظور تصمیم گیری مناسب، برقراری ارتباط و تعادل داشتن در جامعه ضروری است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش هوش اخلاقی و فرهنگ مدرسه در پیش بینی رشد اجتماعی دانش آموزان انجام شد.

    روش

     پژوهش حاضر توصیفی همبستگی بود و جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان متوسطه دوم شهر بیرجند در سال تحصیلی 99-1398 بودند که بر اساس جدول جسی و مورگان (Jesse and Morgan) تعداد 360 نفر به روش نمونه در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پژوهش شامل پرسشنامه های هوش اخلاقی لنیک و کیل (Lennick & Kiel) (2007 م.)، فرهنگ مدرسه هیگینز و ساد (Higgins & Sadh) (1998 م.) و رشد اجتماعی الیس وایتزمن (Ellis Witsman) (1990 م.) بودند. جهت تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان با استفاده از نرم افزار SPSS 22 استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    پس از کسب اجازه از اداره آموزش و پرورش و بیان اهداف برای شرکت کنندگان، رضایت شفاهی از آن ها کسب و درباره محرمانگی اطلاعات به آن ها اطمینان خاطر داده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد بین هوش اخلاقی و فرهنگ مدرسه با رشد اجتماعی ارتباط مستقیم و معنی داری وجود داشت (01/0>P) و مولفه های هوش اخلاقی 94 درصد و مولفه های فرهنگ مدرسه 7/35 درصد، از رشد اجتماعی دانش آموزان را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

     نتایج، لزوم توجه ویژه مسیولین و متصدیان تعلیم و تربیت به ترویج هوش اخلاقی و تسویق فرهنگ مدرسه در راستای رشد اجتماعی دانش آموزان را می رساند.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، فرهنگ مدرسه، رشد اجتماعی، دانش آموزان
  • زینب علمدار سرمد، محمد عباس زاده *، داود ابراهیم پور، محمود علمی صفحه 23
    زمینه و هدف

     رفتارهای پرخطر غیر اخلاقی در بین دانش آموزان یکی از مهم ترین آسیب های اجتماعی دوره نوجوانی است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر مطالعه انواع، زمینه ها و پیامدهای این رفتارهای پرخطر غیر اخلاقی است تا درک روشنی از این مساله اجتماعی فراهم شود.

    روش

     روش تحقیق به کاررفته در این پژوهش، کیفی بوده و از تکنیک مصاحبه نیمه ساختاریافته برای جمع آوری اطلاعات پژوهش استفاده شده است. جامعه هدف پژوهش حاضر را دانش آموزان مناطق پنج گانه دوره دوم متوسطه شهر تبریز تشکیل داده اند که با 57 نفر از آن ها مصاحبه صورت گرفته است. برای انتخاب مشارکت کنندگان از روش نمونه گیری هدف مند استفاده شد. برای تحلیل داده ها از کدگذاری باز، محوری و انتخابی بهره گرفته شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    مصاحبه ها با اطلاع مدیران و معاونین مدارس و خانواده های دانش آموزان و رضایت کامل مشارکت کنندگان صورت گرفت و اطلاعات شخصی آن ها در تمام مراحل پژوهش محرمانه ماند و مصاحبه ها به شکل ناشناس تحلیل شدند.

    یافته ها

     پسرنمایی، پوشش و آرایش غیر متعارف، خودزنی و فریب دادن پسر، از جمله رفتارهای پرخطر غیر اخلاقی دانش آموزان دختر و حمل سلاح سرد و مواد محترقه، هرزه نگاری، ایجاد مزاحمت های خیابانی، مصرف مشروبات الکلی و دارو های نیروزا و شرکت در پارتی های مختلط، از جمله رفتارهای مخاطره آمیز غیر اخلاقی دانش آموزان پسر هستند. عوامل زمینه سازی رفتارهای پرخطر غیر اخلاقی دانش آموزان نیز عبارتند از: سن بلوغ، جنسیت، پایگاه اجتماعی اقتصادی، فضای مجازی، فشار هنجاری و عرفی شدن باورهای دینی.

    نتیجه گیری

     اگرچه برخی از رفتارهای پرخطر غیر اخلاقی در بین دانش آموزان دختر و پسر یکسان هستند، اما برخی از رفتارهای پرخطر مختص یک جنس خاص هستند، لذا لازم است برنامه ها و سیاست های پیشگیرانه در خصوص رفتارهای پرخطر غیر اخلاقی دانش آموزان که سلامت اجتماعی آن ها را تهدید می کند، به این مهم توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، رفتارهای غیر اخلاقی، سلامت اجتماعی، دانش آموزان
  • مهسا ذوالفقاری، محمود کاظمی *، حسن بادینی، غلامعلی سیفی زیناب صفحه 24
    زمینه و هدف

     تبیین اثر ثبت در مالکیت املاک با تکیه بر ضرورت های فعلی و ظرفیت های قانونی، علاوه بر رهیافت نظری از اهمیت ویژه ای در جهت دهی به سیاستگذاران و تمهید سازوکارهای حقوقی و اجرایی برخوردار است. در این مطالعه با در نظرگرفتن نقش ثبت املاک و اهمیت تاثیر آن در ثبوت یا اثبات مالکیت به ویژه از منظر تحقق مولفه های اخلاق عمومی و بهداشت قضایی، به مطالعه پیرامون رویکرد دو نظام حقوقی ایران و انگلستان پرداخته شد.

    روش

     پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای (اسنادی) انجام یافته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در نگارش این مقاله، اصول راجع به اخلاق در پژوهش به ویژه امانتداری در استناد به متون و حفظ اصالت مقاله، مورد توجه بوده است.

    یافته ها

     ثبت املاک در صورتی می تواند اهداف قوانین ثبتی را در حوزه های امنیت و عدالت و بهداشت قضایی فراهم آورد که حایز اثر ایجادی (ثبوتی) در تحقق مالکیت باشد. این امر در حقوق انگلستان به صراحت پیش بینی شده و در حقوق ایران نیز از مقررات ثبتی قابل برداشت است.

    نتیجه گیری

     در حقوق انگلستان، ضمن بهره گیری از روش موثر و شفاف ثبت الکترونیک در کنار پذیرش نظام ایجادی ترکیبی، ثبت ملک و درج نام اشخاص منجر به تعلق و انتقال حقوق مالکانه و امکان تصرفات حقوقی در ملک خواهد شد. در حقوق ایران تفاسیر ناهمگون از مقررات ثبتی و استناد به دیگر قوانین، نظریات و رویکردهای مختلفی را موجب شده است، لیکن با عنایت به اهداف قانونگذار ثبتی و ضرورت های ثبت املاک در حوزه های اخلاق عمومی و بهداشت قضایی، می بایستی اثری ایجادی برای تشریفات ثبتی و ثبت در دفتر املاک قایل شد.

    کلیدواژگان: ثبت املاک، مالکیت، اثر ایجادی، اخلاق عمومی، نظام های ثبتی
  • علیرضا رجبی پور میبدی *، آذین کایدیان، مهدی مصلحی، علی جمدی، زهره السادات دعایی صفحه 25
    زمینه و هدف

     در هر کشوری منابع انسانی باارزش ترین عامل تولید و منبع اصلی فرآیند افزایش کارایی و بهبود به حساب می آیند؛ کارکنان به مدیران، سازمان و اهداف آن اعتماد خواهند کرد و برای ارتقای سازمان نهایت تلاش خود را به کار می گیرند و این به معنای افزایش اثربخشی سازمان است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه هویت اخلاقی و اعتماد مدیریت در رابطه بین مدیریت منابع انسانی کارمندمحور با رفتار آوای کارکنان انجام گرفت.

    روش

     روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی است و از نظر جمع آوری داده ها از نوع تحقیقات همبستگی از نوع معادلات ساختاری به شمار می آید. جامعه آماری پژوهش کارکنان وزارت ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران به تعداد 7280 نفر می باشد که از این تعداد با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر بر اساس نمونه گیری طبقه ای و به صورت در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه هویت اخلاقی Bawick (2017 م.)، مدیریت منابع انسانی کارمندمحور از Zhang (2016 م.)، پرسشنامه آوای کارکنان از Van Dyne (2012 م.) و اعتماد مدیریت از Stanley (2005 م.) مورد استفاده قرار گرفت. برای بررسی و تحلیل داده ها از دو نرم افزار SPSS 22 و AMOS 22 و از آزمون همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    مشارکت کنندگان در پژوهش با رضایت و آگاهانه پرسشنامه ها را تکمیل کردند.

    یافته ها

     یافته های این پژوهش نشان داد که مدیریت منابع انسانی کارمندمحور بر رفتار آوای کارکنان با ضریب مسیر 47/0 و مدیریت منابع انسانی کارمندمحور بر اعتماد مدیریت با ضریب مسیر 33/0 و همینطور اعتماد مدیریت بر رفتار آوا با ضریب مسیر 31/0 تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین نقش میانجی اعتماد مدیریت با ضریب غیر مستقیم 566/0بین دو متغیر مدیریت منابع انسانی کارمندمحور و رفتار آوا مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش به تایید و حمایت مدل ارایه شده محقق انجامید.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج به دست آمده مشخص شد که مدیریت منابع انسانی می تواند نقش مهمی را برای دستیابی به اهداف سازمان ایفا کند؛ مدیران در این بخش با استقرار نظام جامع منابع انسانی می توانند تاثیر بسیار گسترده ای بر بخش های مختلف سازمان، از جمله عملکرد آن به همراه داشته باشند. مدیریت منابع انسانی باید به آموزش و توسعه نیروی کار خویش پرداخته و برای کارکنان برنامه ریزی مناسب را برای توسعه و رشد آن ها فراهم سازد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی کارمندمحور، رفتار آوا، اعتماد مدیریت، هویت اخلاقی، وزارت ورزش و جوانان
  • شیوا آقاپور، فریبا میراسکندری *، روزا کرم پور صفحه 26
    زمینه و هدف

     تحقیر زنان شاغل در محیط های کاری، از جمله آسیب های اجتماعی شایعی است که پیامدهای متعددی می تواند داشته باشد. پژوهش حاضر تلاشی است برای مطالعه دلایل و زمینه های تحقیر زنان در محیط های کاری.

    روش

     روش تحقیق به کاررفته در این پژوهش، کیفی بوده و از تکنیک مصاحبه نیمه ساختاریافته برای جمع آوری اطلاعات پژوهش استفاده شده است. جامعه هدف پژوهش را زنان شاغل شهرستان ماکو تشکیل داده اند که با 40 نفر از آن ها مصاحبه صورت گرفته است. برای انتخاب مشارکت کنندگان از روش نمونه گیری هدفمند و از نوع حداکثر تنوع استفاده شد. برای تحلیل داده ها از کدگذاری باز و محوری بهره گرفته شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    مصاحبه ها با اطلاع و رضایت کامل مشارکت کنندگان صورت گرفت و اطلاعات شخصی آن ها در تمام مراحل پژوهش محرمانه ماند.

    یافته ها

     دلایل موثر بر تحقیر زنان شاغل در محیط های کاری عبارتند از: شیوه های نامطلوب جامعه پذیری، محدودشدن دایره اعتماد، ناآگاهی از حقوق شهروندی، فرزندپروری مستبدانه، عدم اعتماد به نفس، ماجراجویی و لذت جویی. عوامل زمینه ساز تحقیر زنان شاغل در محیط های کاری عبارتند از: احساس محرومیت و پایین بودن میزان سرمایه (فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی) افراد، نگرش ها و تصورات قالبی، فرهنگ نابرابر جنسیتی و ایدیولوژی مردسالاری.

    نتیجه گیری

     شیوه های نامناسب اجتماعی شدن، احساس محرومیت نسبی، فرهنگ نابرابر جنسیتی، وجود کلیشه ها و تبعیض های جنسیتی، به همراه بی اعتمادی به زنان و کارشان، باعث تحقیر زنان شاغل می شود.

    کلیدواژگان: تبعیض جنسیتی، تحقیر، زنان شاغل، محیط های شغلی
  • عظیم امیدوار، عادل زاهد بابلان *، مهدی معینی کیا، علی خالق خواه صفحه 27
    زمینه و هدف

     اشتیاق شغلی معلمان جنبه برجسته ای است که باعث بهبودی بهزیستی و عملکرد تحصیلی در دانش آموزان می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اخلاق اسلامی کار بر اشتیاق شغلی معلمان با نقش میانجی تعهد حرفه ای در بین معلمان مقطع ابتدایی شهر اردبیل انجام شد.

    روش

     روش پژوهش توصیفی همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی معلمان دوره ابتدایی شهر اردبیل در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 2671 نفر بود که بر اساس فرمول کوکران و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای از این تعداد 340 نفر به عنوان نمونه آماری پژوهش برای جمع آوری داده ها انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه های استاندارد اخلاق کار اسلامی Ali (2008 م.)، اشتیاق شغلی Salanova & Schaufeli (2001 م.) و تعهد حرفه ای Clikeman & Henning (2000 م.) استفاده شد. داده ها نیز به وسیله شاخص های توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و الگوی روابط ساختاری با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS 24 و lisrel تحلیل شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    پس از توضیح درباره اهداف مطالعه و اطمینان بخشی به شرکت کنندگان درباره محرمانگی اطلاعات و رضایت شفاهی آنان، پرسشنامه ها بین شرکت کنندگان توزیع گردید.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که اخلاق اسلامی کار با تعهد حرفه ای (44/0=r، 001/0< p) و اشتیاق شغلی (43/0=r، 001/0< p) رابطه مثبت و معناداری دارد. نتایج همچنین نشان داد اشتیاق شغلی با تعهد حرفه ای (56/0=r، 001/0< p) ارتباط مثبت و معناداری دارد. نتایج مدل نشان می دهد مقدار ضریب تاثیر اخلاق اسلامی کار بر اشتیاق شغلی با میانجی تعهد حرفه ای 33/0 است و اخلاق اسلامی کار به صورت غیر مستقیم و با میانجیگری تعهد حرفه ای بر اشتیاق شغلی تاثیر مثبت و معنادار دارد (مقدار آماری آزمون سوبل 53/4 و 05/0>P).

    نتیجه گیری

     بنا به یافته های پژوهش، می توان گفت که وجود اخلاق اسلامی کار در مدارس باعث می شود معلمان و مدیران مدارس دیدگاه مثبتی نسبت به شغل خود داشته باشد و با شور و شوق فراوان در مدارس حاضر شوند و نسبت به شغل خود تعهد ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی کار، اشتیاق شغلی، تعهد حرفه ای، معلمان ابتدایی
  • کامران مالکپور لپری، شهرام مهرآور گیگلو *، معصومه مسلمی مهنی، طیبه منتظری صفحه 28
    زمینه و هدف

     یکی از مسایل مشترکی که دانشگاه ها در سطح جهانی با آن رو به رو هستند، مسیولیت اجتماعی دانشگاه است. مدیران امروزی باید ابعاد اجتماعی عمومی حرفه خود را شناخته و جهت رویارویی با محیط اجتماعی خود آماده باشند. هدف پژوهش حاضر تحلیل رابطه هوش اجتماعی و اخلاقی با مسیولیت پذیری اجتماعی مدیران دانشگاه های دولتی است.

    روش

     روش تحقیق، کمی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل مدیران دانشگاه های دولتی که در سال 1400-1399 مشغول به خدمت بودند، می باشد، تعداد 103 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده بر اساس جدول مورگان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های هوش اجتماعی، پرسشنامه مسیولیت پذیری اجتماعی و پرسشنامه هوش اخلاقی استفاده شد. روایی پرسشنامه های حاضر توسط خبرگان در این زمینه مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه هوش اجتماعی 93/0، مسیولیت پذیری 92/0، هوش اخلاقی 91/0 با استفاده از آلفای کرونباخ برآورد شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، استنباطی و مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS 22، Lisrel 22 و AMOS 22 استفاده گردید.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این پژوهش صداقت و امانتداری رعایت شده است و مشارکت کنندگان با آگاهی از اهداف پژوهش به پرسشنامه ها پاسخ دادند.

    یافته ها

     نتایج تحقیق نشان می دهد بین هوش اجتماعی با مسیولیت پذیری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین هوش اخلاقی با مسیولیت پذیری، و بین هوش اجتماعی با هوش اخلاقی در بین مدیران رابطه معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که با تقویت و بهبود هوش اجتماعی و اخلاقی می توان در جهت بهبود و تقویت مسیولیت پذیری اجتماعی مدیران دانشگاه گام برداشت.

    کلیدواژگان: هوش اجتماعی، مسیولیت پذیری، هوش اخلاقی، دانشگاه
  • مظهر بابایی *، پروانه بیگی، هدیه ازغ صفحه 29
    زمینه و هدف

     حسادت یکی از هیجان های منفی است که بر روابط بین فردی، سلامت جسمی و روحی و کارکرد روزمره فرد در زندگی تاثیر گذاشته و آسیب هایی برای فرد و جامعه در پی دارد. از این رو هدف پژوهش حاضر، به دست دادن تحلیلی فلسفی از علل، مصادیق و راهکارهای مواجهه با «حسادت» است.

    روش

     در پژوهش حاضر از روش های پژوهش اسنادی کتابخانه ای و روش تحلیل محتوای کیفی توصیفی از نوع متن نوشتاری بهره برده شد. بدین منظور با استفاده از نمونه گیری در دسترس، 150 نفر از دانشجویان پسر دانشگاه فرهنگیان استان کردستان در سال تحصیلی 01-1400 انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه نیمه ساختاریافته محقق ساخته، داده ها گردآوری و مورد تحلیل قرار گرفت.

    ملاحظات اخلاقی: 

    پایبندبودن محققین به اصول بیانیه هلسینکی در تمام دوره پژوهش، مورد توجه بوده است.

    یافته ها

     برای علل و مصادیق حسادت: در ساحت روانی جسمی، بیست و پنج مفهوم، در ساحت اجتماعی سیزده مفهوم، در ساحت اخلاقی دینی پانزده مفهوم و در ساحت حقوقی اقتصادی پنج مفهوم به دست آمد و از جهت راهکارها: در ساحت روانی جسمی بیست و نه مفهوم، در ساحت اجتماعی بیست و یک مفهوم، در ساحت اخلاقی دینی نوزده مفهوم و در ساحت حقوقی اقتصادی سه مفهوم حاصل شد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که در حسادت، هم عوامل درونی مانند احساسات، انگیزه ها و نگرش های فرد و هم عوامل بیرونی مانند خانواده، مدرسه و جامعه نقش دارند. به تبع هر یک از علل، انگیزه ، نیات و عمل فرد حسود، منفی و گاها مخرب می شود. از این رو انتخاب راهکار مناسب، مستلزم شناخت علل و مصادیق حسادت می باشد. بنابراین پیشنهاد می شود با برگزاری کارگاه های آموزشی برای مربیان آموزشی و تربیتی جهت آشنایی آن ها با علل و پیامدهای حسادت، در کنترل و کاهش حسادت موثر واقع شد.

    کلیدواژگان: حسادت، علل، مصادیق، راهکارها، دانشجو معلمان
  • مرتضی موثقی، نیما رنجی جفرودی * صفحه 30
    زمینه و هدف

     رفتارهای انحرافی از لحاظ مفهومی، رفتارهایی هستند که با انجام آن ها افراد قواعد، رسوم و سیاست های رسمی سازمان را در عرصه های مختلف نقض نموده و از این طریق زمینه را برای آسیب رسانی به افراد و سازمان فراهم می سازند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر رهبری اخلاقی بر رفتار انحرافی با میانجیگری جو اخلاقی و تعهد سازمانی می باشد.

    روش

     پژوهش حاضر از نظر شیوه گردآوری یافته ها از نوع تحقیقات کمی با روش همبستگی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان شرکت تعاونی ایران بنادر استان گیلان به تعداد 322 نفر بوده اند که از طریق فرمول کوکران 168 نفر به عنوان حجم نمونه و به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات از نوع کتابخانه ای و میدانی بوده و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه می باشد. ابزار های پژوهش شامل پرسشنامه رهبری اخلاقی براون (Brown) و همکاران (2005 م.)، پرسشنامه تعهد سازمانی مایر و آلن (Meyer & Allen) (1991 م.)، پرسشنامه جو اخلاقی ویکتور و کلون (Victor & Clone) (1988 م.) و پرسشنامه رفتار انحرافی رابینسون و بنت (Robinson & Bennett) (1995 م.) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات ساختاری و از نرم افزارهای SPSS 22 و Smart pls 3 استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تدوین این پژوهش حفظ اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است و مشارکت کنندگان با آگاهی از اهداف پژوهش به پرسشنامه ها پاسخ دادند.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان داد که رهبری اخلاقی به میزان 28/0- بر رفتار انحرافی و به میزان 70/ 0 بر جو اخلاقی کارکنان، جو اخلاقی به میزان 25/0- بر رفتار انحرافی، رهبری اخلاقی به میزان 89/0 بر تعهد سازمانی موثر است. تعهد سازمانی به میزان 36/0- بر رفتار انحرافی کارکنان تاثیرگذار است. همچنین رهبری اخلاقی بر رفتار انحرافی با میانجیگری جو اخلاقی کارکنان و رهبری اخلاقی بر رفتار انحرافی با میانجیگری تعهد سازمانی کارکنان تاثیرگذار می باشد، اما تاثیر جو اخلاقی بر تعهد سازمانی کارکنان معنادار نبود.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج به دست آمده برای کاهش رفتارهای انحرافی، ضمن آموزش و تقویت سبک رهبری اخلاقی در سازمان باید از ظرفیت آن برای چگونگی ایجاد تعهد سازمانی و جو اخلاقی در سازمان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، رفتار انحرافی، جو اخلاقی، تعهد سازمانی
  • جمال بیگی* صفحه 31
    زمینه و هدف

     جرایم اخلاقی مهم ترین مصداق امنیت اجتماعی تلقی می شود که به قابلیت حفظ الگوهای اخلاقی، فرهنگ، مذهب، هویت عرف ملی با شرایط قابل قبول از تحول مربوط است. از همین رو مداخله دولت در حوزه جرایم اخلاقی سازمان یافته، در دهه های اخیر مورد توجه قرار گرفته و جرم انگاری در حوزه مفاسد اخلاقی شخصی و جرایم اخلاقی بدون بزه دیده، محکوم به فنا می باشد.

    روش

     این تحقیق از نوع نظری است، روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     یافته ها حاکی از این است که هدف جرایم اخلاقی سازمان یافته عمدتا کسب قدرت مادی، خدمات نامشروع و غیر اخلاقی و در نهایت مادیات است. با امعان نظر به پذیرش مداخله دولت در تامین امنیت اخلاقی مرتبط با مفاسد گروهی یا سازمان یافته و واگذاری تامین امنیت اخلاقی فردی یا شخصی به خود مردم و نهادهای مدنی، تفکیک جلوه های جرایم اخلاقی سازمان یافته از جرایم اخلاقی فردی ضرورت دارد.

    نتیجه گیری

     با توجه به اینکه ارزش ها، هنجارها و دستاوردهای عصر تجدد و نوگرایی که تکیه و تاکید به تجربه گرایی، عقل و علم دارند، به تنهایی پاسخگوی نیازهای بشری نیستند، لذا یکی از استلزامات امنیت اخلاقی آن است که روشنفکران و نخبگان جامعه بپذیرند که اگر سنت ها، ارزش های دینی، فرهنگی و ملی جامعه نقش بازدارنده و تعدیل کننده انحرافات و زیاده روی های علم و دانش و تجربه را ایفا می کنند، وظیفه آن هاست که به جای ستیز، به حفظ و تقویت آن ها بکوشند. در یک حاکمیت دینی، هیچ مسیولی اعم از اجرایی، تقنینی و قضایی نمی تواند مسیولیت خود را در قبال مبارزه با مظاهر فساد سازمان یافته و گروهی نادیده گرفته یا انکار نماید.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، امنیت اخلاقی، جرایم سازمان یافته، جرایم اخلاقی
  • سجاد باقرزاده، محمود عباسی *، حسین شریفی طرازکوهی صفحه 32
    زمینه و هدف

     سند ملی حقوق کودک و نوجوان تدابیر پیشگیرانه ضد بزه دیدگی و حمایتی را نسبت به کودکان و نوجوانان تبیین نموده که یکی از گروه های مورد حمایت این قانون، تراجنسیتی ها هستند. اشخاصی که میان هویت جنسی و جنسیتی آنان تطابق وجود ندارد و مطابق قوانین داخلی هم اکنون به عنوان بیماران دارای اختلال روانی محسوب می گردند. کودکان و نوجوانان تراجنسیتی در سراسر دنیا با سوءرفتارهای گسترده ای مواجه هستند، به طوری که رشد جسمی، روحی، معنوی، اخلاقی و اجتماعی آنان را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. این مقاله به مهم ترین حمایت های حقوقی مندرج در سند موصوف ناظر بر این اشخاص می پردازد.

    روش

     روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای بوده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در انجام تمامی مراحل نگارش پژوهش حاضر، صداقت و امانتداری به همراه حفظ اصالت متون رعایت شده است.

    یافته ها

     مطابق نسخه 11 دستورالعمل دسته بندی جهانی بیماری های سازمان جهانی بهداشت با وجود تغییر وضعیت اشخاص تراجنسیتی از فهرست «بیماری های روانی» به دسته «وضعیت سلامت جنسی» از ابتدای سال 2022، اما کماکان در بیشتر کشورها اشخاص تراجنسیتی در فهرست بیماران دارای اختلال روانی قرار دارند که در موقعیت حقوقی کنونی، سند ملی حقوق کودک و نوجوان می تواند نقش موثری در بهبود وضعیت کودکان و نوجوانان تراجنسیتی کشورمان ایفا نماید.

    نتیجه گیری

     سند ملی حقوق کودک و نوجوان دربردارنده نقشی بی بدیل و جایگاهی ممتاز در میان قوانین حوزه کودک و نوجوان است، چراکه از منظر بین المللی، این سند مبنای معرفی و تبیین جایگاه کودکان و نوجوانان در مجامع بین المللی است. از منظر داخلی نیز کلیه دستگاه های مرتبط با امور کودکان و نوجوانان طبق وظایف باید با اتخاذ تدابیر قانونی در تصمیمات و برنامه ریزی های مربوطه، مواد مندرج در این سند را اعمال نمایند. اجرای تدابیر و حمایت های حقوق بشری این سند نه تنها منجر به جلوگیری از سوءرفتار با کودکان و نوجوانان تراجنسیتی و پرورش جسمی، روحی، معنوی، اخلاقی و اجتماعی آنان در بستری صحیح می گردد، بلکه منتج به افزایش سطح رعایت حقوق بشر و ارتقای اعتبار بین المللی کشور نزد افکار عمومی جهانی خواهد شد.

    کلیدواژگان: سند ملی حقوق کودک و نوجوان، تراجنسیتی، حقوق بشر، هویت جنسیتی، شورای عالی انقلاب فرهنگی
  • نگین میرعلایی، روح الله رهامی *، سید قاسم زمانی صفحه 33
    زمینه و هدف

     محیط زیست طبیعی به آن بخش از محیط زیست اطلاق می گردد که در ایجاد آن بشر نقشی نداشته و آفرینش آن ریشه در موهبت های خدادادی دارد و شامل جنگل ها، مراتع، کوه ها، دشت ها، رودخانه ها، دریاها، باتلاق ها و... می شود. همواره تخریب منابع طبیعی توسط انسان به شیوه های گوناگونی چون صنعتی شدن، عبور جاده های ساخت بشر از جنگل ها، قطع درختان، آتش سوزی جنگل ها و آلودگی هوا صورت می پذیرد. از طرف دیگر تغییر اقلیم (تغییر در تابش خورشید و گازهای گلخانه ای، خشکسالی در بازه زمانی طولانی) نیز اثرات منفی بر محیط زیست، کره زمین و زندگی جانداران می گذارد، در این خصوص می توان از آوارگی بسیاری از انسان ها و مهاجرت های اجباری در راستای تغییرات و عوامل فوق نام برد. این تحقیق با هدف بررسی ابعاد و راهکارهای حمایت از محیط زیست در مواجهه با تغییرات اقلیمی به انجام رسید.

    روش

     تحقیق حاضر با استفاده از روش توصیفی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای به انجام رسیده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در انجام این تحقیق جنبه های اخلاقی شامل حفظ اصالت متن و امانتداری در ارجاع به منابع، رعایت شده است.

    یافته ها

     ضرورت عاجل در خصوص حمایت از منابع طبیعی در سطح های ملی، منطقه ای، جهانی به منظور پیشگیری از عواقب سوء ناشی از تغییرات اقلیمی مشهود می باشد و با راهکارهایی چون کاهش زباله ها وکاهش انتشار گازهای گلخانه ای، استفاده از منابع تجدیدپذیر، انرژی سبز و... تا حدود زیادی می توان از محیط زیست و منابع طبیعی در قبال آثار سوء تعییرات اقلیمی حمایت نمود.

    نتیجه گیری

     مجامع بین المللی ذی صلاح باید با قراردادن ضمانت اجرای موثر جهت رعایت راهکارهای فوق الاشعار، با دولت های خاطی و مخرب محیط زیست در ذیل ماده 39 منشور ملل متحد، با تصمیم شورای امنیت، برخورد نمایند.

    کلیدواژگان: محیط زیست، تغییرات اقلیمی، انرژی سبز، منابع تجدیدپذیر، منابع طبیعی
  • فریده عماد مروستی، علی پورقصاب امیری *، احمدرضا بهنیافر، حسین جلالی صفحه 34
    زمینه و هدف

     پیرامون مقررات حاکم بر محصولات تراریخته در اسناد بین المللی تحقیق های متعددی انجام شده است، اما تبیین این موضوع از منظر حقوق داخلی کشورها چندان مورد توجه قرار نگرفته است. لذا، در این مقاله تلاش شد تا به بررسی نظام حقوقی حاکم بر محصولات تراریخته در حقوق ملی برخی کشورها با تاکید بر حقوق ایران پرداخته شود.

    روش

     مقاله حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به انجام رسیده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، جنبه های اخلاقی مطالعه کتابخانه ای شامل اصالت متون و امانتداری در ارجاعات رعایت شده است.

    یافته ها

     در حقوق کشورهایی نظیر آلمان، کانادا، آمریکا و استرالیا قوانین مدونی در زمینه نظارت و کنترل تولید محصولات تراریخته وضع شده است. همچنین بررسی قوانین و مقررات ایران در خصوص محصولات تراریخته نشان می دهد که رویکرد اصلی در راستای تولید، واردات، صادرات و مصرف محصولات تراریخته در چارچوب قوانین و مقررات ملی و بین المللی است. با این حال، قانون ایمنی زیستی ایران به عنوان مهم ترین قانون در خصوص این محصولات، خود دارای ایرادها و کاستی هایی است که سبب بروز تفسیرهای مختلف و به تبع آن عدم اجرای صحیح قانون شده است.

    نتیجه گیری

     عموم کشورها در کنترل و نظارت بر محصولات تراریخته با چالش های متعددی مواجه هستند. چالش های عمده پیش رو شامل مواردی از قبیل کنترل آزمایشگاهی پیشرفته محموله های محصولات تراریخته کشاورزی و صنایع غذایی، کنترل سلامت محصولات خصوصا غلات در سطح بازارهای مصرف، رصد اثرات نامطلوب احتمالی محصولات تراریخته در محیط زیست، ارزیابی گیاهان تراریخته ای که توسط محققین این کشورها تولید گردیده اند و چگونگی صدور مجوز در پاسخ به درخواست های تولید محصولات تراریخته و سازوکارهای نظارت بر محصولات تراریخته تولیدی می باشند. بر این اساس، توجه بیشتر و عزم بین المللی و ملی در وضع قوانین شفاف و اجرایی متضمن اولویت دهی به سلامت و محیط زیست و سپس رشد اقتصادی و کشاورزی، برای انتظام و انسجام قواعد حاکم بر محصولات تراریخته کماکان احساس می شود.

    کلیدواژگان: محصولات تراریخته، حقوق ملی، قانون ایمنی زیستی، محیط زیست
  • سجاد بشرپور *، شیرین احمدی صفحه 35
    زمینه و هدف

     اهمال کاری عاملی است که بر نگرش و رفتار کاری افراد تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش بی اشتیاقی اخلاقی و اضطراب کرونا در پیش بینی اهمال کاری شغلی با میانجی گری سرسختی روان شناختی انجام شد.

    روش

     روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی (معادلات ساختاری) بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه کارکنان دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1400 تشکیل داد. از این جامعه نمونه ای به حجم 160 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به پرسشنامه های اهمال کاری شغلی، سرسختی روان شناختی، بی اشتیاقی اخلاقی و اضطراب کرونا پاسخ دادند. به منظور تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزارهای SPSS 25 و Lisrel 8.8 استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    محرمانه بودن پرسشنامه ها، رضایت آگاهانه شرکت کنندگان در پژوهش و اختیار خروج از آن رعایت شده است.

    یافته ها

     نتایج نشان داد بی اشتیاقی اخلاقی و اضطراب کرونا بر اهمال کاری شغلی اثر مستقیم و معنی داری دارد. همچنین اثر غیر مستقیم بی اشتیاقی اخلاقی و اضطراب کرونا با میانجی گری سرسختی روان شناختی تایید شد.

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته های به دست آمده به مشاوران و روان شناسان، برگزاری کارگاه های آموزشی مبنی بر آموزش مقابله با بی اشتیاقی اخلاقی، مدیریت استرس و اضطراب جهت کاهش اهمال کاری توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: اهمال کاری شغلی، سرسختی روان شناختی، اضطراب کرونا، بی اشتیاقی اخلاقی
  • آزاده هادی، امید حسنی، فاطمه علیپور، آرش شهبازیان خونیق * صفحه 36
    زمینه و هدف

     هوش اخلاقی و اهمال کاری سازمانی از عوامل مهم تاثیرگذار بر امنیت شغلی کارکنان به شمار می روند، لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مولفه های هوش اخلاقی و اهمال کاری سازمانی در امنیت شغلی کارکنان بهزیستی انجام شد.

    روش

     روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. نمونه آماری پژوهش به تعداد 230 نفر از کارکنان بهزیستی شهر سنندج بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه هوش اخلاقی، پرسشنامه اهمال کاری سازمانی و پرسشنامه امنیت شغلی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 22 و روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    رضایت شفاهی شرکت کنندگان برای شرکت در پژوهش کسب شده و درباره بی نامی پرسشنامه ها و محرمانگی اطلاعات به آنان اطمینان خاطر داده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان دادند که تمامی مولفه های هوش اخلاقی و اهمال کاری سازمانی با امنیت شغلی رابطه معنادار داشت (01/0P<). همچنین مولفه ناکارآمدی و مولفه درستکاری توانستند به طور معناداری امنیت شغلی کارکنان را پیش بینی کنند (01/0P<).

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش نشان داد که هوش اخلاقی و اهمال کاری سازمانی نقش مهمی در امنیت شغلی کارکنان دارند. بنابراین مدیران ارشد سازمان ها می توانند با تقویت هوش اخلاقی کارکنان به بهبود امنیت شغلی و کاهش اهمال کاری شغلی آنان کمک کنند.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، اهمال کاری سازمانی، امنیت شغلی، کارکنان بهزیستی
  • قاسم سواعد، پروین احتشام زاده *، محمدرضا برنا صفحه 37
    زمینه و هدف

     احساس امنیت از نیازها و انگیزه های اساسی انسان به شمار می رود، به طوری که با زوال آن آرامش خاطر انسان از بین می رود و تشویش، اضطراب و ناآرامی جای آن را می گیرد. مطالعه عوامل موثر بر احساس امنیت از جمله اخلاق اجتماعی و گرایش به قانون گریزی از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر، بررسی روابط ساختاری اخلاق اجتماعی با احساس امنیت با میانجی گری گرایش به قانون گریزی والدین دانش آموزان بود.

    روش

     این پژوهش با روش توصیفی همبستگی و با آزمون مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه والدین دانش آموزان شهر اهواز در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند که از بین آن ها 235 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار های پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته اخلاق اجتماعی سواعد و همکاران (2021 م.)، پرسشنامه احساس امنیت هزار جریبی و همکاران (2014 م.) و پرسشنامه قانون گریزی میرفردی و همکاران (2015 م.) بود. داده های حاصل با استفاده از روش معادلات ساختاری و با بهره گیری از نرم افزار SPSS 24 و Amos 24 تحلیل شدند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تدوین این پژوهش حفظ اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است و مشارکت کنندگان با آگاهی از اهداف پژوهش به پرسشنامه پاسخ دادند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که بین اخلاق اجتماعی و احساس امنیت (01/0≥ p و30/0=β) همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد و رابطه گرایش به قانون گریزی با احساس امنیت (01/0≥ p و40/-0=β) دارای همبستگی منفی و معنادار بود. همچنین یافته های پژوهش نقش واسطه ای گرایش به قانون گریزی (01/0≥ p و40/0-=β) در رابطه اخلاق اجتماعی و احساس امنیت را مورد تایید قرار داد.

    نتیجه گیری

     با توجه به نقش گرایش به قانون گریزی و اخلاق اجتماعی بر احساس امنیت لازم است به رشد و تقویت آن ها در راستای پییشگیری از مشکلات روانی و همچنین آسیب های اجتماعی والدین دانش آموزان، توجه نمود.

    کلیدواژگان: اخلاق اجتماعی، احساس امنیت، قانون گریزی، دانش آموزان
  • رحمت الله رضایی * صفحه 38
    زمینه و هدف

     جرم شناسی سبز مبتنی بر تجزیه و تحلیل مضرات زیست محیطی از منظر جرم شناسی یا استفاده از اندیشه های جرم شناسی در مسایل زیست محیطی است و نزدیک به سه دهه است که در مورد جرایم زیست محیطی، مرتکبین جرایم و انگیزه های آنان، قربانیان این جرایم و نحوه بزه دیدگی آن ها و همینطور در خصوص برخورد و پیشگیری از این جرایم، فعالیت می کند. این مطالعه با هدف تحلیل مبانی اخلاق زیستی در حیطه جرم شناسی سبز به انجام رسید.

    روش

     در این مطالعه به صورت تحلیلی، پس از جستجوی هدفمند و مرور منابع به تبیین مولفه های اخلاقی جرم شناسی سبز پرداخته شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    هنجارهای مربوط به اخلاق در پژوهش و نیز امانتداری در استناد به متون و ارجاعات مقاله به طور کامل رعایت گردیده است.

    یافته ها

     تحلیل مولفه های جرم شناسی سبز از نظر مبانی اخلاق زیستی ارایه شده از سوی «بیوچامپ» و «چیلدرس» می تواند گام موثری در شناسایی و محک رسالت اخلاقی این رشته تقریبا نوظهور به حساب آید. تطبیق اصول چهارگانه اخلاقی زیستی، خودمختاری، عدالت، فایده رسانی و نازیان مندی با مبانی جرم شناسی سبز و رویکردهای سه گانه فلسفی انسان محورانه، زیست محورانه و طبیعت محورانه آن همگرایی بین اخلاق زیستی و جرم شناسی سبز را به اثبات رسانده است. رویکردهای سه گانه فلسفی جرم شناسی سبز نیز در تطبیق با اصول چهارگانه اخلاق زیستی جایگاه ممتازی دارند؛ با این تفاوت که در رویکرد انسان محور به جرم انگاری فعالیت های مغایر با آزادی و سودمندی انسان ها می پردازد و رویکرد زیست محور انسان را یک گونه از گونه های حیوانی معرفی کرده و رفتارهای مخل زیست گونه های مختلف جاندار را جرم انگاری نموده است و رویکرد طبیعت محور نیز با توسعه شعاع جرم انگاری به فعالیت هایی که در تضاد با منافع جهان طبیعت است، اعم از جاندارانی نظیر حیوانات و گیاهان، کره زمین و فضای بالای سر آن به محافظت از زیست کره می پردازد.

    نتیجه گیری

     تحلیل مولفه های اخلاقی جرم شناسی سبز و تطبیق آن با قواعد اخلاق کاربردی مبین اهمیت و فایده آن در زمان کنونی است که در عین جدیدبودن باید مورد توجه قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: جرم شناسی سبز، اخلاق زیستی، محیط زیست، آسیب های محیطی
  • مریم سلمانی، نسرین عزیزیان کهن *، مسعود ایمان زاده، مهرداد محرم زاده صفحه 39
    زمینه و هدف

     سبک های رهبری یکی از عوامل پیشرو در ایجاد تغییرات مثبت در سازمان ها است و هوش اخلاقی نقش بزرگی در موقعیت سازمان ایفا می کند؛ لذا تحقیق حاضر با هدف تحلیل نقش میانجی هوش اخلاقی در رابطه بین سبک رهبری و نگرش به تغییر انجام شده است.

    روش

     روش به کار گرفته شده در این تحقیق از نظر اجرا و استراتژی از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی مدیران هیات های ورزشی استان البرز بوده است که بنا بر آمار اعلام شده از طریق اداره کل ورزش و جوانان استان البرز (336N=) بوده است. طبق جدول مورگان تعداد نمونه آماری برابر با 179 نفر بود که به صورت تصادفی ساده از میان جامعه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد سبک رهبری هرسی و بلانچارد (Hersey & Blanchard) (1999 م.) و نگرش نسبت به تغییر یونگ (2004 م.) و جهت بررسی هوش اخلاقی از پرسشنامه استاندارد لنیک و کیل (Lennick & Kiel) (2011 م.) استفاده شد و با به کارگیری نرم افزار های آماری (SPSS 24 و Smart PLS 2) به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    پیش از شروع کار پاسخ دهندگان (داوطلب) از موضوع و روش اجرای مطالعه مطلع شدند و رضایتنامه شفاهی کسب گردید و اطمینان از محرمانه بودن به شرکت کنندگان داده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که متغیر سبک رهبری به میزان 657/0بر متغیر نگرش نسبت به تغییر مدیران هیات های ورزشی استان البرز اثر دارد. همچنین متغیر سبک رهبری به میزان 568/0 بر متغیر هوش اخلاقی مدیران هیات های ورزشی استان البرز اثر دارد. متغیر هوش اخلاقی نیز به میزان 593/0 بر متغیر نگرش نسبت به تغییر مدیران هیات های ورزشی استان البرز اثر دارد. در این مطالعه، مقدار VAF برای متغیر میانجی هوش اخلاقی برابر با 338/0 محاسبه شد که این بدان معناست که 8/33 درصد از کل اثرات سبک رهبری و نگرش نسبت به تغییر مدیران هیات های ورزشی استان البرز از طریق متغیر میانجی تبیین می شود.

    نتیجه گیری

     نتایج تحقیق نشان داد هوش اخلاقی با نگرش نسبت به تغییر و سبک رهبری ارتباط دارد، به علاوه هوش اخلاقی موجب افزایش تعهد و مسیولیت پذیری بیشتر مدیران شده به بهبود کارایی فردی و گروهی می انجامد.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، سبک های رهبری، نگرش به تغییر، مدیران
  • جلیل حاجی لو، علی شاکر دولق *، علی خادمی صفحه 40
    زمینه و هدف

     امروز در تجزیه و تحلیل رفتار سازمان ها، پرداختن به اخلاق و ارزش های اخلاقی یکی از الزامات است و شناسایی عوامل پیش بینی کننده آن یکی از موضوعات داغ پژوهشی در سال های اخیر بوده است. این پژوهش با هدف تدوین مدل رفتار اخلاقی کارکنان بر اساس تجارب معنوی، حمایت اجتماعی و صفات شخصیتی با میانجی گری عدالت ادراک شده انجام گرفته است.

    روش

     روش پژوهش حاضر توصیفی همبستگی است. جامعه آماری شامل تمام کارکنان دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی به تعداد (275 = N) می باشد و با توجه به محدودبودن جامعه آماری، نمونه گیری به صورت کل شماری صورت گرفته است. ابزار جمع آوری اطلاعات برای سنجش متغیر ویژگی های شخصیتی پرسشنامه آشتون و لی، رفتار اخلاقی، پرسشنامه سوانسون، تجارب معنوی، پرسشنامه قربانی، حمایت اجتماعی، پرسشنامه سینگاپاکدی و عدالت ادراک شده، پرسشنامه کالکیت بود. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزارهای SPSS 26 و SMART PLS 3 صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تدوین این مقاله جنبه های اخلاقی شامل حفظ اصالت متون، امانتداری و صداقت رعایت شده و مشارکت کنندگان با آگاهی از اهداف پژوهش به پرسشنامه ها پاسخ دادند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد تجارب معنوی به میزان 304/0 و با قدر مطلق عدد تی 458/3، متغیر حمایت اجتماعی به میزان 316/0 و با قدر مطلق عدد تی 051/3، متغیر صفات شخصیتی به میزان 223/0 و با قدر مطلق عدد تی 686/2 و نهایتا متغیر عدالت اجتماعی به میزان 166/0 و با قدر مطلق عدد تی 055/2 تاثیر مثبت و معناداری بر رفتار اخلاقی دارند. همچنین، متغیر عدالت ادراک شده فقط ارتباط بین تجارب معنوی و صفات شخصیتی را با رفتار اخلاقی میانجی گری می کند.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد ارزش های اخلاقی تحت تاثیر مستقیم حمایت اجتماعی، تجارب معنوی و صفات شخصیتی است و متغیر عدالت ادراک شده نیز می تواند شدت این تاثیر را افزایش دهد. همچنین متغیر حمایت اجتماعی بیشترین تاثیر را بر ارزش های اخلاقی دارد، لذا می توان گفت تقویت چارچوب های اخلاقی سازمان پیش از هر اقدامی به ایجاد فضای حمایتگرانه و عادلانه نیاز دارد و در چنین فضایی الگوهای رفتاری کارکنان با موازین اخلاقی و ارزشی مطابقت بیشتری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: رفتار اخلاقی کارکنان، حمایت اجتماعی، صفات شخصیتی، عدالت ادراک شده
  • محمدباقر علیزاده اقدم *، مریم کلهرنیا گل کار، محسن کلهرنیا گل کار صفحه 41
    زمینه و هدف

     بر اساس اهمیت سلامت اجتماعی و تاثیرات روزافزون آن بر زندگی و اجتماع، پژوهش حاضر به پیش بینی سلامت اجتماعی بر اساس عدالت اجتماعی با میانجی گری بی تفاوتی اجتماعی در بین شهروندان تهرانی در سال 1401 پرداخته است.

    روش

     پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها دارای ماهیت علی مقایسه ای از نوع پیمایشی می باشد. داده ها از طریق توزیع پرسشنامه های استاندارد در بین 384 نفر از شهروندان تهران سعادت آباد (منطقه 2)، زنجان جنوبی (منطقه 10) و خیابان کارگر (منطقه 16) با تلفیق روش نمونه گیری تصادفی ساده، خوشه ای، چندمرحله ای و طبقه ای متناسب با حجم نمونه گردآوری شدند. در مدل نظری تحقیق حاضر، متغیر عدالت اجتماعی (فردگرایی، برابری، انصاف و نیاز) به عنوان متغیر مستقل و متغیر بی تفاوتی اجتماعی (قدرت تصمیم گیری، بی اعتمادی، بی هدفی و مسیولیت پذیری سیاسی) به عنوان متغیر وابسته درونی و متغیر سلامت اجتماعی (انسجام اجتماعی، پذیرش اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شکوفایی و انطباق اجتماعی) به عنوان متغیر وابسته اصلی مد نظر قرار گرفته شده است. در نهایت برای بررسی رابطه بین متغیرهای مذکور از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Lisrel 8.8 استفاده گردید.

    ملاحظات اخلاقی: 

    پاسخگویانی که در این تحقیق مشارکت داشتند، با آگاهی از انجام تحقیق و اهداف آن به پرسشنامه ها پاسخ دادند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که عدالت اجتماعی بر سلامت اجتماعی با نقش واسطه ای بی تفاوتی اجتماعی موثر است. همچنین عدالت اجتماعی به میزان 41/0- بر بی تفاوتی اجتماعی و به میزان 78/0 بر سلامت اجتماعی تاثیرگذار می باشد و بی تفاوتی اجتماعی نیز به میزان 14/0- بر سلامت اجتماعی تاثیرگذار است.

    نتیجه گیری

     به منظور بهبود سلامت اجتماعی لازم است که عدالت اجتماعی در جامعه با کمک سازمان ها و مدیران رده بالا، برقرار شود تا به دنبال آن بی تفاوتی اجتماعی کاهش یابد و شاهد جامعه ای باشیم که در آن افراد از سلامت اجتماعی بالایی برخوردار باشند. بدون شک این سلامت اجتماعی می تواند تاثیرات مثبتی در سطوح مختلف و حل مسایل جامعه داشته باشد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، عدالت اجتماعی، بی تفاوتی اجتماعی، شهروندان تهرانی
  • مرتضی ارسطویی، داریوش بابایی *، رحیم اکرامی صفحه 42
    زمینه و هدف

     حوادث ورزشی حین عملیات ورزشی قسمت عمده ای از خسارات مرتبط با ورزش را تشکیل می دهند و از این حیث تبیین قواعد مسیولیت مدنی و تشخیص مسیولین حادثه به منظور حمایت از زیان دیدگان و جبران خسارات وارده از اهمیت بسیاری برخوردار است. در این مقاله مبانی مسیولیت مدنی ناشی از حوادث ورزشی حین عملیات ورزشی، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

    روش

     پژوهش حاضر، از حیث نوع یک تحقیق نظری است. همچنین به لحاظ روش تحقیق، به صورت توصیفی تحلیلی و با استفاده از روش بحث حقوقی (منطقی استدلالی) انجام گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در پژوهش حاضر جنبه های اخلاقی مطالعه کتابخانه ای شامل اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     نتایج بررسی نشان داد که مسیولیت مستقیم ورزشکاران و دیگر مرتکبین فعل زیانبار حین عملیات ورزشی اساسا بر مبنای تقصیر قرار دارد و تشخیص تقصیر نیز با توجه به مقررات هر رشته و آیین نامه ها، قراردادها، استانداردهای داخلی و بین المللی و عرف حرفه ای، میسر می شود. با این حال در مواردی چون مسیولیت ناشی از فعل غیر در حوادث ورزشی با توجه به جایگاه کنترلی و نظارتی اشخاص (مدیران، مربیان و مسیولین ورزش)، مبنای مسیولیت، فرض تقصیر است، بدین صورت که شخص برای برایت از مسیولیت بایستی رعایت تمامی جوانب احتیاط و تکالیف قانونی را به اثبات برساند.

    نتیجه گیری

     در مجموع نمی توان مبنای مطلقی برای مسیولیت مدنی ناشی از حوادث ورزشی تعیین نمود، چه اینکه مولفه های مختلفی نظیر ماهیت عمل ورزشی، جایگاه شخص در عملیات ورزشی و اساس قراردادی یا غیر قراردادی مسیولیت، می تواند در تحلیل مبنای مسیولیت و به ویژه وظیفه اثبات تقصیر یا عدم تقصیر حایز تاثیر باشند.

    کلیدواژگان: خسارات ورزشی، مسیولیت مدنی، نظریه خطر، تقصیر، فرض تقصیر
  • زهرا ضیافتی صباغ * صفحه 43
    زمینه و هدف

     بهداشت جهانی یک مفهوم بسیار مهم می باشد که تمرکز اصلی آن بر جهانی سازی بهداشت فردی و عمومی (به طور خاص در کشورهای در حال توسعه و کمترتوسعه یافته) و دسترسی به عدالت بهداشتی برای همه مردم در سراسر جهان است، در نتیجه این مفهوم غالبا معادل با بهداشت عمومی و جدای از حوزه حقوق بشر و اخلاق زیستی در نظر گرفته می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر هنجارهای اخلاق زیستی و حقوق بشر در شکل گیری نظام حقوق بهداشت جهانی انجام شد.

    روش

     این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     نظام های حقوقی توسط هیچ کس تاسیس نمی شوند، واقعیت این است که نظام های حقوقی مجموعه ای از ارتباطات بازیگران مختلف است که در بطن آن فرآیندهای هنجارسازی و مسیولیت پذیری وجود دارد. نکته دیگری که باید در نظر داشت، این است که در یک نظام حقوقی هدف اصلی، تحمیل وحدت بر کثرت نیست، زیرا این امر تقریبا غیر ممکن است. در واقع هدف اصلی ساختن هویت با کمک هنجارهای حقوقی می باشد؛ امری که در شکل گیری نظام حقوق بهداشت جهانی قابل تامل است.

    نتیجه گیری

     در پرتو رویکرد ناشی از نظریات کثرت گرایی حقوقی جهانی، تحولات اخیر در حقوق پزشکی بین المللی و اخلاق زیستی، یک گام مهم در شکل گیری نظام حقوقی بهداشت جهانی را تشکیل می دهد. به تعبیری، هنجارهای حقوق بشر در رشد استقلال اساسی و سازمانی بهداشت جهانی، نقش اصلی را ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: بهداشت جهانی، حقوق بین الملل، حقوق فراملی، سازمان بهداشت جهانی
  • محمد رستمی *، بهرام تقی پور صفحه 44
    زمینه و هدف

     امروزه شرکت های تجاری تمایل زیادی به حل و فصل اختلافات خود از طریق داوری دارند. یکی از مسایلی که داور یا داوران منتخب آن ها باید همواره به آن توجه داشته باشند، رعایت اصول و تعهدات اخلاقی است، زیرا عدم توجه به این موضوع از یکسو می تواند موجب سلب اعتماد از داوران شده و از دیگرسو، موجبی برای ابطال رای داور باشد.

    روش

     مقاله کنونی با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و سایر منابع در دسترس، جایگاه اخلاق در داوری اختلافات تجاری شرکت ها را مورد بررسی قرار داده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمامی مراحل نگارش مقاله، صداقت و امانتداری رعایت شده است و تمام مطالب برگرفته از آثار علمی دیگر، همراه با ارجاع دقیق به منابع می باشد.

    یافته ها

     یافته های این مقاله دلالت بر آن دارد، رعایت تعهدات اخلاقی از سوی داوران، به عنوان مهم ترین مبنای مقبولیت و مشروعیت این نهاد در نظام عدالت هر کشور شناخته شده و کدهای اخلاقی مهم ترین منبع تعهدات اخلاقی داوران هستند. همچنین برجسته ترین اصول اخلاقی که در نظام های قضایی آمریکا، انگلیس و استرالیا در دعاوی شرکت های تجاری، دادگاه های رسیدگی کننده به تصمیم یا رای داور بر آن ها تاکید داشته اند، عبارتند از: اصل استقلال و بی طرفی، اصل افشاگری، اصل محرمانگی و اصل تخصص که همه این موارد در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته اند.

    نتیجه گیری

     با توجه به اینکه در ایران تاکنون نسبت به تدوین کد اخلاقی برای داوری در اختلافات تجاری اقدام نشده است، ضروری است استانداردهای اخلاقی که داوران صرف نظر از قوانین و مقررات موجود باید از آن تبعیت نمایند، مشخص شود. بنابراین به نظر می رسد تهیه پیش نویس کد اخلاقی از سوی نهادهایی چون مرکز داوری اتاق بازرگانی ایران، برای داوری اختلافات تجاری با بهره گیری از تجارب کشورهای پیشرو در این زمینه مانند آمریکا ضروری باشد.

    کلیدواژگان: کد اخلاقی، استقلال، بی طرفی، افشاگری، محرمانگی، تخصص
  • حسن باشکوه اجیرلو، عادل زاهد بابلان *، تقی اکبری، علی خالق خواه صفحه 45
    زمینه و هدف

     تحقق اهداف سازمانی در گرو به کارگیری صحیح منابع انسانی بوده و توجه به اخلاق حرفه ای کارکنان در کنار پیشرفت حرفه ای از ضروریات مدیریت منابع انسانی می باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف کشف مولفه های به کارگیری استعدادها و نقش آن در اخلاق حرفه ای معلمان دوره ابتدایی شهر اردبیل انجام یافته است.

    روش

     پژوهش حاضر با روش آمیخته طرح اکتشافی به صورت متوالی (کیفی کمی) انجام شد. جامعه آماری تحقیق در مرحله کیفی نخبگانی متشکل از مدیران و معلمان نمونه سه سال اخیر، کارشناسان آموزش ابتدایی و اساتید دانشگاه بود که با روش نمونه گیری هدفمند و با لحاظ اشباع نظری با 20 نفر از آنان مصاحبه به عمل آمد. جهت استخراج مولفه ها، طراحی الگو و تدوین پرسشنامه، داده های کیفی در سه مرحله (کدگذاری باز، محوری و انتخابی) کدگذاری شدند. در مرحله کمی از بین تعداد 1632 معلم دوره ابتدایی شهر اردبیل تعداد 320 نفر با استفاده از جدول مورگان به روش نمونه گیری چندمرحله ای و طبقه ای انتخاب و پرسشنامه در بین آن ها توزیع شد. داده های کمی با استفاده از روش معادلات ساختاری در Smart PLS 2 تحلیل شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تدوین این مقاله، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     یافته های تحقیق نشان داد که مولفه های به کارگیری استعداد شامل تامین نیروی انسانی، هوشمندی اهداف سازمانی و امکانات آموزشی از طریق راهبرد استقرار مدیریت استعداد، تاثیر مثبت و معناداری در اخلاق حرفه ای معلمان دارد. شاخص ارتباط پیش بین یا Q2 استون گایسر نیز نشان داد که مدل ساختاری ارایه شده از کیفیت مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

     طبق نتایج تحقیق می توان گفت که به کارگیری استعدادها از طریق جذب افراد مستعد و علاقمند و با کاربست راهبردها و زمینه های لازم برای استفاده بهینه از این استعدادها می تواند تاثیر بسیار مهمی در ترویج و بهبود اخلاق حرفه ای معلمان دوره ابتدایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: به کارگیری استعداد، اخلاق حرفه ای، مدیریت استعداد، معلمان ابتدایی
  • آمنه مالمیر، حمیده عباسی *، رسول صریحی، مینا مجرد صفحه 46
    زمینه و هدف

     مدیریت مشارکتی یکی از مهم ترین رویکردهای مدیریت به شمار می آید و نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها از سازوکارهای اساسی این روش مدیریتی است. پژوهش حاضر به بررسی رابطه مدیریت مشارکتی و عملکرد سازمانی با میانجی گری اخلاق حرفه ای می پردازد.

    روش

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی بوده، داده مورد نیاز برای این پژوهش به وسیله پرسشنامه های مدیریت مشارکتی فیضی و همکاران (1385 ش.)، عملکرد سازمانی هرسی و گلداسمیت (1989 م.) و اخلاق حرفه ای کادوزیر (2002 م.) جمع آوری گردیده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان اداره آموزش و پرورش ناحیه یک اراک بوده اند که 128 نفر به روش سرشماری برای پاسخگویی به سوالات انتخاب شده اند. در این پژوهش جهت تعیین روایی از روایی صوری و محتوایی و جهت تعیین پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    مشارکت کنندگان با آگاهی از اهداف پژوهش پرسشنامه ها را تکمیل کردند.

    یافته ها

     در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار استنباطی (استفاده از روش معادلات ساختاری) بهره گرفته شده است که با استفاده از نرم افزار لیزرل 8/8 انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داده است که مدیریت مشارکتی بر عملکرد سازمانی با میانجی گری اخلاق حرفه ای کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

     سازمان ها به واسطه نهادینه ساختن سیستم مدیریت مشارکتی و تقویت اخلاق حرفه ای می توانند زمینه بهبود عملکرد سازمانی را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، اخلاق حرفه ای، عملکرد سازمانی
  • حسین رحیمی کلور *، عادله دهقانی قهنویه صفحه 47
    زمینه و هدف

     با توجه به رشد روزافزون خریدهای اینترنتی در دوران کرونا، حساسیت های افراد به بازاریابی اخلاقی افزایش یافته است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر آمیخته بازاریابی اخلاقی بر رابطه مصرف کننده با برند اخلاقی و هم آفرینی ارزش با تاکید بر نقش میانجی کیفیت ارتباطات در شرایط کرونایی است.

    روش

     این تحقیق توصیفی همبستگی است که روی 400 نفر از مصرف کنندگان آنلاین شهر اصفهان انجام شد. نمونه گیری به شیوه در دسترس انجام گرفت. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های متغیر آمیخته بازاریابی اخلاقی جین و لی (Jin & Lee) (2019 م.) و کیومر (Kumar) (2016 م.)، رابطه مصرف کننده با برند جین و لی (2019 م.) و بکررا و بادریناریانانا (Becerra & Badrinarayanan) (2013 م.) و کیفیت ارتباطات و هم آفرینی ارزش ندیم (Nadeem) و همکاران (2020 م.) استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS 2.0 استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمامی فرایند پژوهش، صداقت و امانتداری و محرمانگی رعایت شده است.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که محصول اخلاقی به میزان 292/0، قیمت اخلاقی به میزان 167/0، ترفیع اخلاقی به میزان 119/0، توزیع اخلاقی به میزان 275/0 بر رابطه مصرف کننده با برند اخلاقی تاثیری مثبت و معنادار دارد. رابطه مصرف کننده با برند اخلاقی به میزان 583/0 بر کیفیت ارتباط موثر است. رابطه مصرف کننده با برند اخلاقی به میزان 461/0 و کیفیت ارتباطات به میزان 235/0 بر هم آفرینی ارزش تاثیری مثبت و معنادار دارد. کیفیت ارتباط به عنوان میانجی تاثیر رابطه مصرف کننده با برند اخلاقی بر هم آفرینی ارزش است.

    نتیجه گیری

     آمیخته بازاریابی اخلاقی بر رابطه مصرف کننده با برند و کیفیت ارتباطات و رابطه مصرف کننده با برند بر هم آفرینی ارزش اثر گذارند. کیفیت ارتباطات به عنوان میانجی رابطه مصرف کننده با برند و هم آفرینی ارزش است، لذا این نتایج به مسیولین و بازاریابان رهنمود می دهد که به استراتژی های آمیخته بازاریابی اخلاقی توجه ویژه ای داشته باشند تا ضمن رعایت اخلاق در بازاریابی بتوانند در شرایط کرونایی بر رابطه مصرف کننده و برند اثر گذاشته و از طریق ارتباطات با کیفیت، ایجاد ارزش کنند.

    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی اخلاقی، بازاریابی اخلاقی، رابطه مصرف کننده با برند اخلاقی، کیفیت ارتباطات، هم آفرینی ارزش، کروناویروس
  • عادل زاهد بابلان *، سلیم کاظمی، شهرام مهرآور گیگلو، مرتضی جاویدپور صفحه 48
    زمینه و هدف

     سرمایه اخلاقی در سازمان های آموزشی مجموعه ای از روابط اخلاقی است که باعث شکل گیری کار گروهی و افزایش بهره وری می شود، لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های سرمایه اخلاقی در سازمان های آموزشی با استفاده از رویکرد کیفی فراترکیب انجام شده است.

    روش

     پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش فراترکیب با رویکرد هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو (2007 م.) انجام شد. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه تحقیقات و مطالعات فارسی و انگلیسی چاپ شده در حوزه سرمایه اخلاقی در بین سال های 2000 تا 2021 می باشد. در این راستا، واژگان کلیدی مرتبط با هدف پژوهش مورد جستجو قرار گرفت و مقالات و اسناد به دست آمده با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با توجه به معیارهای پذیرش مورد بررسی قرار گرفتند که در نهایت 19 مقاله که از معیارهای ورود به مطالعه برخوردار بودند، با استفاده از روش کدگذاری سه مرحله ای (باز، محوری، انتخابی) از طریق نرم افزار MaxQDA 2020 تجزیه و تحلیل شدند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    الزامات اخلاق پژوهشی در پایش مقالات مورد سنتز مطمح نظر قرار گرفته است.

    یافته ها

     بر اساس نتایج تحلیل داده ها برای جمع آوری داده ها 82 کد باز شناسایی شد که در 3 مقوله اصلی و 11 مقوله فرعی دسته بندی شدند که عبارتند از:  مقوله های فردی (مسیولیت پذیری، الگوی اخلاقی، صادق بودن و وفاداری اخلاقی)، سازمانی (فرهنگ اخلاقی سازمان، جو اخلاقی سازمان، سبک رهبری اخلاقی) و فراسازمانی (عوامل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی).

    نتیجه گیری

     پژوهشگران رفتار سازمانی به منظور افزایش سرمایه اخلاقی در سازمان می توانند با شناسایی مولفه های آن، برنامه ها و راهکارهای مناسب را جهت افزایش رفتارهای متعالی در سازمان مد نظر قرار دهند. نتایج تحقیق حاضر می تواند از مجرای شناسایی مولفه های موثر بر سرمایه اخلاقی و افزایش آن در سازمان به کارکنان کمک کند.

    کلیدواژگان: سرمایه اخلاقی، فراترکیب، سازمان های آموزشی، رویکرد کیفی
|
  • Ehsan Taheri Hajivand, Seyed Javad Emam Jomehzadeh, Arash Ghodousi, Mahnaz Goodarzi Page 1
    Background and Aim

    Today, the absence of violence and war is considered as a negative, minimal and inadequate definition of peace, but the same basic and minimal ideal is not achieved by itself; Rather, it requires the talent and ability to understand the ugliness of violence and war, as well as the perception of the harmful effects of militancy by decision-making human actors in a critical situation. In the context of the severe lack of interdisciplinary research and the level of micro-analysis, this article raises the question, "How will the presence of genetic dysfunctions in political actors, including the dysfunction of genes affecting empathy, affect international peace?"

    Methods

    In this study, the content of library, laboratory and longitudinal genetic researches were studied by qualitative analysis method and finally interpreted by diagnostic methods of psychological dysfunctions.

    Ethical Considerations

     All the ethical principles of the research, such as fidelity, honesty and originality of the text were considered during the writing of this research.

    Results

    Empathy occurs when observing or imagining emotional states in another creates common states in the observer. Given that the genes CNR1, AVPR1A and SLC6A4 are among the genes that are effective in the process of observation and the resulting perceptions, it was observed that if their function is disturbed, the human person faces a lack of empathy.

    Conclusion

    If in the genetic nature of any of the political actors, there is a dysfunction of expression of CNR1, AVPR1A and SLC6A4 genes, in the stage of "analysis and interpretation", they are incapable of mutual understanding and respect for differences, in the stage of "Decision-making" tends to denigrate, ignore the reaction of others, and design a win-lose game and In the "implementation" stage, it focuses on unilateral decisions in the international system and Makes difficult the ground for establishing and promoting international peace by interactions with lack of empathy.

    Keywords: Gene, Empathy, Genetic Dysfunction, Human Nature, Political Leaders, International Peace
  • Nahid Ramezani, Reza Zarei Samangan, Narges Momenjoo, Maryam Golibagh Page 2
    Background and Aim

    Moral intelligence training is one of the important components of child rearing that can be effective in improving the individual and social psychological status of children; therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of teaching the components of moral intelligence on resilience and psychological cohesion of students.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental pretest-posttest study with a control group. The statistical population included all sixth grade male students in the second elementary school of baharestan city in the academic year 2018-19; thirty people from the target population were selected by convenience sampling and randomly assigned to the control and experimental groups. Data collection tools were included Connor and Davidson (2003) Resilience Scale and Antonovsky (1987) Psychological Cohesion Questionnaire. The intervention program of training the components of moral intelligence was performed in 8 sessions for the experimental group, but during this period no special intervention was performed for the control group, then both groups were tested. Data were analyzed using SPSS software version 22 and multivariate analysis of covariance at the significance level of α=0.01.

    Ethical Considerations

     In compiling this research, ethical aspects including preserving the originality of the texts, honesty and fidelity and satisfaction and awareness have been respected.

    Results

    The results showed that after adjusting the pre-test scores, the mean scores of resilience and psychological cohesion of the experimental group increased significantly compared to the control group in the post-test (p<0.001); Therefore, it can be said that teaching the components of moral intelligence was effective in increasing resilience and psychological cohesion of students (p<0.001).

    Conclusion

    Based on the research findings, teaching students the components of moral intelligence can be a suitable intervention method to promote resilience and psychological cohesion.

    Keywords: Moral Intelligence, Resilience, Coherence, Students
  • Najmeh Razmkhah Page 3
    Background and Aim

    The use of humanoid robots to care for the elderly has been introduced as one of the effective solutions to solve the problems caused by the increase in the elderly population. This issue has faced various ethical challenges. The purpose of this study is to analyze the ethical dimensions and problems arising from the use of robots in the field of geriatric care with a view to civil law rules on robotics.

    Methods

    The present article, by studying the scientific and legal documents related to the subject of research and using analytical-descriptive method, addresses the ethical challenges related to the performance of robots caring for the elderly.

    Ethical Considerations

     In writing this article, ethical aspects including fidelity, honesty and originality of the text have been observed.

    Results

    Recourse to robots with the aim of caring for the elderly in need of support, while solving some of the problems in this field, brings challenges such as threats to safety, deceiving the elderly, invasion of privacy, deprivation of autonomy; situations that can become a serious problem due to the lack of a clear legal system regarding the issue of accountability and transparency.

    Conclusion

    Due to the increasing acceptance of humanoid robots in the elderly care sector and also due to the growing trend of production of this type of robot in different countries, including Iran, considering the challenges in this field is essential. In this regard, educating families is necessary to increase the level of support for the elderly and pay attention to their concerns; also, the lack of specific regulations in the field of controlling the production of robots, as well as the need to compensate for the losses caused by the use of robots, has made legislating specific laws in this field even more important.

    Keywords: Humanoid Robot, Elderly Care, Ethical Challenges, Civil Law Rules in Robotics
  • Arian Petoft, Roxana Petoft, Nahid Rezaei Aliabad Page 4
    Background and Aim

    Today, with the help of biotechnological techniques in neuroscience and genetics, Criminal Law has undergone a dramatic change. These include the use of new biological findings and evidence related to child criminology. Mental retardation (MR) is primarily evidence of a child’s mental incapacity that may result from autism spectrum disorders and fetal alcohol syndrome, sometimes predisposing them to crime commitment. In the present study, we intend to analyze these two common disorders in children from the perspective of an interdisciplinary study of biotechnology and criminology to explain their aspects for judges.

    Methods

    The present study is of theoretical type by descriptive-analytical method and the method of data collection is library by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations

     In all stages of writing the present study, we have respected the originality of the texts, honesty and trustworthiness.

    Results

    In most children with fetal alcohol syndrome and autism, behavioral abnormalities occur, which have neurological causes. These abnormalities result from disturbances in certain areas of the brain to process the emotions and perceptions of others and pave the way for the emergence of anti-social and criminal behaviors in individuals.

    Conclusion

    Many children with fetal alcohol syndrome and autism are prone to crime due to cognitive impairment and learning disabilities. The most important biotechnological tool for assessing the effects of these two disorders in children is measuring their social brain using the fMRI technique.

    Keywords: Criminology, Autism, FASD, Juvenile Delinquency, Developmental Disorders
  • Alireza Alebouyeh, Maryam Alsadat Razavi Page 5
    Background and Aim

    The rapid advances of scientists in the field of biotechnology and genetic engineering have made the ethical principle of non-harm in the field of biological sciences a special place. The production of genetically modified foods is one of the latest advances in biotechnology. Today, the debate over the safety and health of genetically modified foods is a controversial issue around the world. The purpose of this article is to evaluate the health of genetically modified foods by emphasizing the ethical principle of not harming humans referring to available evidence.

    Methods

    The method of this research is descriptive-analytical and the collection of information has been done by library method.

    Ethical Considerations

     In this article, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    Solving the problem of global hunger, improving food quality, improving the economic situation of farmers and maintaining environmental health are the most important benefits of producing genetically modified foods. The production of genetically modified foods has been introduced as a suitable solution to meet human nutritional needs, while the health and safety of these foods are disputed. Opponents do not accept the safety and health of these foods due to scientific disagreement and the potential dangers, and believe that the ethical principle of non-harm is not observed in the production of genetically modified foods. In contrast, proponents, because of the scientific consensus on the safety and health of genetically modified foods, the results of case studies, and the successful experience of the American people, claim the safety and health of genetically modified foods and the harmonization of their production with ethics.

    Conclusion

    The production of genetically modified foods has significant benefits, but there are many unknowns about the disadvantages of using this technology. The existence of potential hazards in the production of genetically modified foods and scientific uncertainty about the occurrence of these hazards is a reason to implement the principle of caution in the production of these foods.

    Keywords: Genetically Modified Foods, Bioethics, Principle of No-harm, Precautionary Principle
  • Amir Kazemi, Bagher Shamloo, Aman Allah Alimoradi, Seyed Mehdi Ahmadi Moosavi Page 6
    Background and Aim

    Crime detection is the first stage of a fair trial, about which several legal and ethical requirements have been raised and similar approaches in this field can be seen in human rights documents, standards and procedures. Considering the constructive role of ethical principles in the development and improvement of the fair trial process, including in the stage of crime detection, the present study investigates the ethical requirements of crime detection from the perspective of human rights documents, standards and procedures.

    Methods

    The present research is theoretical and the method used in it is descriptive-analytical. Information collection has also been done in a library way by referring to books, articles, documents and websites.

    Ethical Considerations

     In writing this article, ethical principles including fidelity, honesty and originality of the text have been observed.  

    Results

    Crime detection in the judicial process, in addition to observing legal principles and rules, requires compliance with moral principles and requirements, including the prohibition of torture, the principle of acquittal and innocence of the accused, as well as the prohibition of interference in personal life. The moral obligation of prohibiting torture is the negation of any physical harassment in open and hidden dimensions which is so in conflict with fundamental human rights by using psychological methods. The principle of acquittal is a right and even a privilege for the accused, which, in addition to finding people innocent before presenting the reasons, requires the claimant to prove the reasons. The principle of prohibition of interference in private life also emphasizes the right to live freely without the illegitimate interference of individuals and public and private entities.  

    Conclusion

    Ethical requirements are the means of developing legal principles and implementing international, regional and national human rights declarations and recommendations. Meanwhile, the three principles of the prohibition of torture, the principle of innocence, as well as the prohibition of interference in the private lives of individuals, are stable and common principles in human rights documents, which, of course, need to be developed in tandem with technological and communication developments which may violate human rights in various ways during the crime detection stage. Dealing with cases of violation of the accused's rights at the stage of crime detection from a moral point of view requires serious determination and binding of human rights declarations at the global, regional and national levels.

    Keywords: Crime Detection, Ethics, Ethical Requirements, Human Rights Documents
  • Shiva Aghapour, Fariba Mir Eskandari, Roza Karampour Page 7
    Background and Aim

    Humiliation of the employed women is a serious threat to the health and human rights. Women Humiliation in the workplace is recognized as an important social issue because of its fundamental consequences on women's lives. The aim of the present study was to investigate the lived experiences of humiliated working women in the workplace.

    Methods

    This research is conducted using a qualitative method and a semi-structured interview technique has been implemented to collect the research data. The target population of the study includes employed women in Makou city and 40 women participated in the interview. Purposeful sampling method and maximum diversity were used to select the participants. Open, axial and selective coding phases were used to analyze the data.

    Ethical Considerations

    The interviews were conducted with the full awareness and consent of the participants and their personal information was kept confidential at all stages of the research.

    Results

    The most important consequences of women humiliation in the working place are: social isolation, formation of family tensions, erosion of social trust, erosion of social health, erosion of mental health.

    Conclusion

    The negative effects of women humiliation in the workplace not only affect these women, but also cause serious damage to the family system and even the body of society. Among the most important consequence is the formation of social alienation.

    Keywords: Social Alienation, Humiliation, Humiliation of Women, Employed Women
  • Fateme Maarefi, Sara Rahmani Page 8
    Background and Aim

    Employee creativity is one of the most important factors for the success of organizations and sustaining their competitive advantage. The incivility of coworkers is one of the factors threatening the creativity of employees which affects the creativity of employees through reduced internal motivation and increased burnout. The purpose of this study was to investigate the impact of workplace incivility on creativity with mediator variable of emotional exhaustion and intrinsic motivation.

    Methods

    The statistical population studied consisted of 1300 employees of Iran Khodro Company in Ahvaz city. The sample size is 279 people who were selected through random sampling according to the Cochran formula. To collect the data, the Cortina, Magley, Williams, Langhout's Incivility Questionnaires (2001), the Maslach & Jackson's Emotional Exhaustion Questionnaire (1981), the Randsip's Creativity Questionnaire (1979) and the Intrinsic Motivation Questionnaire of McAuley, Duncan, Tammen (1989) were used. Data were analyzed statistically through descriptive (mean and standard deviation) and inferential (path analysis) using SPSS 23 and LISREL 8.8 software.

    Ethical Considerations

     Participants in this study completed the questionnaires with satisfaction and knowledge.

    Results

    The results showed that the incivility of colleagues with path coefficients of -0.41, 0.85 and -0.6 and t-statistic, above 1.96, respectively, had a significant impact on employee creativity, emotional burnout and intrinsic motivation. The mediating role of emotional burnout and intrinsic motivation variables were also confirmed.

    Conclusion

    Incivility of employees will increase job burnout and decrease intrinsic motivation and thus reduce employee creativity. Therefore, it is recommended that administrators must pay special attention to abolish incivility behaviors in the organization.

    Keywords: Workplace Incivility, Creativity, Emotional Exhaustion, Intrinsic Motivation
  • Farah Shahraki Sanavi, Elham Fariborzi, Naziasadat Nasseri Page 9
    Background and Aim

    Universities are among the important and complex organizations that are more related to human resources than other organizations and are responsible for training the specialized and efficient human resources of the society. The purpose of this study was to design ethical justice structure in branches of Islamic Azad University of Sistan and Baluchestan.

    Methods

    The present study was a mixed (qualitative-quantitative) method based on judgmental sampling of 20 experts and based on Morgan table and stratified sampling of 248 managers and staff of Islamic Azad University of Sistan and Baluchestan branches. Based on the opinions of experts and the fuzzy Delphi process, three components of organizational ethics and seven dimensions of ethics-oriented justice were approved and conceptual model of research was designed and the reliability of the tool with Cronbach's alpha and composite reliability and validity was confirmed by convergent and divergent validity (with AVE index) and structural validity. The conceptual model was evaluated using Pearson correlation test and structural equation modeling in LISREL software.

    Ethical Considerations

     In this study, maintaining fidelity in referring to resources and obtaining informed consent and voluntary entry of individuals were considered.

    Results

    The questionnaire was designed based on a qualitative study including ethical justice (45 indicators) and Islamic work ethic (20 items) and the development of moral values in the organization (7 items) and existence of moral atmosphere in society (7 items). The results of the quantitative part of the study showed that Islamic work ethic with impact of 0.76 has highest impact and moral values of society and the organization with 0.16 have the least impact on ethical justice. Also, the effect of moral atmosphere on justice was equal to 0.22 and significant. The effect of moral philosophy on moral justice was 1.09, which indicates an increase in the components of this structure.

    Conclusion

    In the present study, Islamic work ethic had the greatest impact on moral justice, so religion has an important role in promoting organizational justice and universities can create a favorable atmosphere for justice by observing the value principles of Islamic ethics.

    Keywords: Moral Justice, Moral Philosophy, Cultural, Moral Value, University, Islamic Azad University
  • Nasrin Heydarian, Fateme Hoseinnezhadian, Maryam Daneshfar, Nurollah Ahmadian Page 10
    Background and Aim

    Psychological well-being has always been considered by psychologists in work environments, including the teaching profession. In this regard, the present study was conducted to investigate the role of social intelligence and moral leadership in predicting teachers' psychological well-being.

    Methods

    The present study was a descriptive-analytical correlational study. The statistical population included all secondary school teachers in Baharestan in the academic year 2019-20 (480 people); 214 people were selected based on Krejcie & Morgan table (1970) by available sampling method. Research data collection tools were included Ethical Leadership Questionnaire Brownet al(2005), Social Intelligence Silvera et al (2001) and Ryff (1989) Short Form of Psychological Well-Being.Standarddeviation and Pearson correlation test and simultaneous regression at the significance level of α=0.01 were used to analyze the data using SPSS software 22.

    Ethical Considerations:

    In this research, ethical aspects including preserving the authenticity of texts, honesty, trustworthiness, confidentiality of information and obtaining informed consent have been considered.

    Results

    The results showed that the correlation between moral leadership with psychological well-being (r=0.523, p<0.01) and social intelligence with psychological well-being (r=0.638, p<0.01) was positive and significant. Also, the components of moral leadership explain 28.6% and social intelligence 35.4% of the variance of psychological well-being (p<0.01).

    Conclusion

    According to the research findings, in order to promote ethical behavior in schools by modeling characteristics, educational officials should culturalize this type of behavior among school managers and leaders

    Keywords: Ethical Leadership, Social Intelligence, Psychological Well-Being, Teachers
  • Rohollah Vafaeipour, Mostafa Ghasemi, Abdolreza Mohseni Page 11
    Background and Aim

     Financial statements are the most important source of information for legislators, shareholders, analysts and other stakeholders. These reports will be useful to users if they are understandable. In this regard, the present study was conducted with the aim of identifying, prioritizing and meta-analyzing the indicators of disclosure of social responsibility, professional ethics and tone management (reporting tone) affecting the readability of financial reporting.

    Methods

     The present study is a descriptive-survey research. The statistical population consists of members of certified public accountants in Tehran and Shiraz. Since official statistics of the study population are not available, their number can be assumed to be unlimited. The statistical sample of the present study consists of 260 members of the mentioned statistical community who were selected using the convineince sampling method. The binomial distribution technique and exploratory factor analysis were used to identify indicators affecting the readability of financial reporting, and fuzzy nonlinear preference technique was used to prioritize indicators. Also, the meta-analysis technique was used to investigate the relationship between social responsibility disclosures, professional ethics and tone management (reporting tone) effective on the readability of financial reporting.

    Ethical Considerations: 

    Honesty and trustworthiness have been observed in all stages of writing the article.

    Results

     Consequently the results of fuzzy non linear preferences technique was used to rank the 3 indexes as follows: 1. Skill, competency and professional reporting; 2. Gifts denotation and receiving; 3. Economical, legal and ethical responsibilities commitment against society and employer for professional ethics index and 1. Accrual based earnings management and Fraudulent and real reporting; 2. Tax evasion and financial leverage; 3. Changing and directing financial performance attitudes with complexity and text length for tone management index and 1. Correct and real information presentation, training of society development and contribution; 2. Employment procedures and rights; 3. Economical growth, productivity and withholding tax and performance for social responsibility disclosure index. Also the meta-analysis results suggested that there is a significant relation between social responsibility disclosure, professional ethics and tone management indexes and financial reporting readability.

    Conclusion

     Disclosure of social responsibility, professional ethics and tone management (reporting tone) are factors that affect the readability of financial reporting. Emphasis on these three important variables can provide the information needed to make decisions to the organization's stakeholders or market analysts in a more readable and clear way.

    Keywords: Social Responsibility Disclosure, Professional Ethics, Tone Management, Financial Reporting Readability, Meta-Analysis
  • Nasrin Azizian Kohan, Mahrokh Dehghani, Fahimeh Momenifar Page 12
    Background and Aim

     Today, academic deception is one of the most important challenges in educational environments which is defined as a set of behaviors based on deception to achieve academic outcomes. The aim of this study was to investigate the role of academic ethics and academic help seeking in prediction of academic deception of student-athletes during the Covid-19 outbreak.

    Methods

     The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study consisted of all 653 student-athletes in Ardabil, from which 242 people were selected as a sample using stratified random sampling. Academic ethics questionnaire, academic help seeking questionnaire and academic deception questionnaire were used to collect data. Pearson correlation coefficient and regression analysis were used to analyze the data.

    Ethical Considerations: 

    Participants' verbal consent was obtained and they were assured about confidentiality of information.

    Results

     Findings showed that there is a negative and significant relationship between academic ethics and its components and academic help seeking and its components with academic deception. The results of regression analysis also revealed that approximately 51% of the total variance of academic deception is predictable based on academic ethics and academic aid seeking, with the academic ethics variable having a larger share.

    Conclusion

     Based on the findings, it can be concluded that academic ethics and academic help seeking are variables related to reducing the rate of academic deception in students.

    Keywords: Academic Ethics, Academic Help Seeking, Academic Deception, Covid-19
  • Sanaz Rahimi Kahkashi, Omid Ali Adeli, Seyed Hadi Arabi Page 13
    Background and Aim

    One of the most important issues of human life is environmental protection. On the other hand, One of the most influential and an important factor in maintaining the environmental is environmental literacy. Among the variables affecting people’s environmental literacy is their knowledge and attitude towards the environment. Therefore, awareness of individuals’ knowledge and attitude is essential for better implementation of plans and programs to improve the environmental circumstances. The purpose of this study is to investigate the level of environmental literacy in the city of Mohajeran.

    Methods

    This is a cross-sectional and descriptive-analytical study. The required data were collected from the completion of 362 questionnaires has been collected by interviews in 2020 in the city of Mohajeran. A researcher made questionnaire was prepared consisted of three sections of individual information, knowledge and attitude questions. Descriptive statistics and inferential statistics were used to analyse the data.

    Ethical Considerations:

     Ethical aspects including preserving the authenticity of texts, honesty, trustworthiness, confidentiality of information and obtaining informed consent have been observed.

    Results

    The mean and standard deviation of knowledge is 1.17±0.907 (responses in range -10 to 10) at a higher level of average and the mean and standard deviation of attitude is 0.485±1.25 (responses in range -6 to 10) at a relatively positive. There was a positive and significant correlation between awareness and attitude toward the environment. There was a significant difference between knowledge scores based on education and history of underlying disease. Awareness of people with higher education is more than people with low education. Awareness of people with a history of illness is more than people who have no history of illness. There was a significant difference between the scores of attitude based on education and age and history of disease. The attitude of people with high education is more positive than people with low education. People with underlying disease have a positive attitude to the environmental and people with high age have a positive attitude toward people with low ages.

    Conclusion

    Based on the results of the research, although the scores of knowledge and attitude of citizens of Mohajeran were high and positive than the environment, but, it is necessary to develop a comprehensive program in order to provide human development, in order to promote literacy and environmental culture. It is hoped the results to help the relevant authorities and policymakers in planning.

    Keywords: Environment, Awareness, Attitudes, Environmental Literacy, Mohajeran
  • Mohaddese Molavi, AliReza Alebouyeh, Mohsen Rezaei Aderiani Page 14
    Background and Aim

     The development of reproductive technologies and the advancement of prenatal diagnostic tests have posed many ethical challenges to abortion for abnormalities. The purpose of this article is to critique Savulescu's argument on the permissible abortion license based on the Principle of Procreative Beneficence and to provide a detailed interpretation of this principle based on the separation of pre-pregnancy and post-pregnancy period.

    Methods

     In this analytical study, after a purposeful search and review of the literature, the Principle of Procreative Beneficence regarding abortion of the disabled is explained and the criticisms that others have applied about this principle are examined and analyzed with a rational approach.

    Ethical Considerations:

     In this research, ethical aspects including the authenticity of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

     A number of principles have been introduced in the decision to become pregnant and to select non-diseased genes; Including the principle of Procreative Autonomy, Principle of Non-Directive Counselling and the `Best Interests of the Child' Principle, however, according to Savulescu, none of these principles can provide the right path for the selection of diseased and non-diseased genes. Thus, Savulescu introduces the Principle of Procreative Beneficence and focuses on the selection of non-diseased genes in the application of this principle. In the examples presented by him, there is no distinction in applying this principle to before and after pregnancy; While the principle of post-pregnancy reproductive benefits leads to termination of pregnancy for fetal abnormality; it is therefore not morally acceptable, even though, it is acceptable in the period before pregnancy.

    Conclusion

     Although the application of the Principle of Procreative Beneficence in the post-pregnancy period has morally problems; But this principle can be used to select non-diseased or healthy genes before attempting to conceive and help parents to have a healthy child.

    Keywords: Principle of Procreative Beneficence, Abortion, Fetus, Abnormal, Genetic Disease
  • Ali Khaleqkhah, Shahram Mehravar Giglou, Salim Kazemi, Azim Omidvar Page 15
    Background and Aim

     Considering that the sensitivity of ethical issues is not the same in all professions and since educational environments and universities are responsible for the serious task of educating and training specialized and faithful human resources in order to respond to the needs of the society and contribute to the comprehensive development of the country, the aim of this study was to identify the components of professional ethics development in the Iranian higher education system with a meta-synthesis approach.

    Methods

     This research has been done in terms of applied purpose and with a hyper-combined qualitative method. The statistical population is all studies conducted in the period of 2001-20. In this regard, 63 researches in the field of the subject were evaluated and finally 34 articles were purposefully selected and by analyzing the content and composition of the relevant literature, a total of 164 codes, 13 concepts, 4 key categories during the search process and systematic combination of texts were identified and analyzed and its validity was confirmed by Cohen Kappa test.

    Ethical Considerations:

     The requirements of research ethics have been considered in the monitoring of synthesized articles.

    Results

     The results of the analysis showed that the most important components of professional ethics development identified in the higher education system of the country include: educational (development of professional ethics in specialized knowledge, development of professional ethics in interactions between students and professors, development of professional ethics standards in the teaching-learning process), research (development of professional ethics in the behavior of professors and managers, development of professional ethics in the research process, responding to the needs of society), management (ethical commitment of managers to University, development of management professional ethics in relation to staff, faculty and students, professional characteristics of managers) and individual (individual skills and knowledge in the field of professional ethics, religious characteristics, belief and commitment to moral values, psychological characteristics).

    Conclusion

     The components of professional ethics development in the higher education system were identified in four categories: educational, research, managerial and individual. Considering the findings of the present study, with the formation of the Professional Ethics Council in the Vice Chancellor for Education and Vice Chancellor for Research, holding workshops, conferences and specialized meetings on professional ethics in the university and producing various educational content in the field of ethics Professionalism and its placement in the professional ethics system for the use of students, professors, staff and administrators can provide the best possible context for the implementation of these components.

    Keywords: Ethics, Profession, Metasynthesis, Higher Education
  • Seyed Mehdi Mousavinia, Mohammad Razzaghi Page 16
    Background and Aim

     Social life in any age requires the familiarity with social norms. Ethical living also requires the familiarity with the right action and correct and constructive interaction with the world. Therefore, recognizing the axes of social ethics and observing its limits will create a civilized society based on ethics. The main purpose of this research is to search in Hafez's lyric poems to find the criteria of social ethics to build a utopia.

    Methods

     The approach of the present study is descriptive-analytical and is performed qualitatively. In order to conduct this research, Hafez Divan collection has been studied and its verses based on ethics of living and social ethics, which are a kind of Hafez’s statement in this regard, have been extracted and analyzed.

    Ethical Considerations:

     In conducting the present study, in accordance with the ethical norms of conducting all research, all aspects of honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

     Hafez's poem is a poem of morality and reliance on the principles of social ethics and ethics of living, but according to the reverse hypocrisy and the language of ridicule that flows throughout Hafez's poems, this centrality of morality manifests itself in the opposite form and in a ridicule way. According to Hafez, a perfect human being is a person who possesses sublime qualities such as coexistence and respect for other beliefs, avoidance of hypocrisy, patience in the face of calamities, freedom, avoidance of authoritarianism, compassion and so on.

    Conclusion

     Studying and recognizing Hafez's lyric poems, his views and thoughts, clarifies a part of the individual and living ethics in ancient Persian texts. Moreover, it acquaints man with the Hafez’s essential definition of morality. This acquaintance not only will lead to the purification and training of the human soul in the face of society, but also will provide a basis for the creation of a utopia based on social ethics if its boundaries are observed. In Hafez's poetry, moral teachings are generally expressed indirectly and covertly in the veil of irony and humor.

    Keywords: Social Ethics, Hafez, Utopia, Society
  • Mahdi Khaghani Esfahani Page 17
    Background and Aim

    Water is the cause of appearance, persistence and efficiency. Insecurity arising from the lack of sustainable access to water resources for citizens may disturb stability and security and challenge the legitimacy of the political system. Preventing water insecurity in hydropolitical relationships requires legal protection of water against water crimes and infractions.

    Methods

    This article is theoretical and uses data from books, articles and relevant laws and regulations to critically analyze legal protection of water and biosafety laws in a qualitative and non-statistical research method. Ethical Considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

    Criminal protection, through coercive prevention and determining punishments for water crimes, is one of the deterrents to the escalation of the agricultural crisis in Iran; A crisis that increases the need to import agricultural and food products with the decline of water resources and poor water management. As a result, the growth of imports of unsafe transgenics, leading to a preference for food security over the right to "healthy" food, is causing other crises. Today, new food and ecosystem technologies have such a moral value that adequate and accurate criminal protection is necessary. The weakness of domestic laws and legal procedures both in protecting water and in protecting the rights of consumers of GMOs, requires criminalization aimed at protecting food security in the increasing need for transgenics in the water crisis.

    Conclusion

    This article critiques some of the existing rules and regulations on criminal protection of water and biosafety in the consumption of transgenic food, providing a framework for criminalizing criminal behavior against the food supply chain with absolute responsibility - or with the presumption of criminal responsibility. Criticizing the articles of criminal and non-criminal laws related to GMOs and crimes against water, along with presenting draft articles to be added to the Bill on Punitive Punishments, in order to hold the government and private legal entities responsible for the implementation and monitoring of food safety laws, in compliance with the "principle The minimal and limited intervention of punishment as a last resort" is the target of this article; Therefore, limiting severe punishments to bioterrorist and organized types of crimes against food security provides a variety of legal responses that are appropriate to the nature and severity of the wide range of these crimes.

    Keywords: Food Transgenics Legal System, Crimes Against Water, Duality of Food Safety, Food Health
  • MohammadTaghi Heidari, Dariush Jahani, Ismail Dalir, Yagoob Haghi Page 18
    Background and Aim

     Today, the emergence of ethical discourse in global water policy networks has led to key debates on how water ethics relates to other normative claims. Therefore, the purpose of this paper is to provide a strategic model for social capacity building and socialization to water crisis issues; As most international studies and conferences have unanimously emphasized, the water crisis is a crisis of governance and water management rather than water scarcity.

    Methods

     The present study was applied in terms of purpose and cross-sectional in terms of time domain. This study was conducted using the Delphi technique and using the panel of experts on the non-probability sampling method of the snowball type. Based on the nature of the subject, a sample size of 30 people was determined. To analyze the data, the method of structural equation modeling of causal relationships between variables was used with SmartPLS software 3.

    Ethical Considerations:

     In compiling this research, preserving the originality of texts, honesty and fidelity have been observed, and the participants have cooperated with the knowledge of the objectives of the study.

    Results

     The results of path analysis showed that the highest impact was related to the structure of mutual commitment with an impact factor of 0.565 and the structure of cultural cohesion with a coefficient of 0.471. Mutual commitment will be one of the most important components affecting bioethics in the field of socio-cultural governance of water. Also, cultural cohesion and strengthening its tools by identifying factors affecting the consumption pattern reform in the family, education and mass media can be the basis for water governance.

    Conclusion

     There is a relationship between individual and social commitment and responsibility and energy-saving behavior in water consumption, and by increasing the cognitive, emotional, behavioral tendencies of people towards water-saving, the excessive consumption in Iran can be reduced.

    Keywords: Bioethics, Social Capital, Socio-Cultural Drivers, Water Governance
  • Seyed Sajjad Kazemi, Hamed Chegini Page 19
    Background and Aim

     Animal abuse is one of the crimes that we are witnessing more in recent years. By emphasizing the ethical principles of the necessity for criminal protection of domesticated haram meat animals, this study has discussed and criticized the legislator's approach in this regard. In addition to studying the legislative approach in dealing with the harassment of domesticated animals, the evaluation of the approach of the judicial and procedural system of the country with a pathological perspective is in the scope of the present study.

    Methods

     In this research with a descriptive-analytical method and using library sources, Iran's legislative and judicial criminal policy against animal cruelty to domesticated animals has been studied.

    Ethical Considerations: 

    In writing the present study, while paying attention to the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

     In today's world, according to the existing moral approaches, domestic animals, whether halal or haram meat, need respect and support. Although there are criminal rules in Iranian criminal law regarding domesticated halal meat animals, because of the value of these animals and their many uses, there are no rules regarding domesticated haram meat animals which are very vulnerable to harm due to their proximity to humans, from a criminal perspective. The lack of protective laws, as well as the shortcomings and incompleteness of Article 680 of the Islamic Penal Code, which is the only article in this law that deals exclusively with domesticated animals, has forced some judges to punish those who harm domesticated haram meat animals based on certain general articles such as Article 638. Citing this article faces important challenges and ambiguities.

    Conclusion

     It is necessary for the legislator in the field of criminal protection of domesticated animals, especially domesticated haram meat animals, to punish those who expose these types of animals to harassment and harm by establishing the criminal regulations of leading countries, in the next amendments to the regulations, in order to fill the legal gaps in this field. Despite the great emphasis in Islamic jurisprudence on protecting the rights of animals and not harassing them, and also in spite of the strong moral foundations available to protect domestic animals, both halal and haram meat, in the current legislative policy of Iran there is no explicit punishment to protect domesticated animals, while in the legal and judicial situation of other countries, proper legislation and criminalizations have been made in this area.

    Keywords: Ethical Principles, Legislative Pathology, Judicial Pathology, Criminal Protection, Domesticated Haram Meat Animals
  • Ali Hosseini Nasab, Najjad Ali Almasi *, Mansour Amini, Soodeh Nategh Nouri Page 20
    Background and Aim

    Increasing of false commercial advertising and the harms it can cause to society and citizens raises moral, jurisprudential and legal concerns. The aim of this study was to examine the basis of liability resulting from false commercial advertising, from the perspective of jurisprudence, ethics and law and to reveal the necessity for more attention of policymakers, legislators and implementers in this regard.

    Methods

    This research is a theoretical study in terms of type. It is also descriptive-analytical in terms of discussion method and a library (documentary) in terms of method of doing.

    Ethical Considerations: 

    In the present study, ethical principles and requirements have been considered and while observing the originality of the article, fidelity and referring to the sources have been observed.

    Results

    Deception, misguidance, loss and violation of justice are the elements that make commercial advertising responsible through some jurisprudential rules and ethical principles. In Iranian law, false advertising based on mistake and deception (fault) provides responsibility. In American law, the elements of misleading, deception and mistake are considered as the basis for creating responsibility. However, the legal basis of responsibility will vary depending on the nature and conditions of the advertisement and the position of the person in charge (including the producer and the ordering party and the publisher of the advertisement).

    Conclusion

    The basis of liability, including ethical, religious and legal (civil liability) in false commercial advertising, are basically two elements of deception and misleading. In the first one, malice intent and a guilty mind element is presumed and in the second, it is not necessarily associated with malice intent. Despite more judicial and executive action in the U.S, In both legal systems, under the influence of various factors such as the impression of advertising and the wide audience, non-enforcement of laws and resorting to interpreting the nature of exaggerated statements in the custom of advertising and difficulty of proving the claim and restitution, the responsibility of advertising is not taken seriously, which also leads to an increase in false advertising and violations of the rights of consumers.

    Keywords: Commercial Advertising, False Advertising, Jurisprudential Principles, Ethical Principles, Iranian Law, American Law
  • Roya Zare, Somayyeh Taklavi *, Ozra Ghaffari Page 21
    Background and Aim

     Human is the only creature in this world who seeks happiness and morality is one of their most essential needs to achieve happiness. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of philosophy training and educational-pedagogical theater on the moral development of elementary students.

    Methods

     The research design was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The population of this study included all the fifth- and sixth-grade elementary students in Ardabil in 2020-21. Forty-eight people were selected through convenience sampling method and were assigned into two experimental groups (philosophy training and educational-pedagogical theater groups) and the control group (N=16 each). For the philosophy training group, a philosophy training program for children and for the educational-pedagogical theater group, a designed educational-pedagogical theater program were implemented. However, the control group did not receive any training. The Moral Growth Test was used to collect data. Data analysis was performed using descriptive indicators and MANCOVA with SPSS 26 statistical software.

    Ethical Considerations:

     In this study, preserving the originality of the texts, honesty and trustworthiness were observed and the participants answered the questionnaires with the knowledge of the research objectives.

    Results

     The results of analysis of covariance showed that the philosophy training and educational-pedagogical theater had a significant effect on improving the moral development (p<0.05). Also, the results of Bonferroni post hoc test showed that the effect of the philosophy training on the students' moral development was significantly greater than that of the educational-pedagogical theater (p<0.05).

    Conclusion

     The findings of this study provide useful information regarding the philosophy training and educational-pedagogical theater and their effect on improving moral development. Counselors and psychologists can use these interventions to improve the moral growth in elementary students.

    Keywords: Philosophy Training, Educational-Pedagogical Theater, Moral Development
  • Mohammad Amin Pakzad, Mohammad Ebrahi Hellatabadi Farahani, Somayeh Ghafouri, Mohammad Khosravitanak * Page 22
    Background and Aim

     Promoting students 'social development in order to make appropriate decisions, communication and balance in society is essential, so the present study was conducted to investigate the role of moral intelligence and school culture in predicting students' social development.

    Methods

     The present study was descriptive-correlational and the statistical population included all high school students in Birjand in the academic year 2019-20. Based on the Jesse and Morgan table, 360 people were selected by convenience sampling method. Research data collection tools included Lennick & Kiel (2007) Moral Intelligence Questionnaire, Higgins & Sadh School Culture (1998) and Ellis Witsman (1990) Social Development Questionnaire. Pearson correlation test and simultaneous regression were used to analyze the data using SPSS 22 software.

    Ethical Considerations:

     After obtaining permission from the Department of Education and stating the objectives for the participants, they were given verbal consent and reassured about the confidentiality of the information.

    Results

     The results showed that there was a direct and significant relationship between moral intelligence and school culture with social development (P<0.01) and the components of moral intelligence (94%) and the components of school culture (35.7%) explain the social development of students.

    Conclusion

     The results indicate the necessity for special attention of education administrators to promote moral intelligence and improve school culture in line with the social development of students.

    Keywords: Moral Intelligence, School Culture, Social Development, Students
  • Zainab Alamdar Sarand, Mohammad Abbaszadeh *, Davood Ebrahimpour, Mahmoud Elmi Page 23
    Background and Aim

     Risky and immoral behavior among the students is one of the most important social problems in the adolescence. In this regard, the aim of the current research is to study the types, contexts and consequences of these behaviors of the students in order to provide a clear perception of this social issue.

    Methods

     The method used in this research is a qualitative method and a semi-structured interview technique was used to collect the research data. The target population of the research includes the students of the five zones of the secondary schools in Tabriz city of whom 57 students were interviewed. Purposive sampling method was used to select the participants. To analyze the data, open, axial and selective coding has been used.

    Ethical Considerations: 

    The interviews were conducted after informing the principals, deputy head of the schools and the families of the students and the consent of the participants. Their personal information was kept confidential at all stages of the research and the interviews were analyzed anonymously.

    Results

     Boyish behaviors, unconventional dressing and make-up, self harming and deceiving the boys are among the high-risk immoral behaviors of female students and carrying cold weapons and flammable substances, pornography, street harassment, drinking alcohol, using narcotic drugs, and participating in mixed (boys and girls) parties are among the risky and immoral behaviors of male students. The factors underlying high-risk immoral behaviors of students include maturity age, gender, socio-economic status, virtual space, normative pressure and customary religious beliefs.

    Conclusion

     Although some high-risk immoral behaviors are the same among male and female students, some high-risk behaviors are specific to a gender. Therefore, regarding high-risk immoral behaviors of students that threaten their social health, some preventive programs and policies are requird.

    Keywords: Risky Behaviors, Immoral Behaviors, Social Health, Students
  • Mahsa Zolfaghari, Mahmoud Kazemi *, Hasan Badini, Gholam-Ali Seifi Zinab Page 24
    Background and Aim

     Clarifying the effect of registration on Estate ownership based on current necessities and legal capacities, in addition to a theoretical approach, has special importance in guiding policymakers and preparing legal and executive mechanisms. In this study, taking into account the role of estate registration and the importance of its effect in realizing or proving ownership, especially from the perspective of providing the components of public ethics and judicial health, the approach of the two legal systems of Iran and England was investigated.

    Methods

     The current research has been carried out by descriptive-analytical method and using library (documentary) resources.

    Ethical Considerations: 

    In writing this article, the principles of ethics in research, especially trustworthiness in citing texts and preserving the originality of the article, have been considered.

    Results

     Estates registration can provide the goals of registration laws in the fields of security, justice and judicial health if it has a creative effect (ascertaining) in the realization of ownership. This is clearly foreseen in English law and can be deduced from the registration regulations in Iranian law.

    Conclusion

     In English law, while using the effective and transparent method of electronic registration along with the adoption of a hybrid creation system, property registration and the inclusion of names of persons will lead to the transfer of ownership rights of estate and the possibility of legal possessions in the property. In Iranian law, various interpretations of registration regulations and reference to other laws have caused various theories and approaches, but considering the aims of the registration legislator and the necessities of property registration in the fields of public ethics and judicial health, there should be a causing effect for registration and registration procedures of estates.

    Keywords: Estate Registration, Ownership, Creative Effect, Public Ethics, Registration Systems
  • Alireza Rajabipoor Meybodi *, Azin Kayedian, Mehdi Moslehi, Ali Jamadi, Zohre Sadat Doaie Page 25

    aimed to investigate the mediating role of ethical identity and management trust in the relationship between employee-centered human resource management and employee voice behavior.

    Methods

     The research method is applied in terms of purpose and in terms of data collection is correlational research of structural equation type. The statistical population of the study is 7280 employees of the Ministry of Sports and Youth of the Islamic Republic of Iran, of which 384 people were selected using Cochran's formula based on simple random sampling. Bawick (2017) Ethical Identity Questionnaire, Zhang (2016) Employee-Based Human Resource Management Questionnaire, Van Dyne (2012) Employee Voice Questionnaire and Stanley et al (2005) Management Trust Questionnaire have been used. To analyze the data SPSS 22 and AMOS 22 software and Pearson correlation test and structural equations were used.

    Ethical Considerations: 

    Participants in this study completed the questionnaires with satisfaction and knowledge.

    Results

     Findings of this study showed that employee-centered human resource management has a positive and significant effect on employee voice behavior with a path coefficient of 0.47, as well employee-centered human resource management on management trust with a path coefficient of 0.33 and management trust on voice behavior with a path coefficient of 0.31. Also, the mediating role of management trust with an indirect coefficient of 0.566 was confirmed between the two variables of employee-centered human resource management and voice behavior. The results of this study led to the confirmation and support of the proposed model of the researcher.

    Conclusion

     According to the results, it was found that human resources management can play an important role to achieve the organization goals; By establishing a comprehensive human resources system, managers can have a very wide impact on various parts of the organization, including its performance. Human resource management should train its employees and provide them with appropriate planning for their development and growth.

    Keywords: Employee-Oriented Human Resources Management, Voice Behavior, Management Trust, Ethical Identity, Ministry of Sport, Youth
  • Shiva Aghapour, Fariba Mir Eskandari *, Rosa Karampour Page 26
    Background and Aim

     Humiliation of employed women in the workplace is one of the common social harms that have several consequences. The present study is an attempt to study the underlying and predisposing reasons of employed women humiliation in the workplace.

    Methods

     The research method used in this research is a qualitative method and the semi-structured interview technique has been used to collect the research data. The target population of the study includes 40 employed women in Maku city who were interviewed. Purposeful sampling method and maximum diversity strategy were used to select the participants. Open and axial coding has been used to analyze the data.
    Ethical Considerations: The interviews were conducted with the full knowledge and consent of the participants and their personal information was kept confidential at all stages of the research.

    Results

     The effective underlying reasons for humiliating the employed women in the workplace are: unfavorable socialization ways, limited circle of trust, lack of knowledge of citizenship rights, authoritarian parenting, lack of self-confidence, enjoying adventure and pleasure. The predisposing factors for the humiliation of employed women in the workplace are: feelings of deprivation and low level of cultural, social and economic capital, stereotypes, unequal gender culture, and patriarchal ideology.

    Conclusion

     Inadequate ways of socialization, feelings of relative deprivation, unequal gender culture, stereotypes and gender discrimination, along with distrust of women's works lead to the humiliation of employed women.

    Keywords: Gender Discrimination, Humiliation, Employed Women, Work Environments
  • Azim Omidvar, Adel Zahed Babelan *, Mahdi Moeini Kia, Ali Khalegkhah Page 27
    Background and Aim

     Teachers' job enthusiasm is a prominent aspect that improves students' well-being and academic performance. The aim of this study was to investigate the effect of Islamic work ethic on teachers' job motivation with the mediating role of professional commitment among primary school teachers in Ardabil.

    Methods

     The research method is descriptive-correlation. The statistical population of this study included all primary school teachers in Ardabil in the academic year 1398-99 to 2671 people based on Cochran's formula and using multi-stage cluster random sampling method of this number, 340 people as a statistical sample of the research for Data collection was selected. Ali (2008), Salanova & Schaufeli (2001) and Clikeman and Henning (2000) standard professional commitment questionnaires were used to collect research data. Data were analyzed by descriptive indices, Pearson correlation coefficient and structural relationships model using SPSS 24 and lisrel statistical software.

    Ethical Considerations: 

    After explaining the objectives of the study and reassuring the participants about the confidentiality of information and their verbal satisfaction, questionnaires were distributed among the participants.

    Results

     The results showed that Islamic work ethic has a positive and significant relationship with professional commitment (r=0.44; p<0.001) and job motivation (r=0.43; p<0.001). The results also showed that job motivation has a positive and significant relationship with professional commitment (r=0.56; p<0.001). The results of the model show that the coefficient of impact of Islamic work ethic on job motivation mediated by professional commitment is 0.33 and Islamic work ethic indirectly and mediated by professional commitment has a positive and significant effect on job motivation (statistical value of the Subel test. 4.53 and P<0.05).

    Conclusion

     According to the research findings, it can be said that the existence of Islamic work ethic in schools makes teachers and school principals have a positive attitude towards their jobs and attend schools with great enthusiasm and have a special commitment to their jobs.

    Keywords: Islamic Work Ethic, Job Enthusiasm, Professional Commitment, Elementary Teachers
  • Kamran Malekpour Lepri, Shahram Mehravar Giglou *, Masoumeh Moslemi Mahni, Tayebeh Montazeri Page 28
    Background and Aim

     One of the common problems that universities face globally is the social responsibility of the university. Today's managers must know the general social dimensions of their profession and be ready to face their social environment. The purpose of this study is to analyze the relationship between social and moral intelligence and social responsibility of managers of public universities.

    Methods

     The research method is quantitative and correlational. The statistical population of this study includes the directors of public universities who were employed in 1399-1400 SH. A total of 103 people were selected by simple random sampling method based on Morgan table as the research sample. Social intelligence questionnaire, social responsibility questionnaire and moral intelligence questionnaire were used to collect data. The validity of the present questionnaires was confirmed by experts in this field and the reliability of the social intelligence questionnaire was 0.93, responsibility 0.92 and moral intelligence 0.91 using Cronbach's alpha. Descriptive and inferential statistics and structural equation modeling were used to analyze the data using Spss, Lisrel and Amos software.  

    Ethical Considerations: 

    In this research, honesty and trustworthiness was respected, and the participants answered the questionnaires with the knowledge of the goals of the research.

    Results

     The results of the research show; There is a positive and significant relationship between social intelligence and responsibility. Also, There is a significant relationship between moral intelligence and responsibility and social intelligence and moral intelligence among managers.

    Conclusion

     According to the research findings, it can be concluded that by strengthening and improving social and moral intelligence, steps can be taken to improve and strengthen the social responsibility of university managers.

    Keywords: Social Intelligence, Responsibility, Moral Intelligence, University
  • Mazhar Babaie *, Parvaneh Beigi, Hedyeh Azgh Page 29
    Background and Aim

     Jealousy is one of the negative emotions that affect interpersonal relationships, physical and mental health and daily functioning in life and causes harm to the individual and society. Therefore, the purpose of this study is to provide a philosophical analysis of the causes, examples and strategies for dealing with "jealousy".

    Methods

     In the present study, the methods of documentary-library research and the method of descriptive quantitative content analysis of the written text type were used. For this purpose, using available sampling, 150 male students of Farhangian University of Kurdistan province in the academic year 2022 were selected and data were collected and analyzed using a semi-structured researcher-made questionnaire.

    Ethical Considerations: 

    The adherence of researchers to the principles of the Helsinki Declaration has been considered throughout the research period.

    Results

     For the causes and examples of jealousy: in the psychological-physical field, 25 concepts, in the social field, 13 concepts, in the moral-religious field, 15 concepts and in the legal-economic field, 5 concepts were obtained. In terms of solutions: in the psychological-physical field, 29 concepts, in the social field, 21 concepts, in the moral-religious field, 19 concepts and in the legal-economic field, 3 concepts were obtained.

    Conclusion

     Findings showed that in jealousy, both internal factors such as feelings, motivations and attitudes of the individual and external factors such as family, school and society are involved. As a result of each of the causes, motives and intentions and actions of the jealous person become negative and sometimes destructive. Therefore, choosing the right solution requires recognizing the causes and examples of jealousy. So, it is suggested that by holding training workshops for educational trainers to familiarize them with the causes and consequences of jealousy, it was effective in controlling and reducing jealousy.

    Keywords: Jealousy, Causes, Examples, Solutions, Student-Teachers
  • Morteza Movaseghi, Nima Ranji Jafroudi * Page 30
    Background and Aim

     Conceptually deviant behaviors are behaviors by which individuals violate the rules, customs and official policies of the organization in various areas and thus provide the basis for harm to individuals and the organization. The purpose of this study is to investigate the effect of ethical leadership on deviant behavior mediated by ethical climate and organizational commitment.

    Methods

    The present study is a quantitative research with a correlational method in terms of method of collecting findings and is practical in terms of purpose. The statistical population of the study was 322 employees of Iran Ports Cooperative of Guilan Province. 168 persons were selected as a sample size by simple random method through Cochran's formula. The method of data collection is library and field and the data collection tool is a questionnaire. Research instruments included Brown & et al. (2005) Moral Leadership Questionnaire, Meyer & Allen (1991) Organizational Commitment Questionnaire, Victor & Clone Moral Atmosphere Questionnaire (1988) and Robinson & Bennett (1995) Deviant Behavior Questionnaire. Structural equations and SPSS 22 and Smartpls 3 software were used to analyze the data.

    Ethical Considerations: 

    In compiling this research, preserving the originality of the texts, honesty and trustworthiness were observed and the participants answered the questionnaires with the knowledge of the objectives of the research.

    Results

     The research findings showed that ethical leadership is effective -0.28 on deviant behavior and 0.70 on the ethical atmosphere of employees, ethical atmosphere -0.25 on deviant behavior and ethical leadership is effective 0.89 on organizational commitment. Organizational commitment has an effect of -0.36 on the deviant behavior of employees. Ethical leadership also influences deviant behavior mediated by employees' ethical atmosphere and ethical leadership influences deviant behavior mediated by employees' organizational commitment, but the effect of ethical atmosphere on organizational commitment of employees was not significant.

    Conclusion

     According to the results obtained to reduce deviant behaviors, while training and strengthening the ethical leadership style in the organization, its capacity should be used for how to create organizational commitment and ethical atmosphere in the organization.

    Keywords: Ethical Leadership, Deviant Behavior, Ethical Atmosphere, Organizational Commitment
  • Jamal Beigi * Page 31
    Background and Aim

     Moral crimes are considered the most important example of social security, which is related to the ability to maintain moral patterns, culture, religion, national custom identity with acceptable conditions of change. Therefore, government intervention in the field of organized moral crimes has been considered in recent decades and criminalization in the field of personal moral corruption and moral crimes without victimization is doomed.

    Methods

     This research is theoretical, the research method is descriptive-analytical, and the collection of information was done in a library and by referring to documents.

    Ethical Considerations: 

    In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

     Findings indicate that the purpose of organized moral crimes is mainly to gain material power, illegitimate and immoral services and finally material objects. Considering the acceptance of government intervention in providing moral security related to group or organized corruption and delegating the provision of individual or personal moral security to the people and civil institutions; It is necessary to distinguish the manifestations of organized moral crimes from individual moral crimes.

    Conclusion

     Given that the values, norms and achievements of the age of modernity, which rely on empiricism, reason and science, do not meet human needs alone, therefore, one of the implications of moral security is that the intellectuals and elites of society accept that if the traditions, religious, cultural and national values of society play a role in preventing and moderating the deviations and excesses of science, knowledge and experience, and their duty is to try to preserve and strengthen them instead of confronting them. In a religious government, no executive, legislative or judicial authority can ignore or deny its responsibility to combat the manifestations of organized and group corruption.

    Keywords: Social Security, Moral Security, Organized Crime, Moral Crime
  • Sajad Bagherzadeh, Mahmoud Abbasi *, Hossein Sharifi Tarazkoohi Page 32
    Background and Aim

     The National Document on the Rights of the Child and Adolescent explains preventive measures and protections which one example protected by this law are transsexual children and adolescents. Individuals who do not match their sexual and gender identities and they are now considered patients with mental disorders under domestic law. Transsexual children and adolescents around the world face widespread abuse that severely affects their physical, mental, spiritual, moral and social growth. This article discusses the most important legal protections contained in the document governing these individuals.

    Methods

     The research method is descriptive-analytical and the data collection method has been library.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

     According to version 11 of the World Health Organization's forthcoming International Classification of Diseases, transsexual persons have been on the list of "mentally ill" people since the beginning of 2022, but in most countries transsexual persons are still on the list of mental disorders. In the current legal situation, the National Document on the Rights of the Child and Adolescent can play an effective role in improving the situation of transsexual children and adolescents in our country.

    Conclusion

     The National Document on the Rights of the Child and Adolescent contains an irreplaceable role and a privileged position among the laws in the field of children and adolescents. Internationally, this document is the basis for introducing and explaining the position of children and adolescents in international forums. In terms of domestic law, all agencies related to the affairs of children and adolescents, according to their duties, must apply the provisions of this document by taking legal measures in the relevant decisions and planning. The implementation of human rights measures and protections in this document not only leads to the prevention of abuse of transsexual children and adolescents and their physical, mental, spiritual, moral and social upbringing in a proper context, but also leads to raises the level of human rights and enhances the international credibility of the state in world public opinion.

    Keywords: National Document on the Rights of the Child, Transsexal, Human Rights, Gender Identity, Supreme Council of the Cultural Revolution
  • Negin Miralaee, Roohollah Rahami *, Seyyed Ghasem Zamani Page 33
    Background and Aim

     Natural environment is related to a part of the environment in which human plays no role in its formation and its emergence roots is in God blessings and includes jungles, ranges, mountains, plains, rivers, seas and swamps. Natural resources are regularly destroyed by human beings in different forms such as industrialization, human-made roads passing through the jungles, forest fire, cutting of trees and air pollution; on the other hand, climate change (change in sunlight and greenhouse gases, long droughts) also have negative impacts on the environment, the planet Earth and life of the living creatures. For example, we can mention displacement of many human beings and forced migration due to the above-mentioned changes and elements. This research was done with the aim of investigating the dimensions and solutions to protect the environment in the face of climate change.

    Methods

     The present research has been done using descriptive method and library resources.

    Ethical Considerations: 

    In this research, ethical aspects including maintaining the authenticity of the text and trustworthiness in referring to the sources have been observed.

    Results

     It is inevitably necessary to protect natural resources and environment at national, regional and global levels in order to prevent the harmful consequences of climate change. With such solutions as reducing the wastes and reducing the emission of greenhouse gases, using renewable resources, green energy, etc., we can - to a large extent-protect the environment and natural resources against bad effects of climate change. 

    Conclusion

     Competent international assemblies should deal with the errant and destructive governments under Article 39 of the United Nations Charter, with the decision of the Security Council, by placing a guarantee of implementation in order to comply with the above-mentioned solutions.

    Keywords: Environment, Climate Change, Green Energy, Renewable Resources, Natural Resources
  • Farideh Emad Marvasti, Ali Pourghassab Amiri *, Ahmad Reza Behniafar, Hossein Jalali Page 34
    Background and Aim

     Many researches have been done regarding the regulations governing transgenic products in international documents, but the explanation of this issue has not been given much attention from the point of view of the domestic laws of countries. In this article, an attempt has been made to investigate the legal system governing genetically modified crops in the national laws of some countries, with an emphasis on the Iranian law.

    Methods

     This article has been done in a descriptive-analytical way using library resources.

    Ethical Considerations: 

    In this article, the ethical aspects of library study, including the authenticity of texts and trustworthiness in references, have been observed.

    Results

     In the law of countries such as Germany, Canada, America and Australia, codified rules have been established in the field of monitoring and controlling the production of genetically modified crops. Also, the study of Iran's laws and regulations regarding transgenic products shows that the main approach is to produce, import, export and consume transgenic products within the framework of national and international laws and regulations. However, Iran's Biosafety Law, as the most important law regarding these products, has flaws and shortcomings that have caused various interpretations and, as a result, the lack of proper implementation of the law.

    Conclusion

     All countries are facing many challenges in controlling and monitoring transgenic products. The major challenges ahead include things such as advanced laboratory control of shipments of transgenic agricultural and food industries, control of the health of products, especially grains, at the level of consumer markets, monitoring the possible adverse effects of transgenic products in the environment, evaluating transgenic plants produced by researchers in these countries and how to issue licenses in response to requests for the production of transgenic products and monitoring mechanisms for transgenic products. Based on this, more attention and international and national determination in establishing clear and enforceable laws that include prioritizing health and environment and then economic and agricultural growth, for the orderliness and coherence of the rules governing transgenic products are still felt.

    Keywords: Transgenic Products, National Rights, Biosafety Law, Environment
  • Sajjad Basharpoor *, Shirin Ahmadi Page 35
    Background and Aim

     Procrastination is a factor that affects people's attitudes and work behavior. The aim of this study was to investigate the role of Moral Disengagement and corona anxiety in predicting Occupational Procrastination mediated by psychological hardiness.

    Methods

     The method of the present study was descriptive and correlational (structural equations). The statistical population of the present study consisted of all employees of Mohaghegh Ardabili University in 2021. A sample of 160 people was selected from this population by random sampling method and answered questionnaires, occupational procrastination, psychological hardiness, moral disengagement and corona anxiety. SPSS 25 and Lisrel 8.8 were used to analyze the collected data.

    Ethical Considerations: 

    The confidentiality of the questionnaires and the informed consent of the participants in the research along with the authority to leave it have been observed.

    Results

     The results showed that moral disengagement and corona anxiety have a direct and significant effect on job procrastination, Also, the indirect effect of moral disengagement and corona anxiety was confirmed by the mediation of psychological hardiness.

    Conclusion

     According to the findings, counselors and psychologists are recommended to hold training workshops on training to deal with moral apathy, stress management and anxiety to reduce procrastination.

    Keywords: Occupational Procrastination, Psychological Hardiness, Corona Anxiety, Moral Disengagement
  • Azadeh Hadi, Omid Hasani, Fatemeh Alipour, Arash Shahbaziyan Khonig * Page 36
    Background and Aim

     Moral intelligence and organizational procrastination are considered as important factors affecting the job security of welfare personnel. Therefore, the present study aimed to investigate the role of components of Moral intelligence and organizational procrastination in the job security of welfare personnel.

    Methods

     The research method was descriptive and correlational. The statistical sample of the research was 230 welfare workers of Sanandaj city, who were selected by a simple random sampling method. For data collection from a moral intelligence questionnaire, organizational procrastination questionnaire and job security questionnaire were used. Data were analyzed using software SPSS 22 and statistical tests Pearson correlation and multiple regressions (stepwise).

    Ethical Considerations: 

    Participants verbal consent in order to participate in the research was obtained and about the anonymous questionnaires and the privacy of information were assured to them.

    Results

     Findings showed that all components of moral intelligence and organizational procrastination had a significant relationship with job security (P<0.01). Also, the inefficiency component and the honesty component were able to significantly predict the job security of personnel (P<0.01).

    Conclusion

     The results of this study showed that moral intelligence and organizational procrastination have an important role in the job security of personnel; Therefore, senior managers of organizations can help improve job security and reduce job procrastination by strengthening personnel' moral intelligence.

    Keywords: Moral Intelligence, Organizational Procrastination, Job Security, Welfare Personnel
  • Qasem Savaed, Parvin Ehteshamzadeh *, Mohammad Reza Borna Page 37
    Background and Aim

     Feeling of security is one of the basic human needs and motivations, so that with its decline, human peace of mind disappears and worry, anxiety and restlessness take its place. The study of factors affecting the sense of security, including social ethics and the tendency to break the law is of particular importance. The aim of the present study was to investigate the structural relationships between social ethics and the sense of security mediated by the tendency of lawlessness of students' parents.

    Methods

     This research was conducted by descriptive-correlation method and structural equation modeling test. The statistical population of the study consisted of all parents of students in Ahvaz in the academic year 2021-2022. 235 people were selected using multi-stage random sampling method. The research instruments included the researcher-made social ethics questionnaire of Savaed et al. (2021 AD), the Hezar Jaribi et al. (2014) Feeling of Security Questionnaire and the Mir Fardi et al. (2015) Lawlessness Questionnaire. The obtained data were analyzed using structural equation method and SPSS24 and Amos24 software.

    Ethical Considerations: 

    In compiling this study, preserving the originality of the texts, honesty and trustworthiness were observed and the participants answered the questionnaires with the knowledge of the objectives of the research.

    Results

     The results showed that there is a positive and significant correlation between social ethics and feeling of security (p=≤0.01, β=0.30) while the relationship between lawlessness and feeling of security (p≤0.01, β=-0.40) was negative and significant correlation. Also, the findings confirmed the mediating role of lawlessness tendency (p=≤0.01, β=-0.40) in the relationship between social ethics and feeling of security.

    Conclusion

     Considering the role of lawlessness tendency and social ethics on the feeling of security, it is necessary to pay attention to their growth and strengthening in order to prevent psychological problems as well as social damages of students' parents.

    Keywords: Social Ethics, Sense of Security, Lawlessness, Students
  • Rahmatallah Rezaei * Page 38
    Background and Aim

     Green criminology is the analysis of environmental harms from the perspective of criminology and the use of criminological ideas in environmental issues, and for nearly three decades, it has been studying environmental crimes, the perpetrators of crimes and their motives, the victims of these crimes and how they are victimized, and also about dealing with and preventing these crimes. This study was done with the aim of analyzing the basics of bioethics in the field of green criminology.

    Methods

     In this analytical study, after a purposeful search and review of sources, the ethical components of green criminology are described.

    Ethical Considerations: 

    The norms related to ethics in research as well as fidelity in quoting texts and references of the article have been fully observed.

    Results

     Analyzing the components of green criminology in terms of the basic of bioethics presented by "Beauchamp" and "Childress" can be considered an effective step in identifying the ethical mission of this emerging field. Adapting the four principles of bioethics, autonomy, beneficence, non-maleficence, and justice, with the basics of green criminology and the three philosophical approaches of human-centered, bio-centered, and nature-centered has proven the convergence between bioethics and green criminology. The three philosophical approaches of green criminology also have a privileged position in matching with the four principles of bioethics; With the difference that in the human-centered approach, it deals with the criminalization of activities contrary to the freedom and usefulness of humans, and the bio-centered approach introduces humans as one of the animal species and criminalizes the destructive behaviors of different living species, and the nature-centered approach, by expanding the radius of criminalization to activities which is in conflict with the interests of the natural world, including living things such as animals and plants, the earth and the space above it, protects the biosphere.

    Conclusion

     The analysis of the ethical components of green criminology and its application to the rules of applied ethics shows its importance and benefits in the present time, which while being new, should be considered.

    Keywords: Green Criminology, Bioethics, The Environment, Environmental Harm
  • Maryam Salmani, Nasrin Azizian Kohan *, Masoud Imanzadeh, Mehrdad Moharramzadeh Page 39
    Background and Aim

     Leadership styles are one of the leading factors in creating positive changes in organizations and also moral intelligence plays a major role in this position of the organization. The present study aims to analyze the mediating role of moral intelligence in the relationship between leadership style and attitudes toward change.

    Methods

     The method used in this research in terms of implementation and strategy was correlational and specifically based on the structural equation model. The statistical population of this study included all managers of sports boards in Alborz province, which obtained according to the statistics announced by the General Directorate of Sports and Youth of Alborz province (N=336). According to Morgan's table, the number of statistical samples was 179 people who were randomly selected from the statistical population. For data collection, three standard questionnaires of Hersey and Blanchard leadership style (1999) and attitudes toward change for Jung (2004) and the standard questionnaire of Lennick and Kiel (2011) to assess moral intelligence was used and by statistical software (SPSS 24 and Smart PLS 2) data were analyzed.

    Ethical Considerations: 

    Before starting the work, the respondents (volunteers) were informed about the subject and method of conducting the study and oral consent was obtained and the participants were assured of confidentiality.

    Results

     The results showed that the variable of leadership style has an effect of 0/657 on the variable of attitude towards the change in managers of sports boards in Alborz province. Also the leadership style variable has an effect of 0/568 on the moral intelligence variable of sports managers in Alborz province. The moral intelligence variable has an effect of 0/593 on the variable of attitude towards changing the managers of sports boards in Alborz province. In this study, the VAF value for the mediating variable of moral intelligence was 0/338, which means that 33/8% of the total effects of leadership style and the attitude towards changing the managers of sports boards in Alborz province is explained through a mediating variable.

    Conclusion

     The results showed that moral intelligence is related to attitudes toward change and leadership style. In addition, moral intelligence increases the commitment and responsibility of managers to improve individual and group performance.

    Keywords: Ethical Intelligence, Leadership Styles, Attitude to Change, Managers
  • Jalil Hajilo, Ali Shaker Davalagh *, Ali Khademi Page 40
    Background and Aim

     Nowadays, in analyzing the behavior of organizations, dealing with ethics and moral values ​​is one of the requirements and identifying its predictive factors has been one of the hot research topics in recent years. This research has been conducted with the aim of developing a model of ethical behavior of employees based on spiritual experiences, social support and personality traits with the mediation of perceived justice.

    Methods

     The present research method is descriptive correlation. The statistical population is all the employees of Payame Noor University of West Azarbaijan province (N=275) and due to the limited statistical population, all people of the population were considered as a statistical sample. The data collection tools for measuring the variable of personality traits were Ashton and Lee questionnaire, moral behavior of Swanson questionnaire, spiritual experiences of Ghorbani questionnaire, social support of Singhapakdi questionnaire and perceived justice of Colquitt questionnaire. Data analysis was done using SPSS 26 and SMART PLS 3 software.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, ethical aspects including preserving the authenticity of the texts and honesty were observed and the participants answered the questionnaires knowing the objectives of the research.

    Results

     The results showed that the effect of spiritual experiences on moral behavior is 0.304 with the absolute value of T=3.458; The effect of social support on moral behavior is 0.316 with the absolute value of t=3.051; The effect of personality traits on ethical behavior is 0.223 with the absolute value of t=2.686. Finally, the effect of social justice on moral behavior is 0.166 with the absolute value of T=2.055. Also, the perceived justice variable only mediates the relationship between spiritual experiences and personality traits with moral behavior.

    Conclusion

     The results showed that moral values are under the direct influence of social support, spiritual experiences and personality traits and the variable of perceived justice can also increase the intensity of this effect. Also, the social support variable has the greatest impact on moral values. Therefore, strengthening the moral frameworks of the organization in the first step requires the creation of a supportive and fair environment and in such an environment, the behavioral patterns of the employees will be more consistent with the ethical and value standards.

    Keywords: Ethical Behavior of Employees, Social Support, Personality Traits, Perceived Justice
  • Mohammad Bagher Alizadeh Aghdam *, Maryam Kalhornia Golkar, Mohsen Kalhornia Golkar Page 41
    Background and Aim

     According to the importance of social health and its increasing effects on life and society, the present research deals with prediction of social health based on social justice with the mediation of social indifference among citizens of Tehran in 1401.

    Methods

     The present research is practical in terms of purpose and causal-comparative of the survey type in terms of data collection method. Data were collected through the distribution of standard questionnaires among 384 citizens of Tehran - Saadat Abad (District 2), South Zanjan (District 10) and Kargar St (District 16) combining simple, cluster, multi-stage and stratified random sampling methods according to the sample size. In the theoretical model of this research, the social justice variable (individualism, equality, fairness and need) as an independent variable and the social indifference variable (decision-making power, distrust, aimlessness and political responsibility) as an internal dependent variable and social health variable (social cohesion, social acceptance, social participation, prosperity and social adaptation) has been considered as the main dependent variable. Finally, to investigate the relationship between the mentioned variables, structural equation modeling method with Lisrel 8.8 software was used.

    Ethical Considerations: 

    The respondents who participated in this research answered the questionnaires with the knowledge of conducting of the research and its goals.

    Results

     The results showed that social justice is effective on social health with the mediating role of social indifference. Also, social justice affects social indifference by 0.41 and social health by 0.78 and social indifference affects social health by 0.14.

    Conclusion

     In order to improvement of social health, it is necessary to establish social justice in society with the help of high-level organizations and managers, so that social indifference will decrease and we will see a society where people have high social health which can have positive effects in the society at different levels and solve the problems.

    Keywords: Social Health, Social Justice, Social Indifference, Citizens of Tehran
  • Morteza Arastoee, Dariush Babaei *, Rahim Ekrami Page 42
    Background and Aim

     Sports accidents during sports operations constitute a major part of sports-related damages and in this respect, explaining the rules of civil liability and identifying the responsible parties for the accident in order to support the victims and compensate for the damages is very important. In this article, the basics of civil liability caused by sports accidents during sports operations were discussed.

    Methods

     This research is a theoretical research in terms of type and also it has been carried out in a descriptive-analytical way using the method of legal discussion (logical-argumentative).

    Ethical Considerations: 

    In the present research, the ethical aspects of library study, including the authenticity of texts, honesty and trustworthiness, have been observed.

    Results

     The results of the investigation showed that the direct responsibility of athletes and other perpetrators of harmful acts during sports operations are basically based on fault and the detection of fault is also based on the rules of each field and regulations, contracts, domestic and international standards and professional custom. However, in cases such as responsibility caused by another act in sports accidents, due to the controlling and supervisory position of individuals (managers, coaches and sports officials), the basis of liability is the assumption of fault; in such a way that a person must prove compliance with all aspects of caution and legal duties to be acquitted of responsibility.

    Conclusion

     In general, it is not possible to determine an absolute basis for civil liability arising from sports accidents, because different components such as the nature of sports practice, the position of a person in sports operations and the contractual or non-contractual basis of responsibility, can be effective in the analysis of the basis of responsibility and especially the task of proving fault or non-fault.

    Keywords: Sports Injuries, Civil Liability, Theory of Risk, Fault, Presumption of Fault
  • Zahra Ziafati Sabbagh * Page 43
    Background and Aim

     Global health is a very important concept whose main focus is on the globalization of individual and public health (especially in developing and less developed countries) and access to health justice for all people around the world. As a result, this concept is often considered equivalent to public health and separate from the fields of human rights and bioethics. This study was conducted with the aim of investigating the impact of bioethical norms and human rights in the formation of the global health rights system.

    Methods

     This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library which has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

     Legal systems are not established by anyone; the fact is that legal systems are a set of connections between different actors in which there are processes of normalization and accountability. Another point to keep in mind is that in a legal system the main goal is not to impose unity on plurality because it is almost impossible. In fact, the main goal is to build an identity with the help of legal norms; Something that can be considered in the formation of the global health rights system.

    Conclusion

     In the light of the approach resulting from theories of global legal pluralism, recent developments in international medical law and bioethics are an important step in the formation of the global health legal system. In other words, human rights norms play a key role in the development of fundamental and organizational independence of global health.

    Keywords: World Health, International Law, Transnational Law, World Health Organization
  • Mohammad Rostami *, Bahram Taghipour Page 44
    Background and Aim

     Today, commercial companies have a great desire to resolve their disputes through arbitration. One of the issues that the arbitrator or arbitrators must always pay attention, is the observance of ethical principles and obligations; Because not paying attention to this issue, on the one hand, can cause the judges to lose trust and, on the other hand, cause the referee's verdict to be annulled.

    Methods

     The present article examines the position of ethics in arbitrating companies' commercial disputes using descriptive-analytical methods and library and other available resources.

    Ethical Considerations: 

    In all stages of writing the article, honesty and trustworthiness have been observed and all materials taken from other scientific works are accompanied by accurate references to sources.

    Results

     The findings of this article indicate that the observance of ethical obligations by arbitrators is recognized as the most important basis for the acceptance and legitimacy of this institution in the justice system of any country and ethical codes are the most important source of ethical obligations of arbitrators. Also, the most prominent ethical principles that have been emphasized in the US, British and Australian jurisdictions in corporate litigation or arbitral tribunals are: the principle of independence and impartiality. The principle of disclosure, the principle of confidentiality and the principle of expertise, all of which are discussed in this article.

    Conclusion

     Considering that no ethical code has been developed in Iran for arbitration in commercial disputes, it is necessary to specify the ethical standards that arbitrators must follow regardless of existing laws and regulations; Therefore, it seems necessary to prepare a draft code of ethics by institutions such as the Arbitration Center of the Iranian Chamber of Commerce, to judge commercial disputes using the experiences of leading countries in this field such as the United States.

    Keywords: Ethical Code, Independence, Impartiality, Disclosure, Confidentiality, Expertise
  • Hasan Bashokooh Ajirloo, Adel Zahed Babelan *, Taghi Akbari, Ali Khaleghkhah Page 45
    Background and Aim

     Achieving organizational goals depends on the proper use of human resources and paying attention to the professional ethics of employees along with professional development is a necessity of human resource management. Therefore, the present study has been conducted with the aim of discovering the components of using talents and its role in the professional ethics of primary school teachers in Ardabil.

    Methods

     The present study was conducted by mixed method (qualitative-quantitative). The statistical population of the research in the qualitative stage of the elite consisted of managers and teachers of the last three years, primary education experts and university professors. 20 of them were interviewed by purposive sampling method with theoretical saturation. In order to extract the components, design the model and formulate the questionnaire, the qualitative data were coded in three stages (open, central and selective coding). In the quantitative section, out of 1632 primary school teachers in Ardabil, 320 people were selected using a Morgan table by multi-stage sampling method and selection categories and questionnaires were distributed among them. Quantitative data were analyzed using the structural equation method in Smart PLS 2.

    Ethical Considerations: 

    In writing this article, honesty and fidelity have been observed.

    Results

     Findings showed that the components of talent utilization including manpower supply, intelligence of organizational goals and educational facilities through the strategy of establishing talent management have a positive and significant effect on teachers' professional ethics. The Aston-Geiser Q2 predictor correlation index also showed that the proposed structural model is of good quality.

    Conclusion

     According to the research results, it can be said that the use of talents by attracting talented and interested people and by applying the necessary strategies and fields for the optimal use of these talents can have a very important impact on promoting and improving the professional ethics of primary school teachers.

    Keywords: Applying Talent, Professional Ethics, Talent Management, Primary School Teachers
  • Ameneh Malmir, Hamideh Abbasi *, Rasool Sarihi, Mina Mojarad Page 46
    Background and Aim

     Participatory management is one of the most important management approaches in the contemporary world and the system of accepting and reviewing suggestions is one of the basic mechanisms of this management method. The present study investigates the relationship between participatory management and organizational performance mediated by professional ethics.

    Methods

     This research was applied in terms of purpose and was descriptive in terms of method; The data required for this study were collected by the questionnaires of participatory management of Feizi et al. (2006), organizational performance of Hersey and Goldsmith (1989) and Kadozir (2002) professional ethics. The statistical population of this study included all employees in the Arak Education Department; 128 people were selected to answer the questions. In this study, content validity was used to determine validity and Cronbach's alpha method was used to determine reliability.

    Ethical Considerations: 

    Participants completed the questionnaires with the knowledge of the research objectives.

    Results

     In this study, inferential statistics method (using structural equation method) has been used to analyze the data, which has been done using Lisrel 8.8 software. The results have shown that participatory management has a positive and significant effect on organizational performance through the mediation of professional ethics of employees.

    Conclusion

     Organizations can improve organizational performance by establishing participatory management system and strengthening professional ethics.

    Keywords: Participatory Management, Professional Ethics, Organizational Performance
  • Hossein Rahimi Kalour *, Adeleh Dehghani Ghahnavieh Page 47
    Background and Aim

     Due to the increasing growth of online shopping in the Corona era, people's sensitivities to ethical marketing have increased. The purpose of this study is to investigate the effect of ethical marketing mix in the relationship between consumer consumption and ethical brand and value co-creation with respect to the mediating role of communication quality in corona conditions.

    Methods

     This is a descriptive-correlational study that was conducted on 400 online consumers in Isfahan. Sampling was done by convenient method. To collect data, these questionnaires were used: mixed variable questionnaires of ethical marketing by Jin and Lee (2019) and Kumar (2016), consumer relationship with brand of Jin and Lee (2019). Becerra & Badrinarayanan (2013) and the quality of communication and value co-creation by Nadeem et al. (2020). Structural equation modeling using Smart PLS 2.0 software was used to analyze the data.

    Ethical Considerations: 

    In all research processes, honesty, trustworthiness and confidentiality have been observed.

    Results

     Findings showed that Ethical product at the rate of 0/292, ethical price at the rate of 0/167, ethical promotion at the rate of 0/119 and ethical distribution at the rate of 0/275 has a positive and significant effect on the consumer relationship with the ethical brand. Consumer relationship with ethical brand is 0/587 effective on communication quality. Consumer relationship with ethical brand of 0/461 and quality of communication of 0/235 has a positive and significant effect on value co-creation. Communication quality serves as the mediator of the impact of the consumer relationship with the ethical brand and value co-creation.

    Conclusion

     Ethical marketing mix affects the consumer relationship with the brand and the quality of communication and the consumer relationship with the brand affect value co-creation. Communication quality is the mediator of the consumer relationship with the brand and value co-creation; Therefore, these results help managers and marketers to pay special attention to the mixed strategies of ethical marketing and to be able to influence the consumer-brand relationship in corona conditions and co-create values through quality communication while observing ethics in marketing.

    Keywords: Ethical Marketing Mix, Ethical Marketing, Consumer Relationship with Ethical Brand, Quality of Communication, Value Co-Creation, Coronavirus
  • Adel Zahed Babelan *, Salim Kazemi, Shahram Mehravar Giglou, Morteza Javidpour Page 48
    Background and Aim

     Ethical capital in educational organizations is a set of ethical relationships that lead to the formation of teamwork and increase productivity. Therefore, the present study aimed to identify the components of ethical capital in educational organizations using a metasynthesis qualitative approach.

    Methods

     The research was conducted within the framework of a qualitative approach and using the metasynthesis method with the seven-step approach of Sandlowski and Barroso (2007). The statistical population of the study includes all Persian and English researches and studies published in the field of moral capital between 2000 and 2021. In this regard, keywords related to the purpose of the research were searched and the obtained articles and documents were examined using purposive sampling method according to the acceptance criteria. Finally, 19 articles that met the inclusion criteria were studied and analyzed using three-step coding method (open, axial, selective) by MaxQDA 2020 software.

    Ethical Considerations: 

    The requirements of research ethics have been considered in the monitoring of the synthesized articles.

    Results

     Based on the results of data analysis, 82 open codes were identified for data collection, which were classified into 3 main categories and 11 sub-categories, which are individual (responsibility, ethical model, honesty, and ethical loyalty), organizational (ethical culture of the organization, Organizational ethics, ethical leadership style) and extra-organizational (social, economic, political and cultural factors).

    Conclusion

     Organizational behavior researchers with the aim of increasing moral capital in the organization, while identifying its components, can consider appropriate programs and solutions to increase superior behaviors in the organization. The results of the present research can help employees in terms of identifying the factors affecting moral capital and increasing its level in the organization.

    Keywords: Ethical Capital, Metasynthesis, Educational Organizations, Qualitative Approach